Shpërndarjet

Konceptet e përgjithshme

Për ata që vijnë nga përdorimi i Windows ose Mac mund të jetë e çuditshme që ekzistojnë disa "versione" ose "shpërndarje" të Linux. Në Windows, për shembull, ne kemi vetëm një version më themelor (Home Edition), një profesionist (Professional Edition) dhe një për serverat (Server Edition). Në Linux, përkundrazi ka një sasi të madhe shpërndarjet.

Për të filluar të kuptoni se çfarë është shpërndarja, së pari keni nevojë për një sqarim. Linux është, para së gjithash, kernel ose Kernel sistemi operativ. Kerneli është zemra e çdo sistemi operativ dhe punon si një "ndërmjetës" midis kërkesave nga programet dhe hardueri. Vetëm kjo, pa asgjë tjetër, është absolutisht e paoperueshme. Ajo që ne përdorim çdo ditë është, me të vërtetë, një shpërndarje Linux. Kjo është, bërthama + një seri programesh (klientë postë, automatizëm zyre, etj.) Që i bëjnë kërkesa harduerit përmes kernelit.

Thënë kjo, ne mund të mendojmë për shpërndarjet e Linux si një kështjellë LEGO, domethënë, një grup i programeve të vegjël: njëri është përgjegjës për nisjen e sistemit, një tjetër na siguron një mjedis vizual, një tjetër është përgjegjës për "efektet vizuale" nga desktopi etj. Pastaj ka njerëz që bashkojnë shpërndarjet e tyre, i botojnë ato, dhe njerëzit mund t'i shkarkojnë dhe testojnë ato. Dallimi midis këtyre versioneve konsiston, saktësisht, në bërthamë ose bërthamë që ju përdorni, kombinimi i programeve që janë përgjegjës për detyrat rutinë (fillimi i sistemit, desktop, menaxhim i dritareve, etj.), Konfigurimi i secilës prej këtyre programet, dhe grupi i "programeve desktop" (automatizimi i zyrës, interneti, biseda, redaktorët e imazheve, etj.) të zgjedhur.

Çfarë shpërndarje zgjedh?

Para se të filloni, gjëja e parë që duhet të vendosni është cilën shpërndarje Linux - ose "distro" - të përdorni. Megjithëse ka shumë faktorë që hyjnë në lojë kur zgjedhin një distro dhe mund të thuhet se ekziston një për çdo nevojë (edukimi, redaktimi i audios dhe videos, siguria, etj.), Gjëja më e rëndësishme kur filloni është të zgjidhni një distro që është "për fillestarët", me një komunitet të gjerë dhe mbështetës që mund t'ju ndihmojë të zgjidhni dyshimet dhe problemet tuaja dhe që ka dokumentacion të mirë.

Cilat janë distros më të mirë për fillestar? Ekziston një konsensus i caktuar në lidhje me distros të konsideruara për të sapoardhurit, mes tyre janë: Ubuntu (dhe remikset e tij Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu, etj.), Linux Mint, PCLinuxOS, etj. A do të thotë kjo se ato janë shpërndarjet më të mira? Jo. Kjo do të varet thelbësisht nga nevojat tuaja (si do të përdorni sistemin, çfarë makinerie keni, etj.) Dhe aftësitë tuaja (nëse jeni një ekspert ose "fillestar" në Linux, etj.).

Përveç nevojave tuaja dhe aftësive tuaja, ekzistojnë edhe dy elementë të tjerë që me siguri do të ndikojnë në zgjedhjen tuaj: mjedisi i desktopit dhe procesori.

ProcessorNë procesin e kërkimit të "distros perfekte" do të zbuloni se shumica e shpërndarjeve vijnë në 2 versione: 32 dhe 64 bit (të njohura edhe si x86 dhe x64). Dallimi ka të bëjë me llojin e procesorit që ata mbështesin. Opsioni i saktë do të varet nga lloji dhe modeli i procesorit që po përdorni.

Në përgjithësi, opsioni i sigurt është zakonisht për të shkarkuar versionin 32-bit, edhe pse makina më të reja (me procesorë më modernë) ndoshta mbështetje 64 bit. Nëse provoni një shpërndarje 32-bitëshe në një makinë që mbështet 64-bit, asgjë e keqe nuk ndodh, ajo nuk do të shpërthejë, por mund të mos "përfitoni maksimumin prej saj" (veçanërisht nëse keni më shumë se 2 GB RAM).

