Nagios Core: Çfarë është Nagios dhe si ta instaloni në Debian GNU / Linux?

Nagios Core: Çfarë është Nagios dhe si ta instaloni në Debian GNU / Linux?

Nagios Core: Çfarë është Nagios dhe si ta instaloni në Debian GNU / Linux?

Ne fushen e Rrjetet dhe serverat ka aplikime të mëdha dhe efikase për Administratorët e sistemit / serverit (SysAdmins)Me Prandaj, sot do të flasim për një thirrje të mirënjohur Nagios Core.

Nagios Core është në thelb versioni falas i NagiosMe E cila nga ana tjetër është në thelb një popullor pajisje / shërbime / program monitorimi të rrjetit në formatin e burim i hapur.

Webmin: administrim nga shfletuesi i internetit

Webmin: Administrim nga shfletuesi i uebit

Dhe meqenëse ne rrallë i trajtojmë çështjet që lidhen me aplikacionet, programet dhe sistemet nga fusha e Rrjetet dhe serverat ose përdorim specifik për Administratorët e sistemit / serverit (SysAdmins), menjëherë do të lëmë më poshtë disa lidhje me disa publikime të mëparshme që lidhen me këtë fushë të TI -së:

"web min është një mjet konfigurimi i sistemit i arritshëm në internet për OpenSolaris, GNU / Linux dhe sisteme të tjera Unix. Me të, ju mund të konfiguroni aspektet e brendshme të shumë sistemeve operative, të tilla si përdoruesit, kuotat e hapësirës, ​​shërbimet, skedarët e konfigurimit, fikjen e kompjuterit, etj., Si dhe të modifikoni dhe kontrolloni shumë aplikacione falas, siç është serveri në internet Apache, PHP, MySQL, DNS, Samba, DHCP, ndër të tjera." Webmin: Administrim nga shfletuesi i uebit

Artikulli i lidhur:
Webmin: administrim nga shfletuesi i internetit

Artikulli i lidhur:
Webmin: administrim nga shfletuesi i internetit
Artikulli i lidhur:
TurnKey Linux: Biblioteka e Pajisjeve Virtuale

Nagios Core: Version falas dhe falas i Nagios

Nagios Core: Version falas dhe falas i Nagios

Çfarë është Nagios Core?

Sipas faqes zyrtare të Nagios, Nagios Core Describedshtë përshkruar si më poshtë:

"Nagios® Core ™ është një aplikacion i monitorimit të rrjetit dhe sistemit me burim të hapur. Ai monitoron hostet (kompjuterët) dhe shërbimet që ju specifikoni, duke ju paralajmëruar kur gjërat shkojnë keq dhe kur përmirësohen. Nagios Core u krijua fillimisht për të punuar nën Linux, megjithëse duhet të funksionojë edhe në shumicën e sistemeve të tjera operative të bazuara në Unix. Gjithashtu, është versioni falas i mjetit tonë aktual të quajtur Nagios XI."

karakteristika të

Ndër shumë tipare të Nagios Core 10 të mëposhtmet mund të përmenden:

 1. Monitorimi i shërbimeve të rrjetit (SMTP, POP3, HTTP, NNTP, PING, ndër të tjera.)
 2. Monitorimi i burimeve të hosteve të ndryshëm të monitoruar (Ngarkesa e procesorit, përdorimi i diskut, ndër të tjera.)
 3. Një dizajn i thjeshtë plugin që lejon përdoruesit të zhvillojnë me lehtësi kontrollet e tyre të shërbimit.
 4. Kontrolle paralele të shërbimit.
 5. Aftësia për të përcaktuar hierarkinë e hostit të rrjetit duke përdorur hostet "prind", duke ju lejuar të zbuloni dhe të bëni dallimin midis hosteve që janë poshtë dhe atyre që janë të paarritshëm.
 6. Njoftimet e kontaktit kur shfaqen dhe zgjidhen çështjet e hostit ose shërbimit (me email, pager ose metodë të përcaktuar nga përdoruesi).
 7. Aftësia për të përcaktuar mbajtësit e ngjarjeve që do të funksionojnë gjatë ngjarjeve të hostit ose shërbimit për zgjidhjen proaktive të problemeve.
 8. Rrotullimi automatik i skedarëve të regjistrit.
 9. Mbështetje për zbatimin e hosteve të tepërt të monitorimit.
 10. Një ndërfaqe opsionale në internet për të parë statusin aktual të rrjetit, historinë e njoftimeve dhe problemeve, skedarin e regjistrit dhe më shumë.

