Si të mirëmbajmë sistemin e ftohjes së laptopit tonë

Leximi i komenteve në dy postimet e fundit të kolegut KZKG ^ Gaara (1 & 2), një problem i përsëritur shfaqet në shumë përdorues të laptopëve: ngrohja e ekipit, e cila më pas i atribuohet Sistemit Operativ që ata po përdorin. Nga përvoja ime personale, guxoj t'ju siguroj se faktori kryesor fajtor për këtë ngrohje është zakonisht gjendja e sistemit të ftohjes së CPU, përtej përdorimit të një OS të veçantë.

Ndonjëherë kur diskutoni këtë temë me disa njerëz dhe sugjeroni që ata të bëjnë një mirëmbajtja e pajisjeve për të pasur një performancë më të mirë, ata zakonisht përgjigjen me "por kjo është shumë e komplikuar"Ose"Nuk guxoj, për ta bërë atë duhet të jesh një teknik me përvojë"ose diçka e tillë. Pa pushuar të vlerësoj punën e teknikëve ose të them se çdokush mund të bëjë ndonjë detyrë, nëse guxoj të them se ky operacion i veçantë është një operacion që, me kujdesin dhe vëmendjen e duhur, është brenda mundësive të atyre që e njohin atë. , është për ata njerëz për të cilët unë shkruaj këtë udhëzues të vogël në mënyrë që t'i ndihmoj ata në përpjekjet e tyre.

Për të filluar, një përshkrim të shkurtër të asaj që sistemi i ftohjes në një kompjuter portativ dhe si funksionon. Si në rastin e çdo kompjuteri, një kompjuter portativ kërkon një lavaman në kontakt me CPU (dhe në disa raste edhe me disa patate të skuqura dhe / ose GPU) në të cilën transmetohet nxehtësia e gjeneruar nga këto elemente, e cila më pas do të shpërndahet nga rrjedha e ajrit e gjeneruar nga një ventilator që do të lejojë që temperatura e pajisjes të mbetet brenda kufijve të lejueshëm të funksionimit. Ajo që ndodh në rastin e laptopëve është se, për shkak të nevojave të dizajnit, këta elementë (ftohës dhe ventilator) janë të vogla në madhësi dhe nuk janë gjithmonë të vendosura saktësisht në CPU, as nuk janë të aftë të përmbushin funksionin e tyre nëse nuk janë në gjendje të përsosur të punës.

mirëmbajtje-laptop-hartë

Ngrohës i ngrohjes. Në këtë rast ai vepron në CPU dhe në një komponent tjetër në këndin e poshtëm të djathtë

Për shkak të kompaktësisë së dizenjove të laptopëve, si rregull i përgjithshëm, elementet e shpërndarjes Tubat e nxehtësisë janë të vendosura në skajet e jashtme të pajisjeve, ngjitur me shfryrjet e daljes së ajrit të nxehtë, ndërsa shfryn përmes të cilit hyn ajri i ftohtë i jashtëm janë zakonisht në pjesën e poshtme të pajisjes. Nga kjo shpërndarje është e lehtë të konkludohet se një pengesë në secilën nga këto dy pika (hyrja e ajrit të ftohtë ose dalja e ajrit të nxehtë) shkakton ngrohja e tepruar e pajisjeve.

Rekomandime për përdorim

Shumë njerëz priren të përdorin laptopët e tyre duke i mbështetur në këmbë, duke i vendosur në shtrat, kolltuqe, jastëkë ose kudo tjetër ku jemi rehat, gjë që shkakton Vrimat e hyrjes së sistemit të ftohjes janë të bllokuara, duke shkaktuar gjithashtu thithjen e fijeve të rrobave, pluhurit, etj. që do të mblidhen në pendët e lavamanit derisa të formojnë një lloj ndjerë që do të bllokojë plotësisht daljen e ajrit.

mirëmbajtje-laptop-hartë

Pamja e poshtme e një Dell Latitude ATG d630. Me numrin 6 vrima e hyrjes së ajrit të sistemit të ftohjes

Për të shmangur këtë, rekomandohet vendosni laptopin në një sipërfaqe të lëmuar dhe të ngurtë, e cila mund të jetë një gotë, një copë druri ose plastike, e cila shmang pengesat e vrimave të lartpërmendura, përveç që siguron një sipërfaqe të qëndrueshme në të cilën do të vendosni pajisjet; në fakt, ka tabaka në treg për të vendosur laptopë që ndihmojnë në ftohjen e tyre, megjithëse nuk jam adhurues i përdorimit të tyre.

Epo, duke u marrë me çështjen tani, nëse jemi të vendosur të mbajmë sistemi i ftohjes të një laptopi, këto janë hapat themelorë që duhet të ndjekim:

1- Merrni Manualin e Shërbimit të pajisjeve në fjalë

Siç është logjike të mendosh, të gjithë laptopët nuk janë të njëjtë dhe procedura e çmontimit që duhet të ndjekësh për të shkuar në sistemin e ftohjes është e ndryshme në secilin rast, kështu që gjëja e parë do të jetë gjithmonë marrja e Manual shërbimi të pajisjeve që do të mirëmbajmë. Kjo zakonisht mund të shkarkohet nga faqja e internetit e prodhuesit laptop ose kryerjen e një kontrolli në internet, pasi ato normalisht janë në dispozicion pa shumë vështirësi.

