Konsép, bacaan sareng halaman wéb anu kedah dipikaterang ku unggal pangguna GNU / Linux

Konsép, bacaan sareng halaman wéb anu kedah dipikaterang ku unggal pangguna GNU / Linux

Konsép, bacaan sareng halaman wéb anu kedah dipikaterang ku unggal pangguna GNU / Linux

Kiwari, éta penting pikeun naon waé anggota sareng pangguna tina naon waé komunitas atanapi téknologi, luhur sadaya anu langkung énggal, terang sacara jero éta basa dasar tina sagala hal anu aranjeunna anggo, bagi sareng dukungan.

Maka, dina ieu publikasi kami bakal ngumumkeun anu pasti konsep dasar nu aya hubunganana sareng Parangkat lunak Gratis, Sumber Terbuka, GNU, Linux / BSD / Unix, anu mangrupikeun bagian tina bacaan poko de halaman wéb penting, yén urang sadayana anu janten bagian tina Komunitas ieu, urang kedah ngalakukeun sababaraha waktos, utamina upami urang ngamimitian dina éta komunitas.

Konsép, bacaan sareng halaman wéb: Perkenalan

Kusabab kitu, anu rekomendasi nalika maca konsép dasar anu aya di dieu, Nyaéta sami jero ngaliwatan bacaan poko ti mana éta sasari, nyaéta, milikna jaba siaran resmi, Supados aranjeunna ngabeungharan élmuna ngeunaan naon anu urang resep pisan, atanapi mimiti janten gairah upami aranjeunna pangguna anyar Komunitas.

Konsép, bacaan sareng halaman wéb: Eusi

Konsép, bacaan sareng halaman wéb anu manpaat

Konsép dasar pikeun diajar

dumasar kana Halaman wéb resmi GNU Project, nyaéta konsep dasar tiasa dijelaskeun sakedik sapertos kieu, nanging punten émut pikeun ngalakukeun éta maca disarankeun tina tautan anu aya hubunganana pikeun ngartos sadayana kontéks anu aya hubunganana sareng pedaran anu pondok sapertos kitu:

Naon hartosna kaasup Perangkat Lunak Gratis?

"Éta parangkat lunak anu ngahargaan kabébasan pangguna sareng masarakat. Sacara umum, éta hartosna yén pangguna gaduh kabébasan pikeun ngajalankeun, nyalin, ngadistribusikaeun, diajar, ngarobih, sareng ningkatkeun parangkat lunak. Kalayan kecap séjén, "parangkat lunak gratis" mangrupikeun soal kabébasan, sanés harga. Pikeun ngartos konsépna, pikirkeun "bébas" salaku "ucapan bébas," sanés "bébas bar." Dina basa Inggris, sakapeung mah "parangkat lunak gratis" urang nyarios "parangkat lunak gratis", ngagunakeun kecap sipat Perancis atanapi Spanyol, diturunkeun tina "kabébasan", pikeun nunjukkeun yén urang henteu hartosna yén perangkat lunak gratis." Disarankeun maca.

Naon hartosna kaasup Sumber Terbuka?

"Istilah "software gratis" sareng "open source" ngarujuk kana ampir program anu sami. Nanging, aranjeunna nyarios hal anu béda pisan ngeunaan program ieu, dumasar kana nilai anu béda. Gerakan parangkat lunak gratis ngabela kabébasan pangguna komputer, dina gerakan kabébasan sareng kaadilan. Kontrasna, ideu sumber terbuka utamina ngahargaan kaunggulan praktis sareng henteu membela prinsip. Duanana ngajelaskeun kategori kategori parangkat lunak anu sami, tapi ngagambarkeun panémbong dumasarkeun kana nilai anu béda-béda dasarna." Disarankeun maca.

Naon hartosna GNU salaku Sistem Operasi?

"GNU mangrupikeun sistem operasi parangkat lunak gratis, nyaéta ngahargaan kabébasan pangguna. Sistem operasi GNU diwangun ku paket GNU (program anu khusus diterbitkeun ku proyék GNU) ogé parangkat lunak gratis anu diterbitkeun ku pihak katilu. Ngembangkeun GNU parantos ngamungkinkeun kami nganggo komputer tanpa parangkat lunak anu ngalanggar kabébasan urang. Salajengna, GNU mangrupikeun sistem operasi sapertos Unix, anu hartosna yén éta mangrupikeun kumpulan tina seueur program: aplikasi, perpustakaan, alat pangwangunan, sareng bahkan gim." Disarankeun maca.

