Debat: Sumbang atanapi henteu Sumbang! Ieu dilema. Entong ngantep Software Gratis sareng Dokuméntasi Gratis maot. Eweuh gratis anu Abadi!

lpi Topik dinten ieu leres-leres kontroversial, tapi anu leres mah kuduna henteu!

SUMBANG

Balik deui nalika kuring a normal (khas) pamaké de Parangkat Lunak proprietari (Windows) sareng saé Pecinta Séktor Téhnologi Informasi sareng Téknologi, éta cekap pikeun kuring nyambung kana Internét, buka seuseueurna kana Wéb anu Perusahaan Pangembangan Parangkat Lunak atanapi halaman wéb sakapeung perusahaan promosi Parangkat Lunak terang kana program (aplikasi) de pantun (panggunaan ayeuna) kanggo engké mésér atanapi mésér sacara ilegal (bajakan) cenah produk kalayan dokuméntasi resmi masing-masing. Parangkat lunak swasta sareng Dokuméntasi Resmi. Sadayana dina hiji, dina Internét nalika Parangkat lunak wasta éta, ti saprak patukang tonggong moneter (kauangan) éta asalna tina lega séktor (konsumén komérsial sareng bumi) pangeusina

Sakitar 8 taun ka pengker kuring mimiti ngadangukeun sareng maca ngeunaan Software gratis sareng GNU / Linux. Sareng saatos waktos kuring ngamimitian tés bumi anu pangpayunna sareng sababaraha CD Live de Knoppix sareng sababaraha fasilitas bumi anu didamel awal SUSE, Ubuntu sareng DEBIAN. Sareng saatos 2 taun kuring kéngingkeun padamelan munggaran kuring leres-leres di Daérah informatika Como Spesialis Dukungan Téknis (Dukungan Anggota) sareng sakedik sakedik dugi ka dinten ieu kuring tampil salaku Manajer Server (SysAdmin).

Kuring pasti ngaku yén kuring geus nyieun sababaraha kursus mayar di lembaga anu saé Téhnik swasta sareng umum, tapi seuseueurna kuring kedah ngaku yén sapertos anu dipikacinta Teknologi Informasi sareng Komunikasi (TIK) pangpangna sareng pangetahuan anu dipikagaduh kuring asalna ti maca mandiri ngeunaan naon anu ayeuna mah Workspace kuring: Software gratis sareng GNU / Linux.

Ayeuna sareng ngeunteung kana éta, urang sadayana kedah ngadamel patarosan réfléksi:

Upami sadayana pangetahuan urang ngeunaan Perangkat Lunak Gratis sareng GNU / Linux asalna tina bacaan anu didik ku nyalira ngeunaan Eusi Gratis anu sayogi, kumaha urang tiasa ngabantosan éta pikeun tetep Gratis, Diperbarui sareng Berkepanjangan tina waktos?

Dolar Tapi, sateuacan ngajawab patarosan ieu, kuring hoyong netelakeun sababaraha konsep:

  • Naon hartosna nyumbang?

Sumbangan mangrupikeun pamasihan sukarela pikeun anu dipimilik ku anjeun. Sumbangan mangrupikeun tindakan anu diwangun ku liberalisasi sukarela antara jalma hirup, anu penting pikeun partisipasi dua pihak, salah sahiji anu bakal dijantenkeun pembuangan gratis hiji atanapi langkung barang anu sipatna atanapi dina cacatna anu ku judul naon waé diberdayakeun pikeun miceun, anu ngadon; sareng pihak anu sanésna, disebat rampung, anu bakal ngagaduhan kakuatan pikeun narima éta atanapi nolakna, tanpa kedah nganteurkeun jinis tinimbangan, kecuali upami diklarifikasi yén sumbangan éta ditanggung ku biaya. Dina sababaraha sistem hukum, tindakan di luhur diatur ku kontrak. Sumbangan éta bakal salawasna nunjukkeun yén sumbangan donatur diréduksi sareng, sabalikna, tina dilakukeun parantos ningkat, bari, ku kontrak, donor tiasa nyayogikeun panggunaan anu disumbangkeun dugi ka waktos anu parantos ditangtoskeun atanapi saumur hirup, maka, nalika donatur maot, anu parantos nampi sumbangan anu dimaksud. Catetan: Dicandak tina Harti ABC (http://www.definicionabc.com/general/donacion.php).

