Xhenet E vërteta prapa mitit

Gentoo është një shpërndarje Linux dhe BSD që me të vërtetë ka numëruar që nga themelimi i saj në 2002, dhe jo vetëm që është një nga 5 familjet më të mira në Linux, por menaxhimi i paketës së tij e bën atë disi unik.

daniel-Robbins


Duke filluar me themeluesin e tij, ne kemi një personalitet të diskutueshëm të softuerit të lirë, një njeri praktik, një gjeni pak i njohur nëse jo ndoshta nga disa përdorues në botën e Linux. Bëhet fjalë për Daniel Robbins.

Robbins filloi zhvillimin e një shpërndarjeje Linux në fund të viteve 90, Enoch Linux. Qëllimi i tij ishte të krijonte një shpërndarje pa binarë, të përshtatur me harduerin dhe vetëm me atë që ishte e nevojshme. Robbins filloi të përmirësonte përpiluesin duke arritur një rritje të shpejtësisë në krahasim me distrot e tjera, gjë që çoi në ndryshimin e emrit, Enoch Linux u riemërua Gentoo, raca më e shpejtë e pinguinit. Së shpejti modifikimet e tij në përpilues u bënë pjesë e të gjitha distros.

Sidoqoftë, ndoshta fakti më i rëndësishëm që shënoi Gentoo ishte vetë frymëzimi që Robbins gjeti në FreeBSD. Një ditë kompjuteri i tij kishte një gabim të madh, Robbins kuptoi se duhej të ripërcaktonte Gentoo. Ai ndaloi zhvillimin dhe kaloi muaj duke përdorur dhe zotëruar FreeBSD për të gjetur një mënyrë për ta përmirësuar atë, duke krijuar përfundimisht sistemin më të përparuar të paketimit, gur themeli të Gentoo, mbartje

Kush e përdor atë?

Gentoo ka qenë gjithmonë një distro popullore gjatë gjithë historisë së saj, në 2002 kur u themelua ishte distroja e tretë më e popullarizuar, pas vetëm Mandrake (Mandriva) të famshëm dhe Red Hat. Shumica e të rinjve 18-25 vjeç, qëndron në arsye, siç sugjeron mjeku:

doktor

Më duhet të them se njerëzit që unë admiroj përdorin Gentoo. Tani janë 143,468 anëtarë të regjistruar në forumin, 1254.52 tema gjenerohen në ditë dhe në total ka 5,817,231 tema

Njerez te rinj

Në ditët e sotme ndodh një fenomen kurioz, shumica e atyre që përdorin Gentoo janë njerëz midis 25 dhe 35 vjeç, kështu që 10 vjet më parë ata ishin njerëz midis 18 dhe 25. Unë mendoj se arsyeja për këtë është që gjeneratat e reja, të ashtuquajturat "Z" (të cilit unë i përkas) ne jemi më vizualë. Ne jemi rritur me internet dhe është e natyrshme që shpresojmë që gjërat të jenë të menjëhershme, si me një prekje të thjeshtë të smartphone-it.

Ata prej nesh që janë 15 deri në 19 vjeç janë vetëm 4% e atyre që përdorin Gentoo sipas një sondazhi të kryer në sit, madje edhe ata që janë më pak se 15 vjeç janë akoma shumë të vegjël. Sipas mendimit tim, fakti që ka pak njerëz nën 15 vjeç është sepse shumica prej nesh e njohin Linux në adoleshencë dhe Gentoo është një distro që duhet ta zbuloni dhe provoni, megjithëse ka gjithashtu shumë keqinformime mes njerëzve dhe sa më i ri të jetë. më lehtë të mërzitem. Kështu që nëse keni pyetje do të jem i lumtur t'u përgjigjem atyre. Dhe gëzohuni.

Midis të rinjve që kanë instaluar Gentoo që kemi Ajortan, Ai është një djalë i ri brilant, ai di të programojë, përveç që është një nga hobet e tij të preferuara, ai është mahnitur nga temat e historisë dhe zakonisht mban një avatar të një inxhinier të rëndësishëm nazist nga Lufta e Dytë Botërore, unë mendoj se ai është një nga njerëzit më të rinj që Ai ka instaluar Gentoo, në moshën 15 vjeç duhet ta ketë instaluar tashmë, nuk e njoh direkt, por ia vlen të përmendet dikush si ai. Thuhet se në forum është një person 14 vjeçar që instaloi Gentoo.

njerëz më të larta

Një nga karakteristikat interesante të Gentoo është grupi i tij i përdoruesve që varion nga 30 në 60, këta përdorues përfaqësojnë 30% të komunitetit, madje edhe më i mrekullueshëm që është e mundur të gjesh njerëz më të vjetër se 60 vjeç.

Roy bamford (neddyseagoon) është ndoshta një nga anëtarët më të vjetër të komunitetit, ai i përket brezit Babyboomer, ai është presidenti aktual i Fondacionit Gentoo dhe administratori i forumit Gentoo, ai është një inxhinier elektronik, ai na tregon se inxhinierët e softverit nuk ekzistonin më parë , inxhinierët e harduerit ishin ata që krijuan softuerin për një nevojë të veçantë.

Cesar Zalazar Ai është një përdorues i shkëlqyeshëm, i përkushtuar ndaj softuerit të lirë, është e mundur ta gjesh atë në gnulibre dhe është gjithashtu përdorues i desdelinux. Ai është gjithmonë i gatshëm të ndihmojë dhe ka një ndjenjë të fortë të etikës personale dhe shoqërore. Ai ka njohuri të gjera për GNU/Linux dhe informatikë. Mund ta përshkruaj si një person të virtytshëm dhe një koleg të shkëlqyer.

Mund të them se komuniteti Gentoo është shumë i pasur dhe një komunitet i përkushtuar, ata janë të gatshëm të ndihmojnë përdoruesit e tyre, nuk është një komunitet ku ekziston krenaria.

Karakteristikat e Gentoo. Arch, Gentoo në 10 minuta?

Me siguri keni dëgjuar që Arch është Gentoo në 10 minuta. Kjo është ajo që mendova para se ta provoja:

Arch Linux përgjithmonë, është distroja më e mirë që ka ekzistuar ndonjëherë dhe do të ekzistojë, asgjë nuk krahasohet me të, është aktuale, praktike, e rregullt, ka një super-wiki, me shumë paketa dhe bën punën e saj. Përpiloni? Unë kam bërë hulumtimin tim, aktualisht përpilimi nuk paguan ndonjë fitim shpejtësie. Unë mendoj se një sistem operativ është për t'i shërbyer përdoruesit, nuk është shumë e zgjuar të kalosh kohë duke përpiluar nëse nuk ka rëndësi me binaret, në çdo rast nëse ka përmirësim, nuk mendoj se është e justifikuar, mund ta kushtoja kohën time për diçka tjetër, apo jo? A mund ta quajmë këtë fanatizëm?

Gentoo duket si një sistem joprofesional, jo i besueshëm dhe i paqëndrueshëm, me një komunitet shumë të përçarë dhe kam frikë se nuk jam në "nivelin" e tyre dhe se do të harrojnë se edhe unë jam një person që fillova me dyshime si kushdo tjetër dhe kritikoj për të kërkuar gjëra që supozohet se i dini tashmë. Nëse në të vërtetë më tregoni kohë më të larta, mund të filloj të interesohem.

Mbase mund ta quaj atë një distro akademike, e vërteta është, unë gjithmonë kam dashur të di se sa i lehtë mund të jetë një sistem, kam një projekt në mendje që Gentoo mund të më ndihmojë

Kur fillova ta instaloj përmes një eksperimenti, kuptova sa mbresëlënëse ishte, nuk ka të bëjë me performancën por me mundësinë, është një mekanizëm për të formuar idetë tuaja, është mënyra për të shndërruar plumbin në ar, burimet në binarë, kjo eshte filozof distro. Kam kuptuar të gjitha paragjykimet që kisha për këtë shpërqendrim dhe se është më lehtë të kritikosh pa e ditur.

Doja që të futeshim në perspektivë, së fundi, le të shqyrtojmë aspektet e mëposhtme:

Performanca: Performanca me të vërtetë rritet kur instalohet në kompjuterë me burime të ulëta, ndër të tjera, aplikacionet marrin më pak RAM dhe aplikacionet janë më pak të rënda. Për shembull në Arch ose Debian mund të keni 15 skeda të hapura në Firefox dhe të filloni të keni probleme, në Gentoo mund të keni ndoshta 25 dhe vetëm atëherë do të fillojnë problemet. Sipas përvojës sime kur Arch mbaron nga kujtesa do të duhet më shumë kohë për të ngrirë se Gentoo.

Universaliteti dhe fleksibiliteti: Theshtë thelbi i Gentoo. Gentoo mund të jetë një stacion pune i fuqishëm, një shpërndarje për lojëra, një sistem i ngulitur, një server, desktopi juaj, i përdorur në celularin tuaj. Me pak fjalë, ai është vetë-përshkruar me përshtatshmëri pothuajse të pakufizuar në mënyrë që të rregullohet praktikisht për çdo nevojë. Aktualisht mbështet më shumë arkitekturë sesa Debian.

Stabiliteti dhe gjakderdhja: Gentoo ofron paketa të qëndrueshme dhe të testuara të ngjashme me Debian Testing. Për më tepër, ai ofron versione të ndryshme të paketave të tilla si kernel, për momentin Gentoo mbështet serinë e kernelit të qëndrueshëm: 3.10, 3.12, 3.14. 3.16, 3.17, megjithatë është shumë e lehtë t'i thuash Gentoo të përdorë kernelin më të ri siç është Arch Testing. Në të njëjtën mënyrë, Gentoo mund të udhëzohet të përdorë versionet më të reja të shumë programeve dhe ato do të përshtaten shumë mirë me sistemin e përgjithshëm.

Falas: Gentoo është serioz në lidhje me lirinë në tërësinë e saj, nuk është një distro e miratuar nga FSF, por falë Portage ju lehtë mund të krijoni një sistem 100% falas me paketa të aprovuara nga FSF nëse dëshironi. Gentoo është themeli i Ututo, distroja e parë që njihet si 100% falas nga FSF. "Ju madje keni lirinë për të qenë të lirë ose jo"

Sistemi fillestar: Gentoo si parazgjedhje nuk përdor systemd, ai përdor Openrc i cili është mjaft i ngjashëm me inicin tradicional por i përmirësuar, mbështet paralelizimin si dhe systemd ndër të tjera. Ky sistem init është i njëjti që Manjaro përdor dhe është plotësisht i integruar me Gentoo. Në Gentoo është gjithashtu e mundur të instaloni Systemd dhe të përdorni dy sistemet iniciuese duke i zgjedhur ato në grub, duke pasur sistemin plotësisht të integruar për të dy.

dokumentacioni: Gentoo ka një nga wikis më të kompletuara në botën Linux, me të vërtetë do t'ju lejojë të mësoni shumë se si funksionon Linux. Gjithashtu manuali për të instaluar Gentoo është shpjeguar shumë mirë dhe është saktësisht i njëjti i përkthyer në disa gjuhë.

Paketat: Gentoo është një nga shpërndarjet me softuerin më të madh në dispozicion, ka 37,166 paketa në kohën e këtij shkrimi, krahasuar me pothuajse 60,000 për Ubuntu ose Debian.

Depoja e përdoruesit: Gentoo në një mënyrë të ngjashme me Arch's AUR, Chakra's CCR dhe sistemi Slackware ka depot e përdoruesve, ndryshimi është se Gentoo mban depo të ndryshme për qëllime të ndryshme, disa kanë paketa të qëndrueshme, të tjerët që nuk janë ende gati të hyjnë në degë kryesore, të tjerët janë projekte shumë specifike, të tjerët plotësojnë paketat Gentoo.

Këto janë ato kryesore: Stuff, Swegener dhe Sunrise, ku është pika fillestare për të filluar kontributin në ndërtimet e ndërtimit.
E gjithë kjo mund të menaxhohet lehtë me laik.

Përpilimi

Gentoo është distro-ja më e mirë për të përpiluar, përtej asaj që mund të duket e qartë ka arsye të mira: Përpilimi në përgjithësi kërkon që të instaloni varësitë, të ekzekutoheni në konfiguroni, bërë y make install. E gjithë kjo bëhet automatikisht nga Gentoo dhe kërkon vetëm që ju të përdorni shfaqen të ngjashme me mënyrën se si apt-get, pacman, yum, etj ...

