Dëshironi të provoni Linux? Udhëzues për kuriozët dhe të sapoardhurit.

Shpërndarjet GNU / Linux

Qëllimi kryesor i këtij udhëzuesi është të lehtësojë jetën për të sapoardhurit ose kuriozët të cilët dëshirojnë të dinë se për çfarë është Linux, gjë që shpresoj se mund të ndihmojë shokët tanë në "Rruga e tranzicionit" nga një sistem operativ në tjetrin, duke u përpjekur të mos e teproni zhargon që ne zakonisht merremi me përdoruesit e pinguinit dhe për të shmangur që përvoja të jetë më e pakta "Traumatike" e mundur;).

Le të fillojmë: D ...

Çfarë është Linux?

Duke folur gjerësisht, Linux është një sistem operativ i zhvilluar nën ideologjinë e softuerit të lirë, kjo do të thotë që: i gjithë kodi burimor i tij mund të përdoret, modifikohet dhe rishpërndahet lirisht. Duke qenë një program falas, nuk do të keni detyrimin të paguani për një licencë për ta përdorur atë. (Ju do të jeni në gjendje të hiqni patch-in tuaj të syve dhe këmbën tuaj të kunjit, pasi që kur përdorni Linux, ata nuk do t'ju tregojnë më kurrë "pirat" XD Dhe do të keni një sistem operativ 100% sipas dëshirës ose nevojës suaj.)

Çfarë mund të presim nga Linux?

Në Linux do të gjejmë aspektet e mëposhtme:

sigurisë:

Sistemet e bazuara ose të marra nga Unix, të tilla si Linux, kanë një "niveli i sigurise" shumë më mirë se sa mund të mbështeten në Windows ose në sisteme të tjera operative të pronarit (nga këtu në SO;)). Kjo është kryesisht për shkak të faktit se kushdo që e dëshiron atë mund të dijë se si funksionon Linux brenda tij dhe çfarë funksionesh kryen për të kryer detyra "X" (kryesisht kjo ka të bëjë me programuesit, nga të cilët ka shumë bashkëpunues jo vetëm në projekte të tilla si Linux, por gjithashtu ndihmon në zgjerimin e aplikacioneve të disponueshme për të, për shembull lojëra, suita zyrash, lexues audio / video, etj.). Në këtë mënyrë, gjithçka që ndodh brenda kompjuterit tuaj bëhet në një "transparente", pasi nuk i fsheh asgjë përdoruesit, duke shmangur kështu aktivitetet që ndikojnë në privatësinë dhe / ose sigurinë e informacionit tuaj, siç janë: koleksioni anonim i zakoneve tuaja të shfletimit (faqet e internetit që ju vizitoni shpesh), informacioni që keni ruajtur, të dhëna personale, qasje në PC tuaj në distancë, instalim të programeve kompjuterike (viruse, trojanë, krimba, etj.), vjedhje identiteti dhe kaq shumë hile të tjera :(. Meqenëse ka kaq shumë njerëz të përfshirë në zhvillimin e Linux, do të ishte e lehtë për çdo zhvillues të ishte në gjendje të gjente këto lloje anomalish, duke raportuar ose eleminuar këto funksione dashakeqe ose vrima sigurie, duke kontribuar kështu për ta bërë Linux më të sigurt për ne përdoruesit: D.

Kjo nuk do të thotë që nuk ka viruse, Trojans ose rootkits për Linux, megjithëse ato ekzistojnë, ato janë praktikisht të pakta dhe për shkak të mënyrës në të cilën është dizajnuar Linux, veprimet e dëmshme që ata mund të kryejnë janë pothuajse zero. Në përgjithësi, nuk rekomandohet të instaloni antivirus në Linux, megjithëse ka disa shumë të mirë, pasi ato zakonisht nuk janë të nevojshme në shumicën e rasteve. Kështu që ne mund ta ruajmë veten tonë këtë bezdi si për përdoruesin, ashtu edhe për menaxhimin e burimeve në nivelin e harduerit (ruaj memorjen RAM për shembull;)).

Një katalog i gjerë i aplikacioneve falas, me pagesë dhe atyre që kërkojnë një donacion:

Këtu mund të harrojmë koston e tepruar të licencave për programe ose aplikacione, keygens, çarje, seriale, etj. Në kohën që kam përdorur Linux, kurrë nuk kam qenë e detyruar të paguaj për të përdorur ndonjë prej tyre, natyrisht që është gjithmonë ose do të ishte mirë të dhuroja diçka, jo domosdoshmërisht para, pasi mund të ndihmohet edhe në të tjera mënyra, të tilla si publikimi / rekomandimi i programit, ndihma me përkthimin e tij në gjuhë të tjera, etj. (Mund të thuash që të gjitha aplikacionet që unë përdor ose kam përdorur kanë qenë falas: P)

Diversiteti:

Në Linux gjejmë një larmi të madhe përsa i përket aplikacioneve, mjediseve desktop, menaxherëve të dritareve, formateve të paketave softuerike, etj. Kemi shumë për të zgjedhur, në përputhje me shijet apo nevojat tona. Le të shohim disa shembuj.

