Coronavirus: Kumaha Gratis sareng Open Software nyumbang kana perjuangan éta?

Coronavirus: Kumaha Gratis sareng Open Software nyumbang kana perjuangan éta?

Coronavirus: Kumaha Gratis sareng Open Software nyumbang kana perjuangan éta?

Sakumaha seueur urang parantos terang, panyakit taun 2020 nyaéta Panyawat viruscorona 2019, anu disingget Covid-19. Nomenclature tina: "CO" pakait sareng "Mahkota", "Saw" a "Virus" y "D" a "Panyakit" ("Panyakit"). Naon anu disababkeun ku arus Coronavirus disebut "Sindrom pernafasan akut parah coronavirus 2 ".

Kusabab kitu, teu heran, éta sadayana poténsial manpaat pikeun Perangkat Lunak Gratis sareng Sumber Terbuka, ayeuna nuju damel pikeun damel sareng ieu gelut anu dinten ieu, serius sangsara dina Kamanusaan.

Coronavirus: Bubuka

Sakumaha anu parantos urang tingali, dina sababaraha tulisan saméméhna, diantara anu sanésna, sapertos:

El Software gratis sareng Sumber Terbuka ngagaduhan poténsi mangpaat anu luar biasa, sareng parantos masihan sumbangan anu berharga, dina médan ilmiah-téhnologis, utamina dina hal Kaséhatan sareng Kedokteran. Kituna, teu heran yén kuring ayeuna terang ieu nganggo sababaraha alat Parangkat lunak gratis sareng / atanapi kabuka pikeun merangan virus ayeuna sareng panyakit anu disababkeun.

Coronavirus: Struktur

Coronavirus

Naon ari Coronavirus?

nu Coronavirus Aranjeunna ngahutang namina pikeun penampilan anu dipasihkeun, sabab éta mirip pisan sareng Makuta atanapi halo. Sareng di jalma aranjeunna biasana nyababkeun inféksi pernapasan, anu tiasa dibasajankeun cold cold dugi ka panyawat anu langkung serius sapertos Sindrom pernapasan Wétan Tengah (MERS) jeung Sindrom pernapasan akut parah (SARS).

nu Coronavirus Éta mangrupikeun bagian tina kulawarga ageung virus, sababaraha anu mangaruhan jalma, sareng anu sanés anu mangaruhan sato, sapertos onta, ucing, sareng kalong. Kanggo ayeuna, numutkeun tangkal genetik virus ieu, katingalina asalna tina bat. Tapi, dina kasus éta, ogé henteu dipikaterang kumaha virus na tiasa langsung ucul ti kalong ka manusa, atanapi upami aya sato host panengah.

dumasar kana Panitia Internasional ngeunaan Taksonomi Virus, lembaga anu tanggung jawab masihan nami ka virus énggal anu dideteksi, kanggo tanggal 11 Pebruari tina 2020anu anyar Coronavirus (mimiti dikenalkeun dina Wuhan, Cina) ayeuna dingaranan Sindrom pernapasan akut parah coronavirus 2, Atanapi kantun  SARS-cov-2. Daun mana anu jelas ditetepkeun, hubungan ieu sareng anu sateuacanna, disebut SARS (SARS-CoV), anu nyababkeun wabah sindrom pernapasan akut parah (SARS atanapi SARS) dina 2002-2003.

Naon ari COVID-19?

El Covid-19 mangrupikeun panyakit énggal, disababkeun ku a novél Coronavirus (SARS-CoV-2), anu teu acan katingali sateuacanna di manusa. Tanda sareng gejalana tiasa muncul antara dua sareng 14 dinten saatos kakeunaan, sareng tiasa kalebet manifestasi tina Demam, batuk sareng sesak napas atanapi kasulitan napas.

Pikeun terang langkung seueur ngeunaan Covid-19 jeung SARS-cov-2 Disarankeun ngakses tautan ieu: Mayo klinik y CDC.