Naon Eusi Gratis?

Pokokna tiasa ditétélakeun yén "Konsép ieu tiasa ditafsirkeun salaku dokuméntasi anu ngajamin panggunaan gratis éta, nyaéta nyalin sareng ngarobih eusina, kalayan ukur larangan henteu ngarobih lisénsi na", sanaos "Kuring sacara pribadi nyandung konsép ieu sami tapi dina hartos anu langkung lega, nyaéta, ngalebetkeun sagala rupa anu ditulis ku tulisan, utamina karya sastra non-téhnis, sapertos carita, buku pendidikan, novel, sareng anu sanésna ».

Kanggo langkung seueur inpormasi ngeunaan poko anjeun tiasa maca tulisan sanés kuring anu sanés:

Debat: Dokuméntasi Bébas ngalawan Hak Cipta sareng Harta Inteléktual! Kusabab henteu sadayana Perangkat Lunak Gratis.

Tapi dina kasus urang pikeun ayeuna urang bakal ningali salaku Eusi Gratis pikeun sadaya dokuméntasi tertulis atanapi multimédia (téhnologis), didamel sareng disayogikeun ku jutaan di planét pikeun kauntungan koléktif unggal jalma anu meryogikeunana, tanpa aya kawajiban moneter sateuacanna.

Sareng kumaha urang tiasa nyumbang kana ngajaga Parangkat Lunak Gratis sareng Eusi Gratis masing-masing Gratis, Diperbarui sareng Berkepanjangan tina waktos?

Unggal dinten dina Internét aya jutaan jalma anu nyiptakeun eusi bébas dina jaringan, sapertos Manual, Pitunjuk, Tutorial, Tutorial video, Podcast, nyerat publikasi téknis sareng / atanapi waleran (solusi téknis) dina Forum, Blog atanapi Jaringan Sosial ngeunaan program atanapi kasalahan program (Sistem Operasi, Aplikasi, Kaulinan, sareng anu sanésna) atanapi kolaborasi langsung atanapi henteu langsung kalayan sagala jinis eusi anu kreatif sareng aslina, tarjamahan, pendapat, sareng sadayana jinisna. Hsakumaha klik IEUH rék dilegakeun dina topik ieu.

Sareng saluareun éta kapuasan propésional, pribadi sareng manusa pikeun ngabantosan teh tatangga (babaturan / batur sapagawean / koléktif), naon anu kéngingkeun panyipta anu luar biasa ieu eusi bébas didamel di dunya anu diperyogikeun artos pikeun sadayana ngarasa wareg ku kalakuan urang sapopoe jeung hirup ditarima ogé di?

Kuring pasti ngulang deui «kapuasan propésional, pribadi sareng manusa pikeun ngabantosan teh tatangga (babaturan / batur sapagawean / koléktif)»Kudu cukup pahala, tapi éta nyésakeun seueur kaayaan anu kritis, dina unggal dinten, dimana seueur jalmi gaduh masalah ngalaksanakeunana aktipitas bébas henteu wajib. Sareng kaayaan ieu tiasa lumangsung dina varian sapertos: Pangropéa a hosting, pamekaran sareng terbitan anu énggal podcast, ngagaleuh (ngagaleuh) a program atanapi kaulinan (henteu gratis) kanggo Lisénsi / Linux Ubuntu anu anjeun hoyong marios atanapi nyingkab, kanggo tiasa mayar ka kolaborator, ilustrator, programer, sareng propésional sanés anu ngiringan kagiatan kréatip anjeun, supados henteu kedah nyéépkeun waktos luang anu berharga pikeun jalan-jalan di jalan nyobian milarian padamelan tambahan (téknis) kanggo ngarengsekeun anggaran anjeun (dibereskeun upami anjeun gaduhna) sareng hirup kalayan martabat.

