5 taun terakhir sababaraha distro utama

Sanaos judulna rada selektif, sobat urang Juan Carlos Ortiz parantos nganggap distro ieu salaku anu di ieu panungtungan 5 taun parantos kagungan peran ngarah di dunya GNU / Linux, henteu ngan kusabab popularitasna, tapi ogé kusabab sipatna (atanapi éta) bahan beurat anu saeutik demi saeutik ngarobih dunya pingguin.

Urutan distros ngan saukur acak, éta henteu dimaksad janten rangking posisi, langkung-langkung nempatkeun hiji sistem di luhur anu sanés.

Sababaraha distro anu penting pisan anu henteu acan kalebetkeun kusabab kurangna waktos parantos kéngingkeun tinjauan ieu: Arch Linux, Debian, Slackware, Sabayon, PCLinuxOS, Gentoo, sareng anu sanésna. Sugan engké urang bakal kaasup kana bagian kadua tulisan ieu.

Ubuntu

2007: Ubuntu 7.04 Feisty Fawn dileupaskeun, anu pangpayunna kalayan dukungan bahasa asli Asia, sareng 7.10 Gutsy Gibbon. Ubuntu Meunang InfoWorld Bossie Award pikeun Best Open Source Client OS; popularitasna ningkat di dunya GNU / Linux sareng mimiti menonjol salaku dunya anu panggancangna ngembang.

2008: Ubuntu 8.04 Hardy Heron (LTS) sareng 8.10 Intrepid Ibex dileupaskeun. PCWorld meunteun Ubuntu salaku "sebaran Linux anu pangsaéna aya ayeuna-ayeuna"

2009: Peluncuran Ubuntu 9.04 Jaunty Jackalop anu nambihan ext4 salaku sistem file kanggo instalasi sareng dukungan kanggo prosesor ARM, sareng 9.10 Karmic Koala, anu diluncurkeun ku Pusat Perangkat Lunak Ubuntu, anu ngamungkinkeun sadaya bungkus dikokolakeun langkung séntral. Versi ieu bakal ningkatkeun jumlah pangguna Ubuntu, ngajantenkeun langkung caket kana posisi sebaran paling populér sareng gaduh 13 juta pangguna aktip kalayan tingkat pertumbuhan anu langkung luhur tibatan distribusi anu sanés. Google ngungkabkeun yén langkung ti 20.000 karyawan nganggo vérsi Ubuntu anu rada dirobih dina padamelan sadidinten. National Gendarmerie of Italy ngahémat 70% tina anggaran IT ku ngaganti 5000 workstation ka Ubuntu; di Makédonia, Kamentrian Atikan sareng Élmu nganteurkeun langkung ti 180.000 komputer sareng Ubuntu ka sakola.

2010: Ubuntu 10.04 Lucid Lynx (LTS) dileupaskeun, anu milari pikeun ngirangan waktos boot, mendesain ulang Pusat Perangkat Lunak, sareng ningkatkeun stabilitas sistem sacara umum. Salaku tambahan, installer ningkat sacara signifikan, nambihan slide. Sékrési vérsi 10.10 Maveric Meerkat nambihan btrfs kana filesystems sareng ngalereskeun sababaraha masalah kagunaan sareng bug of Unity, tapi tetep bakal lami pikeun masarakat janten biasa. Suite kantor ti OpenOffice dirobah janten LibreOffice.

2011: Ubuntu 11.04 Natty Narwhal sareng 11.10 Oneiric Ocelote dileupaskeun. Kesatuan ditambah salaku lingkungan GUI standar, ngagantikeun GNOME, anu nyababkeun pangaluaran anu signifikan pikeun pangguna. Kaasup aplikasi anu diwangun dina Qt sareng sentralisasi konfigurasi Qt sareng GTK diumumkeun. Sababaraha versi dileungitkeun, ngan ukur nami 'Ubuntu' kanggo dianggo dina sadaya jinis komputer, sareng 'Ubuntu Server' kanggo dianggo dina sérver. Integrasi Ubuntu dina sadaya jinis tablet, televisi, telepon sareng alat-alat sanés diumumkeun pikeun vérsi 14.04 (April 2014). Jumlah pangguna numutkeun Cannonical sakitar 20 juta. Masih, Ubuntu kaleungitan posisi paling luhur dina jajaran Distrowatch ka Linux Mint pikeun kahiji kalina dina sababaraha taun. Ubuntu Server naék kana tempat kaopat diantara sebaran Linux anu paling sering dianggo pikeun sérver.

2012: Ubuntu 12.04 Precision Pangolin (LTS) dileupaskeun. Ubuntu TV dipidangkeun di CES, ngamungkinkeun ngatur eusi sareng jasa dina televisi. Diumumkeun 'Ubuntu pikeun Android' anu ngamungkinkeun anjeun ngajalankeun desktop Ubuntu tina telepon pinter Android. Kontroversi ngeunaan sistem UEFI anu dilaksanakeun ku Microsoft pikeun Windows 8, Cannonical mutuskeun pikeun nyiptakeun konci sorangan salaku alternatip, anu pantes ditolak ku FSF. Pangwangunan Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal dimimitian ku kasadiaan vérsi Alpha munggaran.

analisa: Tanpa ragu, Ubuntu parantos janten rujukan maksimum pikeun kamekaran dunya GNU / Linux. Kalayan henteu meri Windows, seueur hijrah pangguna Redmond OS lami parantos ngalangkungan distro Cannonical tanpa panengah sareng kamekaranana mangtaun-taun ogé mangrupikeun cerminan kanyataan yén beuki seueur pangguna didorong terang yén Linux ogé mangrupakeun dunya anu tiasa nyumponan kabutuhan anjeun.

