Hasil: Naon sebaran Linux anu pangsaéna di 2012?

Dina 2012, urang ngagaduhan Linux tina sagala rasa sareng rasa. Kami gaduh versi anyar tina distribusi anu biasa sareng sababaraha sebaran anyar muncul anu nyéépkeun langkung ti hiji anu bagja pisan.

Dina tulisan ieu, urang analisa sacara rinci hasil tina voting urang mimitian saminggu katukang.

Nuhun ka jalma 2115 yén aranjeunna ninggalkeun aranjeunna sora!

hasil

  • Ubuntu 28.98% (613 sora)
  • Linux Mint 27.75% (587 sora)
  • Debian 11.16% (236 sora)
  • Arch Linux 10.45% (221 sora)
  • Lian: 9.17% (194 sora)
  • Fedora 7.94% (168 sora)
  • OpenSUSE 3.45% (73 sora)
  • Mageia 1.09% (23 sora)

analisa

Ubuntu sareng Linux Mint disapu, nyandak tempat kahiji sareng kadua, dina naon anu janten gelut sirah. Antara dua éta nyandak langkung ti 50% sora. Dina tempat katilu anu jauh nyaéta Debian, dituturkeun raket ku Arch Linux.

Anu matak, sadaya distribusi basis Debian nambihan dugi ka 68%. Pikeun bagian na, turunna jelas tina sebaran anu langkung populér deui sapertos Fedora atanapi OpenSUSE masih matak narik ati.

Atas pamundut masarakat, distros anu paling sering disebatkeun dina kategori Anu sanés, anu henteu kénging langkung sareng teu kirang ti 194 sora, nyaéta: varian Ubuntu (Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu), Manjaro, Crunchbang, Trisquel, SolusOS, Chakra Linux, Bodhi Linux, Gentoo, Sabayon, Elementary OS, sareng anu sanésna.

Tungtungna, kuring kaget ku Mageia, sabab éta distro "pemula" anu kualitas lengkep sareng saé. Mungkin masih seueur jalmi anu masih ngaitkeun anjeunna sareng Mandriva sareng masalah kauanganana, atanapi panginten anjeunna henteu ngagaduhan seueur pamasaran di tukangeunana. Pokokna, kuring henteu terang, tapi lucu.

Pilihan kuring

Kaleresan aya patarosan survey rada rumit. Kuring yakin yén henteu aya distribusi Linux anu "pangsaéna". Hatur nuhun kana "kabébasan" parangkat lunak gratis, dimungkinkeun pikeun nyiptakeun adaptasi anu langkung disaluyukeun sareng kabutuhan sareng kapasitas masing-masing na.

Dina pengertian ieu, upami aya, aya "distro pangsaéna" kanggo:

  • novices atanapi pamaké canggih
  • kagiatan khusus (desktop, server, pendidikan, multimedia, kaamanan, jst.)

Drookie distro pangsaéna sareng distro desktop anu pangsaéna: Linux Mint 13

Dumasar kana Ubuntu 12.04 LTS (versi Ubuntu anu paling "stabil" dina 2012), Linux Mint 13 nawiskeun sadayana anu dipikahoyong ku pangguna novice:

  • dukungan hardware anu saé, 
  • codec video proprietary sareng supir kalebet sacara standar, 
  • panganteur pangguna anu sapertos Windows (sabalikna tina Unity atanapi Gnome Shell dumasar distro), sareng sajabana
  • seueur program anu sayogi (sabab dumasar kana Ubuntu sareng Debian)

Distro pangsaéna pikeun pangguna kakuatan: Arch Linux

Tangtosna aya batur, ogé saé pisan, sapertos Gentoo. Nanging, Arch Linux parantos ngembang lalaunan tapi tetep. Éta ngagaduhan komunitas anu leres-leres pikaresepeun sareng Wiki anu katingalina sapertos Aleph: sadayana aya, konséntrasi, teu aya anu luput tina éta.

