LaTeX, nyerat sareng kelas (bagian 1)

Sistem komposisi téks anu pangsaéna, anu pangageungna nikmat keur panon salah sahiji anu hoyong naon anu anjeunna nyerat janten ode estetika sareng raos raos. Kusabab "anu penting sanés anu dicarioskeun tapi kumaha éta disebatkeun" (Cicero) urang sadayana kedah terang kumaha ngagunakeunana LaTeX seueur.


Kuring kedah ngaku-ngaku: Abdi resep seni tipografi. Éta sababna kuring hate ningali (panon kuring nyeri) nalika dokumén dugi ka panangan abdi dimana aturan anu saé tina babandingan anu leres sareng hubungan visual anu sanés tina sumber sareng rohangan dina téks tinulis anu amarah. Nyatana, kuring mangrupikeun musuh anu nyatakeun sababaraha fon (sapertos "komik sans" anu pikareueuseun) sareng kuring henteu resep pisan prosesor kecap tipe WYSIWYG (sapertos MSWord atanapi Open / LibreOffice Writer).

Dina ieu, anu bakal janten cicilan munggaran seueur deui, kuring bakal nyobian ngajelaskeun ka anjeun, réréncangan, naha kuring panasaran.

Upami kuring nyebatkeun yén seueur, éta kusabab masalah éta saé pisan yén nyobian netepkeun kuota anu pas pikeun nyimpulkeun éta bakal kalintang berani (sareng di sisi anu sanésna kuring ogé teu ngagaduhan kabiasaan anu pikaresepeun pisan pikeun manjangkeun diri langkung ti peryogi nalika nyarios atanapi nyerat). Kanggo ayeuna hal anu pangpayunna nyaéta nyaritakeun anjeun, anu maca, naon LaTeX sareng kunaon éta pantes dianggo.

Naon LaTeX?

Numutkeun kana Wikipedia, "LaTeX mangrupikeun sistem komposisi téks, khusus anu berorientasi kana nyiptakeun buku, dokumén ilmiah sareng téknis anu ngandung rumus matematika."

Legenda nyebatkeun yén saurang matématikawan anu namina Donald Knuth (anu ngabaktikeun hirupna langkung khusus pikeun algoritma) ngabeledug amarah nalika perusahaan penerbitan anu dipercantenkeun karyana anu pangageungna "The Art of Programming Computers" (buku suci pikeun programer) nganteurkeun sampel anu dicetak tina jilid kahijina. Donald anu hiji perfeksionis ekstrim sama sekali henteu wareg ku presentasi dokumén éta sareng nyarios naon anu bakal dicarioskeun ku saha waé dina tempatna "nyaéta upami anjeun hoyong anu dilakukeun, anjeun kedah ngalakukeun éta nyalira" (atanapi sapertos kitu). Hasilna, anjeunna nyandak sabatikal pikeun ngalahirkeun naon anu saur kuring mangrupikeun ciptaan anu paling hébat dina hal parangkat lunak: TeX.

Salaku léngkah munggaran, taun anjeunna mimitina nganggarkeun teu cekap: anjeunna nyéépkeun dalapan langkung; sareng anu kadua, sanaos TeX mangrupikeun kaajaiban, ngan anu nyiptakeunna sareng sababaraha pikiran anu cekap nyiapkeun ngartosna (kanyataanna, ngan ukur ngagunakeun minimum anjeun kedah terang kumaha program). Éta rumit pisan. Di dieu aya genius algoritma anu sanésna sumping, Leslie Lamport, anu nyiptakeun séri makro pikeun TeX anu ngajantenkeun tiasa diaksés ku saha waé. LaTeX lahir.

Catetan panjelasan: LaTeX langkung saderhana tibatan anu anjeun pikirkeun. Ayeuna, jauh tina kasieunan naon waé, anjeun tiasa neraskeun maca sareng ngajamin yén lamun anjeun wani, anjeun tiasa janten pangguna LaTeX anu saé bahkan upami kamampuan komputer anjeun dasar.

Naha anjeun kedah nyobian LaTeX?

