Anggo parangkat lunak gratis di Nagara, bagian II

Bagéan kadua analisis anu lengkep ngeunaan panggunaan parangkat lunak gratis di Nagara, sareng kaunggulanana tibatan panggunaan parangkat lunak propriétika.

Jalma anu teu tiasa maca bagian kahiji, tiasa ngaksésna tina di dieu.

Software sareng Kapasitas Operasional

Sakali komputasi diwanohkeun kana hiji tugas, éta janten penting. Ieu sababna kusabab data anu disimpen dina média digital, henteu sapertos anu kacatet dina kertas, mustahil pikeun diartikeun nalika komputer henteu jalan. Kusabab kitu, penting pisan yén téknis pikeun ngolah data sayogi pikeun pangguna, upami henteu anjeunna henteu tiasa ngalaksanakeun tugasna.

"Sistemna kacilakaan"

Teu aya anu heran kaleungitan jam damel sabab kedah ngabalikan deui sistemna, atanapi data na ngaleungit (sareng sababaraha kolega) kusabab aksi virus, atanapi antrian dieureunkeun kusabab komputer henteu némbalan. Pamaké parantos pasrah, sareng nampi masalah ieu salaku bagian tina harga mayar kanggo panggunaan alat. Nanging, henteu aya kagagalan ieu alamiah dina komputer: éta mangrupikeun ungkapan nyata tina kakuatanana pangguna-tungtung dina nyanghareupan kagagalan mékanisme anu aranjeunna teu aya kendali, sareng anu aranjeunna gumantung kana ngalaksanakeun tugasna. .

Kurangna kontrol ieu ngahontal tingkat anu pikareueuseun. Candak contona sistem panerbitan paspor Polda Féderal. Nalika urang Argentina anu cicing di luar negeri ngagaduhan budak di nagara anu diatur ku Jus Sanguinis, anggap urang Jérman, budakna sanés urang Argentina atanapi Jérman, anjeunna henteu gaduh nagara. Jérman nolak ngaluarkeun paspor pikeun budakna. Argéntina nyebarkeunana, tapi nalika asup kana kabangsaan budak, program éta henteu ngagaduhan pilihan "teu boga nagara", sabab éta nyatet salaku Jérman, kaputusan salaku sawenang-wenang salaku nunjuk salaku Hindu. Pondokna, urang ngagaduhan kasus dimana kalemahan program parangkat lunak leres-leres ngarobih panerapan.

Parangkat Lunak Gratis Ngidinan Anjeun Ngoperasikeun Bener sareng épisién

Konci pikeun operabilitas aya dina kontrol. Parangkat lunak gratis umumna langkung mantep tibatan rumpaka proprietari na ngan saukur kusabab nalika pangguna mendakan cacat aranjeunna tiasa ngalereskeunana (atanapi parantos ngalereskeun) numutkeun kapentingan nyalira. Sareng kusabab koreksina gratis, sapertos program aslina, cekap pikeun sababaraha pangguna di planet ieu mendakan jasa pikeun méréskeun masalah sahingga direngsekeun pikeun anu sanés. Pangguna tiasa adaptasi program pikeun kabutuhanana tanpa naros ijin saha waé, milih tenggat waktos, anggaran sareng panyadia numutkeun kamungkinan sareng prioritasna, sareng ngarengsekeun masalah na sakali sareng sadayana, tibatan neraskeun ngalawan aranjeunna dina unggal dinten.

Biaya Parangkat Lunak

Parangkat lunak henteu ngan ukur ngarugikeun harga beuli lisénsi. Éta ogé sesah pikeun dijaga, dioperasikeun, diluyukeun. Penting pikeun pangguna pikeun tiasa ngajaga biaya ieu dina kendali, upami kitu aranjeunna tiasa dicegah tina ngalaksanakeun tujuanana, kusabab outlay anu teu direncanakeun.

Parangkat lunak gratis kagolong Pamaké

Jéntré anu saé pikeun parangkat lunak gratis, konsekuensi langsung tina ciri anu parantos kami bahas, nyaéta panggunaanna gratis: saha waé anu ngagaduhan kakuatanana tiasa ngagunakeunana sakalian anu dipikahoyong, dina mesin anu dipikahoyong, pikeun naon waé anu dipikahoyong. Ku cara kieu, ngagunakeun parangkat lunak gratis, pangguna dibébaskeun tina sagala gumantungna kana panyadia tunggal, sareng tiasa ngatur kamekaranana sareng operasina kalayan otonomi total, tanpa kasieunan biaya disumputkeun atanapi pemerasan.

Juragan Bola

Sadaya kakurangan komparatif parangkat lunak propriétis anu aya kaitannana sareng perangkat lunak gratis anu parantos kami sebatkeun janten karugian kauangan material pikeun pangguna, dina hal jam kerja leungit, kurang kapasitas réaksi, kaputusan kapaksa, katergantungan téknologi, teu aman data, pembaruan anu henteu perlu. , jsb. Ditambahkeun kana ieu biaya lisénsi, duanana tiasa disumputkeun sareng disumputkeun.

