Vitin e kaluar, Mozilla prezantoi një veçori të re të quajtur Mbrojtja e zgjeruar e gjurmimit (ETP), çfarë synon të përmirësojë privatësinë dhe të parandalojë gjurmimin e aktivitetit cookie-të sulmuese në internet.
Cookies, zakonisht të ruajtura në pajisjen e përdoruesit në formën e skedarëve të vegjël me tekst, lejojnë zhvilluesit e faqeve të internetit të ruajnë të dhënat e përdoruesit për të lehtësuar navigimin dhe për të mundësuar funksione të caktuara.
Me funksionin e tij ETP, Mozilla bllokon cookies të palëve të treta, domethënë cookie-t e vendosura në kompjuterin e përdoruesit nga serveri i një domeni të pavarur nga ai i faqes së vizituar.
Këto cookies zakonisht përdoren nga reklamuesit për t'ju ofruar reklama të synuara falë profilit të reklamave.
Shqetësimet e privatësisë, siç është skandali Cambridge Analytica në Facebook, justifikojnë zhvillimin e karakteristikave të tilla.
Sigurisht, kontrolli i cookie-t të shfletuesit nuk rregullon gjithçka, por mund të ndihmojë në zgjidhjen e disa prej problemeve të privatësisë duke parandaluar që bizneset t'ju gjurmojnë më lehtë nga një faqe në internet në tjetrën.
Rreth versionit të ri të Firefox 67.0.1
me ardhja e versionit të ri të Firefox 67.0.1 tani do të mundësojë funksionin ETP si parazgjedhje në të gjitha instalimet e reja për ta bërë të vështirë për më shumë se një mijë kompani të gjurmojnë përdoruesit e shfletuesve kur ata shfletojnë internetin.
Kjo veçori do të aktivizohet si parazgjedhje për përdoruesit e rinj që instalojnë dhe shkarkoni Firefox për herë të parë, Mbrojtja e Gjurmimit të Përmirësuar aktivizohet automatikisht si pjesë e cilësimeve të shfletuesit »Standard« dhe bllokon »cookie-t për ndjekjen e palëve të treta.
Mientras que Për përdoruesit ekzistues, mbrojtja e shtuar ndaj gjurmimit të paracaktuar do të hapet në muajt e ardhshëm. Por nëse nuk mund të prisni, mund ta aktivizoni manualisht.
Meqenëse akoma mund ta çaktivizoni këtë veçori ose thjesht të çaktivizoni bllokimin e një faqe specifike, pasi kjo mund të bëjë që disa faqe të mos funksionojnë siç duhet.
Edhe pse mund të zgjidhni nivele të ndryshme të bllokimit. Mozilla lejon përdoruesit të zgjedhin nga opsione të ndryshme standarde, të rrepta dhe të personalizuara për të kontrolluar nivelin e tyre të ndjekjes në internet.
Enë Facebook është azhurnuar
Përveç mundësimit të Mbrojtjes së Gjurmimit të Përmirësuar si parazgjedhje, Mozilla ka përditësuar veçori të tjera të privatësisë.
Ky është rasti me Facebook Container. Lëshuar në fund të Marsit 2018 në përgjigje të skandalit Cambridge Analytica, kjo është një shtesë Firefox që synon ta bëjë shumë më të vështirë për Facebook që t'ju ndjek kur nuk jeni në faqen e tyre.
Ky mjet, siç nënkupton vetë emri i tij, e izolon Facebook-un nga pjesa tjetër e aktivitetit tuaj të shfletimit të internetit, gjë që duhet të parandalojë që rrjeti social të mos ndjekë përdoruesin në ndonjë pjesë të uebit.
Facebook Container është një implementim i teknologjisë së skedave ose kontejnerë kontekstualë për të cilin Mozilla ka punuar për disa vite dhe prodhimi i të cilave është bërë më herët sesa pritej në përgjigje të kërkesës në rritje për mjete gjë që do të ndihmonte për të rregulluar më mirë konfidencialitetin dhe parametrat e sigurisë.
Skedat e kontejnerëve lejoni shfletimin nën identitete të ndryshme me një rrezik të zvogëluar të gjurmimit, duke eliminuar shkëmbimin e të dhënave personale të përdoruesit midis skedave të «konteksteve» të ndryshme.
Me ardhjen e këtij azhurnimi të fundit nga Mozilla në shfletuesin e internetit Firefox 67.0.1 lejon Facebook Container, i cili ka pasur më shumë se dy milion shkarkime që nga fillimi i tij, ndaloni Facebook-un t'ju ndjekë në faqet e tjera me veçori të integruara në Facebook si butonat "Ndaj". "Pëlqime" që implementohen në miliona faqe në internet.
P.sh. Kur jeni në një faqe lajmesh dhe po lexoni një artikull, shpesh shihni butonat "Pëlqe" dhe "Ndaj". në Facebook Enë Facebook do të bllokojë këto butona dhe të gjitha lidhjet me serverat Facebook, në mënyrë që rrjeti social të mos mund të ndjekë vizitat tuaja në këto faqe. Ky bllokim e bën shumë më të vështirë për Facebook krijimin e profileve të përdoruesve.