Ambientet e desktopit dhe menaxherët e dritareve:

Në një mënyrë të thjeshtë dhe për të mos u përpjekur t'i ngatërroj, unë do t'ju tregoj se në goditje të gjera ata janë të ngarkuar të shfaqin dritaret, kutitë e dialogut, temat dhe kursorët në tavolinën e punës tuaj. Më të zakonshmet janë:

KDE

xhuxh

Xfce

LXDE

<° Kutia e hapur

<° Fluxbox

<° Ndriçimi

Shenim: Ka shumë më tepër, por ne do të flasim vetëm për më të përdorurat, nëse doni të zgjeroni vizionin tuaj për to, wikipedia është shoqja e saj;).

Kështu që të më kuptoni më mirë, secili tregon tryezën e punës në një mënyrë më tërheqëse ose më minimaliste, disa prej tyre kanë aplikacionet e tyre si kompresorë / dekompresorë, klientë të mesazheve të çastit, klientë postë, menaxherë skedarësh, etj. E gjitha varet nga mjedisi që ata kanë zgjedhur.

Formatet e paketave softuerike:

Kur flas me ju rreth formateve të paketave softuerike, do të përdor një analogji: instaluesit e programeve Windows".Exe" ose ".msi") Siç e dini shumë nga ju, këto skedarë na lejojnë të instalojmë aplikacionet ose programet në atë mjedis. Në Linux ka edhe këto skedarë, më të zakonshmet janë ato ".Deb" y ". Rpm".

pako .deb përdoren nga shpërndarjet e nxjerra ose të bazuara Debiansi mund te ishin Debian, Ubuntu, Kubuntu, LUbuntu, Xubuntu, Linux Bodhi, Linux Mint, etj Ky format është më i popullarizuari nga të gjithë, pasi që zakonisht gjithmonë do të gjeni paketën .deb të aplikacionit ose programit që ju nevojitet. Paketat .rpm përdoren nga shpërndarjet e nxjerra ose të bazuara Red Hat, pasi ata mund të jenë Mandriva, Fedora, PCLinuxOS, CentOS, etj. Ata nuk janë formatet e vetme të paketave softuerike që ekzistojnë, ne gjithashtu mund të flasim për .pkg.tar.xz (binare të parapërgatitura) ndër të tjera, por ato janë raste më të veçanta;).

Unë nuk do të hyj në detaje kur përcaktoj se cili format është më i mirë se tjetri, por është e rëndësishme të dini se varësisht nga shpërndarja që zgjidhni, kjo do të varet nga formati i paketës së softuerit që do të përdorni.

Aplikimet ose Programet

Në Linux ka shumë aplikacione për të zgjedhur. Aplikime si:

Drejtuesit e skedarëve

Klientët e postës

Klientë për mesazhe të menjëhershme

Shikuesit e dokumenteve

Suitat e zyrave

Shfletuesit e internetit

Lojtarët audio-video

Shikuesit e imazheve

Dhe shumë më tepër

Ju mund ta gjeni veten në rast se mund të keni 20 mundësi të ndryshme që me sa duket kryejnë të njëjtën detyrë, por është vetëm përshtypja, pasi secila prej tyre "Zgjidh nevojën tonë" ndryshe, çfarë dua të them? Epo, të gjithë do ta zgjedhin atë sipas shijeve ose preferencave të tyre.

Një komunitet i shkëlqyeshëm:

Ka shumë bloge, forume, manuale, wikis, udhëzime dhe informacione që gjithmonë mund të na nxjerrin nga një telashe teknike. Nëse e gjithë kjo nuk funksionon, më besoni se gjithmonë do të ketë një përdorues të Linux të gatshëm "Ndriço" pak në rrugën tuaj. Dhe nëse jo, është ai që di gjithçka (Shën Google), pasi që mund të jeni të sigurt se nëse ngecni në një zgjidhje ose problem, me siguri që edhe ajo do të ketë ndodhur dhe dikush tjetër do ta ketë zgjidhur atë.

Lojërat:

Për jo shumë kërkues:

Ka shumë lojëra me të cilat mund të argëtoheni në kohën tuaj të lirë ose në shpërqendrim.

Për SuperGamers:

Kemi arritur pak në një temë "I zgjatur" për të gjithë ne që përdorim Linux. Të them të drejtën, mos prisni të keni tituj të mëdhenj lojërash në Linux. Kjo është një temë mjaft e gjerë dhe që ka gjeneruar debate të mëdha rreth Linux. Prandaj nuk do ta prek në këtë udhëzues pasi jep shumë për të folur. Me këtë nuk dua të them që nuk mund të luash "asgjë". Gjithmonë ka mënyra dhe / ose metoda për ta arritur këtë, por sinqerisht mos prisni të merrni të njëjtën përvojë si Windows: S.

