Këshilla: Më shumë se 400 komanda për GNU / Linux që duhet të dini: D

Unë e kam gjetur veten në GUTL Wiki kjo listë e plotë me më shumë se 400 komanda para GNU / Linux me shpjegimin e tyre përkatës, dhe unë dua t'i ndaj me ju për t'i plotësuar ky artikull i shkëlqyeshëm që kolegu im shkroi për të mësuar se si të jetojë me tastierë.

Informacioni i sistemit

 1. hark: tregoni arkitekturën e makinës (1).
 2. unname -m: tregoni arkitekturën e makinës (2).
 3. bashkohu me mua -r: tregoni versionin e bërthamës së përdorur.
 4. kodi dmideq -q: tregoni përbërësit (harduerin) e sistemit.
 5. hdparm -i / dev / hda: tregoni karakteristikat e një disku të ngurtë.
 6. hdparm -tT / dev / sda: Kryeni provën e leximit në një disk të ngurtë.
 7. mace / proc / cpuinfo: tregoni informacionin e CPU-së.
 8. cat / proc / ndërpret: tregoni ndërprerje.
 9. mace / proc / meminfo: kontrolloni përdorimin e kujtesës.
 10. cat / proc / swap: tregoni skedarët e ndërrimit.
 11. mace / proc / version: tregoni versionin e bërthamës.
 12. mace / proc / net / dev: tregoni adaptuesit dhe statistikat e rrjetit.
 13. mace / proc / montime: tregoni sistemin e skedarëve të montuar.
 14. lspci-tv: tregoni pajisjet PCI.
 15. lsusb -tv: tregoni pajisjet USB.
 16. data: tregoni datën e sistemit.
 17. cal 2011: tregoni almanakun e vitit 2011.
 18. kal 07 2011 XNUMX: tregoni almanakun për muajin korrik 2011.
 19. datë 041217002011.00: caktoni (deklaroni, caktoni) datën dhe orën.
 20. ora -w: kurseni ndryshimet e datës në BIOS.

Mbyllja (Reboot System ose Log Out)

 1. mbyllje -h tani: fik sistemin (1).
 2. fillimi 0: fik sistemin (2).
 3. telinit 0: fik sistemin (3).
 4. ndalim: fik sistemin (4).
 5. mbyllje - orë: minuta dhe- Mbyllja e planifikuar e sistemit.
 6. mbyllje -c- Anuloni një mbyllje të planifikuar të sistemit.
 7. mbyllje -r tani: rifilloni (1).
 8. reboot: rifilloni (2).
 9. logout: Regjistrohu.

Dosjet dhe Drejtoritë

 1. cd / shtëpi: futni në direktorinë "home".
 2. cd..: kthehu prapa një niveli.
 3. cd ../ ..: kthehu 2 nivele.
 4. CD: shko te direktoria root.
 5. cd ~ përdorues1: shkoni te direktoria user1.
 6. cd -: shko (kthehu) në direktorinë e mëparshme.
 7. PAK: tregoni shtegun e direktorisë së punës.
 8. ls: shikoni skedarët në një direktori.
 9. ls -F: shikoni skedarët në një direktori.
 10. ls-l: tregoni detajet e skedarëve dhe dosjeve në një direktori.
 11. ls -a: tregoni skedarët e fshehur.
 12. ls * [0-9]*: tregoni skedarët dhe dosjet që përmbajnë numra.
 13. pemë: tregoni skedarët dhe dosjet si një pemë duke filluar nga rrënja. (1)
 14. lstree: tregoni skedarët dhe dosjet si një pemë duke filluar nga rrënja. (2)
 15. mkdir dir1: krijoni një dosje ose direktori me emrin 'dir1'.
 16. mkdir dir1 dir2: krijoni dy dosje ose direktori njëkohësisht (Krijoni dy direktori në të njëjtën kohë).
 17. mkdir -p / tmp / dir1 / dir2: krijoni një pemë direktorie.
 18. skedari rm -f1: fshini skedarin me emrin 'file1'.
 19. rmdir dir1: fshini dosjen me emrin 'dir1'.
 20. rm -rf dir1: fshini një dosje me emrin 'dir1' me përmbajtjen e saj në mënyrë rekursive. (Nëse e fshij në mënyrë rekursive po them se është me përmbajtjen e saj).
 21. rm -rf dir1 dir2: fshini dy dosje (direktori) me përmbajtjen e tyre në mënyrë rekursive.
 22. mv dir1 new_dir: riemërtoni ose zhvendosni një skedar ose dosje (direktori).
 23. skedari cp1: kopjoni një skedar.
 24. cp file1 skedar2: kopjoni dy skedarë në unison.
 25. cp dir / *.: kopjoni të gjithë skedarët nga një direktori në direktorinë aktuale të punës.
 26. cp -a / tmp / dir1.: kopjoni një direktori brenda direktorisë aktuale të punës.
 27. cp -a dir1: kopjoni një direktori.
 28. cp -a dir1 dir2: kopjoni dy drejtoritë në unison.
 29. ln -s skedari1 lnk1: krijoni një lidhje simbolike në skedar ose direktori.
 30. ln skedari1 lnk1: krijoni një lidhje fizike në skedar ose direktori.
 31. prek -t 0712250000 skedari1: modifikoni kohën reale (kohën e krijimit) të një skedari ose direktorie.
 32. skedari skedar1: dalja (hedhja në ekran) e llojit mime të një skedari teksti.
 33. ikonv -l: listat e shifrave të njohura.
 34. iconv -f nga Kodimi -t nëHyrja e kodimitFile> rezultatiFile: Krijoni një formë të re të skedarit të hyrjes duke supozuar se është koduar në nga Encoding dhe konvertimin e tij në ToEncoding.
 35. Gjej. -maxdepth 1 -Emri * .jpg -print -exec convert ”{}” -madhësia 80 × 60 “bravo / {}” \;: gruponi skedarët e ridimensionuar në direktorinë aktuale dhe dërgojini atyre direktorive në pamje të tablove (kërkon konvertimin nga ImagemagicK).

Gjeni skedarë

 1. gjeni / -Emri File1: kërkoni për skedarin dhe direktorinë duke filluar nga rrënja e sistemit.
 2. gjeni / -përdoruesin e përdoruesit1: Kërkoni për skedarët dhe drejtoritë që i përkasin përdoruesit 'user1'.
 3. gjeni / shtëpi / përdorues1 -emri \ *. bin: kërkoni për skedarë me shtrirje '. koshi 'brenda direktorisë' / home / user1 '.
 4. find / usr / bin -type f -atime +100: gjeni skedarët binarë që nuk përdoren në 100 ditët e fundit.
 5. find / usr / bin -type f -mtime -10: kërkoni për skedarët e krijuar ose ndryshuar brenda 10 ditëve të fundit.
 6. find / -name \ *. rpm -exec chmod 755 '{}' \;: Kërkoni skedarë me shtrirje '.rpm' dhe modifikoni lejet.
 7. gjeni / -xdev -emri \ *. rpm: Kërkoni skedarë me shtrirje '.rpm' duke injoruar pajisjet e lëvizshme si cdrom, pen-drive, etj ...
 8. lokalizo \ *. ps: gjeni skedarët me shtesën '.ps' të ekzekutuar së pari me komandën 'updatedb'.
 9. ku është ndalur: tregoni vendndodhjen e një skedari binar, ndihmë ose burimi. Në këtë rast pyet se ku është komanda 'ndalim'.
 10. e cila ndalet: tregoni shtegun e plotë (të gjithë shtegun) në një binar / të ekzekutueshëm.

Montimi i një sistemi skedari

 1. monto / dev / hda2 / mnt / hda2: montoni një disk me emrin hda2. Së pari kontrolloni ekzistencën e direktorisë '/ mnt / hda2'; nëse nuk është, duhet ta krijoni.
 2. shumoj / dev / hda2: hiqni një disk me emrin hda2. Dalja e parë nga pika '/ mnt / hda2.
 3. fuser -km / mnt / hda2- Shkarkoni me forcë kur pajisja është e zënë.
 4. shumoj -n / mnt / hda2: ekzekuto zbritjen pa lexuar / etc / mtab. E dobishme kur skedari është vetëm për lexim ose hard disku është i mbushur.
 5. monto / dev / fd0 / mnt / floppy: montoni një disketë.
 6. monto / dev / cdrom / mnt / cdrom: montoni një cdrom / dvdrom.
 7. montim / dev / hdc / mnt / regjistrues cd: montoni një cd ose dvdrom të rishkruar.
 8. monto / dev / hdb / mnt / regjistrues cd: montoni një cd / dvdrom të rishkruar (një dvd).
 9. skedar i lakut -o loop.iso / mnt / cdrom: montoni një skedar ose imazh iso.
 10. montoni -t vfat / dev / hda5 / mnt / hda5: montoni një sistem skedarësh FAT32.
 11. monto / dev / sda1 / mnt / usbdisk: montoni një disk stilolaps USB ose një memorie (pa specifikuar llojin e sistemit të skedarëve).
Artikulli i lidhur:
4 komanda për të njohur të dhëna nga HDD ose ndarjet tona

Hapësira e diskut

 1. df-h: shfaq një listë të ndarjeve të montuara.
 2. ls -lSr | më shumë: tregoni madhësinë e skedarëve dhe drejtorive të renditura sipas madhësisë.
 3. du -sh dir1: Vlerësoni hapësirën e përdorur nga direktoria 'dir1'.
 4. du -sk * | lloj -rn: tregoni madhësinë e skedarëve dhe drejtorive të renditura sipas madhësisë.
 5. rpm -q -a –qf '% 10 {SIZE} t% {NAME} n' | rendit -k1,1n: tregoni hapësirën e përdorur nga paketat e rpm të instaluara të organizuara sipas madhësisë (Fedora, Redhat dhe të tjerët).
 6. dpkg-pyetës -W -f = '$ {Madhësia e instaluar; 10} t $ {Paketa} n' | rendit -k1,1n: tregoni hapësirën e përdorur nga paketat e instaluara, të organizuara sipas madhësisë (Ubuntu, Debian dhe të tjerët).

