Carita anyar pikeun Gentoo

Minggu ayeuna, sapertos biasa, milis Gentoo pinuh ku paguneman ngeunaan masa depan distribusi, sareng salah sahijina narik perhatian kuring, dugi ka janten topik utama tulisan ieu. Tapi sateuacan éta kami bakal terang sakedik sejarah ngeunaan distribusi:

Pencipta Anjeun

Urang balik deui ka milénium terakhir, dina taun 1999 Daniel Robbins, ngaluarkeun versi munggaran Enoch Linux, sebaran anu hoyong patuh sareng standar dugi ka waktos éta dikandung ku sadaya distribusi sanésna, nyiptakeun bungkus tibatan nampi éta disiapkeun. Ideu utama nyaéta nyiptakeun sistem anu nampung pakakas pangguna, sareng henteu ngagaduhan bungkusan anu teu perlu.

FreeBSD

Saatos sababaraha masalah sareng Enok, Daniel hijrah ka FreeBSD, sistem operasi UNIX, sareng éta dimana anjeunna pendak Palabuhan, alat kontrol pakét sistem. Sakumaha anjeun tiasa bayangkeun, palabuhan tanggung jawab nyusun program tibatan kénging binér, pikeun anu sanés alat ieu dianggo pkg.

Gentoo 1.0

Parantos di 2002, saatos ngalereskeun bug anu sesah, Gentoo parantos kéngingkeun nami resmi na, dingaranan spésiés pingguin panggancangna sadayana, sareng ningalikeun dunya versi resmi kahijina. Tonggong ieu mangrupikeun léngkah munggaran dina séri panjang parobihan sareng modifikasi anu muncul dina mangtaun-taun, tapi urang bade fokus kana anu paling penting.

Manajemén Komunitas

Ieu mangrupikeun ciri khas di Gentoo, kusabab teu aya perusahaan khusus anu ngajalankeun, masarakat mangrupikeun anu pamustunganana mutuskeun anu pangsaéna pikeun pamekar boh pangguna. Tapi perlu disebatkeun yén perusahaan ageung sapertos Sony sareng Google parantos ngagunakeun paradigma Gentoo pikeun ningkatkeun sistemna.

2004

Ieu mangrupikeun taun anu sesah pikeun Gentoo, sabab pendiri na kedah masrahkeun manajemén ka Yayasan Gentoo kusabab masalah pribadi. Kusabab ledakan popularitas anu dipiboga ku Gentoo dina waktos éta, jalma-jalma mimitian nganggo Gentoo beuki seueur sareng jumlahna katingali ngajangjikeun, tapi pertumbuhan anu gancang sapertos éta nyusahkeun pikeun nyocogkeun kerangka kana skala anu leres. Salawasna tetep diémutan yén seueur proyek ieu dilaksanakeun dina "waktos luang", ledakan kawentarna henteu saé saéna upami henteu cekap jalma pikeun ngendalikeun kendali.

2007

Taun anu sesah deui, kumargi kurangna struktur anu cekap, sareng kalayan sajenis séri gerilya internal, Gentoo tenggelam kana dunya GNU / Linux sareng janten sebaran "sekunder". Di lingkungan ieu Daniel mutuskeun pikeun balik kana pamekaran aktif salaku pamekar, tapi saatos seueur béda pribadi sareng serangan ku dua pihak, anjeunna mutuskeun pensiunan teu lami saatos asup deui. Teu lami saatos Funtoo Linux, distro dumasar kana Gentoo, tapi ku sababaraha modifikasi penting anu henteu ngungkulan struktur henteu stabil dina waktos éta.

GLEP 39

Gentoo Linux Enhansion Proposal (GLEP) mangrupikeun dokumén anu ngajukeun parobihan, boh téknis boh struktural, pikeun masarakat. GLEP ngalangkungan prosés persiapan, marios, sora, sareng meureun atanapi henteu tiasa dilaksanakeun, gumantung kana kabutuhan masarakat sareng kamandirian proposal. Khususna, GLEP 39 mangrupikeun proyék anu badé nerapkeun struktur énggal pikeun Gentoo Linux, anu urutan sareng cara ngalaksanakeun seueur proyek sareng pangembang diréparasi deui. Dimimitian di 2005, sareng neraskeun prosés pangwangunanna dugi ka disatujuan dina 2008. Éta pasti réspon masarakat, boh pangembang sareng pangguna, pikeun ningkatkeun masalah struktural rumit anu parantos mangaruhan kana mangtaun-taun.