Aplikimet vendase të Windows që ekzekutohen në Linux:

Direkt nuk është e mundur të instaloni aplikacione vendase të Windows në Linux (kjo është për shkak se ato janë dy sisteme operative krejtësisht të ndryshme), them jo drejtpërdrejt, pasi ekziston për këtë qëllim, një aplikacion i quajtur verë gjë që lejon të bëhet kjo. Edhe kështu, nëse Vera ka shumë punë për të bërë (duke mos qenë në gjendje të ekzekutojë një program të caktuar si duhet), ne mund ta zgjidhim lehtë atë Virtualizimi i Windows në një makinë virtuale (është diçka e ngjashme me funksionimin e Windows brenda Linux, një lajm i shkëlqyeshëm !!!: D). Sot ka shumë aplikacione që janë multiplatforme. Kjo do të thotë që ata mund të ekzekutohen si në Windows ashtu edhe në Linux pa ndonjë shqetësim, thjesht shkarkoni dhe instaloni versionin për OS të zgjedhur.

Ok njeri, më bindët, dua të provoj Linux. Si e bej?

Zgjidhni shpërndarjen:

Për të ditur cilën shpërndarje duhet të zgjedhim, duhet të marrim parasysh aspektet e mëposhtme:

Hardueri i kompjuterit tuaj:

Kjo është një tipar shumë i rëndësishëm kur vendoset për një distro (shkurt për shpërndarje;)). Nëse kemi një makinë "Modeli i fundit" Ne mund të instalojmë praktikisht çdo gjë, por nëse jo, do të duhet të jemi shumë selektivë me distro. Linux sjell shumë drejtues për pajisjet tuaja WiFi, karta video dhe audio, etj. Por jo të gjitha shpërndarjet i përfshijnë ato si parazgjedhje, kjo është kryesisht për shkak të dy arsyeve. Ka distro që nuk i përfshijnë ato për shkak të problemeve të licencimit (sepse ato janë softuer të pronarit ose të mbrojtur nga e drejta e kopjimit) ose për shkak se pajisjet janë shumë të reja.

Çfarë lloji të përdorimit u japim pajisjeve tona?:

Dua të them që duhet të marrim parasysh nëse normalisht e përdorim atë për të lundruar në internet, si një mjedis prodhimi (detyra, redaktim imazhesh, video, zhvillim), etj. Pse Epo, shumë shpërndarje instalojnë gjithçka të nevojshme automatikisht sapo të përfundojmë instalimin e Linux-it tonë. Pra, nëse instalojmë një shpërndarje të specializuar në redaktimin audio-video, kur të përfundojë instalimi, kjo është pikërisht ajo që do të gjejmë, aplikacione për atë qëllim. Por nëse na duhej thjesht të instalonit një shfletues uebi dhe përpunues teksti? Do të ishte një humbje e madhe e kohës që të na duhet të eliminojmë gjithçka që nuk kemi nevojë për ta përshtatur atë me nevojat tona, apo jo?

Tiempo:

Disa distro janë më të lehta për tu trajtuar sesa të tjerët. Kjo sepse disa kërkojnë më shumë kohë për të konfiguruar 100% të harduerit dhe softuerit të makinës sesa të tjerët. Nëse na duhet të zëmë kompjuterët tanë pasi të ketë mbaruar instalimi i Linux ose nëse kemi më shumë kohë për të përsosur detajet në përputhje me shijet dhe nevojat tona. E gjithë kjo do të varet nga zgjedhja e përdoruesit.

Informacioni / Dokumentacioni:

Megjithëse pothuajse të gjitha shpërndarjet Linux kanë shumë informacion, në disa raste do t'ju kushtojë më shumë për të gjetur informacion në lidhje me shpërndarjen X ose Y. Kjo është kështu, sepse sa më i popullarizuar të jetë distro, aq më lehtë është të gjesh informacion në lidhje me të, ky nuk është rregull, por nganjëherë edhe po.

Aplikimet:

Shpërndarje të caktuara mund të kenë më shumë aplikime (të cilat mund të instalohen pa shumë përpjekje) sesa të tjerat. Për shembull, shpërndarjet me bazë Debian përfitojnë më shumë nga kjo krahasuar me shpërndarjet e tjera. Duke shmangur nevojën për përpilim duhet të prezantoj të frikësuarin dhe të urryerin "komandat arkanike" për të qenë në gjendje të instaloni aplikacionin X që nuk ekziston për distro tuaj.