Një shembull i termave të kërkimit mund të jetë:
dell + latitude + d630 + »manual shërbimi»

Pasi të merret manuali, duhet të lexojmë me kujdes hapat që duhet të ndjekim për të shkuar te sistemi i ftohjes, zbuloni se çfarë saktësisht duhet të bëjmë në çdo hap dhe të mos vazhdojmë derisa të bindemi pozitivisht se i kemi kuptuar plotësisht hapat që duhet të ndjekim. Për të sqaruar dyshimet ne mund të mbështetemi në udhëzon që shfaqen në iFixit dhe videos en YouTube që shpjegojnë këto procedura në pajisjet që do të çmontojmë ose në të tjera të së njëjtës seri prodhuese.

Sipas përvojës sime, kjo është një nga hapat më të rëndësishëm dhe kush merr më pak vëmendje, gjë që më pas shkakton probleme më serioze; Këshilla ime, koha që "humbasim" në këtë hap do të na kursejë dhimbje koke dhe keqardhje më vonë.

2- Konfirmoni që kemi mjetet dhe materialet e nevojshme

Edhe pse mund të duket budalla, ne duhet të sigurohemi që të kemi kaçavida të përshtatshme Për vidat e pajisjeve që do të çmontojmë, lloji dhe madhësia e vidave shfaqet në Manualin e Shërbimit, por gjithashtu mund ta kontrollojmë duke krahasuar kaçavidat me vida. Në rastin e disa kompjuterëve, do të na duhen kaçavida disi "speciale", siç ndodh me disa kompjuterë HP. Një detaj që ndihmon është të kesh kaçavida me majë të magnetizuar ose të vazhdosh t’i magnetizosh, gjë që do të na ndihmojë të heqim dhe vendosim vidat më lehtë.

Një mënyrë e thjeshtë për të magnetizuar majën e një kaçavidi është duke e fërkuar atë mbi një magnet. Për këtë mund të përdorim magnetet e një disku të thyer të ngurtë që më parë i kemi çmontuar

Një tjetër gjë është të sigurohemi që kemi paste termike, e cila do të jetë thelbësore, pasi që sapo të hiqet lavamani, ne nuk do të jemi në gjendje ta instalojmë përsëri nëse nuk vendosim përsëri pastë termike në sipërfaqet e kontaktit. Ky është një hap i paprekshëm, kështu që nëse nuk keni pastë termike, as mos mendoni për fillimin e çmontimit. Për ata që nuk e dinë në thellësi, është një material që është lehtësisht i disponueshëm në çdo dyqan të komponentëve kompjuterikë dhe që vjen në një larmi prezantimesh dhe çmimesh, dhe prej të cilave zakonisht ka doza minimale me çmime të disa centëve të mjaftueshëm për qëllimin e synuar.

Do të na duhen gjithashtu disa peceta ose një copë pëlhurë pambuku pa garzë, si dhe një furçë e butë o furçë (të pastër dhe të thatë) për pastrim

Më në fund, është gjithmonë mirë të kesh disa pincë me majë të imët pasi është e mundur që të na duhet për të manipuluar disa lidhje të vogla që do t'i gjejmë në pajisje.

3- Përgatitni punën

Ky hap është një ndihmë e madhe, sepse nëse nuk kemi kushte të mira që na lehtësojnë për të kryer punën dhe për t'u organizuar siç duhet, ne mund ta komplikojmë veten në një detyrë relativisht të lehtë; rekomandimet e mia janë: keni një tryeza e punës me një ndriçim adekuat, nëse është e mundur, mbulojeni me një leckë të bardhë, keni ca xham zmadhues në rast se nuk kemi një "sy shqiponje" dhe së fundmi, nëse është e mundur, të kemi afër monitorin tonë të PC ose një laptop tjetër për t'u konsultuar me Manual shërbimi ose ndonjë material tjetër që na duhet në rast dyshimesh në mes të procesit.

Rekomandimi për të mbuluar tryezën e punës me një leckë të bardhë, megjithëse mund të duket e parëndësishme në të vërtetë nuk është, pasi kjo leckë përmbush disa funksione: parandaloni rrëshqitjen e laptopit dhe / ose gërvishtjet në tryezë, parandaloni vidhat që po shkojmë për t'i hequr ato nga rrokullisja, duke na lejuar t'i vendosim në pozicione që na ndihmojnë të identifikojmë vendndodhjen e tyre pa ndonjë gabim dhe së fundmi, të kemi një sipërfaqe të kundërta me ngjyrën e vidave dhe përbërësve që do të heqim.

4- Vazhdoni të çarmatosni pajisjet

Gjëja e parë që duhet të bëjmë është shkëputeni karikuesin y hiqni baterinë të pajisjeve dhe më pas shtypni butonin e energjisë dy herë, për të siguruar që nuk ka ngarkesë elektrike në përbërësit e pajisjes.