Nya, manpaat LaTeX seueur sareng ageung. Nyatana kuring diajar yén ku LaTeX kejutan anyar sareng pikaresepeun sumping unggal dinten ku poténsialna. Nanging, kumargi kuring nganggap yén kaseueuran pamiarsa noél hal éta pikeun anu munggaran, kuring bakal nyobian janten singket sareng saderhana:

  • Éstétika dokumén anu didamel nganggo LaTeX pisan (mmmuuuyyyy) langkung unggul tibatan anu dilakukeun ku prosesor tipe WYSIWYG (sapertos Panulis, Abiword atanapi MSWord).
  • Teu aya éksprési anu rumit pikeun masalah LaTeX (sapertos rumus matematika, tabel, grafik, diagram, sareng sajabana).
  • LaTeX ngurus tipografi sareng format dokumén ngantepkeun pangguna ngan ukur hariwang ngeunaan konténna. Nya kitu ogé! Anjeun ngan ngetik yén LaTeX ngurus presentasi (sareng budak lalaki ngalakukeun éta ogé).
  • Upami dokuménna panjang, LaTeX langkung saderhana tugas nyusun sareng ngatur éta.
  • LaTeX mangrupikeun parangkat lunak gratis sareng komunitas anu kalibet ageung. Jumlah dokuméntasi ageung pisan sareng saha waé bakal kersa ngabantosan. Nyatana kuring wani nyebutkeun yén teu aya parangkat lunak sanés janten seueur inpormasi anu disayogikeun dina Net sakumaha ogé LaTeX.
  • Aya bungkus kanggo sadayana !!! (Paket, janten, ekstensi kakuatan LaTeX anu ngamungkinkeun anjeun ngalaksanakeun sagala rupa padamelan tambahan - urang bakal nyarioskeun ieu dina angsuran anu sanés).
  • Kalayan LaTeX henteu ngan ukur tulisan atanapi buku anu tiasa didamel ... ogé serat, slide, poster, poster, halaman wéb, sareng anu sanésna, sadayana profesional pisan.

Sareng seueur deui kaunggulan anu bakal kami terangkeun sapanjang angsuran ieu.

Naon anu kuring kedah nimbangkeun sateuacan diajar nganggo LaTeX?

Dina pamanggih kuring anu lemah LaTeX henteu ngagaduhan kakurangan ... ngan panginten sababaraha fitur na tiasa nyababkeun sababaraha (sahenteuna anu teu sabar) nyerah. Kuring ngulang deui: LaTeX saé tapi panginten bakal saé pikeun pangguna énggal terang sateuacana perkawis hal-hal anu ngajantenkeun anjeunna benten sareng anu sanés sareng anu tiasa nyababkeun kasusah.

LaTeX mangrupikeun basa komposisi téks, sareng sanés prosésor. Ieu ngandung harti yén perlu pikeun nuliskeun sababaraha paréntah (kode) anu henteu rumit pisan dina dokumén pikeun kéngingkeun sababaraha hasil. Hiji conto nyaéta lamun iraha waé anjeun kedah museurkeun bagian téks, anjeun kedah nyerat sapertos:

mimitian {tengah} Ieu dipuseurkeun. tungtung {tengah}

Tapi ieu sanés janten panyabab ku prihatin sabab gampang pisan dibiasakeun (hiji tungtungna sadar yén éta malah langkung épisién tibatan nunjuk téks ku panunjuk teras milarian tombol anu cocog), sareng kusabab editor LaTeX (engké urang bakal nyarios diantarana) nyayogikeun urang sadaya paréntah ku cara lincah.

Di sisi anu sanésna, dina LaTeX tiasa nyarios yén anjeun damel dina témplat (aya seueur sareng anu saé pisan dina Net). Nanging, ngadamel témplat ti mimiti meryogikeun usaha anu signifikan (sanaos tungtungna nyugemakeun pisan).

Tapi kuring keukeuh, LaTeX henteu rumit sacara nyalira, tapi meryogikeun yén pangguna kéngingkeun méntalitas anu sanés, sareng éta mangrupikeun hal anu rumit perkawis éta, kusabab éta saleresna saderhana sareng pikaresepeun.

Naha anjeun kedah nyobian LaTeX? Total kuring henteu nyerat dokumén ilmiah

Tangtosna. Sagala dokumén katingalina langkung saé nalika diketik dina LaTeX paduli eusina. Fon anu dibanggakeun ku LaTeX geulis pisan saé serius (émut yén LaTeX mimitina mah dirancang pikeun setting akademik sareng anjeun moal ngarepkeun ngirim laporan dina, sebutkeun, Disney atanapi StarWars font).

