DNS dhe DHCP në openSUSE 13.2 "Harlequin" - Rrjetet SMB

Indeksi i përgjithshëm i serisë: Rrjetet kompjuterike për NVM-të: Hyrje

Qëllimi themelor i këtij artikulli është të tregojë se si mund të arrijmë një DNS dhe serveri DHCP në openSUSE përmes mjetit të tij të shkëlqyer të konfigurimit YaST, dhe të gjitha -ose pothuajse- përmes ndërfaqes së saj grafike.

Ne ju premtojmë një instalim të plotë përmes ndërfaqes grafike, me përjashtim -Çdo rregull ka përjashtimin e tij, apo jo?- të një çifti konzollash për të kontrolluar funksionimin e duhur të çiftit Serveri Bind9 + ISC-DHCP, konfiguruar duke përdorur YAST mirë - Edhe një mjet tjetër konfigurimi i cili është një grup mjetesh shumë të mira për menaxhimin e softverit dhe konfigurimin e sistemit.

Shërbimi i parë - dhe më i rëndësishmi në kriteret tona personale - që duhet të implementohet në një Rrjet të NVM-ve, është shërbimi DNS - DHCP. Nëse nuk duam të konfigurojmë manualisht parametrat e rrjetit të secilës prej stacioneve të punës, nuk duhet të bëjmë pa shërbimin DHCP, siç u shpjegua më vonë. Ekziston edhe shërbimi me kohë ose NTP.

DNS: sfond

Në Prill 2013 kemi botuar në Nga Linux një seri prej 5 artikujsh kushtuar zbatimit të një DNS primare në Debian:

Madje një përmbledhje e artikujve të mësipërm në format HTML u ofrua për shkarkim. Megjithëse ishin shkruar -atëherë- Me lëshimin e Debian "Shtrydh", përkufizimet dhe konceptet e përfshira në to mbeten plotësisht të vlefshme.

Kjo është arsyeja pse ne nuk do të bëjmë një Hyrje zyrtare në çështjen DNS. Lexoni ato artikuj nëse keni ndonjë pyetje, ku ato gjithashtu ofrojnë lidhje me literaturën e specializuar të DNS.

En openSUSE, Dosjet dhe skedarët më të rëndësishëm në lidhje me këtë shërbim janë:

 • Arkivi /etc/emërtuar.conf
 • dosje /etj / me emrin.d
 • Arkivi / etj / sysconfig / me emrin
 • programeve / usr / sbin / me emrin-checkconf, / usr / sbin / me emrin-zona e kontrollit, / usr / sbin / me emrin-hartues, / usr / sbin / me emrin-gazetë
 • dosje / usr / share / doc / packages / bind /
 • dosje / var / lib / me emrin /
 • dosje / var / lib / me emrin / dyn /
 • Arkivi /etc/init.d/ me emrin
 • lidhje simbolike / usr / sbin / rcnamed

DHCP

Qëllimi i Protokollit të Konfigurimit të Dynamic Host - Protokolli i Konfigurimit të Ekipit Dinamik (DHCP), është të caktosh parametrat e konfigurimit për një rrjet në qendër - përmes një serveri DHCP - në vend që të konfigurosh manualisht çdo stacion pune. Një kompjuter i konfiguruar duke përdorur DHCP nuk ka kontroll mbi adresën e tij statike IP. Ky kompjuter klient është konfiguruar në një mënyrë të tillë që lejon konfigurimin e rrjetit të tij automatikisht, sipas direktivave të serverit.

Shërbimi DHCP e bën jetën më të lehtë për Administratorët e Rrjetit. Duke konfiguruar serverin DHCP, ju mund të përcaktoni parametra të tillë si emri i domain-it, porta, serveri i kohës ose i kohës, serverat DNS, serveri WINS nëse përdoret, adresa e transmetimit IP - transmetim, Adresa IP dhe maska ​​e rrjetit e kompjuterit klient, emri i kompjuterit klient, dhe shumë parametra të tjerë.

Çdo ndryshim, madje edhe ndryshime të mëdha në parametrat që lidhen me adresat IP dhe cilësimet e rrjetit, mund të zbatohen në mënyrë qendrore, nëse ndryshojmë ose ndryshojmë cilësimet e serverit DHCP.

