Debati: Dhuro ose Mos Dhuro! Kjo është dilema. Mos lejoni që Programi i Lirë dhe Dokumentacioni Falas të vdesin. Asgjë falas nuk është e Përjetshme!

lpi

Tema e sotme është me të vërtetë e diskutueshme, por e vërteta është se nuk duhet të jetë!

Dhuroni

Kthehu kur isha një normale (tipike) përdorues de Programe pronësore (Windows) dhe mirë Adhurues i sektorit të teknologjisë së informacionit dhe teknologjisë, ishte e mjaftueshme për mua që të lidhem në internet, të shkoj më së shumti në Web-in e Kompanitë e zhvillimit të softverit ose faqja në internet e rastit e një kompanie promovuese të softuerit për të njohur programe (aplikacione) de modës (përdorimi aktual) për të blerë më vonë ose për të blerë në mënyrë të paligjshme (pirate) produktin në fjalë me dokumentacionin e tij zyrtar përkatës. Softueri Privat dhe Dokumentacioni Zyrtar. Të gjitha në një, brenda Internetit kur Softuer Privat është, që nga mbështetja monetare (financiare) ajo vjen nga një e gjerë sektori (klientë komercialë dhe shtëpiak) të planetit.

Rreth 8 vjet më parë fillova të dëgjoja dhe lexoja në lidhje me Program i Lirë dhe GNU / Linux. Dhe pas një kohe fillova provat e para në shtëpi me disa CD live de butonpix dhe disa objekte rudimentare të bëra në shtëpi SUSE, Ubuntu dhe DEBIAN. Dhe pas 2 vitesh kam marrë punën time të parë në të vërtetë Fusha e informatikës si Specialist i Mbështetjes Teknike (Ndihma e Përdoruesit) dhe pak nga pak deri më sot interpretoj si Menaxheri i serverit (SysAdmin).

Me siguri e pranoj që kam bërë disa kurse të paguara në institucione të mira Teknikat private dhe publike, por kryesisht duhet ta pranoj se si çdo adhurues i mirë i Teknologjitë e Informacionit dhe Komunikimit (TIK) njohuritë e mia më të mëdha dhe më të mira të fituara vijnë nga lexim autodidakt në lidhje me atë që është aktualisht hapësira ime e punës: Program i Lirë dhe GNU / Linux.

Tani dhe duke reflektuar mbi të, ne të gjithë duhet të bëjmë një pyetje reflektuese:

Nëse e gjithë njohuria jonë më e mirë në lidhje me Programin e Lirë dhe GNU / Linux vjen nga leximi i vetë-mësuar i Përmbajtjes Falas në dispozicion, si mund ta ndihmojmë atë të mbetet i Lirë, i Përditësuar dhe i Qëndrueshëm me kalimin e kohës?

Dollarë

Por, para se t'i përgjigjem kësaj pyetjeje, dua të sqaroj disa koncepte:

 • Çfarë do të thotë të dhurosh?

Një dhurim është dhënia vullnetare e diçkaje që zotëroni. Dhurimi është një veprim që konsiston në një liberalizim vullnetar midis njerëzve të gjallë, duke qenë thelbësor për pjesëmarrjen e dy palëve, njëra që do të jetë ajo që bën asgjësimin falas të një ose më shumë mallrave që janë pronë e tyre ose në defekt i të cilit me çfarëdo titulli është i autorizuar të disponojë, dhuruesi; dhe pala tjetër, e quajtur i dhuruari, i cili do të ketë fuqinë ta pranojë atë ose ta refuzojë atë, pa pasur nevojë të japë asnjë lloj konsiderate, përveç nëse sqarohet se dhurimi bëhet me pagesë. Në disa sisteme ligjore, veprimi i lartpërmendur rregullohet përmes një kontrate. Dhurimi gjithmonë do të nënkuptojë që trashëgimia e dhuruesit të zvogëlohet dhe, përkundrazi, ajo e të dhuruarit rritet, ndërsa, me kontratë, dhuruesi mund të rezervojë uzufruktin e dhuruar deri në një kohë të caktuar ose për tërë jetën, atëherë, kur dhuruesi vdes, i dhuruari merr donacionin në fjalë. Shenim: Marre nga Përkufizimi i ABC-së (http://www.definicionabc.com/general/donacion.php).

