Biotéhnologi sumber kabuka

Tulisan anu pikaresepeun pisan anu kuring mendakan énjing ieu maca Pemberontakan. Éta tarjamahan tina tulisan anu mimitina diterbitkeun dina basa Inggris dina LWN.net.

Dasarna, éta nyarioskeun ngeunaan kamiripan pisan anu aya diantara biotéhnologi sareng pamekaran parangkat lunak, anu akibatna ngamungkinkeun panggunaan filsafat "perangkat lunak gratis" ogé dina ngembangkeun aplikasi téknologi naon waé anu ngagunakeun sistem biologis sareng organisme hirup atanapi turunanana pikeun nyiptakeun atanapi modifikasi produk atanapi prosés. pikeun kagunaan khusus.

Komunitas parangkat lunak gratis, sareng ékosistem bisnis anu aya di sakurilingna, dianggap lega nunjukkeun jalan pikeun ngembangkeun sumber daya kooperatif umum anu suksés. Kami parantos nyaksian sababaraha upaya mindahkeun modél parangkat lunak gratis ka inisiatif di daérah sanés. Rézim eusi gratis, anu nungtun mangrupikeun situs sapertos Wikipedia, parantos nyoko kana modél éta kalayan suksés anu cukup. Daérah sanés, sapertos perangkat keras, masih ngantosan kumaha jalanna. Éditor médium ieu nembé maca buku anu pikaresepeun ( Biologi nyaéta Téhnologi, ku Rob Carlson) anu nimbulkeun patarosan anu panasaran: naha aya ruang pikeun ékosistem dumasar kana "parangkat lunak" gratis, tapi disimpen dina prosesor biologis?

Tesis pusat buku nyaéta yén pembajakan biologis maju kalayan gancang janten disiplin rékayasa anu sanés. "Alat-alat fisik" anu didamel tina barang-barang biasa, pakakas pangembangan anu langkung canggih, sareng tingkat pangetahuan anu diperyogikeun pikeun ngalakukeun anu pikaresepeun nyaéta plummeting. Kontes taunan Mesin Dirékayasa Genetik InternasionalTujuanana nyaéta, diantarana, pikeun nambahan jumlah 'unsur biologis' anu sayogi, nampi proposal anu dipeunteun anu parantos dihasilkeun ku murid sakola menengah. Jumlah pembajakan bio-substrat ningkat pesat ... sareng bakal teras-terasan dilakukeun.

Dosis kreativitas anu urang bakal ngahargaan di daérah ieu ngahudangkeun kapercayaan boh panik nyata. Biopiracy berpotensi ngarobih Podomoro, ngungkulan masalah énergi, mitigasi perubahan iklim, sareng seueur deui. Tapi éta ogé tiasa nyéépkeun karusakan lingkungan sareng mihak serangan anu pikasieuneun, boh ku perorangan boh ku pamaréntah. Carlson niatna ngadukung kabukaan salaku kabijakan anu paling saé pikeun ngungkulan téknologi ieu. Éta negeskeun yén ngan ku kabuka urang tiasa ngawangun jinis ékonomi anu urang peryogikeun pikeun ngagunakeun paling saéna téknologi ieu, bari sakaligus ngarti naon anu bakal dilakukeun ku batur sareng ngabela diri tina kasalahan sareng panyalahgunaan. Nyobian dijaga téknologi janten rahasia henteu pernah jalan. Penerbit outlet ieu tiasa ngabandingkeun usaha pikeun ngawatesan biotéhnologi kana usaha resmi anu dilakukeun generasi anu katukang pikeun ngawatesan téknologi enkripsi.

Nanging, kabuka henteu ngan saukur hartosna kabébasan tina gangguan pangaturan; Carlson nyéépkeun seueur rohangan pikeun ngajajah kamungkinan nyiptakeun ékosistem bisnis suksés dumasar kana modél open source. Tina tingkat anu abstrak, ideu na pikaresepeun: henteu sesah ngartos yén pamrograman nukléotida intina sami tugas sareng pamrograman bit. Nukléotida sanggup dikodekeun dua bit tibatan hiji; sareng prosésor anu langkung alit langkung alit, beueus, sareng bau, tapi éta masih program. Salaku pakakas pikeun damel sareng DNA nyandak orientasi sapertos komputer - gancang janten langkung alit, langkung mirah sareng langkung kuat - aya seueur perkawis kanggo nyiptakeun perpustakaan bébas lisénsi dumasar kana program genetik anu dikembangkeun di basement. Sareng garasi swasta.

Aya sababaraha proyék pikeun ngalakukeun éta. The Yayasan BioBricks digawé pikeun nyiptakeun sakumpulan komponén biologis anu sayogi. Inisiatif sanésna nyaéta Sumber Terbuka Biologis, pantes disingget jadi BiOS. Upaya ieu katingali ngajangjikeun, tapi masalah anu cucuk, anu maca LWN parantos akrab.