Normalisht, serveri DHCP mban një regjistër të plotë të adresave të caktuara IP ose qirave, dhe zakonisht parametri kryesor është adresa MAC e secilës kartë rrjeti ose NIC - Karta e ndërfaqes së rrjetit. Në openSUSE, adresat IP me qira ose qiradhëniet e dhëna nga DHCP ruhen në skedar /var/lib/dhcp/db/dhcpd.lirimet.

El paquete dhcp-dok, e cila është instaluar në dosje / usr / share / doc / packages / dhcp-doc, ofron dokumentacion shumë të mirë - në anglisht - në lidhje me këtë shërbim.

Skedari i konfigurimit të serverit DHCP është /etc/dhcpd.conf. Një skedar tjetër konfigurimi i DHCP është / etj / sysconfig / dhcpd, dhe është vendi ku ju përcaktoni se për cilën ndërfaqe rrjeti - ose cilat ndërfaqe rrjeti - serveri do të përgjigjet.

Dhe meqenëse jemi në mes të systemd, ne gjithashtu kemi dosjen /usr/lib/systemd/system/dhcpd.service.

Ndërsa premtuam të mos e përdorim konsolën, pjesën tjetër të pyetjeve ia lamë dashamirëve të përplas. Për rekord Console nuk kafshon.

sugjerime

Edhe pse ne premtuam të mos e përdorim konsolën përveç disa herë, ne sugjerojme ekzekutoni komandat e mëposhtme -si rrënjë- pasi shërbimi DNS - DHCP ka dhënë të paktën një adresë IP dinamike, e cila supozon se ata kanë përfunduar instalimin e plotë të të dy shërbimeve dhe janë në një periudhë falas të kontrolleve:

 • statusi i systemctl me emrin.shërbim
 • statusctl systeml dhcpd.shërbim
 • statusctl systeml dhcp-server.shërbim
 • emri-journalprint /var/lib/named/dyn/desdelinux.fanX.jnl

Për të sëmurët e «versionit»Ne ju rekomandojmë të hidhni një vështrim -sidomos te datat e titujve- te skedarët:

 • /etc/init.d/ me emrin
 • /etj/init.d/nfs
 • /etj/init.d/cifs
 • /etc/init.d/rpmconfigcheck

dhe në përgjithësi për të gjitha skedarët në dosje /etj/init.d.

Kërkesat DNS të bëra nga klientët e Windows

Përsëri, dhe në një tastierë, ekzekutoni si përdorues rrënjë komanda:

 • ditarctl -f

Merrni pak kohë për të parë klientët e Windows që pyesin vazhdimisht DNS në faqet jashtë LAN të Ndërmarrjes. Në shembullin e zhvilluar në këtë artikull, nuk është përfshirë asnjë ridrejtues - përcjellës, për qëllimin e qartë të shfaqjes së kësaj veçorie të sistemeve operative Microsoft® Windows.

Kerneli që instalon openSUSE me mjedis desktop

 • Preshtë preferenca jonë të përdorim një bërthamë sa më të qëndrueshme për të servers. Pastaj ne sugjerojme procedurën për ta arritur atë.

Ndërsa zgjedhim një instalim me desktopin LXDE, openSUSE instalon si parazgjedhje «kernel-desktop»Optimizuar për desktop.

Nëse më vonë dëshirojmë të përdorim bërthamën standarde - kernel-i paracaktuarNe vetëm duhet ta instalojmë atë përmes YaST Package Manager, rinisni sistemin, zgjidhni «Opsione të përparuara për openSUSE»Në ekranin kryesor dhe zgjidhni kernel-i paracaktuar. Versionet e të dy bërthamave janë të njëjta.

Së fundi, ne duhet të heqim kernel-desktop përmes të njëjtit Menaxher Paketash, që nga viti GRUB e konsideron atë më të azhurnuar se sa kernel-i paracaktuar, dhe nëse ekziston, gjithmonë do ta zgjedhë atë si opsionin e parë. Meqenëse nuk na pëlqen të "lëmshim" GRUBNe preferojmë të heqim kernelin e desktopit, thjesht sepse nuk do ta përdorim më atë.

