Top, htop, nmon: Monitor sistem dina terminal

Jalma anu sering damel di terminal, boh dina komputer urang sorangan atanapi nganggo server, sering kedah ningali kinerja pakakasna, konsumsi
RAM, prosés anu paling seueur meakeun, CPU, sareng sajabana, pikeun ieu aya sababaraha alternatif, sababaraha program anu tiasa urang anggo pikeun nembongkeun inpormasi ieu (sareng seueur deui) dina
Terminal.

luhur:

Pikeun ngajalankeunana dina terminal jinis ieu teras pencét asup:

top

Ieu anu paling saderhana, éta dipasang sacara standar di seueur distro sareng nunjukkeun seueur inpormasi anu béda. Salaku conto, éta nunjukkeun kami jumlah pangguna
aset, waktos online, ogé sapertos urang tiasa ningalikeun éta nunjukkeun urang seueur tugas atanapi prosés (Tugas: 154 total), jumlahna aya dina
lumpat, bobo, ditahan atanapi dina modeu zombie.

Di handap ieu kami ningali (dina KiB) jumlah RAM anu dianggo (sareng gratis), sapertos SWAP

Akhirna urang gaduh daptar prosés, masing-masing urang tiasa terang PID, pangguna anu ngajalankeunana, jumlah mémori (nyata sareng virtual) anu dianggo, persén
Konsumsi CPU, waktos pelaksanaan sareng paréntah / prosés khusus.

puncak

Sakumaha anjeun tiasa tingali éta rada teu raoseun kanggo maca inpormasi ieu, Nanging, upami anjeun mencétan Z bakal tiasa ningali inpormasi kalayan warna, anu henteu saeutik
saderhana pikeun maca sadaya data ieu:

luhur-warna

Pikeun kaluar tina luhur pencét waé Q sareng éta bakal ditutup.

htop:

Pikeun ngajalankeunana dina terminal jinis ieu teras pencét asup:

htop

Dina sababaraha distro éta dipasang sacara standar, anu sanésna (sapertos ArchLinux) henteu, janten upami aranjeunna henteu dibuka ku paréntah sateuacanna maka aranjeunna kedah masangna.

Upami aranjeunna nganggo Ubuntu, Debian atanapi turunanana nyaéta:

sudo apt-get install htop

Upami aranjeunna nganggo ArchLinux atanapi turunanana nyaéta:

sudo pacman -S htop

htop

Sakumaha anjeun tiasa tingali, ieu nunjukkeun kami inpormasi anu langkung seueur dipesen, kirang nyangkut, langkung gampang maca sadayana. Éta nunjukkeun urang ampir sami sareng puncak anu saencana, henteu
Nanging ku cara anu langkung saé pikeun maca éta (bahkan kalayan 'bar' kanggo panggunaan CPU, RAM sareng SWAP), tapi!, Éta nawiskeun kami pilihan sanés anu tiasa anjeun tingali di handap ieu.
Pilihan ieu tiasa dianggo ku mencét tombolna F1 ... F2 ... sareng teras dugi ka F10, ieu ngamungkinkeun urang
mendakan prosés khusus dina daptar, tingali éta disusun salaku tangkal (prosés sareng utas atanapi prosés anu pakait), saring ku anu langkung seueur CPU atanapi RAM
meakeun, maéhan prosés, jst.

Pikeun kaluar tina luhur pencét waé F10 sareng éta bakal ditutup.

nmon:

Ieu ngamungkinkeun urang pikeun ngarobih deui inpormasi anu dituduhkeun ka kami, nalika urang muka éta nunjukkeun kami sababaraha pilihan, upami sacara sederhana, éta masihan kami
inpormasi ku cara modular, nyaéta, upami urang hoyong éta ngan ukur nunjukkeun kami inpormasi anu aya hubunganana sareng CPU, kami mencét konci, upami kami hoyong ogé nunjukkeun kami
Salaku tambahan, anu aya hubunganana sareng RAM, kami mencét konci anu sanés, ieu mangrupikeun screenshot layar utama:

nmon-ngamimitian

Sakumaha anjeun tiasa tingali, upami anjeun hoyong ningali inpormasi anu aya hubunganana sareng CPU pencét tombol na c … Anu aya hubunganana sareng konci mémori m ...
ku hard drive teh d ... kernel k ... jaringanna n (aksara leutik), jsb.