Mjedisi i desktopit / menaxheri i dritares:

Siç e kisha shpjeguar më parë, ata që ishin përgjegjës për të na treguar tryezën ose mjedisin tonë të punës. Ata thonë se dashuria ka lindur nga sytë, kështu që unë do t'ju lë disa imazhe se si mund të duken tryezat tuaja të ardhshme. Zgjidhni atë që ju pëlqen më shumë

Unitet

Unitet

KDE

KU 4

xhuxh

Gnome 3.2

 Xfce

Xfce

LXDE

LXDE

Kuti e hapur

Kuti e hapur

Fluxbox

Fluxbox

Sqarim

E17

Shenim: Edhe njëherë theksoj se ata nuk janë të gjithë menaxherët e dritareve ose mjediset desktop që ekzistojnë, unë kam vënë vetëm ato më të zakonshmet.

Cikli i zhvillimit të shpërndarjes:

Shumica e shpërndarjeve Linux funksionojnë në një cikël të caktuar zhvillimi (shpërndarjet) çlirim ciklik) Kjo do të thotë që azhurnimet më të rëndësishme ose kritike, si dhe veçoritë e reja, lëshohen herë pas here me secilin version të ri. Kjo nuk do të thotë që sapo distro të instalohet në kompjuterin tuaj, ajo kurrë nuk do të azhurnohet. Ai do të azhurnohet, megjithëse në mënyrë sporadike ose vetëm duke azhurnuar diçka që është me rëndësi jetike. Kjo është për ta bërë jetën më të lehtë për zhvilluesit e distro-ve të përmendura, në mënyrë që ata të kenë kohë të mjaftueshme për të provuar implementimet dhe / ose funksionalitetet e tyre të reja, duke shmangur kështu që përdoruesit të pësojnë ndonjë shqetësim me versionet e zhvillimit.

Në rastin e shpërndarjeve të tilla si Ubuntu ose që rrjedhin prej tij, cikli i azhurnimit të tyre është afërsisht çdo 6 muaj. Kjo do të thotë që në fund të asaj periudhe, shfaqet një version i ri me disa ose shumë karakteristika të reja brenda tij. Në shpërndarjet e tjera periudha kohore mund të ndryshojë. Kjo nuk do të thotë që ju duhet të instaloni dhe / ose riinstaloni çdo shpesh, normalisht ne përdoruesit që duam të kemi gjithmonë versionin më të fundit të aplikacioneve tona (ata prej nesh që vuajnë nga versionit : P) Mos harroni se gjithashtu mund të qëndroni në versionin aktual të pajisjes tuaj për një kohë më të gjatë, nëse dëshironi.

Ka edhe shpërndarje që nuk kanë një cikël të vendosur zhvillimi (shpërndarjet lundrimi) Këto shpërndarje gjithmonë do t'ju lejojnë të keni më të rejat në kompjuterin tuaj dhe pothuajse patjetër që mund të harroni punën e lodhshme të detyrimit të pritjes deri në versionin tjetër për të hyrë në versionin më të fundit. Zakonisht, këto lloje shpërndarjesh nuk u rekomandohen të porsaardhurve pasi ato gjithmonë mbahen të azhurnuara dhe mund të shkaktojnë një lloj problemi duke pasur parasysh këtë situatë, kjo është në teori (ajo që argumentohet atje). Personalisht, unë kurrë nuk kam pasur probleme me këtë lloj distros, edhe pse natyrisht, kjo kërkon të dish pak më shumë rreth "si" dhe "pse" instaloni ose azhurnoni aplikacionin X ose Y. Nëse jeni një nga njerëzit që keni kohën dhe dëshirën të zhyteni pak në ueb për të gjetur zgjidhjen e një pengese të caktuar, mos hezitoni të përdorni këtë lloj shpërndarjeje.

Zgjidhni distro:

Pa zhurmë të mëtejshme, le të shohim cilat shpërndarje mund të jenë të dobishme për ekipin tuaj dhe të përshtatshme për nevojat tuaja.

<° Shpërndarja: Ubuntu

 • Formatet e paketave softuerike: .deb
 • Mjedisi i desktopit: Gnome - Uniteti
 • Cikli i zhvillimit: Lirimi ciklik
 • Kërkesat e pajisjeve: I moderuar
 • Lehtësia e përdorimit / instalimit: i lehtë

<° Shpërndarja: Kubuntu

 • Formatet e paketave softuerike: .deb
 • Mjedisi i desktopit: KDE
 • Cikli i zhvillimit: Lirimi ciklik
 • Kërkesat e pajisjeve: I moderuar
 • Lehtësia e përdorimit / instalimit: i lehtë

<° Shpërndarja: Xubuntu

 • Formatet e paketave softuerike: .deb
 • Mjedisi i desktopit: Xfce
 • Cikli i zhvillimit: Lirimi ciklik
 • Kërkesat e pajisjeve: Pak
 • Lehtësia e përdorimit / instalimit: i lehtë

<° Shpërndarja: LUbuntu

 • Formatet e paketave softuerike: .deb
 • Mjedisi i desktopit: LXDE
 • Cikli i zhvillimit: Lirimi ciklik
 • Kërkesat e pajisjeve: Shume pak
 • Lehtësia e përdorimit / instalimit: i lehtë