Kituna, urang ningali beuki seueur inisiatif anu nyungkeun dukungan ti formulir umumdina wangun sumbangan, tapi aya seueur deui anu nyungkeun dukungan ieu ti sacara pribadi (kampanye pembiayaan), sareng karunya pisan dina seueur kasus teu aya anu tiasa nyayogikeun bantosan éta. Ieu sigana bakal dugi ka sababaraha tingkat, sareng kana waktos, dina ngeureunkeun kagiatan éta. Pasti seueur anu langkung milih jalur alternatip tina iklan pikeun kéngingkeun kauntungan ku jumlah kunjungan atanapi jinisna PTC (Mayar pikeun Klik / Pay per klik) yén seueur konsumén gratis sigana henteu resep, tapi anu biasana ngagambarkeun a usaha terakhir pikeun tetep ngahasilkeun kontén gratis pikeun pangguna gratis sakedik masihan sumbangan pikeun panyipta eusi gratis.

Dina sababaraha kasus tiasa kahartos yén di nagara-nagara tangtu kusabab krisis ékonomi atanapi halangan hukum, éta henteu gampang nyumbang dunya mata uang ngarobah bébas, sapertos Dolar sareng Euro (atanapi anu sami dina Pounds, Francs, Crowns, Yen, Yuan sareng Rubles), tapi éta henteu hartosna kakuatan ngahubungi panyipta eusi sapertos kitu sareng nawiskeun sababaraha jinis bantosan yén anjeunna tiasa nyungkeun neraskeun karyana kréatipna.

Hayu urang émut yén salian ti dukungan profesional pikeun panyipta eusi gratis, ka saha urang maca, ngupingkeun, sareng ngararasakeun terbitanna unggal dinten, mangrupikeun dorongan anu kami pasihkeun ka panyipta, pikeun terus nyiptakeun, sareng ningkatkeun konténna, ogé anu finansial penting pikeun ngabantosan aranjeunna tetep dina waktos sareng mandiri!

Sareng urang pasti terang yén eusi gratis mangrupikeun raja dina internét. Tapi gratis teu kedah gratis. Sareng sanaos disebatkeun kitu eusi mayar langkung saé, kanyataanna nyaéta nalika henteu gratis, éta bakal éléh tulisan (datang / pamiarsa / konsumén) gancang. Sigana mah ieu tiasa ditungtungan ku cara anu béda, tapi sabagian rada katebak. Eusi anu berkualitas rendah, sabab upami jalma anu ngahasilkeun éta henteu ngeusi batre, aranjeunna bakal gancang kaleungitan minat sareng ninggalkeun kagiatan kreatif anu teu dibayar éta, ogé nalika toko berita online lirén ngiringan tanaga anu mumpuni pikeun nyiptakeun (milari inpormasi anu énggal atanapi inovatif) , kumargi nyalin sareng ngarobih naon anu tos aya, cekap, sareng seueur deui upami anjeun moal mayar nanaon atanapi sakedik kanggo éta. contona: Anjeun kedah ningali pers nasional, sareng tingkat kualitas rata-rata. Ieu pasisian anu pikasebeleun sareng narik perséntase anu luhur tina bahan ti agénsi asing. Nyaéta, éta henteu deui masihan padamelan sabab kréatip atanapi énggal henteu dijual deui, tapi naon anu disalin sareng dirobih.

Pikeun nyusun deui Bill Gates:

«Naon anu matak nguntungkeun ngeunaan filantropi?

Anjeun gaduh kasempetan pikeun ngurus jalma anu spesialis hébat di daérahna. Mangrupikeun padamelan anu maksa anjeun pikeun terus diajar, éta ngeuyeuban pisan. Sareng anjeun ngagaduhan perasaan yén naon anu anjeun lakukeun penting.

Naon intina mana langkung ageung nyumbang artos tibatan nyimpenna nyalira?

