Ngagunakeun VIM: Tutorial Dasar.

Kuring henteu pernah nyangka kuring badé nyarios ieu, tapi kuring resep pisan kana editor anu pangsaéna pikeun terminal di Lisénsi / Linux Ubuntu: VIM.

Dicutat tina Wikipedia:

Vim (tina Inggris Kuring ningali IMproved) mangrupikeun pérsi ningkat tina editor téks vi, aya dina sadaya sistem UNIX.

Panulisna, Bram Moolenaar, nampilkeun versi munggaran di 1991, tanggal ti saprak éta parantos ngalaman seueur paningkatan. Karakteristik utama Vim sareng Vi nyaéta aranjeunna ngagaduhan modeu anu bénten-bénten anu tiasa dialihkeun kanggo ngalaksanakeun operasi tinangtu, anu ngabédakeun aranjeunna tina éditor anu umum, anu ngagaduhan ngan hiji modeu anu pesenan dilebet nganggo kombinasi konci atanapi panganteur grafis.

Kuring salah sahiji jalma anu ngira yén ieu mangrupikeun éditor pikeun "gurita" atanapi jalma anu langkung ti 10 ramo, kusabab kanyataan saderhana ngagaduhan seueur pintasan keyboard janten kuring mikir yén VIM éta mangrupikeun "monster" éditor konsol. Kaleresan ti saprak kamari kuring diajar diajar ngagunakeunana (bahkan kalayan hal anu dasar pisan) tapi kuring nuju biasa, sareng anu paling parah (atanapi anu paling saé) éta anu kuring resep pisan.

Abdi kantos teu betah kumaha nano, tapi leres yén éditor ieu dasar teuing. Nalika urang ngagaduhan lingkungan anu grafis, kursor tiasa dianggo pikeun nyalin / némpelkeun, tapi nalika urang dina TTY hal-hal bakal robih. Éta kaunggulan munggaran anu kuring mendakan VIM. Fitur sanés anu kuring resep nyaéta:

  • Pilihan téks dina kolom.
  • Panyorot Sintaksis.
  • Nyorot kurung, kurung sareng kurung (janten idéal pikeun program).
  • Kuat pisan, bahkan nalika file anu urang éditan kaganggu, éta ngamungkinkeun urang kéngingkeunana engké.
  • Ieuh anjeun tiasa ningali seueur deui ...

Hiji-hijina éditor téks dina konsol (tina anu kuring terang) anu "ngadeukeutan" kana VIM es MCEdit, Editor téks MC. Tapi perhatoskeun tanda petik dina kalimat di luhur. VIM bahkan ngagaduhan éditor dina GTK. Tapi ideu tina tulisan ieu sanés pikeun ngajual anjeun atanapi ngajurung anjeun pikeun ngagunakeun VIM, éta ngan saukur cara pikeun nétélakeun yén éta langkung gampang dianggo tibatan anu leres-leres némbongan.

Tutorial dasar pikeun ngagunakeun VIM

Abdi badé ngantepkeun anjeun séri pintasan keyboard, tapi kuring pikir bakal langkung praktis upami kuring nunjukkeun kumaha jalanna ku conto. Hal kahiji anu bakal kami laksanakeun nyaéta masang VIM upami urang henteu acan ngalakukeun éta, atanapi upami éta henteu sacara standar dina sebaran favorit urang. Sakali dipasang, urang muka terminal teras nyimpen:

$ vim prueba.txt

Urang bakal ningali anu sapertos kieu:

Ayeuna urang pencét konci na I atanapi konci Selapkeun pikeun pindah tina modeu paréntah ka modeu éditan sareng mimitian ngetik. Kami nyerat naon waé, upami tiasa, éta ngagaduhan langkung ti dua garis. Kuring contona nempatkeun:

Ayeuna, urang pencét konci na ESC Pikeun kaluar tina modeu éditan, urang ngalih ka awal dokumén nganggo panah keyboard teras pencét konci na V. Anjeun bakal perhatoskeun yén di handap nyarios ayeuna VISUAL. Kalayan panah ka handap kami nyirian sadaya téks anu urang tulis. Nalika urang parantos milih sadayana, urang pencét kenop na Y. Sakali ieu réngsé, anjeun bakal ningali yén di handap éta nunjukkeun jumlah garis anu disalin.