Kurrë filloni çmontimin e pajisjeve pa shkëputur më parë ngarkuesin dhe hequr baterinë

Vetë ky çarmatim duhet të bëhet duke ndjekur secilin nga hapat e Manual shërbimiNëse i përmbahemi këtyre hapave, nuk duhet të përballemi me problemet. Goodshtë mirë të kujtojmë se, edhe pse ndonjëherë është e nevojshme të ushtrohet një sasi e caktuar force me disa vida ngurruese që të dalin, nëse kur heqim një përbërës vërejmë një rezistencë më të madhe sesa duhet, nuk duhet të vazhdojmë "afërsisht" nëse nuk ndalemi dhe kontrolloni nëse i kemi ndjekur të gjitha hapat në rendin e vendosur dhe nëse i kemi hequr të gjitha vidhat e treguara. Këtu mund të vazhdojmë të këshillohemi me Manual shërbimi ose ndonjë material tjetër në lidhje me të. Zakonisht ky rishikim zbulon gabimin dhe na lejon të vazhdojmë. Në rast se problemi vazhdon, ne jemi në kohë të largohemi sepse preferohet të heqim dorë sesa të shkaktojmë një thyerje për të cilën më vonë duhet të pendohemi, por sipas përvojës sime, nëse jemi të kujdesshëm dhe i kushtojmë vëmendje, çarmatim
kalon pa pengesa të mëdha.

Inshtë në këtë fazë të punës që duhet të jemi më shumë i organizuar se kurrë, në një mënyrë që na bën më të lehtë për të identifikuar vendndodhjen e secilës vidë dhe përbërës. Në rastin tim të veçantë, unë zakonisht i vendos vidat në tavolinë, duke ndjekur të njëjtin model në të cilin ato vendosen në pajisje, kështu që kur të montohen, të vendosen në të njëjtin vend ku ishin. Unë bëj të njëjtën gjë me përbërësit që po hiqen, ne duhet t'i vendosim në të njëjtën mënyrë me të cilën i kemi hequr dhe kështu t'i vendosim në tryezë. Sa më shumë kujdes të bëjmë në këtë hap, aq më pak probleme do të kemi kur vendosim përsëri laptopin.

Në shumicën e rasteve, një nga hapat e çarmatimit është që hiq tastierën, por sipas përvojës sime, shumë herë është e mjaftueshme për ta hequr atë nga pozicioni i saj pa pasur nevojë të shkëputni shiritat që e lidhin atë me pllakën, të cilat mund të dëmtohen nëse nuk trajtohen në mënyrë të përsëritur. Në rast se duhet ta shkëputemi plotësisht, duhet t'u kushtojmë kujdes të veçantë këtyre lidhjeve.

Në rreth, detajet e lidhësit të shiritit të tastierës

Në rreth, detajet e lidhësit të shiritit të tastierës

Hapi i fundit i çmontimit është heqja e ventilatorit dhe lavamanit për të pastruar të dy, si dhe kanalin e ventilimit dhe vrimat e tij.

5- Pastrimi vetë

Me një pecetë o leckë e butë pambuku që nuk lëshon garzë, ne do të vazhdojmë të heqim mbetjet e pastës termike të pranishme në CPU dhe pjesa tjetër e përbërësve të ftohur, si dhe ftohësi. Ne duhet të jemi shumë të kujdesshëm në këtë punë, sepse do të prekim komponentë shumë të ndjeshëm dhe me vlerë që, nëse dëmtohen, do t'i bëjnë pajisjet tona të padobishme.

Sapo pasta termike të hiqet, ne do të vazhdojmë të pastrojmë lavamanin, duke i kushtuar vëmendje të veçantë pllaka të vogla në formë radiatori që janë pikërisht në vrimën e daljes së kanalit të ventilimit, është në këto pllaka të holla ku zakonisht grumbullohen papastërtitë, ndonjëherë duke formuar një lloj ndjerë që pengon qarkullimin e ajrit. Për të pastruar këto elemente, mund të përdorim një furçë e butë o furçë trajtohet me shumë kujdes në mënyrë që të mos përkulet ose dëmtohet ato pllaka që janë ato që shpërndajnë nxehtësinë duke e transmetuar atë në ajrin qarkullues.

Një detaj tjetër është pastrimi i kanaleve dhe pendëve të tifoz që gjeneron rrjedhën e ajrit, për këtë mund të përdorim edhe një të vogël furçë e butë o furçë, duke i kushtuar vëmendje të veçantë tifoz të cilat janë mjaft të brishta, kështu që aplikimi i forcës NUK është një opsionAs përdorimi i alkoolit ose një tretësi tjetër, pasi mund të përkeqësojë lubrifikantin e ventilatorit dhe të zvogëlojë jetën e dobishme të tij ose të pengojë funksionimin e tij.

Disa pajisje kanë një skarë në vrimën e hyrjes së ajrit të vendosur në pjesën e poshtme të shasisë e cila bllokohet nga pluhuri, kështu që ne duhet ta pastrojmë atë plotësisht për të rifituar aftësinë e saj për të kaluar ajrin në sa më shumë që të jetë e mundur.