Përdoruesit dhe Grupet

 1. emri i grupit grupohet: krijoni një grup të ri.
 2. Emri i grupit groupdel: fshini një grup.
 3. groupmod - në emrin e grupit të ri emrin e grupit të vjetër: riemërtoni një grup.
 4. useradd -c "Mbiemri i Emrit" -g admin -d / home / user1 -s / bin / bash user1: Krijoni një përdorues të ri që i përket grupit "administratori".
 5. përdorues i përdoruesit1: krijoni një përdorues të ri.
 6. userdel -r përdoruesi1: fshini një përdorues ('-r' heq direktorinë Home).
 7. usermod -c "Përdorues FTP”-G sistemi -d / ftp / user1 -s / bin / nologin user1: ndryshoni atributet e përdoruesit.
 8. passwd: Ndrysho fjalekalimin.
 9. përdorues i passwd1: ndryshoni fjalëkalimin e përdoruesit (vetëm rrënja).
 10. chage -E 2011-12-31 përdorues1: caktoni një term për fjalëkalimin e përdoruesit. Në këtë rast thuhet se çelësi skadon më 31 dhjetor 2011.
 11. pupla: kontrolloni sintaksën e saktë formatin e skedarit të '/ etc / passwd' dhe ekzistencën e përdoruesve.
 12. grpck: kontrolloni sintaksën dhe formatin e saktë të skedarit '/ etc / group' dhe ekzistencën e grupeve.
 13. emri i grupit newgrp: Regjistroni një grup të ri për të ndryshuar grupin e parazgjedhur të skedarëve të krijuar rishtas.

Lejet në skedarë (Përdorni "+" për të vendosur lejet dhe "-" për të hequr)

 1. ls -lh: Shfaq lejet.
 2. ls / tmp | kolonat pr -T5 -W $: ndajeni terminalin në 5 kolona.
 3. drejtoria chmod ugo + rwx1: Vendosni lexim ®, shkruani (w) dhe ekzekutoni (x) lejet te pronari (u), grupi (g) dhe të tjerët (o) në drejtorinë 'direktoria1'.
 4. drejtoria chmod go-rwx1: hiqni lejen për të lexuar ®, shkruani (w) dhe (x) ekzekutoni tek grupi (g) dhe të tjerët (o) në drejtorinë 'direktoria1'.
 5. përdorues i zakonshëm1 skedar1: ndryshoni pronarin e një skedari.
 6. chown -R user1 direktoria1: ndryshoni pronarin e një direktorie dhe të gjitha skedarët dhe drejtoritë që përmbahen brenda.
 7. skedari1 i grupit chgrp1: ndryshoni grupin e skedarëve.
 8. përdorues i zakonshëm1: grupi1 skedar1: ndryshoni përdoruesin dhe grupin që zotëron një skedar.
 9. gjej / -perm -u + s: Shikoni të gjithë skedarët në sistem me SUID të konfiguruar.
 10. chmod u + s / bin / skedar1: vendosni bitin SUID në një skedar binar. Përdoruesi që drejton atë skedar fiton të njëjtat privilegje si pronari.
 11. chmod na / bin / skedar1: çaktivizoni bitin SUID në një skedar binar.
 12. chmod g + s / shtëpi / publike: Vendosni një bit SGID në një direktori - e ngjashme me SUID por për direktori.
 13. chmod gs / shtëpi / publike: çaktivizoni një bit SGID në një direktori.
 14. chmod o + t / shtëpi / publike: Vendosni një bit STIKY në një direktori. Lejon fshirjen e skedarit vetëm për pronarët e ligjshëm.
 15. chmod ot / shtëpi / publike: çaktivizoni një bit STIKY në një direktori.

Atribute të veçanta në skedarë (Përdorni "+" për të vendosur lejet dhe "-" për të hequr)

 1. chattr + në skedarin1: lejon shkrimin duke hapur vetëm një skedar modalitetin e shtimit.
 2. skedar chattr + c1: lejon që një skedar të kompresohet / dekompresohet automatikisht.
 3. skedar chattr + d1: siguron që programi të injorojë fshirjen e skedarëve gjatë rezervimit.
 4. chattr + i skedarit1: e bën skedarin të pandryshueshëm, kështu që nuk mund të fshihet, ndryshohet, riemërtohet ose lidhet.
 5. skedari chattr + s1: lejon që një skedar të fshihet në mënyrë të sigurt.
 6. skedari chattr + S1: siguron që një skedar të modifikohet, ndryshimet shkruhen në modalitetin sinkron si me sinkronizimin.
 7. chattr + u skedar1: ju lejon të rikuperoni përmbajtjen e një skedari edhe nëse është anuluar.
 8. lsattr: tregoni atribute të veçanta.
Artikulli i lidhur:
Me Terminal: Komandat e Madhësisë dhe Hapësirës

Arkivat dhe skedarët e kompresuar

 1. skedari bunzip2.bz1: zgjidh një skedar me emrin 'file1.bz2'.
 2. skedari bzip2: kompresoni një skedar me emrin 'file1'.
 3. skedar gunzip1.gz: zgjidh një skedar të quajtur 'file1.gz'.
 4. skedari gzip1: kompresoni një skedar me emrin 'file1'.
 5. skedari gzip -9: kompresat me ngjeshjen maksimale.
 6. rar në skedarin1.rar test_file: krijoni një skedar rar të quajtur 'file1.rar'.
 7. rar tek skedari1.rar skedari1 skedari2 dir1: kompresoni 'file1', 'file2' dhe 'dir1' njëkohësisht.
 8. rar x skedar1.rar: zgjidh skedarin rar.
 9. unrar x skedar1.rar: zgjidh skedarin rar.
 10. tar -cvf arkivi.tar skedari1: krijoni një gogol të zezë
 11. tar -cvf arkivi.tar skedari1 skedari2 dir1: krijoni një skedar që përmban 'file1', 'file2' dhe 'dir1'.
 12. tar-arkivi tf.tar: shfaqni përmbajtjen e një skedari.
 13. tar -xvf arkiv.tar: nxjerr një gogol.
 14. tar -xvf arkiv.tar -C / tmp: nxjerr një tarball në / tmp.
 15. tar-arkivi cvfj.tar.bz2 dir1: krijoni një tarball të kompresuar brenda bzip2.
 16. arkivi tar -xvfj.tar.bz2: dekompresoni një arkiv tar, të ngjeshur në bzip2
 17. tar-arkivi cvfz.tar.gz dir1: krijoni një gomë të harkuar.
 18. arkivi tar -xvfz.tar.gz- Zinxhironi një arkiv të tarit të gzipped.
 19. skedar zip1.zip skedar1: krijoni një skedar zip të kompresuar.
 20. zip -r skedar1.zip skedar1 skedar2 dir1: ngjesh, në zip, disa skedarë dhe direktori njëkohësisht.
 21. zgjidh skedarin1.zip: zgjidh një skedar zip.