Nëse, për shembull, unë dua të instaloj Firefox, unë thjesht duhet të ekzekutoj:

sudo emerge firefox

Gjithashtu Gentoo përfshin disa binarë për të kursyer kohë: Firefox, Google Chrome, libreoffice, virtualbox

në atë rast do të kandidoja:

sudo emerge firefox-bin

Vini re koshin e mbarimit

A e dini se menaxheri i paketës binare të Sabayon (equo) është në depon zyrtare të Gentoo? Mund të përdoret në teori, por nuk është e garantuar që të funksionojë dhe duhet të përdoret me kujdes

Përmbledhja në Gentoo është shumë e rafinuar dhe është me të vërtetë shumë e besueshme, është shumë e rrallë kur diçka nuk përpilohet. Ata më thanë që në Debian përdorimi i apt-build për të përdorur burime në vend të binareve nuk ishte shumë i lëmuar, nuk mund ta bëj këtë edhe pse mund të them se u përpoqa në Arch ABS (Arch Build System) të përpiloja të gjithë sistemin tim.

Përkundër një skenari të disponueshëm në AUR, më duket gjithashtu se Arch nuk është shumë i lëmuar kur bëhet fjalë për trajtimin e një sistemi 100% të bazuar në përpilim. Kishte disa të meta në përpilim, dhe nuk ka trajtim më të mirë të paketave të përpiluara.

Gur themeli i Gentoo: P USRDORIMI dhe Flamujt

Deri më tani e keni njohur përdorimin themelor të Portage dhe vijës së komandës së tij përpara dal.

Falë fleksibilitetit të Gentoo dhe konfigurimit të centralizuar të Portage (/etc/portage/make.conf). Ne jemi në gjendje të ndërtojmë një paketë për karakteristikat e sakta të sistemit tonë dhe nevojave tona. Ky është sistemi i ashtuquajtur «FLAMURET» dhe «PERDORIMI».

Çfarë është P USRDORIMI?

"PERDORIMET" janë variabla të mjedisit që Portage lexon për të ditur cilat tipare duhet të përpilohen:

Nëse për shembull keni vrapuar:
export USE='gnome kde bluetooth alsa'

Do të thotë që kur ta bëj dalin PROGRAMI Mbështetja KDE dhe Gnome si dhe Bluetooth dhe audio (alsa) do të përfshihen nëse janë të disponueshme.

Ekzistojnë dy lloje të PESRDORIME, globale y i veçantë:

Përdorimet globale ndikojnë në të gjithë sistemin dhe të gjitha paketat, për t'i vendosur ato përgjithmonë, ato duhet të shtohen në skedar /etj/portage/make.conf në linjën që fillon me P USRDORIM, për shembull imja:

USE = "jack -ipv6 -accessibility -qt4 -kde gnome -bluetooth bindist mmx sse sse2 dbus vim-syntax systemd -consolekit unicode policykit -networkmanager pulseaudio skaner dmx"

Të dhënat ndikojnë në paketat specifike dhe duhet të shkruhen /etc/portage/package.përdorim për rresht, në fillim emri i plotë i paketës së redaktuesve të aplikacioneve / emacs, i ndjekur nga përdoruesit e redaktorëve të aplikacioneve / emacs imazhe gtk gtk3 png

Gentoo përfshin shumë përdorime si parazgjedhje, pasi të gjithë Gentoo menaxhohet nga profile, disa profile kanë përdorime të ndryshme se të tjerët, ekziston një profil për KDE, një profil për Gnome, Systemd, SELINUX dhe siguri e shtuar. lista e profileve eselect i rendit të gjithë dhe eselect set profile # ju lejon të zgjidhni një.

Vini re se në / etj / bartje janë të gjitha cilësimet e bartjes

Falë sistemit USE ne jemi në gjendje të specifikojmë një numër të madh karakteristikash të konfigurueshme për pako.
Kjo lehtëson shumë administrimin dhe mirëmbajtjen e sistemit dhe fleksibilitetin e tij në përkushtimin e një sistemi për një detyrë specifike.

Nëse nuk dini se çfarë bën çdo P USRDORIM, mos u shqetësoni, gjithmonë mund të ekzekutoni:

equery uses PROGRAMA

kjo do t'ju tregojë se çfarë bën çdo P USRDORIM i programit.

Shembulli i instalimit të Inkscape - të njëjtat ngjyra që do të shfaqeshin në një terminal -:

# dalin -p inkscape

Këto janë paketat që do të bashkohen, në mënyrë që:

Llogaritja e varësive ... bërë! [ndërtoj N ] dev-libs / boehm-gc-7.2e P USRDORIM = "cxx -static -libs -fije"[ndërtoj N ] media-libs / sk1libs-0.9.1-r3 PYTHON_TARGETS = "python2_7"[ndërtoj N ] media-gfx / unikonvertues-1.1.5
[ndërtoj N ] app-text / aspell-0.60.6.1 P USRDORIM = "NLS"LINGUAS ="-af -be -bg -br -ca -cs -cy -da -de -el -en -eo -es -et -fi -fo -fr -ga -gl -he -hr -is -it -it -la -lt -nl-jo -pl -pt -pt_BR -ro -ru -sk -sl -sr -sv -uk -vi"[ndërtoj N ] app-dict / aspell-en-7.1.0
[ndërtoj N ] media-gfx / inkscape-0.48.5 P USRDORIM = "magji gnome lcms nls -ditë -inkjar -postscript -wmf"PYTHON_TARGETS ="python2_7"

* E RNDSISHME: 13 artikuj të lajmeve kanë nevojë për lexim për deponinë 'gentoo'.
* përdorim zgjidh lajmet për të lexuar lajme.

Kjo nuk është një zgjidhje e thjeshtë e varësive, por me një paketë të vetme (inkscape në këtë rast) ne mund të kemi disa mundësi
Më lejo të shpjegohem:

Për të dalë shtova «-p«, Ky opsion është të pretendosh sikur bën një instalim, të tregon ndryshimet që do të bëjë pa i bërë ato, një mundësi tjetër është -a (–Pyet), është e ngjashme, vetëm se të pyet nëse dëshiron të vazhdosh apo jo.

Në fillim ajo shfaqet në kllapa ndërtoj N, ndërtoj i referohet instalimit nga kodi burimor, Portage mund të gjenerojë binarë nga ato që instalojnë, por zakonisht nuk bën, të dobishme për të instaluar sërish ose për të pasur shumë kompjuterë me Gentoo. Në atë rast do të shfaqej si dyjor

Ndjekur kemi N, seksioni i dytë na tregon llojin e operacionit, nëse po azhurnohet (U), nëse është e re (N), nëse po e rindërtojmë atë (R), ose nëse ka ndonjë konflikt që e bllokon atë nga instalimi (B).

Pastaj emri i paketës ndjek me numrin e tij të versionit, atëherë shfaqet ndryshorja e përdorimit ku përdorimet që do të përfshihen me të kuqe janë përdorimet që do të përfshihen, dhe ato që nuk janë me blu, vini re se ato blu fillojnë me një minus shenjë. Ka edhe PESRDORIME negative dhe ato mund ta përdorin atë për të shmangur disa ose disa përdorime që vijnë si parazgjedhje.
PYTHON_TARGETS ka të bëjë me zbatimin e python që do të përdoret, ju ndoshta nuk do të keni kurrë nevojë ta lëvizni, prandaj mos i kushtoni shumë vëmendje tani për tani.

Më në fund ai përmend se ka 13 artikuj që unë duhet të lexoj, janë të gjitha lajmet nga 3 vitet e fundit në lidhje me ndryshimet e rëndësishme, unë tashmë i lexova ato, por nuk e kam treguar që të bartet. Unë mendoj se kjo është një tipar që pacman i Arch duhet të ketë.

Përditësuar më:

Përditësimi i Gentoo është i ndryshëm nga distros tjetër, ai mund të bëhet sipërfaqësisht si përdorimi:

emerge -u world

në më të plotë, e cila është:

emerge -uavDN –keep-going world

Nëse përdorni dyshime në formën e fundit, atëherë do të vini re ndryshimet. Unë rekomandoj ta bëni atë çdo ditë nëse keni mundësi, dhe më e mira në javë, më së shumti çdo 15 ditë, pa marrë parasysh procesorin tuaj, mos shkoni gjatë muajit, ju nuk doni të zgjidhni manualisht konfliktet.

Por edhe nëse zgjasin 5 vjet pa azhurnuar Gentoo ata mund ta bëjnë këtë, të paktën ky artikull i referohet mënyrës së azhurnimit të një instalimi normal një vjeçar pa azhurnuar:
http://gentoovps.net/gentoo-updating-old-system/

Menaxherët grafikë:

Gentoo ka menaxherë grafikë të paketave, ka porthole dhe heerge

Hymerge:

hymerge

Portofol:

gentoo_porthole

Unë mendoj se tani i dini bazat për të administruar Gentoo, e kuptoni mirë këtë Unë nuk mendoj se ata kanë probleme me paketa të maskuara, të paqëndrueshme, licenca, module të pastra perl, azhurnime të veglave, azhurnime Python, zgjidhjen e bllokimeve të paketave që është më e lehtë nga sa duket.

Koha dhe vështirësia

mitet gentoo

Veryshtë shumë e zakonshme që vështirësia e Gentoo të ekzagjerohet, veçanërisht në bordet e imazheve si 4-chan. Më pëlqen të mendoj se instalimi i Gentoo është i lehtë. E vështirë është një koncept shumë relativ, shumë i pasaktë, nëse e krahason me Ubuntu mund të jetë e vështirë, nëse e krahason me Arch mund të mos jetë e lehtë ose e vështirë.

Janë 3 gjërat themelore që nevojiten për të instaluar Gentoo: disa përvoja Linux, perseverancia, Dhe procesador. Ata të gjithë plotësojnë njëri-tjetrin dhe ato që ju mungojnë nga njëra anë mund të keni nga ana tjetër.

Çfarë të bëj nëse procesori im është i ulët në fuqi?

Dikush me një kompjuter mesatar, me njohuri të rregullta të Linux mund të shkojë shumë mirë me Gentoo, ndërsa dikush me një procesor Atom ose Pentium 4 nëse do të duhet kohë dhe / ose të punojë për t'i instaluar ato. Por mos mendoni se kjo është një pengesë, ka nga ata që e instalojnë në këtë mënyrë.

Ajo që unë gjithmonë rekomandoja në këto raste është të keni një instalim Arch të chrootuar në Gentoo tuaj, në mënyrë që të instaloni binare në rast emergjence dhe t'i ekzekutoni me ndonjë skenar. Gjithashtu nëse ata mund të krijojnë një grup me distcc, kështu që ata përpilojnë duke përdorur disa kompjuterë ose një më të fuqishëm. Pse Sepse pas kaq shumë orësh përpilimi e dini që performanca ia vlen, se sistemi juaj është më i sigurt dhe më fleksibël.

raste të jetës reale

Në forum dikush komentoi se sa kohë u desh për të përpiluar glibc për pi mjedër, kjo është… interesante. Gjithsesi, më pëlqen blogu i DJ_Dexter, jam i habitur se sa bën pavarësisht pajisjeve të tij, nuk e di nëse ka akoma Pentium 4, por instaloi Gentoo në të. Nën tryezën tuaj nga konkursi zyrtar i Gentoo që keni hyrë.

pamja e ekranit fluxbox


http://sc.gentooligans.com/image/djdexter/2011/07/12/djdexters-fluxbox-desktop

Unë kisha një Intel Atom, me të vërtetë doja të instaloja Gentoo, më prit kur të kem diçka më të fuqishme? A do të lejoj që situata të më dominojë? Kam guxuar ta instaloj, e kam përdorur për shumë muaj si sistemin tim të vetëm operativ.

Përpilimi i kernelit më mori 3 orë ose më shumë, ajo që më vonoi pak është se unë duhej të përpiloja mbështetjen e integruar të kernelit për diskun tim SATA dhe disa opsione për serverin X. Ishte dy ditë hulumtim. Pikërisht një vit më parë, gjithashtu papritmas nuk dija si t'i zgjidhja disa konflikte, por duke këmbëngulur se do t'i zgjidhja, mbase më duheshin gjithsej 5 ditë që të kisha një Gentoo me ato që mund të më duheshin. Ishte një përvojë e shkëlqyer.

