Projekte falas me përparësi të lartë për FSF-në

Fondacioni i Software-it të Lirë (FSF - Free Software Foundation) ka botuar një listë me përparësi të lartë të projekteve falas; Ky botim synon të drejtojë vullnetarët të bashkëpunojnë në to.

Këto projekte nuk janë kryer nga FSF, por promovohen prej tij me qëllim përfshirjen e zhvilluesve dhe promovimin e zhvillimit të aplikacioneve të programeve falas, të cilat përfundimisht do të zëvendësonin homologët e tyre të pronarit.

Kohët e fundit, për shembull, një projekt i tillë sapo ka përfunduar: Sigurimi mbështetje falas për formatin e skedarit RARv3.

GNU PDF - mbështetje e përparuar PDF

Qëllimi i projektit PDF i GNU-së është të zhvillojmë dhe të sigurojmë një seri bibliotekash me cilësi të lartë për të trajtuar formatin e skedarit PDF (ISO 32000) dhe teknologjitë shoqëruese.

Formati PDF është një standard ndërkombëtar (ISO 32000) dhe programet aktuale të softuerit të lirë vijnë vetëm me mbështetje për një numër të vogël të funksioneve të disponueshme. Na duhet urgjentisht një koleksion i bibliotekave të programeve falas që lejojnë programet të zbatojnë plotësisht këtë standard dhe t'u sigurojnë përdoruesve shumë nga tiparet që aktualisht mungojnë në aplikacionet e tyre PDF, të tilla si mbështetja për forma interaktive, vërtetimi JavaScript, shënime, filma imazhe të ngulitura dhe 3D, vetëm për të përmendur disa.

Mënyrat për të ndihmuar: Ka shumë mundësi që vullnetarët të marrin pjesë në krijimin e këtij projekti, nga programimi i nivelit të ulët C, programimi në internet, dokumentacioni i korrigjimit, deri te krijimi i veprave artistike për përdorimin tuaj. në aplikacione, manuale dhe vetë programin kompjuterik. Gjithashtu, ju mund të konsideroni të bëni një dhurimi i drejtpërdrejtë përmes FSF-së.

Gnash - lojtari falas Flash

Gërryer është një program GNU për të luajtur filma Flash. Flash është një format i skedarit animacion dhe multimedial nga Adobe. Gnash bazohet në GameSWF dhe mbështet shumicën e animacioneve të versionit 7 Flash (SWF), si dhe disa versione 8 dhe 9. Megjithëse Gnash merret me shumë site dhe media të njohura (si YouTube), ai ende kërkon shumë punë për të bëhu një zëvendësim i plotë për Adobe Flash Player. Vizitoni http://www.gnu.org/software/gnash/ për më shumë detaje rreth instalimit dhe përdorimit të Gnash.

Mënyrat për të ndihmuar. Mënyra më e lehtë për të filluar ndihmën për projektin Gnash është përdorimi i programit dhe raportimi i defekteve. Nëse doni të dini se si të bëheni një kontribues në projektin Gnash, merrni parasysh t'i bashkoheni listës postare të zhvilluesit Gnash (gnash-dev@gnu.org), lista postare Gnash (gnash@gnu.org), ose ju kalon kanalin #Gnash në irc.freenode.net.

Coreboot - fushata për një BIOS falas

coreboot është një projekt i softuerit të lirë që synon të zëvendësojë pronarin BIOS (firmware) që shpërndahet në shumicën e kompjuterëve sot. Në shumë raste BIOS është guri i vetëm në rrugën e një personi që drejton sistemin e tij duke përdorur ekskluzivisht softuer falas (më shumë informacion mbi  Fushata për një BIOS falas FSF). Vizitoni http://www.coreboot.org për të mësuar më shumë rreth zhvillimit të Coreboot, sistemeve të mbështetura dhe sesi mund të filloni të përdorni një BIOS falas.

Mënyrat për të ndihmuar. Një nga mënyrat më të mëdha që mund të ndihmoni projektin Coreboot është duke inkurajuar shitësit të lëshojnë specifikimet për BIOS-et që prodhojnë në mënyrë që Coreboot të funksionojë në ato sisteme. Nëse doni të mësoni më shumë për t'u bërë një zhvillues i Coreboot, vizitoni kanalin #boot në irc.freenode.net, ose bashkohuni në Lista postare Coreboot për të folur me zhvilluesit aktualë. Një fushë shtesë ku nevojitet zhvillim dhe vëmendje e mëtejshme është zhvillimi i një VGA BIOS për kartat grafike. Ne ju inkurajojmë të loboni tek prodhuesit e kartave grafike që të lëshojnë VGA BIOS-in e tyre si softuer falas. Në rast se dëshironi të filloni zhvillimin e një VGA BIOS falas, një pikënisje e mirë do të ishte chipset Geode LX i AMD, për të cilin i gjithë dokumentacioni është aktualisht në dispozicion.

