Udhëzues për Linux për Fillestarët

Shumë njerëz synojnë të provojnë Linux, por ndihen paksa të mbingarkuar sepse mendojnë se është diçka tepër komplekse dhe e komplikuar. Kjo nuk është si kjo. Për ta provuar atë, ne kemi zhvilluar 6 mësime për "të sapoardhurit" me qëllimin që çdokush mund të instalojë Linux dhe ta bëjë atë "gati".

linux për dummies

Mësimi 1: Pse të instaloni Linux?

Pyetja ka më shumë kuptim nëse e kthejmë atë: pse të mos provojmë Linux? Android është i bazuar në Linux, shumica dërrmuese e serverave në botë përdorin Linux, ajo përdoret gjithashtu nga NASA dhe CERN. E vërteta është se ne tashmë përdorim Linux pa e kuptuar atë (Android) dhe ekspertët preferojnë të përdorin Linux në ato raste kritike në të cilat është e nevojshme të kemi një sistem të qëndrueshëm, të sigurt dhe efikas.

Atëherë, pse nuk e përdorim Linux-in në PC-të tanë desktop ose në fletoret / netbook-et tona? E thjeshtë, sepse Windows, falë marrëveshjeve të ndryshme me prodhuesit e pajisjeve, vjen i instaluar si parazgjedhje dhe të gjithë jemi mësuar. Tani a do të thotë kjo se është më mirë se Linux? Epo, jo.

En ky udhëzues Ne detajojmë disa nga arsyet pse duhet të provoni Linux.

Mësimi 2: Zgjedhja e paraqitjes së duhur

Pasi të keni vendosur t'i provoni Linux-it, duhet të zbuloni shpërndarjen ideale për ju. Nuk e di çfarë është shpërndarja? A keni nevojë për ndihmë për të zgjedhur një? Kështu që, kete mesim Shtë bërë për të matur.

Mësimi 3: Instaloni Linux

Më parë, është e rëndësishme që ju të dini se është e mundur të provoni shpërndarjen Linux të zgjedhur nga ju pa qenë e nevojshme ta instaloni atë në hard drive dhe, kështu, të kontrolloni pajtueshmërinë e asaj shpërndarje me pajisjen tuaj të makinës, pa nënkuptuar fshirjen aksidentale të informacionit. Për më shumë detaje mbi këtë temë, unë sugjeroj shumë që të lexoni mësimi i mëparshëm.

Si për të testuar ashtu edhe për të instaluar Linux është e nevojshme të kryhen disa hapa të mëparshëm (të tilla si konfigurimi i UEFI / BIOS për t'u nisur nga CD / DVD / USB). Edhe një herë, mësimi 2 Kjo do t'ju ndihmojë të zgjidhni të gjitha dyshimet tuaja mbi këtë temë, ndoshta një nga më të ashprat për "të sapoardhurit" edhe pse nuk është aq e vështirë sa duket në shikim të parë.

Më në fund, vjen procesi i instalimit të shpërndarjes së zgjedhur. Si një rekomandim i përgjithshëm, unë sugjeroj të kërkoni për video në YouTube që tregojnë se si të instaloni "hap pas hapi" shpërndarjen tuaj të preferuar të Linux. Në këtë blog do të gjeni disa nga këto udhëzues për shpërndarjet e mëposhtme: Ubuntu, Linux Mint, Debian, Fedora, Gentoo.

Sigurisht, ata që janë mjaft dembelë mund të preferojnë ta dinë ku te blej kompjutera me Linux të parainstaluar. 🙂

Mësimi 4: Çfarë duhet të bëni pas instalimit ...

Tani që keni instaluar shpërndarjen tuaj Linux, është koha ta personalizoni atë. Ndryshe nga Windows, në Linux ju mund të modifikoni dhe konfiguroni TER GJITHA sipas shijes dhe nevojave të secilës. Në këtë blog do të gjeni disa udhëzues për të ditur "çfarë të bëni pas instalimit ..." Ubuntu, Linux Mint , Debian, Fedora o Slackware, disa nga shpërndarjet më të njohura.

Mësimi 5: Instaloni Aplikacionet

Shpërndarjet Linux vijnë me një paketë aplikimi të paracaktuar. Sidoqoftë, kjo shpesh nuk është e mjaftueshme. Në kete mesim Ato shpjegohen nga metodat e ndryshme për të instaluar aplikacione të reja deri te mënyra e ekzekutimit të aplikacioneve Windows në Linux. Po kështu, është përfshirë një listë e alternativave vendase për programet më të përdorura në Windows.

Mësimi 6: Ku dhe si të merrni ndihmë

Vendi i parë i referimit gjatë zgjidhjes së një problemi është Wiki (Faqja e ngjashme me Wikipedia, e krijuar nga komuniteti) ose Forume Mbështetëse të shpërndarjes që përdorni. Në varësi të popullaritetit të shpërndarjes, disa prej tyre përfshijnë dokumentacion në spanjisht. Ndër forumet më të rëndësishme të wikit dhe mbështetjes janë ai i Ubuntu, Linux Mint, Debian, Fedora, Arch Linux, ndër të tjera. Ky blog gjithashtu ka forume për t'ju ndihmuar të zgjidhni probleme specifike dhe a Komuniteti G + shumë i hapur dhe i gatshëm për të bashkëpunuar. Një tjetër vend për të marrë ndihmë është komunitetet e softuerit të lirë të vendit / rajonit tuaj.

Në fund, vlen të përmendet se është e rëndësishme jo vetëm të dini se ku të kërkoni ndihmë, por edhe se si ta kërkoni atë. Për ta bërë këtë, është e nevojshme që të keni edhe një njohuri minimale për disa çështje, të tilla si të dini se ku ruhen skedarët. regjistroni skedarët (regjistroni skedarët) dhe çfarë informacioni ruan secili, si dhe zotëron disa komandat themelore për të identifikuar konfigurimin e hardware dhe / ose softuerit të përdorur. Shuma e këtij informacioni do të lehtësojë detyrën e atyre që duan t'ju ndihmojnë pasi ata do të jenë në gjendje të kenë një ide të qartë jo vetëm të vetë problemit, por edhe të konfigurimit të sistemit tuaj dhe pajisjes së përdorur (e cila mund të jetë, përfundimisht, shkaku i problemit). )