Naon hartos anu dilebetkeun ku Linux salaku Kernel tina Sistem Operasi?

"Linux mangrupikeun kernel: program sistem anu tanggel waler pikeun sumber daya mesin pikeun program sanés anu dijalankeun ku pangguna. Kernel mangrupikeun bagian penting tina sistem operasi, tapi henteu kapake ku nyalira, éta ngan ukur tiasa dianggo dina kerangka sistem operasi anu lengkep. Linux biasana dianggo gabungan sareng sistem operasi GNU: sistem anu lengkep dasarna nyaéta GNU anu parantos ditambihan Linux, nyaéta GNU / Linux. Sadaya sebaran anu disebut "Linux" saleresna distribusi GNU / Linux." Disarankeun maca.

Dasar-dasar anu aya gunana

Naon hartosna anu kaasup kana BSD salaku Kernel tina hiji Sistem Operasi?

BSD singkatan tina "Berkeley Software Distribution". Ieu mangrupikeun sebaran kode sumber Universitas California, Berkeley, anu aslina mangrupikeun sistem operasi UNIX® tina AT&T Research. Sababaraha proyék sistem operasi open source ngagaduhan asal tina sebaran kode ieu katelah 4.4BSD-Lite. Salaku tambahan, éta mangrupikeun sababaraha bungkus tina proyék sumber terbuka sanés, kalebet khususna proyék GNU." Disarankeun maca.

Konsép penting sanésna anu urang nyarankeun pikeun terang, jero sareng jelaskeun nyaéta:

Situs wéb anu mangpaat pikeun terang sareng ngajajah

  1. DistroWatch
  2. Yayasan Apache
  3. Yayasan LibreOffice
  4. Linux Yayasan
  5. Yayasan Mozilla
  6. Yayasan Parangkat Lunak Gratis
  7. Grup Buka (Unix Standar)
  8. Organisasi Sumber Terbuka
  9. Organisasi Linux Kernel
  10. Organisasi Linux
  11. Proyék GNU
  12. Loka Resmi Richard Stallman

Gambar umum pikeun kasimpulan artikel

kacindekan

Kami arepkeun ieu "gunana tulisan saeutik" ngeunaan pasti «Conceptos básicos», mangpaat sareng penting, boh pikeun pangguna anu lami sareng anu berpengalaman ogé pikeun anu énggal sareng anu anyar; dipikaresep pisan sareng kagunaan, pikeun sadayana «Comunidad de Software Libre y Código Abierto» sareng kontribusi hébat kana difusi ékosistem aplikasi éndah, gigantic sareng ngembang tina «GNU/Linux».

Sareng kanggo langkung seueur inpormasi, tong teras-terasan ngadatangan naon waé Perpustakaan online Como OpenLibra y jedit maca buku (PDF) ngeunaan topik ieu atanapi anu sanés daérah pangetahuan. Kanggo ayeuna, upami anjeun resep ieu «publicación», tong lirén ngabagi na sareng batur, di anjeun Situs wéb paporit, saluran, grup, atanapi komunitas tina jaringan sosial, langkung saé gratis sareng kabuka salaku Mastodon, atanapi aman sareng pribadi sapertos telegram.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

3 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   tiasaJaume cenahna

    Selamat pikeun tulisan anu atikan pisan!
    Kuring maca dina konsép BSD yén anjeun ngagaduhan éntri anu hadé ngajelaskeun hartos sareng asal na.
    Dina GNU anjeun nyarios yén éta mangrupikeun sistem operasi sapertos Unix, tapi nami GNU mangrupikeun akronim recursive pikeun 'GNU sanés Unix'.

  2.   Pasang Masang Linux cenahna

    Salam, CanJaume. Kami bungah yén anjeun resep eusi éta. Ngeunaan anu pangahirna, frasa "sistem operasi sapertos Unix" dianggap hartosna éta sami sareng Unix, sanés éta Unix, nyaéta, éta ngan ukur nuturkeun filsafat desain sareng operasina.

    1.    tiasaJaume cenahna

      Hatur nuhun kana klarifikasi! Bingah 2021 linuxeros !!