Ayeuna urang ngalih sakedik handap teras pencét konci na P. Unggal-unggal pencét éta, téks anu sami bakal ditempelkeun. Upami tibatan konci na Y urang pencét konci na X, téks anu kami pilih bakal diteureuy. Urang tiasa nempelkeun deui nganggo konci P.

Ayeuna urang badé nyimpen dokumén tés. Urang pencét ESC upami urang dina modeu éditan sareng nyerat :w, nyaéta, dua titik sareng a W. Naon ieu ngalakukeun nyaéta nulis atanapi nyimpen naon anu urang lakukeun. Upami urang engké nyerat :q urang bakal kaluar ti éditor. Upami anu urang pikahoyong nyaéta nyimpen sareng nutup, urang nyerat 😡.

Ayeuna salah sahiji trik terakhir. Anggap yén urang ngahaja nutup terminal sareng kaleungitan dokumén. Anu kudu urang lakukeun nyaéta nulis ulang:

$ vim prueba.txt

sareng urang bakal kéngingkeun sapertos kieu:

Upami anjeun milarian tungtungna urang gaduh sababaraha pilihan. Dina hal ieu kami mencét konci na R pikeun nyandak dokumén anu sateuacanna, maka éta bakal naros ka kami kanggo mencét asup Sareng voila, urang tiasa neraskeun dimana urang lirén. Ayeuna, upami kabeneran urang pencét konci na E (édit ogé) urang ogé tiasa nampi dokuménna ku ngetik : cageur, sareng urang bakal kéngingkeun sapertos kieu:

Dina hal ieu pilihan kuring nyaéta nulis nomer 1 sareng voila, padamelan urang dipulih deui.

Upami anjeun hoyong nganggo VIM langkung gampang, maka anjeun tiasa masang GVIM, anu sami nganggo perpustakaan Gtk pikeun panggunaan Ménu sareng pilihan sanés anu ngagampangkeun padamelan pangguna.

Bahkan aya perpanjangan pikeun Firefox nelpon Vimperator, anu ngamungkinkeun urang pikeun nanganan panyungsi siga VIM éta bakal 😀

Sareng sajauh ieu Kumaha, sakur saran atanapi inpormasi wilujeng sumping sahingga urang sadayana tiasa diajar langkung seueur perkawis anu langkung manpaat VIM.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

21 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   nano cenahna

    Kuring bakal nganggo Gvim, sanaos kuring henteu ningali panyorot sintaksisna bakal saé upami anjeun nempatkeun gambar tina sababaraha téks dina HTML ningali kumaha sadayana éta. Kuring badé damel sareng Vim teras kuring ngalakukeun salah sahiji analisa jero sapertos anu kuring lakukeun sareng Gedit ... pasihkeun saminggu sareng kuring gaduh.

    1.    Abel cenahna

      Upami anjeun hoyong ningali kumaha panyorot sintaksis tiasa dianggo kalayan saé, kuring ngantunkeun anjeun sababaraha conto.
      ompldr.org/vZTRlYg
      ompldr.org/vZDd3cw

      Sareng dina tautan di handap seueur skéma pikeun ngajantenkeun langkung pikaresepeun sacara visual. xP

      Salam.

  2.   sina cenahna

    Tutorial vim saé pisan, mudah-mudahan aya anu engkéna didamel, sakedik langkung maju atanapi sababaraha trik deui, anu tiasa dilakukeun ku alat ieu;),
    kanggo waktos kanggo lebet kana dunya ieu ayeuna

  3.   ren434 cenahna

    Dina waktos ayeuna kuring nyangkut emacs, anu akhir-akhir ieu kuring beuki kajebak, di sisi anu sanés janten hésé pisan kuring ngalihkeun téks.