Tangtosna, nyumbang artos langkung ngeuyeuban tibatan ngajaga éta. Di luhur ambang tangtu, gaduh artos langkung seueur henteu ngabédakeun cara hirup anjeun. Hamburger hargana mangrupikeun biaya hamburger, sami pikeun sadayana. Anjeun moal gaduh burger anu langkung saé kusabab gaduh artos anu langkung seueur kanggo mayar éta. Bisi kuring, alat transportasi kuring henteu kunanaon. Ngagaduhan pesawat pribadi anu saé. Tapi, sajaba ti transportasi, naon anu kuring lakukeun sareng naon anu kuring gaduh cukup normal. Kuring tuang hamburger normal, kuring angkat kana mobil normal ... Janten aya titik dimana gaduh artos langkung henteu ngarobih kahirupan anjeun. Tapi nyumbangkeun artos pikeun sabab filantropi ngarobahna. Pikeun saé.

Ku tukang:

ELINGKEUN KANGGO NGASORKEUN KA PROYEK GRATIS, PROGRAM, PEMBANGSA ATAWA NYiptakeun Eusi, Sateuacanna Sataun!

Salaku bacaan anu disarankeun, kuring ngantunkeun anjeun tautan ieu pikeun nyumbang kana perdebatan anu diangkat:

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

14 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Mauricio Baéza cenahna

    Kuring bakal nyaritakeun ngeunaan pangalaman kuring ... ampir sadaya anu kuring pelajari sacara tepat dina Internét dokuméntasi gratis, janten kuring jelas yén anjeun kedah nyumbang, anu kuring kantos lakukeun ... nalika kuring tiasa nyumbangkeun hal, kuring nyerat buku pamrograman dina basa Spanyol ngeunaan dokuméntasi yén teu aya sareng masih kurang basa urang, buku anu dimaksud biaya kuring 3 taun damel sareng riset, dugi ka ayeuna gaduh langkung ti 50,000 unduhan, diantarana kuring nampi sakitar 20 sumbangan ... kuring gaduh nada anu sami pikeun anu sanés, saur kuring, proyek penting ... sacara pribadi, kuring siga gagal pisan dina cara nyungkeun sumbangan ... janten kuring milarian skéma anu sanés ...

    Wasalam

  2.   Arazal cenahna

    Mimiti, nyebatkeun yén éta méwah, unggal pos anjeun pantes janten perpustakaan, anjeun henteu nyéépkeun keraguan atanapi teu aman, sadayana jelas sareng jelas.

    Dina masalah ieu, sebutkeun yén kuring satuju pisan. Anjeun kedah nyumbang nalika anjeun tiasa nyumbang, éta mangrupikeun hal anu penting dina parangkat lunak gratis upami urang hoyong tetep hirup. Tapi nyumbang kana naon? Patarosan anu pikaresepeun ngémutan yén aya seueur proyek gratis sareng sumberdaya pikeun nyumbangkeun sumbangan dina tingkat swasta henteu seueur. Konci pikeun ngajawab patarosan ieu, tina pandangan kuring, aya dina kagunaanna. Naha parangkat lunak, sistem, sumber gratis ieu masihan anjeun hal anu penting pikeun kahirupan anjeun? Upami jawaban na negeskeun maka, maka, upami anjeun tiasa, maka anjeun kedah nyumbang, kumargi, ku cara ieu, anjeun nunjukkeun komitmen anjeun kana naon anu nyandak anjeun sareng anjeun nyumbang kanggo neraskeun jurang éta.

    Tapi éta sapertos kahirupan, anjeun henteu tuang ngan sakali sareng anjeun moal tiasa hirup tina hiji sumbangan. Mertimbangkeun sifat sukarela anu dipimilik, sareng sumber daya terbatas anu dipibanda ku urang ayeuna, kuring satuju yén sumbangan taunan pikeun proyék-proyék gratis anu nyumbangkeun hal pikeun anjeun leres.

    Singkatna, hatur nuhun parantos nyayogikeun kanyataan intrinsik parangkat lunak gratis

    Pikeun nyumbang

  3.   Ing. Jose Albert cenahna

    Satuju pisan sareng anjeun, dina jawaban sareng kasimpulan anjeun!