1496444_10152062212089360_357905114_o

Por prapë nuk u dorëzova dhe insistova të instaloj KDE më vonë në atomin tim inteligjent.

gentoo kde intel atom

Unë e azhurnoja atë vetëm një herë në muaj, azhurnimi me të gjithë KDE zgjati 20 orë, madje kështu ishte vetëm një herë në muaj, pasi përpiloja firefox për të pasur edhe më shumë performancë, ishin 8 orë më shumë. Kështu që azhurnimi më mori 30 orë. Por unë kurrë nuk kam pasur një problem me këtë, madje kam pasur një Hark në një dosje në rast se do të kisha nevojë për diçka urgjente, kurrë nuk kam pasur nevojë për të. Unë kisha gjithçka që më duhej në Gentoo.

Në Taringa Novatovich gjithashtu u bashkua me #gentooinstalbattle duke instaluar Gentoo në netbook-un e tij

Çdokush mund të instalojë Gentoo:

perseverancia

Ajo që është e vërtetë është që unë kurrë nuk kam dëgjuar për dikë që filloi në botën Linux duke instaluar Gentoo, por nëse di për dikë që shkoi nga Ubuntu në Gentoo brenda një muaji pasi filloi Linux, është një përvojë e vështirë, pothuajse i ngjan kur princi Buda, trashëgimtari i ardhshëm i fronit, u largua nga pallati dhe mori jetën e një lypësi për të kuptuar vuajtjet njerëzore, sa hidhërim duhet të ketë pësuar ai që më në fund arriti dritën për të bërë një theks të veçantë në atë ekstreme janë të këqija.

Unë kam ardhur të them se për të mësuar vërtet duhet të provosh distros me vështirësi, të fillosh me Ubuntu, të vazhdosh me OpenSUSE, më pas Fedora, më pas Debian, më pas Arch, më pas Slackware dhe së fundi Gentoo. AFP?, Mbase. Ndoshta e kam lexuar në një blog, por është e natyrshme që njerëzit të provojnë gjëra më të vështira. Megjithëse mendoj se mund ta thjeshtojmë atë në: Ubuntu, Arch dhe Gentoo.

Instalimi i Gentoo është si instalimi i Arch, por shtimi i USES dhe temës së kontrollit të paketës dhe kernelit.

Koha e instalimit

Shumica e atyre që instalojnë Gentoo nuk kanë nevojë për më shumë se 24 orë për ta instaluar, mesatarja për ta instaluar është 2 deri në 6 orë. Disa kërkojnë më shumë se 10 orë, ka edhe nga ata që kërkojnë 2 deri në 7 ditë. Me të vërtetë është një mit që duhen muaj për ta vendosur, unë u jap atyre një ditë më së shumti, dhe po e shfrytëzoj një shans.

Nuk mund t'ju them se sa kohë duhet për dikë që nuk ka instaluar kurrë Gentoo për ta instaluar.

Të mashtrojnë.

Diçka që konsumon kohë është konfigurimi dhe përpilimi i bërthamës, në këtë rast mund të shkarkoni një bërthamë nga sabayon dhe ta kopjoni atë për të nisur si dhe initrd, mos harroni të shkarkoni modulet dhe t'i zbërtheni në / usr / module, më në fund do t'ju duhet kodi burimor, ata mund të shtojnë përkohësisht mbivendosjen sabayon-distro dhe të instalojnë burime sabayon me një PERDORIM që nuk lejon përpilimin e tij.

Mund të kopjoni gjithashtu konfigurimin e bërthamës nga LiveDVD me:

zcat /proc/config.gz

Dhe përfitoni nga konfigurimet e tjera LiveDVD për të marrë më pak kohë për t'u konfiguruar, por do të ishte një Gentoo gjenerik dhe do t'i mungonte shumë personalizim. Kopjimi i përmbajtjes së / etc / portage, më vonë në seksionin tjetër do të përmend udhëzuesin e NeedySeagon i cili mund të shërbejë si referencë.

A keni dëgjuar për Funtoo?

Funtoo është një distro me bazë në Gentoo, e mirëmbajtur dhe themeluar nga krijuesi i Gentoo, disa kohë më parë krijuesi i Gentoo u nda nga projekti. Kështu që atëherë ai krijoi këtë distro që ruan disa risi në lidhje me Gentoo. Në këtë drejtim, thjeshton shumë instalimin e bërthamës, është më shpejt të azhurnoni pemën e transportit dhe thuhet se përdorimi i tij është më i lehtë. Ndoshta duhet të filloni të përdorni këtë distro.

Koha e përpilimit të programit:

Një nga referencat që u desh për të ditur se sa kohë duhet për të përpiluar çdo aplikacion është të futet në faqen e tij Linux From Scratch, në LFS trajtohen disa njësi të quajtura SBU, është një njësi proporcionale me kohën e kërkuar, për të marrë ekuivalencën e saj duhet të përpiloni një program dhe duke e ndarë atë me numrin e SBU, që do t'ju japë vlerën e një SBU.

Këto janë programet që marrin më shumë kohë për t'u përpiluar në një intel i7:

1. Krom - 87 minuta
2. Libreoffice - 75 minuta
3. gcc - 37 minuta
4. firefox - 28 minuta
5. kaligra - 22 minuta
6. verë - 18 minuta
7. vlc - 14 minuta
8. xbmc - 9 minuta
9. gimp - 9 minuta
10. kutia virtuale - 8 minuta
11. dev-libs / boost - 5 minuta
12. x11-keq / sinergji - 5 minuta
13. matës - 4 minuta
14. fretsonfire - 4 minuta
15. mpd - 4 minuta
16. pidgin - 3 minuta
17. kali i detit - 3 minuta
18 perl - 3 minuta
19. transmetimi - 3 minuta
20. pavucontrol - 3 minuta
21. qsynth - 2 minuta

92% e programeve më duhen më pak se tre minuta për të përpiluar:
83 prej 193 programeve që kam në / var / lib / portage / botë u deshën më pak se një minutë për t'u përpiluar, 73 zgjati rreth një minutë, 22 rreth dy minuta.

Këto kohë ndryshojnë, në bartje ekziston një mundësi për të mbajtur punë paralele që përpiqen të zgjedhin shumë detyra sa më shumë që të jetë e mundur, në /etc/portage/make.conf shtoj:
EMERGE_DEFAULT_OPTS = »- punë = 5

Do të thotë që mban 5 punë paralele si shkarkimi, ./configure, unzip, etj. dhe është ai që më dha rezultatet më të mira. Ky opsion nuk ishte i njohur për mua dhe para kësaj portage përpilonte aplikacione një nga një, kështu që koha e regjistruar ishte pothuajse konstante. Për shembull GIMP kur instaloni veçmas zgjat 4 minuta, vlc më merr gjithashtu 4 minuta.

Këto kohë janë rritur në një Core 2 Duo rreth 3 herë, në një atom intel rreth 10 herë, në një pentium 4 rreth 20 herë, në një mjedër pi rreth 50 herë.

Bëni vlerësime se sa kohë do të duhet

Genlop është një mjet i mirë për të bërë vlerësime të kohës dhe për të marrë informacion mbi ndërtimet e kaluara.

Komanda e mëposhtme tregon historinë e gjithçkaje që kanë instaluar dhe kur

genlop -l

Kjo komandë tregon kohën e nevojshme për të instaluar programin e treguar çdo herë

genlop -t PROGRAMA

Genlop mund të përdoret gjithashtu për të llogaritur operacione konkrete si një azhurnim i sistemit, koha totale me varësitë e një programi të caktuar, etj. E provova për të matur kohën që do të duhej për të rikompiluar të gjithë sistemin tim në i7, 1 ditë dhe 6 orë, konsideroj që unë përdor Gnome 3, Kanellë, para se të përdorja KDE por unë ende kam disa aplikacione që më pëlqejnë dhe nuk e kam eliminuar plotësisht ...

Shembull:

emerge -p firefox | genlop -p

Koha e vlerësuar e azhurnimit: 0:23:36 23 minuta.

Aty ku kam përdorur parametrin -p në emerge për ta kaluar atë si prodhim në genlop, i cili gjithashtu ka parametrin -p për të llogaritur kohën që do të duhet, dhe praktikisht çdo operacion i dalë mund t'i kalohet asaj.

instalim

gentoo_livecd

Gentoo aktualisht ka një DVD live me desktop dhe menaxherë të ndryshëm të dritareve si Gnome 3, KDE, Openbox, Fluxbox, i3, XFCE dhe LXQT, si parazgjedhje fillon në KDE, por ju mund ta mbyllni seksionin dhe të zgjidhni një mjedis tjetër.

Dallimi me distros të tjera është se kjo DVD nuk ka një instalues, por kjo nuk do të thotë se ata nuk mund të instaloni LiveDVD, të paktën ka 10 mënyra për të instaluar Gentoo -të cilat nuk duhet të përdoren janë përshkruar-:

1. Zyrtari

2. Nga distro-ja juaj Linux

3. Faza 1 (për zhvilluesit)

4. Instaloni LiveDVD

5. Përdorni paketat LiveDVD për të instaluar Gentoo Instant (Advanced)
Shikoni: https://dev.gentoo.org/~neddyseagoon/HOWTO_DVD11.xml, përdorni si referencë edhe për metodën 6

6. Përdorni cilësimet LiveDVD ose instalime të tjera

7. Përdorimi i skripteve: http://forums.gentoo.org/viewtopic-t-950912.html

8. Instaloni Lilblue i cili është një aromë Gentoo me XFCE e lëshuar zyrtarisht, azhurnuar çdo javë dhe gati për të filluar

9. Nxirrni Gentoo nga një imazh i shpërndarë i makinës virtuale

10. Instaloni një prefiks Gentoo në çdo shpërndarje Linux, MacOS, BSD, Solaris ose ndonjë sistem tjetër POSIX

Instaloni LiveDVD

Metoda e katërt është ndoshta mënyra më e lehtë për të instaluar Gentoo, por është gjithashtu metoda më e dekurajuar. Shtë e vërtetë, në fund do të keni Gentoo tuaj 100% funksional me shumicën e programeve që mund t'ju nevojiten, instalimi i diçkaje mund të mos jetë shumë problem, por do të keni një shpërndarje që peshon 11 GB dhe një shpërndarje me paketat e vjetra.

Çdo LiveDVD i ri kërkon shumë kohë për të dalë, një doli për të festuar 10 vjet Gentoo dhe tani që Gentoo është rreth 15 vjeç LiveDVD i ri doli përsëri. Do të thotë që nëse në vitin 2016 e instalojnë me këtë metodë, ata duhet të instalojnë 2 vjet azhurnime, pasi po instalojnë një Gentoo nga një datë e caktuar, data e LiveDVD.

Për të instaluar ndonjë shpërndarje nga një LiveCD ose DVD, kopjoni të gjithë skedarët në ndarjen e re, komanda cp nuk është e mjaftueshme, ata kërkojnë që rsync të kopjojë të gjitha llojet e atributeve dhe lejeve
për shembull me komandën e mëposhtme:

rsync -aAXv / --exclu

Një tjetër mundësi është të heqni zinxhirin skedarin squashfs direkt në ndarje.

Ndjekur rregulloni fstab dhe grub.

Objekti i Lilblue

Kjo është me të vërtetë një alternativë e shkëlqyeshme, pasi është një imazh zyrtar i Gentoo me XFCE, programe dhe siguri të shtuar që azhurnohet çdo javë, mund të vendoset lehtësisht në një CD, megjithatë bazohet në degën e Uclibc, Uclibc është një zëvendësim nga biblioteka kryesore Linux, glibc. Karakteristika e tij kryesore është se lejon bërjen e programeve më të vogla nga i njëjti kod burimor.
Kjo nënkupton thyerjen e plotë të pajtueshmërisë së shumë binareve, për shembull nëse doni të shkarkoni firefox dhe ta instaloni nuk do të jetë i pajtueshëm, e njëjta gjë për java, etj ... alsoshtë gjithashtu e mundur që ndonjë paketë të mos përpilohet me sukses, etj ...

Planet për këtë aromë të Gentoo në të ardhmen është krijimi i një depoje binaresh, unë rekomandoj shumë që ta provoni ose për tu njohur me Gentoo, të keni një sistem me të vërtetë të lehtë ose të jeni distro juaj kryesor.