Nyatana kuring parantos ningalikeun LaTeX ka rerencangan anu bidang aktingna sastra (nol formula) sareng aranjeunna resep ku presentasi sareng nganggona tanpa masalah. Di sisi anu sanésna, aya bungkus LaTeX anu dirancang khusus pikeun masing-masing profési. Hayu atuh ngajelaskeun: aya bungkus pikeun musisi nyerat skor, kimiawan ngagambar elemen laboratorium, pamaén catur ngalebetkeun kode na, jst.

Saur abdi hoyong dicobian, naon léngkah salajengna?

Alus pisan !!! Tapi hayu urang antosan sakedap ... dina angsuran salajengna kuring bakal netelakeun detil anu saluyu sareng kami bakal nyarioskeun pamasanganna (deui kuring netelakeun yén kuring anggap yén pamaca nguping ngeunaan kaajaiban ieu pikeun kahiji kalina). Naon anu bakal urang bahas waktos salajengna? Dasarna tina ieu:

  • Sebaran LaTeX
  • Program anu diperyogikeun (utamina éditor)
  • Naon katingalina dokumén LaTeX
  • Bungkus "terkenal"
  • Ngeunaan témplat

Kuring moal nyandak waktos langkung seueur maca. Dugi waktos salajengna.

Kumaha? Kuring seueur nyarioskeun perkawis éstétika anu saé tina dokumén anu didamel sareng LaTeX sareng henteu ngantepkeun conto? OKÉ ... ieu sababaraha tautan pikeun anjeun raos sakedik:

Ahhh… dicitak éndah.

Buka bagian salajengna >>

Hatur nuhun Carlos Andrés Pérez Montaña pikeun kontribusina!
Resep kana méré sumbangan?

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

14 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   José Antonio Nuturkeun Bent cenahna

    Tangtos ku éditor urang moal tiasa ngeluh.
    Lyx, Textmaker, LaTexila, Winefish, Kile atanapi Gummi mangrupikeun éditor anu urang tiasa mendakan langsung dina Repository resmi Ubuntu.
    Tapi kuring henteu terang naha kuring ngambeu yén kusabab ieu mangrupikeun bagian hiji, hal panyunting justru mangrupikeun bagian tina tulisan ieu.
    Kuring ngadamel komentar sakedik ieu salaku pamuka ...
    Hatur nuhun tur Wasalam.

  2.   José Antonio Nuturkeun Bent cenahna

    Salaku catetan, kuring bakal nunjukkeun yén jurnal ilmiah, artikel universitas sareng sacara umum sakabeh bidang publikasi akademik tingkat tinggi, MAND yén éditorna ngalaksanakeun karyana dina TEX ...
    LaTex identik sareng kaseriusan dokumenter.

  3.   José Antonio Nuturkeun Bent cenahna

    Di daérah-daérah administrasi universitas sareng sababaraha jurnal ilmiah éta, tapi saur kuring kuring parantos ngaleuwihan literal "OBLIGAN". Kuring hoyong nyorot dina tingkatan dimana éta dianggo supados jalma-jalma nganggap kaseriusan sareng profesionalisme lingkungan LaTEX ...
    Kuring menerkeun nyalira ku «SARANKAN» ... 😉 ... Nya sigana mah aranjeunna maksakeun ampir saha waé pikeun nyalarang nganggo LaTEX ... éta pikeun nekenkeun ...
    Hiji salam.

    PS: Di sisi anu sanésna éra yén anu aranjeunna maksakeun nganggo format proprietary, komo henteu diénggalan! … 🙁

  4.   Alex cenahna

    Anjeun parantos ngantepkeun kuring sareng madu dina biwir kuring. Pos anu saé, wilujeng.

  5.   Daneel_Olivaw cenahna

    Pikaresepeun. Abdi nguping ngeunaan latex, tapi anu kuring baca di dinya kuring henteu ngartos karét. Tina naon anu kuring tingali, anjeun kedah ngaunduh sapertos 2Gb perpustakaan sareng éta nalika kuring nyarios, "Henteu janten masalah."
    Kaleresan aya conto anu kuring ningali di dinya, kecuali pikeun grafik, sigana henteu sapertos: S. Sedeng anti klimatis saatos kasohor pisan.

    Kuring bakal sadar kana tulisan anu sanés dina séri.

