Kumaha ngarobih setélan BIOS pikeun boot Linux tina Live CD / USB

Salah sahiji léngkah anu hébat pikeun janten interpose antawis pamaké kirang pangalaman sareng panggunaan sistem operasi sanés biasana setélan BIOS. Paso saderhana tapi kritis y perlu keur nyobaan e instalar sebaran naon waé Linux.

Babasan umum

Sakali anjeun parantos nyiptakeun live-cd atanapi live-usb distro karesep anjeun, éta ngan ukur tetep pikeun ngonpigurasikeun BIOS supados sistem boot tina drive anu saluyu.

Salaku panjelasan anu singget, hayu urang sebutkeun yén nalika ngamimitian komputer, hal anu mimiti dimuat nyaéta BIOS (Basic Input / Output System), anu tujuan utamina nyaéta ngajalankeun rutinitas anu mastikeun leres fungsina hardware sareng engkéna ngamuat sistem operasi. Kalayan kecap séjén, éta layar anu anjeun tingali sateuacan sistem operasi mimiti dimuat (naha Windows atanapi anu sanésna).

Anu kedah urang lakukeun pikeun nguji sareng / atanapi masang Linux nyaéta lebetkeun layar konfigurasi BIOS sareng ngawartosan yén tibatan ngamimitian sistem operasi anu dipasang dina hard disk, mimitian anu aya dina live-cd urang atanapi live-usb, siga kumaha.

Kumaha cara nuliskeun layar setelan BIOS

Hanjakalna, teu aya padika universal pikeun ngalaksanakeun padamelan ieu sabab unggal modél motherboard hadir sareng mios anu khusus sareng moal mungkin pikeun ngadokuméntasikeun sakedik manajer konfigurasi. Nanging, upami urang ngantep urang kabawa ku intuisi, prosés na cukup saderhana.

Jang ngalampahkeun ieu, nalika anjeun nyambungkeun pakakasna sareng saatos pesen munggaran mimiti muncul, anjeun tiasa mencét tombol «Reureuh» pikeun ngeureunkeun prosés boot sareng ningali naon anu nembongan dina layar kalayan gampang. Ieu kedah gancang dilakukeun kumargi pesen anu disebatkeun katingali ngan ukur sababaraha detik.

Upami anjeun henteu tiasa ngeureunkeun prosés ngamimitian, tingali sacara saksama dina layar awal. Di handapeun layar ieu biasana aya garis anu mirip sareng ieu: «Pencét F2 pikeun nuliskeun SETUP». Tangtosna, konci na tiasa sanés anu sanés. Anu paling umum nyaéta: [DEL] atanapi [Del], [Selapkeun], [Esc], [F2], [F1], [F10] atanapi konci fungsi anu sanés.

Sababaraha BIOS anu langkung énggal ogé ngamungkinkeun anjeun milih alat boot nganggo konci anu sanés, tanpa ngakses halaman panyiapkeun BIOS. Ieu kusabab biasana umum pikeun ngarobih setélan ieu sareng kusabab ieu nyegah pangguna tina modifikasi anu salah ku salah. Upami BIOS ngagaduhan "jalan pintas" ieu, kantun nganggo panah keyboard sareng pilih alat boot anu cocog.

"Jalan pintas" ieu, ngan ukur dianggo pikeun 1 ngamimitian; waktos salajengna sistem operasi anu dipasang dina hard disk bakal boot. Janten, rekapitulasi, pikeun ngarobih "permanén", atanapi upami BIOS henteu ngagaduhan "jalan pintas" di luhur, anjeun kedah pencét tombol saluyu pikeun lebet layar konfigurasi BIOS, anu panginten aspek anu lengkep pikeun anu ditingalikeun di dieu, tapi kalayan ciri anu sami sareng manpaatna.

Konpigurasikeun boot drive

Ieu dimana urang ngan ukur tiasa masihan pedoman umum, kumargi layar pangaturan BIOS beda-beda ti hiji dewan ka dewan. Nanging, dina istilah umum, anjeun kedah milarian tab anu mirip sareng "Boot" atanapi entri anu disebut "Boot urutan" atanapi "Boot prioritas" dina tab anu langkung "umum" tina gaya "Advanced BIOS Features".

