Beda antara "software gratis" sareng "open source"

Sanaos dina prakték parangkat lunak open source sareng parangkat lunak gratis bagikeun seueur lisénsi na, la FSF pikir gerakan open source sacara filosofis béda sareng gerakan perangkat lunak gratis. Ieu pakait pisan kumargi aranjeunna sering bingung sareng istilah "gratis" sareng "open source" dianggo silih gentos.


Ieu muncul dina 1998 nalika sakelompok jalma, kalebet Eric S. Raymond sareng Bruce Perens, ngawangun Open Source Initiative (OSI). Tujuanana pikeun masihan pinunjul pikeun kauntungan praktis ngabagi kode sumber, sareng minat imah parangkat lunak utama sareng perusahaan sanés dina industri téknologi luhur dina konsep éta. Sedengkeun FSF sareng Richard Stallman resep ngajantenkeun masalah éta dina istilah étika nganggo istilah Free Software.

Pembela ieu ningali yén istilah "open source", dina sumber terbuka Inggris, nyingkahan kekaburan tina istilah "gratis" dina basa Inggris, anu dianggo ku FSF nalika nyarios "perangkat lunak gratis" (software gratis). Di sisi anu sanésna, éta masihan nami anu langkung "téknis" sareng "nétral" anu henteu ngaheureuykeun perusahaan atanapi pamaréntah; Kontrasna, istilah "gratis" parantos nyababkeun seueur dunya bisnis miceunana tina radar kusabab "teu aya bisnis anu mungkin aya" sareng seueur pamaréntahan sareng masarakat pikeun ngaitkeun kana komunisme, sareng sajabina.

Istilah "open source" diciptakeun ku Christine Peterson ti think tank Institute Foresight Institute, sareng istilah Inggris pikeun produk parangkat lunak gratis didaptarkeun janten mérek dagang.

Seueur jalma ngakuan manpaat kualitatif tina prosés pamekaran parangkat lunak nalika pamekar tiasa ngagunakeun, ngarobih, sareng ngadistribusikaeun kode sumber program, anu sadayana mimitina diangkat ku Richard Stallman sareng FSF. Kanggo analisis anu detil ngeunaan kaunggulan anu aya dina kabébasan ieu nalika ngembangkeun perangkat lunak, kuring nyarankeun maca "Katedral sareng Bazaar" ku Eric S. Raymond.

Nanging, gerakan parangkat lunak gratis nempatkeun tekenan khusus kana aspek moral atanapi étika tina parangkat lunak, ningali kaunggulan téknis salaku produk sampingan anu dipikahoyong, tapi diturunkeun tina standar étika na. Gerakan sumber terbuka ningali kaunggulan téknis salaku tujuan utami, sareng ngabagi kode sumber janten sarana pikeun tujuan éta.. Kusabab kitu, FSF ngajauhan dirina tina gerakan sumber terbuka sareng istilah "Sumber Terbuka".

Kusabab OSI ngan ukur nyatujuan lisénsi anu saluyu sareng OSD (Open Source Definition), kaseueuran jalma napsirkeun éta salaku skéma distribusi, sareng sacara bébas tukeur "open source" ku "software gratis". Sanaos aya béda-béda filosofis penting antara dua istilah, khususna dina hal motivasi pikeun ngembangkeun sareng panggunaan parangkat lunak sapertos kitu. Nanging, bédana ieu jarang mangaruhan kana prosés kolaborasi.

Gerakan "open source", ngalangkungan Open Source Initiative, béda sareng gerakan perangkat lunak gratis, anu pusatna nyaéta Free Software Foundation. Nanging, sanaos teu cocog sareng sudut pandang filosofis, aranjeunna ampir sami sareng sudut pandang praktis; nyatana, duanana gerakan babarengan dina ngembangkeun praktis sababaraha proyék.

Sarat anu lemes. sumber kabuka ".

Ideu sumber terbuka dipuseurkeun kana premis yén ku ngabagi kode, program anu dihasilkeun condong kualitas langkung saé pikeun parangkat lunak propriétari, éta mangrupikeun visi téknis. Di sisi anu sanésna, parangkat lunak bébas ngagaduhan kacenderungan filosofis sareng bahkan moral: parangkat lunak propriétari, sabab henteu tiasa dibagi, nyaéta "henteu étis" kumargi ngalarang ngabagi antara manusa bertentangan sareng akal.