    Éta "lereskeun sumbangan taunan pikeun proyék-proyék gratis (Program / Blog / Blogger) anu masihan anjeun (kami) naon-naon".

  4.   Grim cenahna

    Éntri anu suksés pisan, sababaraha kali urang mopohokeun (urang hilap) yén proyék gratis henteu dijaga ku sihir.

    Ku jalan kitu, kuring parantos niténan yén anjeun ngalieurkeun kecap pagawéan sareng kecap pangantét, dina sababaraha kalimat anjeun nyerat "ha" nalika anjeun kedah nempatkeun "a".

    «Kira-kira 8 taun ka pengker kuring mimiti ngadangukeun […]»
    «[…] Kumaha urang tiasa nyumbang sahingga tetep Gratis […]»
    «[…] Eusi Gratis ngagaduhan sadayana Dokuméntasi Téknis […]»
    «[…] Pikeun ngahaturanan waktos luang anu berharga éta kedah indit-inditan […]»
    «[…] Aya seueur konsumén gratis […]»
    «[…] Penting pikeun ngabantosan aranjeunna tetep dina waktos […]»

  5.   Ing. Jose Albert cenahna

    Mauricio Baeza mangrupikeun kanyataan anu nyata balesan moneter sakedik anu nampi sababaraha panyipta aplikasi atanapi kontén gratis tina kamungkinan 1 milyar pangguna sareng konsumén diantarana!

    Dina kasus khusus kuring, sakali di nagara kuring kuring nyobian ngajual aplikasi pikeun ngajadikeun otomatis prosedur pembaruan sareng konfigurasi dina DEBIAN kalayan jaminan dukungan sareng kuring nampi seueur kritik, anu maksa kuring miceun ideu hirup salaku pamekar aplikasi , sareng lulus panyipta eusi.

    Anu nembé mimiti ngabuktikeun nguntungkeun!

  6.   nada cenahna

    Wah, komunitas Linuxera henteu maju; Kuring kantos nganggo Linux, di universitas (ubuntu, debian, gentoo ... anjeun namina) sareng kuring 'yakin' kana perangkat lunak gratis; TAPI, oh realitas nona, anjeun geulis sareng pikareueuseun, nalika kuring angkat ka dunya nyata sareng kéngingkeun padamelan kuring ngartos 100% sadaya karugianana.
    Dinten ayeuna kuring program sareng Mac anu teu tiasa dipisahkeun sareng kuring parantos disertifikasi dina Windows (sareng dina Linux ogé); tapi tukang sapatu pikeun sapatu anjeun: Linux dina server, Windows dina desktop sareng Mac pikeun ngembangkeun. Pangguna Linux moal pernah diajar, komunitasna nyaéta musuh anu paling parah tina sistemna, pikeun komunitas Linux henteu maju; sanés nanaon Foundation Foundation Foundation recently Linux Linux Linux Linux Linux Linux Linux Linux eg Linux Linux Foundation Foundation eg them Foundation only only only only only only only kaputusan aranjeunna: ngan ukur jalma anu mayar anu pantes.
    BAYAR NINGKATKEUN SISTEM ANJEUN JEUNG KALUARKEUN KA TINGKATNA HEULA !!!

    1.    yomero cenahna

      Kuring sapuk pisan sareng anjeun sadayana, sareng kuring bakal maju deui: Linux, salaku OS gratis, bakal énggal ngaleungit "kecuali" komunitasna robih sareng mimiti apolis; upami teu, pami Linux gratis, hatur nuhun mayar Linux.

  7.   Mario Guillermo Zavala Silva cenahna

    Tulisan anjeun anu pangsaéna .. enya kuring 100% sareng pendapat anjeun….

    salam

  8.   Ing. Jose Albert cenahna

    Dear Toño (Mugi anjeun henteu nyandak EL Amable). Kuring béda kuring masihan anjeun dina aspék ieu. Linux pikeun Supercomputers, MegaServers, Server. Ogé pikeun Workstations sareng Home PC ngonpigurasi ku tanaga IT anu resep Software Gratis. Kuring béjakeun ka anjeun tina pangalaman, Masalah sareng Parangkat Lunak Gratis nyaéta Lapisan 9, sanés pangguna tapi teknisi na. Éta nalika ngamajukeun sareng masang éta anjeun henteu kedah ngalakukeun éta tina haté upami anjeun henteu ngadukung éta finansial! Teras anjeunna ngantunkeunna di dinya sapertos: "Di dieu kuring nyésakeun yuyu ieu kanggo anjeun, angkat tingali kumaha tuangeunana."

