Ndërveprimi përmes Cloud: Si ta arrijmë atë?

Ndërveprimi përmes Cloud: Si ta arrijmë atë?

Ndërveprimi përmes Cloud: Si ta arrijmë atë?

Zhvillimi aktual i Teknologjive të Informacionit dhe Komunikimit (TIK) ka imponuar botën moderne, veçanërisht në fushën e ofrimit të shërbimeve të biznesit, komercial dhe financiar, si publik ashtu edhe privat, për të mirën e përdoruesve të tij (konsumatorët dhe qytetarët), nevoja që Sistemet e Informacionit (SI) të jenë gjithnjë e më të ndërveprueshme.

Njohja dhe kuptimi i plotë i secilit prej elementeve që rrethojnë lëndën e Ndërveprimit të Sistemeve të Informacionit, përmes Cloud (Internet), është thelbësore për çdo person, të zakonshëm dhe profesional, që nga konsolidimi i bashkëveprimit midis Organizatave midis tyre, dhe këtyre dhe Qeverive në zhvillimin e programeve ose shërbimeve, dhe secila prej tyre integrim më të mirë, ndërlidhje dhe plotësim, do të rezultojë në një mbështetje më të madhe të qytetarëve, dhe nga ana tjetër, në përmirësimin e cilësisë së jetës për të gjithë.

Ndërveprimi përmes Cloud: Përmbajtja 1

paraqitje

Ideali për të qenë në gjendje të ndajmë të dhëna (informacione) në një mënyrë universale dhe transparente, domethënë, pavarësisht nga teknologjia që mbështet ruajtjen, përpunimin ose shpërndarjen e saj, Ai ka shoqëruar evolucionin e njeriut dhe zhvillimin e TIK-ut që në fillimet e tij. Gjithçka e krijuar nga Njeriu nga shkrimi (shkronjat, numrat, njësitë e kohës) deri tek Media aktuale (Shtypi, Radio, TV dhe Interneti) kanë qëllimin thelbësor të arritjes së komunikimit, dialogut dhe mirëkuptimit.

Kështu, Përmirësimi ose përmirësimi i kushteve (teknologjive, pajisjeve, platformave) për shkëmbimin e informacionit duhet të jetë një aspekt transcendental si për organizatat dhe entitetet ashtu edhe për secilin vend në përgjithësi., në mënyrë që të arrihet zhvillimi i zgjidhjeve kompjuterike që kapërcejnë kufizimet dhe gabimet e së kaluarës. Kufizimet dhe gabimet e krijuara nga zhvillimi teknologjik bazuar në nevoja të veçanta (kërkesa), duke shkaktuar krijimin e "Ishujve Kompjuterikë".

Ishuj kompjuterikë që karakterizohen nga një trajtim joefikas dhe i pakoordinuar i informacionit, i cili praktikisht e bën të pamundur ndërveprimin midis tyre dhe parandalon, për shembull, që procedurat e Shtetit të mund të kryhen nga qytetari në një vend të vetëm. Për këtë arsye, për shembull, qeveritë kërkojnë të vënë në shërbim dritare të vetme elektronike të Shtetit në mënyrë që qytetarët dhe organizatat të mund të kryejnë procedurat e tyre në internet. Dhe Organizatat kërkojnë t'i bëjnë produktet dhe shërbimet e tyre më të pajtueshme dhe universale në lidhje me ato të të tjerëve.

Dhe kjo është pikërisht ajo ku koncepti i Ndërveprimit hyn në lojë. Koncept që mund të ketë shumë interpretime me ndryshime të lehta, por që në shumë raste zakonisht shprehet si:

"Aftësia e Sistemeve të TIK, dhe proceset e biznesit që ata mbështesin, për të shkëmbyer të dhëna dhe për të bërë të mundur ndarjen e informacionit dhe njohurive". (ECLAC, Bashkimi Evropian, 2007) (Lueders, 2004)

koncept

Fjalori ISO / IEC 2382 i Informacionit dhe Teknologjisë përcakton konceptin e Ndërveprimit si:

"Aftësia për të komunikuar, ekzekutuar programe, ose transferuar të dhëna midis njësive të ndryshme funksionale në mënyrë që përdoruesi të mos ketë nevojë të dijë karakteristikat unike të këtyre njësive." (ISO, 2000)

Për të tjerët, veçanërisht në nivelet qeveritare ose politike, përkufizimi i Ndërveprimit zakonisht përcaktohet si:

«aftësia e organizatave të ndryshme dhe të ndryshme për të bashkëvepruar me objektivat e rënë dakord. Ndërveprimi nënkupton që organizatat e përfshira ndajnë informacion dhe njohuri përmes Proceseve Ndërinstitucionale, përmes shkëmbimit elektronik të të dhënave midis sistemeve të tyre përkatëse të teknologjisë së informacionit ”.

Diçka që shpesh interpretohet, si kërkimi nga qeveritë për të siguruar sistematikisht shërbime publike më të mira dhe më të mira për shoqëritë e tyre (Qytetarët dhe Organizatat) në përputhje me parimet e Thjeshtimit të Regjistrit (për të shmangur dublikimin e Kërkesave ose Proceseve të Informacionit), dhe Dritares së Vetë (për të shmangur çrregullimet organizative ose ministrore dhe mungesën e koordinimit).