Arch ngagaduhan naon pikeun kuring mangrupikeun pangatur paket anu pang saéna: henteu langkung ogé kirang ti Pacman. Salian ti gaduh sababaraha Repository resmi anu éksténsif, éta ngamungkinkeun pamasangan program tambahan ngalangkungan AUR (sapertos gudang PPA Ubuntu tapi langkung saé) Nyiptakeun bungkus kanggo Arch sacara paradoks langkung gampang tibatan nyiptakeun pikeun Debian atanapi Ubuntu. Kusabab kitu, aya LEBIH seueur paket anu sayogi di AUR tibatan di PPA. Di sisi sanésna, sakali AUR ditambihan, milarian sareng masang program mangrupikeun rasa amis (henteu sapertos Ubuntu anu anjeun teu tiasa milarian dasar PPA anu sayogi sareng yén pikeun pamasangan PPA peryogi sababaraha paréntah).

Sadaya ieu ngajadikeun Arch angin ngahiliwir. Filosofi na dumasar kana konsep Keep it Simple, Stupid (KISS). Bener nya éta lamun anjeun nanganan konsép dasar anu tangtu Arch tungtungna janten langkung saderhana, langkung nyaman sareng adaptasi dibandingkeun Ubuntu sareng anu sapertos na.

Award Wahyu: Manjaro Linux

Dumasar kana Arch Linux, éta hadir sareng sadayana anu ngajantenkeun Arch janten distro HEBAT. Tapi éta ngagaduhan tambahan anu seueur urang ngahargaan pisan: pamasanganana JAUH langkung gancang, sabab datang, sapertos sesa distro, dina rasa anu khas GNOME, KDE, LXDE, jst. Dina Arch, kumaha ogé, anjeun kedah install sadayana ku cara tangan, anu ngajantenkeun pamasangan awal lumayan engo… Lalaunan.

Dina hiji kecap, Manjaro mangrupikeun gabungan anu pangsaéna pikeun dua dunya.

Distro pangsaéna pikeun laptop: Ubuntu 12.04 LTS

Ubuntu 12.04 ngagaduhan manajemén kinerja kakuatan anu hadé, stabil pisan, sareng ngagaduhan antarmuka grafis anu langkung cocog sareng jinis alat ieu.

Di daérah ieu, urang tiasa nambihan Lubuntu sareng ampir distribusi LXDE anu sanés. Ieu leres-leres leres upami aranjeunna rada lami atanapi henteu "kuat" alat anu kedah "dihirupkeun deui."

Tata perenah desktop pangsaéna pikeun bisnis: RHELD 6

Dina taun-taun ayeuna, anu kasohor parantos angkat ka SUSE Linux Enterprise Desktop (SLED). Nanging, taun ayeuna Red Hat Enterprise Linux Desktop 6 (RHELD) ngalaksanakeun PR na leres.

Naha robihna? Tétéla yén Red Hat parantos maju dina bidang virtualisasi sareng téknologi anyar anu aya hubunganana sareng "awan."

Sebaran pangsaéna pikeun sérver perusahaan: RHEL & SLES

SUSE Linux Enterprise Server 6 sareng Red Hat Enterprise Linux 6 mangrupikeun juara anu jelas. Duanana ngagaduhan pangrojong hardware anu luar biasa anu urang parantos biasa, anu ngahasilkeun stabilitas sistem anu signifikan. Salaku tambahan, dina dua kasus jasa bantuan diminyaki mangrupikeun mérék dagangna.

Kasus Red Hat ieu bercahya: taun ayeuna perusahaan ngalirkeun tanda $ XNUMX milyar dina pasar saham. Sigana mah parangkat lunak gratis tiasa janten bisnis anu saé.

LiveCD Pangsaéna: KNOPPIX & Puppy Linux

Ayeuna ampir sadaya distribusi tiasa dijantenkeun live-cd. Dina pengertian éta, kategori ieu leungiteun sababaraha validitas. Nanging, aya sababaraha distribusi anu didesain khusus kanggo dianggo sapertos kitu, anu kalebet sababaraha alat tujuan umum dina gaya "péso Angkatan Darat Swiss" sareng anu ogé ngamungkinkeun pamulihan data atanapi pamasangan sanés, cadangan, jst.

Duanana Knoppix, anu ngagunakeun LXDE, sareng Puppy Linux, anu ngagunakeun JWM ultra-lampu, kalebet sadaya alat ieu. Duanana distribusi disarankeun pisan pikeun cd awéwé sareng pendrive pria.