Shënim: Kur heqim sistemin nga kernel-desktop, të gjitha versionet e instaluara të asaj bërthame hiqen automatikisht. Ne mund ta kontrollojmë përsëri duke zgjedhur "Opsione të përparuara për openSUSE" në ekranin kryesor.

Këshilla të rëndësishme

 • Mos filloni aventurën e zbatimit të një shërbimi DNS - DHCP me ndonjë sistem operativ, pa qenë më parë të qartë për konceptet themelore teorike. Me shërbime po aq të rëndësishme për një rrjet sa DNS, gabimet konceptuale paguajnë shtrenjtë në një mjedis prodhimi.

Shërbime që mund t'i çaktivizojmë për të kursyer burime

Me anë të modulit YaST «Shërbimi Menaxher», pasi të ketë mbaruar i gjithë instalimi dhe për të kursyer burime të pajisjeve, ne mund të çaktivizojmë një seri shërbimesh që, në këtë rast të veçantë, nuk janë të nevojshme. Shembuj:

 • gota: Sistemi i shtypjes Sistemi i përbashkët i shtypjes Unix
 • lvm2-lvmetad: Daemoni i meta të dhënave të Menaxherit Logjik të Vëllimit, vetëm nëse nuk po përdorim vëllime logjike
 • ModemManager: Menaxheri i Modemeve

Shkurtesat

Unë jam një armik i përkthimeve, ok?

 • GRUB: tastiera komanduese GR Ue nofkuar Bngarkues oot
 • NTP: Network Temër Pprotokoll. Protokoll i përdorur për sinkronizimin e orëve të kompjuterëve të ndryshëm përmes rrjeteve
 • LAN: Rrjeti lokal - LÖçal Area Network
 • SPF: "Korniza e Politikave të Dërguesit« Mekanizmi Anti SPAM që lejon një server postë të verifikojë se origjina SMTP është e vlefshme për adresën e dërgimit të një emaili.
 • TSIG: Nënshkrimi i Transaksionit - Transaksioni SIGnatyrë. Përcaktuar në RFC2845 "Vërtetimi i fshehtë i transaksionit të çelësit për DNS«
 • UUID: Identifikuesi Unik Universal - Identifikuesi Universal Unik

Instalimi hap pas hapi përmes imazheve

Ne kapëm gjithsej 71 ekrane për të pasqyruar një Hap pas Hapi sa më besnikë të jetë e mundur. Në secilën nga ekranet e instalimit, openSUSE lehtëson punën tonë me ekzistencën e një butoni Ndihmë - Ndihmë-zakonisht ndodhet në pjesën e poshtme të majtë.

Ne nuk do të japim një përshkrim të secilës pamje të ekranit pasi konsiderohet e tepërt. Siç shkon duke thënë, «Nje pikture vlen sa nje mije fjale".

