Reflektimi i TI: Kompjuterë të vjetër dhe modernë, dhe burime të ulëta dhe të larta

Reflektimi i TI: Kompjuterë të vjetër dhe modernë, dhe burime të ulëta dhe të larta

Reflektimi i TI: Kompjuterë të vjetër dhe modernë, dhe burime të ulëta dhe të larta

Sot, ne do të bëjmë një të vogël dhe të dobishme «Reflektimi i IT». Ku do të trajtojmë një pikë të rëndësishme që po përsëritet shpesh në bisedat e shumë të apasionuarve teknologjisë, teknologjisë së informacionit dhe informatikës. Sidomos në ato të mjedis linux ku ka pafundësi të Shpërndarjet GNU / Linux me përdorime dhe karakteristika të ndryshme.

Dhe kjo pikë është: Si të klasifikoni saktë një kompjuter? Sa i përket, nëse është i vjetër, i kohëve të fundit apo modern, dhe nëse është i ulët, i mesëm apo i lartë. Pra, më poshtë kontributi ynë në këtë drejtim.

Distros: E vogël, e lehtë, e thjeshtë dhe me një qëllim ose anasjelltas?

Distros: E vogël, e lehtë, e thjeshtë dhe me një qëllim ose anasjelltas?

Dhe si zakonisht, përpara se të hyni plotësisht në temën e sotme për këtë «Reflektimi i IT», e cila merret në mënyrë specifike me karakteristikat teknike të kompjuterë të vjetër, të kohëve të fundit dhe modernë, dhe burime të ulëta, të mesme dhe të larta HW; Për të interesuarit do t'u lëmë lidhjet e mëposhtme për disa botime të mëparshme të lidhura. Në mënyrë të tillë që ata t'i eksplorojnë lehtësisht, nëse është e nevojshme, pasi të kenë mbaruar leximin e këtij botimi:

“Shumica e përdoruesve të Linux pajtohen me modelin aktual të marketingut të pothuajse të gjitha Distrove GNU/Linux. Kjo do të thotë, shpërndarjet e ofruara përmes ISO-ve të vogla, midis 1 ose 2 GB, për shkarkim të shpejtë dhe përdorim në disqe të vogla USB. Shpërndarje të thjeshta, minimaliste dhe me një qëllim. Por, çfarë ekzistojnë Distros GNU/Linux për ata që duan të përdorin vetëm një Distro GNU/Linux që nuk është e lehtë, por e fuqishme, jo minimaliste, por e bukur vizualisht, jo me një qëllim, por me shumë qëllime, dhe padyshim jo në përmasa të vogla por të mëdha, që ofron mundësinë për të pasur shumë, me asgjë apo pak internet? Distros: E vogël, e lehtë, e thjeshtë dhe me një qëllim ose anasjelltas?

Konsumoni më pak, krijoni më shumë. Moreshtë më argëtuese. Më mirë nëse është Software i Lirë!
Artikulli i lidhur:
Konsumoni më pak, krijoni më shumë. Moreshtë më argëtuese. Më mirë nëse është Software i Lirë!

Reflektimi i TI-së: Distro për kompjuterë ose Kompjuterë për shpërndarje

Reflektimi i TI-së: Distro për kompjuterë ose Kompjuterë për shpërndarje

Një reflektim IT se si duhet klasifikuar një kompjuter

Brezi i njeriut: 25 vjet

Për këtë Reflektimi i TI-së do të na duhet një model logjik dhe i arsyeshëm matjeje, prandaj, ne do të përdorim kalimin e Vjet 25. Kjo kohë na duket e përshtatshme, pasi është në përputhje me kohën mesatare në të cilën a brezi njerëzor. Siç thuhet në Wikipedia:

“Një brez janë të gjithë njerëzit që lindin dhe jetojnë pothuajse në të njëjtën kohë, të konsideruar kolektivisht. Mund të përshkruhet gjithashtu si periudha mesatare, e menduar përgjithësisht si 20 deri në 30 vjet, gjatë së cilës fëmijët lindin dhe rriten, bëhen të rritur dhe fillojnë të kenë fëmijë.

Data e fillimit: 1975

Gjithashtu, do të na duhet caktoni një datë fillimi. Për të cilat, ne do të marrim si referencë datat e krijimit (lansimit) të produkteve teknologjike të mëposhtme:

 • Kompjuteri i parë personal (Kenback-1): 1970
 • Sistemet e para operative për kompjuterë: UNIX në 1970, MS DY në 1980, OS X në 1984, MS Windows në 1985, dhe Linux: 1991.

Pra, për propozimin tonë të klasifikimit, ne do të vendosim të njëjtën gjë në año 1975, data e mbylljes së fillimit të gjithçkaje.