Shkarko: http://www.gtlib.gatech.edu/pub/gentoo/experimental/amd64/uclibc/

Shënime zyrtare të instalimit

Instalimi zyrtar dhe nga një distro tjetër Linux është praktikisht i njëjtë, vetëm hapat e parë ndryshojnë.

Theshtë metoda që unë rekomandoj më shumë, ju gjithashtu mund të përdorni skripta të drejtuara që mund të jenë edhe më efikase sesa instalimi manual ose normal, por ju do të mësoni më pak, është gjithashtu i ngarkuar nga përdoruesit dhe askush nuk do t'ju mbështesë.

Dije që për të instaluar Gentoo nuk të nevojitet asnjë udhëzues, mjafton vetëm manuali zyrtar, wiki Gentoo dhe Google, por një udhëzues do të jetë shumë i dobishëm për këshillat që mund të ofrojnë, për shembull udhëzuesi i Tete:

Udhëzues Hap pas Hapi për Instalimin Gentoo Linux

Personalisht, unë nuk përdor një udhëzues dhe përdor vetëm manualin për t'u konsultuar me disa gjëra specifike, unë ndjek porosinë time.

lexim i rekomanduar (2003)
http://es.tldp.org/Presentaciones/200309hispalinux/4/4.pw

Ju uroj fat dhe inkurajim, gëzuar vitin e ri!


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

 1.   i gjallë dijo

  Copë postimi !! Shkëlqyeshëm ..

  1.    amulet_linux dijo

   Faleminderit. Shpresojmë që shumë e kanë qëllimin për vitin 2015 ta instalojnë atë

   1.    eliotime3000 dijo

    Epo, ju tashmë po më tundoni ta provoj (edhe pse në Slackware, unë tashmë jam mësuar të nxjerr varësitë e secilit aplikacion që instaloj dhe / ose përpiloj: v).

   2.    Xurxo dijo

    Faleminderit që morët kohë për të shkruar këtë postim.

    Një përdorues i vjetër i Slackware ju falënderon.

    Ju uroj më të mirën për vitin që fillon për disa orë!

    Përshëndetje fratre

   3.    Alberto cardona dijo

    Këtë pasdite, pas orëve të kërkimit të informacionit, nuk munda ta merrja për të kapur Broadcom-in tim BCM4313 802.11 …… ..
    Kështu që vendosa të heq dorë, sapo u ktheva në manjaro xfce me openrc, ndihem i dobët, shumë i zhgënjyer nga vetja, planifikoj të provoj në një kompjuter tjetër ose të blej një kartë rrjeti të jashtëm ku nuk kam nevojë për firmware të pronarit (nuk kam një modem për të lidhur kabllon ethernet), kam në mendje ta instaloj, dua të mësoj se si ta përdor atë shpërndarje, jam i ngazëllyer, jam shumë kurioz, sapo lexova këtë post pasi dhashë dorë këtë pasdite, kam ndjenja të ndryshme

    Gëzuar Vitin e Ri, faleminderit për postimin, shumë mirë!

   4.    amulet_linux dijo

    Unë mendoj se keni nevojë për shoferin sta:
    http://packages.gentoo.org/package/net-wireless/broadcom-sta
    së pari duhet ta demaskoni
    për shembull duke shtuar:
    = net-wireless / broadcom-sta-6.30.223.30-r2 ~ amd64
    në /etc/portage/package.fjalë kyç
    pastaj duke shtuar këtë në /etc/portage/package.license:

    = net-wireless / broadcom-sta-6.30.223.30-r2 Broadcom
    më në fund e instaloni
    sudo del net-wireless / broadcom-sta
    ju rindërtoni modulet
    dalin –ask @ modul-rindërtojnë
    dhe mos harroni listën e zezë b43, ssb, bcma në /etc/modprobe.d/blacklist.conf
    lista e zezë b43
    listë e zezë ssb
    listë e zezë bcma
    mos harroni të ekzekutoni emerge –ask @ modul-rindërtoni sa herë që azhurnoni kernelin,
    dhe sigurohuni që keni përpiluar bërthamën me parametrat e nevojshëm për wifi:
    http://wiki.gentoo.org/wiki/Wifi
    demaskojeni, dhe pastaj bëjeni

   5.    amulet_linux dijo

    injoroni rreshtin e fundit, të asaj që thashë, atë që është i paplotë

   6.    Alberto cardona dijo

    Faleminderit shumë wow, do ta provoj më vonë, një post vërtet i shkëlqyeshëm, informacion shumë i mirë.
    Faleminderit mik, unë do të instaloj gentoo këtë pasdite, unë do të testoj atë që thua
    Gëzuar Vitin e Ri, faleminderit të gjithë juve që gjeni kohë për të ndarë njohuritë në një nga bloget më të mira të softuerit të lirë.
    Përshëndetje!

 2.   Rafiki dijo

  Një nga shpërndarjet më të mira që përdor, fillova ta përdor kur isha 20 vjeç, në atë kohë drejtuesi im i djathtë ishte Fedora, në Gentoo kuptova se si të instaloja Linux me kapacitetin e tij maksimal nga konfigurimi i zonës kohore të sistemit për konfigurim modulet e kernelit dhe përpilojnë të njëjtat, të gjitha në një shell dhe me mundësinë për të trajtuar variablat sipas dëshirës time në përpilim

  Më duket një shpërndarje e shkëlqyeshme dhe një nga më të mirat.

 3.   zarvage dijo

  Një pjesë e postimit, po zotëri, sa mirë shpjegoi gjithçka, më dhemb që jam shumë dembel që duhet të merrem me përpilimin e gjithçkaje, megjithëse kalimi im nëpër Gentoo ishte shumë i mirë nuk mendoj se do të kthehem, apo ndoshta nëse ... E enjte tani më keni kafshuar dhe mendoj se do të kthehem për ta provuar një herë.

 4.   fitimtar dijo

  Një post i shkëlqyeshëm, përpjekja vlerësohet. Unë dua të kontribuoj me grurin tim të vogël të rërës duke bërë një vlerësim të vogël të përvojës time me Gentoo. Ishte shpërndarja ime e referencës për praktikisht dy vjet më parë rreth 6 ose 7. Herët kur e instaloja ishte gjithmonë nga faza 3, kurrë nuk u përpoqa ta bëja nga faza 1 ose 2, që është pothuajse si të montosh një linux nga e para. U deshën disa përpjekje herën e parë, por me wiki që është mbresëlënëse dhe me pak durim dhe këmbëngulje instalimi vazhdon.
  Në një nivel të përgjithshëm, kurrë mos vini re se shpejtësia shtesë që pritet nga një sistem portesh si gentoo në krahasim me shpërndarjet klasike si debian ose fedora
  Në përgjithësi, pasi të keni sistemin që funksionon në një makinë të caktuar, duke bërë një kopje rezervë të skedarëve të konfigurimit, si dhe të mbani mend përdorimet e njëjtë, riinstalimi i tij bëhet diçka e parëndësishme dhe madje e mërzitshme, sepse është gjithmonë e njëjta.
  Arsyeja pse unë u largova nga gentoo ishte se u lodha nga paqëndrueshmëria e tij. Më kuptoni mirë. Lidhësi i bibliotekës u korruptua tre ose katër herë në kohën që isha me gentoo, në fund sa herë që bëja një botë të re, unë mbaja gishtat kryq që asgjë të mos ndodhte. Dhe unë u lodha, kështu që me gentoo mësova shumë.
  Kanë kaluar shumë vite dhe unë e di që ato probleme me portage do të jenë rregulluar mirë, por tani unë jam bërë shumë komode dhe nuk kam shumë kohë… .. Epo, unë jam shumë i lumtur me fedora time dhe nuk kam ndërmend të ndryshimit të tij.

 5.   Daniel dijo

  Botim i shkëlqyeshëm, vlerësohet që keni një zotërim të shkëlqyeshëm të shpërndarjes. Duhet të jetë një sfidë e bukur për të filluar në Gentoo, megjithatë pasi kam lexuar gjithçka që bëni për ta akorduar, mendoj se do ta bëj kur të dal në pension, hehehe. Përshëndetje dhe përsëri post spektakolar.

 6.   Yoyo dijo

  Më lër të ulem në gjunjë dhe të përkulem para teje.

  Unë kam bloguar për Linux që nga viti 2005, kam botuar mijëra postime dhe dhjetëra mijëra lexuar nga blogerë të tjerë, por ky është më i miri që kam parë ndonjëherë.

  Më bën të dëshiroj të instaloj Gentoo nëse më kishte kapur më të ri dhe më pak dembel. Shpejtësia e së tashmes i tërheq ato kohëra të përpilimit të programeve, por nuk ka dyshim se do të ishte mjaft aventurë të hyje dhe të humbje mes atyre përpilimeve.

  Një përshëndetje

  1.    amulet_linux dijo

   Faleminderit shumë, pikë e mirë, çfarë thoni për menjëherë të së tashmes, mbase gjëja kryesore është instalimi, sepse kur instalohet dhe falë procesorëve modernë, nuk është problem ta përdorni për ditë për ditë .

 7.   weyland yutani dijo

  Urime për postimin, është luksoz. Do të më duhet ta rilexoj edhe disa herë sepse ka shumë informacion.

 8.   drako dijo

  Unë fillova me Ubuntu, kur isha shumë i ri ... Pastaj kureshtja ime më bëri që të njoh LFS. Dhe kur arrita në Gentoo, u martova, i ri dhe të gjithë. Dhe së bashku me KDE ne jemi një familje e shkëlqyer.

  Në Fletoren time, u deshën 6 ditë për ta konfiguruar plotësisht dhe me gjithçka të përpiluar. Kur u shfaq desktopi im I7, ishin vetëm 2 ditë (sepse më duhej të flija).

 9.   yippekay dijo

  Gjithmonë kam menduar që Geento ka dy virtyte të mëdha: isshtë duke lëshuar kodrina dhe ju lejon të konfiguroni një OS të personalizuar.

  Ndërsa lexoj, ai është një distro mjaft i sigurt (sidomos versioni i ngurtësuar) dhe ka dy degë: njëra e qëndrueshme dhe tjetra "e azhurnuar" (e ngjashme me Debian Testing).

  Funtoo është i ngjashëm, por e bën instalimin të lehtë dhe mendoj se përdor git si një depo. Isshtë azhurnuar bazuar në pemën Gentoo.

  E vërteta është se artikulli më bën të dëshiroj të instaloj Gentoo ose Funtoo.

  1.    amulet_linux dijo

   tani që ju e përmendni atë një mënyrë tjetër për ta azhurnuar është vetëm me azhurnimet e sigurisë
   http://www.gentoo.org/doc/en/security/security-handbook.xml?part=1&chap=14

 10.   TUDz dijo

  Postim i jashtëzakonshëm! Çfarë mënyrë për të mbyllur vitin. Personalisht, ka tashmë 4 herë që jam përpjekur të instaloj Gentoo dhe në të gjitha prishet diçka (në të fundit, duke përpiluar KDE). Por hej, po të mos ishte për zhvillimin e punës time të diplomës në këtë moment, unë do të bëja një përpjekje të re instalimi, këtë herë në një HP n-207la (e di, nuk është një punë e madhe).

  Shpresoj që sapo të kem në dorë titullin të gëzoj xD

 11.   juanma dijo

  Postim i shkelqyer !!!!!!
  Thjesht doja të të thosha që ASNJEHERE nuk kam lexuar një postim në lidhje me Gentoo kaq mirë të shpjeguar, shumë interesant.

  Faleminderit për shpërndarjen.

  një përshëndetje

 12.   Jorge dijo

  Post i shkëlqyeshëm. Nuk mund ta kisha shkruar më mirë. Megjithëse ka aspekte për t'u marrë parasysh, për shembull, që OpenRC gjithashtu ka frymëzimin e saj në FreeBSD. Në fakt, ai bazohet në sistemin e shkrimeve iniciale të këtij sistemi operativ.
  Gjithashtu që Funtoo ka 3 degë pako (të qëndrueshme, aktuale dhe eksperimentale), dhe është më shumë profil sesa vetë Gentoo. Dhe ajo ndan 99% të pemës së së njëjtës, ndryshon në disa paketa si GCC, Portage dhe disa gjuhë programimi.