DNS dhe DHCP në openSUSE

Imazhi 01 - DNS dhe DHCP në openSUSE

DNS dhe DHCP në openSUSE

Imazhi 02 - DNS dhe DHCP në openSUSE

DNS dhe DHCP në openSUSE

Imazhi 03 - DNS dhe DHCP në openSUSE

DNS dhe DHCP në openSUSE

Imazhi 04 - DNS dhe DHCP në openSUSE

DNS dhe DHCP në openSUSE

Imazhi 05 - DNS dhe DHCP në openSUSE

DNS dhe DHCP në openSUSE

Imazhi 06 - DNS dhe DHCP në openSUSE

DNS dhe DHCP në openSUSE

Imazhi 07 - DNS dhe DHCP në openSUSE

DNS dhe DHCP në openSUSE

Imazhi 08 - DNS dhe DHCP në openSUSE

DNS dhe DHCP në openSUSE

Imazhi 09 - DNS dhe DHCP në openSUSE

DNS dhe DHCP në openSUSE

Imazhi 10 - DNS dhe DHCP në openSUSE

DNS dhe DHCP në openSUSE

Imazhi 11 - DNS dhe DHCP në openSUSE

DNS dhe DHCP në openSUSE

Imazhi 12 - DNS dhe DHCP në openSUSE

DNS dhe DHCP në openSUSE

Imazhi 13 - DNS dhe DHCP në openSUSE

DNS dhe DHCP në openSUSE

Imazhi 14 - DNS dhe DHCP në openSUSE

DNS dhe DHCP në openSUSE

Imazhi 15 - DNS dhe DHCP në openSUSE

DNS dhe DHCP në openSUSE

Imazhi 16 - DNS dhe DHCP në openSUSE

DNS dhe DHCP në openSUSE

Imazhi 17 - DNS dhe DHCP në openSUSE

DNS dhe DHCP në openSUSE

Imazhi 18 - DNS dhe DHCP në openSUSE

DNS dhe DHCP në openSUSE

Imazhi 19 - DNS dhe DHCP në openSUSE

DNS dhe DHCP në openSUSE

Imazhi 20 - DNS dhe DHCP në openSUSE

DNS dhe DHCP në openSUSE

Imazhi 21 - DNS dhe DHCP në openSUSE

DNS dhe DHCP në openSUSE

Imazhi 22 - DNS dhe DHCP në openSUSE

DNS dhe DHCP në openSUSE

Imazhi 23 - DNS dhe DHCP në openSUSE

DNS dhe DHCP në openSUSE

Imazhi 24 - DNS dhe DHCP në openSUSE

DNS dhe DHCP në openSUSE

Imazhi 25 - DNS dhe DHCP në openSUSE

DNS dhe DHCP në openSUSE

Imazhi 26 - DNS dhe DHCP në openSUSE

DNS dhe DHCP në openSUSE

Imazhi 27 - DNS dhe DHCP në openSUSE

DNS dhe DHCP në openSUSE

Imazhi 28 - DNS dhe DHCP në openSUSE

DNS dhe DHCP në openSUSE

Imazhi 29 - DNS dhe DHCP në openSUSE

DNS dhe DHCP në openSUSE

Imazhi 30 - DNS dhe DHCP në openSUSE

DNS dhe DHCP në openSUSE

Imazhi 31 - DNS dhe DHCP në openSUSE

DNS dhe DHCP në openSUSE

Imazhi 32 - DNS dhe DHCP në openSUSE

DNS dhe DHCP në openSUSE

Imazhi 33 - DNS dhe DHCP në openSUSE

DNS dhe DHCP në openSUSE

Imazhi 34 - DNS dhe DHCP në openSUSE

DNS dhe DHCP në openSUSE

Imazhi 35 - DNS dhe DHCP në openSUSE

DNS dhe DHCP në openSUSE

Imazhi 36 - DNS dhe DHCP në openSUSE

DNS dhe DHCP në openSUSE

Imazhi 37 - DNS dhe DHCP në openSUSE

DNS dhe DHCP në openSUSE

Imazhi 38 - DNS dhe DHCP në openSUSE

DNS dhe DHCP në openSUSE

Imazhi 39 - DNS dhe DHCP në openSUSE

DNS dhe DHCP në openSUSE

Imazhi 40 - DNS dhe DHCP në openSUSE

DNS dhe DHCP në openSUSE

Imazhi 41 - DNS dhe DHCP në openSUSE