Distribusi Pangsaéna pikeun Analisis Kaamanan: BackTrack Linux 5

Teu aya patarosan, BackTrack neraskeun nawiskeun rangkéan anu hadé pikeun alat kaamanan hat bodas pikeun nalungtik sistem naon waé atanapi ngadeteksi masalah jaringan.

Éta kalebet daptar panjang pakakas kaamanan di luar kotak, kalebet seueur scanner palabuhan sareng kerentanan, mangpaatkeun file, sniffers, alat analisis forensik, sareng alat audit nirkabel.

Sebaran pangsaéna pikeun éditan multimédia: Ubuntu Studio 12.04

Ubuntu Studio 12.04, dumasarkeun kana vérsi Ubuntu anu cocog, mangrupikeun juara pikeun produksi audio, video sareng grafik, sabab ngandung sakumpulan alat anu lengkep, ogé dukungan anu penting pikeun pormat sareng codec tina rupa-rupa format multimédia.

Ngeunaan éditan audio, Musix pantes disebatkeun khusus, sebaran asal Argentina, anu ngareuwaskeun kuring ku kualitas anu luar biasa. Éta hadir sareng kernel low-latency anu cocog pikeun nyegah "skipping" dina rékaman sareng kalebet sadaya panulis audio sareng alat éditan anu paling canggih. Titik penting anu penting nyaéta yén éta mangrupikeun salah sahiji ti saeutik distro anu dianggap 100% gratis ku FSF.

Sebaran pendidikan anu pangsaéna: Edubuntu 12.04

Edubuntu parantos dikembangkeun sacara kolaborasi sareng pendidik sareng téknolog ti sababaraha nagara. Edubuntu diwangun dina Ubuntu sareng ngahijikeun arsitéktur klien LTSP, ogé kagunaan pendidikan khusus, nargétkeun populasi antara 6 sareng 18 taun.

Di sisi anu sanésna, kuring resep éta henteu aya hubunganana sareng proyek pendidikan khusus. Kuring ngarujuk khusus kana distribusi anu dikembangkeun ku Nagara atanapi LSM pikeun ngalaksanakeun rencana pendidikan khusus (Plan Conectar Igualdad atanapi One Laptop Per Child, contona).

Panungtung tapi teu saeutik, nyaéta distribusi pendidikan anu ngagaduhan komunitas pangageungna.

Distribusi mini pangsaéna: DSL 4.4.10 & Slitaz 4

Damn Small Linux mangrupikeun sebaran Linux LiveCD anu fungsional sareng lengkep, dumasarkeun kana Knoppix, dirancang pikeun dianggo dina komputer kalayan saeutik pisan atanapi sumber daya anu lami, sapertos prosesor Intel 80486. Ukuran na anu dikirangan (50MB) tiasa ngajantenkeun inti tina Knoppix lengkep lingkungan méja. Hatur nuhun kana ukuran na anu alit, éta tiasa dilebetkeun kana Memori USB sareng dimuat nganggo komputer naon waé.

SliTaz GNU / Linux mangrupikeun minidistribution sareng LiveCD tina sistem operasi LinuxGNU / Linux anu dirancang pikeun dijalankeun dina perangkat keras kalayan mémori RAM 128 Mb, sahingga janten anu pangleutikna ti sadayana GNU / Linux minidistribution, gaduh 30 Mb CD sareng 80 Mb hard drive sakali dipasang. Tina 16 Mb RAM éta ngagaduhan JWM window manager (dina vérsi masak nyaéta LXDE).

Tingali daptar lengkep ngeunaan Sebaran mini Linux.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

19 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Solidrugs Pacheco cenahna

    anjeun parantos nyarios, Debian salaku akar sadayana, tapi pikeun kuring antara Arch sareng Mint, aranjeunna salam anu saé.

  2.   eureun cenahna

    Salaku sebaran pikeun pemula, linux mint?, Klasik, pikeun nyebatkeun yén ngagunakeun ubuntu sareng mint kanggo énggal, henteu aya hubunganana sareng éta. anjeun fanboy linux pasti

  3.   David solis hernandez cenahna

    Tulisan anu saé, pikeun karesep kuring kuring langkung milih Mint tibatan Ubuntu, kuring parantos nganggona dua hal ieu pikeun ngukurana tapi tungtungna kuring tetep nempel sareng mint, salam.

