Naon ari perangkat lunak gratis?

El software bébas (dina basa Inggris bebas perangkat lunak, sanaos nami ieu ogé kadang-kadang lieur sareng "gratis" kusabab kaburukan istilah "gratis" dina basa Inggris, sababna "parangkat lunak gratis" ogé dianggo) mangrupikeun nami parangkat lunak anu ngahargaan kabébasan pangguna ngeunaan produk anu dipésérna, ku sabab éta, sakali dicandak tiasa dipake, disalin, diulik, dirobahjeung disebarkeun deui bebas. 


Numutkeun ka Free Software Foundation, parangkat lunak gratis ngarujuk kana kabébasan pangguna pikeun ngajalankeun, nyalin, ngadistribusikaeun, diajar, ngarobih parangkat lunak, sareng ngadistribusikaeun parangkat lunak anu dirobih.

Parangkat lunak dianggap gratis upami cocog sareng kaayaan di handap ieu:

  • Kasebut nyaéta dimungkinkeun pikeun nganggo program pikeun tujuan naon waé
  • Kasebut nyaéta dimungkinkeun pikeun ngakses kode sumber na
  • Kasebut nyaéta dimungkinkeun pikeun ngadamel salinan program
  • Perbaikan tiasa dipedalkeun

Hal anu penting pikeun disorot nyaéta éta software gratis didasarkeun kana hukum hak cipta intelektual anu aya sareng nyayogikeun kabébasan anu langkung ageung, upami aya anu nyumponan kaayaan anu tangtu. Kalayan kecap séjén, éta ngamungkinkeun modifikasi sareng distribusi deui parangkat lunak, hal anu sacara umum dilarang dina naon anu katelah "perangkat lunak proprietariat", salami éta sasuai sareng kaayaan ngajantenkeun modifikasi éta sayogi pikeun sésa dunya. Éta dumasarkeun kana kanyataan yén upami urang sadayana bagikeun, urang sadayana bakal langkung saé.

Dina parangkat lunak gratis aya sababaraha jinis lisénsi:

  • GPL, salah sahiji lisénsi anu paling dikenal didamel ku proyek GNU.
  • LGPL, sami sareng GPL, tapi anu ngabédakeunana nyaéta dina ruang lingkup na
  • Creative Commons: éta leres-leres nami anu ngalangkungan seueur jinis lisénsi anu umumna dilarapkeun kana eusi kréatip, sapertos grafik, téks atanapi musik. Sababaraha lisénsi ieu dianggap gratis.

Aya ogé Buka Software, anu éksponén utama na nyaéta lisénsi BSD. Parangkat lunak kabuka ngamungkinkeun ngadistribusikaeun kode sareng parangkat lunak, tanpa diskriminasi, tapi henteu ngajamin yén kode sumber anu sami tiasa teras diakses. Anu terakhir mangrupikeun bédana utami sareng parangkat lunak gratis.

Naon anu dianggap perangkat lunak propriétari?

Parangkat lunak proprietariis disebat kusabab ngagunakeunana éta nyabut hak-hak diri anu dipiboga sacara alami. Parangkat lunak propriétér dibarengan ku perjanjian lisénsi panggunaan akhir, atanapi EULA pikeun akronimna dina basa Inggris. Lisénsi ieu ngawatesan panggunaan parangkat lunak ku sababaraha cara. Anu utami nyaéta umumna ngalarang ngarobih program sareng ngabatesan naon anu kuring tiasa lakukeun ku program.

Conto ieu nyaéta supir perangkat keras, anu lisénsiana ngan ukur ngamungkinkeun aranjeunna dianggo ku pakakas khusus khususna, sareng sistem operasi khusus.