Paketa RPM (Red Hat, Fedora dhe të ngjashme)

 1. rpm -ivh paketa.rpm: instaloni një paketë rpm.
 2. rpm -ivh –nodeeps paketë.rpm: instaloni një paketë rpm duke injoruar kërkesat e varësisë.
 3. rpm -U pako.rpm: Përditësoni një paketë rpm pa ndryshuar konfigurimin e skedarëve.
 4. rpm -F paketë.rpm: Përditësoni një paketë rpm vetëm nëse është instaluar.
 5. rpm -e emri i paketës.rpm: hiqni një paketë rpm.
 6. rpm -qa: tregoni të gjitha paketat e rpm të instaluara në sistem.
 7. rpm -qa | grep httpd: tregoni të gjitha paketat e rpm me emrin "httpd".
 8. rpm -emri i paketës -qi- Merrni informacion mbi një paketë specifike të instaluar.
 9. rpm -qg "Mjedisi i Sistemit / Daemonët": tregoni paketat e rpm të një grupi softuerësh.
 10. rpm -emri i paketës -ql: tregoni listën e skedarëve të dhënë nga një paketë rpm e instaluar.
 11. rpm -emri i paketës -qc: tregoni listën e konfigurimit të skedarëve të dhënë nga një paketë rpm e instaluar.
 12. rpm -q emri i paketës -q - çfarë kërkon: tregoni listën e varësive të kërkuara për një paketë rpm.
 13. rpm -q emri i paketës -q - çfarë siguron: tregoni kapacitetin e dhënë nga një paketë rpm.
 14. rpm -q emri i paketës -q –shkrimet: tregoni skriptet e filluara gjatë instalimit / heqjes.
 15. rpm -q emri_paketës - shkëmbim: tregoni historikun e rishikimeve të një pakete rpm.
 16. rpm -qf /etc/httpd/conf/httpd.conf: kontrolloni se cila pako rpm i përket një skedari të caktuar.
 17. rpm -qp pako.rpm -l: tregoni listën e skedarëve të dhënë nga një paketë rpm që nuk është instaluar ende.
 18. rpm –import / media / cdrom / RPM-GPG-ÇELS: importoni nënshkrimin dixhital të çelësit publik.
 19. rpm –paketa e kontrollit.rpm: verifikoni integritetin e një pakete rpm.
 20. rpm -qa gpg -pubkey- Kontrolloni integritetin e të gjitha paketave të rpm të instaluara.
 21. rpm -emri i paketës V: kontrolloni madhësinë e skedarit, licencat, llojet, pronarin, grupin, kontrollin përmbledhës të MD5 dhe modifikimin e fundit.
 22. rpm -Va: kontrolloni të gjitha paketat e rpm të instaluara në sistem. Përdorni me kujdes.
 23. rpm -paketa Vp.rpm: kontrolloni një paketë rpm ende të pa instaluar.
 24. pako rpm2cpio.rpm | cpio –nxjerr –bëj-direktori * bin*: nxjerr skedarin e ekzekutueshëm nga paketa rpm.
 25. rpm -ivh /usr/src/redhat/RPMS/`arch`/package.rpm: instaloni një paketë të ndërtuar nga një burim i rpm.
 26. rpmbuild - emri i paketës së rindërtimit.src.rpm: ndërtoni një paketë rpm nga një burim i rpm.

Azhurnuesi i Paketës YUM (Red Hat, Fedora dhe të ngjashme)

 1. yum instaloni emrin e paketës: shkarkoni dhe instaloni një paketë rpm.
 2. yum localinstall pack_name.rpm: kjo do të instalojë një RPM dhe do të përpiqet të zgjidhë të gjitha varësitë për ju, duke përdorur depot tuaja.
 3. yum update update_name.rpm: azhurnoni të gjitha paketat e rpm të instaluara në sistem.
 4. emri i paketës së azhurnimit yum: modernizoni / azhurnoni një paketë rpm.
 5. yum hiq emrin e paketës: hiqni një paketë rpm.
 6. lista yum: renditni të gjitha paketat e instaluara në sistem.
 7. yum kërko emrin e paketës: Gjeni një paketë në depon e rpm.
 8. paketa të pastra: pastroni një memorje rpm duke fshirë paketat e shkarkuara.
 9. kryefjalë të pastra: hiqni të gjithë skedarët e kokave që përdor sistemi për të zgjidhur varësinë.
 10. yum pastroj te gjitha: hiqni nga paketat cache dhe skedarët e header.

Paketat e debitit (Debian, Ubuntu dhe derivatet)

 1. dpkg -i pako.deb: instaloni / azhurnoni një paketë deb.
 2. dpkg -r emri i paketës: hiqni një paketë deb nga sistemi.
 3. dpkg -l: tregoni të gjitha paketat deb të instaluara në sistem.
 4. dpkg -l | grep httpd: tregoni të gjitha paketat deb me emrin "httpd"
 5. dpkg - emri i paketës_s- Merrni informacion mbi një paketë specifike të instaluar në sistem.
 6. dpkg -emri i paketës L: tregoni listën e skedarëve të dhënë nga një paketë e instaluar në sistem.
 7. dpkg –paketa e përmbajtjes.deb: tregoni listën e skedarëve të dhënë nga një paketë e pa instaluar akoma.
 8. dpkg -S / bin / ping: kontrolloni se cila paketë i përket një skedari të caktuar.

Përditësuesi i Paketës APT (Debian, Ubuntu dhe derivatet)

 1. apt-get instaloni emrin e paketës: instaloni / azhurnoni një paketë deb.
 2. apt-cdrom instaloni emrin_paketës: instaloni / azhurnoni një paketë deb nga një cdrom.
 3. apt-get Azhurimi: azhurnoni listën e paketës.
 4. apt-get upgrade: azhurnoni të gjitha paketat e instaluara.
 5. apt-get hiq emrin e paketës: hiqni një paketë deb nga sistemi.
 6. kontrolli apt-get: verifikoni zgjidhjen e saktë të varësive.
 7. apt-pastrohem: pastroni memorjen e fshehtë nga paketat e shkarkuara.
 8. kërkimi apt-cache në paketën e kërkuar: kthen një listë të paketave që korrespondojnë me serinë "paketat e kërkuara".

Shikoni përmbajtjen e një skedari

 1. dosja e maces1: shikoni përmbajtjen e një skedari duke filluar nga rreshti i parë.
 2. skedari tac1: shikoni përmbajtjen e një skedari duke filluar nga rreshti i fundit.
 3. më shumë skedar1: shikoni përmbajtjen në të gjithë skedarin.
 4. më pak skedar1: e ngjashme me komandën 'më shumë' por lejon ruajtjen e lëvizjes në skedar si dhe lëvizjen prapa.
 5. kreu -2 skedar1: shihni dy rreshtat e parë të një skedari.
 6. bishti -2 skedar1: shihni dy rreshtat e fundit të një skedari.
 7. tail -f / var / log / mesazhe: shikoni në kohë reale se çfarë është shtuar në skedar.

Manipulimi i tekstit

 1. skedar cat1 skedar2 .. | komanda <> file1_in.txt_or_file1_out.txt: sintaksa e përgjithshme për manipulimin e tekstit duke përdorur PIPE, STDIN dhe STDOUT.
 2. dosja e maces1 | komandë (sed, grep, awk, grep, etj ...)> rezultat.txt: sintaksë e përgjithshme për të manipuluar një tekst në një skedar dhe për të shkruar rezultatin në një skedar të ri.
 3. dosja e maces1 | komandë (sed, grep, awk, grep, etj ...) »rezultat.txt: sintaksë e përgjithshme për të manipuluar një tekst në një skedar dhe për të shtuar rezultate në një skedar ekzistues.
 4. grep gusht / var / regjist / mesazhe: Kërkoni për fjalët "Gusht" në skedarin '/ var / log / mesazhe'.
 5. grep ^ Gusht / var / log / mesazhe: gjeni fjalët që fillojnë me "Gusht" në skedarin '/ var / log / mesazhe'
 6. grep [0-9] / var / log / mesazhe: zgjidhni të gjitha linjat në skedarin '/ var / log / mesazhe' që përmbajnë numra.
 7. grep gusht -R / var / log /*: shikoni për vargun "Gusht" në drejtorinë '/ var / log' dhe më poshtë.
 8. sed 's / stringa1 / stringa2 / g' shembull.txt: zhvendosni "string1" me "string2" në shembull.txt
 9. sed '/ ^ $ / d' shembull.txt: hiqni të gjitha linjat bosh nga shembulli.txt
 10. sed '/ * # / d; / ^ $ / d 'shembull.txt: hiqni komentet dhe rreshtat bosh nga shembulli.txt
 11. jehona 'esempio' | tr '[: ulët:]' '[: sipërm:]': shndërroni shkronjën e vogël në të madhe.
 12. sed -e '1d' rezultat.txt: hiqni rreshtin e parë të skedarit shembull.txt
 13. sed -n '/ stringa1 / p': afishoni vetëm linjat që përmbajnë fjalën "string1".

Vendosni konvertimin e karakterit dhe skedarit

 1. dos2unix filesos.txt fileunix.txt: shndërroni një format skedari teksti nga MSDOS në UNIX.
 2. unix2dos fileunix.txt files.txt: shndërroni një format skedari teksti nga UNIX në MSDOS.
 3. rikodifikoj ..HTML <page.txt> faqe.html: shndërroni një skedar teksti në html.
 4. rikodoj -l | më shumë- Shfaq të gjitha shndërrimet në format të disponueshëm.

Analiza e sistemit të skedarit

 1. bllokimet e këqija -v / dev / hda1: Kontrolloni blloqet e këqija në disk hda1.
 2. fsck / dev / hda1: riparoni / kontrolloni integritetin e skedarit të sistemit Linux në disk hda1.
 3. fsck.ext2 / dev / hda1: riparoni / kontrolloni integritetin e skedarit të sistemit ext 2 në disk hda1.
 4. e2fsck / dev / hda1: riparoni / kontrolloni integritetin e skedarit të sistemit ext 2 në disk hda1.
 5. e2fsck -j / dev / hda1: riparoni / kontrolloni integritetin e skedarit të sistemit ext 3 në disk hda1.
 6. fsck.ext3 / dev / hda1: riparoni / kontrolloni integritetin e skedarit të sistemit ext 3 në disk hda1.
 7. fsck.vfat / dev / hda1: riparoni / kontrolloni integritetin e skedarit të sistemit yndyror në disk hda1.
 8. fsck.msdos / dev / hda1: riparoni / kontrolloni integritetin e një skedari në dosjen e sistemit në disk hda1.
 9. dosfsck / dev / hda1: riparoni / kontrolloni integritetin e një skedari në dosjen e sistemit në disk hda1.