Zëvendësim falas i Skype

Skype është një program zëri pronësor mbi IP që përdor një protokoll të pronarit. Skype joshi shumë përdorues të softuerit të lirë për të përdorur softuer të pronarit, shpesh dy përdorues njëkohësisht. Kur përdorni softuer të pronësisë së telefonisë, nuk mund të jemi të sigurt se kush po dëgjon, sepse nuk mund ta shohim kodin burimor. Qeveria kineze, për shembull, ka qenë duke spiunuar bisedat në Skype, dhe ato ndoshta nuk janë të vetmet. Ne nuk duam të inkurajojmë krijimin e një klienti të pajtueshëm me Skype, por përkundrazi duam t'ju inkurajojmë të krijoni, kontribuoni ose promovoni përdorimin e zëvendësimeve të programeve falas për Skype, siç është Ekiga, dhe të inkurajoni miratimin dhe përdorimin e VoIP falas , video dhe protokollet e bisedave të tilla si SIP dhe XMPP / Jingle.

Mënyrat për të ndihmuar. Mënyra më e lehtë për të ndihmuar është të mos përdorni Skype dhe të inkurajoni përdorimin e një zëvendësimi të softuerit falas në vend. Aty eshte nje seri programeshSi ekiga , ndrit , Coccinella, QuteCom dhe Komunikues SIP, të cilat janë zëvendësues natyralë të Skype. Përziej është një projekt që mbështetet te Jabber për të siguruar thirrje konferencë, mbështetur nga një grant nga Fondacioni NLnet . NLnet gjithashtu mbështet projektin OpenMSRP në këtë zonë. Përdoruesit e këtyre programeve mund të paraqesin raporte të gabimeve dhe kërkesa në projekte. Nëse nuk jeni zhvillues, mund të kontribuoni në dokumentacion dhe të bashkoni udhëzime për projekte të tilla, si dhe të raportoni defekte, etj.

Softuer falas për redaktim video

Shumë përdorues janë joshur për të përdorur softuer të pronarit për redaktimi i videos, pasi ata nuk janë në gjendje të arrijnë efektet që ata dëshirojnë duke përdorur programet më të mira falas për redaktimin e videos. Gjithnjë e më shumë përdorues të kompjuterëve po bëhen hobi të videos çdo ditë, dhe ne duhet të sigurohemi që sistemet e tyre operative të vijnë me softuer falas për të përmbushur nevojat e tyre.

Mënyrat për të ndihmuar. Ekzistojnë një numër programesh falas për redaktimin e videove, të tilla si Kinema, Cinelerra, Avidemux, Kdenlive, JETON, lumieraDhe PiTiVi, Blender, OpenShot dhe Hapni Redaktorin e Filmit Mënyra më e lehtë për të ndihmuar është të përdorni këto redaktorë dhe të inkurajoni të tjerët të bëjnë të njëjtën gjë. Ju mund t'i ndihmoni këto projekte drejtpërdrejt duke paraqitur raporte të defekteve në kod, duke shtuar kërkesa të reja për veçori, duke krijuar udhëzime, udhëzues dhe duke përmirësuar dokumentacionin.

Zëvendësim falas i Google Earth

Google Earth është një program softuer i pronarit për shikimin dhe shënimin e të dhënave të hartës. Na duhet një version falas i këtij klienti. Hyrja në të dhënat e siguruara nga Google mund të mos jetë e mundur, kështu që ky klient duhet të punojë me burime të ndryshme të të dhënave, duke përfshirë të dhëna nga projektet e hartave falas si p.sh. Hap Maps Hapur.

Mënyrat për të ndihmuar. Zhvilloni ose përmirësoni një motor pasqyrues 3D që lexon skedarët KML në të njëjtin nivel me Google Earth. Kontribuoni në shpërndarjen e shërbimeve falas të vendndodhjeve të tilla si Hap Maps Hapur, dhe të kontribuojë në programe si Mermer.

100% shpërndarje falas

Projekte si gNewSense dhe Trisquel janë të dedikuara për të kompletuar sistemet operative GNU / Linux që përmbajnë vetëm program falas. Ato janë dy nga një listë e gjerë e shpërndarjeve me cilësi të lartë që Debian dhe Ubuntu modifikojnë për të krijuar një sistem operativ falas të plotë, pa blloqe binare dhe pemë paketimi që përmbajnë softuer të pronarit.

Mënyrat për të ndihmuar. Shihni listën e plotë të shpërndarjeve të GNU / Linux. Për më shumë informacion në lidhje me atë që e bën një shpërndarje GNU / Linux plotësisht falas, shihni udhëzimet për shpërndarjet falas të FSF-së. Ju gjithashtu mund të ndihmoni të tjerët shpërndarjet popullore që aktualisht nuk i përmbushin kriteret për të qenë plotësisht të lirë të ndryshojnë.

GNU Octave - zëvendësim për Matlab

GNU Octave është një gjuhë e nivelit të lartë, e destinuar kryesisht për llogaritjet numerike. Ai siguron një ndërfaqe të përshtatshme të rreshtit të komandës për zgjidhjen e problemeve lineare dhe jolineare në formë numerike dhe për kryerjen e eksperimenteve të tjera numerike duke përdorur një gjuhë që është në përputhje me Matlab. Vizitoni http://www.gnu.org/software/octave për më shumë informacion se si të shkarkoni, instaloni, përdorni dhe merrni pjesë në projektin GNU Octave.