Çfarë është përmbajtja falas?

Në thelb mund të thuhet se "Ky koncept mund të interpretohet si dokumentacioni që garanton përdorimin falas të tij, domethënë kopjimi dhe modifikimi i përmbajtjes së tij, me kufizimin e vetëm të mos modifikimit të licencës së tij", megjithëse "Unë personalisht konceptoj ky koncept si i njëjtë, por në një kuptim më të gjerë, domethënë, përfshin të gjithë atë manifestim të shkruar, kryesisht vepra letrare jo-teknike, të tilla si tregime, libra edukues, romane, ndër të tjera ».

Për më shumë informacion mbi këtë temë mund të lexoni këtë postim tjetër të autorësisë time:

Debati: Dokumentacioni Falas Kundër të Drejtave të Autorit dhe Pronës Intelektuale! Sepse jo gjithçka është Softuer i Lirë.

Por në rastin tonë tani për tani ne do t'i referohemi si Përmbajtje falas për të gjithë dokumentacionin teknik (teknologjik) të shkruar ose multimedial, të krijuar dhe të vënë në dispozicion nga miliona njerëz në të gjithë planetin për përfitimin kolektiv të kujtdo që e kërkon atë, pa ndonjë detyrim paraprak monetar.

Dhe si mund të kontribuojmë në mënyrë që Programi i Lirë në fjalë dhe Përmbajtja e tij përkatëse e Falas të mbetet e Lirë, e Azhurnuar dhe e Qëndrueshme me kalimin e kohës?

Çdo ditë në Internet ka miliona njerëz që po krijojnë përmbajtje falas në rrjet, si p.sh. Manualë, udhëzues, udhëzues, udhëzime video, Podcast, shkrim botimesh teknike dhe / ose përgjigje (zgjidhje teknike) në forume, blog ose rrjete sociale rreth programeve ose gabimeve të programeve (sistemet operative, aplikacionet, lojërat, ndër të tjera) ose bashkëpunimi direkt ose indirekt me të gjitha llojet e përmbajtjes krijuese dhe origjinale, përkthimeve, mendimeve dhe të të gjitha llojeve. Hsi kliko KETU për tu zgjeruar në këtë temë.

Dhe përtej kënaqësia profesionale, personale dhe njerëzore për të ndihmuar fqinji (shok / koleg / kolektiv), çfarë marrin këta krijues përrallorë përmbajtje falas krijuar në një botë ku paratë janë të nevojshme për gjithçka të ndjehemi të kënaqur nga veprimet tona të përditshme dhe jetoni pranueshëm mirë ne?

Unë me siguri përsëris «kënaqësia profesionale, personale dhe njerëzore për të ndihmuar fqinji (shok / koleg / kolektiv)»Duhet të shpërblehet mjaftueshëm, por kjo i lë shumë me një situatë kritike, në baza ditore, ku shumë njerëz kanë probleme të vazhdojnë me atë veprimtari e lirë jo e detyrueshme. Dhe kjo situatë mund të ndodhë në variante të tilla si: Mirëmbajtja e a Hosting, zhvillimin dhe botimin e një të re podcast, blej (fitoj) a program ose lojë (jo falas) për GNU / Linux që dëshironi ta rishikoni ose zbuloni, për të qenë në gjendje paguaj bashkëpunëtorëve, ilustruesve, programuesve dhe profesionistëve të tjerë që marrin pjesë në aktivitetin tuaj krijues, në mënyrë që të mos ju duhet të kushtoni atë kohë të lirë të dobishme të dobishme për të ecur në rrugë duke u përpjekur të gjeni punë shtesë (teknike) për të përfunduar buxhetin tuaj (fiks nëse e ke) dhe jeto me dinjitet.

