Si të mësoni një gjuhë duke përdorur softuer të lirë - pjesa 2

Në këtë pjesë të dytë rreth si të mësojmë a gjuhë duke përdorur mjete të softuerit të lirë, ne paraqesim për të anki dhe ne e shpjegojmë hap pas hapi se si sinkronizojeni atë me Mësoni me Tekste (LWT).

Kujtim

Gjithmonë e konsideroja kujtesën dytësore. Për mua, gjëja më e rëndësishme është të "kuptoj" se si funksionojnë gjërat. Unë ende besoj në të, veçanërisht në botën në të cilën jetojmë ku kemi shumë mjete që na shpëtojnë nga fakti se duhet të mësojmë përmendësh shumë informacione; Këto shkojnë nga telefonat inteligjentë deri në vetë Internetin.

Sidoqoftë, ndërsa është e vërtetë që ka shumë informacione që ne mund t'i "delegojmë" në media të shtypura dhe elektronike në mënyrë që ata të "kujtojnë" atë informacion për ne, dhe që ne mund t'i konsultojmë ata kur kemi nevojë për të, ka shumë raste në të cilën duhet të jemi në gjendje të mbështetemi në informacione të caktuara brenda trurit tonë pa u mbështetur në një burim të jashtëm.

Ky është rasti i gjuhëve. Megjithëse mund të përdorim Google Translator nga smartphone-i ynë, e vërteta është se është akoma shumë e vështirë të bësh një bisedë të rrjedhshme në varësi të 100% të një aksesori të jashtëm. E vërteta është se është e nevojshme të flasim edhe minimalisht atë gjuhë, që nënkupton, ndër të tjera, të kesh një bazë të mirë fjalori.

Kujtesa = përsëritje

Kujtesa njerëzore bazohet, besoni apo jo, në përsëritje të thjeshtë dhe të pastër.

Do të ishte e mrekullueshme nëse mund të mësonim përmendësh gjithçka në një çast. Do të ishte mirë të ishte në gjendje të lidhësh një memorie USB përmes një vrimë hunde që përmban të gjitha përkufizimet anglisht-spanjisht që duhet të dimë, të presësh që të gjitha të dhënat të shkarkohen dhe të urosh urime, ti flet anglisht si një folës amtare.

Njerëzit nuk janë makina dhe truri ynë nuk janë hard drive. Në fakt, arrat e kokosit janë më shumë si RAM. Nëse RAM-i merr informacion të ri, ato i mban aty, por jo për përjetësinë. Nëse nuk e përdorim atë informacion në një periudhë kohe, kujtesa jonë hap informacionin me një të ri.

Duke qenë kështu, si arritëm të mësonim përmendësh mijëra e mijëra fjalë në spanjisht? Përsëritja. Përsëritje e vazhdueshme dhe e shpeshtë. Ekspozimi 24/7 përmes përmbajtjes audiovizive, i shkruar dhe ndërveprimit me njerëzit e tjerë.

Përsëritje në hapësirë

Shumica e njerëzve nuk mund të kujtojnë se çfarë kishin për mëngjes të Martën e kaluar. Kjo zakonisht është e mirë. Problemi është se truri nuk është aq i mirë në vendosjen se çfarë informacioni është i rëndësishëm dhe çfarë jo. Ngjarjet e mëdha në jetën tonë priren të jenë më të paharrueshme - një përvojë traumatike, lindja e një fëmije, etj. Por edhe kështu, informacionet e vogla priren të harrohen aq shpejt sa mëngjesi i javës së kaluar.

Studimet kanë treguar se 48 orë pas një sesioni studimi, 75% e materialit zakonisht harrohet. Kur ndërmerrni diçka që kërkon shumë memorizim, siç është studimi i një gjuhe të re, harroni 75% të materialit që keni mësuar dhe kjo mund të jetë shumë demotivuese.

Nga ana tjetër, të mësosh përmendësh diçka është një proces mjaft kompleks dhe, mbi të gjitha, është një akt individual. Kjo do të thotë se është një proces i ndryshëm për secilin person. Sidoqoftë, ekzistojnë disa metoda të zakonshme që ndihmojnë në zvogëlimin e kohës së memorizimit: shoqërimi i ideve, hartat e mendjes, etj.

