Radicle, platform pangembangan kolaborasi desentralisasi

 

cikeneh sékrési vérsi béta munggaran platform Radicle P2P diumumkeun sareng klien desktop na Radicle Hulu.

proyék nu tujuanna pikeun nyiptakeun jasa desentralisasi pikeun pangembangan kolaborasi sareng panyimpenan kode, sami sareng GitHub sareng GitLab, tapi henteu kaiket kana sérpér khusus, ogé henteu tunduk kana sénsor sareng damel sareng sumberdaya pamilon jaringan P2P.

Ngeunaan Radicle

Radicle ngamungkinkeun henteu gumantung kana platform sareng perusahaan terpusat pikeun pamekaran sareng distribusi sumber terbuka, anu ngahubungkeun ngenalkeun résiko tambihan (titik tunggal kagagalan, perusahaan tiasa nutup atanapi ngarobih kaayaan damel).

Pikeun ngatur kode dina Radicle, Git anu kawéntar dianggo, dilegakeun ku nangtoskeun Repository dina jaringan P2P. Dulur-dulur data utamina disimpen sacara lokal sareng éta sok aya dina komputer pamekar, henteu paduli kaayaan sambungan jaringan. Pikeun mayungan inpormasi, kriptografi dumasar kana konci publik dianggo, henteu nganggo rekening. Daptar Repository pamilon jaringan P2P tiasa ditingali dina titik cikal proyék.

Dina manah jaringan P2P nyaéta Protokol Radicle Link basis Git anu nyalin data antara pamilon. Peserta nyayogikeun aksés kana kode sareng kode proyék anu dipikaresep ku aranjeunna, salinan anu kaleuleuwihi anu disimpen sacara lokal sareng réplika dina sistem pamekar anu minat anu sanés. Hasilna, Repository Git desentralisasi global kabentuk, data na anu ditiru sareng didamel di saluareun sistem pamilon anu béda.

Protokol na ngadukung dua jinis obyék idéntifikasi: pamilon sareng proyek. Pamilon ngahubungi jalma anu ngaluncurkeun simpul dina jaringan P2P (par) sareng proyek ngajelaskeun gudang dimana sababaraha pamilon tiasa damel.

Jaringan nyiptakeun grafik sosial komunikasi antara pamilon sareng proyek: Peserta ngalacak proyék anu dipikaresep ku aranjeunna sareng pamilon sanés. Barang tina pamilon anu dilacak disayogikeun pikeun pamilon sanés anu nuturkeun pamilon ayeuna.

Pangwangunan lumangsung gaya "basar" tibatan ngajaga pandangan kanonis dina Radicle, aya sababaraha cabang anu sajajar sareng anu ngajaga sareng kontributorna silih tukeur tambalan.

Daripada numbu ka Repository rujukan éksternal, Radicle dumasar kana Repository unik dina mesin lokal unggal pamekarr, dimana anjeun tiasa narik parobihan ti repositori kontributor anu dilacak sareng ngalebetkeun parobihan anjeun ka Repository kontributor anu nyukcruk.

Konsép, hiji proyek janten kumpulan tampilan kode dina sistem sadaya pamilon dina pamekaran. Dina praktékna, hirarki pangiriman pangaturan diatur dumasar kana ranté kapercayaan: pikeun nampa parobahan dina salinan lokalna gudang, pengembang nambihan pangembang anu sanés salaku sumber (jauh), anu sacara otomatis ngawangun langganan kana komitmen énggal anu némbongan dina gudangna. Sadaya parobihan dina jaringan P2P ditandatanganan sacara digital sareng tiasa diverifikasi ku pamilon sanés.

Cara anu paling gampang pikeun nyambung kana jaringan nyaéta masang aplikasi desktop Radicle Hulu, anu ngamungkinkeun anjeun nyieun konci pikeun ngaidéntifikasi anggota anyar, janten host kode anjeun, sareng komunikasi sareng pamekar anu sanés.

ayeuna, palaksanaan diwatesan pikeun gawé babarengan dina kode sareng sistem pelacak bug, tapi ka hareupna aranjeunna ngarencanakeun rék dilegakeun pakakas pikeun ngatur diskusi sareng marios parobihan, ogé nerapkeun dukungan pikeun Repository swasta kalayan aksés dumasar kana énkripsi tungtung-to-tungtung.

tungtungna, upami anjeun resep terang langkung seueur perkawis éta, anjeun tiasa pariksa link ieu.

Kodeu proxy pikeun operasi simpul ditulis dina Rust, dina klien grafis dina TypeScript, Svelte sareng Electron. Kamekaran proyék Aranjeunna disebarkeun dina lisénsi GPLv3.

Bungkusna siap pikeun Linux (AppImage) sareng macOS.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.