DNS dhe DHCP në openSUSE

Imazhi 42 - DNS dhe DHCP në openSUSE

DNS dhe DHCP në openSUSE

Imazhi 43 - DNS dhe DHCP në openSUSE

DNS dhe DHCP në openSUSE

Imazhi 44 - DNS dhe DHCP në openSUSE

DNS dhe DHCP në openSUSE

Imazhi 45 - DNS dhe DHCP në openSUSE

DNS dhe DHCP në openSUSE

Imazhi 46 - DNS dhe DHCP në openSUSE

DNS dhe DHCP në openSUSE

Imazhi 47 - DNS dhe DHCP në openSUSE

DNS dhe DHCP në openSUSE

Imazhi 48 - DNS dhe DHCP në openSUSE

DNS dhe DHCP në openSUSE

Imazhi 49 - DNS dhe DHCP në openSUSE

DNS dhe DHCP në openSUSE

Imazhi 50 - DNS dhe DHCP në openSUSE

DNS dhe DHCP në openSUSE

Imazhi 51 - DNS dhe DHCP në openSUSE

DNS dhe DHCP në openSUSE

Imazhi 52 - DNS dhe DHCP në openSUSE

DNS dhe DHCP në openSUSE

Imazhi 53 - DNS dhe DHCP në openSUSE

DNS dhe DHCP në openSUSE

Imazhi 53-A - DNS dhe DHCP në openSUSE

DNS dhe DHCP në openSUSE

Imazhi 54 - DNS dhe DHCP në openSUSE

DNS dhe DHCP në openSUSE

Imazhi 55 - DNS dhe DHCP në openSUSE

DNS dhe DHCP në openSUSE

Imazhi 56 - DNS dhe DHCP në openSUSE

DNS dhe DHCP në openSUSE

Imazhi 57 - DNS dhe DHCP në openSUSE

DNS dhe DHCP në openSUSE

Imazhi 58 - DNS dhe DHCP në openSUSE

DNS dhe DHCP në openSUSE

Imazhi 59 - DNS dhe DHCP në openSUSE

DNS dhe DHCP në openSUSE

Imazhi 60 - DNS dhe DHCP në openSUSE

DNS dhe DHCP në openSUSE

Imazhi 61 - DNS dhe DHCP në openSUSE

DNS dhe DHCP në openSUSE

Imazhi 62 - DNS dhe DHCP në openSUSE

DNS dhe DHCP në openSUSE

Imazhi 63 - DNS dhe DHCP në openSUSE

DNS dhe DHCP në openSUSE

Imazhi 64 - DNS dhe DHCP në openSUSE

DNS dhe DHCP në openSUSE

Imazhi 65 - DNS dhe DHCP në openSUSE

DNS dhe DHCP në openSUSE

Imazhi 66 - DNS dhe DHCP në openSUSE

DNS dhe DHCP në openSUSE

Imazhi 67 - DNS dhe DHCP në openSUSE

DNS dhe DHCP në openSUSE

Imazhi 68 - DNS dhe DHCP në openSUSE

DNS dhe DHCP në openSUSE

Imazhi 69 - DNS dhe DHCP në openSUSE

DNS dhe DHCP në openSUSE

Imazhi 70 - DNS dhe DHCP në openSUSE

DNS dhe DHCP në openSUSE

Imazhi 71 - DNS dhe DHCP në openSUSE

Mbështetje për instalimin

Si mjet instalimi mund të përdorim një imazh DVD si ai që përdorëm për të bërë këtë postim openSUSE-13.2-DVD-x86_64.iso, ose një version më i përparuar. Nëse pajisjet nuk kanë një DVD player, ose nëse është më e përshtatshme për ne të përdorim një memorie - pen drive, ne mund ta bëjmë atë siç tregohet në artikull Kujtesë me fillimin automatik për të instaluar Debian, CentOS, ose openSUSE. Pas instalimit të sistemit operativ, për të përgatitur një memorje mund të instaloni dhe përdorni programin Krijues imazhesh nga SUSE Studio.

Sidoqoftë ne sugjerojme provë fillimisht në një makinë virtuale.