Mënyrat për të ndihmuar. Inkurajoni krijimin e paketave të nivelit të lartë në GNU Octave me qëllimin e krijimit të funksioneve zëvendësuese për paketat e ofruara nga Matlab. Mund të mësoni më shumë se si të merrni pjesë në GNU Octave duke u bashkuar me të lista e postës dhe kontrolloni faqen "Kërkohet ndihmë".

Zëvendësimi për Bibliotekat OpenDWG

OpenDWG është një koleksion i skedarëve CAD, një specifikim i formatit CAD, dhe një seri mjetesh të softuerit të pronarit për krijimin dhe manipulimin e skedarëve CAD. Na duhet një iniciativë e ngjashme, por falas.

Mënyrat për të ndihmuar. Paketa GNU FreeDWG është një bibliotekë e shkruar në C për të trajtuar skedarët DWG. Qëllimi i tij është të bëhet një zëvendësim falas për bibliotekat OpenDWG. (DWG është formati vendas i skedarit AutoCAD.)

Korrigjim i gabuar i kthyeshëm në GDB

La korrigjim i gabuar i kthyeshëm është padyshim një mjet i fuqishëm. Që kur iu shtua kësaj liste, GDB (korrigjuesi i projektit GNU) ka zbatuar disa mbështetje për korrigjimin e gabimeve të kthyeshme. Mirëmbajtësit e GDB po kërkojnë bashkëpunëtorë të interesuar të ndërtojnë këtë fondacion për të përmirësuar më tej mbështetjen për korrigjimin e gabimeve të kthyeshme.

Mënyrat për të ndihmuar. Pyetje Informacion i pergjithshem mbi mbështetjen aktuale që GDB ofron për korrigjimin e gabimeve të kthyeshme, dhe kjo listë detyrash shtesë (në fund të faqes). Nëse keni ndonjë pyetje, kontaktoni fushatat@fsf.org .

Drejtues falas për ruterët e rrjetit

Projektet e programeve falas si Portokalli e bëjnë të lehtë konvertimin e rrugëzuesve të rrjetit në pikat e hyrjes në rrjet Rrjetet e rrjetave. Sidoqoftë, nuk ka asnjë mënyrë për të ekzekutuar OrangeMesh në këtë kohë pa përdorimin e softverit pronësor.

Mënyrat për të ndihmuar. Nevojitet ndihmë në zhvillimin e softuerit të drejtuesve falas dhe programeve të nivelit të ulët për të menaxhuar rrugëzuesit. Një mënyrë për ta bërë këtë është duke kontaktuar prodhuesin e pajisjes dhe duke i kërkuar që të hapin specifikimet dhe / ose kodin e drejtuesve të tyre nën licencat falas.

Nëse njihni rrugëzues që nuk kërkojnë përdorimin e softuerit të pronarit, ju lutemi kontaktoni FSF-në duke dërguar një email tek hardware@fsf.org. Projektet që kërkojnë fonde duhet të marrin në konsideratë aplikimin për një grant nga Fondacioni NLnet.

Zëvendësimi falas i Formularëve Oracle

Ne kemi nevojë për një zëvendësim falas për Oracle Forms. Ky program do të lejojë njerëzit që janë duke përdorur bazën e të dhënave të pronarit të Oracle të migrojnë më lehtë në një sistem të dhënash falas, pa pasur nevojë të rishkruajnë të gjitha aplikacionet e tyre dhe ndërfaqet e tyre përkatëse të përdoruesit.

Mënyrat për të ndihmuar. - Nëse jeni të interesuar të punoni në këtë projekt, bashkohuni në listën e postave zëvendësimformat-zhvillimi.

Transkriptimi automatik

Ne kemi nevojë për softuer të aftë për të transkriptuar regjistrimet e zërit automatikisht. YouTube ka filluar të ofrojë këtë shërbim, por kjo është diçka që ne duhet të jemi në gjendje ta bëjmë duke përdorur softuer falas.

Mënyrat për të ndihmuar. Nëse jeni të interesuar të punoni në këtë projekt, ju lutemi prezantoni veten dhe ndihmoni me ndërtimin e faqe wiki.

Kontrolluesit e PowerVR

PowerVR është një motor grafik 3D i njohur që gjendet në telefona, netbook dhe laptopë për të cilët nuk kemi akoma ndonjë shofer falas të aftë për të mbështetur përshpejtimin e nevojshëm grafik 3D.

Mënyrat për të ndihmuar. Nëse jeni të interesuar të punoni në këtë projekt, ju lutemi prezantoni veten dhe ndihmoni me ndërtimin e faqe wiki.

Cili projekt tjetër mendoni se duhet të jetë në këtë listë?

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

  1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
  2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
  3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
  4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
  5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
  6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.