Formatoni një sistem skedari

 1. mkfs / dev / hda1: krijoni një skedar sistemi të ngjashëm me Linux në ndarjen hda1.
 2. mke2fs / dev / hda1: Krijoni një skedar sistemi të tipit Linux ext 2 në hda1.
 3. mke2fs -j / dev / hda1: krijoni një skedar sistemi Linux ext3 (periodik) në ndarjen hda1.
 4. mkfs -t vfat 32 -F / dev / hda1: krijoni një skedar të sistemit FAT32 në hda1.
 5. fdformat -n / dev / fd0: formatoni një disk floply.
 6. mkswap / dev / hda3: krijoni një skedar sistemi swap.

Unë punoj me SWAP

 1. mkswap / dev / hda3: krijoni skedarin e sistemit swap.
 2. swapon / dev / hda3: aktivizimi i një ndarjeje të re swap.
 3. swapon / dev / hda2 / dev / hdb3: aktivizoni dy ndarje swap.

Salvas (Rezervë)

 1. hale -0aj -f /tmp/home0.bak / shtëpi: bëni një ruajtje të plotë të drejtorisë '/ home'.
 2. hale -1aj -f /tmp/home0.bak / shtëpi: Bëni një ruajtje shtesë të direktorisë '/ home'.
 3. rivendos -i / tmp/home0.bak: rivendosja e një salvo në mënyrë interaktive.
 4. rsync -rogpav –shlyhet / shtëpia / tmp: sinkronizimi midis drejtorive.
 5. rsync -rogpav -e ssh –fshij / shtëpia ip_adresa: / tmp: rsync nëpër tunel SSH.
 6. rsync -az -e ssh –shlye ip_addr: / shtëpi / publike / shtëpi / lokale: sinkronizoni një direktori lokale me një direktori të largët përmes ssh dhe ngjeshjes.
 7. rsync -az -e ssh –delete / home / local ip_addr: / shtëpi / publike- Sinkronizoni një direktori të largët me një direktori lokale përmes ssh dhe ngjeshjes.
 8. dd bs = 1M nëse = / dev / hda | gzip | përdoruesi ssh @ ip_addr 'dd of = hda.gz': ruaj një hard disk në një host të largët përmes ssh.
 9. dd nëse = / dev / sda e = / tmp / skedarit1: ruajeni përmbajtjen e një disku të ngurtë në një skedar. (Në këtë rast hard disku është "sda" dhe skedari është "file1").
 10. tar-rezervë Puf.tar / shtëpi / përdorues: bëni një ruajtje shtesë të direktorisë '/ home / user'.
 11. (cd / tmp / lokale / & tar tar.) | ssh -C përdorues @ ip_addr 'cd / home / share / && tar x -p': kopjoni përmbajtjen e një direktorie në një direktori të largët përmes ssh.
 12. (katran / shtëpi) | ssh -C përdorues @ ip_addr 'cd / home / backup-home && tar x -p': kopjoni një direktori lokale në një direktori të largët përmes ssh.
 13. tar cf -. | (cd / tmp / rezervë; tar xf -): kopjimi lokal i ruajtjes së licencave dhe lidhjeve nga një direktori në tjetrin.
 14. gjeni / shtëpi / përdorues1 -emri '* .txt' | xargs cp -av – target-directory = / home / backup / –prindërit: gjeni dhe kopjoni të gjitha skedarët me shtesën '.txt' nga një direktori në tjetrin.
 15. gjeni / var / log -emri '* .log' | tar cv –files-nga = - | bzip2> log.tar.bz2: gjeni të gjitha skedarët me shtesën '.log' dhe bëni një arkiv bzip.
 16. dd nëse = / dev / hda e = / dev / fd0 bs = 512 numërimi = 1: Bëni një kopje të MRB (Master Boot Record) në një disketë.
 17. dd nëse = / dev / fd0 e = / dev / hda bs = 512 numërimi = 1: rivendosni kopjen e MBR (Master Boot Record) të ruajtur në një floppy.

CD-ROM

 1. cdrecord -v gracetime = 2 dev = / dev / cdrom -xjerr bosh = shpejtë -forcë: pastroni ose fshini një cd të rishkruara.
 2. mkisofs / dev / cdrom> cd.iso: krijoni një imazh iso të cdrom në disk.
 3. mkisofs / dev / cdrom | gzip> cd_iso.gz: krijoni një imazh të kompresuar të cdrom në disk.
 4. mkisofs -J-pikat kryesore të lejuara -R -V "Etiketa CD" -iso-niveli 4 -o ./cd.iso data_cd: krijoni një imazh iso të një direktorie.
 5. cdrecord -v dev = / dev / cdrom cd.iso: djeg një imazh iso.
 6. gzip -dc cd_iso.gz | cdrecord dev = / dev / cdrom -: djeg një imazh të kompresuar izo.
 7. lak -o lak cd.iso / mnt / iso: montoni një imazh iso.
 8. cd-paranojë -B: Merrni këngë nga një cd në skedarë wav.
 9. cd-paranojë - "-3": transferoni 3 këngët e para nga një cd në skedarët wav.
 10. cdrecord –skanbus: skanoni autobusin për të identifikuar kanalin scsi.
 11. dd nëse = / dev / hdc | md5sum: ekzekutoni një md5sum në një pajisje, siç është një CD.

Unë punoj me RRJETIN ( LAN dhe Wi-Fi)

 1. ifconfig eth0: tregoni konfigurimin e një kartele rrjeti Ethernet.
 2. nëse eti0: aktivizoni një ndërfaqe 'eth0'.
 3. nëse poshtë0: çaktivizoni një ndërfaqe 'eth0'.
 4. ifconfig eth0 192.168.1.1 maskë neto 255.255.255.0: konfiguroni një adresë IP.
 5. ifconfig eth0 promisc: konfiguroni 'eth0' në mënyrën e përbashkët për të marrë pako (nuhatje).
 6. dhklient eth0: aktivizoni ndërfaqen 'eth0' në modalitetin dhcp.
 7. rruga -n: tregoni tryezën e turneut.
 8. rruga shtoni -net 0/0 gw IP_Gateway: vendosni hyrjen e paracaktuar.
 9. rruga shtoni -net 192.168.0.0 maskë neto 255.255.0.0 gw 192.168.1.1: konfiguroni rrugën statike për të kërkuar rrjetin '192.168.0.0/16'.
 10. itinerari del 0/0 gw IP_gateway: hiqni rrugën statike.
 11. jehona "1"> / proc / sys / net / ipv4 / ip_forward: aktivizoni turne ip.
 12. hostname: shfaqni emrin e hostit të sistemit.
 13. mikpritës www.example.com: gjeni emrin e hostit për të zgjidhur emrin në një adresë ip (1).
 14. nlookup www.example.com: gjeni emrin e hostit për të zgjidhur emrin në një adresë ip dhe anasjelltas (2).
 15. shfaqje ip link: tregoni statusin e lidhjes së të gjitha ndërfaqeve.
 16. mii-mjet eth0: tregoni statusin e lidhjes së 'eth0'.
 17. ethtool eth0: tregoni statistikat e kartelës së rrjetit 'eth0'.
 18. netstat -tup- Shfaqni të gjitha lidhjet aktive të rrjetit dhe PID-et e tyre.
 19. netstat-tupl- Tregoni të gjithë dëgjuesit e rrjetit në sistem dhe PID-të e tyre.
 20. tcpdump porti tcp 80: tregoni të gjithë trafikun HTTP.
 21. skanimi i iwlist: tregoni rrjete pa tel.
 22. iwconfig eth1: tregoni konfigurimin e një karte rrjeti pa tel.
 23. Kush eshte www.example.com: Kërkoni në bazën e të dhënave Whois.

Rrjetet e Microsoft Windows (SAMBA)

 1. nbtscan ip_addr: zgjidhja e emrit të rrjetit bios.
 2. nmblookup -A ip_addr: zgjidhja e emrit të rrjetit bios.
 3. smbclient -L ip_addr / emri i hostit: tregoni veprime të largëta të një host në windows.