  4.   Joan cenahna

    Sedengkeun pikeun rasa, warna, saatos nyobian ampir sadayana, ti ms-dos 3.1 dugi ka windows 8, ngaliwat kubuntu, ubuntu, fedora, jst.

  5.   rhuks cenahna

    Sigana mah leungit pikeun kaasup CrunchBang 11, yén sanaos sababaraha detail kedah diolesi, éta tiasa dipercaya sapertos taneuh anu anjeun jalan ...

  6.   Pepe cenahna

    Ubuntu pikeun sia, super beurat sareng persatuan mangrupikeun tunda

  7.   Anton Varyheavy cenahna

    Kuring parantos nyimpulkeun yén ayeuna lingkungan anu kuring gaduh pangaturan listrik anu pangsaéna dina laptop kuring nyaéta KDE, sareng khusus anu masihan kuring hasil anu pangsaéna dina hal ieu nyaéta OpenSUSE, utamina ti vérsi anu terakhir.

  8.   Eduardo Campos cenahna

    Akhir-akhir ieu kuring aya perhatosan anu pikaresepeun dina mesin kuring (kuring gaduh boot ganda), sareng éta distro Linux abdi 13 KDE distro (kalayan supir grafis propriétis, sigana mah penting pikeun netelakeunana), anu dumasar kana Ubuntu 12.04, meakeun kirang batréna tibatan Windows 8.
    Janten kuring satuju yén Ubuntu 12.04 mangrupikeun distro anu paling saé pikeun laptop.

  9.   Manuel Perez cenahna

    uff Ubuntu 12.04 langkung saé pikeun laptop. Dimana kuring dipasang, laptop anu henteu pareum ogé

  10.   Rodolfo A. González M. cenahna

    Kuring gaduh stabilitas biadab sareng Fedora, bahkan nganggo béta 18 éta saé pikeun kuring.

  11.   Hayu urang nganggo Linux cenahna

    Kuring badé nyerat hal ngeunaan Fedora 18 sakedap, tetep dituturkeun. 🙂

  12.   Sergio Maximiliano Pavón cenahna

    sareng KUBUNTU? 🙁

  13.   Hayu urang nganggo Linux cenahna

    Éta kalebet dina Ubuntu. Upami urang kedah ngamimitian ngémutan "rasa" masing-masing distro nyalira, urang bakal ngacacang. 🙂

  14.   Lucas matias gomez cenahna

    Ubuntu / Mint / Elementary OS / Chakra / Fedora / Mandriva / OpensSuse / Kubuntu / Xubuntu / Sabayon. Éta mangrupikeun distros anu parantos kuring anggo, éta muncul dina daptar ieu sareng aranjeunna parantos ngantunkeun kesan anu saé pisan pikeun kuring. Kaleresan, hal anu pangsaéna ngeunaan dunya GNU / Linux nyaéta karagamanna. Ayeuna upami ngeunaan milih taun, kuring yakin yén salami sababaraha taun ayeuna Ubuntu sareng Mint mangrupikeun anu paling seueur nyumbang sareng anu paling seueur nyandak pangguna ka sisi ieu sareng ngagaduhan tempat anu langkung pantes dina sora.

  15.   Hayu urang nganggo Linux cenahna

    Éta leres. Arch ogé ngembang rada sakedik.

  16.   Hayu urang nganggo Linux cenahna

    Éta leres ... saur aranjeunna masa depanna.

  17.   eureun cenahna

    Ubuntu anu pangsaéna !!!

  18.   Pako cenahna

    Kuring kagoda nganggo Fedora, khususna pikeun kaamanan na ... tapi kumargi Ubuntu mangrupikeun distro munggaran sareng hiji-hijina anu kuring mahasikeun langkung saé, kuring teraskeun sareng Ubuntu, salah sahiji dinten ieu kuring bakal ngadamel partisi pikeun nguji Fedora anu kuring leres-leres hoyongkeun.

    1.    Carlos Ferra cenahna

      Kuring nyobian na sabab kuring biasa Linux mint. Abdi henteu tiasa biasa, kuring balik ka mint linux. (LMDE).