Naon bedana parangkat lunak "gratis" sareng parangkat lunak "gratis"?

Ieu mangrupikeun dua nami anu sering dianggo sinonim tapi jauh tina ayana. Sabalikna, aya béda anu jero diantara aranjeunna.


Parangkat lunak gratis (dina basa Inggris bebas perangkat lunak, sanaos kanyataanna nami ieu ogé tiasa hartosna gratis, sareng henteu merta gratis, naha sababna Hispanisme gratis ogé dianggo dina basa Inggris) mangrupikeun nami parangkat lunak anu ngahargaan kabébasan pangguna tibatan Produk anu dipésér sareng, ku sabab éta, sakali diala, tiasa dianggo bébas, disalin, dikaji, dirobih sareng didistribusikeun deui.

dumasar kana Yayasan Software Gratis, parangkat lunak gratis ngarujuk kana kabébasan pangguna pikeun ngajalankeun, nyalin, ngadistribusikaeun, diajar, ngarobih sareng ningkatkeun parangkat lunak; langkung tepatna, éta ngarujuk kana opat kabébasan pangguna parangkat lunak:

  • kabébasan tina ngagem program, pikeun tujuan naon;
  • kabébasan tina diajar kumaha program jalan na ngarobih na, adaptasi ka kabutuhan anjeun;
  • kabébasan tina ngadistribusikaeun salinan program, kalayan anu anjeun tiasa nulungan kaluar ka tatangga anjeun;
  • kabébasan tina ningkatkeun program na nyieun umum éta kamajuan pikeun anu sanés, supados sadayana masarakat nguntungkeun.

Salah sahiji alesan kabingungan kunaon seueur jalmi lieur parangkat lunak gratis sareng perangkat lunak gratis sumping, sakumaha anu urang tingali, tina kaburukan tina kecap "gratis" dina basa Inggris.. Kusabab kitu éta Free Open Source Software (FOSS) ogé katelah Free Libre Open Source Software (FLOSS). Janten, anjeun terang, dina waktos salajengna basa anjeun ka halaman wéb Inggris sareng nyarios yén program "gratis", anjeun kedah naros ka diri sorangan: naon maksadna? Naha "gratis" atanapi "gratis"? Pikeun méréskeun tatarucingan anjeun ngan ukur bakal tiasa mendakan naha atanapi henteu anjeun matuh 4 kabébasan anu didaptarkeun di luhur.

Éta ogé gampang ngabingungkeun "freeware" sareng "perangkat lunak gratis" sabab parangkat lunak gratis sering disayogikeun sacara bébas, atanapi kalayan biaya distribusi ngalangkungan cara anu sanés; tapi, ieu henteu diperyogikeun.. Maka, henteu leres pikeun ngaitkeun parangkat lunak gratis sareng "parangkat lunak gratis" (biasana disebat "freeware"), kumargi parangkat lunak, nalika ngajaga karakter gratis na, tiasa disebarkeun sacara komersil ("software komersial"). Nya kitu, "parangkat lunak gratis" atanapi "gratis" kadang kalebet kode sumber; Nanging, jinis perangkat lunak ieu henteu gratis dina hartos anu sami sareng perangkat lunak gratis, kacuali hak-hak pikeun ngarobih sareng ngadistribusikaeun vérsi anu sapertos program anu dijamin.

Pangembangan perangkat lunak gratis sanés ciptaan "hippie". Sanaos bagian anu ageung tina kontribusi pikeun pamekaran parangkat lunak bébas dilakukeun ku jalma-jalma anu ngalakukeun éta pikeun kasenangan sareng panggilan pribadi, seueur diantarana nampi santunan kauangan pikeun karyana. Di sisi anu sanésna, aya seueur perusahaan anu parantos tiasa "ngadamel parangkat lunak gratis bisnis ageung", sapertos Google, Canonical, Red Hat, IBM sareng seueur deui anu sanés. Tungtungna, urang kedah ulah mopohokeun yén sababaraha kali bisnis di tukangeun perangkat lunak gratis aya hubunganana sareng tawaran jasa tambihan pikeun parangkat lunak, sapertos: kustomisasi sareng / atanapi pamasanganana, dukungan téknis, sumbangan, sponsor; sabalikna tina modél bisnis berbasis lisénsi kaprah dina parangkat lunak sumber katutup.

Naha nganggo lisénsi?