Kami ningali pamasangan khas program propriétari. Ieu sanés urutan anu pas, tapi léngkahna kurang leuwih sapertos kieu:

  • Hiji ngajalankeun installer (biasana ku ngaklik dua kali dina file .exe)
  • Pesen wilujeng sumping nembongan
  • Anjeun dipenta pikeun satuju kana lisénsi
  • Anjeun dipenta pikeun milih folder dimana anjeun badé masangkeunana
  • Anjeun dipenta pikeun mastikeun
  • File anu saluyu dipasang
  • Pamasangan parantos réngsé

Titik bédana antara parangkat lunak gratis sareng parangkat lunak propriétari nyaéta lisénsi anu ditampi dina titik c. Kontrak program mangrupikeun anu nunjukkeun naha éta program gratis atanapi proprietari. Kitu ogé, dina program proprietér aya sababaraha kategori:

  • Pamayaran: parangkat lunak anu pangguna kedah mayar jumlah pikeun kéngingkeunana sareng tiasa ngagunakeunana sacara sah. Dina sababaraha kasus, hak panggunaan diwatesan dina waktos sareng kedah dibayar deui kanggo neraskeun ngagunakeunana.
  • Demo / shareware: Conto jenis program ieu nyaéta Winzip atanapi Winrar. Dina program ieu, fungsionalitasna dugi ka sababaraha dinten.
  • Gratis: Ieu tiasa diunduh gratis tina internét sareng tiasa dianggo tanpa watesan, sanaos umumna aya versi mayar anu gaduh langkung seueur fitur. Conto ieu nyaéta Winamp.

Sacara umum, Perangkat Lunak propriétér ogé dikenal dina nami Software Closed atanapi Software Proprietary. Privatif mangrupikeun nami anu langkung pas kusabab, sakumaha anu urang tingali, éta nyabut hak kami.

Kaunggulan Utama Parangkat Lunak Gratis tibatan Parangkat Lunak Pribadi

Pikeun ngagambarkeun kaunggulan ieu, hayu urang nyandak conto hal anu urang sadayana gunakeun ayeuna, telepon sélulér. Umumna, saurang kéngingkeun telepon sélulér ku ngagaleuhna ti perusahaan sanés pabrik telepon sélulérna, tapi langkungna anu nyayogikeun layanan teleponna.

Perusahaan ngajual telepon sélulér anjeun nganggo "lisénsi panggunaan akhir", anu nempatkeun sababaraha kaayaan ka anjeun, sapertos istilah minimum anu anjeun kedah jaga jasa telepon sareng fungsi-fungsi anu tiasa anjeun anggo ku ponsel éta. Éta dipeungpeuk tina ngalakukeun hal-hal anu perusahaan henteu hoyong anjeun lakukeun ku telepon sélulér anjeun, atanapi anu mana éta hoyong ngeusi batre anjeun tambahan.

Dugi ka ayeuna, aranjeunna bahkan ngecas biaya tambahan pikeun masihan anjeun kode anu ngamungkinkeun anjeun ngarobih perusahaan, sanaos istilah minimum parantos kadaluarsa.
Kalayan kecap séjén, aranjeunna nyabut anjeun ngalakukeun hal-hal nganggo telepon sélulér anjeun, anu tiasa dilakukeun ku alat éta, tapi perusahaan nempatkeun larangan buatan pikeun ngeusi batre anjeun salaku jasa tambahan, atanapi kanggo ngical perangkat anu langkung mahal. Sareng aranjeunna bahkan maksa anjeun ngarobih telepon sélulér atanapi miceunan sareng mésér anu sanés nalika aranjeunna henteu hoyong deui ngajaga layanan pikeun jinis telepon sélulér anu dianggap perusahaan parantos lami, sapertos anu kajantenan ku bata.
Teras anjeun ngagaduhan pabrik telepon, anu ngeusi batre pikeun parangkat lunak pikeun nyambung ka telepon sélulér, atanapi kanggo aksésoris sakedik, sapertos telepon sél anu kawéntar ayeuna-ayeuna. Sareng garansi kadaluarsana pas némpél sekrup, atanapi aranjeunna nyobian ngeusi batre pikeun ngarobih batréna.