Tabelat IP (ZJARRAT)

 1. iptables -t filtri -L: tregoni të gjitha vargjet në tabelën e filtrit.
 2. iptables -t nat -L: tregoni të gjitha vargjet nga tabela nat.
 3. iptables -t filtri -F: pastroni të gjitha rregullat nga tabela e filtrit.
 4. iptables -t nat -F: pastroni të gjitha rregullat nga tabela nat.
 5. iptables -t filtri -X: fshini çdo varg të krijuar nga përdoruesi.
 6. iptables -t filtri -A INPUT -p tcp –dep telnet -j PRANIMI: Lejoni të hyjnë lidhjet telnet.
 7. iptables -t filtri -A OUTPUT -p tcp –dport http -j DROP: bllokoni lidhjet HTTP për të dalë jashtë.
 8. iptables -t filtri -A PWRPARA -p tcp –dport pop3 -j PRANOJ: lejoni lidhjet POP në një zinxhir të përparmë.
 9. iptables -t filtri -A INPUT -j LOG –log-prefiksi “DROP INPUT”: regjistrimi i një vargu hyrës.
 10. iptables -t nat -A POSTROUTING -o eth0 -j MASKUERADE: konfiguroni një PAT (Port Port Translation) në eth0, duke fshehur paketat përbrenda.
 11. iptables -t nat -A PROUTING -d 192.168.0.1 -p tcp -m tcp –dport 22 -j DNAT –në destinacion 10.0.0.2:22: ridrejtoni paketat e adresuara nga një host në tjetrin.

Monitorimi dhe korrigjimi i gabimeve

 1. më i lartë: tregoni detyrat e linux duke përdorur shumicën e CPU.
 2. ps -gjeth: tregon detyrat e Linux.
 3. ps -e -o pid, harqe –pyll- Tregon detyrat e Linux në një mënyrë hierarkike.
 4. peme: tregoni një pemë të sistemit të procesit.
 5. vrasin -9 Procesi_ID- Forconi mbylljen e një procesi dhe përfundimin e tij.
 6. vrasin -1 Procesi_ID: detyroni një proces të rimbushë konfigurimin.
 7. lsof -p $ $: tregoni një listë të skedarëve të hapur nga proceset.
 8. lsof / shtëpi / përdorues1: tregon një listë të skedarëve të hapur në një shteg të caktuar të sistemit.
 9. strace -c ls> / dev / null: tregoni thirrjet e sistemit të bëra dhe të marra nga një proces.
 10. strace -f -e hapur ls> / dev / null: tregoni thirrjet në bibliotekë.
 11. shiko -n1 'mace / proç / ndërpret': tregoni ndërprerje në kohë reale.
 12. reboot e fundit: tregoni historinë e rindezjes.
 13. lsmod: tregoni bërthamën e ngarkuar.
 14. falas -m- Tregon statusin e RAM në megabajt.
 15. smartctl -A / dev / hda- Monitoroni besueshmërinë e një hard drive përmes SMART.
 16. smartctl -i / dev / hda: kontrolloni nëse SMART është aktivizuar në një disk të fortë.
 17. bisht / var / regjist / dmesg: tregoni ngjarje të qenësishme për procesin e ngarkimit të kernelit.
 18. tail / var / log / mesazhe: tregoni ngjarjet e sistemit.

Komanda të tjera të dobishme

 1. apropos ... fjalen: tregoni një listë të komandave që i përkasin fjalëve kyçe të një programi; Ato janë të dobishme kur dini se çfarë bën programi juaj, por nuk e dini emrin e komandës.
 2. njeri ping: tregoni faqet manuale në internet; për shembull, në një komandë ping, përdorni opsionin '-k' për të gjetur ndonjë komandë të lidhur.
 3. whatis. fjalen: tregon përshkrimin e asaj që bën programi.
 4. mkbootdisk –device / dev / fd0 `uname -r`: krijoni një floppie të pijshme.
 5. skedari gpg -c1: kodifikoni një skedar me rojën e sigurisë GNU.
 6. skedari gpg1.gpg: deshifroj një skedar me Gardën e Sigurisë GNU.
 7. wget -r www.example.com: shkarkoni një faqe të plotë në internet.
 8. wget -c www.example.com/file.iso: shkarkoni një skedar me mundësinë e ndalimit të shkarkimit dhe rifillimin më vonë.
 9. jehonë 'wget -c www.example.com/files.iso'| në orën 09:00: Filloni një shkarkim në çdo kohë. Në këtë rast do të fillonte në orën 9.
 10. ldd / usr / bin / ssh: tregoni bibliotekat e ndara të kërkuara nga programi ssh.
 11. alias hh = 'histori': vendosni një pseudonim për një komandë –hh = Histori.
 12. chsh: ndryshoni komandën Shell.
 13. chsh –list-predha: është një komandë e përshtatshme për të ditur nëse duhet të bëni telekomandë në një terminal tjetër.
 14. kush -a: tregoni se kush është regjistruar, dhe kohën e printimit të sistemit të fundit të importit, proceset e vdekura, proceset e regjistrit të sistemit, proceset aktive të prodhuara nga init, funksionimin aktual dhe ndryshimet e fundit të orës së sistemit.

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

 1.   dbillyx dijo

  kontribut i shkëlqyeshëm ... faleminderit ...

 2.   diazepani dijo

  Direkt te preferuarat siç thonë ata.

 3.   Jamin samuel dijo

  Zoti i Shenjtë: Ose tani është ajo që duhet të mësoj 😀 faleminderit për këtë kontribut

  1.    ETS dijo

   Padyshim që janë shumë komanda.
   Asgjë nuk është e pamundur me praktikën.

 4.   kik1n dijo

  Faleminderit për kontributin

 5.   Pjesa e përparme dijo

  Excelente !!

  1.    Luis Caceres dijo

   Linux i vështirë por më i miri

 6.   pandev92 dijo

  Tani për tani i mbaj në kujtesën time të madhe XD

 7.   Mauricio dijo

  Post i madh !! drejtpërdrejtë tek të preferuarat.

 8.   ren434 dijo

  Faleminderit për kontributin, do t'ia dërgoj një shoku i cili dëshiron të mësojë. Dhe gjithashtu do ta mbaj për vete sigurisht.

 9.   vicky dijo

  Uau, drejtohu tek favoritet, faleminderit shumë.

  Një nga programet e preferuara të konsolës sime është ncdu që tregon hapësirën e zënë nga secila dosje, shumë e mirë kur dëshiron të pastrosh pak diskun tënd. Më pëlqen shumë edhe endacaku, një menaxher skedarësh shumë i lehtë për t’u përdorur.

 10.   Hugo dijo

  Elav, kam vërejtur që listat e numëruara rivendosen pas 9, por kjo nuk ndodh në Wiki. A është i qëllimshëm, apo keni pasur ndonjë vështirësi në transportimin e informacionit?

  Nga rruga, shtova disa komanda të tjera në listë dhe strukturova pak formatin e artikullit në Wiki.

  1.    elav <° Linux dijo

   Mos! As që e kisha kuptuar atë. Më lejoni të kontrolloj kodin HTML të postimit për të parë se çfarë po ndodh me këtë. Nuk mund të besoj se WordPress pranon vetëm 9 artikuj në listë ...

  2.    elav <° Linux dijo

   Kjo më ka shkrirë. Me arsye të mirë nuk e kisha vërejtur, sepse në redaktuesin WordPress, numërimi funksionon mirë. O_O

   1.    Hugo dijo

    Hmm… në atë rast problemi është me sa duket një nga stilet. Më lër të shoh…

    Në rregull, në skedarin "themes / arr / css / base.css" kërkoni këtë rresht:

    .entry-content ul, .entry-content ol { margin: 0 20px; padding: 0 0 1.5em; }

    Dhe modifikojeni në mënyrë që të duket kështu:

    .entry-content ul, .entry-content ol { margin: 0 20px; padding: 0 0 1.5em 0.5em; }

    Kjo duhet të zgjidhë problemin (të paktën për listat me dy shifra), por padyshim që nuk mund t'ju jap një garanci suksesi.

    1.    elav <° Linux dijo

     Faleminderit shok. Nesër provoj që

     1.    Hugo dijo

      Nuk ka nevojë, shpresojmë se funksionon.

      Nesër do të jem në Univ deri rreth mesditës, por nëse keni ndonjë problem shkruajini në gmx.

     2.    Hugo dijo

      Epo, a mund ta bësh më në fund testin?

      1.    elav <° Linux dijo

       Jo ne te vertete. Tani për tani do ta bëj me Arras që kam lokal


      2.    elav <° Linux dijo

       Sapo u përpoqa dhe nuk funksionon


 11.   Kanabix dijo

  Ju duhet të shihni gurin tim të preferuar të rozetës, nuk mund të jetoj pa të:

  http://cb.vu/unixtoolbox.xhtml

 12.   rudolf Aleksander dijo

  Një skedar në fund me të gjitha komandat për të shkarkuar nuk do të ishte keq, një post shumë i mirë. Kjo përshpejton gjithçka

 13.   Samano dijo

  Faleminderit, kontribut i mirë

 14.   keopeti dijo

  Faleminderit shumë, mik, kontribut i mirë

 15.   Gabriel dijo

  Faleminderit për kontributin.

 16.   Oscar dijo

  Disa arsye të veçanta pse nuk e keni përfshirë komandën "aftësi". Këshilla shumë të mira dhe praktike, material referues i shkëlqyeshëm.