Kuring ngantepkeun kombinasi nmon + c + m + k

nmon-pilihan

Ieu kedah dipasang, upami anjeun nganggo Ubuntu, Debian atanapi turunanana nyaéta:

sudo apt-get install nmon

Upami aranjeunna nganggo ArchLinux atanapi turunanana nyaéta:

sudo pacman -S nmon

Pikeun kaluar tina luhur pencét waé Q sareng éta bakal ditutup.

Tungtungna!

Nya ieu parantos kitu. Upami anjeun aya anu terang monitor sistem terminal sanés, hayu atuh terang dina koméntar sacara real time 🙂

Wasalam


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

11 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   watir cenahna

    salamet htop! Abdi hoyong negeskeun bédana utama anu paling mangaruhan kuring dibandingkeun luhur: di luhur konsumsi RAM anu nandaan anjeun jumlahna, bari dina htop, sareng berkat warna na, anjeun jelas-jelas ngabédakeun RAM anu aktip tina anu pasif ( héjo sareng konéng), tiasa jelas ningali total konsumsi dina palang sareng ngabédakeun konsumsi anu saleresna (anu bakal janten anu aktip) tina eusi mémori samentawis (pasif)

    1.    watir cenahna

      mmm kuring kedah ngarobih pangguna pikeun masihan kuring manjaro ... aya cara pikeun henteu nimpa sadaya pangguna? Nyaéta, nalika kuring nimpa éta, kuring kedah ngurus ngamutahirkeun vérsi Firefox kuring (contona) sabab sababaraha halaman pikeun kasaluyuan tingali kana versi anu anjeun anggo ngalangkungan pangguna, sareng nalika ngagentos standar kuring kedah ngédit ku cara unggal waktos. Anu kuring pikahoyong naha aya cara pikeun "nambihan" kecap kana pangguna standar, atanapi bahkan ngan ukur ngarobih salah sahiji lapangan

  2.   Gonzalo cenahna

    Kuring henteu terang nmon, data anu saé 😀

  3.   RAW-Dasar cenahna

    Sandy .. .. 'copypasteaste' dina nmon .. .. urang henteu kedah masang htop deui .. ..tapi sacara efektif nmon .. 😉

  4.   kronos cenahna

    Aya kasalahan dina kode pamasangan nmon (anu ku kuring henteu terang) Hatur nuhun kana inpo na.

    1.    KZKG ^ Gaara cenahna

      Nuhun perhatoskeun, dina Twitter aranjeunna nyarios ka kuring hahaha. Abdi ngalereskeunana.

  5.   manolox cenahna

    Top ogé interaktif.
    Salaku conto, mencét "m" mesen prosés ku konsumsi mémori RAM (sacara standar éta asalna dina urutan CPU). Mencet deui mulih ka urutan CPU.
    Mencet «k» (pikeun maéhan) naros kami ka PID pikeun ngasupkeun sareng maéhan prosés na
    Mencet «u» (pikeun pangguna) naros kami pikeun pangguna sareng bakal ngadamel saringan anu kami lebetkeun.
    Pencét "h" ngabantuan. Anjeun gaduh seueur pilihan.

    Teras salaku rekomendasi pikeun monitor sistem di terminal éta bakal katingali.
    Éta kirang langkung campuran tina luhur + gratis + ifconfig sareng paréntah anu sanés. Dina kecap sanésna, éta daptar prosés aktip, ditambah inpormasi antar muka jaringan, ditambah kagiatan disk / partisi, ditambah sababaraha data sensor. Nyaéta lengkep pisan. Éta henteu interaktif, tapi éta "tiasa diatur dina laleur".

    1.    KZKG ^ Gaara cenahna

      Hatur nuhun parantos ningkatkeun benang ieu 😀

    2.    eliotime3000 cenahna

      Alus teuing. Kuring bakal ningali jalma luhur.

  6.   miskin mah cenahna

    Saban dinten kuring langkung resep konsol sareng program na sigana mah puncak program, énjing kuring jalan-jalan sakitar nmon!

  7.   rv cenahna

    Inpo anu saé, hatur nuhun!

bool (leres)