Coronavirus: Rampart

Software gratis sareng Sumber Terbuka ngalawan Coronavirus

Sanaos, ayeuna teh Covid-19 Éta parantos mangaruhan kana réalisasi seueur kajadian sareng kagiatan dina sagala rupa di dunya, kalebet anu aya hubunganana sareng Software gratis sareng Sumber Terbuka, sapertos anu SUSECON, KubeCon + CloudNativeCon y KTT Red Hat 2020. Sareng éta tiasa neraskeun mangaruhan batur sapertos Openouthcode 2020 y Akademi-s 2020éta Software gratis sareng Sumber Terbuka parantos nyumbang kana panilitian sareng merangan Covid-19.

diantara nu pakakas parangkat lunak gratis sareng terbuka dipaké pikeun tujuan ieu urang tiasa nyebatkeun aplikasi ieu:

GitHub

Ayeuna, situs ieu nyayogikeun jasa-jasa na pikeun nyimpen sareng ngabagi detil lengkep ngeunaan pamrosésan bioinformatik dina skéma 172 génom dugi ka kéngingkeun ti Covid-19 antara Désémber 2019 dugi ka Maret 2020. baca leuwih.

Inisiatif GISAID

Éta mangrupikeun prakarsa kabuka anu ngamajukeun bursa internasional sadaya urutan virus influenza, data klinis sareng epidemiologis anu aya hubunganana sareng virus manusa, sareng data géografis sareng spésiés-spésifik anu aya hubunganana sareng virus sato sareng sato anu sanés, pikeun Ngabantosan panaliti ngartos kumaha aranjeunna mekar, sumebar sareng tiasa janten pandemik parantos nyumbang kana gelut éta. baca leuwih.

benteng

Parangkat Lunak Sumber Terbuka ieu dianggo pikeun masihan sareng map maca bacaan sacara real-time dina virus SARS-cov-2sabab éta aplikasi anu dirancang khusus pikeun maca tugas, pemetaan sareng analisis filogénetik sacara langsung. baca leuwih.

CommCare

Kolaborasi platform manajemén kasus sél open source ieu dianggo ku 700.000 padamel Podomoro garis payun di langkung ti 60 nagara pikeun nuturkeun kalayan klien, ngalangkungan pangiriman kontinyu jasa, ranté suplai komoditi sareng pesen ka pasién, parantos janten bantosan anu penting dina perjuangan. baca leuwih.

Pakakas Kaséhatan Komunitas (CHT)

Pakakas Kaséhatan Komunitas ieu mangrupikeun barang publik global anu kalebet téknologi sumber terbuka pikeun pagawé kaséhatan masarakat sareng pengawas, sumber aksés anu kabuka, sareng komunitas prakték pikeun ngamajukeun perlindungan kaséhatan universal. Ngalawan COVID-19 éta tiasa dianggo salaku pangrojong ku ngirim pesen téks SMS, analisis data, acara pendukung, nyebarkeun pesen pendidikan, diantara sababaraha cara deui. baca leuwih.

Sakumaha urang tiasa tingali, anjeun sareng seueur anu sanés pakakas parangkat lunak gratis sareng terbuka, aya atanapi tiasa, gunana ngalawan kajahatan ayeuna ieu. Kanggo sésana, kami ngarepkeun kami tiasa kéngingkeun sakali deui, ieu perang dunya anyar ngalawan ieu panyakit global dina tugas.

Gambar umum pikeun kasimpulan artikel

kacindekan

Kami arepkeun ieu "gunana tulisan saeutik" kana kontribusi atanapi sumbangan ti «Software Libre, Código Abierto» dina merangan kajahatan anu matak kaduhung ayeuna «Coronavirus», anu ayeuna nyababkeun maotna, karusakan kaséhatan komo ékonomi di dunya, dipikaresep pisan sareng kagunaan, pikeun sadayana «Comunidad de Software Libre y Código Abierto» sareng kontribusi hébat kana difusi ékosistem aplikasi éndah, gigantic sareng ngembang tina «GNU/Linux».

Sareng kanggo langkung seueur inpormasi, tong teras-terasan ngadatangan naon waé Perpustakaan online Como OpenLibra y jedit maca buku (PDF) ngeunaan topik ieu atanapi anu sanés daérah pangetahuan. Kanggo ayeuna, upami anjeun resep ieu «publicación», tong lirén ngabagi na sareng batur, di anjeun Situs wéb paporit, saluran, grup, atanapi komunitas tina jaringan sosial, langkung saé gratis sareng kabuka salaku Mastodon, atanapi aman sareng pribadi sapertos telegram.

Atanapi kantun didatangan halaman bumi kami di TiLinux atanapi lebet kana Saluran resmi Telegram ti DesdeLinux maca sareng milih ieu atanapi publikasi menarik anu sanés dina «Software Libre», «Código Abierto», «GNU/Linux» sareng topik-topik sanés anu aya hubunganana sareng «Informática y la Computación»jeung «Actualidad tecnológica».


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

bool (leres)