Instalimi, deklarimi i depove dhe azhurnimi i sistemit

 • Ne sugjerojme për serverin virtual dns.fromlinux.fan rreth 768 megabajt RAM dhe një hard disk 20 GiB. Kujtesa është sepse ne do ta bëjmë atë me një ndërfaqe grafike.
 • Imazhi i 05Lidhur me Konfigurimin e Rrjetit, ne nuk deklarojmë ndonjë Emër Server sepse ai funksion është ai që do të instalohet. Nëse deklaroni ndonjë server tjetër, ai do të konsiderohet si ridrejtues - përcjellës, dhe ne duam të implementojmë shërbimin në këtë mënyrë për të kontrolluar këmbënguljen e Microsoft® Operating Systems në kërkimin e tyre për faqet në internet.
 • Ne krijojmë një konfigurim shumë të personalizuar të ndarjeve sipas shijes tonë të veçantë. Mos ngurroni të zgjidhni dhe zbatoni atë që preferoni.
 • 15 image: "Opsionet e Fstab". Ne zgjedhim që ndarjet të montohen sipas ETIKETELS së tyre - LABEL dhe jo sipas UUID-it të tij, i cili është opsioni i paracaktuar. Pas instalimit të sistemit lexoni përmbajtjen e skedarit / Etc / fstab.
 • Serveri NTP për të sinkronizuar kohën është pikërisht Host Hypervisor ku funksionon serveri DNS - DHCP.
 • Në të njëjtën mënyrë që kemi zgjedhur desktopin LXDE sepse përshtatet në mënyrë të përsosur me nevojat tona, ju mund të zgjidhni çdo tjetër të ofruar nga instaluesi i openSUSE.
 • Emri i përdoruesit të zgjedhur «lëvizje»Toshtë për të nderuar shpërndarjen tonë të preferuar. Por asgje. 😉
 • Imazhi i 22Vini re që ne hapim portin SSH në Firewall, dhe gjithashtu mundësojmë shërbimin SSH.
 • Ju lutemi, merrni kohën tuaj kur zgjidhni softuerin për ta instaluar. Menaxheri madhështor i Paketave ia vlen të lundrohet, siç tregohet në Imazhi i 23.
 • Imazhet 35, 36, 37 dhe 38: Pas instalimit të sistemit operativ nga DVD ose media të tjera, gjëja e parë që duhet të bëjmë është të deklarojmë depot për të azhurnuar sistemin tonë, qofshin ato lokale ose në Internet. Në rastin tonë, ne çaktivizojmë depot e ndryshme që openSUSE ofron në serverat e saj në Internet dhe shtojmë tonat që janë Lokale. Gjegjësisht, ne kemi depot Baza e të dhënave, Packman, Përditësim, Oss y Jo-os, mjaft për punën e propozuar, dhe për të na bërë një tavolinë me të gjithë ligjin. 😉
 • Imazhet 39 dhe 40: Fillon dhe mbaron azhurnimin e Menaxherit të Paketave të YAST mirë. Në ekranin e parë lëmë zgjedhjet e paracaktuara. Ne thjesht klikuam butonin Aplikoni.
 • Imazhet 41, 42 dhe 43: Pasi Menaxheri i Paketave të azhurnohet vetë, ai hap ekranin me paketat nga pjesa tjetër e sistemit që do të azhurnohet. Në të, ne gjithashtu pranojmë zgjedhjet e parazgjedhura.
 • 44 image: Ekran klasik për të përfunduar një sesion në LXDE.