Pasi të jetë bërë kjo, ne duhet të pastrojmë me kujdes përbërësit pranë lavamanit dhe ventilatorit, të cilat nganjëherë grumbullojnë papastërti sepse janë në rrugën e rrjedhjes së ajrit.

6- Vendosni pastën e re termike

Pasi të ketë përfunduar pastrimi, ne do të vazhdojmë të aplikojmë paste termike në ato përbërës në të cilët heqim atë të mëparshmin, të paktën, në CPU dhe nëse kërkohet, mbi të tjerët patate të skuqura Une GPU në rast se, sipas modelit, lavamani është në kontakt me përbërësit e përmendur. sasia e makaronave për të aplikuar është një rënie 2 ose 3 milimetra diametri në secilën përbërës. Në rastin e CPU-së, pasi ajo ka një sipërfaqe më të madhe, duhet të jetë vendosni një sasi më të madhe ose 4 pika 2 ose 3 mm të shpërndara në mënyrë të barabartë.

Kjo makarona nuk ka nevojë të shpërndahen, sepse kjo është ajo që lavaman kur instalohet në pozicion. Për më tepër, është mirë të sqarohet se vendosja e një shume më të madhe NO do ta bëjë kompjuterin të funksionojë më mirë, pasi do të derdhet në skajet e CPU-së ose përbërësve dhe mund të shkaktojë probleme larg përmirësimit të performancës.

7- Rindërtoni pajisjet

Hapi i parë në këtë rivendosje do të jetë gjithmonë riinstalimi i tifoz y lavaman, duke u siguruar që ventilatori është i lidhur në mënyrë korrekte me tabelën. Nga ana tjetër, procedura e instalimit të ftohësit duhet të kryhet me shumë kujdes, në mënyrë që të gjitha sipërfaqet që do të ftohen të jenë në kontakt me të. Për ta bërë këtë, duhet ta vendosim në pozicionin e tij dhe të vendosim vidat që e mbajnë atë duke ndjekur një model të kryqëzuar dhe pa i shtrënguar fort derisa të vendosen të gjitha. Pasi të jenë vendosur të gjithë, ne do ta shtrëngojmë secilin me kujdes pa aplikuar forcë të tepruar pasi duhet të kujtojmë se po punojmë në përbërës të ndjeshëm.

Para se të vazhdoni, është thelbësore për tu siguruar që ventilatori të jetë instaluar dhe lidhur në mënyrë korrekte në tabelë

Pjesa tjetër e procesit të ndërtimit të ekipit do të ndjekë hapat e njëjtë të çarmatimit por në të kundërt. Ne duhet t'i kushtojmë vëmendje të veçantë për të rilidhur në mënyrë korrekte të gjithë përbërësit që ishin shkëputur, si dhe për të vendosur secilën vidë në vendin ku ishte më parë. Mos harroni të mos detyroni ose të ushtroni forcë të tepruar në këtë hap, sepse zakonisht, kur diçka nuk përshtatet herën e parë, është për shkak se kemi bërë diçka gabim.

Para se të përfundojmë këtë hap, duhet të rishikojmë me kujdes tabelën e punës sigurohuni që të mos kemi pjesë këmbimi ose vida, në rast se kjo ndodh, ne kemi kapërcyer një hap ose kemi bërë diçka të gabuar, kështu që duhet të kthehemi derisa të arrijmë në hapin që kemi kapërcyer dhe të korrigjojmë gabimin.

8- Verifikoni operacionin

Nëse tashmë kemi arritur deri tani, është koha të vendosim përsëri baterinë dhe të shtypim butonin e energjisë. Unë mund t'ju siguroj se nëse kemi qenë mjaft të kujdesshëm dhe nuk kemi kapërcyer asnjë hap ose kemi detyruar ndonjë përbërës ose vidë, ne do të kemi laptopin tonë përsëri duke punuar, këtë herë shumë "më të freskët" se më parë dhe do të qëndrojë në këtë mënyrë për një kohë të gjatë nëse ndjekim rregullat. rekomandime për përdorim dhënë në fillim të këtij artikulli.

Mbaje mend këte udhëheq Nuk është një hajmali që do t'i sigurojë ata nga ndonjë dështim ose gabim, por nëse përbën një ndihmë për ata që e kërkojnë atë, në çdo rast, guximi për të ndërmarrë këtë detyrë është përgjegjësia e tyre e plotë, por të paktën në rastin tim, kjo më siguron mua të kënaqësisë së pamasë kur mund të kryej me sukses detyra si kjo.

Nëse keni ndonjë pajisjet që përjetojnë mbinxehje është shumë e mundur që kjo sepse probleme me të sistemi i ftohjes dhe mund ta zgjidhni duke ndjekur këtë procedurë, a guxoni? Dhe pastaj, nëse keni, ndani përvojën me të gjithë, a guxoni?


