Në Fedora 40, drejtoritë /usr/bin dhe /usr/sbin janë planifikuar të unifikohen

Fedora

Projekti Fedora është një projekt i hapur i sponsorizuar nga Red Hat dhe i mbështetur nga komuniteti.

Në listat e postimeve të Fedora-s është bërë i ditur një propozim mjaft interesante, dhe kjo është Është shqyrtuar mundësia e bashkimit të përmbajtjes së drejtorive /usr/biny dhe /usr/sbin, duke zëvendësuar drejtorinë /usr/sbin me një lidhje simbolike që tregon /usr/bin.

Dhe megjithëse ky propozim mund të mos përfaqësojë një ndryshim të madh, vlen të përmendet se tKa disa implikime interesante. si për përdoruesit ashtu edhe për zhvilluesit, pasi konvertimi i /bin dhe /sbin në lidhje simbolike në /usr/bin dhe /usr/sbin u bë në Fedora 17.

Ndarja e bin dhe sbin u prezantuan fillimisht për të dalluar programet të destinuara për përdoruesit programet standarde dhe administrative. Megjithatë, në praktikë ky dallim është bërë më pak i rëndësishëm, veçanërisht kur shpërndarje të ndryshme vendosin skedarë të ekzekutueshëm në mënyra të ndryshme midis drejtorive bin dhe sbin.

Ndarja fillestare ishte që të kishte binare "të rëndësishme" të lidhura statikisht në /sbin që më pas mund të përdoreshin për operacione emergjente dhe shpëtimi. Natyrisht, ne nuk bëjmë më lidhje statike. Ndarja u ripërdor më vonë për të izoluar binarët "të rëndësishëm" që do të përdoreshin vetëm nga administratori. Ndërsa kjo tingëllon tërheqëse në teori, në praktikë është shumë e vështirë të kategorizohen programe si ky, dhe përdoruesit normalë thërrasin në mënyrë rutinore programe nga /sbin.

Duhet të theksohet se ndarja e skedarëve të ekzekutueshëm në drejtoritë bin dhe sbin është një praktikë e vjetëruar që ka humbur kuptimin e saj në shpërndarjet moderne. Fillimisht, usr/bin u kuptua se priste programe thelbësore të ekzekutueshme nga përdoruesi, ndërsa /usr/sbin përmbante skedarët më të rëndësishëm të ekzekutueshëm, të lidhur me administrimin e sistemit, të cilat zakonisht kërkonin privilegje rrënjësore.

Propozimi për unifikimin e drejtorive /usr/bin dhe /usr/sbin brenda sistemit Është një ndryshim domethënës që kërkon të thjeshtojë strukturën e sistemit dhe ta bëjë atë më koherent. Me kalimin e viteve, dallimi midis /usr/bin dhe /usr/sbin është bërë më pak i qartë, pasi variabla e mjedisit PATH përfshin të dy drejtoritë si parazgjedhje në shumë shpërndarje.

Shumica e programeve që kërkojnë privilegje rrënjësore për operacione "të caktuara" përdoren gjithashtu kur funksionojnë pa privilegje. Dhe edhe kur kërkohen privilegje, ato shpesh fitohen në mënyrë dinamike, për shembull duke përdorur 'polkit'.

 Me ardhjen e systemd, kjo është bërë më sistematike: systemd vendos "$PATH" me të dy drejtoritë për të gjithë përdoruesit dhe shërbimet. Pra, përgjithësisht të gjithë përdoruesit dhe programet do të hasin të dy grupet e binarëve. 

Përmendet se propozimi për unifikimin e këtyre drejtorive ka disa përfitime, si p.sh thjeshtësojnë punën e mirëmbajtësve e paketave duke eliminuar nevojën për të vendosur se në cilin direktorium të vendoset një skedar i ekzekutueshëm (për shembull, në Fedora mjeti ip ishte vendosur në sbin dhe në Debian në bin; pas bashkimit, shtegu karakteristik i Debianit do të funksionojë në Fedora).

Kjo do ta bëjë sistemin më të parashikueshëm dhe të kuptueshëm për përdoruesit. dhe do të rrisë përputhshmërinë ndërmjet shpërndarjeve të ndryshme. Për më tepër, ai do të thjeshtojë kërkimin e regjistrave dhe analizimin e prodhimit të shërbimeve si strace, duke reduktuar kompleksitetin operacional, plus do të zvogëlojë gjithashtu numrin e kontrolleve të drejtorive kur ekzekutoni execvp() dhe thirrje të ngjashme.

Unifikimi përputhet gjithashtu me praktikën e Arch Linux, i cili bashkoi sbin dhe bin në 2013 dhe ka potencialin për ta bërë Fedora-n më të pajtueshëm me shpërndarjet e tjera. Heqja e referencës në drejtorinë /usr/sbin nga ndryshorja e mjedisit PATH pasi të gjithë skedarët e ekzekutueshëm të konsolidohen në një vend është pjesë përbërëse e këtij propozimi.

Megjithëse propozimi është ende në diskutim dhe nuk është shqyrtuar nga FESCO (Komiteti Drejtues dhe Inxhinierik Fedora), i cili është përgjegjës për pjesën teknike të zhvillimit të shpërndarjes Fedora, unifikimi i bin dhe sbin duket se ka avantazhe të rëndësishme në aspektin e thjeshtësisë, parashikueshmërisë dhe përputhshmërisë, ndaj është e mundur që ky propozim bëhet një nga ndryshimet që do të gjejmë në Fedora 40.

Së fundi, nëse jeni të interesuar të dini më shumë për të, ju mund të kontrolloni detajet në lidhja vijuese.


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

  1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
  2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
  3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
  4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
  5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
  6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.