Anki përdor një metodë mësimore të njohur si përsëritje në hapësirë, e cila bazohet në teori të shumta se ekziston një kohë optimale e rishikimit pasi të mësoni diçka. Bërja e tij shumë herët do të ishte e padobishme, pasi artikulli është në kujtesë afatshkurtër ose afatmesme dhe është akoma i freskët. Bërja e tij shumë vonë do të ishte gjithashtu joefikase, pasi do të hidhet poshtë si kujtesë e padobishme. Lajmi i keq? Do të ishte humbje kohe për të llogaritur vetë kohën optimale të rishikimit. Të mirët? Anki mund ta bëjë atë për ne.

anki

Anki është softuer i lirë që ndihmon në memorizimin e të gjitha llojeve të materialit mësimor, nga fjalori nga gjuhët e tjera te formula matematikore. Për ta bërë këtë, Anki përdor skeda që mund të përmbajnë tekst, imazhe dhe tinguj.

Gjithashtu, është ndër-platformë dhe i disponueshëm për shumë sisteme, të tilla si Windows, Mac, GNU / Linux, iPhone, Android, Nintendo DS, PSP dhe të tjerë.

Falë mjetit të integruar të sinkronizimit, ne mund të ndjekim mësimin tonë si në PC ashtu edhe nga telefoni inteligjent ose tableti në rrugën për në punë ose shkollë.

Si funksionon

Ekzistojnë 4 fusha që njeriu duhet t’i zotërojë për të mësuar mirë një gjuhë: shqiptimi, gramatika, bashkimi i foljeve dhe fjalori. Anki mund t'ju ndihmojë në të gjitha, por veçanërisht në përfshirjen e fjalorit të ri.

Ideja që qëndron pas Anki është të krijoni një kuvertë virtuale kartash në çdo gjë që dëshironi të pastroni. Anki do të kujdeset që t'ju tregojë kartat "pak para se t'i harroni".

Të organizuara në kuvertë, kartat shfaqen një nga një. Pasi të keni parë përgjigjen, duhet të vlerësoni cilësinë e përgjigjes tuaj përpara se të vazhdoni. Në këtë mënyrë, Anki riorganizon kartat në mënyrë që ato të lehta të shfaqen më pak dhe ato të vështirat të shfaqen më shpesh.

Në çdo seancë rishikimi (20 minuta, për shembull) sistemi do t'ju tregojë "frontin" e disa kartave, një nga një. Misioni juaj është të mbani mend gjithçka që është në "pjesën e pasme" të kartës që po shikoni aktualisht.

Falë redaktorit të integruar, dizajnimi i kuvertave të reja për Anki është shumë i lehtë, por edhe më i thjeshtë është shkarkimi i një prej shumë kuvertave të ndara nga komuniteti. Sa i përket sinkronizimit në internet, ai ju lejon të përdorni rezultatet tuaja në pajisje të shumta (PC, Android, iPhone, etj.).

Gjithashtu, Anki mbështet përdorimin e Zgjerime të përbashkëta dhe të zhvilluara nga komuniteti, gjë që lejon shtimin e funksionaliteteve të reja (mbështetje për Text-to-Speech, leximi rritës, Etj).

Për shkak të sasisë së opsioneve, statistikave të ofruara dhe pastërtisë në dizajn, Anki është një nga programet më të mira në kategorinë e tij. Sistemi i tij i memorizimit është ideal për shumë lloje të përmbajtjes.

instalim

Shtë e rëndësishme të instaloni Anki version 2 dhe jo 1.2.

En Ubuntu / Debian dhe derivatet:

Anki 1.2 është në depot zyrtare. Sidoqoftë, versioni 2 është i disponueshëm për t'u shkarkuar nga faqja zyrtare e internetit anki.

En Fedora dhe derivatet (në dispozicion në depon e Fedora Updates):

yum instalo anki

En openSUSE dhe derivatet:

zypper instaloni anki

En Hark dhe derivatet:

pacman -Sanki

Si të migroni fjalët nga LWT në Anki

Në kapitullin e mëparshëm, pamë se si të përdorim Të Mësuarit me Tekste (lwt) për të mësuar gjuhë ndërsa lexojmë duke përdorur metodën e zhytjes. LWT përfshin një sistem rishikimi bazuar në përsëritjen në distancë. Pengesa e vetme, jo më pak, është se LWT është më e vështirë për t'u përdorur në një pajisje mobile, shumë më tepër nëse flasim për ta bërë atë jashtë linje. Në vend të kësaj, Anki, nuk e ke atë problem.

Anki është, në fakt, një nga programet e preferuara të atyre që përdorin këtë lloj sistemi përsëritës për të mësuar gjuhë të ndryshme. Prandaj, është një ide e mirë të shpjegoni se si të migroni fjalët që po shtonim në LWT te Anki.

Eksportoni nga LWT

1. - Nisni XAMPP dhe qasjen LWT.

2. - Në menunë kryesore LWT, unë zgjodha opsionin Kushtet e mia. Të gjitha fjalët që keni shtuar do të renditen.