  Përndryshe, post i shkëlqyeshëm. Nëse Gentoo do të kishte një Portage të bazuar në Git, nuk do të hezitoja të kthehesha. Tani për tani, unë jam mirë në Funtoo aktuale.

  Apprecshtë vlerësuar

  1.    amulet_linux dijo

   Openrc gjithashtu ekzekutohet në FreeBSD dhe qartë në "Gentoo FreeBSD", shumë interesant për Funtoo, nuk e kam provuar.
   Ju mirepresim

 13.   neysonv dijo

  Nëse do të kisha një kompjuter të dytë do të ishte me vlerë ta provoja, por të instaloja kaq shumë kohë pa qenë në gjendje të përdor internetin etj.

  1.    amulet_linux dijo

   vini re se kjo nuk është e vërtetë, mund ta instaloni nga çdo distro, për shembull një Ubuntu që keni instaluar dhe atje shikoni filma, shfletoni. ndërsa Gentoo është duke përpiluar

   1.    Jose GDF dijo

    Për këtë që ju komentoni, do të ishte interesante të zgjerohet në një postim tjetër. E lëshoj ...

    Faleminderit për këtë artikull. Të fala.

   2.    santiago alessio dijo

    Diçka e ngjashme më ndodh edhe mua, por problemi është që kur përpiloj diçka, CPU-ja ime merr një mijë dhe nuk mund të hap një tastierë që bllokon gjithçka (në disa raste kompjuteri im ishte i markuar)

   3.    amulet_linux dijo

    përpiquni të kontrolloni bukurinë e procesit të ndërtimit në mënyrë që të mos ngecni

   4.    Ictineu dijo

    Postim i shkëlqyeshëm, kam kohë që nuk kam parë kaq shumë pasion.
    Shpresoj se rruga e Kubuntu> debian> Chakra ia vlen, sepse ai që lexon disa manuale, unë e hedh veten në krahët e Funtoo, le të shohim se çfarë do të ndodhë, jam i sigurt që do të mësoj.
    Mundësia e instalimit të tij nga një distro tjetër, pa humbur asnjë minutë të funksionalitetit dhe pa mundur të kontrolloni ngarkesën e CPU-së, në mënyrë që të mos dëgjoni paralajmërimet e BIOS-it, se do të shkrihet, është një mundësi shumë e rëndësishme.
    Faleminderit për dritën tuaj.

 14.   Paul dijo

  E provova vetëm një herë. Dhe unë nxitoja ta nxirrja jashtë. Unë bëra një gabim në një guxim dhe qëndroj atje. Por me të vërtetë dua të provoj përsëri. Më shumë se gjithçka, sepse gjithmonë mëson diçka të re dhe kjo është interesante.

 15.   diazepani dijo

  Ajo që unë përdor është llogaritja e linux e cila bazohet në gentoo, por nuk e dija genlop. Faleminderit per postimin

 16.   luisgac dijo

  Një nga postimet më të mira në lidhje me një distro, filozofinë e tij dhe gjithçka që e rrethon atë që kam lexuar për një kohë të gjatë. Këtu dhe në faqe të ngjashme. Me të vërtetë më bëri të dua të di më shumë rreth Gentoo. Përshëndetje dhe urime.

 17.   arkhan dijo

  Brutal, post i shkëlqyeshëm, mbeta pa fjalë .... !!!!!!!!

 18.   John dijo

  A do të jetë e mundur ta instaloni në një pentium 3 në 866 Mhz me 256 MB RAM? Unë them për kohën e përpilimit të secilës pjesë.

  1.    Alexander dijo

   Pershendetje John,

   Sigurisht! ne 2003 kisha nje laptop P3 500 me 256 RAM me Gento dhe qe fluturonte !!

   Sigurisht, u desh shumë kohë për të përpiluar nga faza2. Një rekomandim: hetoni mirë FLAGS + USE për procesorin tuaj + chipset dhe çdo gjë që dëshironi që pajtueshmëria të mos duhet të ribotohet përsëri dhe në të njëjtën kohë të keni një sistem "të personalizuar"

   nuhat, nuhat, çfarë kujtimesh!

 19.   dario dijo

  Unë instalova harkun duke menduar se do të mësoja gjatë procesit se si funksiononte Linux por nuk mësova aq shumë sa prisja që një gentoo i tillë është një mundësi e mirë për mua.

 20.   dhomë dijo

  Gentoo është një shpërndarje e shkëlqyeshme, kur zhytesh në të, të bën përshtypje fleksibiliteti që mund të ketë GNU / Linux. Por kjo humbet kuptimin kur nuk keni një kompjuter të mirë dhe prisni për orë të tëra për përpilimin, në mënyrë që në fund, rezultati të mos jetë shumë i jashtëzakonshëm. Gjithashtu fakti i vendosjes së variablave shumë problematikë që bie në kundërshtim me efikasitetin dhe fuqinë e Portage. Një azhurnim i sistemit në Gentoo është sinonim i problemeve të padëshirueshme. Siguria është e diskutueshme, përbërësit duhet të konfigurohen që në mënyrë të paracaktuar kurrë nuk janë.
  Jashtë kësaj, përshtatja dhe performanca e tij janë të shkëlqyera, por pyes veten pse të shpenzoj përpjekje të panevojshme.

  1.    Essau dijo

   per kenaqesi?,
   per te mesuar ?,
   si çdo gjë e mirë në jetë ...

 21.   Ivan Barra dijo

  Një pjesë e jashtëzakonshme e postimit. Isshtë një 'udhëzues / rishikim' mjaft i plotë.

  Problemi jam unë, unë jam aq dembel saqë mendoj se Slackware tashmë më ka mjaftuar.

  Përshëndetje dhe Urime.

  Festa të këndshme.

 22.   santiago alessio dijo

  Unë me të vërtetë dua gentoo, por koha për të përpiluar është shumë, unë kam një amd e450 dual-core 1.6 ghz (i cili në realadiad është 800 mhz për bërthamë) dhe koha për të përpiluar gjithçka + koha e shkarkimit (shkarkimi im me shpejtësi është 200 deri në 300 mb) do të më duheshin të paktën 15 orë dhe është koha që nuk e kam, përveç faktit që herën e parë që do ta instaloj do të zgjasë më shumë, por unë e njoh që është një distro e madhe, megjithëse për momentin me debian jam i lumtur

  1.    Ivan Barra dijo

   Shok, ke një keqkuptim të tmerrshëm në lidhje me këtë:

   APU-ja juaj (Njësia e Përshpejtuar e Procesorit) është me të vërtetë një procesor dual-core mikroarkitekture "Bobcat", platforma "Brazos" dhe bërthama e "Zacate" e prodhimit me 45 nm (0.04 mikron)

   Shpejtësia nominale është 1,65Ghz (lart) për bërthamë, ku "shteti boshe" ul shpejtësinë e tij në 800Mhz (boshe).

   GPU (IGP në të vërtetë), është një RADEON HD6320, me orë nominale 508Mhz, turbo 600Mhz, kanal të vetëm @ 64bit dhe kontrollues të integruar DDR3 deri në 1333Mhz (i kufizuar nga hardueri).

   Dhe nëse, përkundër gjithçkaje, do t'ju duhej një javë për të përpiluar, por më lejoni t'ju them se çdo AMD, pa marrë parasysh se sa "me kosto të ulët" mund të jetë, nëse përpiloni me "flamujt" përkatës dhe vetëm ato të nevojshëm, do të keni një performancë të shkëlqyeshme. Unë kam përvojë me Slackware dhe një AMD FX8350, ku performanca është shumë e barabartë me çdo Intel i7.

   Përshëndetje.

 23.   DJ_Dexter dijo

  Epo, ju keni kapur një pamje të vjetër të ekranit, kur unë përdora Gentoo, unë isha duke përdorur atë distro për rreth 3 vjet, madje mund ta transferoja nga një HDD i vjetër në një të ri me rsync (pasi ruan lejet), dhe në ato vite nuk kishte më vete Ndarja, rrënja e shtëpisë, i rezistoi vdekjes së një kompjuteri, disi më i vjetër një Amd Athlon i 1333 Ghrz kur e kaloi atë në kompjuter, dhe rikompilimi i bërthamës, për t'u përshtatur me pajisjen e re.

  Pastaj ia lashë Gentoo por për një kohë të shkurtër, kur provova Arch, atëherë vazhdova me Gentoo, deri gati në 2013, por doja të provoja një BSD, kalova disa muaj me OpenBSD, pastaj e lashë atë, pastaj kalova një Debian, që ia kalova SID-it, për të përdorur më vonë Slackware.

  Aty ku del kapja, unë përpiloja bërthamat e kandidatëve për të parë nëse kishin punuar apo dështuan në diçka ...

  Pentium 4 është ende duke punuar, por me Slackware, një vit e gjysmë më parë. Me fjalë të tjera, mbetet aty ku gjithçka nuk është përpiluar, ato që duhet të përpilohen janë me slackbuilds, për të gjeneruar .tgz për të instaluar, të cilin dikush mund ta menaxhojë me sbopkg pa probleme, në faqen slackbuilds.org kur kërkoni paketën , ju varet nga varësia për t'i instaluar, gjithçka tjetër është instaluar me slackpkg ...

  Le të shohim nëse një ditë do të përpiqem ta instaloj përsëri në një makinë tjetër më të re

 24.   Tedel dijo

  Hi

  Po përdor Sabayon tani (i cili është një Gentoo i para-konfiguruar), por zhvendosja në Gentoo është ende një linjë në listën e gjërave. Herën e fundit kur e provova, unë mbeta në temën e konfigurimit të kernelit, duke zbuluar se çfarë të përfshijë si modul dhe çfarë të përfshijë në vetë kernel. Ishte turp. Kur të blej një hard disk të ngurtë (për një ose dy muaj në varësi të planit), do të provoj përsëri.

  Një pyetje: a mund të vazhdoni të përdorni kompjuterin kur azhurnoni apo procesi i përpilimit merr gjithë kapacitetin e procesorit dhe ngadalëson makinerinë? Unë pyes sepse kam frikë se kompjuteri im do të mbyllet për shkak të mbinxehjes së CPU (më ka ndodhur më shumë se një herë) ndërsa përpiqem të përpiloj dhe do të ishte e tmerrshme të mos isha në gjendje të boot përsëri për shkak të azhurnimeve jo të plota.

  1.    amulet_linux dijo

   Rightshtë e drejtë, duhet të gjithë kapacitetin e procesorit dhe të gjitha bërthamat kur përpilohen, por bërthamat për t'u përdorur duhet të specifikohen nga ju, kështu që mund të lini disa të papërdorura, kjo varet nga procesori juaj nëse ngadalësohet ose jo, nëse është një procesor i mirë, jo Do t'ju ngadalësojë, nëse jo, po.
   Por mund të përdorni mirë për të ndryshuar përparësinë e procesit të ndërtimit, ose ekziston një program që kufizon sasinë e CPU-së për një proces.

   Unë ju rekomandoj që të blini një bazë ftohëse.
   Sa i përket SSD, nuk e di pse duhet të presësh, unë e kisha Gentoo në një hard disk dhe e transferova në një SSD duke kopjuar të gjitha skedarët nga root me rsync. Kohët e ndërtimit nuk ndryshuan asgjë me SSD,
   Ju mund të interesoheni për rishikimin e dikujt, mbase dikush nëse ju dha një përfitim:
   http://www.tomshardware.com/answers/id-1993357/ssd-hdd-linux-performance-compared-minimal-advantage.html

 25.   trisuqle dijo

  Kam frikë të provoj edhe ta instaloj, duhet të kesh shumë njohuri

  1.    Brutiko dijo

   Nëse keni përdorur një distro si Arch, leximi i gentoo wiki dhe forumi nuk është shumë i vështirë.

  2.    ChC dijo

   Për sa kohë që lexoni një udhëzues ose manual të famshëm ... nuk do të jetë aspak e vështirë

 26.   Jovan molina dijo

  E dua gentoo-n tim, e kam 100%, makina ime që fluturon është një netbook NB100 me një atom por funksionon si dreq, e kam super të pajisur deri në antenë AC me Bluetooth kam konfiguruar nëse dikush dëshiron konfigurimin tim për një pus atom i konfiguruar mund të më pyesni se nëse do të duhet të zgjidhni shoferët për xhiron tuaj, por me kënaqësi jua kaloj atyre

 27.   eliotime3000 dijo

  Ndryshe nga Arch, Gentoo duket shumë më i detajuar dhe e vërteta është se me gjithçka që ke përshkruar në postimin tënd, kjo më bën të dëshiroj të tradhtoj Slackware (me të vërtetë, nuk do ta bëja atë).