Për këtë arsye, ne shohim gjithnjë e më shumë iniciativa nga të cilat kërkohet mbështetje forma publikenë formën e donacione, por ka shumë më tepër nga të cilët kërkojnë këtë mbështetje privatisht (fushata financimi), dhe është për të ardhur keq që në shumë raste nuk ka njeri që mund ta sigurojë atë ndihmë. Kjo ka të ngjarë të përfundojë në një farë mase, dhe përfundimisht, në një ndërprerje të këtij aktiviteti. Sigurisht shumë kanë preferuar të zgjedhin rruga alternative e reklamimit për të marrë fitim sipas numrit të vizitave ose llojit PTC (Paguaj për Klikim / Paguaj për klikim) që duket se nuk u pëlqen shumë konsumatorëve falas, por që zakonisht përfaqëson a përpjekja e fundit për të vazhduar prodhimin e përmbajtjes falas për përdoruesit falas, pak e dhënë për të dhuruar ndaj krijuesve të përmbajtjes falas.

Në disa raste mund të kuptohet që në vende të caktuara për shkak të kriza ekonomike apo pengesat ligjore, nuk është e lehtë për të dhuruar në të monedhat botërore lirisht të konvertueshme, si psh Dollar dhe Euro (ose ekuivalenti i tyre në paund, franga, kurora, jen, juan dhe rubla), por kjo nuk nënkupton fuqinë kontaktoni krijuesin e një përmbajtje të tillë dhe ofroni një lloj ndihme se ai mund të kërkojë të vazhdojë punën e tij krijuese.

Le të kemi në mendje se përveç mbështetje profesionale për krijuesit e përmbajtjes falas, të cilët ne i lexojmë, dëgjojmë dhe shijojmë botimet e tyre çdo ditë, janë inkurajimi që ne u sigurojmë krijuesve, për të vazhduar krijimin dhe për të përmirësuar përmbajtjen e tyre gjithashtu ai financiar është i rëndësishëm për t'i ndihmuar ata të qëndrojnë në kohë dhe në mënyrë të pavarur!

Dhe ne sigurisht e dimë se përmbajtja falas është mbreti në internet. Por falas nuk është domosdoshmërisht falas. Dhe megjithëse thuhet se përmbajtja e paguar është më e mirë, realiteti është se kur nuk është falas, ajo humbet postime (vizitorë / lexues / konsumatorë) shpejt Kjo, me sa duket, mund të përfundojë në mënyra të ndryshme, por disa janë mjaft të parashikueshme. Përmbajtje me cilësi të ulët, pasi që nëse personi që e gjen nuk ngarkon, ata shpejt do të humbasin interesin dhe do të braktisin atë veprimtari të papaguar krijuese, si dhe kur një medium i informacionit në internet pushon të punësojë personel të kualifikuar për të krijuar (kërkimi i informacionit të ri ose inovativ) , pasi kopjimi dhe modifikimi i asaj që tashmë ekziston, është e mjaftueshme, dhe më shumë nëse nuk do të paguani asgjë ose pak për të. Shembull: Thjesht duhet të shihni shtypin kombëtar të shkruar, dhe nivelin mesatar të cilësisë. Kjo kufizohet me patetizmin dhe mbështetet në një përqindje shumë të lartë të materialit nga agjencitë e huaja. Kjo do të thotë, nuk jep më punë sepse krijuesja ose e reja nuk shitet më, por ajo që kopjohet dhe modifikohet.

Për ta perifrazuar Bill Gates:

«Çfarë është kaq shpërblyese për filantropinë?

Ju keni mundësinë të merreni me njerëz që janë specialistë të shkëlqyeshëm në zonat e tyre. Shtë një punë që ju detyron të mësoni vazhdimisht, është shumë pasuruese. Dhe ju keni ndjenjën se ajo që bëni është e rëndësishme.

