Pilarian terang kumaha piracy nguntungkeun parangkat lunak propriétari

Dina tulisan anu lengkep ieu kuring ngabaktikeun diri pikeun ngaleungitkeun sababaraha mitos umum sareng salah paham ngeunaan parangkat lunak gratis sareng hubunganana sareng pembajakan. Mimiti, ngabantah kabingungan anu umum aya hubunganana sareng parangkat lunak gratis sareng pembajakan, saolah-olah éta hal anu sami ... atanapi langkung atanapi kirang sami. Kadua, milarian kanyataan yén urang sering henteu sadar: kumaha panggunaan parangkat lunak bajakan ngarusak ngembangkeun aplikasi "gratis".

Béda antara parangkat lunak bébas sareng perangkat lunak bajakan

La piracy ngakibatkeun dina panggunaan henteu sah atanapi dilarang tina karya anu kalebet ku hukum tina hak cipta ku cara anu ngalanggar salah sahiji hak eksklusif panulis, sapertos hak baranahan atanapi hak ngadamel karya turunan.

El software bébas, tibatan, éta naon waé parangkat lunak anu ngahargaan kabébasan pangguna. Numutkeun ka Free Software Foundation, ngarujuk kana libertad tina pangguna pikeun ngajalankeun, nyalin, ngadistribusikaeun, diajar, ngarobih sareng ningkatkeun software; langkung tepatna, éta ngarujuk ka opat kabébasan pangguna parangkat lunak: kabébasan ngagunakeun program, pikeun tujuan naon waé; pikeun diajar operasi program, sareng adaptasi sareng kabutuhan; pikeun ngadistribusikaeun salinan, sahingga ngabantosan anu sanésna sareng ningkatkeun program sareng ngajantenkeun paningkatanana ka umum, supados sadayana masarakat nguntungkeun (pikeun kabébasan anu kadua sareng terakhir anu disebatkeun, aksés kana kode sumber nyaéta prasyarat).

Kabingungan? Aranjeunna umumna lieur sabab dipercaya, sacara salah, yén anu ngabela parangkat lunak bébas mindahkeun prinsipna kana parangkat lunak propriétari, hoyong nerapkeun kabébasan éta. Hartosna, hoyong ngadistribusikaeun, tingali kode, bagi, sareng sajabana. software proprietary. Ieu salah. Pembela parangkat lunak gratis hoyong sadayana parangkat lunak di dunya pikeun masihan pangguna sareng pamekar kabébasan éta, éta leres, tapi Daripada "bajak laut" perangkat lunak proprietariat, aranjeunna nyerat, ngadukung, ngadistribusikaeun, sareng nganggo parangkat lunak alternatip anu nyayogikeun kabébasan éta. Kukituna, salaku conto, salaku alternatif pikeun Office aranjeunna ngembangkeun, ngadukung, ngadistribusikaeun sareng nganggo OpenOffice, sareng sésana tina program-program anu sanés: tibatan IE, Firefox; tibatan Windows atanapi Mac, Linux… sareng daptar na tetep.

Piracy ngaruksak parangkat lunak gratis

Piracy software mangrupikeun kanyataan di dunya ayeuna dimana inpormasi gampang pisan dibagi sareng ditransper. Henteu janten masalah naon ukuran DRM anu diterapkeun ku pamekar parangkat lunak komérsial, henteu paduli kumaha canggihna atanapi nyababkeun "aturan" anu anyar ditetepkeun, batur bakal salawasna mendakan jalan pikeun nyiptakeun "pengecualian" ... anu tungtungna éta bakal janten, sapertos parangkat lunak bajakan, aturanana.

Kuring kedah masang salinan Windows dina kompus seueur jalmi anu ngagaduhan CD anu aranjeunna sayogi. Kuring masih teu acan ningali kotak Windows anu asli. Pembajakan parangkat lunak skala sanés ngan ukur hiji fenomena anu aneh anu nyusup ka masarakat urang, tapi éta norma..

Kuring daék bet sababaraha dolar yén sababaraha anjeun maca blog ieu nganggo perangkat lunak bajakan ayeuna; dugi ka kuring mutuskeun pikeun nyobaan Linux, sababaraha taun ka pengker, kuring resep pisan ngalakukeun éta sorangan ... dasarna kusabab kabodoan, tapi ogé pikeun alesan séjén. Barina ogé, saha anu bakal nonton cukup caket pikeun ngintunkeun pulisi dina panto anjeun sabab anjeun parantos ngaunduh Kantor 2007 anu diretas? Tapi, Nalika ngaunduh salinan sadaya suite kreatif Adobe dina sajam tina situs torrent favorit anjeun, anjeun henteu ngagaduhan ide anu lengkep pikeun sadaya implikasi anu tiasa dianggo ku parangkat lunak bajakan dina komunitas pamekaran parangkat lunak.