Kalayan waktosna Ubuntu parantos ningkat, nambihan dukungan perangkat keras, nyiptakeun alat-alat anu mempermudah manajemén, ngagosok grafik, ngalegaan pasar na ka séktor sanés, nyiptakeun komunitas anu kuat sareng ageung. Mungkin kagagalan anu hébat na sumping sareng nerapkeun Unity, lingkungan anu kaget ku sababaraha bug di awal sareng anu nyababkeun "pangaluaran" langkung milih alternatif anu sanés. Pamaké sanésna parantos resep kana Unity atanapi ngarobih lingkungan grafis.

Naon anu diarepkeun di hareup? Épansi ka pasar sanés anu dimaksad Cannonical pikeun distribusi na ogé tiasa ngimbangan kasaimbangan ngajantenkeun Ubuntu janten favorit deui, sanaos dinten ayeuna parantos ngagaduhan seueur pangguna. Sadaya ieu bakal gumantung kana ngaevaluasi pangaruh tina unggal kaputusan anu dilakukeun sareng dukungan masarakat anjeun.

linux mint

2007: Kaluaran vérsi 2.2 "Bianca", 3.0 "Cassandra", 3.1 "Celena" sareng 4.0 "Daryna", anu terakhirna nambihan pikeun kahiji kalina KDE salaku alternatif pikeun GNOME kalayan sadaya bungkus na, ogé sababaraha alat penting sapertos mintUpdate sareng mintDesktop sareng ngahartikeun desktop anu bakal janten standar Mint ti ayeuna, bet dina kagunaan pangguna. Cassandra nambihan épék "kubus" anu kasohor pikeun muter di antara méja.

2008: Peluncuran vérsi 5 "Elyssa" sareng 6 "Felicia". Laju pangembangan dirobih janten dua rilis per taun, sapertos kitu ogé Ubuntu, dasar distribusi Linux Mint. Elyssa anu pangheulana nambihan sababaraha bahasa, ngadukung arsitektur x86_64 sareng, janten LTS, éta bakal janten vérsi anu paling sering dianggo di komunitas mangtaun-taun.

2009: Peluncuran vérsi 7 "Gloria" sareng 8 "Helena". Gloria ngenalkeun dukungan pikeun ext4 sareng parobihan penting dina karya seni, anu bakal ngabantosan pisan ngabédakeun dirina tina Ubuntu sareng nampilkeun distro anu langkung saé pikeun pangguna. Helena ngenalkeun paningkatan anu penting pikeun GDM mintUpdate, mintInstall, mintUpload, mintBachup sareng Manajer Perangkat Lunak, alat anu ku jalanna waktos bakal janten kakuatan dina unggal peluncuran. Vérsi Grub2 sareng OEM ogé ditambihan

2010: Peluncuran vérsi 9 "Isadora" LTS sareng 10 "Julia". LMDE 201012 dileupaskeun, rolling Milis basis Linux Mint 100% cocog sareng Debian tapi henteu nganggo édisi Mint utama. Jumlah pangguna tina distribusi sanésna ningkat dina skala anu ageung, Mint mimiti kasohor. Peluncuran vérsi nganggo desktop alternatif pikeun GNOME, sapertos KDE, XFCE atanapi Fluxbox, sacara resmi diumumkeun (sanaos sateuacan aya "komunitas" versi lingkungan ieu)

2011: Kaluaran vérsi 11 "Katya", anu mimitina kaancam ku dileupaskeun GNOME 3; diputuskeun pikeun neraskeun ngagunakeun GNOME 2 tapi didorong pikeun milarian alternatif anu ngamungkinkeun pikeun ngajaga ciri-cirina. OpenOffice diganti ku LibreOffice. Tungtungna Katya tétéla janten salah sahiji distribusi anu paling suksés dina sajarah Mint, kasuksésan anu teu tiasa diungkulan ku panerusna. Versi 5 Elyssa dugi ka akhir umurna salaku LTS. Dina akhir taun 12 "Lisa" dileupaskeun, anu nambihan MATE salaku lingkungan grafis pikeun ngagentos GNOME 3. Peluncuran LMDE 201104 sareng 201109. Tim pamekar Linux Mint sacara resmi ngaluncurkeun Cinnamon, garpu GNOME 2 anu ogé bakal sayogi pikeun sebaran sanés sapertos Fedora, Ubuntu, OpenSUSE atanapi CentOS sareng anu sanésna. Linux Mint ngagantikeun Ubuntu dina peringkat pageview pribadi Distrowatch, ngabuktoskeun kana nambahan popularitas Mint; éta anu mimiti dina sababaraha taun anu Ubuntu kaleungitan tempat kahiji

2012: Peluncuran vérsi 13 "Maya" sareng LMDE 201204. Dina kemitraan sareng CompuLab, MintBox diluncurkeun, komputer alit ukuranana sami sareng modem sareng anu kalebet Linux Mint salaku sistem operasi. Maya kalebet MDM, ngagentos GDM salaku manajer login; Sabulan saatos diluncurkeun, éta dijelaskeun ku sababaraha organisasi salaku "salah sahiji distribusi anu teratur sareng fungsional anu pangsaéna di dunya GNU / Linux." Ngembangkeun vérsi 14 direncanakeun, tanpa nami kode ayeuna sareng dumasar kana siaran Ubuntu 12.10 salajengna

analisa: Linux Mint mangrupikeun conto anu saé kumaha distro tiasa janten salah sahiji "tumpukan" dugi ka aya di puncak distribusi anu paling populer, tanpa hilap yén dina awal Mint ngan ukur halaman wéb! Éstu parantos 5 taun pisan ngahasilkeun buah pikeun distro anu kawilang ngora, anu mimiti dirilis nyaéta Ada, versi 1.0 dina 2006. Sedengkeun sababaraha bakal nyarios status Mint ayeuna kusabab migrasi pangguna ti Ubuntu salaku hasil tina panolakan Unty, ieu henteu leres-leres leres, sabab éta bakal ngaleungitkeun tina Mint.