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

38 komente, lini tuajën

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

 1.   elav dijo

  +100 Artikull i shkëlqyeshëm

  1.    Charlie-Brown dijo

   Faleminderit shumë, shpresoj të ndihmojë dikë

 2.   clow_eriol dijo

  Shumë e dobishme! Faleminderit shumë për artikullin

  1.    Charlie-Brown dijo

   Faleminderit për ndalimin dhe për komentin tuaj

 3.   Carlos dijo

  E si të përdorni një nga ato bombolët e ajrit të kompresuar që ata shesin, a janë ato efektive? Mbajeni të pastër dhe shmangni çmontimin e tij përsëri, pasi unë duhej ta çmontoja plotësisht për të shkuar në lavaman dhe nuk ishte saktësisht e lehtë, me manualin e mirëmbajtjes sigurisht ...

  1.    Charlie-Brown dijo

   Nuk mendoj se ato do të funksionojnë pa çmontimin e pajisjeve, megjithëse mund të jenë të dobishme në pastrimin e përbërësve tashmë të çmontuar. Sipas mendimit tim, çelësi është të ndiqni rekomandimet për përdorim që kryesisht shmangin nevojën për të arritur pikën ku është e nevojshme të kryeni këtë lloj pastrimi.

   Faleminderit për komentin tuaj dhe për ndalimin nga ...

 4.   rrjedh dijo

  Gjithçka është e saktë. Ai për kompjuterët desktop që më janë dhënë për dëbuar, të cilët u kthyen në jetë me një pastrim dhe blerje të një furnizimi të ri me energji elektrike.

  1.    Charlie-Brown dijo

   +100 për furnizimin me energji elektrike ... është e vërtetë që vetëm me këtë ndryshim ndonjëherë është e mundur të "ringjallen" pajisjet e dëbuara; duket se ato "konsumohen" me përdorimin. LOL

   Faleminderit për komentin dhe për ndalimin nga ...

 5.   cobynighter dijo

  Artikull shumë i mirë, unë zakonisht kryej mirëmbajtje parandaluese në PC e mi çdo 3 ose 4 muaj

 6.   eliotime3000 dijo

  Këshilla shumë të mira, sepse ato do të më ndihmojnë kur bëj mbështetje në nivelin e harduerit në rast të çmontimit të një laptopi.

  Për momentin, unë jam duke përfunduar instalimin e Office 11 në një Dell Inspiron 3137 2010 në Windows 7 dhe Windows 8 (pas një formati për shkak të një gabimi të një shtrese 8 dhe kështu UEFI i mallkuar nuk më lejoi të instaloja Windows 7).

 7.   vidagnu dijo

  Në fillim të vitit bëra mirëmbajtjen e laptopit tim, do të varet nga ai për rreth tre muaj atje do të përdor rekomandimet tuaja, artikull i shkëlqyeshëm!

  të fala

 8.   Një Tal Lucas dijo

  Tutorial i shkëlqyeshëm, ngrohja në një kompjuter portativ është gjithmonë një problem. Unë zakonisht përdor një bazë me tifozët për të ftohur pajisjet. Në verë ndryshimi i temperaturës është shumë i dukshëm.

  1.    Charlie-Brown dijo

   Po, unë di për bazat me tifozët, por kam parë që shumë marrin energji për të funksionuar nga një port USB laptop kështu që zvogëlojnë kohën e baterisë, e cila është arsyeja pse nuk më pëlqen përdorimi i tyre ; gjithsesi, është një zgjidhje e vlefshme.

   Faleminderit shumë për komentin dhe për ndalimin nga ...

 9.   rainerhg dijo

  Nuk dija për pastën termike herën e parë që hapa kompjuterin tim. Kështu që kur e ndeza nuk filloi kurrë, madje as Bios. Derisa pashë dhe gjeta përgjigjen.
  Ishte e nevojshme të përmendet se para se të prekim ndonjë qark ose tranzitor duhet të heqim çdo energji elektrike statike të mbetur nga duart tona. Ne mund ta arrijmë këtë duke prekur një metal në kontakt me tokën, ose gjithashtu me shirita të tipit byzylyk që ata shesin për atë qëllim. 😉

  1.    Charlie-Brown dijo

   Keni të drejtë për gjënë e parë, gjithmonë shkarkoni energji elektrike statike para se të prekni ndonjë përbërës, kjo është një detaj që shpesh harroj ta përmend, arsyeja për të harruar është se këtu ku unë jetoj (Kubë), lagështia e ambientit është gjithmonë e lartë (për mbi 60%), kështu që është shumë e vështirë për të grumbulluar energji elektrike statike; Në çdo rast, shumë faleminderit për një sinjal kaq të shpejtë dhe për ndalimin.