Gjeneratat e propozuara të kompjuterëve

tani, duke filluar nga viti 1975 dhe në periudha 25 vjeçare, ne mund të përcaktojmë lehtësisht sa vijon:

 • Gjenerata e parë e kompjuterëve personalë: Në këtë gjeneratë bëjnë pjesë ata kompjuterë që kalojnë nga fillimi i vitit 1975 deri në fund të vitit 1999. Këta kompjuterë mund të konsiderohen padyshim sot të vjetëruara. Dhe pothuajse pa diskutim, ata ishin të gjithë 32-bit. E cila, si parazgjedhje, i bën ata të pamundur instalimin e çdo sistemi operativ aktual, në një mënyrë mesatarisht optimale dhe funksionale.
 • Gjenerata e dytë e kompjuterëve personalë: Ky brez do të përfshinte ata kompjuterë që shkojnë nga fillimi i vitit 2000 deri në fund të vitit 2024. Dhe meqenëse, shumë kompjuterë nga viti 2000 ose pak më shumë, sot mund të konsiderohen pajisje funksionale në një numër më të madh ose më të vogël. shkallë, në Edhe pse shumë prej tyre janë 32-bit ose me një bërthamë, ne do ta ndajmë këtë gjeneratë aktuale të kompjuterëve personalë në 1 kategoritë e mëposhtme.

llojet e kompjuterëve

 1. Kompjuterë të vjetër me burime të ulëta HW: Ky lloj kompjuterësh përfshin të gjithë ata kompjuterë 32/64 Bit, të cilët janë prodhuar dhe shitur nga fillimi i vitit 2000 deri në fund të vitit 2009. Përveç kësaj, këta kompjuterë mund të konsiderohen, si parazgjedhje, me burime të ulëta. pasi, shumë prej tyre ishin konfiguruar me 1 Bërthamë CPU dhe 2 GB RAM. Dhe madhësia maksimale mesatare e hard disqeve të përdorura ishte 64 GB.
 2. Kompjuterët e fundit me burime të mesme HW: Ky lloj kompjuterësh përfshin të gjithë ata kompjuterë 32/64 Bit, të cilët janë prodhuar dhe shitur nga fillimi i vitit 2010 deri në fund të vitit 2019. Përveç kësaj, këta kompjuterë mund të konsiderohen, si parazgjedhje, me burime mesatare, pasi, shumë prej tyre ishin konfiguruar me deri në 4 bërthama CPU dhe 8 GB RAM. Dhe madhësia mesatare maksimale e hard disqeve të përdorura është 512 GB.
 3. Kompjuterë modernë me burime të larta HW: Ky lloj kompjuterësh përfshin të gjithë ata kompjuterë 64-bit, të cilët janë prodhuar dhe shitur nga fillimi i vitit 2020 dhe do të prodhohen dhe shiten deri në fund të vitit 2024. Gjithashtu, këta kompjuterë mund të konsiderohen edhe nga e paracaktuar, me burime të larta, pasi, shumë prej tyre janë konfiguruar mesatarisht, me 8 bërthama CPU dhe 16 GB RAM, e tutje. Dhe madhësia mesatare e hard disqeve të integruar është 1 TB. Gjithashtu, shumë prej tyre vijnë si parazgjedhje me GPU të mirë, të brendshëm ose të jashtëm, dhe disqe SSD.

Gjenerata e tretë e ardhshme e kompjuterëve personalë

Pa dyshim, kjo na lë nga viti 2024 ne mund të shikojmë lindjen e një gjenerata e re dhe e tretë e kompjuterëve personalë. Me jo vetëm teknologji të reja, por teknologji radikale, që përshtaten thellësisht me ndryshimet më të fundit dhe më të reja teknologjike. Prandaj, ne mund të jemi në derën e kompjuterëve personalë, me pjesë harduerike ose module softuerike të bazuara në teknologjitë aktuale revolucionare, të tilla si:

 • CPU, GPU, RAM dhe disqe më të shpejtë, më efikasë me kapacitet më të madh përpunimi dhe ruajtjeje.
 • Më shumë procesorë dhe më të mirë të bazuar në ARM dhe RISC.
 • Mbështetje e re për arkitekturat 128-bit dhe llogaritjen kuantike.
 • Përfshirja e çipave të inteligjencës artificiale dhe rrjeteve nervore.
 • Pajtueshmëria për rrjetet 5G dhe 6G me shpejtësi të lartë.
 • Më shumë integrim vendas me teknologjitë e decentralizuara dhe të resë kompjuterike, të tilla si Blockchain dhe DeFi (Cryptocurrencies, NFTs dhe Metaverses) dhe llojet e realitetit virtual, të shtuar dhe të përzier.

