Anggo parangkat lunak gratis di Nagara, bagian I

Ieu mangrupikeun anu munggaran tina séri tulisan anu aya hubunganana sareng téma anu kuring pikir penting pisan pikeun sadaya nagara: panggunaan perangkat lunak gratis di Nagara.

Naha tiasa nguntungkeun ngagunakeun parangkat lunak gratis di Nagara? Kasulitan sareng masalah naon anu bakal dibangkitkeun na? Naon biaya hijrah sapertos kitu? Naha hijrah ieu diperyogikeun ngan ukur pikeun patarosan ideologi / filosofis atanapi ogé pikeun alesan ékonomi sareng praktis?

Naon ari perangkat lunak gratis?

Parangkat lunak, salaku dagangan, umumna sanés kanggo dijual. Naon anu dicandak ku pangguna, ngalangkungan moneter atanapi henteu, nyaéta ngidinan ngeunaan kagunaan anjeun tiasa ngadamel program anu dimaksud. Catet yén ieu henteu sapertos, contona, buku atanapi catetan, barang dagangan dimana pelanggan kéngingkeun judul anu saleresna pikeun hal anu anjeunna tiasa nginjeumkeun, masihan, jual deui, ngadugikeun, nyéwa, nyimpulkeun, sareng sajabana: ku «mésér program» , Pamaké salaku aturan umum henteu kéngingkeun hak-hak milik naon waé, dina sababaraha kasus aranjeunna bahkan henteu janten anu ngagaduhan médium magnét atanapi optik dimana perangkat lunak dikirimkeun, anu tetep janten milik pangarang aslina.

Lisénsi pikeun nganggo program khusus ngatur cara pangguna tiasa nganggo éta. Sanaos rupi-rupi jinis lisénsi nutupan sadaya kamungkinan, tina kaayaan anu paling léonin dugi ka anu paling liberal, éta tiasa diklasifikasikeun kana dua kategori anu lega: dina hiji sisi, aya lisénsi anu dikenal salaku "gratis", sareng anu sanésna, lisénsi. "Proprietary". Beda ageung antara jinis lisénsi ieu nyaéta parangkat lunak anu dilisensikeun propriétari umumna ngan ukur ngan ukur ngan ukur ngan ukur ngan ukur ngan masihan hak pikeun pangguna lalumpatan program "as is" (nyaéta, kalebet kasalahan) dina komputer anu ditetepkeun, tegesna ngalarang sadaya panggunaan sanés, bari parangkat lunak anu diatur ku lisénsi gratis ngamungkinkeun pangguna henteu ngan ukur ngajalankeun program dina saloba komputer anu dipikahoyong, tapi ogé nyalin éta, mariksa deui, ngaropea éta, ningkatkeun, ngabenerkeun kasalahan sareng ngadistribusikaeunana, atanapi nyewa batur pikeun ngalakukeunana pikeun anjeunna.

dumasar kana Yayasan Software Gratis, Parangkat lunak gratis ngarujuk kana libertad tina pangguna pikeun ngajalankeun, nyalin, ngadistribusikaeun, diajar, ngarobih sareng ningkatkeun software; langkung tepatna, éta ngarujuk ka opat kabébasan pangguna parangkat lunak: kabébasan ngagunakeun program, pikeun tujuan naon waé; pikeun diajar operasi program, sareng nyaluyukeunana sareng kabutuhan; pikeun ngadistribusikaeun salinan, sahingga ngabantosan anu sanésna sareng ningkatkeun program sareng ngajantenkeun paningkatanana ka umum, supados sadayana masarakat nguntungkeun (pikeun kabébasan anu kadua sareng terakhir anu disebatkeun, aksés kana kode sumber nyaéta prasyarat).