<° Shpërndarja: Bodhi Linux

 • Formatet e paketave softuerike: .deb
 • Mjedisi i desktopit: Sqarim
 • Cikli i zhvillimit: Lirimi ciklik
 • Kërkesat e pajisjeve: Shume pak
 • Lehtësia e përdorimit / instalimit: i lehtë

<° Shpërndarja: Linux Mint

 • Formatet e paketave softuerike: .deb
 • Mjedisi i desktopit: xhuxh
 • Cikli i zhvillimit: Lirimi ciklik
 • Kërkesat e pajisjeve: I moderuar
 • Lehtësia e përdorimit / instalimit: i lehtë

<° Shpërndarja: OS elementare

 • Formatet e paketave softuerike: .deb
 • Mjedisi i desktopit: xhuxh
 • Cikli i zhvillimit: Lirimi ciklik
 • Kërkesat e pajisjeve: I moderuar
 • Lehtësia e përdorimit / instalimit: i lehtë

<° Shpërndarja: Magjia

 • Formatet e paketave softuerike: .rpm
 • Mjedisi i desktopit: Gnome ose KDE
 • Cikli i zhvillimit: Lirimi ciklik
 • Kërkesat e pajisjeve: I moderuar
 • Lehtësia e përdorimit / instalimit: i lehtë

<° Shpërndarja: openSUSE

 • Formatet e paketave softuerike: .rpm
 • Mjedisi i desktopit: Gnome ose KDE
 • Cikli i zhvillimit: Lirimi ciklik
 • Kërkesat e pajisjeve: I moderuar
 • Lehtësia e përdorimit / instalimit: i lehtë

<° Shpërndarja: PCLinuxOS

 • Formatet e paketave softuerike: .rpm
 • Mjedisi i desktopit: Openbox, KDE, XFCE ose LXDE
 • Cikli i zhvillimit: Lëshimi i rrotullimit
 • Kërkesat e pajisjeve: I moderuar
 • Lehtësia e përdorimit / instalimit: Lehtë / i rregullt

<° Shpërndarja: çak

 • Formatet e paketave softuerike: .rpm
 • Mjedisi i desktopit: KDE
 • Cikli i zhvillimit: Lirimi ciklik
 • Kërkesat e pajisjeve: Altos
 • Lehtësia e përdorimit / instalimit: i lehtë

<° Shpërndarja: Chakra

 • Formatet e paketave softuerike: .pkg.tar.xz (binare të parapërgatitura)
 • Mjedisi i desktopit: KDE
 • Cikli i zhvillimit: Lëshimi i rrotullimit
 • Kërkesat e pajisjeve: I moderuar
 • Lehtësia e përdorimit / instalimit: Lehtë / i rregullt

Shkarkoni lidhje

Për kompjuterë me një bërthamë të vetme dhe më pak se 1 Gigë RAM:

<° Shpërndarja: Ubuntu

<° Shpërndarja: Kubuntu

<° Shpërndarja: Xubuntu

<° Shpërndarja: LUbuntu

<° Shpërndarja: Bodhi Linux

<° Shpërndarja: Linux Mint

<° Shpërndarja: OS elementare

<° Shpërndarja: Magjia

<° Shpërndarja: openSUSE

<° Shpërndarja: PCLinuxOS

<° Shpërndarja: çak

 • Shkarkim direkt:http://www.mandriva.com/es/downloads/download.html?product=Mandriva.2011.i586.1.iso
 • Përrua (Rekomandohet):http://www.mandriva.com/es/downloads/download.html?product=Mandriva.2011.i586.1.iso&∓torrent=1

<° Shpërndarja: Chakra

Për kompjutera me 2 ose më shumë bërthama dhe më shumë se 4 Gigs në RAM:

<° Shpërndarja: Ubuntu

<° Shpërndarja: Kubuntu

<° Shpërndarja: Xubuntu

<° Shpërndarja: LUbuntu

<° Shpërndarja: Bodhi Linux

<° Shpërndarja: Linux Mint

<° Shpërndarja: OS elementare

<° Shpërndarja: Magjia

<° Shpërndarja: openSUSE

<° Shpërndarja: PCLinuxOS

<° Shpërndarja: çak

 • Shkarkim direkt:http://www.mandriva.com/es/downloads/download.html?product=Mandriva.2011.x86_64.1.iso
 • Përrua (Rekomandohet): http://www.mandriva.com/es/downloads/download.html?product=Mandriva.2011.x86_64.1.iso&torrent=1

<° Shpërndarja: Chakra

Pasi skedari të shkarkohet "X.iso" ne mund ta djegim / djegim atë në një CD / DVD (në kohën e regjistrimit, ju duhet të zgjidhni të digjni imazhin e diskut;)) ose të krijoni një pendrive të bootable.