Bajak laut masih ngabantosan pamekar

Sigana sikep anu rada umum, anu kuring pernah tingali di antara seueur jalma, pikeun yakin yén pembajakan mangrupikeun cara anu saé pikeun "ngaco" nembak ageung sapertos Adobe atanapi Microsoft, ku ngahindarkeun mésér salinan aslina anu mahal. Gampang ngartos méntalitas éta upami anjeun ngaunduh program sacara haram tibatan mayar perusahaan pikeun hak ngagunakeunana, "monopoli" kaleungitan jual. Kaleungitan artos pikeun monopoli parangkat lunak mangrupikeun cara anu pangsaéna pikeun "tilelepkeun" aranjeunna. Ieu, sakumaha bakal urang tingali, palsu.

Pencét nembak ageung!

Dicarioskeun di luar sana yén Présidén Microsoft Bill Gates, salaku réspon kana sajumlah ageung salinan bajakan Windows anu mimiti medar di Cina di jaman ayeuna (kalebet di agénsi nagara), nyarios yén Sanaos panginten pikareueuseun yén jalma-jalma di Cina bajakan seueur pisan parangkat lunak, upami aranjeunna kedah bajak salah sahiji diantarana, kuring pasti langkung resep janten lemes. ti Microsoft.

Pikaresepeun pikeun mikirkeun akibat tina ieu. Perusahaan parangkat lunak komérsial pastina langkung resep ngagaduhan bajakan parangkat lunakna tibatan nyingkahan éta sadayana. Sanaos aranjeunna ngahasilkeun artos langkung sakedik, jalma tetep nganggo parangkat lunak anjeun sanés milik batur, anu dina jangka panjang hartosna bakal aya langkung seueur penghasilan.. Janten, jero-jerona, pembajakan henteu ngajantenkeun perusahaan langkung artos. Ieu leres-leres leres, salaku conto, dina kasus Microsoft: aranjeunna henteu resep, atanapi henteu kantos aranjeunna tiasa ngendalikeun, yén masing-masing urang ngagaduhan salinan asli Windows atanapi Office (dua produk anu masihan anjeun paling artos) di bumi , tapi aranjeunna resep urang gaduh sareng nyoko kana éta hiji-hijina cara pikeun nganggo komputer. Usaha aranjeunna nyaéta ngajual ka perusahaan ageung sareng Amérika Serikat, daérah anu tiasa dikontrol ku panggunaan salinan aslina.

Tapi, ngawangun "standar" kadang jalan anu sanés (ti padamelan ka bumi). Produk Adobe mangrupikeun conto anu saé, utamina Photoshop. Upami anjeun milarian koran pikeun iklan padamelan dina bidang desain grafis, ilustrasi, logo, atanapi anu sapertos kitu, kamungkinan anjeun merhatoskeun yén aranjeunna nyuhungkeun desainer anu gaduh pangalaman dina panggunaan Adobe Photoshop sareng / atanapi Illustrator. Boh Photoshop, Dreamweaver, sareng Flash mangrupikeun program standar industri. Janten sanaos aya anu langkung saé, jalma-jalma tetep bakal nganggo Adobe, sabab éta mangrupikeun "norma" dina industri.

Kaseueuran désainer anu kuring terang nganggo versi bajakan Photoshop di bumi sabab henteu mampuh versi aslina, sareng kusabab éta anu aranjeunna anggo dina facu atanapi nalika damel. Kuring nunjukkeun sababaraha diantarana mangpaat tina ngagunakeun GIMP tibatan, sareng jawaban na nyaéta panolakan total GIMP. Antarmuka na anéh pikeun aranjeunna, aranjeunna henteu ningali manpaat GIMP tibatan Photoshop, anu pastina ngagaduhan aranjeunna sareng seueur, tapi anu utamina, GIMP bahkan henteu langkung mirah tibatan versi Photoshop bajakan! Akhirna, sakumaha waktosna kalangkung, sababaraha diantara aranjeunna dipaksa mésér versi asli Photoshop pikeun nyingkahan masalah.

Pelajaranna nyaéta sanaos anjeun henteu mayar kanggo nganggo parangkat lunak éta, perusahaan panginten parantos atos dijual ka anjeun.. Dina hiji cara atanapi cara anu sanés, anjeun nyumbang, tanpa anjeun sadar, pikeun ngajaga standar industri, teras anjeun satengahna ngamajukeun parangkat lunak éta tanpa nampi beurat pikeun éta..