Privasi sareng pamrosésan data

Pikeun minuhan fungsina, Nagara kedah nyimpen sareng ngolah inpormasi anu aya hubunganana sareng warga nagara. Hubungan antara individu sareng Nagara gumantung kana karusiahan sareng integritas data ieu, anu ku alatan éta kedah dijaga cekap tina tilu résiko khusus:

  • Résiko kabocoran: Data rahasia kedah dirawat ku cara aksés kana éta dimungkinkeun pikeun jalma sareng lembaga anu berwenang.
  • Résiko henteu mampuh pikeun aksés: Data kedah disimpen sapertos anu aksés ka aranjeunna ku jalma anu berwenang sareng lembaga dijamin salami masa hirup inpormasi.
  • Résiko manipulasi: modifikasi data kedah diwatesan, deui, pikeun jalma sareng lembaga anu berwenang.

Sadar tina salah sahiji tina tilu ancaman ieu tiasa ngagaduhan akibat serius pikeun Nagara boh pikeun individu. Nalika data diolah sacara éléktronik, kerentanan anjeun kana résiko ieu ditangtukeun ku parangkat lunak anu ngolah éta.

Parangkat lunak gratis ngamungkinkeun pangguna pamariksaan lengkep sareng lengkep mékanisme anu ku data diolah. Kapentingan mékanisme ngolah langkung seueur tibatan akademik. Tanpa kamungkinan pamariksaan, mustahil pikeun terang naha program éta ngan ukur minuhan fungsina, atanapi naha éta ogé kalebet kerentanan dihaja atanapi teu dihaja anu ngamungkinkeun pihak katilu salah aksés data, atanapi nyegah pangguna anu sah inpormasi tina ngagunakeun éta. Bahaya ieu sigana katingalina aheng, tapi éta khusus pisan, sareng aya riwayat anu didokumentasikeun.

Kanyataan ngamungkinkeun inspeksi program mangrupikeun ukuran kaamanan anu saé, kumargi mékanismeu kakeunaan, aranjeunna teras-terasan ditingali ku para palatih anu terlatih, anu ngajantenkeun langkung sesah pikeun nyumputkeun fungsi jahat, bahkan upami pangguna akhir anjeunna henteu ganggu mendakan aranjeunna sorangan.

Ku kéngingkeun lisénsi pikeun nganggo parangkat lunak proprietari, di sisi sanésna, pangguna kéngingkeun hak pikeun ngajalankeun program dina komputer, tapi henteu terang mékanisme anu ngoperasikeun program. Unsur penting tina lisénsi proprietari nyaéta larangan anu jelas pikeun pangguna pikeun meureun nyobian mendakan jalan dimana program na jalan. Watesan ieu tiasa janten wajar pikeun program gim, tapi éta henteu tiasa ditampi dina sadaya kasus anu program nanganan inpormasi anu saé, kusabab dicegah tina mariksa éta, pangguna ngan ukur tinggal kamungkinan pikeun percanten ka panyadia na, sareng ogé masing-masing sareng unggal padamel anu ngagaduhan, bahkan sareng entitas pamaréntahan anu mana operatorna beroperasi, tingkah polah sacara teu leres sareng ngutamakeun kasalametan klién bahkan di luhur kapentingan komersial, nasional atanapi strategis nyalira. Kapercayaan ieu parantos rusak sababaraha kali.

Kamerdekaan téknologi sareng "nétral" jaringan

Kauntunganana dibawa ku nyoko kana pakakas ngolah data loba tur dipikaterang. Tapi pas komputerisasi tina tugas parantos dimimitian, komputer janten penting, sareng tugas janten gumantung kana kasadiaan na. Upami lembaga anu ngagunakeun panerapan henteu gaduh kabébasan pikeun ngontrak ngeunaan panyambung sareng koréksi sistem, katergantungan téknologi lumangsung dimana panyadia dina posisi ngarahkeunnana ngarahkeun istilah, tenggat waktos sareng harga.
Bentuk khusus tina kagumantungan téknologi ieu lumangsung ku cara nyimpen data. Upami program nganggo format panyimpenan standar, maka pangguna tiasa pastikeun yén ka hareupna aranjeunna bakal tiasa ngadekripsi deui inpormasi. Si, Sabalikna, data disimpen dina format rahasia, pangguna kajebak dina panyadia tangtu, anu ngan ukur hiji anu tiasa nawiskeun jaminan aksés kana éta waé.