Dina titik ieu hal anu penting pikeun nginget yén ieu dimana urut sapatu bot. Ieu ngandung harti yén kami bakal netepkeun ranté prioritas: kahiji, éta nyobian boot tina cd atanapi usb (gumantung kana kumaha urang hoyong nguji distro kami); upami éta gagal, éta nyobian boot tina sistem operasi anu dipasang dina hard drive, sareng sajabina.

Cara milih tab atanapi ngarobih setélan seueur pisan. Kadang-kadang masalahna ngan saukur ngagunakeun panah, nalika sanés anjeun kedah nganggo tombol PgUp sareng PgDn, jst. Nanging, dina kolom di belah katuhu anjeun bakal teras mendakan tabel panjelasan anu nunjukkeun léngkah-léngkah pikeun nuturkeun. Di handapeun, pikeun bagian na, muncul konci pikeun mencét pikeun ngalakukeun padamelan anu paling umum. Pangetahuan dasar tina basa Inggris cukup pikeun ngarti naon anu kudu dilakukeun.

Panungtung tapi teu saeutik, simpen parobihan anjeun sareng kaluar tina program setelan. Jang ngalampahkeun ieu, anjeun kedah mencét konci saluyu (upami dina gambar layar sateuacanna, F10).

Mios lami

Sababaraha BIOS anu langkung lami henteu ngagaduhan dukungan pikeun boot tina USB drive. Upami éta, pilihan anu pangsaéna biasana ngagunakeun live-CD pikeun nguji distro Linux anu anjeun pikaresep. Nanging, dimungkinkeun ogé pikeun maksa boot tina USB (tanpa dukungan BIOS anu saluyu pikeun ieu) ngagunakeun PLOP Boot Manager.

Anu sanésna, BIOS anu langkung lami bahkan henteu kalebet dukungan pikeun booting tina CD-ROM drive. Dina kasus éta, alternatif alami nyaéta ngagunakeun floppies boot, anu ngan ukur sababaraha Mini-distro Linux parantos sayogi. Untungna, upami mesin na gaduh CD reader, dimungkinkeun pikeun boot tina live-cd, sanaos BIOS henteu ngadukungana, nganggo Smart Boot Manajer o PLOP Boot Manager.

UEFI sareng Boot Aman

Bagéan ieu ngan ukur ngalibatkeun komputer anu langkung énggal anu sumping sareng UEFI anu dipasang tibatan BIOS anu "ketinggalan jaman". Pikeun rujukan, panginten sadayana anu ngagaduhan Windows 8 atanapi saluhureuna nganggo UEFI sareng Secure Boot diaktipkeun sacara standar, kumargi ieu nungtut ku Microsoft supados hardwarena tiasa disahkeun.

The Unified Extensible Firmware Interface (UEFI) mangrupikeun spésifikasi anu nyayogikeun ngaganti interface BIOS lami, anu kanggo seueur teuing "dalapan puluh" sareng sareng aspek anu sami sareng DOS lami. Salaku tambahan, éta ngahijikeun sababaraha fungsi tambahan, anu henteu janten tujuan tina tulisan ieu, diantawisna anu disebut "safe boot" atanapi "safe boot" menonjol.

Secure Boot nyegah komputer tina ngamimitian sistem operasi upami boot loader henteu ngagaduhan sertipikat digital anu valid, produk tina modifikasi sawenang-wenang kode jahat. Ku cara kieu, malware-tipe malware naon waé moal tiasa fungsina sacara épéktip.

Nanging, kanyataan yén Microsoft maksa pabrik pikeun ngadistribusikaeun komputerna ku pilihan ieu diaktipkeun pikeun kéngingkeun sertifikasi Windows 8 dihasilkeun hébat aduk. Khususna, prihatin yén fitur ieu ngagaduhan tujuan ngan ukur pikeun ngahambat pangguna pikeun ngamimitian sistem operasi sanés Windows. Dina hal ieu, saratna nyaéta langkung watesan pikeun pangguna, sanés fitur kaamanan.

Numutkeun ka Microsoft, aya dua "jaminan" yén ieu moal kajadian. Di hiji sisi, anjeun tiasa nganonaktipkeun duanana UEFI (ngalangkungan boot nganggo "modeu kompatibel BIOS", ogé katelah "Legacy Boot") sareng Secure Boot. Di sisi anu sanésna, otorisasina anu diperyogikeun ku Secure Boot pikeun tanda tangan digital dikaluarkeun ku otoritas mandiri, anu sanés pabrikan atanapi Microsoft.

