Naon sababna sebaran GNU / Linux béda ti anu sanés?

linux Dunya GNU / Linux luas pisan sareng can wawuh. Konsép lingkungan desktop, paket, sareng diréktori root dalit pikeun kaseueuran pangguna; panasaran, elemen ieu henteu éksklusif antara hiji distribusi sareng distribusi anu sanés.

Janten kapan kuring maca ngeunaan sebaran Linux anu janji bakal "béda", kuring naros ka diri kuring sorangan:naon anu ngabédakeunana tina anu sanésna aya? Dina kaayaan éta parameter podemos kalan bener ka hiji Sebaran GNU / Linux diantara rébuan yén semesta ieu nawiskeun kami?

Paket sareng manajerna

Sanaos program anu sami tiasa sayogi pikeun rébuan distribusi, paket anu dipasangna masing-masing tiasa béda-béda. Nalika urang nyarioskeun paket urang tingali kana format atanapi penyuluhan file, anu dianggo ku sistem operasi pikeun masang program. Supados sebaran tiasa nganggo file ieu, éta ogé kedah ngagaduhan manajer paket, anu ngagaduhan pakakas pikeun masang, ngarobih atanapi ngaleungitkeun program anu kasebat. Ieu penting, sabab sanaos program henteu robih antara hiji distribusi sareng distribusi anu sanés (nyaéta, Mozilla Firefox bakal tetep Firefox dina sadaya distribusi) kamungkinan pisan upami paket anu dipasang pikeun masang éta robih.

Sababaraha format rangkep nyaéta:

  • deb: dianggo ku Debian sareng turunanana.
  • RPM: (Red Hat Package Manager) asalna tina Red Hat sareng seueur dianggo ku anu sanés sapertos Fedora, OpenSUSE, Mandriva, Mageia sareng anu sanésna.
  • PISI: ti Pardus.
  • MO: ti Slax.
  • PUP sareng PET: Puppy Linux.
  • .txz: Slackware

Sareng sababaraha manajer paket anu paling populér:

  • APT (terminal) sareng Synaptic (grapik): dianggo ku Debian sareng turunanana.
  • Zypper (terminal) sareng YaST (grafis): manajer OpenSUSE.
  • YUM: Fedora sareng Konéng Anjing Linux.
  • Pacman: Arch Linux.
  • dpkg - Asalna didamel ku Debian.
  • Urpmi: Mandriva sareng Mageia.
  • up2date: Beureum Hat.
  • slapt-get, slackpkg, sareng swaret - Rupa-rupa "alat" anu dianggo Slackware pikeun dianggo nganggo bungkus tgz.

manajer pakét sinaptik

Naha penting yén kuring ngaganti manajer paket antara distribusi? Leres. Kanyataan yén manajer dipilih pikeun ngarugikeun anu sanés nunjukkeun yén manajemén anu épéktip tina bungkus anu badé dipilarian dipilarian. Singketna, manajer paket ngahartikeun bagian ageung tina "hakekat" distribusi, sareng mangrupikeun hal anu saé pikeun diperhatoskeun pikeun ngabédakeun éta anu sanés. Kuring moal ngabahas anu mana anu langkung saé, sanaos aya sababaraha conto dina internét ngeunaan naon atuh anu disebatna "aptitude - zypper - yum war", di mana peminat SUSE nyatakeun yén Zypper masih anu pangsaéna.

Pikeun ngalegaan: http://distrowatch.com/dwres.php?resource=package-management

usability

Jejer anu sanés anu sering diulang nyaéta tingkat pangalaman anu urang peryogikeun kedah nganggo distribusi. Éta kajadian sababaraha kali nalika nyarankeun distribusi ka pemula, atanapi sabab urang bakal kajadian sareng distribusi anu munggaran, yén urang sering nguping "bahkan henteu ngimpi nyobian Gentoo diluar kotak" atanapi "Ubuntu mangrupikeun pilihan anu saé kanggo dimimitian" .

Kasusah ngagunakeun distribusi diperkirakeun tina segi:

  • jumlah elemen grafis anu ditawarkeunana.
  • jumlah padamelan anu kedah dilakukeun per konsol (dimana teu aya alternatif grafis pikeun tugas éta).
  • kasusah pamasangan.
  • volume konfigurasi anu kedah dilakukeun saatos dipasang distribusi.
  • upami nalika dipasang perlu ngonpigurasikeun partisi disk atanapi ieu tiasa dilakukeun sacara otomatis.