Pangguna parantos nyorot Mint salami sababaraha taun pikeun kalebetkeun multimédia sareng codec Java, LiveCD na sampurna, kisaran alatna nyalira sareng ogé lingkungan grafis anu teras-terasan berorientasi kana kesederhanaan panggunaan. Dina awalna, kuring nganggo GNOME, sareng sakali vérsi ka-3 lingkungan ieu dileupaskeun, diputuskeun pikeun tetep Kayu manis sareng MATE, dua garpu anu ngamungkinkeun pikeun ngalestarikeun dina cara nu tangtu intisari GNOME dina vérsi ka-2 na. Sadaya kaputusan ieu parantos hasil utamina kusabab pangembang pastikeun aranjeunna gaduh komunikasi anu saé sareng pangguna na, anu sok tambah.

Maju, Mint kedah nuturkeun aturan dasarna: jaga distro na saderhana sareng kuat sareng pangguna na bagja. Ieu anu pantes pikeun posisi ayeuna, sareng sanaos henteu tingkat pertumbuhan sakumaha gancangna Ubuntu, pamekaran distribusi na teu kedah sirik kana sistem Cannonical.

Topi beureum Enterprise Linux (RHEL)

2007: Vérsi 5. Dileupaskeun Jim Jimehehstst Ditunjuk Red Hat Présidén sareng CEO; Matthew Szulik neraskeun salaku Présidén Red Hat. Pikeun taun kaopat sakaligus Red Hat dingaranan Vendor Software Paling Terpercaya. RHEL 5.1 dileupaskeun

2008: RHEL 5 Meunang Emas salaku Produk Taun ti SearchEnterpriseLinux.com dina kategori Distribusi Server Linux pikeun kapamimpinan dina virtualisasi. Red Hat dilebetkeun kana daptar Forbes tina 25 perusahaan téknologi anu paling gancang. Channel Insider Names Red Hat Enterprise Linux Produk Taun 2008. RHEL 5.2 Kaluaran

2009: RHEL 5.3 dileupaskeun. RHEL 5.4 dileupaskeun, ngahijikeun téknologi virtualisasi mesin basis kernel (KVM) babarengan sareng téknologi virtualisasi Xen pikeun anu munggaran. Pikeun anu munggaran RHEL sareng Windows tiasa dikintunkeun sasarengan ngalangkungan virtualisasi, salaku host atanapi salaku tamu, kalayan dukungan lengkep ti kadua perusahaan.

2010: Sékrési vérsi 6, anu ngabantuan mikirkeun masa depan anu jasa dipuseurkeun dina awan. Alat Red Hat Cloud Access ngamungkinkeun pangguna naon waé pikeun manjangkeun langganan RHEL na ka Cloud sacara saderhana sareng gampang.

2011: Peluncuran vérsi 6.1 sareng 6.2, ngahontal rékor virtualisasi sareng kasaluyuan sareng produk SAP komérsial. 2.5 juta langganan RHEL ngahontal

2012: Red Hat ngumumkeun yén éta bakal manjangkeun dukungan RHEL 5 sareng 6 ti 7 taun ka 10. Kontroversi ngeunaan sistem UEFI anu dilaksanakeun ku Microsoft pikeun Windows 8, Red Hat sareng Cannonical nyandak kaputusan anu béda.

analisa: Posisi Red Hat dina pasar komputasi saderhana matak imut, tapi jauh tina sombong sareng monopolistik sapertos Microsoft, Red Hat kéngingkeun kualifikasi ieu ku kualitas produk anu saé pisan sareng dukungan anu disayogikeun ka konsuménna. Kami bahkan henteu tiasa ngabayangkeun sadaya sertipikat kualitas sareng rékaman anu dipiboga ku perusahaan ieu, sareng bahkan kirang jumlah klién anu dipiboga (ngan ukur namina NASA sareng IBM cekap pikeun urang) Jalma anu henteu pernah nganggo RHEL panginten gaduh ide sakedap Sagala hal anu diwakilanana, tapi jauh tina mamang éta mangrupikeun sebaran kualitas anu luar biasa anu ngagaduhan dukungan pribadi, integrasi sareng produk aksésori anu sanés sareng sistem anu pangsaéna di dunya Linux.

Mungkin pertumbuhan RHEL anu paling hébat anu urang tingali dina bagian bisnis, sabab éta di daérah ieu dimana kaamanan sareng kateguhan paling diperyogikeun. Industri desktop panginten henteu tiasa tumuh ngalangkungan, tapi Red Hat tangtos bakal teras-terasan nyayogikeun RHEL kalayan pamekaran anu lumangsung.

Fedora

2007: Kalayan sékrési Fedora 7 "Moonshine", Repository inti sareng Ekstra ngahiji, sareng alat anyar pikeun ngatur bungkusna. Dina bulan Nopémber versi 8 "Werewolf" dileupaskeun, kalayan fitur-fitur anyar anu ditambihkeun sapertos kalebet Iced Tea, Codec Buddy sareng Pulse Audio; Fedora janten sebaran munggaran anu nganggo Pulse Audio diaktipkeun sacara standar.

2008: Fedora 9 "Walirang" nawiskeun fitur anu saé sareng paningkatan komunitas. Fedora 10 «Cambridge» ngajantenkeun ciri utami na Plymouth bootloader, ngagentos RHGB (Red Hat Graphical Boot)

2009: Versi 11 "Leonidas" mawa perbaikan utama pikeun ngamimitian sistem sareng mareuman (20 detik boot dugi ka input pangguna), dukungan auténtikasi sidik, paningkatan yum sareng packagekit, sareng dukungan pikeun sistem file ext4. Fedora 12 "Constantine" nambihan pembaruan utama pikeun grub anu ngamungkinkeun partisi ext4 diaku, sanaos dukungan ieu sateuacanna kalebet, grub nyiptakeun partisi ext2 / ext3 alit nalika masang sistem. Dukungan lengkep pikeun bahasa Asia ogé ditambihan.

