Lateks, nyerat sareng kelas (bagian 2)

Urang teraskeun kalayan pangiriman dina LaTeX seueur, sistem anu pangsaéna komposisi téks. Dinten ieu urang bakal nyarioskeun sebaran, penerbit sareng bungkusan Anu kabutuhan pikeun digawe sareng LaTeX.


LaTeX mangrupikeun kaajaiban komputasi, éta sanés sanés program anu diperyogikeun ku sadaya pangguna komputer, tapi saha waé anu mutuskeun pikeun nganggo panggunaanana moal hanjakal. Upami anjeun, anu maca anu sono kana bagian kahiji, kuring ngajak anjeun ningali sateuacan anjeun ngamimitian maca dokumén ieu.

Pikeun kasempetan éta urang kedah sakedik langkung téknis, tapi kedah dicatet yén sadayana bakal nyobian ditangani ku cara anu paling nyaman. Janten hayu urang mimitian.

Sebaran? Naha éta anu kuring émut?

Upami anjeun pangguna GNU / Linux (sigana anjeun upami maca Blog ieu) anjeun terang yén dina "dunya" kami ngagaduhan hartos anu khusus pikeun sebaran kecap. Nya, kaayaan bakal jalan anu sami.

Anjeun bakal émut yén dina angsuran terakhir urang nyarios yén LaTeX mangrupikeun sapasang makro TeX. Nya, LaTeX sanés ngan ukur hiji; Aya bungkus makro sanés sapertos ConTeXt, XeTeX, LuaTeX, AMSTeX, teTeX, sareng anu sanésna, anu lahir dina waktos éta kalayan tujuan anu sami pikeun LaTeX ngan ukur ku béda-béda organisasi sareng jalma. Dina sagala haté TeX ketukan anu kuat sareng teu aya anu sengketa judul "janten langkung saé tibatan" (pangguna GNU / Linux nyatet). Nyatana aranjeunna sadayana unggulan bahkan silih lengkepan. Anu henteu kedah diucapkeun nyaéta sadayana, anu paling sering dianggo nyaéta LaTeX.

Ayeuna LaTeX dina gilirannana parantos kéngingkeun vérsi atanapi distribusi anu tujuan awalna pikeun didukung dina platform khusus sareng ngabantosan masalah manajemén paket: TeX Live pikeun GNU / Linux, MiKTeX pikeun Windows, MacTeX (tebak saha pikeun) ), jsb. Tapi dinten ayeuna anjeun leres tiasa masang TeX Live dina Windows sareng MiKTeX dina GNU / Linux.

Pikeun kaperluan umum kami bakal masang TeX Live dina distro linux kami (perhatoskeun yén unduhan éta tiasa lami kusabab éta bakal peryogi ratusan megabyte).

Pamasangan di Ubuntu sareng turunan

sudo apt-meunang install texlive

(éta versi kompak)

ó

sudo apt-get install texlive-full

(pikeun nganggo éta sareng sadayana bungkus anu dirojong ku komunitas TeX Live)

Pamasangan dina Fedora

yeuh masang téxlive

Para bengkokan Kuring nyarankeun mariksa halaman ieu:

https://wiki.archlinux.org/index.php/TeX_Live

Para otras sebaran Mudah-mudahan pangguna mendakan inpormasi dina Wiki distro masing-masing. Kumaha waé ogé, ngan ukur ku masang editor, TeX Live sacara otomatis diunduh sareng dipasang.

Bungkusan

LaTeX mangrupikeun sistem modular, anu ngajantenkeun épisién pisan (enya, hal anu sami sareng anu kajadian di GNU / Linux urang) sareng teu heran kumargi TeX sareng LaTeX lahir di lingkungan Unix. Paket mangrupikeun susunan pesenan anu tos ditangtoskeun pikeun ngagampangkeun pancén anu tangtu (sapertos ngadamel grafik) sareng masihan ciri khusus kana dokumén (gaya), nyaéta masihan LaTeX kakuatan sareng ruang lingkup anu langkung ageung. Nalika distribusi anu dipikahoyong dipasang, sajumlah bungkus anu saé parantos sayogi (sacara praktis ieu anjeun tiasa ngalaksanakeun tugas anu umum). Nanging, jumlah rangkep anu tiasa diaksés dina Internét mangrupikeun kesan anu luar biasa (rébuan sareng rébuan, sadayana gratis).

