Ka luhur: aranjeunna patén gén manusa

Aranjeunna anyar, aranjeunna henteu jelas sareng aranjeunna gaduh sababaraha kagunaan. Éta mangrupikeun tilu kaayaan dasar anu, numutkeun ka Kantor Patén AS, dua gén manusa anu aya hubunganana sareng kanker kedah masihan patén ka perusahaan genetika, langkung ti dasawarsa ka tukang. Ayeuna, hakim féderal di nagara éta mutuskeun naha konsési na teu konstitusional sabab, sakumaha ceuk sababaraha pihak, produk alam henteu tiasa dipaténkeun. Putusanana tiasa ngahurungkeun salah sahiji élmu terkemuka di dunya, biotéhnologi, tibalik.


La Uni Amérika pikeun Kabebasan Sipil (ACLU, ahli waris gerakan hak-hak sipil taun genep puluhan) sareng PubPat Foundation (LSM anu bertentangan sareng sistem patén anu ayeuna) ngajukeun, atas nami sababaraha organisasi dokter, panaliti sareng awéwé, gugatan ngalawan pemberian dua patén-patén dina gén BRCA1 sareng BRCA2 Méi kamari. Duanana aya hubunganana sareng tampilan rupa-rupa jinis kanker, utamina payudara sareng ovarium. Hakim Federal New York Robert Sweet ngadangukeun partai-partai minggu kamari sateuacan mutuskeun naha nutup kasus éta atanapi muka sidang sidang lisan.
Diantara para terdakwa mangrupikeun pusat panilitian di Universitas Utah anu mendakan di 1993 yén mutasi BRCA1 tangtu aya hubunganana sareng kanker. Kalayan matéri ieu, sababaraha panaliti nyiptakeun perusahaan Myriad Genetika sareng aranjeunna teras damel dugi ka BRCA2 diisolasi. Aranjeunna ogé ngaidentifikasi sababaraha mutasi. Antara 5% sareng 10% awéwé kalayan kanker payudara gaduh mutasi ieu. Naon deui, jalma anu nyandak gén anu dimutasi ieu ngagaduhan résiko 40% dugi 85% tina katerap panyakit.

Tés kanker dina 2.200 euro

Yayasan Universitas Utah ngajukeun aplikasi patén di 1995 ngeunaan gén nyalira sareng dina mutasi anu aranjeunna parantos mendakan, tapi ogé pikeun anu tiasa timbul di hareup. Saatos kéngingkeun konsési ti Amérika Serikat Patén sareng Dagang Merek Dagang (USPTO), éta ngalisensikeun aranjeunna ka Myriad Genetics, anu masihan perusahaan ieu hak eksklusif pikeun aranjeunna sareng, anu langkung penting, numutkeun para anu ngagem, monopoli dina panilitian, vetoing élmuwan sanés. Boh USPTO sareng perusahaan ubar ramalan ogé parantos dituntut.
Myriad Genetics mangrupikeun hiji-hijina anu tiasa masarkeun tés DNA na di sakumna nagara. Awéwé anu hoyong terang upami BRCA1 sareng 2 na parantos mutasi kedah mayar sakitar 2.200 euro. Masalahna nyaéta seueur anu teu sanggupeun éta. Dua kelompok awéwé, anu ngempelkeun langkung ti 20.000 rekanan, parantos muncul dina gugatan hukum.

Tapi sakumaha anu dijelaskeun ku juru bicara ACLU Rachel Myers, éta sanés ngan ukur ngeunaan kaadilan sosial, tapi ngeunaan inovasi. "Kami ngajawab dina gugatan hukum anu patén ngahambat percobaan sareng panilitian anu tiasa nyababkeun tamba," saur anjeunna. Gugatan hukumna ogé ngalaan hakim: "Patén-patén pikeun gén manusa ngalanggar Amandemen Kahiji [modifikasi Konstitusi AS anu ngajamin kabébasan éksprési, sareng anu sanésna] sareng hukum patén kusabab gén mangrupikeun produk anu alami sareng aranjeunna moal tiasa dipaténkeun ”, saurna.