Kabeneran aya ayeuna distribusi Linux ngan ukur masihan léngkah munggaran pikeun ngajalankeun mesin UEFI sareng Secure Boot diaktipkeun.

Dina kaayaan ayeuna, langkung saé mareuman Secure Boot sateuacan masang Linux. Dukungan pikeun UEFI, di sisi anu sanésna, langkung maju, sanaos masih aya sababaraha kakurangan. Upami aya kasalahan, moal aya alternatif tapi milih "Legacy Boot" sareng nganonaktifkeun UEFI.

Instalasi dual-boot Linux sareng Windows 8, anu meryogikeun panggunaan UEFI sareng Secure Boot, henteu disarankeun ayeuna-ayeuna. Ayeuna, ngan ukur mungkin - henteu tanpa nyeri sirah - nganggo édisi pangénggalna tina sebaran paling populér - baca Ubuntu 12.10, Fedora 18, jst. teras-terasan.

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

20 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Leo cenahna

    Hatur nuhun pisan kana tutorial na, lengkep pisan. Seueur anu bakalan saé.

    Catetan, pikeun ningali naha saha waé anu terang pisan didorong sareng ngadamel tutorial ngeunaan pilihan paling umum anu urang tiasa mendakan pikeun biola, sareng naon masing-masingna.

    1.    suuus cenahna

      Abdi salah sahiji anu cocog sareng anjeun. Abdi ngiringan mesen !!!

  2.   cesarbogotano23 cenahna

    naon kontribusi anu saé éta bantosan pisan

  3.   luis cenahna

    Wilujeng siang..

    sareng upami éta imac, kumaha ngonpigurasikeun kanggo ngamimitian tina cd?

    1.    hayu urang nganggo linux cenahna

      Kaleresan nyaéta kuring henteu terang tapi sigana éta ogé ngamungkinkeun anjeun ngalebetkeun bios sareng ngarobihna, leres?
      Peluk! Paul.

  4.   Nebukadnesar cenahna

    OOOOOHHHHH !!!!!

  5.   John cenahna

    Kuring teu wani boot cd live linux dina windows 8 pc kuring
    Abdi henteu terang naon anu kedah dilakukeun, punten bantosan abdi 🙁

    1.    hayu urang nganggo linux cenahna

      Halo John!
      Catet yén pitunjuk lengkep ngeunaan cara ngalakukeun éta dipasihkeun dina tulisan.
      Sakali BIOS ngonpigurasi (sakumaha anu dipedar dina tulisan) anjeun ngan ukur kedah nyalin distro linux kana pendrive (nganggo unetbootin atanapi anu sami) sareng boot mesin kalayan pendrive dina tempatna.
      Peluk! Paul.

  6.   horadio cenahna

    Seueur teuing "klarifikasi" anu teu aya gunana - sigana anjeunna hoyong nunjukkeun ka dirina "sakumaha seueur anjeunna terang" sareng sakedik inpormasi sareng detil kanggo ngamimitian cd langsung, sabab anjeunna janji sareng resep diajar ... kami bakal teras-terasan milarian situs anu sakedik tiasa diaksés ku pangguna umum ..

    1.    hayu urang nganggo linux cenahna

      Naon anu anjeun pikir leungit? Naha anjeun tiasa langkung khusus?
      Éta poko anu ngan ukur tiasa diungkulan sacara umum kusabab unggal BIOS bénten.

      1.    Guku cenahna

        Salam, hatur nuhun kana sumbanganna, ngan éta penting pikeun kuring pikeun dipasang Win sareng Canaima, kumargi kuring kedah damel sareng aplikasi anu masih henteu angkat ka Canaima, anu detil nyaéta nalika kuring nyobian lebet installer Win, Canaima dibalikan deui, kuring parantos bébéja Kuring kedah ngarobih pilihan dina bios, kontrol SATA ... tapi henteu némbongan! Naon anu kuring tiasa lakukeun ??

  7.   Oscar cenahna

    Hatur nuhun pisan!!!!

  8.   Miguel cenahna

    Milarian inpormasi dina Live CD di GNU / Linux Kuring parantos mendakan inpormasi anu kuring manggih cukup pikaresepeun pikeun mersihan mamang (khususna pikeun anu anyar sapertos kuring). Éta aya dina tautan ieu:
    http://www.linux-es.org/livecd
    Hatur nuhun pisan kana tulisanana.