Di sisi anu sanésna, anjeun gaduh telepon sélulér gratis. Rencana telepon sélulér gratis, janten aya jalma anu tiasa masihan sumbangan pikeun méréskeun masalah anu aya dina kasus-kasus anu khusus, sapertos ngagunakeun telepon sélulér di tengah leuweung di Patagonia, hal anu pabrikan normal henteu bakal merhatoskeun sabab éta teu persis Ecological Anjeun.

Sareng anjeun tiasa masang program sareng gim anu anjeun pikahoyong ku ngahubungkeun kana komputer sareng parangkat lunak anu dikembangkeun ku batur pikeun pangatur pribadi sareng jalma sanés anu dirobih supados éta ogé tiasa dianggo sareng telepon sél ieu. Anjeun tiasa ogé ngagunakeunana pikeun anu panginten pabrikan atanapi perusahaan nalika éta, sapertos telepon sélulér sareng kaméra anu ngirim poto unggal x detik sareng ngamungkinkeun anjeun ngayakeun telekonferensi samaran dina jaringan normal, tanpa mayar tambahan. jasa éta. Atanapi robih sadaya parangkat lunak sadayana pikeun anu sami anu anjeun anggo dina komputer anjeun sareng ngaropeaana ku karesep anjeun, sanés pilihan anu disayogikeun ku portal atanapi perusahaan telepon éta. Sareng upami anjeun henteu resep ka perusahaan telepon éta, anjeun tiasa ngarobih iraha waé anu anjeun pikahoyong tina anu sanés ka anu sanésna, bahkan nganggo sababaraha dina waktos anu sami, numutkeun jinis telepon, pesen atanapi hal anu anjeun hoyongkeun. Kalayan kecap séjén, telepon sélulér ngalakukeun naon anu anjeun pikahoyong sareng henteu tibalik.

Parangkat lunak gratis nyobian masihan anjeun hak balik anu sanés kedah dicandak ti anjeun, sareng yén anjeun parantos biasa henteu ngagaduhan. Parangkat lunak gratis yakin yén lamun urang sadayana bagikeun, urang sadayana bakal langkung saé. Sigana mah utopia, tapi éta mangrupikeun hal anu nyata; Éta kajadian di sakuriling anjeun tanpa anjeun sadar.

Mitos sareng Kaleresan Parangkat Lunak Bébas vs Parangkat Lunak Ditutup atanapi Swasta

  • Software gratis didamel ku amatir, janten kualitasna langkung goréng tibatan Perangkat Lunak Swasta
    PALSU: sapertos di sadaya daérah, kualitasna beda-beda, tapi parangkat lunak gratis ngamungkinkeun seueur jalma pikeun marios kode sareng ngajukeun perbaikan. Panilitian sareng tinjauan sapertos kieu, dina sababaraha kasus ku rébuan jalma, ngajantenkeun kualitas parangkat lunak sami sareng atanapi langkung saé tibatan parangkat lunak propriétari. Bahkan seueur jalma ieu damel di perusahaan parangkat lunak sacara stabil.
  • Parangkat Lunak Gratis Gratis
    PALSU: Software Gratis - Software Gratis dina basa Inggris, asalna tina "Free as in free speech, not as in free beer", anu tarjamahna nyaéta: "Free as in Freedom of expression, not as in free bir." Ieu mangrupikeun kapindahan anu panginten langkung raoseun pikeun anu nyarios basa Inggris, khususna kusabab teu jelas tina kecap "bébas." Nanging, kaseueuran parangkat lunak gratis gratis. Komo saatos mayar, pas lisénsi parangkat lunak parantos dipésér, éta tiasa disalin kalayan bébas, upami kaayaan lisénsi na dicumponan.
  • Dina Parangkat Lunak Gratis teu aya anu ngahasilkeun artos
    PALSU: Upami teu kitu, kumaha pameseran sababaraha perusahaan Perangkat Lunak Gratis dibenerkeun, sapertos MySql, salaku conto, anu anyar diala ku Sun Microsystems? Aya ogé perusahaan anu nyiptakeun Parangkat Lunak Gratis di nagara urang sareng ngahasilkeun pendapatan kumargi anu dipasarkeun sanés program éta sorangan, tapi dukungan sareng jasa pangwangunan khusus.