 10.   Louis Montes dijo

  Përshëndetje, unë jam teknik kompjuteri dhe si plotësues i asaj që shpjegoni (e cila nga rruga, është shumë e plotë) e shoh të domosdoshme të nxjerr në pah disa pika që çdo përdorues i cili ndërmerr të bëjë këtë lloj pune duhet të vëzhgojë, jo sepse tingëllon përsëritëse, por sepse në të vërtetë është shumë e rëndësishme:

  1 GJITHMON punoni jashtë linje; kjo është, asnjë bateri dhe kabllo AC të shkëputur. Demagnetizimi i duarve duke prekur një sipërfaqe metalike është një parandalim që nuk dëmton.
  2. Mundohuni të jeni të kujdesshëm kur hiqni laptopin, shmangni thyerjen dhe mos ngatërroni disa vida me të tjerët. Një truk i thjeshtë për të ditur se nga vjen një vidë është ta ngjisni atë me shirit letre ngjitur me vrimën nga vjen.
  3. Nëse nuk keni përvojë ose mundësi për të përdorur një kompresor ajri, përdorni ajër të kompresuar të konservuar, i shitur në dyqanet e pajisjeve dhe madje edhe në supermarkete. Mos harroni se duhet të përpiqeni të hiqni papastërtitë, jo ta ngjeshni atë kundër qarqeve.
  4. Nëse pasi pastrojnë tifozët, ata bëjnë një zhurmë të bezdisshme, ndryshojini ato pa hezitim. Në mbështetjet zyrtare të markës së laptopit tuaj ato merren. Mos u përpiqni të lyeni boshtin ose të shtoni vaj, rrotullimi i ventilatorit mund të përhapë vajin nëpër qarqet e brendshme.
  5. Përdorni gjithmonë paste termike me emrin e markës. Markat e mira janë Arctic silver 5, Cooler Master fusion extreme, solucione Gelid, Prolimatech, etj. Kur dyshoni se cilën të përdorni, është gjithmonë mirë të pyesni një mik overclocker (një nga ata entuziastë që detyrojnë CPU-të e tyre të marrin më shumë performancë).

  Përshëndetje.

  PS: dhe për të magnetizuar kaçavidat duke i fërkuar me një magnet, funksionon vetëm nëse e fërkoni me vetëm njërin nga shtyllat e tij, jo me tërë magnetin.

  1.    Charlie-Brown dijo

   Përshëndetje Luis, faleminderit shumë për shënimet tuaja, në rastin e pikës 2 duket si një ide e shkëlqyeshme, mendoj se tani e tutje do të filloj ta zbatoj atë në praktikë. Lidhur me pikën 4 keni shumë të drejtë, përpjekja për të yndyrosur një ventilator mund të jetë burim i problemeve kryesore, rekomandohet ta zëvendësoni sa herë që të jetë e mundur. Lidhur me çështjen e markës së pastës termike, deri më tani kam përdorur disa prej tyre dhe në asnjë rast nuk kam perceptuar ndryshime thelbësore, në çdo rast, kufizimi është i vlefshëm për sa kohë që kemi mundësinë të zgjedhim; ajo që ndodh është se ndonjëherë ai opsion thjesht nuk ekziston.

   Faleminderit shumë për komentin tuaj dhe për ndalimin nga ...

 11.   le të përdorim linux dijo

  Artikull i jashtëzakonshëm! Urime, Charlie!
  Perqafo! Paul.

  1.    Charlie-Brown dijo

   Faleminderit shumë për lavdërimin tuaj Pablo, unë jam vetëm duke u përpjekur të vazhdoj me atë që është botuar në sit. Një përqafim për ju

 12.   Tesla dijo

  Artikull perfekt! Faleminderit shumë që shpjeguat gjithçka kaq në detaje dhe kaq të kuptueshme për njerëzit e thjeshtë!

  Mendoj se shumë herë ankohemi për nxehtësinë që japin kompjuterët tanë pa qenë shumë të qartë për arsyen e kësaj nxehtësie. I kemi në shtrat, në sipërfaqe që nuk ajrosen mirë dhe me tifoz me më shumë push se sa varri i Tutankhamun.

  Kur të mundem do ta bëj në praktikë. Faleminderit shume!

  1.    Charlie-Brown dijo

   Faleminderit Tesla, kjo është pikërisht arsyeja pse unë vë një theks të tillë në rekomandimet për përdorim; Nëse marrim masat e duhura paraprake, do të shmangim detyrimin e kryerjes së këtyre mirëmbajtjeve shpesh.

   Faleminderit për komentin tuaj dhe për ndalimin nga ...

 13.   NauTilus dijo

  Mirë shoku post.

  Unë shtoj, se për ftohje optimale, nëse në rast se jep probleme ftohjeje, siç ndodh me Dell XPS M1530, unë vendos një pllakë bakri të lëmuar mirë dhe trashësinë e një monedhe në tre chipset që ka në këtë rast. Gjithashtu, paste termike midis tyre dhe lavamanit.

  Një pikë tjetër, megjithëse kjo tashmë është më ekstreme, është prerja e linjës së sensorit të ventilatorit, në mënyrë që ventilatori të jetë në fuqi të plotë kur të ndizet. Dhe së fundmi, hiqni sfungjerin që ai sjell ose filtrin e ajrit që sjellin shumica e laptopëve, me atë që ajri i nxehtë del shumë më i rehatshëm dhe për këtë arsye, edhe temperatura do të bjerë shumë.