Si ta instaloni në Debian GNU / Linux 10?

Para fillimit të kësaj pjese, vlen të përmendet si zakonisht se për këtë rast praktik ne do të përdorim të zakonshmen Përgjigju Linux-it i quajtur Mrekulli GNU / Linux, e cila bazohet në MXLinux 19 (Debian 10)Me E cila është ndërtuar pas tonës «Udhëzues për Snapshot MX Linux».

Megjithatë, çdo Distro e GNU / Linux çfarë mbështetje SystemdMe Prandaj, ne do ta përdorim këtë Përgjigje MX Linux duke filluar nga Sistemi i nisjes GRUB sipas opsionit tuaj me "Filloni me Systemd"Me Në vend të opsionit të tij të paracaktuar, i cili është pa Systemd ose më mirë me Systemd-shimMe Gjithashtu, ne do të ekzekutojmë të gjitha komandat e komandës nga Përdoruesi i Sysadmin, në vend të Përdoruesi rrënjësor, nga tha Respin Linux.

Dhe tani për tuajin shkarkimi, instalimi dhe përdorimi, ne do të përdorim «Udhëzues i instalimit të fillimit të shpejtë për Debian« dhe këto do të ishin urdhërat e komandës për të ekzekutuar në terminalin (tastierën) e sistemit tuaj operativ:

1.- Hapat për përgatitjen e Sistemit Operativ

Përditësoni Depot dhe instaloni paketat thelbësore dhe të nevojshme për të punuar me to Nagios Core.

sudo apt update
sudo apt install autoconf gcc libc6 make wget unzip apache2 apache2-utils php libgd-dev

2.- Shkarkoni programin aktual

cd /tmp
wget -O nagioscore.tar.gz https://github.com/NagiosEnterprises/nagioscore/archive/nagios-4.4.6.tar.gz
tar xzf nagioscore.tar.gz

3.- Përpiloni softuerin aktual

cd /tmp/nagioscore-nagios-4.4.6/
sudo ./configure --with-httpd-conf=/etc/apache2/sites-enabled
sudo make all

4.- Krijo Përdorues dhe Grupe

sudo make install-groups-users
sudo usermod -a -G nagios www-data

5.- Instaloni paketa të ndryshme thelbësore

sudo make install
sudo make install-daemoninit
sudo make install-commandmode
sudo make install-config

6.- Instaloni skedarët e konfigurimit Apache

sudo make install-webconf
sudo a2enmod rewrite
sudo a2enmod cgi

7.- Instaloni dhe konfiguroni Firewall përmes IPTables

sudo apt install iptables
sudo iptables -I INPUT -p tcp --destination-port 80 -j ACCEPT
sudo apt install -y iptables-persistent

8.- Krijoni llogari përdoruesi në Apache për të filluar në Nagios Core

sudo htpasswd -c /usr/local/nagios/etc/htpasswd.users nagiosadmin

9.- Rinis / Fillo Shërbimet e nevojshme

systemctl restart apache2.service
systemctl start nagios.service

Shënim: Rinisni Sistemin Operativ në rast të problemeve me këto komanda komande.

10.- Hyni në Nagios Core

Drejtoni një Shfletues Uebi në makinën lokale nëse keni një mjedis përdorues grafik (GUI) ose në një kompjuter tjetër në Rrjet. Dhe në shiritin e adresave shkruani ndonjë nga komandat e komandës së mëposhtme siç e shihni të arsyeshme:

http://127.0.0.1/nagios
http://localhost/nagios
http://nombreservidor.dominio/nagios

Shënim: Nëse nuk e shihni dritaren "Hyrja në Nagios Core", kontrolloni që sistemi juaj operativ i bazuar në Debian GNU/Linux 8/9/10 të ketë konfigurimin e duhur. "Rrënja e dokumentit" del Serveri Apache brenda skedarit të mëposhtëm të konfigurimit: /etc/apache2/apache2.confMe Zëvendësoni shtegun /var/www nga sa vijon: /var/www/htmlMe Pastaj rinisni Shërbimin Apache ose Kompjuterin dhe provoni përsëri në kompjuter.