Mjedisi i desktopit: Distros më të njohura vijnë, për ta thënë atë mjeshtërisht, në "shije" të ndryshme. Secili prej këtyre versioneve zbaton atë që ne e quajmë një "mjedis desktop". Kjo nuk është asgjë më shumë sesa implementimi i një ndërfaqe grafike përdorimi që ofron lehtësi hyrjeje dhe konfigurimi, lëshues aplikacionesh, efekte desktopi, menaxherë dritaresh, etj. Ambientet më të njohura janë GNOME, KDE, XFCE dhe LXDE.

Kështu, për shembull, "aromat" më të njohura të Ubuntu janë: Ubuntu (Uniteti) tradicional, Kubuntu (Ubuntu + KDE), Xubuntu (Ubuntu + XFCE), Lubuntu (Ubuntu + LXDE), etj. E njëjta gjë është e vërtetë për shpërndarjet e tjera të njohura.

Unë tashmë zgjodha, tani dua ta provoj

Epo, pasi të keni marrë vendimin, mbetet vetëm të shkarkoni distron që dëshironi të përdorni. Ky është gjithashtu një ndryshim shumë i fortë nga Windows. Jo, ju nuk jeni duke shkelur asnjë ligj dhe as nuk do të duhet të lundroni në faqe potencialisht të rrezikshme, ju shkoni vetëm në faqen zyrtare të distro që ju pëlqen, shkarkoni Imazhi ISO, ju e kopjoni atë në një CD / DVD ose një pendrive dhe gjithçka është gati për të filluar testimin e Linux. Ky është një nga shumë përparësitë e software të lirë.

Për paqen tuaj mendore, Linux ka një avantazh të rëndësishëm mbi Windows: mund të provoni pothuajse të gjitha distroset pa pasur nevojë të fshini sistemin tuaj aktual. Kjo mund të arrihet në një numër mënyrash dhe në nivele të ndryshme.

1. Drejtpërdrejt CD / DVD / USB- Mënyra më e popullarizuar dhe e lehtë për të provuar një distro është duke shkarkuar imazhin ISO nga faqja e tij zyrtare e internetit, duke e kopjuar atë në një CD / DVD / USB dhe më pas duke nisur nga atje. Kjo do t'ju lejojë të ekzekutoni Linux direkt nga CD / DVD / USB pa fshirë asnjë pikë të sistemit që keni instaluar. Nuk ka nevojë të instaloni shoferë ose të fshini ndonjë gjë. Justshtë thjesht kaq e lehtë.

E tëra çfarë ju duhet të bëni është: të shkarkoni imazhin ISO të distro-s që ju pëlqen më shumë, ta digjni në një CD / DVD / USB duke përdorur softuer të veçantë, konfiguroni BIOS për të nisur nga pajisja e zgjedhur (CD / DVD ose USB) dhe, së fundi, zgjidhni opsionin "Test distro X" ose të ngjashëm që do të shfaqet gjatë fillimit.

Përdoruesit më të përparuar madje mund të krijojnë një Multi-boot USB i drejtpërdrejtë, e cila lejon nisjen e disa distros nga i njëjti USB.

2. Makinë virtuale: Një makine virtuale është një aplikacion që na lejon të ekzekutojmë një sistem operativ brenda një tjetri sikur të ishte një program tjetër. Kjo është e mundur përmes krijimit të një versioni virtual të një burimi harduer; në këtë rast, disa burime: kompjuteri i plotë.

Kjo teknikë përdoret zakonisht për të testuar sisteme të tjera operative. Për shembull, nëse jeni në Windows dhe doni të provoni një distro Linux ose anasjelltas. Isshtë gjithashtu shumë e dobishme kur duhet të ekzekutojmë një aplikacion specifik që ekziston vetëm për një sistem tjetër që nuk e përdorim rregullisht. Për shembull, nëse përdorni Linux dhe duhet të përdorni një program që ekziston vetëm për Windows.

Ka disa programe për këtë qëllim, ndër të cilat janë Kuti virtuale , VMWare y QEMU.

3. Çizme e dyfishtëKur vendosni të instaloni Linux, mos harroni se është e mundur ta instaloni atë së bashku me sistemin tuaj aktual, në mënyrë që kur të filloni makinerinë t'ju pyesë me cilin sistem dëshironi të filloni. Ky proces quhet çizme e dyfishtë.

Për më shumë informacion në lidhje me shpërndarjet e Linux, unë rekomandoj të lexoni këto artikuj:

Sqarimet e mëparshme para se të shihni disa distro.