Karuksakan éta atra

Ku waktos ieu, Gentoo parantos ngalaman pisan gerilya internal sareng kurangna kapamimpinan. Seueur pangguna sareng pengembang parantos pensiunan sareng janten proyék alit ngantosan pati. Tapi anu matak héranna nyaéta sanaos sadayana, sareng ngalawan sagala odds, séri parobihan anu dilakukeun Gentoo gaduh struktur anu langkung stabil, sareng berkat turunna pangembang sareng pangguna (kamungkinan sudut pandang anu kontradiktif dina waktos pamekaran) anjeun tiasa ngamimitian ngagarap proyék anyar sareng ningkatkeun Gentoo dina inti na.

Tés pamungkas, mangtaun-taun

10 taun parantos kalangkung ti waktos éta, sareng seueur anu robih, sareng hal-hal sanés anu teu pira, struktur anu ditetepkeun harita parantos didirikeun, sareng seueur anu parantos diajar dina prosés, pamekar anyar parantos sumping sareng anu sanésna parantos parantos. parantos ditarik. Pondokna, Gentoo henteu maot (héran). Sareng hikmah anu anyar ieu kagambar dina bentuk sareng modél pilihan, ngarengsekeun masalah, nampilkeun proyek, singgetna, aranjeunna parantos mutuskeun. Sareng ieu nyandak urang minggu deui ieu.

"Rencana pikeun Gentoo"

Ieu parantos di judulna Tina benang paguneman anu nyababkeun tulisan ieu, sanaos log lengkepna teu acan aya, ieu mangrupikeun sakedik kajadian. Daniel hoyong nyumbang deui kana proyék éta, ngawangun langkung seueur hubungan antara Gentoo sareng Funtoo, sareng ngabéréskeun sababaraha masalah anu tunda di sababaraha proyék komunitas.

Ieu nuju dibahas ayeuna-ayeuna dina daptar, sareng kesan anu munggaran nyaéta Daniel hoyong wangsul langkung ti aktip sahingga ngabantosan kapamimpinan Gentoo (salaku anggota déwan). Pikeun ieu anjeun parantos nyandak kuis pangembang tanpa aksés-aksés, numana séri wawancara dilakukeun ngalangkungan IRC antara saurang perékrut Gentoo (biasana pamekar) sareng anu ngalamar. Dina wawancara ieu, patarosan kuis ditinjau hiji-hiji, anu ngurilingan struktur komunitas anyar, kumaha cara ngalanjutkeun, kumaha ngajukeun sareng kumaha ngalereskeun hal-hal.

Sakumaha catetan tambahan, aya kuis anu dirancang khusus pikeun dimiliki aksés-aksés, ieu ngakibatkeun tiasa langsung ngédit file ieu .ebuild naon jadi .deb o .rpm dina debian atanapi redhat masing-masing. Ieu langkung ketat dina masalah téknis sareng prosés pangropéa program.

Dina raraga ngalaksanakeun wawancara, perlu dibimbing ku pangembang Gentoo, anu ngajelaskeun prosés pikeun ngalamar sareng ngabimbing aranjeunna ngalangkungan prosés milarian jawaban (sadayana saé didokumentasikeun pisan ku éta tiasa dilakukeun tanpa pembimbing. , tapi perlu aya sareng salah sahiji supados anjeunna / saha waé anu naroskeun anu diwawancara).