2010: Fedora 13 "Goddard" ngahijikeun pembaruan RPM anu ningkatkeun manajemén rangkep dugi ka 30%, paningkatan 3D kanggo kartu Nvidia. Versi 14 "Laughlin" dileupaskeun pikeun pertama kalina dina awan Amazon EC2, fitur anu teras-terasan dijaga ku vérsi ayeuna, kalebet pembaruan kana seueur bungkus pangembangan sareng perpustakaan sistem.

2011: Sékrési Fedora 15 "Lovelock" kalebet jumlah paningkatan pangageungna dina mangtaun-taun, kéngingkeun kanaékan jumlah pangguna anu ageung sareng peringkat média anu saé. Kantor Gratis kalebet ngagentos Open Office, alat virtualisasi, pembaruan lingkungan grafis kalebet XFCE sareng LXDE, paningkatan sistem file sistem sareng kagancangan. Fedora 16 "Verne" nambihan pakakas pikeun damel dina awan, mutahirkeun ka grub 2 sareng ngaluarkeun HAL, ngapdet alat pamekaran sareng ngapdet kernel kana 3.1.0. Ladénan wéb anu disebat "Tanya Fedora" diluncurkeun anu dijantenkeun portal pikeun museurkeun patarosan sareng mamang masarakat sareng anu tiasa diwaler ku pangguna nyalira.

2012: Versi panganyarna anu dikaluarkeun nyaéta "Beefy Miracle" 17, kalayan fitur sapertos kernel 3.4.1, GNOME 3.4, KDE 4.8, perbaikan dina Network Managaer, kasaluyuan sareng layar toél sareng ngagentos iptable ku firewalld. Versi anu masih ngagaduhan dukungan nyaéta 16 sareng 17; Fedora 18 "Sapi Suku" diperkirakeun dileupaskeun dina bulan Nopémber taun ayeuna

analisa: Motto Fedora nyaéta "Kabébasan. Silaturahmi. Fitur ", sareng éta pasti cocog sareng tempat ieu. Dumasar kana kode sumber anu disayogikeun ku Red Hat, Fedora nyayogikeun sistem operasi komunitas anu ngamungkinkeun urang pikeun menikmati kahadéan tina perangkat lunak gratis, ngahubungi komunitas anu ageung sareng pikaresepeun, sareng gaduh seueur alat anu aya pikeun ngagampangkeun panggunaan PC urang.

Mungkin pertumbuhan Fedora henteu ngabeledug sakumaha gancangna dina distribusi sanésna, tapi pertumbuhanana henteu kantos lirén, teras-terasan ningkat sareng unggal pelepasan sareng teras dijajah, saatos 9 taun sajarah, tempat diantara sebaran anu paling penting di dunya GNU / Linux. Salah sahiji hal anu paling dikritik ku pangguna distribusi sanésna nyaéta siklus pangrojong anu pondok pisan anu masihan ka unggal vérsi sareng sababaraha parobihan anu disayogikeun kana sistem file antara hiji kaluaran sareng anu sanés, sanaos ieu parantos sababaraha kali ningkatkeun kasaluyuan sareng manajemén sistem .

Pendapat kuring nyaéta yén Fedora lahir pikeun cicing: janten proyék komunitas sareng nawiskeun kasadiaan pikeun milih antara sababaraha Spins, Formats and Desktops éta pasti yén pertumbuhanana bakal langkung ageung sareng ageung. Mangrupikeun mangtaun-taun, anjeunna bakal teras-terasan gaduh kasuksésan anu parantos anjeunna kumpul mangtaun-taun.

Mandriva

2007: Mandriva 2007 (anu leres-leres dirilis dina akhir 2006) narik gelombang pangguna anyar, ningkatkeun popularitasna, sareng kalebet fitur-fitur anyar sapertos format distribusi USB (Mandriva Flash) sareng LiveCD. Versi 2007.1 mangrupikeun "Spring" anu munggaran, anu ngarobih siklus pangembangan janten 6 bulan; Compiz sareng Beryl, MandrivaUpdate, MandrivaOnline, sareng DrakRPM kalebet. Mandriva 2008.0 nambihan alat migrasi Windows / Linux anu énggal: transfugedrake.

2008: Versi 2008.1 ningkatkeun dukungan ieu ku ngabantosan hijrah ti Windows Vista. Pelepasan 2009.0 nambihan langkung seueur dukungan hardware sareng integrasi anu langkung jero sareng KDE sareng LXDE. Ieu sareng anu salajengna dipilih pikeun vérsi sajarah anu pangsaéna ku masarakat.

2009: Mandriva 2009.1 nambihan dukungan ext4 sareng téknologi Speedbot anyar. Versi 2010, anu disebut Adelie, hadir pinuh ku paningkatan sareng parobihan: kaamanan anu langkung ageung, kasaluyuan sareng lingkungan anu langkung grafis, akun tamu ditambihan, integrasi anu langkung ageung sareng versi Linux Mobile, paningkatan dina URPM sareng urpmi.

2010: Sékrési vérsi 2010.1 ("Farman") henteu ngahasilkeun pamutahiran anu penting, ngan ukur pembaruan rangkep. Siklus pangembangan dipotong sareng na angkat deui ka 1 taun, ngeureunkeun distro sareng ngaleupaskeun pembaruan hungkul. Desas-desus ngeunaan penjualan Mandriva ngabahayakeun padamelanana (biasana dumasarkeun di Brazil sareng Perancis) sareng ngalungkeun masarakat kana awan anu teu pasti; kaayaan tenang kalayan datangna investor anyar. Sababaraha pangembang pamisah sareng mimiti ngembangkeun Mageia disarengan pangguna anu paduli ngeunaan masa depan anu sateuacanna.

2011: RC versi munggaran 2011.0 ("Hidrogen") malikkeun harepan ka Mandriva, sareng versi pamungkas nyayogikeun komponén-komponén anyar diantarana MandrivaSync menonjol, layanan pikeun nyingkronkeun data. Dina akhir taun perusahaan mendakan kaayaan ékonomi anu serius, dimana investor ngancam mundur dukungan kauangan upami solusi henteu kapendak sareng kamungkinan kabangkrutan atanapi jual ka anu nawar pangluhurna aya di payuneunana.

