Inovacioni dhe Softueri i Lirë: Një e ardhme e mirë për teknologjinë

Inovacioni i Hapur dhe Softueri i Lirë: Një e ardhme e mirë për teknologjinë

Inovacioni i Hapur dhe Softueri i Lirë: Një e ardhme e mirë për teknologjinë

Për askënd, është një sekret që përtej 4 liritë e Softuerit të Lirë, domethënë, përtej modelit të zhvillimit dhe filozofisë së punës të promovuar nga lëvizja e tij, e cila bazohet në krijimin e teknologjive, kryesisht produkte softuerësh, të cilët nga ana tjetër mund të përdoren, modifikohen dhe shpërndahen lirisht, ka një aludim rebelimi nga ana e shumicës së tij anëtarët kundër "Sistemit" që operon jo vetëm në atë teknologjik, por edhe në atë politik, ekonomik dhe madje edhe shoqëror.

Pikë që është eksploruar në një farë mënyre, në artikujt e mëparshëm si p.sh. Kripto-anarkizmi: Softueri i Lirë dhe Financat Teknologjike, E Ardhmja? y Lëvizjet përkatëse: Nëse përdorim Softuer të Lirë, a jemi edhe ne Hacker?. Të cilën ju ftojmë ta lexoni ose rilexoni më vonë për më shumë informacion. Gjithsesi, Softueri i Lirë jo vetëm që po krijon për krijimin, por është gjithashtu i ri për të ofruar më shumë liri për secilin individ, liri që nuk kanë të bëjnë vetëm me fushën teknologjike.

Inovacioni i Hapur dhe Softueri i Lirë: Hyrje

Në botën tonë të tanishme, një botë krejt teknologjike, e cila ka evoluar dhe evoluon në një mënyrë gjithnjë e më të shpejtë dhe komplekse, është praktikisht e pamundur për një organizatë të vetme, publike ose private, individualisht, të jetë në gjendje të monopolizojë talentin, inovacionin dhe rezultatet.

Për këtë arsye, ajo ide apo mekanizëm i vjetër në të cilin një organizatë ekzekutoi modelin e saj të zhvillimit të softuerit ose teknologjisë duke përqendruar të gjitha aspektet e produkteve të saj teknologjike; nuk është më funksionale, domethënë optimale dhe e zbatueshme; është vjetëruar. E tashmja dhe e ardhmja e teknologjisë gjenden në bashkëpunim, pikërisht në atë në të cilin bazohet Softueri i Lirë.

Inovacioni i Hapur dhe Softueri i Lirë: Çfarë është SL?

Softueri i Lirë: Çfarë është dhe çfarë nuk është?

po kjo është

Mund të pohohet pa frikë se mos gaboni, se Softueri i Lirë është një nga teknologjitë që nga themelimi i tij deri më sot ka shkaktuar polemika të mëdha, pasi që nga themelimi i saj disa dekada më parë, ajo propozon dhe bën nga filozofia e saj e punës një mënyrë të re në të cilën gjithçka e krijuar dhe ofruar bëhet në një mënyrë shumë të ndryshme nga ajo që është përdorur ose diktuar "status quo" mbizotëruese të tregtisë dhe të biznesit, tërësisht në kundërshtim me mënyrën tradicionale të softuerit pronësor, licencimin, patentat dhe përfitimin maksimal ekonomik të një produkti të prodhuar.

Prandaj, diçka e rëndësishme për lëvizjen e Software-it të Lirë është përhapja dhe kuptimi i filozofisë që çon në krijimin dhe ndarjen, përtej faktit të thjeshtë të të bërit dhe të dhuruarit. Vitalshtë me rëndësi jetike që të ketë saktësi informacioni për publikun e gjerë, rreth asaj që me të vërtetë ofron Softueri i Lirë, në mënyrë që ai të vendosë në mënyrë të përshtatshme nëse do ta përdorë ose jo, dhe nëse do të ndajë dhe shpërndajë këtë filozofi të re të bërjes së gjërave, për të mirën më të madhe të përbashkët.

Një e thjeshtë por precize përkufizimi i Softuerit të Lirë mund të jetë si më poshtë:

"Programi i Lirë është ai që, pas blerjes së tij, mund të përdoret, kopjohet, analizohet, modifikohet dhe rishpërndahet nga përdoruesit me liri totale."

Nuk është

Si pasojë, është e nevojshme që e njëjta të ruajë ose ruajë gjithmonë këto kushte në mënyrë që të konsiderohet në një mënyrë të tillë. Për më tepër, duhet theksuar se kur flasim për Softuerin e Lirë nuk ka konfuzion midis termave "i lirë" dhe "i lirë", Për sa kohë që produkti i krijuar ruan këto karakteristika, ai nuk paraqet ndonjë problem me shpërndarjen e tij komerciale.

Në një mënyrë të tillë, që Softueri i njohur si "Falas" nuk duhet të ngatërrohet si Softuer i Lirë, pasi që kjo shpërndahet dhe përdoret falas në përgjithësi, por kjo varet nga një licencë e caktuar tregtare, e cila nuk lejon që ajo të ndryshohet (modifikohet).

Dhe mos u ngatërroni as me "Softuerin e Domenit Publik"., e cila nuk ka nevojë për licencë të çfarëdo lloji për t'u përdorur, sepse i përket të gjithëve në mënyrë të barabartë, ndërsa Softueri i Lirë, për sa kohë që respekton parimet e tij themelore, funksionon përmes përdorimit të licencave të ndryshme, ndër të cilat më të njohura janë: GNU, GPL, AGPL, BDS, MPL, ndër të tjera.