Éta sababna umum pikeun ngoléksi distribusi anu tangtu sapertos tingkat ahli (Gentoo, Linux From Scratch, Slackware, Arch), anu henteu disarankeun pikeun pangguna "panengah-novice". Akhir-akhir ieu aya kajadian anu nyababkeun tren sebaran Linux giliran pikeun nyayogikeun Sistem Operasi anu langkung pikaresepeun pikeun pangguna mana waé. Sanaos kitu, sababaraha distribusi pikeun pemula (Linux Mint, Ubuntu, Elementary OS, sareng anu sanésna) tetep luar biasa.

Hardwarena

Éta sanés mangrupikeun hal munggaran anu disebatkeun nalika nyarioskeun ngeunaan sebaran, tapi masih penting. Di dunya anu nyobaan nyingkir tina "sistem anu beuki naroskeun langkung seueur sumber daya" (Windows) sareng tetep ngambah hardware anyar, aya ceruk distribusi anu ngamungkinkeun perangkat keras didaur ulang (Puppy Linux, Slitaz, Tiny Core Linux , AUSTRUMI, Slax, Lubuntu, Xubuntu, Alcolix, Damn Small Linux, Molinux, jst). Sanaos distros anu sanés, sapertos Linux Mint atanapi Arch tiasa dipasang dina komputer anu langkung lami, aya wates anu leungitna sistem leungitna, janten aya distribusi khusus pikeun jinis pakakas éta. Janten langkung logis, ku sabab kitu, sababaraha sebaran ieu nawiskeun pangrojong pikeun versi 32-bit sareng 16-bit; tawaran pang populerna pangrojong 32 sareng 64 bit.

Sebaran sapertos anak anjing Linux Ubuntu Éta menonjol sabab henteu perlu mutahir ku pakakas anu paling kuat di pasar ayeuna, tapi fungsina lengkep dina komputer kalayan sumber anu saderhana, asalkan urang henteu masang program anu meryogikeun sumber daya anu kaleuleuwihi.

Format peluncuran

Éta saderhana: sebaran biasana datang dina séri format anu tungtungna nangtoskeun hakekat na. Sanaos Live CD / DVD biasana umum diantawis distro populér, aya seueur anu sanés nganggo format ieu, nahan teu ngaleupaskeun ngan ukur versi anu tiasa dipasang.

Kamungkinan gaduh CD, DVD, Live CD / DVD, lingkungan desktop anu béda sacara standar atanapi kamampuan masang tina internét, mangrupikeun hal anu mangaruhan kaputusan seueur pangguna pikeun nguji distribusi atanapi ngagunakeunana sacara permanen. Urang ogé ningali yén aya pra-rilis anu ngamungkinkeun masarakat pikeun nguji distribusi sateuacan réngsé.

Poin penting sanésna ogé kalebet vérsi éta pikeun alat portabel sareng anu sanés anu ngadistribusikaeun "Spin-Offs", dimana conto anu paling konkrit nyaéta Fedora, anu ngagaduhan vérsi pikeun Kaulinan, Laboratorium sareng Desain, sanaos ieu, numutkeun kuring, éta masalah masang bungkus anu tos aya dina repositori anu béda. Tungtungna, kuring henteu hilap kana sebaran anu diluncurkeun, anu éksponén anu paling jelas Debian, bengkokan y OpenSUSE, ngamungkinkeun anjeun ngamutahirkeun parangkat lunak sareng vérsi sistem tanpa kedah ngalakukeun pamasangan anyar atanapi sieun kaleungitan data pribadi.

Tujuan umum

Masing-masing distribusi ngémutan tujuan anu tujuanana pikeun ngahontal pangguna ayeuna atanapi poténsialna. Ti dinya urang tiasa ngabédakeun anu khusus pikeun laptop (sapertos JoliCloud anu ogé berorientasi pikeun dianggo dina awan) sareng anu kanggo sérver (Perusahaan Red Hat Linux Éta mangrupikeun salah sahiji anu paling mantep sareng ayeuna didukung).

Distribusi sanésna ditujukeun pikeun perawatan éstétis dina desktop sareng kamiripan sareng sistem anu sanés (sahingga mempermudah transisi sareng ieu), sapertos kasus PearOS (kalayan éstétika Mac-sapertos), ZorinOS (anu GNOME adaptasi pikeun nawiskeun lingkungan anu sami sareng versi Windows anu sanés) sareng ElementaryOS (kalayan sakumpulan ikon bawaan sareng instalasi fungsional sacara standar); Ieu tiasa ngaku bénten sareng lingkungan klasik, tapi ieu masih tiasa dipasang dina distribusi ieu.