    PS: Wilujeng! Aranjeunna mimiti dina Peringkat.

    1.    msx cenahna

      +1

      Kami lalaki nganggo Emacs, anjeun terang!
      Nalika kuring ngamimitian maca "Kuring henteu pernah nyangka bakal nyarios ieu, tapi kuring resep pisan editor anu panghadéna pikeun terminal dina GNU / Linux ..." Teu sangka: hébat, anjeunna mendakan Emacs!
      Sabalikna tétéla yén lalaki éta kaluar sareng fagots 😛 hal-hal anu mendakan di jaring!

      1.    elav <° Linux cenahna

        Ohh éta macho. Kuring nebak maka anjeun anggo LFS, sabab nganggo distro ku sadayana anu diémutan sigana mah éta ogé leres jahat?

        1.    pandev92 cenahna

          Lalaki emacs sigana mah rada gampang tibatan vim tapi pikeun rasa warna.

  4.   dav cenahna

    vimtutor mangrupikeun tutorial interaktif anu saé pisan, éta dirancang pikeun réngsé dina 25-30 menit. dianjurkeun pisan!
    apt-get install vimtutor
    vimtutor

    1.    nano cenahna

      Éta pastina tiasa dianggo pikeun kuring, kuring kedah ngerjakeun éta

    2.    elav <° Linux cenahna

      Leres, saleresna Vimtutor hébat ...

  5.   ngik-ngik cenahna

    Maénkeun kaulinan ieu sareng éta nalika anjeun moal lirén nganggo vim sareng anjeun bakal diajar ngagunakeunana sacara bodoh, saleresna, anjeun badé latihan sareng permainan ieu hal-hal anu paling dasar ngeunaan vim sapertos terang kumaha ngalihna gancang pisan.

    http://vim-adventures.com/

  6.   Mauricio cenahna

    Abdi sanés pamekar, janten naon anu kuring kedah lakukeun: édit .conf atanapi nempatkeun leungeun kuring dina pkilder ti waktos ka jaman, ku NANO éta cekap pikeun kuring sareng kuring gaduh seueur. Sakali kanggo uji coba kuring muka file di VIM sareng kuring henteu terang kumaha kaluarna.

  7.   Abel cenahna

    Dasar pikeun jalma anu dimimitian ku vim, bahkan kuring panginten éta monster tapi sapertos sadayana, éta ngan ukur masalah anu biasa. xP

    Kuring ngantep seueur skéma pikeun anu hoyong nyobian.
    http://code.google.com/p/vimcolorschemetest/

    Salam.

  8.   ditangtoskeun cenahna

    @elav, abdi ngantepkeun vimrc kuring janten anjeun tiasa nganggo sababaraha config anu tiasa dianggo pikeun anjeun 😉
    http://paste.desdelinux.net/4465

    1.    elav <° Linux cenahna

      Nuhun 😀

  9.   Annubis cenahna

    Kuring nuju kéngingkeun éditor anu pangsaéna pikeun terminal di GNU / Linux

    Anjeun resep nyababkeun seuneu, huh? Ieu panginten seuneu anu pang lamina oldest

    PS: VI Batu!

  10.   Charly cenahna

    Tutorial alus teuing! hatur nuhun pisan 😀

  11.   entong niup cenahna

    pikaresepeun pisan: 3

  12.   JSequeiros cenahna

    Sacara dasar sok saé.

  13.   Rene, ti Mexico, tiasa. cenahna

    Alus ku terang sakedik perkawis sadayana, upami hiji dinten anjeun peryogi, Jalma anu bijaksana bakal salawasna ngahargaan pangorbanan sasama jalma.

  14.   tagihan cenahna

    Tutorial anu saé tapi kuring anyar pikeun ieu sareng kuring henteu terang kumaha nambihan éditor brigthscript kana gvim https://github.com/chooh/brightscript.vim.git Dupi anjeun ngabantosan abdi