  Lidhur me emerge dhe -bin, mendoj se tashmë i keni pastruar dyshimet e mia nëse Gentoo ishte thjesht repo i pastër i kodit burimor (në Slackware ka edhe repo të pastra binare dhe i vendosa në forum), dhe e vërteta është se më pëlqyen shumë sqarimi për repos (nëse Iceweasel është në njërën prej tyre, unë menjëherë shkoj në Gentoo: v).

  Për pjesën tjetër, unë mendoj se me Slackware dhe Debian kam mjaft dhe mjaft (megjithëse preferoj të largohem nga Gentoo kur arrij të ndërtoj një PC me pajisje të shkëlqyera për të bërë paraqitje 3D).

  Gjithsesi, post i shkëlqyeshëm.

  1.    amulet_linux dijo

   dhe pse akullore? mund të përdorni icecat i cili është versioni GNU dhe është 100% falas, për shembull në Trisquel Abrowser përdoret sepse Iceweasel është vetëm i lirë nga pikëpamja e Debian.
   Icecat është në dispozicion për ju që ta shkarkoni vetë binarin

 28.   peterçeko dijo

  Ju keni shpërndarë dëshirën për të instaluar Gentoo tek unë :).

 29.   mario dijo

  Ka disa kompjuterë në punën time në të cilën ne instalojmë gentoo të ngurtësuar dhe gjithçka përkundrazi, është mjaft e dukshme në kohën e nisjes. Për të mos humbur kohë, ne krijuam një sistem në një makinë virtuale dhe e shndërruam atë në një imazh që do të transferohej në të gjithë kompjuterët. Mbetet vetëm të rikompilojmë kernelin, emrin e ekipit dhe kaq. Ekzistojnë disa pajisje që u humbën me distro të tjera (p.sh. framebuffer), duke kontrolluar mirë kernelin që funksionon. Funtoo është gjërat e mia në pritje, të paktën nga sa kam lexuar ndryshimi më i madh është përdorimi i git, i cili shmang të paturit e një / / etj / portage me mijëra inode të përdorura.

 30.   Essau dijo

  në Twitter tim:
  https://twitter.com/a_meinhof
  dhe, pa dyshim, POSTIMI MEST I MIR OF I VITIT 2014 në një blog rreth #GNU_LINUX është: #Gentoo. E vërteta prapa mitit. https://blog.desdelinux.net/gentoo-la-verdad-tras-el-mito/

  Urime, unë kam qenë gentoocyte për vetëm 5 muaj dhe pas turneut tim: Ubuntu -> Debian -> Arch -> Gentoo, kam qenë argëtues dhe mësues në Gentoo për disa vjet. (Unë e instalova atë në provën e 2-të, në vetëm 2 ditë). Gentoo nuk është i vështirë, por i pasur me kompleksitet. Gëzuar 2015, që shpresoj të jetë një vit Gentoo.

 31.   Angel Miguel Fernandez imazhi i mbajtësit të vendit dijo

  Çfarë perlë !!
  Gëzuar Vitin e Ri dhe faleminderit që ngritët kulturën tonë.

 32.   clow_eriol dijo

  Urimet e mia të sinqerta për këtë postim "peaso"!
  Kam një dëshirë të çmendur për të instaluar gentoo! pasi e kam prekur atë në punë diku, por nuk e kam instaluar kurrë never

 33.   pandev92 dijo

  E kam përdorur për një kohë të gjatë dhe nuk do ta përdor më, kurrë nuk kam vërejtur një performancë më të mirë se ubuntu, harku, apo edhe dritaret.

  Daniel Robbins:

  kështu që Windows 7 ose Mac OS në mënyrë të paqartë në desktop, diçka që i befason ata që marrin vesh për të. Për momentin përpiqem të shmang përdorimin e Linux në desktop, sepse kjo më largon nga qëllimi im, i cili ka të bëjë me brendësitë e Linux (dhe jo me GUI).

  Nëse vendos serverin X, unë zakonisht harxhoj një javë duke u përpjekur të rregulloj paraqitjen e shkronjave dhe më vjen në mendje ideja e krijimit të ambientit tim desktop ... por duhet të jem i përqendruar ... Një ditë do të doja të krijoja mjedisi im i desktopit në Linux, por unë jam shumë perfeksionist dhe një dizajner grafik mjaft i mirë, kështu që duhet të jem vërtet i mirë për të më kënaqur

  1.    amulet_linux dijo

   Nuk ka të bëjë me performancën, siç thashë. Nëse ekipi juaj është tashmë i fuqishëm nuk do të shihni performancë, por rrit sigurinë dhe keni më shumë liri. Më pëlqen ta shoh si një Hark, por më e qëndrueshme dhe e plotë.

  2.    Brutiko dijo

   Epo, tregon shumë, për shembull në krom nuk thith dashin aq shumë sa në Arch.

 34.   Pancha lopez dijo

  Çfarë populli pa jetë

  1.    Guillermo dijo

   Njerëzit me G nga Gentoo

   1.    Jesus Ballesteros dijo

    HA HA HA HA HA HA ..

    Sa keq që këtu nuk ka butona "Si". Por përgjigje shumë e mirë Guillermo

 35.   paluz dijo

  Copë botimi, çfarë bukurie.

  Maksimumi im për të arritur ishte të përdorja një Arch në mënyrën dhe shijen time, unë nuk jam një shkencëtar kompjuteri, të cilin e di se kam mësuar vetëm duke arritur këtu dhe atje, as një inxhinier, por me një postim të tillë ekziston një mundësi e vogël që një ditë të guxoj të kap një kompjuter nga një treg pleshtesh, chacharas, etj, dhe bëj përpjekjen time personale gentoo vetëm për sfidën dhe kënaqësinë personale.

  Përshëndetje.

 36.   Sebastian dijo

  Postimi më i mirë për Gentoo që kam parë, akoma në anglisht. Gjithmonë jam tunduar ta instaloj, megjithëse Portage është paksa frikësuese për mua.

  1.    Sebastian dijo

   Kam harruar të komentoj se Daniel Robbins është një djalë shumë miqësor dhe i thjeshtë kur kam biseduar me të dhe ai madje më pranoi në facebook.

 37.   Gërvisht dijo

  Nderim, lavdërim dhe lavdi për amulet_linux. Padyshim postimi më i mirë i vitit dhe mbi shpërndarjen më të keqkuptuar të Linux, dhe në të njëjtën kohë më fleksibël, edukues, të konfigurueshëm dhe të personalizueshëm, Gentoo dhe derivatet e tij Funtoo dhe Sabayon. Nëse vërtet dëshironi të mësoni se si të përpiloni dhe të dini zorrët e Linux Arch është kopshti, Slackware është shkollë e mesme, dhe Gentoo është universitet me gjithçka dhe Ph.D. Ka bëma si instalimi i Gentto në një P3 ose Atom që do të meritonte të paktën një film me xhuxh George Lucas. Ne të gjithë duhet të mësojmë shumë nga ky post, faleminderit për shpërndarjen e tij.

 38.   Bla bla bla dijo

  Në një muaj do të kalojnë 6 vjet që kur instalova Gentoo në kompjuterin tim, për herë të parë, më 24 janar 2009 (4 ditë para ditëlindjes sime të njëzet e një!): Unë jam një nga ata breza të përdoruesve të Gentoo që janë ndër 25 -35 vjet e tyre.

  Qëllimi i këtij postimi për të çmitizuar Gentoo është shumë i mirë; Nuk kisha parë kurrë gjatë gjithë kësaj kohe dikë që fliste gjuhën tonë dhe mori mundimin të shpjegonte shumë nga aspektet e saj në një mënyrë kaq të hollësishme. Urime për autorin, si përdorues e vlerësoj me të vërtetë dhe shpresoj se shumë do të inkurajohen të lënë pas frikën dhe paragjykimin dhe të bëjnë sipërmarrje për ta instaluar. Ata nuk do të dëshirojnë të kthehen.

  1.    anonim dijo

   Post sovran, urime për dritën dhe largimin e frikës së pabazë.
   Historia ime me gentoo fillon përsëri në Mars / Prill 2008 me një 4Ghz P2.4 dhe 1G DDR 400Mhz.
   Instalimi im i fundit për ndryshimin e kompjuterit dhe vendosjen e disqeve të reja daton në 11 Prill 2012.

   $ genlop -t gentoo-burimet | kreu -n3
   * sys-kernel / gentoo-burimet
   Wed Pr 11 23:39:02 2012 >>> sys-kernel / gentoo-burimet-3.3.1

   Unë jam me një FX-8350 të mbingarkuar në 4.5Ghz (MAKEOPTS = »- j9 ″) dhe 16G ram 2133Mhz në kanal të dyfishtë, nga të cilat përdor 8G të montuar në temp për të dalë, përpilimi në dash është shumë më i shpejtë dhe nuk gërvisht disqet dis. Disqet, unë kam dy nga 1T në bastisje1 pasi që kurrë nuk kam bërë rezervë dhe duhet të bëj.

   $ df -h / var / tmp / transportim /
   Madhësia e skedarit e përdorur Përdorimi i dobishëm% Montuar në
   asnjë 8,0G 0 8,0G 0% / var / tmp / bartje

   Unë jam në testimin amd64 ose të paqëndrueshëm si të doni ta quani, por asgjë e paqëndrueshme fare, këtu është vetëm ajo që është e nevojshme ... openbox, adhurues i minimalizmit.

   Maksima e gentoo është që me kalimin e kohës ju njihni nënsistemet e kernelit dhe si funksionon secila pjesë e bërthamës në blloqe, gjithçka së bashku mund të duket e komplikuar, por në pjesë është relativisht e thjeshtë ... që të mësuarit përkthehet në një zakon më- kerneli i konfiguruar dhe shijet personale, gjë që ju jep shpejtësi dhe siguri.
   Në një kompjuter më pak të fuqishëm mundeni, por është një provë e jashtëzakonshme e durimit.

   Faleminderit për këtë postim dhe një 2015 të mbarë për të gjithë.

   1.    i egër dijo

    Unë kam të njëjtin pajisje si ti, por me gjysmën e dashit, mund të më kalosh një pasterbin me make.conf tënd për ta kontrolluar me timen.

    Faleminderit dhe përshëndetje nga një i ri i Gentoo

   2.    anonim dijo

    @ brutico 1 Janar 2015 4:00 PM

    Shkon pastebin:
    $ cat /etc/portage/make.conf | wgetpaste
    Paste juaj mund të shihet këtu: https://bpaste.net/show/f80ab66fd051

    Ka gjëra që janë shumë dhe unë do të duhet të eliminoj ose rishikoj, PERDORIMET globale vijnë nga kur fillova me gentoo.

    Unë i kaloj orët e mia të përpilimit për qëllime krahasimi.
    Do të ishte mirë të jesh në gjendje të krahasosh performancën e mikrove të ndryshme me shfaqjen duke përdorur pastebin për të shmangur bërjen e postimeve të mëdha.

    AMD FX-8350 @ 4.5Ghz 200 × 22.5
    RAM 16G DDR3 2400Mhz (2x8G) kanal dyfish @ 2133Mhz (1066 2)

    $ bashkohem -a
    Linux xxxxxxxx 3.18.1-gentoo # 1 SMP PREEMPT Wed Dhj 17 20:15:18 ART 2014 x86_64 AMD FX (tm) -8350 Authentic Procesori Tetë-Bërthamë AMD GNU / Linux

    / Etc / fstab
    asnjë / var / tmp / porta tmpfs nr_inodes = 1M, madhësia = 8192M 0 0

    $ df -h / var / tmp / transportim /
    Madhësia e skedarit e përdorur Përdorimi i dobishëm% Montuar në
    asnjë 8,0G 0 8,0G 0% / var / tmp / bartje

    /etj/portage/make.conf
    CHOST = »x86_64-pc-linux-gnu»
    MAKEOPTS = »- j9
    ACCEPT_KEYWORDS = »~ amd64
    CFLAGS = »- marsh = bdver2 -mtune = bdver2 -O2-tub»
    CXXFLAGS = »$ {CFLAGS}»

    $ genlop -t libreoffice | bishti -n3
    Mon 29 Dhjetor 20:06:46 2014 >>> app-office / libreoffice-4.3.5.2
    koha e bashkimit: 54 minuta dhe 41 sekonda

    $ genlop -t akull i zi | bishti -n3
    Diell 2 nëntor 00:56:06 2014 >>> dev-java / icedtea-7.2.5.3
    koha e bashkimit: 46 minuta dhe 46 sekonda.