Cila është pika nga e cila është më e dobishme të dhurosh paratë sesa t'i mbash për vete?

Sigurisht, dhurimi i parave është më pasurues sesa mbajtja e tyre. Mbi një prag të caktuar, të kesh më shumë para nuk bën ndonjë ndryshim në mënyrën e të jetuarit. Një hamburger kushton ajo që kushton një hamburger, e njëjta gjë për të gjithë. Ju nuk do të keni një burger më të mirë për të pasur më shumë para për të paguar për të. Në rastin tim, mjeti im i transportit është i mirë. Të kesh një aeroplan privat është mirë. Por, përveç transportit, ajo që bëj dhe ajo që kam është mjaft normale. Unë ha hamburgerë normalë, shkoj me një makinë normale ... Pra, vjen një moment ku të kesh më shumë para nuk të ndryshon jetën. Por dhurimi i parave për kauza filantropike i ndryshon ato. Për të mirë.

Nga e fundit:

Mbani mend të dhuroni për projektin, programin, zhvilluesin ose krijuesin tuaj të preferuar, të preferuar, falas, madje një herë në vit!

Siç rekomandohet të lexoni, ju lë këto lidhje për të kontribuar në debatin e ngritur:

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

 1.   Mauricio Baeza dijo

  Unë do t'ju tregoj për përvojën time ... pothuajse gjithçka që kam mësuar saktësisht në internet të dokumentacionit falas, kështu që unë jam gjithmonë i qartë se ju duhet të dhuroni, gjë që unë gjithmonë kam bërë ... kur mund të kontribuoja diçka, kam shkruar një libër programimi në spanjisht të dokumentacionit se nuk kishte dhe ende mungon më shumë në gjuhën tonë, libri në fjalë më kushtoi 3 vjet punë dhe kërkime, deri më sot ka më shumë se 50,000 shkarkime, nga të cilat kam marrë rreth 20 donacione ... Kam të njëjtin ton për të tjerët, Unë mendoj se, projekte të rëndësishme ... personalisht, ndjehem si një dështim total në mënyrën e kërkimit të donacioneve ... kështu që unë jam duke kërkuar për një skemë tjetër ...

  të fala

 2.   arazal dijo

  Para së gjithash, thoni se është një luks, secili post i juaji është i denjë për një bibliotekë, nuk lini vend për dyshim ose pasiguri, të gjitha të qarta dhe të shpjeguara siç duhet

  Për këtë çështje, thuaj që jam plotësisht dakord. Ju duhet të dhuroni kur mund të dhuroni, është diçka e domosdoshme në softuerin e lirë nëse duam që ai të mbetet gjallë. Por dhuroni për çfarë? Një pyetje interesante duke pasur parasysh se ka shumë projekte falas dhe burimet për të bërë donacione në një nivel privat nuk janë aq shumë. Çelësi për t'iu përgjigjur kësaj pyetjeje, nga këndvështrimi im, qëndron në dobinë. A ju sjell ky program, sistem, burim falas diçka domethënëse për jetën tuaj? Nëse përgjigjja është pohuese, atëherë, nëse mundeni, atëherë duhet të dhuroni, pasi, në këtë mënyrë, ju tregoni përkushtimin tuaj ndaj asaj që ju sjell dhe e ndihmoni atë të vazhdojë në boshllëk.

  Por kjo është si jeta, ju nuk hani vetëm një herë dhe nuk mund të jetoni me një donacion të vetëm. Duke pasur parasysh natyrën vullnetare që ka, dhe burimet e kufizuara që njerëzit aktualisht kanë, si rregull i përgjithshëm, pajtohem që një dhurim vjetor për ato projekte falas që ju japin diçka do të ishte i saktë.

  Shkurtimisht, faleminderit që e bëtë të dukshëm një realitet të brendshëm të softuerit të lirë

  Për të dhuruar

 3.   Ing Jose Albert dijo

  Pajtohem plotësisht me ju, në përgjigjen dhe përfundimin tuaj!