Lisensi panggunaan terbatas dimana perangkat lunak propriétet dipasarkeun sanés ngan ukur mahal, tapi ogé nempatkeun pangguna dina seueur masalah. Salaku conto, kawajiban mayar panyadia sistem deui unggal-unggal ngembangna operasina, sanaos kanyataanna henteu nyumbangkeun anu énggal. Goréngna ogé, panyadia maksa konsumén pikeun ngalakukeun audit nyalira ngeunaan aplikasi lisénsi anu leres. Masalah ieu ditumpukkeun ku kurangna bekel, ku anu gaduh hak cipta, alat anu épéktip pikeun ngendalikeun panggunaan parangkat lunak, sahingga, sabab jumlah mesin sareng pangguna naék, kontrol anu sami ieu éta janten langkung mahal, dugi ka ngaleungitkeun biaya lisénsi anu sami.

Pondokna: kaunggulan lemes. gratis

Sakali topik-topik samemehna parantos dievaluasi, perlu dilakukeun perbandingan antara kadua jinis perangkat lunak (gratis sareng proprietari), dumasar kana genep ciri: fungsionalitas, reliabilitas, kagunaan, épisién, gampang dijagaan sareng portabilitas.

1. Pungsionalitasna

"Fungsionalitas" mangrupikeun kamampuan parangkat lunak pikeun nyumponan kabutuhan pangguna. Kusabab unggal parangkat lunak gaduh jutaan pangguna pikeun nyugemakeun, duanana parangkat lunak gratis sareng propriétari dimekarkeun pisan (sanaos GNU / Linux ngalaksanakeun éta dina waktos anu kirang langkung).

Nalika ngeunaan perangkat lunak kantor (anu dianggo ku seuseueurna urang), Microsoft Office ngagaduhan langkung seueur fitur. Nanging, pangguna boro-boro merhatoskeun bédana sareng OpenOffice (gratis), sabab kaseueuran jalma ngan ukur nganggo alat dasar, anu sayogi dina kadua program. Dina kasus sistem pangurus database, parangkat lunak propriétika ngagaduhan kaunggulan, tapi sanaos ieu, pikeun seueur pangguna program ieu vérsi gratis ogé cekap.

Kauntungan sanés tina parangkat lunak gratis anu aya kaitannana ka anu bogana nyaéta sistem na anu baku, nyaéta, aranjeunna tiasa silih sambung. Naon interoperability? Mangrupikeun kamampuan sistem pikeun tukeur inpormasi sareng anu sanés. Ieu henteu kajantenan ku parangkat lunak propriétari, sabab éta nyimpen inpormasi ngeunaan detil internal sistem anjeun pikeun rahasia, sareng sesah pikeun ngajantenkeun aranjeunna cocog sareng produk sanés.

2. Réliabilitas

Naha komputer anjeun kantos "nabrak"? Dina komputasi, "reliabiliti" mangrupikeun kamampuan hiji parangkat lunak pikeun dipercaya, nyaéta kamampuanna pikeun toleransi kagagalan sareng pulih saatos aranjeunna. Baheula, ieu mangrupikeun kritik parah kana sistem Windows lawan GNU / Linux, sanaos ayeuna aranjeunna parantos ningkat pisan, dugi ka, pikeun panggunaan kantor, ampir teu aya bédana. Nalika ngeunaan sistem manajemen basis data kinerja tinggi, parangkat lunak propriétari langkung saé.

3 Mangpaat

Di jaman urang, saatos épolusi komputer pribadi, ngagunakeun parangkat lunak kedah saderhana mungkin. Dina hubungan ieu, parangkat lunak proprietari tetep gaduh kaunggulan tibatan gratis, tapi bédana na kirang sareng kirang. Nyatana, diperkirakeun yén pangguna OpenOffice énggal ngan peryogi sababaraha jam éksplorasi pikeun ngamimitian ngahasilkeun dokumén kalayan gampang: sacara visual, GNU / Linux parantos ningkat pisan saurna tiasa bersaing sareng Windows Vista anu kakarék dileupaskeun, panerusna Windows XP.

4. episiensi

Sakumaha namina nunjukkeun, "épisiénsi" nyaéta kamampuan program pikeun optimal nganggo fasilitas anu dipiboga ku PC (mémori RAM, CPU, disk space). Di nagara-nagara miskin, sapertos Peru, komputer sering lami: ieu ngandung hartos yén aranjeunna gaduh sakedik rohangan pikeun nyimpen data sareng sakedik RAM. Kalayan parangkat lunak proprietari, inovasi visual meryogikeun sumber daya anu langkung saé - anjeun henteu tiasa masang Windows Vista dina Pentium 1 - tapi dina GNU / Linux aya sababaraha pilihan anu béda, gumantung kana umur PC.