Moal lami deui urang bakal ningali yén pangguna anu damel anu mutuskeun bungkus mana anu "dipénta" ku sababaraha paréntah anu saderhana, sareng sanaos di awal masalahna rada lieur, teu lami sadayana mimiti janten langkung "wajar".

Sareng naon anu kuring nyerat?

Masalah anu pikeun sabagian langkung raoseun sumping. Redaksi LaTeX anu dipilih bakal janten péso tentara Swiss pikeun pangguna téxist, anu anjeunna bakal berinteraksi bari ngamangpaatkeun pinuh potensi LaTeX.

Aya seueur, sareng kanyataanna, ngédit file LaTeX mangrupikeun hal anu tiasa dilakukeun ku editor téks biasa. Tapi kami nganuhunkeun éditor ngan ukur jalma-jalma anu nyayogikeun alat anu pas pikeun ngalakukeun sagala anu diperyogikeun ku distribusi LaTeX kami.

Sacara umum, ciri-ciri éditorna mirip pisan. Aranjeunna bénten-bénten dasarna dina tingkat pitulung ka pangguna, nyaéta, sabaraha aranjeunna ngabantosan kode, simbul sareng anu sanésna. Ieu sababaraha:

Texmaker (http://www.xm1math.net/texmaker/)

Éta karesep kuring. Kunaon Éta kumplit pisan, ku antarbeungeut anu beresih sareng ramah, éta ngagaduhan tukang sihir sareng nga-autocomplete paréntah, éta tiasa gampang diatur sareng tiasa disesuaikan.

Kile (http://kile.sourceforge.net/)

Upami lingkungan anjeun KDE anjeun panginten resep kana Kile. Basajan sareng lengkep pisan. Éta ngagaduhan seueur pangguna anu bagja.

LaTeXila (http://projects.gnome.org/latexila/)
Lingkungan kerja LaTeX tapi dirancang pikeun ngahijikeun sareng Gnome. Basajan sareng lengkep.

TeXworks (http://www.tug.org/texworks/)
Kuat pisan tapi henteu ramah pisan. Éta dikembangkeun ku TUG (TeX Users Group, organisasi inti pikeun pangembangan TeX).

Gummi (http://dev.midnightcoding.org/projects/gummi)
Mangrupikeun panyunting saderhana anu kedah diperhatoskeun. Éta henteu kuat pisan tapi éta ngagaduhan fitur anu pikaresepeun: hasil tina anu diédit tiasa ditingal dina waktos dina .pdf dina jandéla sisi.

TeXstudio (http://texstudio.sourceforge.net/)
Éta mangrupikeun éditor dumasar kana TeXmaker sareng unggal dinten langkung seueur pengikutna. Anjeunna TeXmaker dina stéroid.

LyX (http://www.lyx.org/WebEs.Home)

Upami anjeun masih ragu ngeunaan nyobian LaTeX kumargi panik kana kode, LyX mangrupikeun solusina. Filosofi na janten editor WYSIWYM (ati-ati, sanés WYSIWYG) sareng éta pikaresepeun pisan dugi ka ngurus kode, ngabébaskeun pangguna tina tanggung jawab sapertos kitu. Éta ngiringan pengikut gancang-gancang ngembangkeunna. Éta kuat pisan sareng pasti anu paling gampang dianggo.

Kaseueuran éditor anu didaptarkeun di luhur aya dina basis data sebaran anu pang populerna.
Pikeun kaperluan panduan ieu kami bakal nganggo TeXmaker sareng LyX.
Kumaha urang masangkeunana? Nya, di pusat parangkat lunak distro anu dimaksud, atanapi upami henteu, dina halaman resmi masing-masing anjeun bakal mendakan pitunjukna.

Sareng sapertos naon file LaTeX?

Waktos kanggo ngamimitian damel caket, sareng sateuacan nyandak léngkah munggaran urang kedah terang naon anu bakal dipendakan. Kami parantos nyarios hal anu penting pisan: kami bakal mendakan kode (kacuali anjeun mutuskeun badé sisi LyX).

Kakuatan kode mangrupikeun hakékat LaTeX (éta ogé saé dianggo sareng paréntah) sahingga paningali anu munggaran urang bakal kieu: Dokumén LaTeX mangrupikeun file téks polos (.tex) anu dibagi kana dua bagian anu dibédakeun ogé; bubuka sareng badan dokumén. Dina bubuka kami bakal masihan indikasi dasar tina dokumén (jinis, judul, panulis, bungkus anu diperyogikeun, jst). Awak ngandung dokumén nyalira sareng spésifikasi dasar ngeunaan strukturna.