Instalimi dhe konfigurimi i shërbimeve DNS dhe DHCP në openSUSE

 • 47 image: Mos harrojmë të gjenerojmë çelësin sekret për azhurnimin dinamik të zonave DNS, të cilat janë nga linux.fan y 10.168.192.in-adrr.arpa.
 • 49 image: Le ta shohim mirë kutinë që shfaqet në krye «Cilësimet për zonën nga linux.fan« Ne lejojmë azhurnime dinamike dhe transferimin e zonave për rrjetin lokal asgjë tjetër.
 • 53 image: Nëse shfaqim listën «Lloji:»Nga të dhënat DNS, ne do të zbulojmë se mund të deklarojmë sa vijon:
  • A: Përkthimi i emrit të domainit IPv4
  • AAAA : Përkthimi i emrit të domainit IPv6
  • CNAME: pseudonimi për emrin e domain
  • NS: serveri i emrave
  • MX: transmetimi i postës
  • SRV: Regjistri i shërbimeve SRV, i përdorur gjerësisht në Active Directory dhe shërbime të tjera
  • TXT: Regjistrimi i tekstit
  • SPF: Korniza e Politikave të Dërguesit
 • 54 image: openSUSE na e bën jetën më të lehtë duke mos pasur nevojë të deklarojmë rekorde të kundërta DNS. Ne gjithashtu lejojmë azhurnimin dinamik të zonës së kundërt dhe transferimin e zonës për rrjetin lokal.
 • 55 image: Pas mbarimit të konfigurimit të DNS, asgjë më mirë sesa të kontrolloni funksionimin e tij dhe të rregulloni konfigurimin, duke përdorur disa komanda të thjeshta të konsolës.
 • 56 image: Para se të konfiguroni DHCP, ne duhet t'i caktojmë ndërfaqes së rrjetit që do të zgjedhim për atë shërbim - mund të jetë një ose më shumë ndërfaqe - një Zonë në Firewall. Ne zgjedhim Zonën e Brendshme që është ajo e LAN-it tonë.
 • Imazhet 61 dhe 62: Për të deklaruar DNS dinamike duhet të shkojmë te «Konfigurimi i ekspertit DHCP Server".
 • 63 image: Ne zgjedhim nënrrjetin dhe klikojmë në butonin «i përparuar«, Dhe zgjidhni opsionin«Menaxhimi i çelësit TSIG".
 • 64 image: Ne zgjedhim tastin TSIG të gjeneruar gjatë konfigurimit të DNS. Nëse nuk e keni bërë atëherë, mund ta bëni tani dhe të konfiguroni azhurnimin dinamik të zonave DNS sipas çelësit të gjeneruar këtu.
 • 65 image: Ne kthehemi në nënrrjetin e zgjedhur dhe tani klikojmë në butonin «redaktoj".
 • 66 image: Ne zgjedhim Diapazonin e interesit tonë dhe klikojmë në «DNS dinamike".
 • 68 image: Ne fillojmë ekipin opensuse-desktop.fromlinux.fan i cili është objekt i artikullit tonë të ardhshëm, ai që ne instalojmë dhe konfigurojmë me dns.fromlinux.fan duke ekzekutuar, dhe ne kontrollojmë përmes disa komandave të thjeshta të konzolës që DHCP përditësoi saktë DNS dhe që të kthehen rekordet DNS përpara dhe të kundërta për atë klient.

Bashkohuni me ne në aventurën tjetër!


11 komente, lini tuajën

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

 1.   rulf dijo

  Faleminderit shumë për kontributin, unë filloj ta bëj atë në letër, ata shpesh kanë punuar

 2.   federico dijo

  Ju mirepresim Rulf. Puna e madhe është të ndihmoni ata që nuk e duan shumë Console ose Terminal, dhe për ata që sapo kanë mbërritur në botën tonë nga Windows - ose po mendojnë të marrin hapin e parë - dhe të shohin se ka distros që ofrojnë mundësinë e konfigurimi i shërbimeve komplekse duke përdorur një ndërfaqe grafike.

 3.   Eduard Klaus dijo

  Artikull shume i mire !!!
  Pajtohem me ty që mund të jetë pika fillestare për ata që duan të migrojnë nga Windows.
  Nje perqafim

 4.   crespo88 dijo

  Le të jemi të qartë se pa këto shërbime nuk ka asnjë rrjet të vlefshëm, kur flasim për DNS dhe DHCP, flasim për mbështetjen e plotë dhe bazën totale të një rrjeti, nuk ka rëndësi nëse është SME apo jo, duket e pabesueshme që ne ankohemi se nuk kemi dorën e informacionit dhe FICO po na i jep ato në një mënyrë vetëmohuese. Ne nuk kemi ide për vlerën e këtij kontributi në botën e Linux dhe më shumë për ata prej nesh që besojnë dhe i besojnë softuerit të lirë. Duhet shumë punë për të bërë postime si këto, të cilat nuk janë mesatare, ato shkojnë shumë përtej asaj që mendjet tona mund të imagjinojnë. Personalisht, unë jam i befasuar nga kaq pak komente dhe kaq pak vizita në një temë që ndoshta na jep hyrjen në ndonjë kompani ose më saktë na siguron të punojmë kudo pasi ta zotërojmë atë.
  FICO vazhdon me kontributin tuaj që shumë prej nesh do të ndjekim hapat tuaj. Faleminderit !!!

 5.   federico dijo

  Faleminderit shumë për T ALL GJITHA prej jush për komentet tuaja shumë të mira, të sakta dhe në kohë. Veryshtë shumë e vërtetë që është shërbimi kryesor në çdo rrjet, përfshirë vetë Internetin.