  1.    Hugo dijo

   Krijuesi i artikullit origjinal në GUTL Wiki ndoshta nuk e përfshiu këtë komandë, duke e konsideruar të tepërt në lidhje me apt-get (zbritjet e mia, unë nuk kam kërkuar). Unë gjithashtu preferoj aftësi, Më duket më e dobishme. Ndoshta një nga këto ditë do të kem kohë të shtoj disa shembuj me aftësi. I preferuari im është:

   aptitude -RvW install paquete

   Mbetet për ju të zbuloni se çfarë bëjnë ato parametra, hehe

   1.    Oscar dijo

    Faleminderit për sqarimin, unë gjithashtu përdor aftësi, personalisht e shoh më efektive, isha kurioz për shembullin që ju dhatë, me siguri do ta hetoj.

 17.   auroszx dijo

  -Uau! Unë nuk mendoja se ishe serioz OO E vërteta është se ka shumë komanda, shtoj postimin te të preferuarat për ta lexuar me qetësi më vonë ...

 18.   TDE dijo

  Elav, po të ishte Taringa nuk do të hezitoja të të linja dhjetë pikat e mia ...
  Post i shkëlqyeshëm!

  1.    elav <° Linux dijo

   Faleminderit TDE megjithëse kredia nuk është e imja, unë vetëm solla DesdeLinux përmbajtja e GUTL WikiMe ^^

 19.   Yoyo Fernandez dijo

  Mbresëlënëse, unë do ta ndaj kudo që të shkoj

  1.    KZKG ^ Gaara dijo

   Faleminderit

 20.   kromafina dijo

  postim i tmerrshëm dhe shumë shumë i dobishëm..faleminderit shumë .. !!!

 21.   mdrvro dijo

  Faleminderit. Isshtë një material thelbësor.

 22.   Simon dijo

  A e di dikush komandën për të mbyllur sesionin e Gnome Shell kur nuk punon gnome-session?

  1.    Hugo dijo

   Unë nuk përdor Gnome Shell, por provojeni këtë:

   sudo killall gnome-shell

   Apo ndoshta në këtë mënyrë tjetër:

   sudo killall -SIGHUP gnome-shell

  2.    diego dijo

   logout

 23.   fantazmë dijo

  kontribut i shquar. Faleminderit

 24.   lidhje dijo

  I tmerrshëm

 25.   lV dijo

  sudo echo 3> / proc / sys / vm / drop_caches: kujtesë e pastër fizike.
  ose ky:
  sudo sync && sudo sysctl vm.drop_caches = 3: pastroni kujtesën fizike gjatë kohës së ekzekutimit.

 26.   thelbësore dijo

  Përmbledhje shumë e mirë, me lejen tuaj do ta kopjoj për ta shpërndarë në faqen time me kredinë tuaj.

 27.   djall dijo

  Këtu janë 'disa' komanda të tjera për të mësuar =)

 28.   Eugjenia bahit dijo

  Sa e trashe Elav !!! Si gjithmonë, një mrekulli
  FALEMINDERIT !!!!!

  1.    elav <° Linux dijo

   Faleminderit për ndalimin nga Eugenia

  2.    KZKG ^ Gaara dijo

   Për ju

 29.   DiegoRR dijo

  Kjo është shumë e mirë !!! Do ta shtyp dhe do ta marr me vete. Faleminderit për kontributin

  1.    KZKG ^ Gaara dijo

   Një kënaqësi për të ndihmuar

 30.   Jorge Molina (@Georgejamb) dijo

  Shume mire!

 31.   Mique_G3 dijo

  Më pëlqen, artikulli është kaq interesant, faleminderit shumë

 32.   MSX dijo

  E SHKELQYER, faleminderit që e postove!

 33.   engjëll dijo

  Faleminderit !!

 34.   Alrep dijo

  Faleminderit shumë!

 35.   maxjedrum dijo

  Kontribut i shkëlqyeshëm!

  Shumë falemnderit.

 36.   Alex dijo

  E mrekullueshme, faleminderit shumë, edhe një tjetër për të preferuarat ...

 37.   Jose Alejandro Vazquez dijo

  Summaryshtë përmbledhja më e mirë që kam parë për komandat linux, Urime ai kontribut i shkëlqyeshëm!

 38.   Ekipi i Siliconhosting dijo

  I dashur Elav,

  Ne kemi marrë artikullin tuaj për të krijuar një artikull në bazën tonë të njohurive, në të cilin sigurisht që ju kemi cituar si burim.

  Ju mund ta rishikoni artikullin në lidhjen vijuese:

  https://siliconhosting.com/kb/questions/241/

  Një kontribut i madh, shumë faleminderit.

  1.    i gjallë dijo

   Për sa kohë që ka një lidhje me artikullin origjinal, ju mund të bëni çfarë të doni me të. Faleminderit për njoftimin. 😉

   1.    Ekipi i Siliconhosting dijo

    Sigurisht Elav, mund ta kontrolloni lidhjen në fund të artikullit.

    Nëse dëshironi të merrni ndonjë prej artikujve tanë, ju keni liri të plotë për të shqyrtuar, riprodhuar ato në tërësi ose pjesërisht.

    Faleminderit perseri.

    1.    i gjallë dijo

     Po, tashmë e kam kontrolluar dhe nga rruga po shihja pak për shërbimet që ata ofrojnë, sepse nuk i njihja .. Faleminderit që më dhatë artikujt tuaj, të cilët gjithashtu i rishikova dhe janë mjaft interesante

     të fala

 39.   Xhezie dijo

  Shumë faleminderit! Do t'i shtyp në rast se një ditë nuk kam internet!
  Faleminderit dhe Salu2

 40.   ayosinho dijo

  Post mbresëlënës, po zotëri. Dhe një pyetje, a dini ndonjë libër, tutorial apo diçka për të mësuar se si të përdorni terminalin? Unë kam përdorur Linux që nga Ubuntu 9.04 por i di bazat, do të doja të mësoja më shumë rreth tij. Faleminderit dhe gjithë të mirat.

 41.   PITUCALEYA dijo

  Mbresëlënës!!!!!

  A ka ndonjë mënyrë për ta marrë atë në formatin e tekstit (word, txt, PDF)?

 42.   fernan bëj dijo

  Faleminderit për kontributin.

 43.   pas pak dijo

  Wow faleminderit për menunë e kontributit

 44.   Toleko dijo

  Bota linux më magjeps, ky material është prej ari, përshëndetje nga Tijuana Mx.
  Tani për tani unë jam duke ri-instaluar Linux mint 14, kur ri-instalova xp mundësia për të zgjedhur sistemin para fillimit u fshi, ",,, Përshëndetje përsëri

 45.   pianist dijo

  Ne ju falënderojmë për përpilimin post shumë të mirë ...

  regards

 46.   Bako dijo

  Informacion i shkëlqyeshëm

 47.   ndihmat e bandës dijo

  Falë redaktorit, kjo mund të shndërrohet në pdf. Isshtë për shtypje. Faleminderit komunitet.

 48.   zulantay dijo

  Kontribut i jashtëzakonshëm, Faleminderit.
  Faqja është e shkëlqyeshme, larg nga më të mirat për këtë temë.

  1.    KZKG ^ Gaara dijo

   Faleminderit shumë që u ndalët.
   të fala

 49.   Luis dijo

  Unë dua të gjej skedarin që zë më shumë hapësirë

 50.   Demenca dijo

  Marrë përsipër kontributin ...

 51.   Demenca dijo

  Unë do të doja të isha në gjendje të rendis skedarët e secilit përdorues, dhe ai që bëra më tregon vetëm numrin e dosjeve dhe jo ato brenda

 52.   daniel c. dijo

  woowww grandeee .. faleminderit !!!

 53.   antonio dijo

  Dikush që mund t'i përgjigjet përkufizimit të kësaj komande rpm -Uvh?
  Si mund ta përdor atë

 54.   patodx dijo

  E madhe ELAV !!! Nuk e kisha parë këtë postim ... faleminderit shumë ..

 55.   Imazhi i mbajtësit të vendit Armando Sanchez dijo

  Duket si një përmbledhje e mirë, do ta kem në dorë.

  Gracias por el aporte

 56.   Douglas milano dijo

  Ju përgëzoj, informacion i shkëlqyeshëm, shumë i dobishëm.

 57.   Roger ceballos dijo

  Padyshim që preferimet shkojnë

 58.   guadahorce dijo

  Kontribut i shkëlqyeshëm. Më bëri përshtypje përpjekja dhe përpilimi që GTL ka bërë, si dhe prezantimi dhe akomodimi, ndër të tjera, i ELAV.
  I kopjoj dhe i përdor në brebe, për të mësuar pak më shumë.
  Faleminderit të dy për kontributin tuaj në komunitetin Linux dhe bujarinë tuaj.
  Një përshëndetje.

 59.   lukasmatias dijo

  Grosso!

 60.   xhunko dijo

  E shkëlqyeshme, e shkëlqyer, faleminderit shumë.

 61.   Gabriel dijo

  njeri cfare postimi te mire e perdor cdo dite meqenese po filloj me kete, te falenderoj qe e ndave me ne.

 62.   Felix dijo

  Më pëlqen shumë por e kam të vështirë të mësoj Nuk di asgjë për Linux Po filloj një kurs në akademinë e softuerit të lirë. Epo, shpresoj të mësoj dhe t'ju falënderoj për kontributet tuaja në këtë komunitet.