Kanggo kajelasan anu langkung ageung (sareng henteu manjangan teuing kana cicilan ieu) kuring nyarankeun ningali sababaraha dokumén ieu sareng inpormasi anu cocog anu numutkeun kuring ngamungkinkeun anjeun ngartos naon anu bakal kami urus:
http://thales.cica.es/files/glinex/practicas-glinex05/manuales/latex/Cap2.pdf

Di payun urang bakal netelakeun sadaya hal ieu.

Dokumén anu mimiti mah, "léngkah leutik pikeun manusa ..."

Nya, waktuna parantos dugi sareng ngahasilkeun sababaraha penganan, urang bakal ngantunkeun éta pikeun angsuran katilu. Sapertos basa LaTeX naon waé, éta nanganan simbologina nyalira anu teu kedah dianggap enteng. Dina akhir cicilan salajengna, kuring janji yén urang bakal ngagaduhan hasil konkrit munggaran di LaTeX sareng, upami tétéla sapertos anu kuring ngarepkeun, sagala rasa sieun anu masih bakal tetep bakal ditingalkeun, diturunkeun kana kakuatan sareng kaindahan anu pastina, anu maca, kuring henteu kantos ngémutan sateuacanna.
Dugi waktos salajengna.

<< Buka bagian sateuacanna  Buka bagian salajengna >>

Hatur nuhun Carlos Andrés Pérez Montaña pikeun kontribusina!
Resep kana méré sumbangan?

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

11 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Matthias cenahna

    Saé pisan!, Teraskeun!

  2.   Hayu urang nganggo Linux cenahna

    Tanggal anu saé!
    Hatur nuhun! Paul.

  3.   Jonathan cenahna

    Masang dina ArchBang parantos dilakukeun sapertos kieu

    #pacman -S texlive-paling

  4.   Marcoshipe cenahna

    hébat !! tutorial ngeunaan latex, anjeun ngajantenkeun kuring hoyong diajar.
    dugi ka ayeuna jalanna saé pisan, sanaos nyebatkeun urang henteu ngamimitian "siku" 😛
    Abdi ngantosan pangiriman salajengna 😀
    wilujeng ti ayeuna !!

  5.   Hector Zelaya cenahna

    Hatur nuhun, kuring ngarepkeun pangiriman ieu, sareng parantos hoyong anu salajengna.

  6.   Luis Antonio Sanchez cenahna

    Kuring resep pisan, hatur nuhun kanggo inpo Kuring parantos ngerjakeun LyX

  7.   Fransisk Ospina cenahna

    Pos anu saé pisan, sanaos ieu mangrupikeun pembuka sungut alit, anu kuring ngarepkeun bakal ngahudangkeun napsu Latex ka langkung ti hiji.

    Kuring parantos nganggo Latex salami sababaraha taun sareng pasti pikeun anu pangsaéna. Sedengkeun pikeun éditor, sigana mah teu aya anu langkung kuat sareng langkung serbaguna tibatan kile; Anu kuring nyarankeun pisan sanés nganggo éditor sapertos Lyx, ngagarap téks langsung sareng henteu kana kode anu ngahasilkeun téks pisan-pisan ngawatesan poténsi pinuh tina Latex, sajaba ti éta truncates loba diajar basa.

  8.   Hayu urang nganggo Linux cenahna

    Hatur nuhun sadayana pikeun pujian. Surak! Paul.

  9.   Héléna_ryuu cenahna

    jenis-jenis spesial ieu ngajantenkeun blog anu khusus sareng narik ati, teraskeun!

  10.   Arnold fernandez cenahna

    LaTeX + Emacs mangrupakeun kombinasi anu saé, upami anjeun hoyong hiber kalayan gancang.

  11.   Carlos Gonzalez cenahna

    Hatur nuhun pisan kana kontribusina, kuring kantos ngerjakeun lyx sateuacanna, tapi kuring mutuskeun pikeun diajar langkung seueur ngeunaan Latex, sareng kontribusina anjeun bakal ngabantosan kuring pisan pikeun ngahontal tujuan. Abdi ngahaturkeun pisan ka anjeun

bool (leres)