    $ genlop -t gcc | bishti -n3
    Sht 27 Dhjetor 10:27:37 2014 >>> sys-devel / gcc-4.8.4
    koha e bashkimit: 16 minuta dhe 11 sekonda.

    $ genlop -t firefox | bishti -n3
    Sht 6 Dhjetor 20:00:00 2014 >>> www-klient / firefox-34.0.5-r1
    koha e bashkimit: 16 minuta dhe 35 sekonda.

    $ genlop -t verë | bishti -n3
    Thu Nov 27 16:05:16 2014 >>> app-emulation / verë-1.7.29
    koha e bashkimit: 7 minuta dhe 38 sekonda.

    $ genlop -t vlc | bishti -n3
    Sht 27 Dhjetor 11:07:10 2014 >>> media-video / vlc-2.1.5
    koha e bashkimit: 3 minuta dhe 38 sekonda.

    $ genlop -t gimp | bishti -n3
    Sht 27 Dhjetor 12:19:31 2014 >>> media-gfx / gimp-2.8.14
    koha e bashkimit: 3 minuta dhe 57 sekonda.

    $ genlop -t pidgin | bishti -n3
    Sht 27 Dhjetor 10:59:57 2014 >>> net-im / pidgin-2.10.11
    koha e bashkimit: 1 minutë dhe 24 sekonda.

    $ genlop -t perl | bishti -n3
    Fri Dhjetor 19 16:45:48 2014 >>> dev-lang / perl-5.20.1-r4
    koha e bashkimit: 1 minutë dhe 38 sekonda.

   3.    Brutiko dijo

    Faleminderit, do të shoh se çfarë mund të kontribuoj për të bërë.conf

 39.   Hyuuga_Neji dijo

  siç themi këtu në Kubë. Bagazhi i sendit. +100

 40.   Guillermo dijo

  Fenomeni, thjesht paralajmëroni që një gabim drejtshkrimor ka rënë:
  me paketa të miratuara nga FSF
  Duhet të miratohet.

 41.   sieg84 dijo

  Unë madje doja të instaloja gentoo

 42.   Jezu dijo

  Postim i shkëlqyeshëm! Unë e dua atë për një kohë të gjatë, por disa gjëra më ndalojnë.
  Cilat janë fazat? Si do të shkojnë kohët e përpilimit në një i5? A do ta vrasë gentoo një ditë procesorin tim?

  Do të më duhet të bëj më shumë dokumentacion dhe të krijoj një udhëzues personal të instalimit ... Unë gjithashtu dua kde 5

  Faleminderit për artikullin.

  1.    amulet_linux dijo

   kohët mund të jenë të ngjashme me i7, kjo varet nga modeli i procesorit, sigurisht që nuk mbaron me procesorin, atomi im intel ka mbështetur Slackware, Gentoo dhe disa Arch për një kohë të gjatë.

  2.    Mario dijo

   fazat janë skedarë të kompresuar me skedarë konfigurimi dhe disa aplikacione (GNU, gcc, openssh). Shumë vite më parë kishte fazat 2 dhe 1 për instalime nga e para, sot me fazën 3 ju thjesht duhet të instaloni kernelin dhe të redaktoni skedarët e tekstit. Me një i5 dhe portage që punon në memorjen ram (montimi -t tmpfs asnjë / var / tmp -o madhësi = 3000m) mund të shkojë nga në 6 ndërtime në të njëjtën kohë.

 43.   serfraviret dijo

  Artikull i shkëlqyeshëm, kam kohë që dëshiroj të provoj Slackware dhe Gentoo, por fatkeqësisht nuk kam kohë. Unë kam përdorur Arch për tetë vjet, dhe herën e fundit që kam bërë një instalim të plotë kam vendosur që Antergos të kursej kohë. Për disa Linuxer si unë, puna është një mallkim, tjetra do të ishte martesa (për fat të mirë unë nuk kam rënë në këtë të fundit akoma XD).

 44.   ianpocks dijo

  Pjesë e postës. Gentoo biznes i papërfunduar. Slackware ishte mirë për mua kur e provova, por pritja për të përpiluar më vrau vërtet. me i7 shoh që kohët janë të shkurtra. Ne do të duhet të bëjmë një mendim me i7 që kam

 45.   Heber dijo

  Faleminderit për ndarjen e kaq shumë njohurive !! Ata me të vërtetë duan të provojnë ...

 46.   i egër dijo

  Dje u futa në punë dhe e instalova në një moment, rreth dy orë, plus gjithë natën duke përpiluar dhe tani gjithçka është perfekte.

  1.    amulet_linux dijo

   Ju uroj, gëzuar vitin e ri! e fillove vitin me Gentoo

   1.    Brutiko dijo

    Epo, ishte një detyrë në pritje.

 47.   truko22 dijo

  Sa i çmendur heh heh, është e mrekullueshme

  1.    fernan dijo

   Hi
   Nga kurioziteti
   Çfarë avantazhesh shihni gentoo ndaj harkut dhe derivateve në kompjuterin shtëpiak? Si
   I parë- Harku dhe derivatet janë gjithashtu lirues.
   2º- Pacman dhe yaourt janë më të lehtë sesa shfaqen.
   3º- Sa i përket softverit, të paktën është vlerësimi që do të bënte një fillestar si unë që përdor manjaro dhe unë gjithashtu kam një makinë virtuale me më parë, nuk duket se mund të ketë më shumë programe sesa ato në arkën + depot AUR .
   4º- Përpilimi duket më i ngadaltë për të instaluar programe.
   5º- Me sa duket mirëmbajtja është më e ndërlikuar.
   Kështu që mund të mendoni se gentoo është për detyra shkencore dhe superkompjuterë, pasi është një super kompjuter i sigurt që përpilohet pothuajse aty për aty.
   E përsëris këto janë injoranca ime pasi që në linux kam instaluar vetëm gnome ubuntu në kompjuterin tim së pari dhe pastaj e kam zëvendësuar me gnome manjaro.
   Disa ditë më parë unë provova gentoo live që u lëshua në gusht 2014 në një makinë virtuale dhe gjëja e parë që filloi KDE, megjithatë unë do ta provoj përsëri duke mbyllur seancën dhe duke hapur një seancë gnome, siç thuhet në këtë postim, Kam provuar sinkronizimin e portage dhe më tha të ekzekutoj Unë mendoj se sudo dal - nuk shfaqet i nxehtë Unë e bëra atë dhe pas 26 minutash ai ngeci, unë kisha përpiluar 2 nga 3 pako.
   Me pak fjalë, në letër duket shumë e komplikuar ta kesh në shtëpi.
   Përshëndetje.

 48.   Essau dijo

  Ky post është animacioni më i mirë për të njohur dhe instaluar Gentoo që kam lexuar ndonjëherë. Unë kam qenë një përdorues i Gentoo për vetëm 5 muaj. Unë kam shkruar një udhëzues bazuar në Librin e Duarve, disa udhëzues të tjerë në internet dhe përvojën time personale si një përdorues që instalon Gentoo, në Spanjisht dhe komentuar hap pas hapi, në rast se dikush ndihmon këtu:
  http://rootsudo.wordpress.com/2014/09/14/manual-casi-facil-para-instalar-gentoo-paso-a-paso-2014/
  dhe gradualisht po krijoj një minitit me ndihmë për të hyrë pa frikë në botën magjepsëse të Gentoo:
  http://rootsudo.wordpress.com/gentoo/
  Unë inkurajoj çdo Linuxero mesatar që të instalojë Gentoo, veçanërisht nëse e bën në vendin fqinj dhe nga distro i tij kryesor, është metoda më e mirë për të filluar. Sidomos debianitët dhe shigjetarët e kanë atë në prag të karamelit.
  Një ubunter nuk është se nuk mund të instaloni Gentoo, por do të vuajë pak më shumë.
  Por shumë prej nesh ishin ubunteros, dhe këtu jemi
  Gëzuar 2015, Gentooza

  1.    pitukalaya dijo

   Brutale punën që ju keni ngecur.

   Shumë mirënjohës për të.

   Na duhen më shumë përpjekje si kjo në Spanjisht, të cilat na kanë harruar.

 49.   Des dijo

  Faleminderit për postimin! Kam një ide të përgjithshme të gentoo.

 50.   Jesus Ballesteros dijo

  Hey.

  Pas instalimit të Archlinux shumë herë, kam mësuar shumë për shumë gjëra që me distros miqësor për përdoruesin nuk do të kisha qenë kurrë në gjendje t'i kuptoja, atëherë pashë një postim se si ta instaloja Gentoo dhe u inkurajova derisa e dija që makineria ime ishte mut .

  Tani duke parë këtë postim (një nga më të mirët dhe më të plotë që kam parë në këtë faqe) më bëri të dëshiroj të provoj Gentoo, unë do të filloj të bëj instalimin nga Archlinux im. Nëse mund të dalloni në makineritë e "dobëta", mendoj se ia vlen ta bëni, veçanërisht për të mësuar.

  Një përshëndetje.

 51.   Francisco dijo

  Kam guxuar të instaloj Funtoo, kam ndjekur të gjithë hap pas hapi të faqes zyrtare http://www.funtoo.org/Funtoo_Linux_Installation një ditë të tërë duke përpiluar quadcore tim AMD A10-6800k, dhe më në fund kur mbarova, filloj sistemin dhe menaxheri i ekranit KDM nuk më njeh.

  Në archlinux tim nuk më ndodh, 🙂 🙂 🙂

  1.    amulet_linux dijo

   a keni redaktuar /etc/conf.d/xdm?
   me:
   DISPLAYMANAGER="kdm"
   atëherë keni përdorur?

   rc-update add xdm default
   /etc/init.d/xdm start

   se ky informacion i rëndësishëm është ... nuk është aq i dukshëm sa duhet, madje edhe në lidhjen Funtoo që më dhatë

  2.    amulet_linux dijo

   por të paktën të filloi me .xinitrc?, të jesh i sigurt se është menaxheri i ekranit dhe jo xorg apo kernel

   1.    Francisco dijo

    Ishte një problem i menaxherit të ekranit dhe nëse sigurohesha që xdm po funksionon.

    faleminderit për ndihmën, por unë do të provoj udhëtimin funtoo më vonë, por tani slackware është shtëpia ime.

    Për tjetrën do të armatosem me guxim dhe kohë

  3.    anonim dijo

   @Francisco 2 Janar, 2015 11:58 PM

   Kjo zakonisht ndodh nëse nuk e keni aktiv shërbimin dbus, unë përdor slim dhe pa dbus më jep të pakta pa hyrë në openbox.

   # nano -w /etc/conf.d/xdm
   DISPLAYMANAGER = »kdm»

   # rc-azhurnimi shtoni parazgjedhur dbus
   # rc-shërbim fillon dbus
   # rc-shërbimi fillon xdm

   1.    Francisco dijo

    Po, nëse u sigurova që Dbus është aktiv dhe punon, gjithmonë më dha mesazhin nuk mund të shfaq menaxherin,

    Por hej, tani jam me xhama dhe po bëj mirë ..

 52.   tetëdhimbje dijo

  Brutal, është diçka që unë e kam pritur por kurrë nuk kam guxuar, dhe sa më shumë që lexoj duket se gjithnjë e më pak inkurajohem, sidomos nga koha. Disa kohë do të jetë, kur të kem kohë, një fundjavë që do të kushtoj, për ta instaluar atë në një ndarje.

  Faleminderit shumë, post i shkëlqyeshëm që do t'u shërbejë shumëkujt.

 53.   logjik dijo

  Përshëndetje, post i mirë, u frymëzova prej tij për të vendosur më në fund për të instaluar Gentoo, m'u deshën disa ditë për ta filluar, por ai tashmë është funksional, me një Athlon 64-bërthamë 1.8 dhe 2 GB RAM me 800 Mhz. Procesi më kujton një frazë.
  «Dhe shumë goditje, por me një sëpatë të vogël përfunduan duke prerë pemën më të madhe»
  Përshëndetje!