Krijoni një pendrive, memorie USB, çelës USB "Bootable"

Për ta bërë këtë, ne mund të përdorim këto dy opsione.

Instalues ​​Universal USB

Sipas mendimit tim, më e lehtë dhe më e plotë.

Instalues ​​Universal USB

Unetbootin

Të gjitha një referencë në këto raste.

Unetbootin

Me këtë, ne jemi gati të mirëpresim pinguinin e vogël.

Rekomandime

Para se të guxojmë "Hidhni veten me kokë" dhe instaloj Linux Unë do t'ju jap rekomandimet e mia

Për shumicën e Linux është një mjedis i çuditshëm ku mund të ndihemi të pafuqishëm ose të prekshëm ndaj ujit atë dhe qëndro pa mundur të futesh edhe një herë në facebook ose të humbasësh informacionin tonë, apo jo? (Jo pak sarkazëm XD) Unë ju propozoj diçka, Linux ka shumë shpërndarje që mund të testohen pa qenë nevoja t'i instaloni në hard diskun tuaj (nëse nuk ndiqni këshillën e mençur të tabelës së shpërndarjes, e cila gjendet më sipër: P), thirrjet LiveCD's. Këto shpërndarje ju lejojnë të luani me Linux nga siguria e divanit tuaj, thjesht duhet të futni pendrive / USB, CD ose DVD dhe të ndizni kompjuterin tuaj (tuajin BIOS Duhet të jetë konfiguruar që të niset nga CD / DVD ose USB) që ju ta provoni. Ju do të keni një sistem operativ plotësisht funksional në pajisjen tuaj, të cilin mund ta provoni ku të dëshironi !!! A nuk ju pëlqeu? Thjesht rindizni PC-në tuaj dhe hiqni CD-në, DVD-në ose USB-në tuaj dhe gjithçka do të kthehet në normalitet (asnjë ndryshim që bëni në Linux nuk do të ndikojë në atë që ekziston tashmë në diskun tuaj të ngurtë, nëse nuk klikoni në instalimin e Linux, kështu që mos u shqetësoni .; )) Përkushtohuni për ta provuar për aq kohë sa e konsideroni të përshtatshme, orë, ditë, etj. Kjo është kështu që ju të filloni të njihni terrenin dhe të familjarizoheni me të. Kontrolloni që i gjithë pajisja juaj është njohur dhe mund të përdoret normalisht. Provoni aplikacionet me të cilat vjen si parazgjedhje siç janë shfletuesit e internetit, klientët e postës, etj. Mundohuni të instaloni aplikacione të reja ose të çinstaloni ato që mendoni se nuk janë të nevojshme. Pasi të ndiheni gati ose rehat, mund ta instaloni në kompjuterin tuaj;).

Nëse patjetër mendoni se është një ndryshim shumë i menjëhershëm të lini Windows prapa për të instaluar vetëm Linux në kompjuterin tuaj, mund të keni një Boot dyfishtë. Dual Boot është që të keni 2 sisteme operative në kompjuterin tuaj, duke zgjedhur kur ndizni PC me të cilin OS dëshironi të filloni (në fakt mund të keni më shumë, por mund të jetë një temë disi e përparuar për ju).

Epo shoku ky është fillimi, ka mbetur edhe pak më shumë që të mund ta kesh më në fund "version" Linux në kompjuterin tuaj. Në postimet e mëvonshme do të përpiqem t'ju udhëzoj gjatë instalimit të tij (të mos e bëj këtë më gjatë: 3). Deri herën tjetër


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

52 komente, lini tuajën

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

 1.   ahdezzz dijo

  Post i shkëlqyeshëm, urime!

 2.   ren dijo

  Për shumicën e Linux është një mjedis i çuditshëm ku mund të ndihemi të pafuqishëm ose të prekshëm nga ujitje e tij
  Juajuajua ashtu e ndjeva herën e parë kur hyra në këtë botë dhe e ujita më shumë se një herë dhe akoma nuk e bëj hahaha

  Postim i mrekullueshëm, urime.

 3.   psalama dijo

  Po zoteri.

 4.   luweeds dijo

  Post shumë i mirë, shumë i plotë dhe me një dobi të madhe praktike. Faleminderit shumë si gjithmonë;)

 5.   elav <° Linux dijo

  +1000 Perseus i shkëlqyeshëm ^^

 6.   KZKG ^ Gaara dijo

  Shkëlqyeshëm me të vërtetë
  Mirësevini në mikun e ekipit ... është vërtet kënaqësi që më në fund ju kam këtu

  Përshëndetje dhe shpresojmë të vazhdojmë leximin

 7.   Sëpatë dijo

  Udhëzues shumë i mirë dhe shumë i plotë dhe i shpjeguar mirë. Do të korrigjoja vetëm gabimet drejtshkrimore

  1.    Perseu dijo

   E mira është që bëra një përpjekje për ta rishikuar XD, Faleminderit për vëzhgimin.