2012: Saatos sababaraha "ultimatum" ku investor kabangkrutan ditunda; sababaraha mantan pamekar ngagabung sareng pamekaran garpu anyar Mandriva, ROSA Marathon 2012. Sanaos lampu anyar, sababaraha pagawé mundur kusabab maotna Edge-IT, cabangna anu padamelan seueur pangembang. Réapitalisasi Mandriva disatujuan, yayasan didamel sareng pamekaran diwariskeun ka masarakat. "Tech Preview" tina versi 2012 diluncurkeun, disebat "Bernie Lomax". Yayasan ngaluncurkeun survey online kabuka pikeun milih nami anyar distribusi.

analisa: Inovasi Mandriva salaku distro anu kuat, fungsional sareng ramah-pangguna sigana bakal ditingalkeun, sareng sanés ngan ukur kusabab ngirangan kualitasna, tapi kusabab fokusna sigana masalah anu disanghareupan sareng teras-terasan disanghareupan. Mangtaun-taun ka pengker éta diakui salaku salah sahiji 10 top of the best Linux distributions; dinten ayeuna katingalina kumalayang dina lautan ombak ombak. Mandriva terang kumaha ngabaru nalika ngeunaan dukungan hardware, sareng bagian ageung daya tarik na aya dina distro anu direncanakeun kalayan hadé, kalayan rupa-rupa parangkat lunak sareng alat-alat sareng kateguhan anu sabalikna pisan tina kaayaan kauangan.

Serah pangwangunan ka masarakat ogé tiasa ningkatkeun kaayaan. Nanging, salami jaman anu ngagalura, seueur pangguna hijrah kana distribusi anu sanés milari kontinuitas pangwangunan, sareng ngala deui éta sanés janten tugas anu gampang nunjukkeun alternatip anu saé ayeuna. Kanggo ayeuna, taun ieu bakal ngusahakeun mulangkeun kamulyan vérsi 2009 sareng 2009.1, panginten poin anu paling luhur dina sajarah Mandriva. Naha ieu kahontal atanapi henteu bakal gumantung kana kumaha masarakat diorganisasi sareng yayasan énggal sareng naha ketidakstabilan anu ngurilingan distribusi megah ieu tiasa dilereskeun.

Mageia

2010: Dina Oktober, sakumpulan pangembang ex-Mandriva sareng sababaraha pangguna ngumumkeun nyiptakeun yayasan Mageia, dina waktos anu sami nalika berita ngeunaan likuidasi Edge-IT diumumkeun. Grup anyar ngumumkeun nyiptakeun distro nami anu sami sareng nyatakeun yén "aranjeunna henteu hoyong ngandelkeun ogé kana turun naek ékonomi atanapi gerakan stratégis tanpa panjelasan ti perusahaan." Modél padamelan komunitas sareng pamekaran dihartikeun.

2011- Mageia 2011 dileupaskeun dina Juni 1, kalayan nomer unduhan anu teu biasa pikeun distro pemula. Anjeun ngawangun komunitas anu kuat sareng anjeun kéngingkeun seueur tanggapan ti pangguna. Siklus pangembangan 9 bulan diadegkeun kalayan pangrojong 18-bulan pikeun tiap vérsi

2012: Sababaraha versi alfa sareng béta tina versi kadua dileupaskeun. Saatos Mandriva mulihkeun pangendali ka masarakat, Mageia ditawarkeun bantosanna sareng kamungkinan proyék kolaborasi dikabarkan. Pamekar Mageia nolak undangan sareng sababaraha dinten sanggeusna peluncuran akhir Mageia 2 didamel, nawiskeun stabilitas anu langkung ageung sareng ngaleuwihan 10.000 bungkus di repositori. Rencana pikeun Mageia 3 ditetélakeun.

analisaSanaos ngan ukur 3 taun sajarah, Mageia ngagaduhan tempatna dina daptar ieu. Utamana kusabab keributan éta diciptakeun ku janten panerus "langsung" ka Mandriva dina waktos-waktos nalika disebatkeun distro dina bahaya kusabab seueur masalah. Jauh tina konflik éta, Yayasan Mageia konséntrasi dina ngembangkeun sistem sorangan anu bakal kabuka pikeun masarakat, anu bakal dilakukeun Mandriva sacara paradoks pikeun salamet.

Mageia mangrupikeun sebaran anu saé pisan. Versi kadua ngabenerkeun sababaraha masalah anu dikandung ku anak mimiti, sareng ogé ningkatkeun daptar parangkat lunak di gudangna sareng kisaran perangkat keras anu didukung; Sanaos sanés ngan ukur lingkungan grafis anu sayogi, KDE pas pisan sareng Mageia, nyayogikeun pangalaman pangguna anu langkung pikaresepeun.

Sadayana nunjukkeun yén Mageia bakal teras-terasan narik pangguna anyar sareng fokus kana langkung ningkatkeun distribusi na, sanaos henteu sampurna, pami waktos Mandriva henteu leres pikeun nambahan jumlah pangguna.

OpenSUSE

2007: Luncurkeun dina Oktober versi 10.3 fokus kana révisi pakét unduhan (nambihan dukungan pikeun 1-Click Install), dukungan hukum pikeun Fluendo MP3 sareng paningkatan dina waktos loading.

2008: Versi 11.0 mimiti nambihan sababaraha pilihan unduh sareng béda méja; perbaikan dilakukeun dina hal kagancangan sistem. OpenSUSE 11.1 sayogi dina akhir taun, saatos sékrési éta bakal ditunda sareng waktos bakal lebet dimana ngan ukur pembaruan anu bakal dileupaskeun.

2009: Dina bulan Nopémber, vérsi 11.2 pamustunganana diterbitkeun, anu nambihan perbaikan penting sapertos dukungan pikeun ext4 sareng PowerPC, KDE salaku lingkungan grafis utami, nyésakeun GNOME salaku opsional, kamungkinan ngaunduh liwat jaringan (file 150 MB anu ngamungkinkeun diunduh sésa file instalasi ngalangkungan internét).