Alesan anu sami, Microsoft Windows ngagaduhan 90% pasar desktop. Éta naon anu biasa dipaké jalma. Microsoft henteu hoyong kaleungitan artos ngalangkungan pembajakan, tapi dina jangka panjang, aranjeunna ngimbangan ku "ngawangun standar" di pasar, kalayan dukungan hacker sareng pangguna anu sah.

Saha anu éléh?

Urang sadayana parantos nguping sungkeman seueur perusahaan parangkat lunak anu ngabantah kakurangan ngagunakeun perangkat lunak bajakan, tapi sanaos aranjeunna nganggo sababaraha argumen anu sah, aranjeunna sering ngan ukur argumen anu dipikaresep pikeun kapentingan aranjeunna. Sacara umum, aranjeunna nyatakeun éta Parangkat lunak bajakan ngarusak ékonomi global, hasilna kaleungitan padamelan; Éta ogé nyebatkeun yén artos pangguna anu sah kedah ngarang bajak laut tibatan dianggo ningkatkeun perangkat lunak, sareng pamustunganana, aranjeunna nyatakeun yén perangkat lunak bajakan sering ngalibatkeun distribusi salinan anu rusak atanapi sarat virus..

Sanaos validitas poin terakhir ieu pastina penting pisan, aya konsékuansi anu kirang didokuméntasi sanés anu khusus aya hubunganana sareng panyokong Parangkat Lunak Gratis.

Pangguna sah tanpa ragu anu éléh: harga naék kusabab pembajakan (atanapi, sahenteuna, éta alesan seueur perusahaan anu dianggo), ngarah konsumén sah mayar langkung kanggo nganggo anu sami produk; sacara épéktip, ieu ngandung harti yén aranjeunna "ngimbangan" naon anu teu dibayar ku parangkat lunak bajakan.

Naon anu disebatkeun ku pangembang Parangkat Lunak Gratis ngeunaan ieu?

Piracy of software proprietary ogé ngagaduhan pangaruh anu sering teu katingali ka pengembang perangkat lunak gratis. Parangkat lunak gratis, sanaos tiasa nyayogikeun panghasilan kanggo perusahaan anu ngembangkeun, ngadistribusikaeun atanapi ngadukungana, henteu ngagaduhan tujuan utami nyaéta penghasilan, tapi kapentingan umum: dukungan pangguna pikeun parangkat lunak bébas mangrupikeun saraf anu penting tina komunitas. Ku alatan éta, upami aya anu mutuskeun ngaunduh salinan "trout" tina MS Office 2007 tibatan OpenOffice.org, pamekar OOo kaleungitan pangguna, pangacara, sareng kamungkinan pangdeudeul. Kalayan kecap séjén, aranjeunna kaleungitan langkung seueur tibatan 'pelanggan', 'pangsa pasar' atanapi 'poténsial (masa depan) atanapi kauntungan ayeuna (ayeuna)'.

Bahkan panyebaran "versi alit" parangkat lunak propriétika ngagaduhan pangaruh kana gerakan perangkat lunak gratis. Upami anjeun masih nganggo Photoshop, anjeun henteu sadar "pamasaran" éta, ngan ukur pikeun ngagunakeunana. Ieu sanés hal anu anjeun kedah "ngahukum diri unggal wengi", tapi éta perlu disebatkeun sareng "ngajantenkeunana katingali", sabab éta mangrupikeun kanyataan anu sering teu diperhatoskeun. Upami seueur pangguna anggo parangkat lunak ti sababaraha perusahaan, anjeun masihan aranjeunna kasempetan pikeun maksakeun dominasi dina industri.

Conto anu saé pikeun ieu nyaéta Flash. Flash masih format katutup, sareng hiji-hijina cara video flash sareng aplikasi tiasa dikembangkeun / dipaénkeun "kalayan sopan" nyaéta ku parangkat lunak Adobe. Dasarna Adobe parantos nyiptakeun monopoli, sareng ampir teu aya alternatif na. Upami anjeun ngembangkeun hiji hal nganggo Adobe Flash, naha dina bentuk anu mayar atanapi bajakan, anjeun bakal ngadukung Adobe sareng ngencarkeun cengkraman na kana "standar" ieu di industri. Ieu pantes diklarifikasi, éta henteu aya hubunganana sareng kualitas parangkat lunak. Flash sareng PDFs, dua produk Adobe anu "beurat", anu ngawangun standar dina wéb, parantos kabuktosan sababaraha kali janten sumber nomer kerentanan pangageungna dina Windows. Éta ogé teu aya hubunganana sareng kurangna alternatif: Dina kasus Flash ayeuna, kabeneran, aya HTML5 (sanaos panerapanana bakal nyandak sababaraha taun), sareng dina kasus PDFs, urang gaduh alternatif gratis DJVU anu teu dikenal pisan tapi anu kabuktosan langkung saé (file na langkung alit sareng kualitasna langkung saé) tibatan PDFs.