Sapertos perangkat lunak gratis, open source atanapi open source ngagaduhan séri syarat anu diperyogikeun pikeun program anu tiasa dipertimbangkeun dina gerakan ieu, ieu nyaéta:

  • Distribusi gratis: parangkat lunak éta kedah tiasa bebas dipasihkeun atanapi dijual.
  • Kode sumber- Kodeu sumber kedah dilebetkeun atanapi diala sacara bébas.
  • Karya turunan: redistribusi modifikasi kedah kénging.
  • Integritas kode sumber panulis: Lisénsi tiasa nyayogikeun modifikasi disebarkeun ngan ukur tambalan.
  • Tanpa diskriminasi jalma atanapi kelompok: teu aya anu tiasa ditingalkeun.
  • Henteu diskriminasi daérah prakarsa: pangguna komérsial moal tiasa dikaluarkeun.
  • Sebaran lisénsi- Hak anu sami kedah diterapkeun pikeun saha waé anu nampi program éta
  • Lisénsi henteu kedah khusus pikeun produk- Program henteu tiasa dilisensikeun nyalira salaku bagian tina sebaran anu langkung ageung.
  • Lisénsi henteu kedah ngawatesan parangkat lunak sanés: lisénsi henteu tiasa ngajantenkeun yén parangkat lunak sanés anu disebarkeun nganggo parangkat lunak kabuka ogé kedah janten sumber terbuka.
  • Lisénsi kedah nétral sacara téknologi- Penerimaan lisénsi ku aksés tikét mouse atanapi cara khusus sanés média dukungan parangkat lunak henteu diperyogikeun.

Dekalog ieu cocog sareng opat kabébasan software gratis.

FOSS & FLOSS

Sanaos istilah "open source" ngaleungitkeun kekaburan tina istilah "gratis", ngabingungkeun dua hartos na "gratis" vs. "Gratis", lebetkeun anu énggalAntara program anu saluyu sareng definisi Open Source, anu masihan kabébasan pikeun pangguna pikeun ningkatkeun éta, sareng program anu ngan saukur ngagaduhan kode sumber, panginten tiasa aya larangan anu kuat dina panggunaan kode sumber sapertos kitu.

Seueur jalma yakin yén parangkat lunak naon waé anu ngagaduhan kode sumber sayogi nyaéta sumber terbuka, sabab aranjeunna tiasa ngamanipulasi éta (conto tina jinis perangkat lunak ieu mangrupikeun pakét parangkat lunak gratis anu populér Graphviz, mimitina henteu gratis tapi anu kalebet kode sumberna, sanaos AT&T engké ngarobih lisénsi). Nanging, kaseueuran parangkat lunak ieu henteu masihan pangguna kabébasan pikeun ngadistribusikaeun modifikasiana, ngawatesan panggunaan komérsial, atanapi umumna ngawatesan hak pangguna.

Ieu ngajadikeun istilah "sumber terbuka" tetep ambivalén, kumargi sababaraha perusahaan jahat atanapi bodo nganggo konsép pikeun ngartikeun produk na nalika kanyataanna éta sanés perangkat lunak gratis tapi ngan saukur nawiskeun kode sumber program pikeun panggunaan, révisi atanapi modifikasi anu sah sateuacanna.

Dibikeun ambivalensi di luhur, panggunaan istilah parangkat lunak bébas langkung resep pikeun ngarujuk kana program anu ditawarkeun kalayan kabébasan lengkep modifikasi, panggunaan sareng distribusi dina aturan implisit henteu ngarobih kabébasan nyarios ka hareup.

Istilah anu nyobian pikeun méréskeun kamungkinan ambiguitas atanapi kabingungan anu duanana istilah ngahasilkeun nyaéta FOSS (parangkat lunak gratis sareng sumber terbuka). Istilah ieu ogé dianggo FLOSS (software gratis / gratis sareng sumber terbuka).


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

5 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Hayu urang nganggo Linux cenahna

    Ieu mangrupikeun sarat anu ditetepkeun ku anu nyiptakeun istilah "open source", sabalikna tina "software gratis." Tingali dina halaman wéb na: http://www.opensource.org/
    Koméntar anu sanés: hiji hal nyaéta ngarobih program sareng unggah parobihan sareng anu sanés, pikeun ngarobihna sareng ngadamel garpu anjeun nyalira. Sahenteuna kadua anu tiasa dimungkinkeun pikeun dianggap lemes. sumber kabuka ".

  2.   Martingaldean cenahna

    Aya sababaraha kalepatan pikeun dianalisis. "Sumber terbuka" henteu salawasna ngahargaan kaayaan anu disebatkeun di luhur. Bisa jadi aya kasus perusahaan anu ngajual sumber terbuka sareng henteu ngijinkeun anjeun ngarobih éta

    1.    mario cenahna

      salaku conto? Ati-ati yén seueur anu gaduh lisénsi BSD sareng ngamungkinkeun anjeun pikeun nutupkeunnana bari henteu mayunan parobihanana, sareng ogé dicampurkeun sareng bagian anu henteu gratis, maka éta tiasa ngagaduhan sababaraha watesan (Chrome). Ieu justru mangrupikeun sanés tina bédana sareng SL.

  3.   Alma cenahna

    Lalaki, kuring balik kana blog anjeun dimana waé! Hatur nuhun pikeun tulisan ieu, kuring milari hal dina basa Spanyol sareng tulisan anjeun pas pisan.

    1.    hayu urang nganggo linux cenahna

      Abdi ngemplong! nangkeup! Paul.