Softueri dhe Patentat e Lira

Së fundmi, është e rëndësishme të bëhet e qartë se Softueri i Lirë nuk është një produkt që shkel ose shkel rregulloret ekzistuese ose rregulloret ligjore, që është, që shkel ose shkel patentat ose të drejtat e autorit. Që në vetvete, ky argument ka pak bazë, pasi që zhvilluesit e Softuerit të Lirë nuk përdorin Softuer Privat për të zhvilluar produktet e tyre, prandaj, ata as nuk u afrohen patentave.

Zhvilluesit e Software-it të Lirë nuk i humbin të drejtat e tyre si autorë të programeve të Software-it të Lirë, por ato lëshojnë përdorimin e asaj që kanë krijuar në përputhje me parimet e kësaj teknologjie. Softueri i Lirë i Lirë nuk bazohet kurrë në modifikime të kodeve private të burimit, kështu që është gjithmonë larg çdo procesi gjyqësor në lidhje me boshllëqet ose çadrat ligjore që lejojnë të ndodhë kjo.

Përveç kësaj, është e rëndësishme t'u sqarohet atyre që mund të hutohen se një program i Softueri i Lirë mund të piratohet ose mund të ketë licenca të skaduara, Kjo nuk është e mundur, pasi që të gjithë zhvillimin e saj e bazon në kodin e lirë, të pavarur dhe jo-komercial, domethënë përfiton nga ajo që ekziston tashmë në vetvete për të punuar në versione të reja, të përmirësuara.

Një zhvillues i mirë i Software-it të Lirë kurrë nuk vjedh ose merr hua nga të tjerët kod pa leje. të krijuesit (autorit) të tij origjinal ose shpërblimit të kredive përkatëse për të, dhe as nuk pret që ndonjë licencë të skadojë për të përfituar nga ajo, pasi ata tashmë kanë mjaft kod të hapur për të kontribuar me kontributet e tyre.

Inovacioni dhe Softueri i Lirë: Mënyra të reja për të bërë gjërat

Inovacioni dhe Softueri i Lirë

Gjendja aktuale dhe e ardhshme e teknologjisë ka një shtyllë të shkëlqyeshme në bashkëpunim ose punë bashkëpunuese, dhe pikërisht ky parim është baza e softuerit të lirë. Dhe kur flasim për bashkëpunim, flasim për inovacion, sepse i gjithë bashkëpunimi hap derën për inovacione të reja që rezultojnë nga bashkimi i ideve të reja në mënyra që nuk janë parë më parë. Nga ky proces i bashkëpunimit dhe inovacionit të produktit brenda Softuerit të Lirë, janë dhënë ose kanë dalë propozime me rëndësi të madhe për të gjithë. Njëri prej tyre njihet si "Risi e hapur".

Inovacioni i Hapur

La "Risi e hapur" është një koncept i krijuar nga Profesori amerikan Henry Chesbrough, teoricien organizativ, dhe i përdorur për herë të parë në librin e tij të quajtur "Inovacioni i Hapur: Imperativi i Ri për Krijimin dhe Fitimin nga Teknologjia", të cilën e botova në vitin 2003 dhe ku shpreh ide se si duhet të menaxhohet dhe shfrytëzohet teknologjia. Ide që kanë qenë shumë me ndikim dhe kanë sjellë një ndikim pozitiv publik në Softuerin e Lirë dhe Burimin e Hapur.

La "Risi e hapur" janë pak fjalë, es ai që i bën kompanitë të kërkojnë, miratojnë dhe promovojnë teknologji të reja që shkojnë përtej fushës së organizatës së tyre në bashkëpunim me partnerët e jashtëm. Kjo "mënyrë e re për të bërë gjëra" bën të mundur bashkimin e njohurive të brendshme dhe të jashtme që e bëjnë jetën brenda një organizate, për të arritur përfundimin e projekteve strategjike të kërkimit dhe zhvillimit (R&D) dhe kështu të përmirësojë efikasitetin dhe efektivitetin e saj në modelin e saj të biznesit.

Nga ana tjetër, lejon një shpërndarje më të mirë të rreziqeve dhe përfitimeve me partnerët e jashtëm, dhe favorizon një pjesëmarrje më të madhe të të gjithë punonjësve të të njëjtit. Gjë që e bën të qartë se "Risi e hapur" Isshtë një përparim në çështjet organizative dhe të punës që bazon porositë e tij në botën e zhvillimit të Software-it të Lirë.

Inovacioni dhe Softueri i Lirë: Përfundim

Përfundim

Për sa i përket inovacionit, zgjidhjet ose modelet e propozuara nga Softueri i Lirë nuk janë diçka e vogël. Meqenëse Softueri i Lirë lejon (ri) përdorimin e kontributeve të krijuara ose të krijuara që vijnë nga komunitetet e përdoruesve (punonjës / klientë / furnitorë), dhe rrit jo vetëm ofertën e zgjidhjeve ose produkteve të disponueshme në një botë kaq të ndryshueshme dhe por edhe mundësinë e krijimit të modeleve të reja të biznesit ose miratimin me efikasitet të atyre ekzistuese në atë kohë.

Me pak fjalë, Softueri i Lirë inkurajon inovacionin, pasi na lejon të mendojmë për të në drejtim të krijimit të gjërave të reja në një mënyrë të hapur dhe të përbashkët, zhvillimit të mënyrave të reja të punës dhe lidhjes me të tjerët, dhe organizimin dhe menaxhimin e informacionit të disponueshëm çdo ditë ose ndërtimin e një modeli të ri fleksibël të e-mësimit.


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.

*

*

  1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
  2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
  3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
  4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
  5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
  6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.