  9.   Nona cenahna

    Halo! Hatur nuhun pisan kana inpormasi, kuring mendakan éta lengkep sareng kahartos. ….
    Ningali deui engké salam!

  10.   CentOS7 cenahna

    Hatur nuhun pisan! Kuring damel sareng Bios Warisan sareng nganonaktifkeun UEFI. Stabilitas sareng CentOS7.

  11.   chaqui cenahna

    Sasaurang parantos masang Linux dina dell inspiron sareng Bios A05

  12.   Martin cenahna

    Hiji patarosan, pikeun masang linux dina disk, ti ​​usb, anjeun kedah ngarobih boot disk (usb sanés hard disk) tina bios atanapi dina kasus kuring ti UEFI, kuring parantos ngalaksanakeun sadaya parobihan anu diperyogikeun sareng dipasang linux anu Aman UEFI diprogram sahingga boot disk nyaéta usb atanapi éta bakal dirobih janten boot sareng hard disk, sabab kuring ogé ngagaduhan win 8 dipasang ti pabrik, sareng kuring ngan ukur tiasa lebet UEFI tina windows sareng ngadamel sadaya modifikasi, ogé, kuring henteu terang éta linux iso (anu ku kuring badé dipasang nyaéta ubuntu 16.4.1) bakal sumping sareng multi-starter, pikeun milih naha ngamimitian jandela atanapi ubuntu

  13.   Enrique Romero cenahna

    Tingali… Kuring nyobian masang windows 7 tina usb dina laptop sareng UEFI. Kuring ngalebetkeunana sareng ngonpigurasikeun alat boot salaku tambahan pikeun nganonaktipkeun UEFI Boot sareng ngaktipkeun boot Legacy. Éta sampurna ngakuan mémori USB yén sistem operasi ngandung tapi henteu boot ti éta iraha waé. Dina jandela pilihan boot kuring milih mémori sareng éta tetep sakedap sareng layar hideung laptop dibalikan deui sareng kuring henteu acan tiasa ngamimitian program pamasangan ... Kuring ogé nyobian sebaran Linux, anu kuring henteu tiasa nyarios naon éta tapi dina nami kami tiasa mendakan hal sapertos Debia sareng 4.1 anu parantos kuring anggo sateuacanna sareng dipasang tanpa masalah dina komputer sanés. Kanyataanna nyaéta dina modél laptop ieu anu kuring parantos mendakan sababaraha éta henteu ngantep kuring ngamimitian tina cd anu kuring parantos direngsekeun ku cara masang sistem operasi anu sanés anu sami sareng ngalirkeun disk kana anu aslina tapi kuring hoyong terang upami aya cara pikeun méréskeun alit ieu Abdi gaduh masalah ... upami aya anu terang kumaha ngajawabna ieu sareng ngagaduhan masalah dina maca koméntar kuring, kuring bakal ngahargaan pisan

    "Bios" nyarios diluhur Phoenix securecore

  14.   Ana cenahna

    Halo, kuring mésér toshiba satllite NB10t-AF kalayan windows 8. Garansi parantos réngsé sareng kuring parantos nyobian masang ubuntu. Mustahil. Kuring parantos ngaluarkeun barang boot anu aman ... Kuring parantos masang ubuntu tina pulpén sareng partisi anu kuring pikahoyong .. Hasil. nalika réngsé masang, balikan deui saé, ubuntu tiasa dianggo. Abdi pareum. Kuring ngahurungkeun seuneu sareng éta henteu hurung deui.
    mariksa ayana média- ...
    henteu ayana média ...
    (teras) balikan deui sareng pilih alat boot anu leres atanapi lebetkeun média boot dina alat boot anu dipilih teras pencét konci
    sareng mustahil pikeun kaluar ti dinya.
    upami éta ngenalkeun pulpén, kuring tiasa nganggo sistem operasi tina pulpén, tapi saolah-olah henteu mikawanoh kana hard disk. aya ideu?

  15.   samir cenahna

    Naha aya anu tiasa ngabantosan kuring kuring nyobian masang linux canaima dina pc kuring kalayan win 7 sareng nalika masang canaima nembongan «start canaima» sareng kuring masihan aya sareng saatos sababaraha detik pc dibalikan deui? sababaraha solusi punten….