Moralna nyaéta saha waé anu badé ngamajukeun panggunaan parangkat lunak bébas kedah henteu resep ngagunakeun parangkat lunak bajakan, sareng upami anjeun leres-leres hoyong 'ngaco' monopoli, tong nganggo salinan bajakan parangkat lunak na, anggo perangkat lunak gratis sareng pencét éta dimana di jerona parah aranjeunna: henteu ngan saku buku tapi tulang tonggongna, kredibilitasna sareng kamungkinan nyiptakeun, ngalangkungan éta, standar industri. Éta bakal janten hal anu bakal nganyenyeri aranjeunna. Éta ogé alesan naha Microsoft, salaku conto, henteu bakal masihan dukungan Office pikeun standar gratis (ODF). Ngalakukeunana bakal ngarusak dasar utama pikeun kasuksésan Kantor: adopsi nyebar tina format katutup Microsoft.

Dimana kuring kéngingkeun alternatif "gratis" kana program "propriétari" anu kuring anggo unggal dinten?


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

5 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Don Dionisio cenahna

    Abdi henteu percanten. Mimiti, nyalin ilegal (nyarios pembajakan sigana mah teuing) mangrupikeun budaya. Kuring ngalakukeun informatika médis sareng gaduh kasempetan ningali PC, contona, ahli bedah plastik anu terkenal sareng ahli médis terkenal, duanana milyuner. Duanana nelepon kuring pikeun ngaleungitkeun sakedik tanda anu nyatakeun "anjeun tiasa janten korban palsu parangkat lunak." Aranjeunna henteu hoyong ngagalisasikeun salinanna, aranjeunna hoyong tetep nganggo gratis.
    Di sisi anu sanésna, pangguna lemes gratis biasana mangrupikeun pangguna anu nungtut sareng milist. Éta ti suku anu sanés, tina budaya anu sanés. Upami ku sababaraha kaajaiban gnu linux dipersonalisasi, urang bakal masif ka BSD, atanapi proyek sanés anu ngahargaan kabébasan pangguna. Kuring henteu terang kasus perangkat lunak gratis anu parantos diswastaan. Éta henteu aya. Seueur pangguna Win sumping, ngintip perangkat lunak gratis, sareng dina kasusah munggaran nyandak pél beureum kanggo balik ka Matrix. Tapi urang bakal ningali anjeun didieu. Kami sumping pikeun naon.
    Sareng pamustunganana, nagara-nagara anu ngagaduhan budaya parangkat lunak paling bébas, tepatna, nyaéta nagara-nagara anu urang tingali salaku tolok ukur dina hal kakuatan pameseran. Swédia, Norwégia, Kanada ... henteu, sanés masalah artos. Nyatana, proporsional seueur deui parangkat lunak parangkat lunak gratis anu masihan sumbangan pikeun ngajaga kamekaran perangkat lunak favoritna (kuring nganggo WordPress sareng OpenEMR, contona), tibatan Win pangguna anu parantos mayar salinan anu aranjeunna anggo nyalira. Sacara proporsional, pangguna Linux nempatkeun langkung seueur artos, sareng sacara sukarela.

    1.    Daniel cenahna

      Leres Pak.

  2.   vinsuk cenahna

    Hayu aranjeunna nyarios ka Microsoft, anu berkat pembajakan janten standar anu pikahoyongeun anu ayeuna, sareng .doc na anu pikasieuneun diantara kakurangan anu sanés.

  3.   vinsuk cenahna

    Éta aranjeunna naroskeun ka Mr. Bill Gates, yén upami sanés pikeun pembajakan, bakal aya langkung seueur anu gaduh windows: -S

  4.   Vanesa cenahna

    Halo, kuring resep analisa anu dilakukeun dina parangkat lunak gratis sareng bajak laut, kaleresan kuring henteu ngagaduhan élmu ngeunaan hal ieu, pembajakan moal aya tungtungna, anjeun bakal ningali jalma-jalma anu ngatur éta.