Sebaran Linux PearOS

Distribusi éta ditujukeun pikeun "pemirsa khusus", sapertos Linux ilmiah, Musix, Otakux sareng anu sanésna ngan ukur nambihan aplikasi anu khusus, anu sacara pribadi sigana henteu cekap pikeun ngajantenkeunana menonjol tina sesa grup, nunjukkeun yén aplikasi tiasa dipasang dina sistem naon waé upami kode sumberna sayogi.

Kanggo nyorot ogé, aya sababaraha "kaanehan", sapertos anu urang tingali dina Globo Linux, sebaran modular anu ngatur program anu dipasang dina cara anu béda tina sésana distribusi, sahingga file program anu sami dipendakan babarengan. Diréktori klasik aya, tapi disumputkeun, janten dina diréktori akar sacara standar urang ningali diréktori ieu: Program, Pamaké, Sistem, Payil, Gunung, Depot.

Conto anu saé anu sanésna nyaéta Igelle, diwangun ti mimiti pikeun ngadukung jumlah panggedéna alat anu aya. Sebaranna ngagaduhan lingkungan desktop anu disebat Esther ditulis dina GTK + sareng Webkit salaku mesin rendering.

Salaku panutup tina catetan ieu, kuring hoyong nyorot hiji unsur anu numutkeun kuring ogé aya hal transendén anu ngabédakeun distribusi: komunitas anu ngurilingan unggal distribusi penting pisan pikeun anu ngalir ieu. Henteu aya sababaraha conto dimana kaputusan masarakat atanapi kurangna ieu netepkeun jalan (pikeun kasuksésan atanapi kagagalan) pamekaran distribusi, sareng éta dimana pangembang kedah langkung ati-ati sareng ati-ati. Aya ogé kasus dimana pangguna ninggali distro kusabab henteu ngagaduhan masalah atanapi mamang dimana masarakat henteu terang kumaha ngaréspon atanapi nyayogikeun bantosan; éta sababna citra komunitas, sanaos alamiah kana sistem operasi sapertos kitu, tetep ngagaduhan peran sentral dina nyorot hiji distribusi di luhur anu sanés.

Akhirna, tong hilap maca bagian “Sebaran”Tina blog ieu, anu ngandung inpormasi anu mangpaat pisan pikeun énggal.

Nuhun Juan Ortiz!

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

6 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Linuxito cenahna

    Lengkep pisan! Kuring ngan mimiti maénkeun sakedik sareng Mageia 2 sareng henteu mendakan manajer paket kanggo konsol, sakedap kuring panginten ngan ukur drakerpm anu tiasa dianggo (anu katingalina mah anéh pisan ka kuring hehe). Kuring bakal ningali kumaha bungkusan na dipasang nganggo urpmi, hatur nuhun!

  2.   Hayu urang nganggo Linux cenahna

    Leres éta leres. Penting pisan.
    Abdi nyarankeun anjeun maca bagian Distribusi dina blog ieu. Sababaraha ideu anu dikedalkeun dina tulisan ieu dikembangkeun sakedik langkung jero di dinya.

    Kuring ngantunkeun anjeun tautan: http://usemoslinux.blogspot.com/p/distros.html

    Surak! Paul.

    2012/11/16 Disqus

  3.   Víktor Bautista sareng Roca cenahna

    Lingkungan grafis sanés bédana anu penting?

  4.   domba lampu domba cenahna

    Abdi resep kumaha éta netepkeun distro dumasar kana fungsionalitas ... Utamana nalika anjeun nyarioskeun bungkus sareng manajer paket .... Sanaos kuring mangrupikeun pangguna debian sareng kbuntu ... kuring reuwas zipper mangrupikeun alat anu saé pikeun ngatur bungkus ... Tangtosna, kuring hoyong pisan nyobaan openuse dina mesin kuring ... tapi ngan ukur dianggo kana sababaraha server anu kuring ngatur!

  5.   xurxo cenahna

    Mangtaun-taun Slackware parantos nganggo format .txz tibatan .tgz anu, saliwatan, henteu sami sareng tartar .tar.gz atanapi .tar.bz2 anu dianggo, biasana pikeun kode sumber ...

  6.   Milti cenahna

    Sae pisan 😉

    Detil

    APT (terminal) sareng Synaptic (grapik): dianggo ku "" Debian "" sareng turunanana.