Debian 11 hadir sareng Linux 5.10, pembaruan paket, paningkatan sareng seueur deui

Saatos dua taun pamekaran, éta diumumkeun sababaraha dinten ka pengker pelepasan versi anyar tina Debian 11.0 Bullseye, vérsi éta hadir sareng seueur parobihan ageung Éta ogé ngagaduhan 59551 bungkusan binér dina Repository (42821 paket sumber), anu sakitar 1848 langkung seueur tibatan anu ditawarkeun dina Debian 10.

Dibandingkeun sareng Debian 10, 11294 binér énggal ditambah, 9519 (16%) bungkus luntur atanapi ditinggal dipiceun, 42821 bungkus anu diénggalan (72%). Ukuran total sadaya fon anu ditawarkeun dina distribusi nyaéta 1.152.960.944 garis kode. 6208 pamekar ilubiung dina persiapan peluncuran.

Debian 11 Fitur Anyar Anyar

Dina vérsi anyar ieu anu ditepikeun, urang tiasa mendakan yén kernel tina Linux Ubuntu 5.10babarengan sareng lingkungan desktop GNOME 3.38, KDE Plasma 5.20, LXDE 11, LXQt 0.16, MATE 1.24, Xfce 4.16 sareng alat pamekaran GCC 10.2, LLVM / Clang 11.0.1, OpenJDK 11, Perl 5.32, PHP 7.4, Python 3.9.1, Karat 1.48, Glibc 2.31.

Dina bagian tina aplikasi anu ditawarkeun dina Debian 11, urang tiasa mendakan LibreOffice 7.0, Calligra 3.2, GIMP 2.10.22, Inkscape 1.0.2, Vim 8.2, Apache httpd 2.4.48, BIND 9.16, Dovecot 2.3.13, Exim 4.94, Postfix 3.5, MariaDB 10.5, nginx 1.18, PostgreSQL 13, Samba 4.13, OpenSSH 8.4.

Installer grafis nyayogikeun ngawangun sareng libinput tibatan supir evdev, anu ningkatkeun pangrojong touchpad, ditambah garis bawah diidinan dina nami pangguna anu ditangtoskeun nalika dipasang pikeun akun anu munggaran sareng pamasangan bungkus parantos disayogikeun pikeun ngadukung virtualisasi sistem, upami peluncuran dideteksi di lingkungan anu aya dina kontrol anjeun. Téma Homeworld anu anyar dianggo.

Anu masangna nawarkeun kamampuan masang desktop GNOME Flashback, anu neraskeun pamekaran kode panel GNOME klasik, manajer jandela Metacity, sareng applet anu sateuacanna sayogi salaku bagian tina modeu alternatip GNOME 3.

Ngeunaan perbaikan anu ditepikeun dina Debian 11, urang tiasa mendakan éta UPS sareng SANE nyayogikeun kamampuan nyetak sareng nyeken tanpa masang driver heula dina printer sareng scanner anu nyambung kana sistem ngalangkungan port USB. Modeu driverless ngadukung printer protokol IPP Dimana waé sareng scanner: protokol eSCL sareng WSD (back-waras-escl sareng waras-airscan dianggo).

Paréntah "terbuka" énggal parantos ditambihan pikeun muka file dina program standar pikeun jinis file anu parantos ditangtoskeun. Sacara standar, paréntah pakait sareng utiliti xdg-open, tapi éta ogé tiasa napel na handler run-mailcap, anu tumut kana akun pengikatan subsistem alternatip pembaruan nalika ngamimitian.

Systemd nganggo hiji, hirarki kumpulan gabungan (cgroup v2) sacara standar. Beda konci antara cgroups v2 sareng v1 nyaéta panggunaan hirarki umum tina cgroups pikeun sadaya jinis sumber daya, tibatan hirarki misah pikeun alokasi sumberdaya CPU, throttling memori, sareng I / O.

Ogé, kernelna ngagaduhan supir anyar pikeun exFAT filesystem diaktipkeun sacara standar, anu henteu peryogi deui pamasangan paket exfat-fuse. Paket ogé kalebet bungkus exfatprogs kalayan sérpér utiliti anyar pikeun nyiptakeun sareng verifikasi exFAT FS (set exfat-utils anu lami ogé tetep sayogi pikeun pamasangan, tapi panggunaan na henteu disarankeun).

Tina parobihan anu sanés anu menonjol:

  • Algoritma hashing sandi standar nyaéta yescrypt tibatan SHA-512.
  • Ditambahkeun kamampuan ngagunakeun alat pikeun ngatur wadah kotak pasir Podman, kalebet salaku gaganti transparan pikeun Docker.
  • Kalebet supir Panfrost sareng Lima, anu nyayogikeun dukungan pikeun GPU GPU anu dianggo dina motherboard dumasar arsitektur ARM.
  • Intel-media-va-driver digunakeun pikeun ngagunakeun pakakas percepatan dekoding video hardware anu disayogikeun ku Intel GPUs dumasar kana Broadwell microarchitecture sareng anu langkung énggal.
  • Grub2 nambihan dukungan pikeun mékanisme SBAT (UEFI Secure Boot Advanced Targeting), anu ngabéréskeun masalah sareng panyabutan sertipikat pikeun UEFI Secure Boot.
  • Aplikasi win32-loader, anu ngamungkinkeun anjeun masang Debian tina Windows tanpa nyiptakeun média instalasi anu misah, nambihan dukungan pikeun UEFI sareng Secure Boot.
  • Installer grafis dianggo pikeun arsitektur ARM64.
  • Xfce tunggal CD Imaging dilanjutkeun sareng 2 & 3 DVD ISO Imaging dilanjutkeun kanggo sistem amd64 / i386.

Si anjeun hoyong terang langkung seueur perkawis éta, anjeun tiasa mariksa detil na Dina tautan ieu.

Unduh sareng kéngingkeun Debian 11

Pikeun aranjeunna anu resep tiasa nyobian versi anyar ieu tina Debian 11, aranjeunna kedah terang yén éta sayogi pikeun salapan arsitéktur kalayan dukungan resmi sareng gambar pamasangan anu sayogi (kalayan GNOME, KDE, LXDE, Xfce, Cinnamon sareng MATE ) tiasa diunduh dina HTTP, jigdo atanapi BitTorrent.

Ieu anjeun tiasa laksanakeun link ieu.

Pembaruan pikeun Debian 11 bakal dileupaskeun salami 5 taun.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.