Upami ideu na nyaéta saha waé anu tiasa ngajalankeun, nyalin, ngadistribusikaeun, diajar, ngarobih sareng ningkatkeun parangkat lunak, naha naha panggunaan lisénsi diperyogikeun? Naha "parangkat lunak proprietariat" henteu leres-leres dicirian ku panggunaan lisénsi? Ehh ... henteu!

Mimiti, kabutuhan pikeun 'ngajagi' perangkat lunak gratis ngalangkungan panggunaan lisénsi timbul tina hipotesa ieu: Kumaha upami perusahaan nyandak proyek "parangkat lunak gratis" sareng ngaliput éta dina lisénsi "terbatas" atanapi "proprietariat"? Supados ieu henteu kajantenan, kedah nganggo lisénsi "gratis" anu ngalindungan proyék ieu. Kadua, ieu nunjukkeun yén bédana antara parangkat lunak bébas sareng parangkat lunak propriétér henteu aya dina panggunaan atanapi henteu lisénsi tapi dina jinis lisénsi anu dianggo.

Atanapi perangkat lunak gratis ogé henteu kedah bingung sareng "perangkat lunak domain publik". Anu terakhir nyaéta parangkat lunak anu henteu meryogikeun lisénsi, kumargi "eksploitasi" na hak pikeun sadaya umat manusa, sareng éta milik sadayana sami. Saha waé tiasa ngamangpaatkeun éta, sok pikeun tujuan hukum sareng nyatakeun pangarang aslina. Parangkat lunak ieu bakal janten anu pangarangna nyumbangkeunana pikeun kamanusaan atanapi anu hak cipta parantos kadaluwarsa, saatos waktos ti saprak maotna anu terakhir, biasana 70 taun. Upami pangarang nyatakeun panggunaan na handapeun lisénsi, kumaha lemahna, éta henteu aya deui dina domain umum.

Lisensi "Gratis"

Pikeun ningali daptar komparatif lengkep sadaya lisénsi parangkat lunak gratis anu dipikaterang dugi ka ayeuna, kuring nyarankeun anjeun ningali halaman Wikipedia ieu.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

9 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Hayu urang nganggo Linux cenahna

    Persis ... aranjeunna nganggo kecap dina basa Spanyol pikeun nyegah kabingungan. Kumaha saé éta sora, leres? Utamana lamun bahasa urang jadi bajingan ku sababaraha urang ... 🙂

  2.   wzrd cenahna

    Persis ... aranjeunna nganggo kecap dina basa Spanyol pikeun nyegah kabingungan. Kumaha saé éta sora, leres? Utamana lamun bahasa urang jadi bajingan ku sababaraha urang ... 🙂

    SIIII, sapertos kitu, imut deui disada, utamina saatos nganggo kecap sadidinten sapertos 'scan', 'reporter' (wartawan WTF !!, la puta madre, perio-dis-ta) sareng seueur deui Anglikanismeu = D

    Tulisan anu saé.

  3.   Hayu urang nganggo Linux cenahna

    Persis!

  4.   Abdi henteu ngawartosan anjeun cenahna

    Bajingan ?? muhun anjeun ngacapruk éta, kalayan imut deui

  5.   kénca-kénca cenahna

    Pikeun ngahindarkeun kabingungan, upami teu lepat, aranjeunna ogé nganggo bédana nganggo kecap "gratis" dina basa Spanyol, nunjukkeun yén parangkat lunak gratis gratis tapi henteu merta gratis, lisénsi masihan anjeun kakuatan pikeun ngeusi bathi pikeun nyebarkeun padamelan anjeun upami anjeun kahoyong. Salami anjeun ngahargaan istilah lisénsi, sapertos ngadistribusikaeun kode sumber, perlu ditingal dina GPL sareng LGPL pikeun diajar sakedik perkawis parangkat lunak gratis

  6.   ramonovsky cenahna

    Saleresna aya kacenderungan pikeun jalma anu blogging dina basa Inggris dimana Perangkat Lunak Gratis disebut salaku "Free Software" atanapi "Free Software". Jigana éta kumaha masalahna dibédakeun sakedik sareng kecap "Bébas." Komo upami jalma-jalma henteu ngartos basa Spanyol, aranjeunna sacara otomatis terang yén aranjeunna ngarujuk ka Free de Libertad, sanés harga.

    Saur CD-CD ti Canonical ogé sami.

  7.   eliotime3000 cenahna

    Untungna, aya sababaraha lisénsi pikeun masing-masing jinis pangguna. Gening dina postingan.

  8.   henteu aya namina cenahna

    ieu éra

  9.   traskari cenahna

    Abdi telek ka gusti