Lisensi gratis henteu ngan ukur ngamungkinkeun pangguna ngajalankeun software éta, tapi ngamungkinkeun anjeunna nganggo éta ku sababaraha cara anu sanés. Diantarana, pangguna ngagaduhan hak pikeun ngariksa program anu dipikahoyong, sareng ku mékanisme saderhana ieu (upami henteu ku anu sanés anu langkung kuat, sapertos patuh kana standar), ngajantenkeun format panyimpenan data janten transparan, supados pangguna ngagaduhan katenangan dina pikiran yén aranjeunna bakal tiasa ngaksésna, sareng yén pamekar program anu berinteraksi sareng aranjeunna bakal ngagaduhan dokuméntasi anu lengkep sareng leres pikeun mastikeun komunikasi tanpa masalah.

Sajaba ti éta, software gratis ngamungkinkeun pangguna pikeun menerkeun sareng ngarobih program pikeun nyocogkeun ka kabutuhanana. Kabébasan ieu sanés ngan ukur pikeun programer. Sanaos aranjeunna anu tiasa ngamanfaatkeunana heula, pangguna ogé nguntungkeun pisan, ku cara ieu aranjeunna tiasa nyéwa programer naon (henteu kedah pangarang aslina) pikeun ngalereskeun bug atanapi nambihan fungsionalitas. Jalma anu tiasa nyéwa sanés ngan ukur henteu gaduh éksklusifitas dina kamungkinan kontrak, tapi aranjeunna ogé henteu kéngingkeunana tina modifikasi na. Ku cara kieu, pangguna tiasa nyayogikeun sumberdaya na pikeun ngabéréskeun kabutuhanana numutkeun kautamaanna nyalira, nyungkeun sababaraha tanda petik sareng ngajaga harga anu nawiskeun rasio harga / kinerja pangsaéna, tanpa ngalaan diri pikeun memeres sareng memeras.

Dina cara nu sami, ngagunakeun mékanisme anu sami pikeun nyimpen data dina format rahasia anu tiasa robih sakahayangna, tanpa kedah peryogi otorisasina, produser parangkat lunak propérétér périodik maksa konsuménna mésér pembaruan anu teu perlu pikeun programna. Sumberdaya na saderhana: aranjeunna ngiklarkeun versi anyar produk, sareng narik anu lami ti pasar. Versi anyar nganggo format anyar, sauyunan sareng anu sateuacana. Hasilna nyaéta pangguna, sanaos aranjeunna wareg sareng fitur tina vérsi anu dipibanda, teu ngagaduhan pilihan tapi kéngingkeun vérsi anu paling "modéren", sabab éta mangrupikeun hiji-hijina cara aranjeunna tiasa maca file anu pangguna ngirimkeun . kenalan sareng kolega anu gaduh versi anyar. 

Anjeun ngeusian formulir tapi ku mérek mérek ieu ...

Salah sahiji conto anu paling matak matak kagumantungan téknologi ieu tiasa ditingali dina panerapan Argentina sorangan. Kanggo sababaraha waktos ayeuna, AFIP parantos meryogikeun wajib pajak pikeun ngalebetkeun sababaraha rupa dina format digital. Ideu na, ku jalan éta, wajar, tapi cara dina ngalaksanakeun éta AFIP nyaéta anu meryogikeun presentasi sacara éksklusif dilakukeun ku ngalaksanakeun program khusus anu disayogikeun ku organisasi éta. Program ieu, leres, gratis, tapi sarat pelaksanaanana kalebet, salaku sistem operasi, sacara éksklusif "Windows 95, 98 atanapi langkung luhur". Éta Nagara anu meryogikeun warga nagara pikeun mésér produk tinangtu ti panyadia tinangtu pikeun hiji-hijina tujuan pikeun nyumponan kawajiban pajegna. Ieu sami sareng nandeskeun yén bentuk non-digital ngan ukur tiasa réngsé nganggo pulpen mérek Mont Blanc.