Ndërveprimi përmes Cloud: Përmbajtja 3

lloj

Disa bibliografi zakonisht ndajnë Ndërveprimin në 4 faza ose lloje, të cilat janë:

Ndërveprimi semantik

Ka të bëjë me sigurimin që kuptimi i saktë i informacionit të shkëmbyer është i kuptueshëm pa mëdyshje nga të gjitha aplikacionet e përfshira në një transaksion të caktuar dhe u mundëson sistemeve që të kombinojnë informacionin e marrë me burime të tjera informacioni dhe kështu t'i përpunojnë ato siç duhet.

Ndërveprimi organizativ

Merret me përcaktimin e objektivave të biznesit, proceset e modelimit dhe lehtësimin e bashkëpunimit midis administratave të cilët dëshirojnë të shkëmbejnë informacion dhe mund të kenë struktura të ndryshme organizative dhe procese të brendshme. Dhe udhëzoni, bazuar në kërkesat e komunitetit të përdoruesve, shërbimet që duhet të jenë të disponueshme, lehtësisht të identifikueshme, të arritshme dhe të orientuara drejt përdoruesit.

Ndërveprimi teknik

Mbulon çështje teknike (HW, SW, Telekom), e nevojshme për të ndërlidhur sistemet dhe shërbimet kompjuterike, duke përfshirë aspektet kryesore të tilla si ndërfaqet e hapura, shërbimet e interkoneksionit, integrimin e të dhënave dhe programin e mesëm, prezantimin dhe shkëmbimin e të dhënave, shërbimet e aksesit dhe të sigurisë.

Qeverisja e ndërveprimit

Kur Shtetet (Qeveritë) përfshihen në procesin e Ndërveprimit, kjo fazë ose lloj ndodh që i referohet marrëveshjeve midis qeverive dhe aktorëve të përfshirë në proceset e ndërveprimit dhe si t'i arrijmë ato. Me qeverisjen, kërkohet që autoritetet publike të kenë kornizën e nevojshme institucionale për të vendosur standardet e ndërveprimit, për të siguruar miratimin e tyre dhe për t'u siguruar agjencive kapacitetin e nevojshëm organizativ dhe teknik për t'i vënë ato në praktikë.

Ndërveprimi përmes Cloud: Përmbajtja 4

teknologjitë

Ekzistojnë shumë teknologji ekzistuese për të arritur procesin e ndërveprimit, veçanërisht në nivelin e qeverisë. Një prej tyre është zakonisht përdorimi i Shërbime Web (Shërbime Web ose WS), të cilat nuk janë asgjë më shumë se një grup protokollesh dhe standardesh që shërbejnë për shkëmbimin e të dhënave ndërmjet aplikacioneve (Aplikacionet).

WS lehtëson shkëmbimin e të dhënave midis Aplikacioneve të ndryshme zhvilluar me gjuhë të ndryshme programimi, dhe ekzekutuar në platforma të ndryshme të sistemit operativ, në mënyrë që ato të shfaqen në çdo pajisje, pajisje ose platformë të lidhur me internet. WS-të janë një model i ri pune për aplikacionet për të komunikuar me njëri-tjetrin duke përdorur internetin.

Dhe ato sjellin përfitime të vlefshme për procesin e ndërveprimit meqenëse lejon aplikacionet, pavarësisht nga karakteristikat e tyre ose platforma e ekzekutimit, të komunikojnë, përmes vendosjes së standardeve dhe protokolleve të bazuara në tekst, duke lehtësuar qasjen në përmbajtje (Informacion / Të dhëna) dhe kuptimin e duhur të funksionimit të tij.

standardet

Ndër standardet më të përdorura në WS kemi:

 • XML: XML (Gjuha e Zgjatueshme e Shënimit)
 • SAPAPIN: SOAP (Protokoll i thjeshtë i hyrjes në objekt)
 • WSDL: WDSL (Gjuha e përshkrimit të shërbimeve në internet)
 • UDI: UDDI (Përshkrimi Universal, Zbulimi dhe Integrimi)

lloj

Ndër llojet më të njohura të WS janë:

 • Shërbime Web të bazuara në SOAP: Që përdorin mesazhet XML duke ndjekur standardin SOAP dhe duke përdorur WSDL në ndërfaqen e tyre.
 • Shërbime Ueb me bazë Pushimi: Që bëjnë përdorimin e HTTP, URI, MIME, për t'u zbatuar në infrastrukturë të thjeshtë ose jo shumë komplekse.

Përfundim

Kërkimi i ndërveprimit të sistemeve të ndryshme, qofshin ato publike ose private, ose midis tyre, mund të rritin në mënyrë të mirë, përfitimet dhe përparësitë, sociale ose komerciale, sa për qytetarin e thjeshtë, aq edhe për ekspertin profesional ose biznesmenin e madh ose udhëheqësin politik.

Homogjenizimi i marrëveshjeve, proceseve dhe arkitekturave mund të përmirësojë aftësinë për të siguruar dhe kënaqur mallra, produkte dhe shërbime të përshtatshme, zbutjen e ndikimit të gabimeve të mundshme të kohës, operacioneve ose papajtueshmërive.

Të gjitha pozicionet e mësipërme Ndërveprimi si një element kryesor për t'i ofruar të gjithëve shërbimet e nevojshme publike dhe private me cilësi, në mënyrë efikase dhe me koston më të ulët të mundshme. Reduktimi i joefikasitetit, dublikimeve, zhgënjimeve dhe madje edhe i kostove shtesë.

Dhe madje në disa raste, arrini një rritje të aksesit edhe në një nivel më të lartë informacioni dhe funksionalitete të dobishme, nga një mjedis i vetëm në një mënyrë më praktike dhe të besueshme, domethënë në një mënyrë më efikase, fitimprurëse, të hapur, të sigurt, private, fleksibile dhe konkurruese.


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.