 63.   Mark dijo

  Përshëndetje, gjithçka është shumë e plotë, por nuk mund të gjej se si të rregulloj fillimin e sistemit.
  Unë përdor Fedora dhe pasi kam mundësuar desktopin e Gnome nuk fillon nëse nuk fut dhe shkruaj BOOT në fillim.
  Unë do të doja që sistemi të hyjë automatikisht në desktopin e Gnome pa ndërhyrjen time.
  Ndonjë komandë për të përdorur ose skedar për të redaktuar ??
  Faleminderit shume!!

 64.   Ramon Zambrano dijo

  Faleminderit kontribut të shkëlqyeshëm

 65.   David Jose Arias dijo

  Informacion shumë i mirë, shumë i dobishëm. 🙂

 66.   Fabio Vera dijo

  informacion shume i mire dhe faleminderit shume te detajuar

 67.   Jose David dijo

  Faleminderit që unë tashmë bëra detyrat e shtëpisë XD

 68.   Fer dijo

  Faleminderit vetëm ose çfarë po kërkoja

  Po lexoj një libër nga dritaret në linux dhe po kaloj pak kohë xD

  Shpresoj të mund ta dominoj këtë botë

 69.   luzma dijo

  Drejtpërdrejtë te të preferuarat, gjithnjë shënimet, shënimet, onenotat, shtypjet, etj etj në mënyrë që ato të jenë gjithmonë pranë Faleminderit shume!!

 70.   kristianwp dijo

  Gracias por el aporte

 71.   Jean hernandez dijo

  Ekziston një lidhje e prishur, të paktën, përmes smartphone-it shfaqet një gabim 404 atje ku lidheni me "këtë artikull të shkëlqyeshëm"

 72.   Luani dijo

  Eshte shume mire!
  Faleminderit!

 73.   Freya dijo

  Sinqerisht shumë mirë, shumë faleminderit.

 74.   Plot dijo

  Kontribut shumë i mirë i blogerit drejtpërdrejt në të preferuarat

  FALEMINDERIT !

 75.   Javi dijo

  Kontribut i madh. Faleminderit

 76.   ligator dijo

  Shkëlqyeshëm! Unë do t'ju jap 10 pikë! 😀

 77.   zayder dijo

  Post shumë i mirë që më pëlqen shumë

 78.   orion_ad dijo

  Imagjinoj kohën që do të më kishte kursyer nëse do ta kisha parë këtë artikull disa vjet më parë është shumë e mirë, faleminderit shumë

 79.   rainerhg dijo

  Dhe komandën e pushtetit?
  Unë e përdora atë kur fillova të njoh Linux (duke përdorur Slax në një USB), për kur mjedisi do të ngrijë dhe nuk do të hapja asnjë menu ose buton, atëherë do ta fikja me këtë komandë.

 80.   dj everest dijo

  E mrekullueshme !! Kjo faqe më ka nxjerrë tashmë nga disa telashe. Punë shumë e mirë.

 81.   matias dijo

  spektakolare A nuk e keni atë në një skedar PDF ose diçka të ngjashme për ta shkarkuar? nuk keni komandat e redaktuesit VI?

 82.   antonio dijo

  Lista shumë e mirë, faleminderit për kontributin. Unë ndaj një që e gjeta atje para ca kohësh.
  http://ss64.com/
  Përshëndetje!
  ar

 83.   Abel Elias Ledo Amachi dijo

  Blog shumë i mirë, po e kërkoja. Faleminderit

 84.   Daniel Luque dijo

  Shkëlqyeshëm !!! kontributi juaj në softuerin e lirë është shumë i mirë

 85.   mateo dijo

  Faleminderit, ishte shumë e dobishme

 86.   Juan Carlos dijo

  Faleminderit për ndarjen, kontribut i shkëlqyeshëm IT

 87.   Omar dijo

  Me të vërtetë shumë e dobishme, veçanërisht për fillestarët e Linux dhe kohëmatësit e vjetër. Faleminderit

 88.   Daniel Perez dijo

  Kontribut i shkëlqyeshëm

 89.   attila dijo

  Shume mire. Thjesht duhet të provoj disa brinjë

 90.   Carlos dijo

  Faleminderit !!!

 91.   Pablo dijo

  Ju faleminderit!

 92.   Carlos dijo

  një pyetje siç quhet në windows në atë që përdoret administratori i sistemit dhe një tjetër
  komandat punojne edhe per windows ?? faleminderit.

  1.    nogi dijo

   1-hapet kutia e komandave windows duke vendosur «cmd» në motorin e kërkimit në fillim
   2- Këto komanda, shumica e tyre nuk punojnë për windows, ka disa që përkojnë si ato të «cd» por ju këshilloj të kërkoni një blog tjetër ku flasin posaçërisht për komandat për windows

 93.   Alexander dijo

  [CTRL + D]

 94.   klaudio dijo

  Kontribut i jashtëzakonshëm… faleminderit… !!! shpetuar ...

 95.   WiFi për ngjarje dijo

  Faleminderit për ndarjen e faqeshënuesve të blogut për t'u kontaktuar për më shumë artikuj

 96.   I ri dijo

  Faleminderit për kontributin

 97.   Cristian dijo

  Mik, faleminderit për këtë kontribut të jashtëzakonshëm, kontribut shumë të mirë dhe faleminderit që e ndave atë.

 98.   Arturo dijo

  Çdo gjë është shumë interesante, është koha për t'u praktikuar ..

 99.   ju pelqen ta blini !! dijo

  -h Ky tekst ndihmë.
  –No-gui Mos përdorni ndërfaqen GTK edhe pse është e disponueshme.
  -s Simulon veprimet, por në të vërtetë nuk i kryen ato.
  -d Vetëm shkarkon paketat, nuk instalon ose çinstalon asgjë.
  -p Gjithmonë kërkoni konfirmimin e veprimeve.
  -y Supozon se përgjigja e pyetjeve të thjeshta po / jo është 'po'.
  -F format Përcakton formatin për shfaqjen e rezultateve të
  kërkimet, lexoni manualin.
  -O urdhër Specifikon se si duhet të renditen rezultatet e kërkimit,
  lexoni manualin.
  -w width Specifikon gjerësinë e shikuesit për të formatuar rezultatet
  të kërkimit.
  -f Në mënyrë agresive përpiqet të rregullojë paketat e prishura.
  -V Tregon versionin e paketave për t'u instaluar.
  -D Shfaq vartësitë për paketat e ndryshuara automatikisht.
  -Z Shfaq ndryshimin e madhësisë së instaluar të secilës paketë.
  -v Të tregojë informacion shtesë (mund të ndodhë më shumë se një herë).
  -t [distrib] Vendos shpërndarjen nga e cila instalohen paketat.
  -q Nuk tregon tregues në rritje të progresit
  në mënyrën e komandës.
  -o opconf = val Vendosni drejtpërdrejt opsionin e konfigurimit me emrin "opconf".
  –Me (jashtë) -rekomandon, Specifikon nëse është apo jo
  rekomandimet si varësi të forta.
  -S fname: lexon informacionin e statusit të zgjatur të aftësisë nga fname.
  -u: Shkarkoni një listë të re paketash në boot.
  (vetëm ndërfaqja terminale)
  -i: Kryeni një instalim në boot.
  (vetëm ndërfaqja terminale)

 100.   Fernando dijo

  Uau, faleminderit për kontributin, do të jetë vërtet i dobishëm. Tani problemi im do të jetë të mësoj t'i përdor ato, xD faleminderit.

 101.   Jezusi SEQUEIROS i Vetë dijo

  Përmbledhje e shkëlqyeshme.

 102.   Marian velarde dijo

  Faleminderit mik, kontribut i jashtëzakonshëm! 😀

 103.   ninoshka dijo

  Për çfarë shërben komanda?

  1.    barnarasta dijo

   Likeshtë si një # vend

   # njeri i cili

 104.   Gonzalo dijo

  Epo shoku, faleminderit shumë, është shumë e dobishme për ne që punojmë në këtë mjedis
  regards

 105.   Nicholas dijo

  Kjo është pikërisht ajo që unë kam kërkuar 3 ditë më parë!
  Faleminderit shumë, kjo është e paçmuar

 106.   llllll dijo

  kontribut i mirë, shumë i dobishëm

 107.   Carlos Best dijo

  Sa herë që harroj komandat, kthehem te ky artikull.
  Një përshëndetje

 108.   ALPHONSO VILLEGAS dijo

  Ju faleminderit shumë
  Manuali ka qenë shumë i dobishëm
  Karakas Venezuela

 109.   Alexander dijo

  shumë mirë e shpjeguar çdo komandë, është një referencë shumë e mirë nëse jeni një administrator sistemi i bazuar në unix

 110.   Tavita Padilla dijo

  faleminderit e di që do të kem nevojë për ty

 111.   David yusti dijo

  Faleminderit shume te dobishem

 112.   Marcial Quispe Huaman dijo

  Përshëndetje, blog i shkëlqyeshëm, shumë faleminderit për kontributin tuaj në komunitetin GNU / linux. Përzemërsisht Ushtarak.