Diajar tina sajarah

Kuring henteu nganggap diri kuring resep kana sajarah, tapi kuring parantos diajar yén peryogi kauninga upami urang henteu hoyong ngalakukeun kasalahan anu sami, sareng sapertos program, terang naon anu kajantenan dina ngajar ngajar urang pikeun langkung ngartos masa depan. Ieu bakal janten topik anu tetep dina milis Gentoo pikeun sababaraha dinten ka payun atanapi panginten minggu-minggu, sareng mudah-mudahan janten langkung saé, sabab mangtaun-taun teu ngaliwat sareng kadua pihakna parantos ngagaduhan pangalaman yuswa. Akhirna urang sadayana milari hal anu sami, pikeun tetep ngawangun Gentoo anu langkung saé sareng langkung saé. Salam sareng hatur nuhun parantos dugi kadieu 🙂


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

9 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   HO2Gi cenahna

    Tulisan anu saé pisan, kuring ngabagjakeun anjeun.

  2.   seuneu béntang cenahna

    tulisan anu saé pisan

  3.   Jose J Gasikon cenahna

    Upami kelas politik-ékonomi kapilih, dunya sanés bakal tiasa, tanpa kapitalisme liar (Friedmanites) sareng visi Keynesian ngeunaan nagara kasejahteraan.
    Tulisan anu saé dugi ka ayeuna kuring ngartos kumaha damel Gentoo, sareng éta henteu gampang pisan.
    Aranjeunna "jalan bari leumpang" Machado.
    Wasalam

  4.   Alberto cardona cenahna

    Hello!
    Kumaha saur anjeun ngeunaan Funtoo sareng naon anu anjeun terang ngeunaan alesan anu nyababkeun Daniel nyiptakeun distro (Funtoo).
    Kuring maca yén anjeunna aya di Microsoft tapi balik deui ka Gentoo sareng henteu ngiluan proyek éta jadi anjeunna mutuskeun mendakan Funtoo.
    Detil éta sok ngajantenkeun kuring rada curiga.
    Abdi hoyong terang upami anjeun kantos nganggo Funtoo sareng naon kesan sareng bédana anjeun sareng Gentoo.

    Salam!
    Pos anu saé! sakumaha biasana 🙂

    1.    ChrisADR cenahna

      Halo Alberto,

      Nya, leres, Daniel aya di Microsoft, ku alesan padamelan murni, sabab anjeunna nyarios dina sababaraha waktos: "Ide na nyaéta ngajarkeun Microsoft kumaha jalanna parangkat lunak gratis sareng sumber terbuka." Saatos ngabéréskeun masalah pribadi anu nyababkeun anjeunna ninggalkeun Gentoo di tempat anu mimiti, anjeunna mutuskeun hubungan deui sareng komunitas, tapi dina waktos ieu kaayaan rada tegang, sareng sababaraha pangembang anu nyusahkeun. Gesekan sareng serangan pribadi laun-laun ngajantenkeun kaayaan langkung tegang. Dina titik pegatna, Daniel mutuskeun ninggalkeun komunitas "mumusuhan" sareng mendakan versi anyar Gentoo ... Funtoo ngalaman parobihan struktural dina portage sareng prosés anu sanés, "perbaikan" sapertos anu bakal dicarioskeun. Prosés ieu ngarobah skéma atanapi struktur dina proyék sumber kabuka kadang rumit, sareng nyobian ngayakinkeun komunitas henteu bakal jalan saé. Dinten ayeuna, Daniel terus-terusan nyumbang kana pamekaran Portage sareng dinten ayeuna diperkirakeun aya épolusi anyar dina manajer paket Gentoo.

      Kuring henteu acan nyobian Funtoo sacara pribadi, kuring parantos nguping hal-hal anu saé ngeunaan distribusi. Bédana dina titik ieu tiasa mangrupikeun struktur sareng arah proyék, prioritas Funtoo lengkep dina halaman wéb na, mangrupikeun séri prioritas anu ngalaksanakeun proyék.

      Mudah-mudahan kuring tiasa netelakeun mamangna sakedik 🙂
      Wasalam

  5.   fernan cenahna

    Hello:
    Naha saur anjeun gentoo bener-bener sesah pikeun pangguna pikeun dianggo unggal dinten? Kuring nyarios ieu kusabab, tétéla sareng tina kabodoan, sigana yén pikeun pangguna normal, sanés programmer atanapi murid GNU linux, gentoo gaduh kompleksitas anu luar biasa pikeun ngajaga éta diénggalan sareng bebas tina masalah, portage nempatkeun seueur berita, kompilasi peryogi waktos, sigana bakal tibatan distro binér anu sanés sanaos aranjeunna rada kirang épisiasi sabab éta taun-taun entong jauh tina hal gampang.
    Maka tulisan di handap ieu ngeunaan gentoo nyaéta kumaha ngajaga gentoo saatos dipasang.
    Salam.