  Më duhet të them, me atë konfigurim, bëra që ky kompjuter të ulej nga 80 gradë në 40 gradë Celsius pa asnjë problem, dhe ai qëndron atje. Ngjitet vetëm në rastet kur provoj një emulator shumë të fortë, si MAME me një lojë të rëndë ose kur përpiloj bërthamën, por në përgjithësi, ventilatori është gjithmonë në punë dhe temperatura është më se e pranueshme për mua në më pak se 45 gradë me temp ambient. 30-diçka.

  Përshëndetje.

  1.    Charlie-Brown dijo

   Faleminderit për komentet NauTiluS, por të paktën nuk guxoj të inkurajoj askënd për të arritur masa kaq ekstreme si prerja e linjës së sensorit të temperaturës, zakonisht mjafton të modifikoni parametrat e funksionimit të ventilatorit në BIOS. Nga ana tjetër, ai "sfungjer" që përmendni, me sa di unë, NUK është sfungjer ose pjesë e pajisjeve, është thjesht një lloj ndjerë që formohet nga akumulimi i pushit tekstil, etj. në daljen e kanalit të ventilimit, siç e përmenda në artikull, kështu që sa herë që shohim diçka të tillë, është e nevojshme ta hiqni atë si pjesë e pastrimit.

   1.    rdelnogal dijo

    Në të vërtetë ... sfungjeri është grumbulluar flokë dhe garzë ... përveç kësaj unë i lejoj vetes një koment të vogël ... Unë rekomandoj që të kemi sa më shumë dritë në vendin e punës ... kjo sepse shumë herë kur çmontoni një laptop ka gjëra që nuk janë të dukshme për një pamje kaq të thjeshtë ... përveç kësaj nëse është e mundur të vendosni një aparat fotografik dixhital për të regjistruar atë që po bëni rekomandohet gjithashtu .. kështu që nëse më vonë përdoruesi nuk e mban mend se si ose ku diçka shkon, videoja mund ta ndihmojë atë ... përveç komenteve tuaja mbi përdorimin, unë kufizoj diçka ... një numër i madh i dështimeve në laptopë vijnë për shkak të formave të papërshtatshme të përdorimit ... të cilat përdoruesi madje nuk është në dijeni e ... dhe mund të jetë subjekt i një postimi shtesë

    1.    Charlie-Brown dijo

     Në të vërtetë, asgjë sfungjer ... papastërti e pastër. Sa i përket ndriçimit, ai është thelbësor, përndryshe do të shpenzojmë shumë punë dhe do të përfundojmë duke u dehur. Ideja e filmimit të procesit në video më duket shumë e mirë, gjithashtu mund të jetë e dobishme të bësh foto në çdo hap dhe kështu të kesh një udhëzues vizual për çdo pyetje. Pajtohem me ty që shumë dështime të pretenduara në laptopë janë për shkak të përdorimit të pahijshëm, prandaj shko përpara dhe shkruaj vetë një postim mbi këtë temë, mos harroni se kontributet janë të mirëseardhura.

     Faleminderit shumë për komentin tuaj dhe për ndalimin nga ...

   2.    Fco Javier dijo

    Mjaft laptopë kanë një filtër "sfungjer" dhe nuk është papastërti, mos u çmendni për fëmijën. Ashtu si për shembull Acer Aspire.

 14.   Jezusi Izraeli Perales Martinez dijo

  Herën e parë që çmontoni laptopin tuaj, gjithnjë ka mbetur vida ose touchpad ndalon punën hajahjajh xD, por është e vërtetë aty ku është ventilator, formohen sasi të mëdha të garzë, pluhur, etj.

 15.   Dr.Bajt dijo

  Shtë e vërtetë që pluhuri dhe garza shkaktojnë mbinxehje dhe prandaj ngadalësimin e kompjuterit dhe shumë herë për siguri, laptopët fiken vetë për të shmangur dëmtimin e qarqeve të tyre.

  Dhe kjo është arsyeja pse është shumë e rëndësishme të kryeni pastrimin fizik të pajisjeve, Unë GJITHMON REKOMANDOJ MIRTMBAJTJEN PARANDALUESE, por shumë njerëz e injorojnë këtë paralajmërim, pasi që me këtë shërbim kompjuterat mbahen në kushte optimale.

  Dhe siç thonë ata atje, është më mirë të jesh i sigurt sesa të vjen keq.

  Post i shkëlqyeshëm.

  Redaktuar nga Admin: Dy nga komentet e postuara nga ju përmbajnë lidhje promovuese në blogun tuaj. Kjo faqe nuk është për ju që të promovoni veten. Unë shpresoj që ju të kuptoni.

 16.   Fenriz dijo

  Pikët e shkëlqyera të Artikullit 20!