lisénsi

Lisénsi mangrupikeun perjanjian dimana panulis parangkat lunak masihan otorisasi pikeun pangguna pikeun ngalaksanakeun "tindakan hukum tina eksploitasi". Diantara lisénsi gratis, anu paling dikenal nyaéta:

  • Lisénsi GPL
  • Lisénsi BSD
  • MPL sareng lisénsi turunan

Kalayan lisénsi GPL (Lisénsi Publik Umum GNU), panulis nahan hak kapamilikan sareng ngadistribusikaeun pangalihan sareng modifikasi dina istilah anu dirancang pikeun mastikeun yén sadaya vérsi anu dirobih tina parangkat lunak tetep aya dina kaayaan anu langkung ketat tina GNU GPL sorangan.

Kira-kira 60% parangkat lunak anu dilisénsikeun salaku Free Software nganggo lisénsi GPL. Watesan lisénsi ieu: ngadistribusikaeun vérsi anu dirobih anu versi aslina aya dina lisénsi GPL, ogé kedah dilisénsikeun dina GPL. Kalayan kecap séjén, kode sumber kedah dijaga tetep pikeun saha waé anu hoyong maca sareng / atanapi ngarobihna, éta henteu kedah ditutup. Dina hal anu dimungkinkeun, lisénsi bakal dilanggar.

Lisénsi BSD nyaéta lisénsi parangkat lunak anu dibéré utamina pikeun sistem BSD (Berkeley Software Distribution). Éta kagolong kana grup lisénsi Open Software sareng bédana utami ku GPL nyaéta ngagaduhan batesan anu langkung sakedik. Fitur lisénsi BSD nyaéta ngamungkinkeun panggunaan kode sumber dina Closed Software, sabalikna tina GPL.

Lisénsi MPL (Lisénsi Publik Mozilla dina basa Spanyol atanapi Lisénsi Publik Mozilla dina basa Inggris) mangrupikeun sumber terbuka sareng lisénsi Software Gratis. Éta dikembangkeun ku Netscape Komunikasi Corporation, pikeun ngaleupaskeun Netscape Communicator 4.0, anu teras janten proyék Mozilla anu kawéntar sareng populér. Lisénsi MPL sapinuhna nurut kana watesan parangkat lunak sumber kabuka sareng opat kabébasan Perangkat Lunak Gratis. Nanging, MPL ngantepkeun jalan pikeun kamungkinan nganggo deui sanés perangkat lunak tanpa ngawatesan panggunaan kode atanapi lisénsi ulang dina lisénsi anu sami.

Ayeuna aya yayasan, anu Yayasan Software Gratis (FSF), anu mangrupikeun badan anu nunjukkeun naha lisénsi gratis atanapi henteu. Pikeun ningali sadaya lisénsi gratis, tingali: https://www.gnu.org/licenses/license-list.html


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

11 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Suso cenahna

    Hiji ucapan:
    * Tarjamahan anu leres tina "Free as in free speech, not as in free beer" nyaéta "Free as in Freedom of expression, not as in free bir", nyatana dina basa Spanyol henteu aya kasalahan anu lumangsung dina basa Inggris, dimana «gratis "tiasa hartosna duanana" gratis "sareng" gratis. "

  2.   Hayu urang nganggo Linux cenahna

    Hatur nuhun! Ngalereskeun sareng nambihan koméntar ngeunaan «ambiguitas» tina kecap «gratis» dina basa Inggris. Éta leres pisan. Salam!