 54.   koprotk dijo

  Post shumë i mirë, duhet të them se disa kohë më parë u përpoqa të instaloj Gentoo, por kisha probleme në lidhjen me Wi-Fi. Instaloni Funtoo dhe gjithçka shkoi mirë, mbi të gjitha, mund të them që instalimi i një OS si ky është shumë argëtues, kjo është hiri kryesor hehehehehe.

  të fala

 55.   Gregory Shpata dijo

  Si përdorues i Arch për vite me radhë, kur mbaroj së lexuari këtë postim, me të vërtetë dua të instaloj Gentoo. Unë me të vërtetë kam qenë gjithmonë kurioz, por kurrë nuk kam pasur kohë të kaloj disa ditë duke hulumtuar veten dhe duke u përpjekur ta instaloj këtë distro ... por e përsëris, leximi i kësaj më ka bërë që të dua të kthehem. Urime për një post kaq të mrekullueshëm! 🙂

 56.   JP dijo

  Kam lexuar të gjithë postimin. Artikull interesant dhe sidomos tema e përpilimit.
  Nëse do të kisha më shumë kohë do ta inkurajoja veten ta provoja. Tani për tani unë jam duke përdorur Linux Mint si parazgjedhje.

  Ju faleminderit!

 57.   portier dijo

  Post shumë i mirë, më kujtohet tani që distroja ime e parë ishte e ngadaltë, shkova në ubuntu, shkova në dragora dhe më pas përdora llogaris Linux i cili është shumë i shpejtë apo më i mirë. Por unë kisha një problem të madh në forumin zyrtar të gentoo ata nuk u përgjigjën pyetjeve të mia, për shembull nuk e kuptova termin Flamuri (flamuri) një flamur për çfarë? , gjëra të këtij stili, unë kam për të hartuar shumë, por duke mos ditur se si të përdorin flamuj më ndodhi që gjithçka ishte prishur. Postimi juaj është shumë i mirë, për mua Llogarit linux është akoma më e mira që kam përdorur ishte një shkëmb. Por ajo që përmendni për pentiumet dhe kompjuterët e vjetër janë ato që unë kam një pentium 4 është më e vjetra dhe unë tashmë isha duke menduar dhe unë kam mbetur edhe më shumë dyshime pasi që bërthamat azhurnohen nëse një gentoo mund të përdoret për ato makineri të vjetra nëse një përdorues nuk e kupton atë përvojë gentoo - portage. Llogaritni linux është shumë i mirë, unë kurrë nuk kam bërë një instalim gentoo me manual, por më pëlqente shumë sistemi, kush e di që nuk do të përdor llogaritjen ose gentoo në të ardhmen. Faleminderit për shpërndarjen.

 58.   peshk dijo

  Falë këtij artikulli, ajo më dha vullnetin dhe forcën e vullnetit për të instaluar më në fund gentoo. Unë jam 16 vjeç dhe gjithmonë kam pasur probleme në instalimin e kësaj shpërndarjeje ... Unë kam qenë duke përdorur Linux për tre vjet dhe distroja ime e preferuar deri më tani ishte debian, atëherë unë shkova në Manjaro disa muaj më parë dhe tani përfundova në Gentoo, pasi e gjitha nuk ishte aq e vështirë për t'u përpiluar dhe instaluar. E tëra çfarë duhet të bëjnë është të lexojnë manualin

 59.   MD dijo

  Kam humbur veten.

  Pra, si ta instaloj Gentoo, nëse metoda 4 është e keqja?

  A është interesante të mësosh ta instalosh në një makinë virtuale?

  Cilat metoda për të marrë konfigurimin janë më të mira (përveç lshw, lspi, lsusb dhe këto)?

  1.    Marcelo dijo

   Metoda më e mirë për të instaluar është manuali Gentoo por mund ta bëni në Virtualbox. Ajo që ju merr 3 orë në makinën tuaj të vërtetë kopjohet në makinën virtuale. Por unë do t'ju thosha që nëse keni durim mund të instaloni sistemin bazë, X dhe XFCE që është desktopi më i lehtë.

 60.   pikë357 dijo

  Çfarë kujtimesh të mira! Kam filluar me Linux (Për pastruesit GNU / Linux) në rreth 2000. Pasi provova disa distro të kohës - nuk do të doja të gaboja, por mendoj se kam provuar të paktën më të njohurit në atë kohë dhe madje edhe disa që nuk ekzistojnë më - periudha ime e hulumtimit përfundoi dhe unë zgjodha dy distro që u bënë e imja e preferuar: Slackware dhe Gentoo; dhe ato që ai thoshte… "Slackware është gruaja ideale dhe Gentoo dashuruesi i përsosur".

  E di që postimi ka kohë që ekziston, por gjithsesi faleminderit që më solli kujtime të mira.

 61.   Filip Mateu dijo

  Unë kam përdorur Gentoo që nga mesi i vitit 2004, migrimi im ishte i papritur, pasi kalova nga mandraka në këtë. Unë aktualisht përdor FreeBSD edhe pse ky post po më bën të mendoj të kthehem te Gentoo ose Funtoo.

 62.   Marcelo dijo

  Përshëndetje: Kam nevojë për ndihmën tuaj që të jem në gjendje të vendos një depo braziliane në repos.conf

  Jam i ri në Gentoo dhe nuk e kuptoj sintaksën e artikullit në anglisht.

  Unë do të vlerësoja të gjithë ndihmën që mund të më jepni.

  Përshëndetje linuxeros nga Argjentina (Manara).

 63.   Toberius dijo

  Përshëndetje, shënim shumë i mirë, unë kam përdorur gentoo për një kohë të shkurtër, unë u habita nga përpilimi i sistemit operativ vetë, atëherë e lashë atë sepse duhej të lexoja shumë, shkova në Ubuntu, pastaj debian, opensuse, harkoj këtë të fundit Unë magjeps dhe tani kthehem por rimbushem.
  Do të doja të dija se çfarë ndodhi me themeluesin e gentoo, kështu që ai u largua?
  Përshëndetje nga Rosario, Santa Fe, Argjentinë.

 64.   Adrian Fernandez dijo

  Postot i shkëlqyeshëm shumë i plotë. vlerësohet

 65.   Eduardo Jose Hernandez dijo

  Pershendetje si jeni, mire te pershendes.

  E vërteta është që unë dua t'ju përgëzoj sepse është një post i mirë, ju shpjegoni atë që shumë herë nuk e kuptoj nga dembelët ose sepse është shumë komplekse, e vërteta është se po përpiqem të instaloj gentoo dhe unë tashmë e kam arritur atë, jo në mënyrë të përkryer, por të paktën unë përpiloj dhe ato Pyetje, tani, unë do të doja t'ju pyes nëse është se keni arritur ta instaloni atë së bashku me Windows 8 ose 8.1, bleva një makinë sepse e vërteta me karakteristika të mira nuk është të tregoj por keto jane:
  Dell Inspiron 5558 Core i7-5500U (4M Cache, deri në 3.00 GHz), 8 GB RAM, 1TB dhe Grafikë: NVIDIA GeForce 920M 4GB.

  në rastin e bërthamës i7, MAKEOPTS = »- j3

  Dhe në rastin e flamujve, a mendoni se është mirë?:
  CFLAGS = »- marsh = core-avx2 -O2-tub»
  ose në këtë mënyrë:
  CFLAGS = »- marsh = corei7-avx -O2-tub»

  Dhe gjithashtu nuk mund ta instaloj së bashku me Windows 8.1, a do të keni ndonjë tutorial atje për këtë?

  Përshëndetje dhe paraprakisht faleminderit për kohën tuaj

  1.    Toberius dijo

   Përshëndetje, nëse do të luani CFLAGS, gjë që është shumë e rëndësishme kur përpiloni nga ndonjë burim, Gentoo ka një shpjegim të mirë se si të përcaktohet opsioni më i mirë.

   https://wiki.gentoo.org/wiki/Safe_CFLAGS

   Isshtë në anglisht, por nuk ka asgjë që nuk mund t'ju japë google.

   Përshëndetje.

 66.   Chicxulub Kukulkan dijo

  Kam një Thinkpad X220 dhe jam i pavendosur: Slackware apo Gentoo? Unë kam një procesor Intel i5; Them se nuk duhet të kem ndonjë problem. Sidoqoftë, kam lexuar që duhet të azhurnoj BIOS para se të instaloj ndonjë gjë; kjo padyshim që më kthen mbrapa mjaft. Çfarë duhet të bëj në këtë rast?

 67.   Imazhi i mbajtësit të vendit të Facundo Suarez dijo

  Të mirë.

  Unë kam qenë një përdorues linux për gati 20 vjet ose pak më pak. Fillova të përdor "mandrake linux". Kam vuajtur në ato ditë, si përdoruesit e Red Hat, paketat e bekuara të rpm. Pas rreth një viti e gjysmë, unë shkova në debian ... (mendoj atje për vitin 2003). Ditë e natë ... Unë dukej se kisha një kërcim mbresëlënës. Pas pak më shumë se dy vjet ose më pak, pata një shans për të provuar Gentoo Linux. Kam një kompjuter vetëm për të, për ta provuar. Mbaj mend, ishte një fole pentuim III 1 MHz 450. Në atë kohë, gentoo u instalua nga "bootstrap", në atë kohë instalimi zgjati rreth 3 ditë. Por edhe pse besoja se me debian, linux nuk mund të përmirësohej, unë u habita shumë.

  Unë e kam instaluar gentoo si desktop, si server, në fletore, nuk mund ta lija kurrë. Për momentin kam një libër mac libër në mes të vitit 2010, me një linux gentoo. Unë nuk lodhem duke shkruar kur mundem, sa i shkëlqyeshëm është ky sistem operativ. Fleksibiliteti i pabesueshëm që ka.

  Mbaj mend që kisha edhe një kafe në internet, në të cilën kisha vendosur vetëm një makinë për të menaxhuar trafikun e internetit. Një makinë e vjetër që ishte pothuajse e braktisur, me disa tabela hyrëse dhe dalëse ethernet. Logjikisht, një mjedis grafik nuk u instalua kurrë. Por me të unë isha në gjendje të bëj më shumë se dy lidhje adsl dhe të menaxhoj trafikun në stafetën e brendshme në një nivel profesional. E mahnitshme.

  Nuk më mbetet shumë për të shtuar ... vetëm një shpërndarje e shkëlqyeshme.

  PS: Artikull shumë i mirë. Përgëzimet e mia !!

 68.   raalso7 dijo

  Ajo e të rinjve që kanë instaluar Gentoo ka tërhequr vëmendjen time, unë jam 15 vjeç dhe duke qenë një nga të paktët njerëz që kam instaluar Gentoo është një sfidë e mirë (edhe pse unë mendoj se do të ketë më shumë njerëz sot), unë do të duhet të merr shume kohe, pasi kam eksperience por as une nuk mendoj aq shume, mbase ne moshen 15 vjecare (me mbetet nje muaj), por ne moshen 16 vjec nuk e perjashtoj mundesine.

  Post te mbare!

 69.   DJ_Dexter dijo

  Epo, ajo pamje e ekranit është e vjetër dhe nuk e dija se do ta shpëtonit, pasi ai konkursi i pamjes së ekranit të Gentoo as nuk ekziston më, dhe është i arkivuar vetëm falë makinës së murit (archive.org).

  Tani kam kohe qe perdor Slackware dhe meqenese kam nje makineri me te mire se ajo kulla me Pentium IV (e kam akoma), i dhash Gentoo-s nje mundesi tjeter dhe munda ta instaloja ne me pak kohe, madje ndonëse është një HP 1000 me një i3 të gjeneratës së dytë, i cili është katërbërthamë, më që merr kohë do të jetë gjithmonë Kernel, glibc, gcc dhe disa të tjera, pjesa tjetër përpilohet shpejt...

  Në fund: Slackware është në mes Gentoo, kur bëhet fjalë për përpilimin, ju keni slackbuilds, dhe së fundmi mund ta bëni atë në stilin Gentoo, falë një skripti bash që vjen në 15.0.
  Dhe shpërndarja është ende e gjallë dhe nis, ashtu si metadistro Gentoo, gjërat janë përmirësuar, me kalimin e kohës pra, dhe ka gjëra që nuk ndryshojnë.