5. Betah pangropéa

Parangkat lunak kedah dirobih, sakumaha waktosna ngalir, supados tiasa cekap ngaréspon kabutuhan anyar. Ieu disebut "pangropéa" atanapi "pembaruan." Dina hal perangkat lunak proprietari, kusabab kode sumberna henteu umum, perusahaan mangrupikeun hiji-hijina anu tiasa ngalaksanakeun pembaruan ieu sareng, sacara logis, éta henteu ngalaksanakeunnana ku pamundut masing-masing pangguna, tapi nalika perusahaan éta nyalira badé ngalakukeun éta. .

Naon anu lumangsung ku parangkat lunak gratis mah béda. Kusabab kode sumberna umum, aya sababaraha cara pikeun ngatur pembaruan: organisasi tiasa mutuskeun, contona, pikeun departemén IT na ngarobih kode numutkeun kabutuhanana; tapi aranjeunna ogé tiasa nyéwa perusahaan pikeun ngalakukeun pangropéa anu diperyogikeun. Hatur nuhun kana éta, parangkat lunak gratis meunang babak ieu. 

Parangkat lunak sareng Nagara

Argumen anu dikutip pasti tiasa diterapkeun pikeun sadaya jenis organisasi ageung sareng alit. Tapi naon dina wirausaha swasta ngan ukur gampang, pikeun Nagara janten penting pisan. Nagara ngatur informasi umum sareng swasta ngeunaan warga nagara, sareng sakaligus milik wargi. Kalemahan intrinsik dina operasi "rahasia" parangkat lunak proprietari nunjukkeun ayana data ieu kana résiko maling atanapi robahan anu teu tiasa dibenerkeun.

Ogé tina sudut pandang sosial sareng stratégis, panggunaan perangkat lunak gratis penting pisan. Éta hiji-hijina cara pikeun ngajamin henteu ngan ukur demokratisasi aksés kana inpormasi sareng sistem Nagara, tapi ogé daya saing industri parangkat lunak lokal, sumber poténsial pagawéan kalayan nilai tambah anu luhur.. Kami yakin penting pikeun dicatet yén ieu sanés mangrupikeun tindakan protéksionis: henteu paduli asal usulna, éta mangrupikeun masalah kaistiméwaan anu lisénsi na ngadorong partisipasi sareng kolaborasi para profesional di lingkungan tibatan diskriminasi ngalawan aranjeunna, bari ngarangsang persaingan.

Kagumantungan téknologi anu muncul dina sifat parangkat lunak propriétari jelas teu katarima ku nagara. Parantos aya lembaga anu memutar hukum pikeun nyaluyukeunana kana parangkat lunak anu dijualna. Wajib Pajak kapaksa mésér parangkat lunak mérek sareng modél anu tangtu pikeun hiji-hijina tujuan pikeun nyumponan kawajiban pajeg urang. Nagara ieu kakeunaan meres ku inpormasi anu disimpenna dina format rasiah proprietari, pikeun sabotase ngaliwatan kerentanan anu ngahaja, sareng sadayana ieu sanaos kanyataan yén alat-alat sareng pengetahuan anu diperyogikeun pikeun nyegah kakeunaan masalah-masalah ieu.

Nagara, kusabab ukuran sareng peran na salaku pangurus barang biasa, khusus rentan ka résiko tina software proprietary, nalika dina posisi anu khusus strategis pikeun nguntungkeun tina kaunggulan parangkat lunak gratis, sareng ogé méré sumbangan pikeun pamekaranana. Candak, contona, propinsi, sadayana ngamimitian dina program komputerisasi anu mahal pisan, anu tiasa ngawangun konglomerat kanggo ngabiayaan pamekaran leyuran gratis pikeun masalahna, sareng ngabagi-bagi di antara sadayana. Nagara Nasional dina kaayaan anu sami, upami urang ngandelkeun kanyataan yén babagian daérah anu béda tina éntitas anu sami ngabutuhkeun lisénsi pikeun panggunaan perangkat lunak tambahan.

Fuentes:

  • http://proposicion.org.ar/doc/razones.html, por Federico Heinz.
  • Wikipedia.

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

2 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Omarmartinez20 cenahna

    Halo babaturan, tingali, kuring gaduh patarosan anu konyol pisan .. aya anu terang upami aya lisénsi linux perusahaan .. sareng kumaha cara dirobih, kuring peryogi pisan terang inpormasi kanggo biaya ... di perusahaan dibuka sareng kuring nyarankeun ieu tapi teu aya jalan Sareng dimana mendakan inpormasi ieu, kuring ngan ukur terang yén éta gratis tapi perusahaan kedah ngainvestasikeun salian ti PC ... am i mail omarmartinez20@gmail.com.. hatur nuhun pisan.

  2.   Hayu urang nganggo Linux cenahna

    Tingali, Linux lemes. gratis. Éta hartosna, diantara anu sanésna, yén anjeun ngaunduh distro naon waé sareng masangkeunana. Anjeun mayar nanaon pikeun éta. Nanging, dina tingkat perusahaan, aya sababaraha perusahaan (Red Hat, Canonical, Novell, sareng anu sanésna) anu ngadamel distro nyalira sareng nawiskeun dukungan téknis anu diperyogikeun. Abdi ngawartosan anjeun pikeun milarian terang dina sisi éta.
    Rangkulan! Paul.