2010: OpenSUSE 11.3 dileupaskeun dina bulan Juli, éta mangrupikeun vérsi anu paling populer di kalangan pangguna sareng éta mangrupikeun vérsi anu dinilai paling luhur ku cara komputer. Kasaluyuan Netbook ningkat, 2 lingkungan desktop ringan dipasang (Meego on OpenSUSE sareng KDE's Plasma Netbook Workspace), btrfs ékspérimén sareng dukungan JFS, dukungan alat sélulér, tambihan alat-alat pangladén sareng pamekaran, pembaruan 4 lingkungan grafis (KDE, GNOME, XFCE, LXDE), ditambah versi Atikan anu énggal.

2011: Sékrési vérsi 11.4, kalayan apdet pakét sareng paningkatan alit, sareng versi 12.1, anu henteu ngahontal kasuksésan anu sateuacanna. Paningkatan dina vérsi anu terakhir kalebet ngagentos Open Office ku Libre Office, KDE Plasma dina KDE, WebYaST sareng OwnCloud kanggo manajemén jaringan sareng polesan YaST GUI dina KDE.

2012: Sékrési vérsi 12.2 ditunda sareng nyababkeun rasa teu puas masarakat. Sanaos kitu, jumlah unduhan versi 12.1 ningkat, jumlah paket di repositori nambahan. RC tina 12.2 ayeuna sayogi

analisa: Salaku pangguna OpenSUSE kuring parantos ningali kautamaan sareng cacat tina distribusi ieu sareng ayeuna kuring mendakan sistem anu lengkep sareng ramah pikeun digunakeun. Sanaos kitu, blok ngahalangan leutik anu lumangsung mangrupikeun indikasi yén kamekaran sigana parantos liren, sanaos ieu henteu leres-leres leres.

Pastina OpenSUSE parantos ngahontal posisi hormat di dunya GNU / Linux pikeun nampilkeun pamekaran anu sampurna dina sistem anu aman sareng mantap tanpa ngalalaworakeun kagunaan atanapi polesan sareng lingkungan grafis, sareng ieu mangrupikeun salah sahiji alesan kunaon anjeunna narik seueur pangguna. Ku nampilkeun seueur alternatif kanggo panggunaan ngalangkungan format peluncuran na anu béda, desktops anu béda, pabrik sareng cabang Tumbleweed bahkan SUSE Studio, pangguna ngagaduhan sadaya kamungkinan pikeun ngawangun distribusi anu aranjeunna pikaresep. Kabébasan panggunaan ieu, anu henteu katingali dina kalolobaan distro, ngadorong kamekaran sadidinten pangguna.


Ringkesna, sanaos henteu kantos janten sebaran utami, OpenSUSE sok janten payun sareng mangrupikeun conto kasuksésan sareng kakuatan anu dipasihkeun ku dunya GNU / Linux.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

30 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Jaume torres ortega cenahna

    sakumaha énggal dina linux kuring parantos nganggo kubuntu kirang langkung 3 bulan sareng kuring mikir badé ngalih kana distribusi anu sanés, naon anu anjeun mamatahan ka kuring?

  2.   Juan Pablo Jaramillo Pineda cenahna

    Sapuk sapuk. Kumaha cara henteu Debian GNU / Linux? Oo

  3.   Joshua Aquino cenahna

    sareng debian sareng lengkungan? 😐

  4.   Alexein cenahna

    Arch henteu stabil, sanaos nyeri, anjeun kedah ngandelkeun diri ka sadaya dewa sareng nyilangan jari anjeun supados sadayana tiasa dianggo sareng unggal pembaruan, tapi henteu kunanaon pikeun anu gaduh waktos pikeun nalungtik wiki sareng forum anu saé.

  5.   Juank cenahna

    Mageia kadaptar pikeun pangaruh pengumuman sareng peluncuranana, ditambah ku pertumbuhan anu henteu biasa pikeun distro anu pondok. Upami distro anu anjeun sebatkeun bahkan henteu dileupaskeun, kumaha anjeun ngarepkeun éta bakal mangaruhan pisan kana dunya GNU / Linux? Sudut pandang anjeun dihargaan, leres-leres aya dikotomi dina hal kalebet atanapi teu kaasup distro ieu atanapi anu, tapi ngan saukur analisis pribadi, éta mangrupikeun sudut pandang anjeun nyalira, teu aya deui. Surak!

  6.   Indio cenahna

    Lalaki ieu kipas tina katingalina mageia. Kumaha mungkin kuring ngadamel tulisan ngeunaan distro kalayan beurat dina taun-taun ayeuna, sareng ngalebetkeun anu ngan ukur 1 ... xD sareng satengah menerkeun éta dimimitian namina amia ti saprak 2010, nalika pangaruh distro diitung ti saprak dileupaskeun, sanés ti konsepsi. Sareng upami henteu, kuring nyungkeun kalebet distro kuring sorangan, Indio Linux, anu parantos aya konsepsi salami 5 taun, tapi kuring henteu acan ngaluarkeunana xDD (naha perlu disorot ironisna?)

  7.   Indio cenahna

    ajajajaj anjeun tiasa ningali amgeia parantos 5 taun…. pff siga maniulan xD..mageia teu gaduh masa depan, aya masa depan, janten ieu iklan gratis kanggo distro na

  8.   Hayu urang nganggo Linux cenahna

    Upami anjeun resep APT sareng anu sanés tapi henteu yakin ku antarmuka grafis, maka Linux Mint atanapi Debian.
    Kami ogé nyarankeun anjeun ngalalana di bagian «Distros» kami: http://usemoslinux.blogspot.com/p/distros.html
    Surak! Paul.