{Gjeni postimet në lidhje me Motorin e Kërkimit

} = Kërkoni postime në lidhje me këtë shpërndarje duke përdorur motorin e kërkimit të blogut.
{Uebfaqja zyrtare e distro

} = Shko në faqen zyrtare të distro.

Bazuar në Debian

 • DebianMe {Gjeni postimet në lidhje me Motorin e Kërkimit

  } {Uebfaqja zyrtare e distro

  }: karakterizohet nga siguria dhe qëndrueshmëria e tij. Mund të thuhet se është një nga shpërndarjet më të rëndësishme, megjithëse sot nuk është aq popullor sa disa prej derivateve të tij (Ubuntu, për shembull). Nëse dëshironi të përdorni versionet më të azhurnuara të të gjitha programeve tuaja, kjo nuk është distro juaj. Nga ana tjetër, nëse vlerësoni stabilitetin, nuk ka dyshim: Debian është për ju.
 • mepisMe {Gjeni postimet në lidhje me Motorin e Kërkimit

  } {Uebfaqja zyrtare e distro

  }: synon përmirësimin dhe thjeshtimin e dizajnit të Debian. Mund të thuash se ideja është shumë e ngjashme me Ubuntu, por pa "larguar" aq shumë nga stabiliteti dhe siguria që ofron Debian.
 • butonpixMe {Gjeni postimet në lidhje me Motorin e Kërkimit

  } {Uebfaqja zyrtare e distro

  }: knoppix u bë shumë e njohur pasi ishte një nga distrot e para që lejoi transmetimin direkt nga cd-ja e drejtpërdrejtë. Kjo do të thotë të jesh në gjendje të ekzekutosh sistemin operativ pa pasur nevojë ta instalosh atë. Sot, ky funksionalitet është i disponueshëm në pothuajse të gjitha shpërndarjet kryesore Linux. Knoppix vazhdon të jetë një alternativë interesante si një CD shpëtimi në çdo eventualitet.
 • dhe disa të tjera ...

Bazuar në Ubuntu

 • UbuntuMe {Gjeni postimet në lidhje me Motorin e Kërkimit

  } {Uebfaqja zyrtare e distro

  }: Distshtë distroja më e njohur për momentin. Ajo fitoi famë sepse, pak kohë më parë ata ju dërguan një CD falas në shtëpinë tuaj me sistemin që ta provonit. Ai gjithashtu u bë shumë i popullarizuar sepse filozofia e tij ishte e bazuar në krijimin e një "Linux për qeniet njerëzore", duke u përpjekur për të sjellë Linux më afër përdoruesit të zakonshëm të desktopit dhe jo me programuesit "geeks". Isshtë një distro e mirë për ata që sapo kanë filluar.
 • Linux MintMe {Gjeni postimet në lidhje me Motorin e Kërkimit

  } {Uebfaqja zyrtare e distro

  }: për shkak të problemeve që lidhen me patentat dhe vetë filozofisë së softuerit të lirë, Ubuntu nuk vjen si parazgjedhje me disa kode dhe programe të instaluar. Ato mund të përfshihen lehtësisht, por duhet të instalohen dhe konfigurohen. Për atë arsye, lindi Linux Mint, i cili tashmë vjen me gjithë atë "nga fabrika". Distshtë distro më e rekomanduar për ata që sapo fillojnë në Linux.
 • KubuntuMe {Gjeni postimet në lidhje me Motorin e Kërkimit

  } {Uebfaqja zyrtare e distro

  }: Varshtë varianti Ubuntu por me desktopin KDE. Kjo desktop duket më shumë si Win 7, kështu që nëse ju pëlqen, ju do të pëlqeni Kubuntu.
 • XubuntuMe {Gjeni postimet në lidhje me Motorin e Kërkimit

  } {Uebfaqja zyrtare e distro

  }: Isshtë varianti Ubuntu por me desktopin XFCE. Ky desktop ka një reputacion për konsumimin e shumë më pak burimeve sesa GNOME (i paracaktuar në Ubuntu) dhe KDE (i parazgjedhur në Kubuntu). Megjithëse kjo ishte e vërtetë në fillim, nuk është më kështu.
 • edubuntuMe {Gjeni postimet në lidhje me Motorin e Kërkimit

  } {Uebfaqja zyrtare e distro

  }: Isshtë varianti Ubuntu i orientuar në fushën arsimore.
 • Kthim prapaMe {Gjeni postimet në lidhje me Motorin e Kërkimit