Instalimi i shtojcave thelbësore Nagios

Përditësoni Depot dhe instaloni paketat thelbësore dhe të nevojshme për të punuar me to Shtojcat Nagios.

sudo apt update
sudo apt install autoconf gcc libc6 libmcrypt-dev make libssl-dev wget bc gawk dc build-essential snmp libnet-snmp-perl gettext

Shkarkoni dhe shpaketoni paketën aktuale me "Shtojcat Nagios"

cd /tmp
wget --no-check-certificate -O nagios-plugins.tar.gz https://github.com/nagios-plugins/nagios-plugins/archive/release-2.2.1.tar.gz
tar zxf nagios-plugins.tar.gz

Përpiloni dhe instaloni "Shtojcat Nagios"

cd /tmp/nagios-plugins-release-2.2.1/
./tools/setup
sudo ./configure
sudo make
sudo make install

Të shtëna në ekran

Nagios Core: Pamja e ekranit 1

Nagios Core: Pamja e ekranit 2

Nagios Core: Pamja e ekranit 3

Nagios Core: Pamja e ekranit 4

Nagios Core: Pamja e ekranit 5

Nagios Core: Pamja e ekranit 6

Nagios Core: Pamja e ekranit 7

Nagios Core: Pamja e ekranit 8

Nagios Core: Pamja e ekranit 9

Nagios Core: Pamja e ekranit 10

Nagios Core: Pamja e ekranit 11

Nagios Core: Pamja e ekranit 12

Nagios Core: Pamja e ekranit 13

Nagios Core: Pamja e ekranit 14

Nagios Core: Pamja e ekranit 15

Nagios Core: Pamja e ekranit 16

Nagios Core: Pamja e ekranit 17

Nagios Core: Pamja e ekranit 1

Nagios Core: Pamja e ekranit 19

Nagios Core: Pamja e ekranit 20

Nagios Core: Pamja e ekranit 21

Nagios Core: Pamja e ekranit 22

Nagios Core: Pamja e ekranit 23

Nagios Core: Pamja e ekranit 24

Nagios Core: Pamja e ekranit 25

Për më shumë informacion në Nagios Core mund të eksploroni lidhjet e mëposhtme:

10 alternativa falas dhe të hapura

 1. cacti
 2. Cabot
 3. Projekti i kabinës së kabinës
 4. Icinga
 5. FreeMNS
 6. Munin
 7. Të dhënat Net
 8. Pandora FMS
 9. Monitor PHP Server
 10. Zabbix

Për të mësuar më shumë rreth këtyre alternativa dhe më shumë, klikoni në lidhjen e mëposhtme: Pajisjet dhe Softuerët e Monitorimit të Rrjetit nën Burim të Hapur.

Përmbledhje: Botime të ndryshme

Përmbledhje

Si përmbledhje, siç është parë Nagios Core është një mjet i përsosur softuerik për fushën e Rrjetet / serverat dhe Administratorët e sistemit / serverit (SysAdmins)Me Dhe nuk është vetëm i fuqishëm, por fleksibël dhe përshtatës, falë përdorimit të shumëfishtë të tij shtojcaMe Dhe për ata që mund të mos e përdorin, ka gjithmonë alternativa të shkëlqyera si Projekti Zabbix, Icinga dhe Cockpit, ndër shumë të tjerë.

Shpresojmë që ky botim të jetë shumë i dobishëm për të gjithë «Comunidad de Software Libre y Código Abierto» dhe me një kontribut të madh në përmirësimin, rritjen dhe përhapjen e ekosistemit të aplikacioneve në dispozicion për «GNU/Linux». Dhe mos ndaloni ta ndani atë me të tjerët, në faqet e internetit, kanalet, grupet ose komunitetet tuaja të preferuara të rrjeteve sociale ose sistemeve të mesazheve. Më në fund, vizitoni faqen tonë në «Nga Linux» për të eksploruar më shumë lajme dhe për t'u bashkuar me kanalin tonë zyrtar të Telegram nga DesdeLinux.


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.