  "Shtë "korrigjoni një dhurim vjetor për ato projekte falas (Programet / Blog / Blogger) që ju japin (ne) diçka".

 4.   I zymtë dijo

  Hyrje shumë e suksesshme, shumë herë harrohet (harrojmë) që projektet falas nuk mirëmbahen me magji.

  Nga rruga, kam vërejtur që ju ngatërroni foljen to have me parafjalën, në disa fjali shkruani "ha" kur duhet të kishit vendosur "a".

  «Rreth 8 vjet më parë fillova të dëgjoj […]»
  «[…] Si mund të kontribuojmë që ajo të mbetet Falas […]»
  «[…] Përmbajtja Falas ka gjithë atë Dokumentacion Teknik […]»
  «[…] Që të kushtosh atë kohë të çmuar të dobishme të lirë duhet të kalojë […]»
  «[…] Ka shumë konsumatorë falas […]»
  «[…] Importantshtë e rëndësishme t'i ndihmoni ata të qëndrojnë në kohë […]»

 5.   Ing Jose Albert dijo

  Mauricio Baeza është një realitet i zymtë, hakmarrja e vogël monetare që disa krijues të aplikacioneve ose përmbajtjes falas marrin nga ndoshta 1 miliard përdorues dhe konsumatorë të tyre!

  Në rastin tim të veçantë, një herë në vendin tim u përpoqa të shisja një aplikacion për të automatizuar procedurat e azhurnimit dhe konfigurimit në DEBIAN me mbështetje të garantuar dhe mora shumë kritika, të cilat më detyruan të hidhja idenë e të jetuarit si një zhvillues i aplikacioneve dhe të kaloja një krijues i përmbajtjes.

  E cila sapo ka filluar të tregojë fitimprurëse!

 6.   tonin dijo

  Uau, komuniteti Linuxera nuk po ecën përpara; unë e përdorja Linux më parë, në universitet (ubuntu, debian, gentoo ... ju e quani atë) dhe isha 'i bindur' për softuerin e lirë; POR, o zonja realitet, ju jeni e bukur dhe e tmerrshme, kur shkova në bota reale dhe pata një punë i kuptova 100% të gjitha disavantazhet e saj.
  Sot unë programoj me Mac-in tim të pandashëm dhe jam i çertifikuar në Windows (dhe gjithashtu në Linux); por një këpucar në këpucën tënde: Linux në servera, Windows në desktop dhe Mac për tu zhvilluar. Përdoruesit e Linux kurrë nuk do të mësojnë, komuniteti i tyre është armiku më i keq i sistemi, për komunitetin Linux nuk përparon; jo më kot kohët e fundit Fondacioni Linux i ka hequr ata nga vendimet e tyre: vetëm ata që paguajnë vlejnë
  PAGUANI P TOR TRO PRORMIRSUAR SISTEMIN TUAJ DHE VENI N TO NIVELIN E NJAMEJT T OF MADH

  1.    jomero dijo

   Jam plotësisht dakord me të gjithë, dhe do të shkoja më tej: Linux, si një OS falas, së shpejti do të zhduket "nëse" komuniteti nuk ndryshon dhe fillon të kërkojë falje; përndryshe, lamtumirë Linux falas, përshëndetje Linux i paguar

 7.   Mario Guillermo Zavala Silva dijo

  Artikulli juaj është më i miri .. po unë jam 100% me mendimet tuaja.

  Përshëndetje

 8.   Ing Jose Albert dijo

  I dashur Toño (shpresoj të mos e merrni EL Amable). Unë ndryshoj se ju dhashë në aspektin vijues. Linux për Superkompjuterët, MegaServerët, Serverat. Gjithashtu për stacionet e punës dhe PC-të shtëpiakë të konfiguruar nga personeli i TI-së që e duan Software-in e Lirë. Unë ju them nga përvoja, Problemi me Softuerin e Lirë është Shtresa 9, jo përdoruesi por tekniku. Se kur e promovoni dhe instaloni atë nuk e bëni nga zemra nëse nuk e mbështesni atë financiarisht! Pastaj e lë atje si: "Atje e lë këtë gaforre për ty, shko shiko si e ha".