    Pangguna kuring resep kana pamasangan Perangkat Lunak Gratis kuring kusabab kuring ngajantenkeun pikeun Indung kuring siga hadiah ulang taun na!

  9.   Ing. Jose Albert cenahna

    Dear Grim, hatur nuhun kana pendapat anjeun sareng koméntar kana tulisan! Kuring bakal nyobian ngabenerkeun kasalahan grammar éta.

  10.   jsbsan cenahna

    Jose Albert:
    Bener nya éta nyeri pisan pikeun nyobaan milarian artos kalayan gratis ... sigana mustahil. Jalma "Windows" biasa "ngaretas" program sareng henteu ngahargaan padamelan anu janten panerapan aplikasi.
    Parangkat lunak gratis salamet ku sakelompok jalma anu ngagaduhan padamelan langkung atanapi kirang, sareng anu ngagaduhan waktos sareng kahoyong bakti pikeun diri kana program / ngahasilkeun dokuméntasi / narjamahkeun / jst .. sareng ku anu sanés (saeutik pisan) anu ngalaksanakeun «pikeun cinta kana seni ", atanapi ku kapercayaan moral / politik, anu tungtungna janten" ngaduruk ". Aya ogé "anu ngagaduhan beasiswa": jalma anu kedah ngeusian kurikulumna pikeun nunjukkeun élmuna, anu ngantepkeun nalika aranjeunna mimiti digawé.
    Nalika kuring ngalakukeun program, kuring teras ngadamel halaman wéb nganggo videoturial, screenshot, pikeun ngajelaskeun panggunaan program ... Kuring nempatkeun tombol dina halaman pikeun nampi sumbangan sareng iklan. Teras aya anu ngadu'a ka kuring yén kuring seueur publisitas ... tapi ngeunaan nyumbang "aranjeunna henteu ningali atanapi bahkan ngémutanana." Duka teuing.

  11.   Ing. Jose Albert cenahna

    Sapuk pisan satuju! Jsbsan.

  12.   Anonim # 2 cenahna

    Antosan, antosan, antosan ... "padamelan munggaran" anjeun salaku "spesialis"?
    Naha duanana istilah henteu kontradiksi sakedik?

  13.   paco22 cenahna

    Bener nya éta nyeri pisan pikeun nyobaan milarian artos kalayan gratis ... sigana mustahil. Jalma "ti windows" biasa pikeun "ngaretas" program sareng henteu ngahargaan padamelan dina ngajantenkeun aplikasi.

    Kuring henteu terang naon anu disalahkeun ku jalma "Windows" upami pangguna open source henteu ngahargaan sareng mayar parangkat lunakna.

    Jalma "Windows" kedahna henteu biasa-biasa waé pikeun "hacking" kusabab program anu mayar seueur pilihan sareng kuantitas sareng pamekar na panginten henteu mangrupikeun perjanjian anu goréng sabab tetep ngalaksanakeunana sareng henteu kalaparan. Ironisna anu dimana aranjeunna hirup capé sareng nyerah mangrupikeun sumber terbuka.

    Ngeunaan hal éta, kuring kantos mikir yén jalma "Windows" anu ngalih ka Linux mangrupikeun bajak laut. Éta bakal ngajelaskeun kunaon aranjeunna dipasihan "terang kumaha maénkeun Windows" "pikeun ningkatkeunna" sareng naha aranjeunna hirup ngadu'a yén Windows na rusak sareng pinuh ku virus. Claro ogé bakal ngajelaskeun naha aranjeunna henteu mayar nanaon nalika aranjeunna dina Linux.