 6.   hardhucë dijo

  Një punë e shkëlqyeshme dhe rraskapitëse Federico, një hap tjetër pas hapi që unë ndjek dhe pa dyshim gjithçka përfundon siç thoni ju, shkalla e detajit të artikujve tuaj ju bën të shihni përvojën që keni në zonë. Faleminderit shumë për një kontribut kaq të mirë.

 7.   federico dijo

  Faleminderit për komentin, Lagarto !!!. Prisni një tjetër në CentOS 7 me të njëjtat shërbime, por kësaj here, për të konsoluar. Veryshtë shumë e lodhshme të bësh një postim të këtij lloji me imazhe, edhe pse shpresoj se të porsaardhurve nga bota e Windows-it u pëlqente. 😉

 8.   Ismael Alvarez Wong dijo

  Përshëndetje Federico, çfarë artikulli të shkëlqyeshëm, të mundimshëm, të dobishëm dhe shumë të rëndësishëm në lidhje me shërbimet DNS dhe DHCP që sapo keni botuar. Të gjitha shumë të shpjeguara dhe me detaje të jashtëzakonshme përmes imazheve të shumta.
  E shkëlqyeshme është mënyra e konfigurimit të serverit DHCP për të lejuar azhurnimin dinamik të regjistrave DNS për të dy zonat përpara dhe ato të kundërta, duke përdorur të njëjtin çelës TSIG të gjeneruar në konfigurimin e serverit DNS.
  Dhe për t'i shtuar të gjitha në një shpërndarje për serverat "grafikë" si openSUSE (të cilin unë kurrë nuk kam punuar dhe tani ky post më motivon ta studioj atë) që mund të jetë shumë i dobishëm për sysadmis e Windows që vendosin të bëjnë një migrim "të butë" në Linux
  Asgjë që për artikuj si ky nuk vlen të ndiqni postimet e tjera që planifikoni të vazhdoni të botoni në lidhje me serinë "NVM-të".

 9.   federico dijo

  Përshëndetje Wong !!!. Ju tashmë keni arritur në këtë postim. Unë shoh që ju keni qenë të befasuar nga disa nga objektet grafike YaST. Ashtu është miku i duhur. Designedshtë dizajnuar në mënyrë të tillë që ata që vijnë nga Windows të mos ndihen të lënë anash fillimisht për shkak të përdorimit të konsolës në Linux.

  Mendimi im personal është se është më e lehtë për të zbatuar, konfiguruar dhe menaxhuar një palë DNS - DHCP përmes konsolës. Por unë nuk ndalem së njohuri përfitimet e kësaj shpërndarjeje.

  openSUSE, dhe sponsori i tij kryesor, SUSE, janë shpërndarje me qëllim të përgjithshëm që vijnë me YaST të fuqishëm për ta bërë jetën më të lehtë për administratorët e shërbimeve.

  Jam shumë i lumtur që vazhdoni të lexoni dhe studioni seritë PYMES. Unë pres për ju në këstet e mia të ardhshme. Brohoritje !!!.

 10.   dhunues dijo

  Pavarësisht se ishte "ngatërruar" për një kohë për shkak të çështjeve të biznesit, kjo distro tregon cilësinë dhe angazhimin e inxhinierëve të saj, unë nuk jam duke e përdorur atë si një server, por si një desktop, por unë mund të dëshmoj për objektet që ofron, aktuale Modeli i lëshimit: Tumbleweed dhe Leap është shumë i mirë, rrokullisja e parë për ... njerëzit që duan të rrokullisen (: dhe Brishtë për përdoruesit më seriozë, por për të sqaruar se Leap ka versione jo konservatore të paketave dhe është shumë i përshtatshëm për një zhvillues / sysadmin që dëshiron të përdorë teknologjitë aktuale Opensuse padyshim që po jep një produkt mbi mesataren, një mundësi për tu konsideruar.

 11.   federico dijo

  Prej kohësh preferoja desktopin openSUSE për një rrjet biznesi. Tani që e kam provuar në shërbime, më përshtatet edhe mua. Jam dakord me ju në gjithçka.