Linux 5.14 hadir sareng paningkatan ngalawan Spéster sareng Meltdown, ningkat dukungan sareng seueur deui

Sababaraha dinten ka pengker Linus Torvalds ngumumkeun kasadiaan vérsi stabil tina Linux 5.14 di mana Dukungan pemrograman kernel disorot, dukungan pikeun daérah mémori rusiah sareng MEMFD_SECRET, Teraskeun dukungan kanggo kartu grafik AMD Alder Lake, Yellow Carp sareng Beige Goby, dukungan pikeun laptop AMD SmartShift, dukungan pikeun Raspberry Pi 400, diantara anu anyar.

Linux 5.14 sumping dina waktos anu khusus, saprak ulang taun ka-30 ogé dirayakeun ti saprak panyipta Linus Torvalds mimiti ngumumkeun masarakat awam Linux. Salami waktos ieu, Linux janten ti hobi janten infrastruktur Internet.

Linus Torvalds nyerat dina pengumuman Linux 5.14:

"Kuring sadar yén sadaya jelema pasti sibuk ku sagala tarian anu mewah sareng kaéndahan sareng sadaya acara ulang taun ka-30 anu sanés, tapi dina sababaraha waktos aranjeunna kedah capé. Berkilauan konstan, kembang api sareng sampanye. ' 

"Éta baju bola atanapi buntut murut sanes anu paling raoseun ogé. Perayaan éta bakal lami sababaraha minggu deui, tapi anjeun panginten kedah napas sakedik. Sareng nalika éta kajantenan, kuring ngagaduhan anu anjeun peryogikeun: versi anyar tina kernel pikeun dicobian terasrasakeun. Versi 5.14 parantos aya, éta ngan ngantosan anjeun nyobian sareng ngingetan tujuan sadaya perayaan ieu, "tambahna.

Warta utama dina Linux 5.14

Sakumaha biasa, Linux 5.14 hadir sareng seueur paningkatan sareng fitur-fitur anyar. Parobihan anu paling penting henteu diragukeun memfd_secret sareng penjadwalan pusat sabab duanana mangrupikeun padamelan ngabersihkeun dina prosés mitigasi kerentanan Intel's Spectre and Meltdown.

Pikeun bagian na memfd_secret ngamungkinkeun aplikasi pikeun nyiptakeun area mémori anu ngan ukur aplikasi ieu anu tiasa aksés. Komo kernelna henteu tiasa aksés kana area mémori anu ditunjuk. Anu penting, sabab Spékter sareng Meltdown hartosna yén data sindangan tiasa diaksés, memfd_secret didesain kanggo nyayogikeun tempat anu aman pikeun konci cryptographic atanapi kecap akses.

Sedengkeun pikeun kode program inti anyar, ieu penting, sarengkana éta salah sahiji cara pikeun ngatasi Spékt sareng Meltdown nyaéta nganonaktifkeun hyperthreading. Linux ayeuna anjeun tiasa ngaktipkeun hyperthreading langkung éfisién sareng mastikeun yén padamelan anu dipercaya sareng kirang dipercaya henteu ngabagi kernel sareng nyiptakeun résiko anu sami sareng specter.

Fitur anyar sanés dina Linux 5.14 nyaéta a pembaruan utamina ditujukan pikeun operator hyperscale, Disagigireun ti éta pikeun vérsi kernel Intel 5.14 nambihan langkung seueur dukungan pikeun platform Chipzilla's Alder Lake, anu nempatkeun sababaraha jinis inti dina hiji chip sareng ngutamakeun beban padamelan, tambah ngagunakeun Intel TSX (Extension Sinkronisasi Transaksional) ditumpurkeun sacara standar, anu nyayogikeun sarana pikeun ningkatkeun kinerja aplikasi multithreaded ku sacara dinamis ngaleungitkeun operasi sinkronisasi anu teu perlu. Sambungna ditumpurkeun kusabab kamungkinan ngalakukeun serangan Zombieload.

Ogé dicatet yén pangrojong pikeun arsitéktur RISC-V ningkat, anu ayeuna kcngamungkinkeun aksés langkung saé pikeun sababaraha fungsi kernel ésénsial, sapertos fungsi pemetaan memori.

Sajaba ti éta, citakan tina SimpleDRM ningkatkeun penanganan GPU (DRM mangrupikeun Direct Rendering Manager dina hal ieu). Pikeun bagian na, Dell parantos nyayogikeun supir pikeun nganonaktifkeun kaméra wéb sareng mikropon dina tingkat hardware, pikeun ngaktipkeun switch stop atanapi kombinasi konci anu sami pikeun sababaraha laptop na.

Sedengkeun pikeun paningkatan audio dina vérsi ieu supir USB latén anu handap kaasup, supir anyar ngirangan latency nalika playback audio sareng parantos dianggo sareng PulseAudio, JACK, sareng PipeWire, plus Codec audio pikeun Rockchip RK817 sareng Qualcomm WCD9380 / WCD9385 kalebet.

Diantara kabeungharan pangrojong hardware nyaéta kode pikeun ngatur saklar jaringan Sparx5, sénsor Sony IMX208, sareng joysticks SparkFun Qwiic, ditambah Linux 5.14 hadir sareng dukungan kernel lengkep pikeun Raspberry Pi 400.

Tungtungna, aya upaya anu teras-terasan pikeun nambihan dukungan Linux kanggo téknologi anyar sareng anyar, kalebet kartu grafik USB 4 sareng AMD Beige Goby & Yellow Carp.

Upami anjeun hoyong terang langkung seueur ngeunaan vérsi anyar ieu, anjeun tiasa parios detil na dina tautan ieu.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.