Masalah éta, tangtosna, nyaéta patén-patén. Ayeuna, di Amérika Serikat sareng nagara-nagara sanés, sekuen genetik tiasa dipaténkeun, sahingga perusahaan di séktor éta akumulasi saloba mungkin. Hal-hal anu gancang caket kana titik anu sesah pikeun damel di biotéhnologi ti sudut pandang komersial tanpa nganggo patén-patén batur; patén-patén anu sering nutupan fenomena alam anu mendasar. Carlson nyarioskeun carita anu pikaresepeun: sigana industri otomotif sareng penerbangan parantos ngalaman masalah ieu sareng, dina dua kasus, tétéla yén perusahaan henteu tiasa ngalakukeun nanaon sabab sok litigasi pikeun patén. Pamaréntah diintervensi di Amérika Serikat di kadua daérah sareng maksa nyiptakeun kolam renang patén sahingga perusahaan bakal ngeureunkeun silih suud sareng ngamimitian ngalakukeun hal anu pikaresepeun ku téknologi deui.

Kolam patén (sapertos patén sacara umum) langkung milih perusahaan ageung tibatan anu alit. Tapi éta anu leutik dimana lolobana inovasi dina sagala bidang asalna. Carlson hariwang yén Amérika Serikat nuju kana kaayaan dimana perusahaan anu paling saderhana henteu sanggup aya sareng inovasi dicekék. Pendekatan sumber terbuka pikeun biotéhnologi justru tiasa nawiskeun jalan kaluar tina kaayaan ieu.

Tapi sanaos kamiripanna sareng parangkat lunak, damel di lapangan ieu kalayan open source bakal tangguh. Parangkat lunak dijagaan ku hukum hak cipta intelektual di sakumna dunya; Ieu matak ngamudahkeun ngagunakeun sistem otorisasi hak pikeun ngawangun rézim légal anu ku masarakat (sareng perusahaan) ngarasa resep pikeun nyumbang. Urutan genetik henteu ngaraosan jinis panyalindungan ieu, janten patén-patén mangrupikeun hiji-hijina jalan pikeun saha waé anu rumaos kedah kéngingkeun sababaraha tingkat kontrol kumaha pamanggihanana dianggo. Mékanisme otorisasina patén gaya copyleft tiasa ditetepkeun, tapi éta kirang praktis sareng, dina kasus naon ogé, biaya anu tinggi pikeun kéngingkeun patén naékkeun halangan pikeun aksés anu teu aya di daérah otorisasi dumasar kana hak cipta intelektual. Bajak laut biologis lone damel di garasi moal janten kolaborasi sareng komunitas dumasar kana sistem patén.

Salaku konsekuensi tina bédana antara lingkungan hukum, usaha pikeun netepkeun sistem anu sami sareng sumber terbuka dina bidang biotéhnologi kedah netepkeun perjanjian dina kaayaan anu béda sareng anu dianggo ku komunitas parangkat lunak. BioBricks kedah aya dina domain publik; anjeunna draf tina Perjanjian Umum BioBrick (perjanjian kerjasama, sanés mékanisme manajemén otorisasina) meryogikeun mitra kolaborasi pikeun "janji anu teu tiasa dibatalkeun henteu ngalaksanakeun hak-hak intelektual naon waé salaku kolaborator ngalawan pangguna tina bahan anu disumbangkeun." Kontrasna, BiOS langkung terstruktur salaku kolam renang patén dimana anjeun kedah mayar biaya kanggo ngiringan. Carlson henteu nganggap salah sahiji pendekatan ieu idéal, tapi anjeunna ogé ngaku yén anjeunna moal tiasa ngagaduhan ide anu langkung saé.

Pamustunganana, anu diperyogikeun nyaéta rézim hukum anu énggal sareng spésifik pikeun pamanggihan biologis. Sakumaha dicarioskeun ku Carlson, sanés patén-patén atanapi hak-hak inteléktual ogé henteu jelas dinyatakeun dina Konstitusi Amérika Serikat; aranjeunna kreasi législatif. Sugan suatu dinten sababaraha rohangan législatif langkung terang tibatan anu ngatur urang ayeuna bakal mendakan cara pikeun ngadorong kamekaran biotéhnologi terbuka anu tiasa dianggo dina sadaya tingkatan. Éta bakal pikaresepeun pikeun ningali naha putusan anyar Pengadilan Federal Instance Mimiti (Pengadilan Distrik AS) anu nolak patén-patén genetik naékkeun sababaraha pamikiran anu berharga pikeun arah éta.

Anjeun teu kedah janten novelis spekulatif pikeun ngabayangkeun dunya anu kabébasan ngagunakeun, ngarobih, sareng ngadistribusikaeun kode biologis (paling henteu) sami pentingna sareng kabébasan-kabébasan sanés anu tiasa dilarapkeun kana parangkat lunak anu disayogikeun dina silikon. Kumaha waé ogé, henteu sigana urang ngawangun dunya anu ngémutan rupa-rupa kabébasan ieu; urang bahkan henteu ngagaduhan ide anu saé kumaha kaayaan dunya. Tétéla, dina industri biotéh aya kakurangan kapribadianna sorangan pikeun maénkeun peran Richard Stallmans, Linus Torvald, sareng seueur anu sanés anu parantos ngabantosan damel parangkat lunak gratis.

sumber: https://lwn.net/Articles/381091/, tarjamahan ku Ricardo García Perez pikeun Rebelión


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.