  9.   Sépténtrion Zoster cenahna

    Abdi hoyong mairan yén kuring mangrupikeun pangguna tina Mandriva sareng engké ti Mageia. Kaleresan nyaéta ampir 9 bulan kuring damel Mageia dugi ka sampurna. Hanjakalna, ku apdetna, aranjeunna nyiptakeun masalah anu parah pisan dina jaringan, supir audio mp3 sareng video. Janten aranjeunna merusak hal anu dimimitian ogé. Di sisi anu sanésna, komunitas Mageia Latina mangrupikeun kleub anu pinuh ku jalma sombong anu henteu nawiskeun bantosan. Kusabab kitu aranjeunna henteu kedah nyebatkeun Mandriva atanapi Mageia di dieu. Éta distro anu beuki nyiptakeun langkung seueur masalah tibatan kauntungan. Sareng upami anjeun henteu mariksa Internét pikeun masalah anu disababkeun ku panggunaan distro ieu dina jaringan. Sareng masarakat ngan ukur ngawatesan diri pikeun nyarios "hahaha sanés pisan kuring narik jaringan atanapi kuring henteu mikawanoh periferal sareng nyababkeun masalah sareng audio atanapi pidéo" PRIBADI ITU JAUHAN INSTEAD OF NGARONJATKEUN NGASILKEUN MASALAH.

  10.   Pollolinux cenahna

    Abdi satuju sareng Ramon, hayu urang ngobrolkeun Debian, indung seueur distro ...

  11.   Hayu urang nganggo Linux cenahna

    Saé pisan!
    Jelas sareng singket.
    Koméntar ngan ukur klaim pihak kadua. 🙂
    Rangkulan! Paul.
    On 23/07/2012 13:28 PM, «Disqus» wrote:

  12.   Juank cenahna

    Abdi hoyong netelakeun sababaraha masalah, seuseueurna ku maca koméntar sareng opini, anu ngagaduhan keraguan anu dirumuskeun leres:

    1- Tulisan éta bakal ngalibatkeun langkung seueur distro di awalna, tapi kumargi waktosna kanggo nganterkeun padamelan sareng hal-hal sanésna dina facu, kami lirénkeun distro-distro éta pikeun momen. Sakumaha ceuk Paul, di awal anjeunna netelakeun anu leungit sareng kamungkinan bagian kadua bakal ditulis sareng distros anu leungit, kami ngan ukur nyungkeun kasabaran 😛

    2- Naha nembé 5 taun ka pengker sareng teu langkung? Kusabab urang mimitina nganggap yén jaman ieu bakal ngagambarkeun kaayaan ayeuna distros ieu sareng kumaha pangaruhna ka dunya GNU / Linux. Panilitian tiasa dilakukeun ku taun-taun sateuacanna, nanging inpormasi sering dilakukeun jarang sareng tulisanana bakal dilegaan pisan.

    3- Mandriva kalebet kusabab sanaos kaayaan ayeuna, Sateuacan Sateuacanna TRANSCENDENSI. Mageia mangrupikeun "panerusna", sareng sanaos henteu seueur pangguna, signifikansi na seueur kusabab prestasi terakhir sareng hubungan anu lami sareng Mandriva.

    4- Linux Mint mangrupikeun distro transendén sapertos Ubuntu. Dina tulisan éta, HENTEU PASTI SPÉSIFIKAL yén MINT NGALAMikeun UBUNTU DINA PENGGUNA QUOTA, tapi éta dina 2011 éta «ngagentos Ubuntu dina peringkat halaman pandangan pribadi tina
    Distrowatch, ngabuktoskeun kanaékan popularitas Mint. Popularitas distro henteu sami sareng jumlah pangguna: distro tiasa populér kusabab disebatkeun dina blog, halaman wéb, analisis, kusabab panyingkepan pangguna dina forum, ngalangkungan rekomendasi, sareng rébuan cara séjén , henteu ngan ukur ngarujuk kana biaya panggunaan. Abdi sanés pangguna ARCH, tapi kuring sadar yén éta populér kusabab éta mangrupikeun salah sahiji distro anu paling sering disebatkeun dina seueur média Linux khusus, sapertos blog ieu 🙂 Kuota panggunaan antara distro sareng anu sanés mangrupikeun celah astronomi sareng saur kuring henteu éta bakal tiasa disingget, sahenteuna dina jangka pondok. Nanging, kuring nyorot yén dina sababaraha forum kuring parantos ningali koméntar anu biasa sareng teras-terasan tina "Kuring nyobian Linux Mint kusabab kuring éta pangguna Ubuntu sareng ayeuna kuring henteu resep kusabab kaasupan Unity", sareng ieu mastikeun yén aya kacenderungan angkat ti Ubuntu ka Mint, sareng anu ngahasilkeun, sabagian, "noise" anu dilakukeun ku Mint ayeuna. Upami masing-masing nafsirkeun yén Mint atanapi Ubuntu langkung atanapi kirang populér tibatan réncang na, éta parantos analisa pribadi masing-masing.

    5- Debian badé kalebetkeun kana ulasan ieu, tapi henteu seueur inpormasi anu kapendak, janten diputuskeun kanggo nutup tulisan ku naon anu sayogi. Leres, éta mangrupikeun distro "indung" tina sababaraha anu didaptarkeun di dieu sareng éta pantes aya dina bagian kadua tulisan ieu, tong hariwang.

    6- Kuring ngamimitian ngagunakeun Linux kalayan Ubuntu, teras kuring ngalih kana Linux Mint sareng ayeuna salian ti Mint kuring ogé nganggo Fedora sareng OpenSUSE. Pikeun waktos anu singget kuring ogé nyobaan Mageia. Kuring terang tina pangalaman yén masing-masing ngagaduhan kaunggulan sareng karugian, sareng ideu umum éta henteu kedah janten peringkat, yén teu aya PEMENANG, tapi nganalisis kumaha unggal distro dilakukeun dina sababaraha taun ieu sareng tingali kumaha éta mangaruhan kaayaan aranjeunna ayeuna .