 8.   njollos dijo

  Sigurisht, për shkak të mungesës së informacionit dhe informacionit të mirë, nuk është se i jepet hapi i linux. Më pëlqen, po zotëri, shumë.

 9.   Perseu dijo

  Shumë faleminderit @të gjithë : D !!!! (sidomos për të mos fjetur | -)) XD

  Fale teje (@i gjallë dhe @KZKG ^ Gaara) sepse më ka ftuar të jem pjesë e këtij komuniteti të madh dhe të më lejoni të shkruaj për të. Pa e ditur, ata kanë formuar një familje të madhe : - #. Jam shumë i lumtur për gjithë këtë… TT

  Sigurisht, ne do të vazhdojmë të shkruajmë dhe lexojmë shumë shpesh. Gjithçka është për të ndarë, mësuar dhe rritur si njerëz.

  Përshëndetje ...

  1.    pandev92 dijo

   Urime, nuk ka njeri më të mirë se dikush që përdor operën për të qenë në këtë komunitet

   1.    Perseu dijo

    Gracias amigo

 10.   pandev92 dijo

  Unë vazhdoj ta ujit atë sot dhe sa herë që e ujit në një mënyrë më spektakolare, por mos u shqetëso, pak njerëz janë po aq kamikaze sa unë xD

 11.   kik1n dijo

  Kontribut i mirë

 12.   Saito dijo

  Shkëlqyeshëm artikulli juaj, më pëlqeu: D. Te preferuarat !!

 13.   xgeriuz dijo

  sisas është një post i shkëlqyeshëm por @Perseo rregullon disa probleme të vogla ku dhjetë: Për kompjuterat me një bërthamë të vetme dhe më pak se 1 Megas në RAM dhe Për kompjuterat me 4 ose më shumë bërthama dhe më shumë se 2 Megas në RAM janë Gigs RAM.

  dhe ka një ose një lidhje tjetër që është e keqe: ajo e Instalues ​​Universal USB.

  Goodshtë mirë që ta rregulloni, unë e di që postimi është shumë i madh dhe currado dhe kjo është arsyeja pse nuk është pa gabime.

  1.    Perseu dijo

   Gabimet e zgjidhura, faleminderit për informacionin. 😉

 14.   Tina Toledo dijo

  Oooooooooorale! Unë kërkoj që menjëherë të futet një fener që më lejon të vendos një ikonë të hapur goje sepse jam Të impresionuar!

  E vërteta është se ky udhëzues duhet të ketë një seksion të veçantë.
  Përgëzime Perseu dhe faleminderit një mijë për kaq shumë përkushtim.

  1.    KZKG ^ Gaara dijo

   Po hehe ... emoticonët me porosi janë një detyrë në pritje që kemi, Alba njëherë tha në forum se mbase ajo do të na jepte një dorë HAHAHA.

   Dhe plotësisht dakord ... artikull i shkëlqyeshëm, me të vërtetë ... u tregua ... ai hyri në blog përmes derës së përparme (siç thonë ata këtu) LOL !!!

   1.    Perseu dijo

    Faleminderit miq, më vonë nuk do ta besoj as veten time. XD

 15.   xgeriuz dijo

  Se @Perseo duhet të ketë kaluar një ditë të tërë duke e shkruar atë dhe duke e bërë atë.

  Ashtë një udhëzues i shkëlqyeshëm haha ​​@Perseo siç ju pëlqen ... tani ju duhet të bëni një udhëzues për secilën prej distros që keni vendosur atje. Dhe kështu ju bëheni mjeshtri i ndyrë nëse e bëni atë.

  1.    Perseu dijo

   Hahahaha, deri sa të mbaroj me të gjithë ata udhëzues, Ubuntu 12.10 dhe Linux Mint 14 XD do të dalin

 16.   Gabriel dijo

  Udhëzues shumë i mirë, po të ishte taringa do të ishte një post kryesor.

  1.    KZKG ^ Gaara dijo

   Nëse dëshironi, mund ta vendosni në Taringa nën llogarinë tuaj, gjithmonë duke vendosur një lidhje me artikullin origjinal dhe duke përmendur Perseo si autor

 17.   Ozzar dijo

  E jashtëzakonshme! ... Urime Perseus, një udhëzues mbresëlënës, një nga më të mirët që kam lexuar për të filluar në këtë botë. Le të shohim se sa përdorues të rinj inkurajohen të përdorin Linux me një iniciativë të shkëlqyeshme si kjo - me siguri disa do të kapin… xD -.

  Përsëri urime ...

 18.   Guxim dijo

  Nje tjeter? Haha ne tashmë jemi një vezë e redaktorëve, ne mund të thyejmë fytyrat e atyre që duan të na përballen me të gjithë ata që jemi.