  6.   RudaMale cenahna

    Pikaresepeun pikeun mendakan blog anu eusina, ngantosan pihak-pihak sanés ningali naha kuring diajar latex. Salam sareng jaga

  7.   Héléna_ryuu cenahna

    hahaha kuring bunuh diri ngeunaan "sumber disney atanapi starwars" Kuring parantos ningali sababaraha kasus anu saé ... sabulan katukang kuring hoyong diajar kumaha ngagunakeun LaTeX, kuring gaduh manual anu aya di luar sareng kuring mimitian nganggo gummi sareng lyX, anu resep pisan diajar, naon anu kuring nyarankeun ka sadayana, sagigireun éta padamelanana pohara formal sareng éndah, sintaksisna mangrupikeun bentuk latihan méntal xD, tapi anjeun bakal biasa kana gaya sareng anu sanésna.
    ngantosan bagian kadua pablo! ^^

  8.   portaro cenahna

    Abdi postingan anu saé, kuring resep pisan kana modél cv3, anjeun tiasa nyarios dimana gaya .tex / modél cv3 éta, kuring hoyong nandaan hiji kanggo kuring tapi éta kedahna sareng modélna sabab kuring henteu terang ngeunaan Latex.

  9.   Hector Zelaya cenahna

    urang ngarepkeun bagian kadua 😀

  10.   kawani cenahna

    Abdi resep pisan kana hurup atanapi hurup gaya Komik Sans anu sakuduna gancang-gancang. Abdi resep anu saderhana langkung saé.

    Hayu urang tingali naha aranjeunna ngalereskeun komputer kuring sareng kuring nalungtik sakedik

  11.   Luis Antonio Sanchez cenahna

    Éta sora pisan ngajangjikeun, anu leres nyaéta upami tujuan tulisan éta pikeun ngahudangkeun rasa panasaran, anjeun pasti bakal kahontal

  12.   Adrian Perales cenahna

    Kuring nganggo LaTeX bari sareng saleresna nyaéta kamungkinan na seueur. Nanging, kuring tetep Open / LibreOffice salamina. Sacara pribadi, kuring henteu ngadamel dokumén anu panjang teuing (maksimal saratus halaman dimuat ku hurup) sareng gaya halaman, alinea, karakter, jst. Éta cekap pikeun kuring sareng kuring gaduh cekap ngadamel dokumén pikeun kuring anu pikaresepeun sapertos LaTeX.

    Salaku tambahan aya masalah kedah masangkeun langkung ti 1GB kanggo tiasa nyusun dokumén sareng waktos anu diperyogikeun dina header dokumén (sanaos ku LibreOffice kedahna kirang langkung sami pikeun ngonpigurasikeun gaya anu raos) . Sigana henteu praktis sakumaha éditor visual, sanaos kakuranganna.

    Pokokna kuring bakal ati-ati pisan kana séri entri ieu, pikeun ningali naha anjeun nunjukkeun hal anu ngadorong kuring pikeun nyobaan deui serius 🙂

  13.   Juan Jose Alca Machaca cenahna

    Kuring kuciwa nyebatkeun yén ieu sanés masalahna, sahenteuna di daérah biotéhnologi, rékayasa prosés sareng anu sanésna, publikasi paling luhur (indéks pangaruh paling luhur) henteu nyungkeun latex, aranjeunna tetep nyungkeun naskahna ditepikeun dina MS Format kantor, nyaéta, DOC (sanés DOCX, sanés ODF, langkung saé latex).
    Seseorang tiasa satuju atanapi henteu (kuring henteu satuju sareng paménta panggunaan prosesor kecap proprietariat) tapi éta kanyataanna, di sisi séjén Latex henteu épéktip pisan pikeun ngirim naskah.
    Hal anu sanésna, tangtosna, nyaéta jurnal ilmiah, dina tulisanana, nganggo Latex, sapertos anu dilakukeun dina tulisan akhir na, Springer, salaku conto.
    Kuring nyarios ieu tina pangalaman, sabab kuring parantos nyebarkeun sababaraha makalah, sareng éta upami henteu, parios pitunjuk pikeun panulis. Kuring henteu terang publikasi fisika terapan atanapi matématika, dimana éta tiasa sakumaha anjeun ngajelaskeun, tapi anjeun moal tiasa nyarios yén anjeun kapaksa nganggo Latex, sabab éta henteu kitu.

  14.   Ryu cenahna

    Tapi naha Latex patuh kana standar APA?