  } {Uebfaqja zyrtare e distro

  }: shpërndarja e orientuar drejt sigurisë, rrjeteve dhe sistemeve të shpëtimit.
 • gNewSenseMe {Gjeni postimet në lidhje me Motorin e Kërkimit

  } {Uebfaqja zyrtare e distro

  }: është një nga shpërndarjet "plotësisht të lira", sipas FSF.
 • Ubuntu StudioMe {Gjeni postimet në lidhje me Motorin e Kërkimit

  } {Uebfaqja zyrtare e distro

  }: distro e orientuar drejt redaktimit profesional multimedial të audios, videos dhe grafikës. Nëse jeni muzikant, kjo është një distro e mirë. Megjithatë, më e mira është muzikë.
 • dhe disa të tjera ...

Bazuar në Red Hat

 • Red HatMe {Gjeni postimet në lidhje me Motorin e Kërkimit

  } {Uebfaqja zyrtare e distro

  }: Ky është versioni komercial i bazuar në Fedora. Ndërsa versionet e reja të Fedora dalin çdo 6 muaj apo më shumë, versionet RHEL zakonisht dalin çdo 18 deri në 24 muaj. RHEL ka një seri shërbimesh me vlerë të shtuar mbi të cilën mbështet biznesin e saj (mbështetje, trajnim, këshillim, çertifikim, etj.).
 • FedoraMe {Gjeni postimet në lidhje me Motorin e Kërkimit

  } {Uebfaqja zyrtare e distro

  }: Në fillimet e tij bazuar në Red Hat, gjendja e tij aktuale ka ndryshuar dhe në fakt sot Red Hat ushqehet ose bazohet po aq ose më shumë sesa Fed Hat e Rad Hat. Shtë një nga shpërndarjet më të njohura, megjithëse kohët e fundit po humbet shumë ndjekës nga duart e Ubuntu dhe derivateve të saj. Sidoqoftë, dihet gjithashtu që zhvilluesit e Fedora kanë dhënë më shumë kontribute në zhvillimin e softuerit të lirë në përgjithësi sesa zhvilluesit e Ubuntu (të cilët janë përqendruar më shumë në çështjet vizuale, të dizajnit dhe estetikës).
 • CentOSMe {Gjeni postimet në lidhje me Motorin e Kërkimit

  } {Uebfaqja zyrtare e distro

  }: Ky është një klon i nivelit binar të shpërndarjes Red Hat Enterprise Linux RHEL Linux, i përpiluar nga vullnetarë nga kodi burimor i lëshuar nga Red Hat.
 • Linux shkencor. {Gjeni postimet në lidhje me Motorin e Kërkimit

  } {Uebfaqja zyrtare e distro

  }: distro drejtuar drejt kërkimit shkencor. Mirëmbahet nga laboratorët e Fizikës CERN dhe Fermilab.
 • dhe disa të tjera ...

Bazuar në Slackware

 • SlackwareMe {Gjeni postimet në lidhje me Motorin e Kërkimit

  } {Uebfaqja zyrtare e distro

  }: Distributionshtë shpërndarja më e vjetër e Linux që është e vlefshme. Wasshtë krijuar me dy qëllime në mendje: lehtësinë e përdorimit dhe stabilitetin. Shtë e preferuara e shumë "geeks", edhe pse sot nuk është shumë e njohur.
 • zenwalk linuxMe {Gjeni postimet në lidhje me Motorin e Kërkimit

  } {Uebfaqja zyrtare e distro

  }: Isshtë një distro shumë e lehtë, e rekomanduar për kompusin më të vjetër dhe e përqendruar në internet, multimedia dhe mjetet e programimit.
 • Vektor LinuxMe {Gjeni postimet në lidhje me Motorin e Kërkimit

  } {Uebfaqja zyrtare e distro

  }: Ky është një distro që po fiton popullaritet. Isshtë i bazuar në xhama, i cili e bën atë të sigurt dhe të qëndrueshëm, dhe përfshin disa mjete pronësie shumë interesante.
 • dhe disa të tjera ...