Tukangeun ACLU sareng PubPat aya sababaraha pakaitna médis sareng ilmiah AS. Salaku tambahan pikeun Asosiasi Patologi Molekuler, gugatan hukum ditandatanganan ku American College of Genetic Medicine atanapi American Society for Clinical Pathology anu kuat, kalayan anggota 130.000 na, sareng College of American Pathologists, anu ngagambarkeun 17.000 diantarana. Sadayana ngabantah dua patén anu nganyenyeri pagawéanana.

Boh Amérika Serikat sareng hukum patén Éropa henteu ngijinkeun pendaptaran inovasi pikeun manusa sacara umum. Tapi mangtaun-taun naon anu aranjeunna parantos tiasa, nyaéta numutkeun hukum patén Spanyol, panangtayungan unsur anu diisolasi tina awak manusa, kalebet runtuyan total atanapi parsial gén. Sakumaha Eva Serrano, ahli biosains dina jurusan patén Clarke, Modet & Cº, ngajelaskeun, "upami éta tos aya diluareun awak, éta tiasa dipaténkeun."

Éta pertahanan Myriad. Aranjeunna ngasingkeun gén di luar awak manusa sareng nyatet inpormasi na. "Ieu sanés mangrupikeun hal anu alami tapi buatan manusa," saur pengacara perusahaan Brian Poissant, anggota salah sahiji firma hukum anu paling bergengsi di nagara éta.

Hakim, anu masih ngagaduhan sababaraha minggu pikeun mutuskeun, kedah ngaji naha dua patén éta ngeureunkeun inovasi dina merangan kanker sareng ngarugikeun hak kaséhatan warga masarakat, sakumaha anu dijaga ku ngagugat, atanapi sabalikna, ngadorong . Kaputusanna ogé tiasa gaduh pangaruh anu kuat dina panerapan ngeunaan patén katerapan gén manusa sareng, sacara umum, ngeunaan biotéhnologi.

Salaku hasil patén-patén, Myriad Genetics ngagaduhan hak pikeun ngendalikeun tés genetik anu aya hubunganana sareng BRCA1 sareng BRCA2. Nyatana, sababaraha anu ngagugat parantos nampi serat peringatan ti perusahaan di jaman baheula pikeun nyingkahan panyilidikanna.

Teu aya patén-patén henteu ngabaru

Wakil présidén perusahaan, Richard Marsh, mastikeun yén Myriad Genetics ngagaduhan hak éksklusif pikeun gén BRCA1 sareng BRCA2 di Amérika Serikat. "Nanging, kami henteu pernah nyegah atanapi nolak saha waé maksudna pikeun nalungtik," saur anjeunna. Sareng anjeunna masihan sababaraha data: "Kusabab patén-patén dikaluarkeun, sakitar 7.000 tulisan ngeunaan gén parantos diterbitkeun." Perusahaan ieu, salah sahiji anu mimiti di Amérika Serikat anu bet dina ubar ramalan pribadi, nyéépkeun, numutkeun ka Marsh, 15 taun sareng ratusan jutaan dolar dina dua gén sareng mutasi na. "Myriad moal nyéépkeun sadayana waktos sareng artos éta tanpa panangtayungan patén," paparna.

Profésor sareng diréktur pusat patén di Universitas Barcelona, ​​Pascual Segura, émut yén patén-patén "henteu masihan seueur hak pikeun ngamangpaatkeun penemuan éta pikeun nyegah anu sanés ngalakukeunana." Masih, bela sistem. "Nalika dipaténkeun, anjeun kedah nyebarkeun detil tina inovasi." Éta ngamungkinkeun sadayana milarian kira-kira. "Alternatipna nyaéta ngajaga rahasia sareng bakal langkung parah," tambahna.
Pascual Segura ogé émut yén, dina kasempetan anu tangtu sareng khusus, pamaréntah tiasa nyita hak patén. Gugatan ACLU di Amérika Serikat milarian, sakumaha Rachel Myers ngaku, "yén kaputusan hakim ngagaduhan pangaruh anu jauh" dina patén genetik sacara umum. Tujuanana, kaasup dina jas ka USPTO, nyaéta ngajantenkeunana teu konstitusional.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.