    7- Kalayan hormat ka Ubuntu, éta mangrupikeun distro anu saé, yén sanaos kuring henteu nganggona, kuring henteu nolak popularitas atanapi pangaruh atanapi pentingna na. Dina tulisan anjeun tiasa jelas ningali kumaha organisasi anu béda-béda milih nganggo atanapi nerapkeunana sareng kumaha cara dirobihkeun sareng produk anu béda (Ubuntu TV, Ubuntu pikeun Android, jsb).

    8- Anu ditulis dina pendapat abdi sareng saha waé tiasa henteu satuju, sadayana ngagaduhan visi sareng opini anu valid 😀

  13.   Anonim cenahna

    Kusabab kumaha tulisanana, maka bakal disebatkeun yén Mint parantos ngaleuwihan Ubuntu dina hal panggunaan sareng popularitas, tapi… Naon anu aranjeunna didasarkeun yén Linux Mint mangrupikeun anu paling dipikaresep atanapi ngagaduhan pangsa anu paling luhur? Kusabab stats Distrowatch? Éta anu kaleresan sareng panginten kuring lepat, kuring henteu ningali dimana-mana, kuring sacara jujur ​​yakin yén Linux Mint parantos ngaleuwihan Ubuntu dina panggunaan kuota, ngan ukur ningali berita sapertos Steam, berita ti pabrikan anu tohan nawiskeun Ubuntu sateuacanna -pasangan, berita ngeunaan Ubuntu TV, sareng anu sanésna.
    Éta Linux Mint saé sareng aranjeunna parantos terang kumaha ngalihna pikeun narik seueur pangguna anu henteu hoyong terang nanaon tentang parobihan radikal anu parantos dipasihkeun ku lingkungan desktop utama, kuring henteu ragu éta (tingali yén Mint's Firefox ogé ngagaduhan panyiri ka Distrowatch), tapi kuring pikir éta kirang seueur pikeun tiasa cocog sareng Ubuntu sahenteuna tina segi jumlah pangguna sareng popularitas.

  14.   Hayu urang nganggo Linux cenahna

    Persis. Di Ubuntu éta sumping dina 11.04. Naon anu anjeun nyarioskeun dina Ubuntu Netbook Edition, éta henteu sami sareng Ubuntu (versi utama).
    Surak! Paul.

  15.   Fransisk Verdeja cenahna

    Bener dina 10.10 salaku vérsi pikeun Netbooks, éta katingalina langkung saé tibatan vérsi anu kaluar dina Ubuntu 11.04, tapi éta leres-leres henteu stabil kusabab Mutter, anu dina waktos éta mangrupikeun pangatur jandéla anu henteu stabil, beurat sareng alon.

  16.   Bervariasi cenahna

    Janten pangguna OpenSUSE, kuring kedah nyebatkeun yén ti sadayana anu dianalisis éta nyaéta anu anjeun paling sering xD

  17.   Bervariasi cenahna

    Nya, sabab judulna henteu nyarioskeun jalma-jalma anu ngagaduhan beurat paling ageung dina waktos anu tepat ieu, tapi anu ngagaduhanana dina 5 taun terakhir.

  18.   Hayu urang nganggo Linux cenahna

    Hehe… alinea kahiji netelakeun kunaon.
    Éta leungit pikeun nyorot na katingalina seueur anu henteu maca. Ayeuna nembongan konéng.
    Surak! Paul.

  19.   Hayu urang nganggo Linux cenahna

    Anjeun leres! Abdi parantos ngabenerkeun kasalahan.
    Hatur nuhun! Paul.

  20.   Hayu urang nganggo Linux cenahna

    Tingali dina alinea mimiti tulisan. Di dinya janten jelas naha aranjeunna leungit. Aranjeunna pastina bakal datang dina angsuran kadua. Mustahil pikeun ngalakukeun hiji artikel dina ALL distros babarengan.
    Surak! Paul.

  21.   Hayu urang nganggo Linux cenahna

    Tulisan anu netelakeun naha Arch henteu, Debian sami.
    Surak! Paul.

  22.   tamuz cenahna

    Debian leres-leres sono tapi anu leres nyaéta sahenteuna aya sadayana anu kedah aya sareng aranjeunna leres-leres dikenal di luar Linux.

  23.   Karbit cenahna

    Unity henteu dileupaskeun dina 10.04 éta dina 11.04

  24.   Mysta cenahna

    sareng Arch? Ti ayeuna kuring ngaluarkeunana tina palang tetengger.

  25.   Yesus cenahna

    Naha nempatkeun lengkungan upami éta sistem rolling, kumaha anjeun nganalisis distro numutkeun waktos na upami henteu pernah ngaluarkeun versi anu saleresna?

  26.   Ramon cenahna

    Jigana Debian leungit tina daptar ieu, langkung ti naon waé sabab éta dasar sareng akar (sareng% na luhur) distros sanés anu aya di dieu sapertos Ubuntu atanapi Mint.
    Sareng kusabab kuring teu lami aub dina Linux, ti saprak 2009 teu aya anu sanés, kuring henteu ngartos kumaha Madriva (sareng garpu Mageia na) disebatkeun sabab ayeuna teu gaduh seueur beurat di Komunitas, sanaos kuring terang éta aranjeunna parantos ngalaman dina waktos éta, ayeuna henteu.

    Pokokna, tulisan anu saé pisan sareng karya kasimpulan anu saé.

  27.   Carlos cenahna

    Inpormasi anu saé. Naha Arch teu aya? Hésé pikeun ngonpigurasikeun, tapi stabil pisan, éta tiasa dianggo.

  28.   Stucco cenahna

    Naon anu lumangsung ka Arch? Kumaha upami kaping sateuacan 2007? redhat yuswa sakumaha debian… ..

  29.   Carla cenahna

    Aya Mageia sareng teu aya Arch, sampurna ... / s

  30.   kik1n cenahna

    Kuring ngantosan inpo ngeunaan gentoo, sabayon, debian, LMDE.