    1.    ChrisADR cenahna

      Hai Fernan.

      Jawaban pondok: Henteu, sigana mah sesah pikeun pangguna "normal".

      Waleran panjang:
      Leres upami kurva pajeulitna Gentoo lungkawing (éta ngingetan kuring saeutik nalika kuring mimiti diajar Vim), tapi ieu sabagean kusabab GNU / Linux ngaliwat prosés "nyumput" pajeulitna. Éta hal anu rumit henteu ngajantenkeun goréng, sabalikna, ngaleungitkeun kompleksitas hal pamustunganana ngajantenkeun goréng, tapi tingali dina Windows 🙂 Kompléksitas disumputkeun langkung parah tibatan anu sanés sabab éta ngajantenkeun pangguna janten gumantung.

      Ayeuna kuring, dinten ayeuna, kuring ngan ukur kedah ngajalankeun dua paréntah pikeun ngajaga gentoo kuring tetep dina cabang (eksperimen) henteu stabil saminggu sakali, atanapi unggal 3 dinten upami aya seueur parobihan:

      muncul –sync

      muncul -avuD @world

      atanapi saruana

      muncul –ménta –pangalér –pdate –depok @ dunya

      Anu mimiti nyingkronkeun Repository (sapertos pembaruan #apt)
      Anu kadua ngamutahirkeun sadaya program anu kuring pasang sareng katergantunganana (#apt upgrade)

      Mimitina jelas yén éta rada sesah ngartos berita, sareng kasalahan, tapi sakali kasusah anu munggaran parantos diloloskeun, hal-hal mimiti raos, sareng katingali langkung lengkep. (Kuring gagal sababaraha alat kuring sababaraha kali, kedah masang ti mimiti, tapi ku unggal kasalahan aya pelajaran anu penting pisan 🙂)

      Sareng ieu sanés ngan ukur ngabantosan pangguna "normal" pikeun mecah katergantungan, éta ngajarkeun anjeunna hal-hal dina prosés anu leres-leres hakekat GNU / Linux, kabébasan nyata.

      Sedengkeun pikeun anu terakhir, leres, distribusi binér langkung saderhana, pikeun "pangguna." Sareng sababaraha tingkat, pikeun ngagunakeun Gentoo anjeun kedah gaduh kacenderungan khusus pikeun téknologi, atanapi peryogi pisan épisiensi. Sareng éta ogé mangrupikeun hal anu saé pikeun GNU / Linux 🙂 anjeun bébas milih tingkat anu paling cocog sareng kabutuhan anjeun 🙂 Gentoo henteu nyobian nyumputkeun kompleksitas parangkat lunakna, sabalikna, éta ngajarkeun pangguna kana pajeulitna sahingga anjeunna tiasa mutuskeun naon anu kedah dilakukeun sareng Unggal bagian, éta mangrupikeun hal anu ngagaduhan tanggung jawab, tapi nalika dikawasa, éta bakal ngasilkeun kapuasan anu langkung ageung 🙂 sahenteuna kuring ngaraos langkung saé terang persis naon anu kuring gaduh dina tim kuring, sareng kumaha kuring ngagaduhanana, sareng naha kuring ngagaduhanana
      Salam,

  6.   fernan cenahna

    Hello:
    Di tempat damel aranjeunna nempatkeun kami Windows 10, kuring parantos nganggo gnome di bumi salami 4 taun ogé, windows 10 sigana pikareueuseun kuring, naon deui, dina kasus kuring, ku masalah visi kuring kuring langkung saé adaptasi manjaro gnome kuring tibatan windows 10 kalayan swasta anu ngagedéan.
    Salam.

  7.   Alvarito05050506 cenahna

    Tulisan anu saé pisan, sateuacan mendakan tulisan anjeun kuring bahkan henteu terang yén Gentoo aya sareng ayeuna kuring badé ngalih ti Raspbian ka Gemtoo. HATUR NUHUN!