 17.   mendjelehtë dijo

  Gjithmonë pyesja pse laptopi im bëri më shumë zhurmë sesa makina në autostradë, tani e kam njohur, artikull të shkëlqyeshëm, do të përpiqem ta vë në praktikë, për të parë se sa vida më kanë mbetur. : f

 18.   x11tete11x dijo

  Jepni, fletorja ime ca kohë më parë, ishte në 80 gradë pa bërë asgjë, mendova se burimi shishet ose probleme me pastën termike (e dërgova tek tekniku, nuk doja ta çmontoja sepse herën e fundit unë disassembled një fletore më pas unë nuk kam qenë në gjendje për të vënë atë përsëri së bashku xD hahaha), djalë i parë mendoi se ishte e çuditshme se çfarë ka ndodhur me të, ai mendoi se burimi nuk ishte duke dhënë tensionin e duhur, një javë ata më japin mua dhe ata më thonë që para se të paguajnë, ta provoj, sepse pastruan gjithçka (kishte shumë papastërti) dhe makineria filloi të funksiononte në mënyrë të përsosur, deri në atë pikë sa djali më thotë ta provoj për një ose dy javë nëse gjithçka shkon mirë, më paguaj, sepse e vërteta është se ne nuk i bëmë asgjë, ne thjesht e pastruam atë tani po e shkruaj këtë (mahnitëse):

  [x11tete11x @ Jarvis ~] sensorë $
  acpitz-virtual-0
  Përshtatësi: Pajisja virtuale
  temp1: + 49.0 ° C (kriteri = + 96.0 ° C)

  coretemp-isa-0000
  Adaptor: përshtatës ISA
  Id fizik 0: + 50.0 ° C (i lartë = + 86.0 ° C, kritik = + 100.0 ° C)
  Bërthama 0: + 50.0 ° C (e lartë = + 86.0 ° C, kriteri = + 100.0 ° C)
  Bërthama 1: + 43.0 ° C (e lartë = + 86.0 ° C, kriteri = + 100.0 ° C)
  Bërthama 2: + 50.0 ° C (e lartë = + 86.0 ° C, kriteri = + 100.0 ° C)
  Bërthama 3: + 47.0 ° C (e lartë = + 86.0 ° C, kriteri = + 100.0 ° C)

  pkg-temp-0-virtuale-0
  Përshtatësi: Pajisja virtuale
  temp1: + 50.0 ° C

  [x11tete11x @ Jarvis ~] $ uptime
  22:04:28 lart 22:48, 3 përdorues, mesatarja e ngarkesës: 0,44, 0,46, 0,48

  1.    x11tete11x dijo

   * Unë jap besim se doja të shkruaja xD

  2.    Charlie-Brown dijo

   HAHAHA… Jam i shqetësuar për atë teknikun tënd që kur i çmonton fletoret ka probleme për t’i bashkuar përsëri .. HAHAHA nuk do t’i jepja të rregullojë as një dalje… Shpresoj që lidhjen e këtij postimi ta kalosh te « teknik », HAHAHAHA ...

   Faleminderit për komentin tuaj dhe për ndalimin nga ...

   1.    x11tete11x dijo

    Duke rilexuar komentin tim, u shpreha keq xD, rreziku jam unë xD, më parë e çmontova një fletore dhe nuk mund ta doja përsëri, prandaj e dërgova tek tekniku (nga mbështetja zyrtare e fletores time xD) hahahahaha

 19.   Sebastian dijo

  Artikull i shkëlqyeshëm. Falë artikullit tuaj, unë guxova të pastroj fletoren time 100% (Samsung R480), të blija paste dhe disa lëngje pastruese për të hequr pastën termike që kishin copat (ArctiCleans Thermal Material Remover) dhe më pas të vendosja pastë termike (Arctic MX-2) . Ndryshimi menjëherë vërehet, nëse i ndihmon shumë më e vështira ishte tema e tastierës, pasi bashkimi i shumë i ndjeshëm në lidhësit e tij, por unë ia arrita :) Sistemi im tani nuk nxehet shumë ooooooooooooooooooooooooooooooooooooo !!!, por është diçka që e kanë fletoret e vjetra Samsung, kështu që ju duhet të jetoni me to. Por padyshim pastrimi shërbeu shumë. E vlerësoj përsëri artikullin tuaj dhe guxoj !!!, alwaysshtë gjithmonë më i miri !!

  1.    Charlie-Brown dijo

   Përshëndetje Sebastian, jam shumë i lumtur që ky artikull ju ka shërbyer dhe do të inkurajoheni të mirëmbani fletoren tuaj, si dhe të ndani përvojën tuaj me komunitetin, i cili kontribuon diçka për të gjithë ne; të paktën ai thjesht më la të kuptoj se ka produkte për të pastruar pastën termike. Sa për laptopët e vjetër Samsung, është e vërtetë që ata janë paksa "të nxehtë", por në çdo rast, mirëmbajtja është gjithmonë e dobishme.

   Faleminderit që u ndalët dhe ndanë përvojën tuaj ...

  2.    Fabio dijo

   Përshëndetje Sebastian. Unë e di komentin tuaj për dy vjet, por po përpiqem të çmontoj Samsung R480 timen dhe nuk kam manualin e shërbimit. Nëse e shihni këtë aplikacionin tim, a mund të më ndihmoni? Faleminderit!

 20.   Unë jam Paquito dijo

  Laptopi që kam është më shumë se 10 vjeç dhe sa herë që e ndez duhet të pres edhe 15 minuta që të nxehet. Ka riparim, por problemi nuk është zgjidhur.
  Kështu që unë kam një laptop për pak më gjatë.