Kagumantungan téknologi = mundur

Upami pangguna diaktipkeun pikeun ngajalankeun program, tapi henteu pikeun mariksa atanapi ngarobihna, maka anjeunna henteu tiasa diajar ti dinya, anjeunna janten gumantung kana téknologi anu anjeunna henteu ngan ukur henteu ngartos tapi sacara jelas dilarang.. Profesional di lingkungan anjeun, anu tiasa ngabantosan anjeun ngahontal tujuan anjeun, sami-sami diwatesan: sabab operasi programna rahasia, sareng pamariksaan na dilarang, éta henteu tiasa dibéréskeun. Ku cara kieu, para profesional lokal ningali kamungkinan nawiskeun maturan nilai tambah beuki kawates, sareng cakrawala padamelanna sempit dibarengan ku kasempetan na pikeun diajar langkung seueur.

Hanjakal, ahli lokal henteu tiasa masihan jawaban pikeun masalah ieu, sabab kanyaho anu dibutuhkeun pikeun masihan éta diwatesan pikeun padamel anu ngagaduhan program anu dimaksud. Éta leres: pamilik nawiskeun kursus anu mahal anu ngalatih para ahli pikeun méréskeun masalah, tapi aranjeunna nandeskeun jero kursus éta, henteu pernah ngungkabkeun sadayana detilna, sareng henteu nyayogikeun cara pikeun mastikeun yén anu aranjeunna ngajarkeun leres-leres leres. Pondokna, teu aya anu terang persis naon anu kajantenan, ngan ukur tersangka. Komo upami salah sahiji kacurigaan ieu leres, bahkan dina kajadian anu teu dipikaresep yén batur, fortuitously, mendakan sabab tina kasalahan tinangtu sareng tiasa ngaleungitkeun salamina ... Éta bakal dilarang pikeun ngalakukeunana!

Parangkat lunak gratis ngadorong pangwangunan lokal

Ku ngagunakeun parangkat lunak gratis, anu ahli sacara tuntas tiasa nganalisis, ngartos sareng ningkatkeun, pangguna dina posisi anu tiasa nungtut ti personalia pendukung yén sistem ngalaksanakeun tugasna sampurna.. Teu aya alesan deui "naon anu lumangsung nyaéta XXX ragrag", dimana XXX unggal dinten mangrupikeun komponén anu énggal sareng teu jelas anu mana propésional henteu aya kendali, sareng ku sabab kitu tanggung jawab. Di dieu sadayana kabuka, saha waé anu hoyong tiasa diajar, saha waé anu hoyong tiasa kolaborasi, sareng upami aya anu henteu terang, éta kusabab aranjeunna henteu hoyong diajar, sanés kusabab batur nahan inpormasi anu diperyogikeun pikeun ngalaksanakeun tugasna.

Leres teu aya kénéh solusi gratis pikeun kabutuhan sadayana pangguna. Bisi, teu aya solusi proprietari pikeun sadaya kabutuhan. Dina kasus-kasus anu mana solusi gratis henteu aya, anjeun kedah ngembangkeun éta, anu hartosna ngantosan anu sanés kasumpingan kana kabutuhan sareng ngembangkeun éta, atanapi ngembangkeun éta nyalira (atanapi naon anu sami, mayar anu sanés pikeun ngembangkeun éta ). Bédana na nyaéta dina kasus-kasus éta dimana aya solusi gratis anu sayogi, pangguna tiasa ngagunakeunana langsung sareng tanpa bantahan naon waé, bari kalayan solusi propriétari aranjeunna kedah mayar, sareng naon anu aranjeunna pikagaduh mangrupikeun «solusi» Ditutup sareng rusiah, sanés alat anu ngamungkinkeun anjeun tumuh sareng ngoperasikeun aman sareng bébas.

Parangkat lunak gratis nyiapkeun yayasan pikeun pamekaran ahli lokal anu padet sareng otonom anu nawiskeun solusi.

Fuentes:

  • http://proposicion.org.ar/doc/razones.html, por Federico Heinz.
  • Wikipedia.

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.