  3.   Suso cenahna

    Henteu masalah! Éta saé nyumbangkeun naon-naon. Neruskeun téma, kuring mikir yén "gratis" langkung nungtut tibatan "gratis." Pikeun nempatkeun conto: Internet Explorer atanapi Windows Live Messenger gratis, tapi éta henteu gratis.

  4.   adriannaly cenahna

    PR anu bosen ayeuna kuring kedah nalungtik

    1.    Norelkys cenahna

      Anjeun leres Hahahahahaha

  5.   kristen elihu mendez nuñez cenahna

    Catetanna pikaresepeun pisan, tapi naon anu janten daptar parangkat lunak gratis anu pangsaéna?
    Anu mana anu paling terkenal?
    Naha éta henteu mangaruhan kanyataan yén pangguna ngarobah kode sumber, salamina?
    Kumaha upami pangguna sanés anu henteu resep éta, anjeunna henteu tiasa ningali sababaraha jinis sengketa pikeun ngarobih kode sumber unggal-unggal waktos anjeunna tiasa?
    Naon bedana parangkat lunak kabuka sareng gratis?
    Janten naon gunana pikeun gaduh parangkat lunak kabuka upami anjeun henteu tiasa sacara bébas ngalebetkeun kode sumber upami éta kanggo anu kagungan

  6.   Ernesto cenahna

    NGAGUNAKEUN BASA. Aranjeunna nyerat / nyerat: "Sacara standar" Kudu disebatkeun: "OF ORIGIN".

  7.   karén marin cenahna

    inpormasi anu saé pikeun parangkat lunak gratis.

  8.   adrii castilla cenahna

    hatur nuhun linux tugas anu penting pisan

  9.   Andrea Elizabeth Carvajal Basto cenahna

    Inpormasi anu saé pisan! Hiji mamang, ningali masalah anu timbul tina panggunaan parangkat lunak gratis langkung ku perusahaan. Naon kaunggulan SMEs (Perusahaan leutik sareng sedeng) nganggo perangkat lunak gratis tibatan perangkat lunak kabuka sareng katutup? Sareng ogé, naha anjeun tiasa masihan kuring sababaraha conto parangkat lunak gratis anu aya sareng tiasa dianggo salaku bantosan di daérah anu béda atanapi ku cara umum ku UKM.

  10.   Andrea Elizabeth Carvajal Basto cenahna

    Kanggo ngalengkepan sakedik inpormasi dina halaman sareng mamang anu tangtu anu tetep ka kuring. Kuring mutuskeun ngalakukeun sababaraha panilitian sareng mendakan dina halaman Geekno yén bédana sumber terbuka sareng gratis nyaéta dina hal parangkat lunak gratis, henteu ngan ukur kode sumberna tiasa diaksés, tapi ogé dimungkinkeun pikeun ngarobihna, ngadistribusikaeunana sareng malah dikomersilkeun modifikasi, salami urang ngagantelkeun karya aslina ku lisénsi gratis anu aya hubunganana. Di sisi anu sanésna, parangkat lunak sumber kabuka henteu kéngingkeun komérsialisasi bahkan modifikasi kana kode, atanapi ngan saukur distribusi parobihan anu nyarios. (M Blanco, 2019).

    Ogé panginten kuring milarian conto program perangkat lunak gratis sareng terbuka.
    Numutkeun ka halaman gidahatari, sababaraha program parangkat lunak gratis pangsaéna ieu nyaéta:
    1. Linux Ubuntu
    2. LibreOffice
    3. GIMP
    4. Inkscape
    5. Mozilla Firefox

    Sareng numutkeun ka halaman ComputerHoy, sababaraha program open source nyaéta:
    1. VLC
    2. Kromium
    3. Mozilla Thunderbird
    4. FileZilla
    5. ClamAV
    6. XBMC
    7. PDFCreator
    8. PeaZip