  Artikull interesant për njerëzit që fillojnë, gjithashtu shumë i plotë

  1.    KZKG ^ Gaara dijo

   HAHAHAHA po, shkëlqyeshëm e thashë tashmë ... Guxim? ... ata do të kryesojnë së shpejti HAHAHA, dhe unë tashmë e thashë atë ... ne do të shpërblejmë (në të ardhmen, tani nuk mundemi haha) shkrimtarët më të mirë

   1.    Guxim dijo

    Unë tashmë ju thashë atë që mendoja për çmimin me bisedë, dhe ju më treguat për EMO, mbani mend plakun

    1.    KZKG ^ Gaara dijo

     mmm jo nuk mbaj mend LOL !!! po ... kjo është mosha ... HAHAHAHA

     1.    Guxim dijo

      Do të kërkoj bisedën dhe do t'jua dërgoj me postë, më shumë se gjithçka në mënyrë që të mos i mashtroj të tjerët duke zbuluar gjëra mbi këtë temë

  2.    Perseu dijo

   Faleminderit troll i vogël

 19.   guti dijo

  Artikull madhështor, ku nuk keni harruar asgjë të rëndësishme.

 20.   hairosv dijo

  Theshtë hera e parë që shoh një udhëzues aq të plotë sa është ky, është gjithçka që kam dashur të di për Linux para se të filloj.

  Urime !!!!

  1.    Perseu dijo

   Faleminderit @Ozcar dhe @hairosv, kështu që ne e kemi përmbushur qëllimin

 21.   Erithrima dijo

  Perseus, mirë se erdhe në blog (pasi të kam lexuar në forum) dhe urime për postimin. Për momentin nuk do t'ju falënderoj, por jam i sigurt që së shpejti do ta bëj, sepse po përpiqem të bind një mik që të kalojë në Linux menjëherë dhe jam i sigurt që ky postim më në fund do ta bindë atë për gjithçka!
  Gëzuar! 😀

 22.   Yoyo dijo

  Postim i jashtëzakonshëm !!!!

  Urimet e mia

 23.   yathedigo dijo

  punë e shkëlqyeshme… Përshëndetje dhe gëzuar vitin e ri.

  1.    Perseu dijo

   Gëzuar Vitin e Ri të gjithëve 😉 Faleminderit për komentet tuaja

   1.    Guxim dijo

    Më pak për mua

 24.   Lucas Matthias dijo

  Udhëzues shumë i mirë dhe i zhvilluar mirë i Perseus-it, siç thatë që të mos ngatërroheni; D

 25.   Lucas Matthias dijo

  Kaloni mirë në këto ahengje

 26.   WILLIAM dijo

  Post shumë i mirë, shumë interesant dhe i plotë.

  Mirë për referencën që në GNU / Linux ka disa mjedise Desktop për t'u përdorur, diçka që në sistemet e tjera operative as nuk është ëndërruar.

 27.   kondur05 dijo

  gjithmone nje hap perpara kjo eshte ajo qe po kerkoja, faleminderit.

  1.    Perseu dijo

   Kjo është ajo që ne jemi këtu për mik;), është kënaqësi që të jem këtu

   1.    komentatori dijo

    Artikulli është i mirë, por sipas http://en.wikipedia.org/wiki/Linux_kernelLinux është teknikisht thelbi i sistemeve operative të ngjashme me Unix.

 28.   ekaitz dijo

  Postim i shkëlqyeshëm, kjo është hera e parë që lexoj ndonjë gjë në lidhje me Linux dhe e gjeta shumë mirë. Ajo që më pëlqen më shumë është se është falas, jam lodhur duke harxhuar qindra euro në softuer. Do ta provoj dhe do të jem mirënjohës, kur më vonë të mësoj diçka dhe mund t'ju ndihmoj, do ta bëj.

  1.    KZKG ^ Gaara dijo

   Faleminderit dhe mirë se erdhët në sit
   Ka më shumë pjesë të këtij udhëzuesi, domethënë, një vazhdim ku shpjegohet në lidhje me aplikacionet, mjedisin desktop, etj. Unë ju rekomandoj që t’i lexoni ato

   Përshëndetje dhe e dini ... ne jemi këtu për t'ju ndihmuar

 29.   José dijo

  Faleminderit shumë për këtë udhëzues, unë sapo instalova xubuntu dhe mendoj se funksionon mrekullisht për mua, me të vërtetë, Nëse nuk do të kishte qenë për kontributin tuaj, nuk do të isha i inkurajuar dhe ju detyrohem, shpresoj të di më shumë për artikujt tuaj, faleminderit

 30.   Alvaro dijo

  Faleminderit për informacionin, mblidhni disa informacione në internet, por kjo është shumë e qartë dhe e rregullt.

 31.   cc3pp dijo

  E mrekullueshme, faleminderit shumë për shpjegimin tuaj. 🙂

 32.   HO2Gi dijo

  Ju mbylli telefonin, postim i shkëlqyeshëm. Nëse do të ishit Messi në kënd.

 33.   cesar316 dijo

  Faleminderit shumë për informacionin