Me qendër në Mandriva

 • çakMe {Gjeni postimet në lidhje me Motorin e Kërkimit

  } {Uebfaqja zyrtare e distro

  }: Fillimisht bazuar në Red Hat. Objektivi i tij është shumë i ngjashëm me Ubuntu: tërheqja e përdoruesve të rinj në botën Linux duke siguruar një sistem të lehtë për t’u përdorur dhe intuitiv. Për fat të keq, disa probleme financiare të kompanisë që qëndron pas kësaj shpërndarjeje bënë që ajo të humbte shumë popullaritet.
 • MagjiaMe {Gjeni postimet në lidhje me Motorin e Kërkimit

  } {Uebfaqja zyrtare e distro

  }: Në vitin 2010, një grup i ish-punonjësve të Mandriva, me mbështetjen e anëtarëve të komunitetit, njoftuan se kishin krijuar një pirun të Mandriva Linux. U krijua një shpërndarje e re e drejtuar nga komuniteti e quajtur Mageia.
 • PCLinuxOSMe {Gjeni postimet në lidhje me Motorin e Kërkimit

  } {Uebfaqja zyrtare e distro

  }: bazuar në Mandriva, por në ditët e sotme shumë larg tij. Po bëhet mjaft popullor. Ai përfshin disa mjete vetanake (instalues, etj.).
 • TinymeMe {Gjeni postimet në lidhje me Motorin e Kërkimit

  } {Uebfaqja zyrtare e distro

  }: Kjo është një mini-shpërndarje e Linux bazuar në PCLinuxOS, e cila është e orientuar drejt pajisjeve më të vjetra.
 • dhe disa të tjera ...

i pavarur

 • OpenSUSEMe {Gjeni postimet në lidhje me Motorin e Kërkimit

  } {Uebfaqja zyrtare e distro

  }: Ky është versioni falas i SUSE Linux Enterprise, ofruar nga Novell. Shtë një nga distrot më të njohura, megjithëse po humbet terren.
 • Puppy LinuxMe {Gjeni postimet në lidhje me Motorin e Kërkimit

  } {Uebfaqja zyrtare e distro

  } - Ka madhësi vetëm 50 MB, por prapëseprapë siguron një sistem plotësisht funksional. Rekomandohet absolutisht për lëndë të para.
 • Arch LinuxMe {Gjeni postimet në lidhje me Motorin e Kërkimit

  } {Uebfaqja zyrtare e distro

  }: Filozofia e tij është të modifikojë dhe konfigurojë gjithçka me dorë. Ideja është të ndërtoni sistemin tuaj "nga e para", që do të thotë se instalimi është më i komplikuar. Sidoqoftë, pasi të armatoset, ai është një sistem i shpejtë, i qëndrueshëm dhe i sigurt. Për më tepër, është një distro "lëshim i rrokullisur" që do të thotë se azhurnimet janë të përhershme dhe nuk është e nevojshme të kalohet nga një version kryesor në tjetrin si në Ubuntu dhe distros të tjerë. Rekomandohet për geeks dhe njerëzit që dëshirojnë të mësojnë se si funksionon Linux.
 • GentooMe {Gjeni postimet në lidhje me Motorin e Kërkimit

  } {Uebfaqja zyrtare e distro

  }: u drejtohet përdoruesve me ca përvojë në këto sisteme operative.
 • Sabayon (bazuar në Gentoo) {Gjeni postimet në lidhje me Motorin e Kërkimit

  } {Uebfaqja zyrtare e distro

  }: Sabayon Linux ndryshon nga Gentoo Linux në atë që mund të keni një instalim të plotë të sistemit operativ pa qenë e nevojshme të përpiloni të gjitha paketat për ta pasur atë. Instalimi fillestar bëhet duke përdorur paketa binare të parapërgatitura.
 • Linux i vogël. {Gjeni postimet në lidhje me Motorin e Kërkimit

  {Uebfaqja zyrtare e distro

  }: distro e shkëlqyeshme për lëndën e vjetër.
 • vat {Gjeni postimet në lidhje me Motorin e Kërkimit

  } {Uebfaqja zyrtare e distro

  }: distro "jeshile" që synon ruajtjen e energjisë.
 • SlitazMe {Gjeni postimet në lidhje me Motorin e Kërkimit

  } {Uebfaqja zyrtare e distro

  }: distro "e lehtë". Shumë interesante për kompusin e vjetër.
 • dhe disa të tjera ...

Postime të tjera interesante

Udhëzime hap pas hapi për instalimin

Çfarë duhet të bëni pas instalimit ...?

Për të parë më shumë distros (sipas renditjes së popullaritetit) | Distrowatch
Për të parë të gjitha postimet e lidhura me distros \ {Gjeni postimet në lidhje me Motorin e Kërkimit

}