3. - Verifikoni që në Gjuhe Gjuha që dëshironi të eksportoni duket e zgjedhur.

4. - Filtroni fjalët për tu shfaqur. Ju duhet të eksportoni vetëm ato që po mësoni dhe të fshehni ato që keni mësuar tashmë ose ato që keni zgjedhur të injoroni. Kjo arrihet duke klikuar mbi opsionin Statusi dhe zgjedhja Të mësuarit / redaktuar [1..5].

5. - Pastaj në Multi-veprimet, zgjidhni opsionin Eksporto të gjitha termat (Anki). Kjo do të krijojë një skedar të quajtur lwt_anki_export.txt.

Import nga Anki

kapitulli i mëparshëm, ne pamë se ishte e nevojshme të shkarkonit LWT për ta instaluar në XAMPP. Skedari i shkarkuar përfshin një dosje të quajtur Anki në të cilën ekziston një skedar që ne duhet ta importojmë në Anki. Kjo skedar do të krijojë një kuvertë me fusha të ndryshme (Termi, Përkthimi, Romanizimi, Fjali pa term, Fjali me term, Gjuha, Numri i ID-së dhe Etiketa) që do të lehtësojë detyrën e importimit të skedarit .txt që krijuam me LWT.

1. - Vizitë / opt / lampp / htdocs / lwt / anki (ose kudo që është instaluar LWT) dhe shkëputni skedarin LWT.anki.zip. Skedari do të krijohet LWT.anki.

2. - Hapni Anki dhe lundroni në Skedar> Import. Pastaj zgjidhni skedarin LWT.anki.

3. - Unë hapa kuvertën e sapo krijuar dhe klikova Explore. Zgjidhni të gjitha sendet që janë shtuar dhe fshini ato. Ato u përfshinë vetëm si shembull.

4. - Më në fund, unë e zgjodha përsëri Skedar> Import dhe kësaj here zgjodha dosjen lwt_anki_export.txt.

Do të shfaqet një dritare si ajo e treguar më poshtë:

Disa elementë që duhen marrë parasysh: kontrolloni që Lloj y Çekiç janë të sakta, gjithashtu se opsioni Lejoni HTML në fusha është zgjedhur.

Në fund, klikoni në butonin për të importuar.

Sa herë që dëshironi të ri-importoni listën e fjalëve nga LWT në Anki, do të jetë e nevojshme të ndiqni hapat nga pika 4 e më tej.

<< Kthehuni tek pjesa e parë e këtij udhëzuesi

Me shume informacion: anki & LWT


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

8 komente, lini tuajën

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

 1.   Ferr i hidhur dijo

  Më duket se Anki është shumë interesante, kështu që unë mund të studioj gjatë rrugës për në shkollë = P

 2.   Anubis dijo

  Post i shkëlqyeshëm. Lidhur me kujtesën, me disa metoda jo-teknike të thjeshta dhe të shpejta për të mësuar është e mundur të mbash mend pothuajse gjithçka. Për ata që e pëlqejnë, unë rekomandoj të lexojnë manualin e mëposhtëm: http://www.mnemotecnia.es/archivo.php

  Përshëndetje.

 3.   Lucia Pena Armijo dijo

  Shumë interesante, por a mund të vendosni edhe Baske? Faleminderit

 4.   Le të përdorim Linux dijo

  Unë e kuptoj se nëse.

 5.   engjëll kalorës miguel dijo

  postim shum shum interesant. Une ju pergezoj ju. Më duhet të instaloj të dyja dhe të filloj "tinkering"

 6.   Le të përdorim Linux dijo

  Po, Miguel. Të dy janë shumë të rekomanduar, vërtet.

 7.   Le të përdorim Linux dijo

  Ashtu është ... 🙂 whatshtë ajo që bëjmë ne! Rrugës për në punë.

 8.   neyson_v dijo

  Epo, ky program është i shkëlqyeshëm dhe unë do ta instaloj për të parë se si funksionon. Shpresoj të ju mbeten shumë pjesë në këtë udhëzues XD. Një shënim për ekipin anki, siç e dimë të gjithë, ne nuk kemi të gjithë të njëjtën kapacitet të kujtesës afatshkurtër / afatmesëm, kështu që do të ishte mirë nëse, përmes një loje tipike të kujtimit të sekuencave të ngjyrave ose numrave, kapaciteti / mesatarja e kujtesës së shkurtër term dhe bazuar në këtë, koha në të cilën letra përsëritet do të rregullohet në mënyrë që të jetë më e personalizuar për përdoruesin. Unë mendoj se mund të bashkohem me projektin ose nëse keni një listë postimesh mund t'ju them