Rreth GNU / Linux

Duke marrë parasysh të gjitha këto, sigurisht që shumë prej tani e tutje, për shembull, kur mendojnë për një Distro ideale GNU/Linux për një kompjuter të vjetër ose një me burime të ulëta harduerike, do të kenë një model të datës dhe kërkesave harduerike për ta bazuar atë.

Për shembull, unë përdor a Respin (Fotografi e drejtpërdrejtë dhe e instalueshme) e cila bazohet në MXLinux (versioni 21) dhe Debian GNU / Linux (versioni 11), emri i të cilit është Mrekulli, dhe shkon shkëlqyeshëm në një kompjuter të fundit me burime të mesme HW. Siç tregon faqja e saj zyrtare:

Reflektimi i TI-së: Rreth GNU/Linux - MilagrOS

"MilagrOS GNU/Linux është një botim jozyrtar (Respin) i Distro MX-Linux. I cili vjen me personalizim dhe optimizim ekstrem, gjë që e bën atë ideal për kompjuterët 64-bit, modernë dhe të nivelit të mesëm/të lartë. Dhe është gjithashtu ideale për përdoruesit pa potencial ose të kufizuar në internet dhe njohuri të pakta ose të moderuara të GNU/Linux. Pasi të merret (shkarkohet) dhe instalohet, mund të përdoret në mënyrë efektive dhe efikase pa pasur nevojë për internet, pasi gjithçka e nevojshme dhe më shumë është e parainstaluar.".

Respin MilagrOS: Versioni i ri 3.0 - MX-NG-22.01 i disponueshëm
Artikulli i lidhur:
Respin MilagrOS: Versioni i ri 3.0 - MX-NG-22.01 i disponueshëm

Përmbledhje: Postimi i banerit 2021

Përmbledhje

Me pak fjalë, ne shpresojmë që kjo pak interesante “Reflektimi i TI-së» lejoni shumë që të kenë një model kur bëhet fjalë për të klasifikoni saktë një kompjuter. Ose si kompjuter e vjetër, e fundit apo moderne, Dhe burime të ulëta, të mesme ose të larta harduerike. Për këtë, dhe përkatësisht, instaloni ose rekomandoni instalimin një Shpërndarja GNU / Linux të përshtatshme për të, sipas konsumi ose kërkesat minimale të secilit.

Shpresojmë që ky botim të jetë shumë i dobishëm për të gjithë «Comunidad de Software Libre, Código Abierto y GNU/Linux». Dhe mos harroni ta komentoni më poshtë dhe ndajeni me të tjerët në faqet e internetit, kanalet, grupet ose komunitetet tuaja të preferuara të rrjeteve sociale ose sistemeve të mesazheve. Më në fund, vizitoni faqen tonë kryesore në «DesdeLinux» për të eksploruar më shumë lajme dhe për t'u bashkuar me kanalin tonë zyrtar të Telegrami i DesdeLinux, Perëndim grup për më shumë informacion mbi këtë temë.


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

 1.   Herbert Ventura dijo

  Artikull interesant, megjithëse fillimi i vitit 1975 duket arbitrar. Arsyeja është shfaqja e procesorit Altair me kosto të ulët (kloni intel 8008), i cili lejoi krijimin e PC-ve të përballueshëm, si Apple II dhe Commodore 64.
  Në vitin 1970, shfaqja e datapoint, PC-ja e parë me ekran dhe tastierë qwerty, më duket më domethënëse.
  Në vitin 1981 u shfaq OS i parë grafik, xenon-altos, të cilin Jobs e kopjoi për Apple.
  Përmendni gjithashtu Thinkpad-in e vitit 1991 (laptopin e parë) dhe lindjen e internetit po atë vit.
  Ka disa mënyra për të kuptuar gjeneratat e PC-ve.Nëse merret parasysh autobusi i përpunimit, ato do të ishin 8, 16, 32 dhe 64 bit. Nëse merret për teknologjinë gjysmëpërçuese (siç duket ju bëni), do të kishim gjenerimin e mikro-gjysmëpërçuesve dhe nano-gjysmëpërçuesve (aktualisht arkitektura për PC-të është në 7nm). Më pas janë pico-gjysmëpërçuesit dhe duket se ARM po udhëheq atë teknologji.
  Personalisht do të doja të shihja linux-in të ndjekë një rrugë të ngjashme me sistemin operativ kromi (duke lejuar që aplikacionet celulare të instalohen dhe përdoren lehtësisht), duke kuptuar që PC-të me ekrane me prekje janë ato që do të mbizotërojnë. Gjithsesi, artikull i mirë, përshëndetje nga Meksika.

  1.    Instaloni Linux Post dijo

   Përshëndetje Herbet. Faleminderit për komentin dhe kontributin tuaj të madh në temën e diskutuar, veçanërisht në lidhje me datat më të rëndësishme për zhvillimin dhe përdorimin e kompjuterëve personalë.