  Përdoruesit e mi i duan instalimet e mia të Softuerit të Lirë sepse i bëj ato për Nënën time sikur të ishte dhurata e saj e ditëlindjes!

 9.   Ing Jose Albert dijo

  I dashur Grim, faleminderit për mendimin dhe komentin mbi shkrimin! Do të përpiqem ta korrigjoj atë mungesë gramatikore.

 10.   jsbsan dijo

  Joseph Albert:
  E vërteta është se është shumë e vështirë të përpiqesh të fitosh jetesën duke bërë një softuer të lirë ... Unë mendoj se është e pamundur. Njerëzit "nga dritaret" janë mësuar të "hakojnë" programet dhe nuk e vlerësojnë punën që duhet në bërjen e një aplikacioni.
  Softueri i lirë mbijeton nga një grup njerëzish që kanë një punë pak a shumë të përhershme dhe që kanë kohën dhe dëshirën t'i përkushtohen programimit / gjenerimit të dokumentacionit / përkthimit / etj. Dhe nga të tjerë (shumë pak) që e bëjnë atë «për dashurinë e arti ", ose nga bindjet morale / politike, të cilat në fund përfundojnë" duke u djegur ". Ekzistojnë edhe "praktikantët": njerëzit që duhet të plotësojnë programin mësimor për të demonstruar njohuritë e tyre, të cilët e lënë atë kur fillojnë të punojnë.
  Kur bëj një program, gjithmonë bëj një faqe në internet me video, pamje nga ekrani, për të shpjeguar përdorimin e programit ... Vendos butonin në faqe për të marrë donacione dhe reklama. Pastaj disa njerëz ankohen për mua se unë kam shumë publicitet… por për dhurimin "ata nuk e shohin atë ose madje e konsiderojnë atë." Veryshtë shumë e trishtueshme.

 11.   Ing Jose Albert dijo

  Plotësisht pajtohem! Jsbsan

 12.   Anonim # 2 dijo

  Prisni, prisni, prisni ... "puna juaj e parë" ishte si "specialist"?
  A nuk kundërshtojnë pak të dy termat?

 13.   paco22 dijo

  E vërteta është se është shumë e vështirë të përpiqesh të fitosh jetesën duke bërë softuer të lirë ... Unë mendoj se është e pamundur. Njerëzit "nga dritaret" janë mësuar të "hakojnë" programet dhe nuk e vlerësojnë punën pas bërjes së një aplikacioni.

  Unë nuk e di se çfarë duhet të fajësojnë njerëzit e "Windows" nëse përdoruesit e burimit të hapur nuk vlerësojnë dhe paguajnë për programin e tyre.

  Njerëzit "Windows" nuk duhet të jenë aq të mësuar të "hakojnë" sepse programet me pagesë kanë shumë mundësi dhe sasi dhe zhvilluesit e tyre nuk mendojnë se është ndonjë marrëveshje e keqe sepse ata vazhdojnë ta bëjnë këtë dhe nuk vdesin nga uria. Ironike se aty ku ata jetojnë të lodhur dhe heqja dorë është burimi i hapur.

  Për këtë temë, unë gjithmonë kam menduar se njerëzit "Windows" që kalojnë në Linux janë piratë. Kjo do të shpjegonte pse atyre u jepet "të dinë të luajnë Windows" "për ta përmirësuar atë" dhe pse ata jetojnë duke u ankuar se Windows-et e tyre ishin të prishura dhe plot viruse. Claro gjithashtu do të shpjegonte pse ata nuk paguajnë për asgjë kur janë në Linux.