 113.   Alex dijo

  Kontributi i jashtëzakonshëm vlerësohet
  thank you very much
  pershendetje nga Kili
  alex

 114.   Armando Leisure dijo

  përpilim shumë i mirë i komandave, mjaft i dobishëm.

 115.   Paul dijo

  Faleminderit për këtë kontribut të shkëlqyeshëm.

 116.   oneki dijo

  faleminderit shumë për kontributin, por unë imagjinoj se ka miliona komanda ose jo

 117.   Paco Garcia dijo

  Urime !!!
  3 vjet më vonë është akoma një kontribut i madh për të mirën e të gjithëve!

  Ju faleminderit.

 118.   Philip Cardona dijo

  Faleminderit shumë, është një ndihmë e shkëlqyer për mësimin tim.

 119.   Lola dijo

  I kam dashur! Ky post është i shkëlqyeshëm

 120.   Eniak dijo

  Ekselente, muy bueno

 121.   Sistemet Ibersystem dijo

  udhëzues i plotë faleminderit për ndarjen

 122.   Jorge dijo

  Përshëndetje miq, unë jam një newbie, pyetja që dua t'ju bëj është nëse Debian dhe Ubuntu janë plotësisht të pajtueshme, atë që dua të nënkuptoj nëse kam qenë me Ubuntu për 1 vit dhe tani dua të kaloj në Debian, mund ta bëj të njëjtat procedura në instalimin e varësive, konfigurimit etj., kështu që si bëhet në ubuntu bëhet në debian në të njëjtën mënyrë ??????… ndihmë faleminderit.

 123.   katherine dijo

  Pershendetje Unë kam një pyetje kur vendos cd .. nuk funksionon për mua, më thotë se nuk e ka gjetur atë komandë, e njëjta gjë më ndodh kur vendos pemë. A ka dikush që mund të më ndihmojë, faleminderit

  1.    Jorge dijo

   Ju duhet të vendosni komandën cd të ndarë nga .. me një hapësirë, të tillë që cd ..
   Komanda e pemës mund të mos jetë e instaluar në guaskën tuaj, ju mund të kontrolloni komandat që keni instaluar në guaskën tuaj në dosjen / bin

 124.   Jorge dijo

  Ju duhet të vendosni komandën cd të ndarë nga .. me një hapësirë, të tillë që cd ..
  Komanda e pemës mund të mos jetë e instaluar në guaskën tuaj, ju mund të kontrolloni komandat që keni instaluar në guaskën tuaj në dosjen / bin

 125.   Ivan dijo

  Përshëndetje, doja të dija nëse më autorizoni ta vendos këtë postim në uebfaqen time, për rekord që në postimin në fjalë do ta vendos burimin e tij

 126.   Lissette De Los Santos Cabrera dijo

  Faqe shume e mire!

 127.   Lojra dijo

  Shumë falemnderit.
  Informacion i shkëlqyeshëm !!

 128.   Walter P. dijo

  A mund të më ndihmoni ndërsa instaloj drejtuesit e videos AMD / ATI TRINITY RADEON HD7660D kam instaluar Fedora 24

  Falënderim

 129.   Delia garcia dijo

  Një mrekulli për këtë postim. E domosdoshme për ata që mësojnë, FALEMINDERIT !!!

 130.   zanat dijo

  Ju jeni e mrekullueshme !!
  faleminderit djema =)

 131.   rozmarine dijo

  Faleminderit! Më në fund një përmbledhje kryesore që duhet të keni si titull.

 132.   x-njeri dijo

  Unë kam parë shumë Linuxero gjatë gjithë jetës sime, por kurrë asgjë më të plotë dhe të organizuar mirë.
  Unë e tërheq atë drejt tokave të Kameleonit (Forosuse.org) dhe ju falënderoj në emër të Forumit dhe në personin tim për një punë kaq madhështore.

  Argëtohuni shumë !!

 133.   Tomeu dijo

  Përshëndetje,

  A mund të kopjohet artikulli në një skedar teksti?

  Shumë i mirë, faleminderit,
  Tomeu.

  1.    Jaime dijo

   Zgjidhni atë me miun, pastaj Ctrl-V në të njëjtën kohë, hapni një skedar word, shtypni butonin e djathtë të miut, në menunë e kontekstit, zgjidhni ikonën me shkronjën A (vetëm tekst i thjeshtë).

 134.   mary dijo

  A ka ndryshuar ndonjë nga këto për versionet aktuale si Kali 2016.2 ose Ubuntu 16? Esq Unë sapo po mësoj dhe provova disa komanda dhe disa direktori që pasi kalova ditë duke kërkuar rezulton se ato nuk ekzistojnë më ose u zhvendosën ndërsa kalonin versionet, dhe këtu janë kurset ose pdf që unë gjej nga 2012 2010 një kurs që quhet lpic1 Unë mendoj se ka të bëjë me të gjitha ato dhe është i vjetëruar, shpresoj se kjo më ndihmon,

  1.    pepe dijo

   ju duhet të regjistroheni për LPIC1 dhe të studioni pasi rryma është e vlefshme dhe prekni dhe lexoni rreth systemd pasi keni filluar shumë vonë

 135.   Daniel Alanis dijo

  Shokë të blogut, do të doja të më ndihmonit me një problem që e kam mjaft të fortë, ata hakuan serverin tim dhe ndryshuan përdoruesin tim rrënjësor dhe nuk mund të kem më qasje në asgjë, ata i morën privilegjet gjithçkaje do të keni një zgjidhje që mund të më ndihmojë me këtë temë? Do ta vlerësoja shumë.

 136.   Peter dijo

  shume mire

 137.   Jezus Romero dijo

  Shumë mirë

 138.   Wilmer lopez dijo

  Post i shkëlqyeshëm, përpilim i shkëlqyeshëm i komandave, në të vërtetë shumica janë të rëndësishme në botën e punës. Faleminderit!!!

 139.   xhoni dijo

  kontribut i shkëlqyer mik faleminderit për përkushtimin tuaj

 140.   zoilon36 dijo

  Punë shumë e mirë, faleminderit.

 141.   Sergio dijo

  Faleminderit për shqetësimin për të dhënë këtë kontribut.

 142.   degëz.garcia dijo

  Faleminderit shumë Elav, unë tashmë e kopjova atë në një skedar teksti për ta pasur të dobishëm kur duhet të konsultoheni.
  Kontribut i shkëlqyeshëm !!!!

 143.   david abreu dijo

  Faleminderit ekipit DesdeLinux per kontributin edhe per ata te GUTL atje ne kube, here pas here vizitoni faqen e tyre, eshte shume mire, e them nga eksperienca: gutl.jovenclub.cu

 144.   Daniel Perez dijo

  Mik, kontributi yt është i mrekullueshëm, falë teje, mekanikës kuantike dhe fizikës së grimcave, është më lehtë ta programosh atë afternoon mirëmëngjesi.

 145.   dritaret dijo

  një listë e pabesueshme e komandave, një sezon i mirë po vjen duke luajtur me linux! Do të fitoj më shumë përvojë, e dua Linux gjithnjë e më shumë, të kesh kontroll është më e mira, faleminderit për artikullin, do të të tregoj si po shkoj, shpresoj të jetë e shkëlqyeshme.

 146.   Marcelo dijo

  Urime dhe faleminderit shumë për këtë kontribut, komandat tuaja dhe ato të përdoruesit që përmend «gurin e rozetës» janë fantastike! Faleminderit djema, chapó.

 147.   willy dijo

  kontribut i shkëlqyeshëm. por kujtesa ime është e paqëndrueshme për të ruajtur të gjitha ato komanda

 148.   Mark dijo

  Përshëndetje Unë jam nga Lima - Ate Vitarte Unë do të doja të mësoja në disa klasa se si të mësoj të di nga e para Dicka rreth Linux, Parrot, fluksion nga NETBOOK im dhe që ata këshillojnë dhe ndihmojnë për të Njohur dhe Shih Përdoruesit dhe fjalëkalimet rreth meje .

 149.   kike83 dijo

  Përshëndetje, artikull i shkëlqyeshëm. Shumë e plotë.

  Doja të tregoja një pikë në komandën e katërt në seksionin Files and Directories (cd: shkoni te direktoria root). Kjo komandë siç është, pa argumente, në të vërtetë na çon te direktoria jonë kryesore. Në shtëpinë e përdoruesit tonë, jo në direktorinë rrënjë (/).

  Përshëndetje dhe urime për artikullin sepse është shumë i mirë. 😉

 150.   ELWEONDELVALLIN dijo

  O mirësia ime! Mendoj se është kontributi më i mirë nga të gjithë. VALLIN është ruajtur këtë vit !!

 151.   erika dijo

  FALEMINDERIT ♥♥ për pak dhe humbas për atje jjajjjaja

 152.   DREJTËSIA dijo

  wao, dija vetëm disa, por falë kësaj faqe, kam mësuar shumë më tepër kode për linux. Unë gjithashtu kam blogun tim, të lë ty. një përshëndetje https://tapicerodemadrid.com/

 153.   Juan Mejia dijo

  Kontribut i shkëlqyeshëm!

 154.   Bateri daullesh dijo

  Thjesht më duhej një mësim linux.
  web:https://baquetasteson.com/