Kalayan terminal: Paréntah dasar dina GNU / Linux

Aya paréntah anu tangtu anu pangguna tina Lisénsi / Linux Ubuntu urang kedah terang kaayaan na janten dasar pisan. Dina tulisan ieu kami bakal nyarioskeun sababaraha diantarana sareng kumaha jalanna, anu urang peryogikeun nyaéta terminal 😀

Anjeunna maéhan burit.

Jigana paréntah pangpentingna anu urang kedah terang nyaéta:

$ man

Ieu bakal janten jalma anu nyandak kami tina keraguan sareng masalah urang sababaraha kali. Anggoanana saderhana, sintaksis dasarna nyaéta paréntah $ man, contona:

$ man man
$ man mkdir

Kuring damel sareng folder sareng diréktori.

Pikeun ngarobih diréktori ngalangkungan terminal urang nganggo paréntah cd. Operasi na saderhana di terminal:

$ cd : Kami langsung kana folder kami / bumi.
$ cd /home/elav/Documents/PDF/ : Hayu urang ka folder na PDF jero / bumi / elav / Dokumén.
$ cd .. : Urang naék tingkat hiji. Upami urang aya di jero PDF urang bade / bumi / elav / Dokumén.
$ cd ../.. : Urang naék dua tingkat. Upami urang aya di jero PDF urang bade / bumi / elav /.

Upami urang hoyong ningali folder anu kami ayana, kami nganggo paréntah:

$ pwd

Pikeun ngadamel folder kami nganggo paréntah mkdir:

$ mkdir /home/elav/test : Kami ngadamel folder uji di jero / bumi / elav.
$ mkdir -p /home/elav/test/test2 : Urang ngadamel polder test2di jero / bumi / elav / uji /. Bisi map ujian henteu aya, éta diciptakeun.

Paréntah inpormasi.

Aya sababaraha paréntah pikeun ningali inpormasi dina file atanapi folder, sareng rohangan anu dijajahna. Anu paling dikenal nyaéta ls, anu ngabantosan kami daptar eusi diréktori.

$ ls : Daptar eusi diréktori
$ ls -l : Daptar eusi diréktori salaku daptar, salian ti nunjukkeun data anu sanés.
$ ls -la : Daptar eusi diréktori, kalebet file anu disumputkeun (aranjeunna ngagaduhan waktos payun nami)

Kami parantos ningali ruang disk sareng paréntah ukuran dina entri ieu, janten kuring henteu nempatkeunana.

Abdi damel sareng file.

Aya seueur lawon pikeun motong di dieu, tapi waktos ieu kuring bakal nyarioskeun paréntah cp (pikeun nyalin), mv (pikeun motong / mindahkeun) sareng rm (Cabut / Hapus).

$ cp /home/elav/fichero1 /home/elav/fichero2 : Urang ngadamel salinan tina file1
$ cp /home/elav/fichero3 /home/elav/fichero2 : Kami nyalin sareng ngagentos file3 en file2.
$ cp -R /home/elav /home/elav/bckup : Kami nyalin sadaya eusi diréktori meriah keur / bumi / elav / cadangan. -R (Recursive) kedah dianggo pikeun folder.

$ cp /home/elav/fichero* /home/elav/bckup : Salin sadayana dina nami file, henteu paduli naon anu datang deui, atanapi sakitar.

Hal anu sami nyaéta paréntah mv, tapi dina hal ieu, anu file1 bakal dipindahkeun (atanapi diganti nami) di file2.

$ mv /home/elav/fichero1 /home/elav/fichero2

Dina kasus folder, teu kedah nempatkeun pilihan na -R.

$ mv /home/elav/bckup /home/elav/bckup2

Sareng pamustunganana kami ngagaduhan paréntah pikeun ngahapus file atanapi diréktori.

$ rm /home/elav/fichero1 : Hapus file1.

Sareng dina hal folder, upami urang kedah nganggo pilihan na -R.

$ rm -R /home/elav/bckup : Hapus folder bkup.

Pikeun ningkatkeun paréntah ieu, urang tiasa nganggo pilihan na -v (kecap) anu bakal nunjukkeun urang dina layar tindakan anu dilakukeun paréntah dina waktos éta.

Ieu sababaraha paréntah anu dasar pisan, tapi pastina pantes dipikanyaho. Engké kami bakal nunjukkeun ka batur.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

8 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   kawani cenahna

    Sareng killall?

  2.   oleksis cenahna

    Éta bakal ngaapresiasi upami tulisan anu saé ieu dasar pisan sareng penting pikeun anu ngamimitian pikeun ngalampirkeun vérsi na dina pdf atanapi masang plugin WordPress anu ngekspor input kana PDF.

    Salam!

    1.    KZKG ^ Gaara <° Linux cenahna

      Sawatara waktos ka pengker (sababaraha bulan ayeuna, ampir 1 taun) kuring marios plugin anu diékspor ka PDF tapi teu saurang ogé ogé ngayakinkeun kuring, kuring bakal balik deui milarian anu cukup saé pikeun masangna di dieu 😀

      Salam mitra

      1.    kawani cenahna

        Kumaha upami anjeun program na?

  3.   mitcoes cenahna

    Aya sababaraha curang, anu bahkan tiasa dianggo salaku wallpaper, bahkan kuring ningali aplikasi / cheat sheet dilebetkeun kana terminal, tapi ampir sadayana aya dina basa Inggris.

    Sugan adaptasi ka Spanyol diantarana bakal ngabantosan pamaca poténsial ieu serangkaian tulisan perkenalan kana konsol.

    Dina dinten na 1991 kuring mésér buku Anaya sareng nembé maca deui sareng kuring émut kana lagu sabaraha urang parantos robih, dear Linux.

    1.    KZKG ^ Gaara <° Linux cenahna

      Upami anjeun mendakan potongan ieu, tinggalkeun kami tautan sareng kuring nyalira bakal suka bungah tarjamahkeun 😉
      Wasalam

      1.    kawani cenahna

        Aya anu mirip:

        http://sinwindows.wordpress.com/2011/03/25/cheat-cube-para-varias-distros-de-linux-bonus-track/

        Anu kuring henteu terang nyaéta lamun anjeun tiasa ningali éta, upami anjeun henteu ngaganggu aranjeunna sareng kuring bakal ngintunkeun ka anjeun

  4.   Andrés cenahna

    Paréntah tés ogé pikaresepeun 🙂

    paréntah tés