Perang suci: Salah sahiji masalah pangbadagna * NIX

Aya poko anu kuring teu tiasa kabur sepanjang waktos kuring ngaluncat antara distribusi, milih program, program, bahkan maca dina atanapi ngeunaan sagala rupa anu aya hubunganana sareng Linux atanapi UNIX ... Perang Suci (Perang Suci anu paling dikenal réngsé).

Perang suci anu munggaran?

Nya istilah éta sacara resmi dipopulerkeun ku Danny Cohen dina tulisan ngeunaan kasabaran, langkung khusus ngeunaan kontroversi antara formatna saeutik-endian vs anjeunna badag-endian. Kanggo anu paling panasaran, anu endianness ngahususkeun urutan anu dibaca ku bait, masing-masing ngagambarkeun a pilsapat béda sareng alesan anu sami ieu, aranjeunna sauyunan ku definisi. Ieu ngabagi dunya prosesor kana dua sareng ngahasilkeun satelit alit anu disebat tengah-endian, seueur dianggo dina ARM sareng téknologi sanés, anu tiasa maca duanana pormat.

Conto hébat anu sanés

Diantara conto-conto anu paling hébat ayeuna urang gaduh perang langgeng antara GNOME sareng KDE, anu sepuh persaingan antara vim sareng emacs, komo dina tingkat sistem operasi, anu henteu pati dipikaterang satru antara Linux sareng [Gratis | Net | Buka] BSD. Ieu sababaraha conto, anu parantos dijantenkeun seueur tulisan, tulisan, tesis, bahkan libros. Kuring émut pisan kana buku O'Reilly on Bash anu ditulis ku sababaraha kipas emacsIeu dibuktikeun tina sababaraha koméntar anu ngalawan vim, sapertos kurangna "naturalness" dina panggunaan pintasan keyboard na. Pondokna, jumlah inpormasi seueur pisan dina jejer ieu.

Pedang dua kali

Sejarah parantos nunjukkeun ka kami yén sanajan tina persaingan anu paling sengit lahir hal-hal anu alus lahir, salah sahijina nyaéta kamajuan téknologi. Seueur anu parantos nyarioskeun ngeunaan rusakna C sareng C ++, aya anu nyebatkeun anu sanés "puritan" sareng nyarios bahasa abdi langkung saé. Sanaos dina titik anu tangtu dina sajarah C ++ nganggona C salaku dadasar pikeun nyiptakeun fungsionalitas énggal (anu urang carioskeun 30 taun ka pengker) ayeuna, duanana basa parantos mekar pisan sahingga tiasa dianggap dua anu bénten-bénten pisan, sareng perlu disebatkeun yén ampir sami fungsi dina dua sisi. Di sisi anu sanésna urang gaduh épolusi visual sababaraha frameworks sapertos Qt atanapi WebKit, seueur dianggo dina KDE sareng GNOME masing-masing. "Kompeténsi" ieu ngabantosan duanana pikeun tetep waspada sareng ningkatkeun fungsionalitas anu ditawarkeun unggal dinten.

Dina téknis tingkatan

Nya, nalika urang ningali ieu tina sudut pandang téknis, pilihan na tiasa janten "obyektif" langkung saé atanapi goréng, sareng ieu kanyataan. nyata, hiji tiasa ngajelaskeun parangkat lunak atanapi program dina hal ukuran waktos, atanapi beban, atanapi setrés, atanapi anu sanés tiasa dibayangkeun. Ieu ngabantosan kaputusan masing-masing individu, sabab éta masihan kakuatan pikeun alesan, sareng tiasa langkung jelaskeun kabutuhan anu kedah ditutupan, sareng résiko anu kedah ditolerir. Dina titik ieu hal rada jelas sareng upami aranjeunna dilakukeun dina cara anu ramah, aranjeunna tiasa ngabéréskeun seueur konflik, tapi masalahna timbul nalika ...

Politik muncul

Ieu mangrupikeun titik anu sénsitip, janten kuring bakal nyobian henteu ngémutan teuing masalah éta. Sadayana saé dugi ka titik dimana ekstrim dimimitian, nalika anjeun mimiti yakin yén solusi anjeun ngan saukur langkung saé tibatan anu sanés Sareng sadayana kedah satuju sareng anjeun Ieu panginten mangrupikeun salah sahiji hal anu paling rumit pikeun sadaya Sumber Terbuka, komo Software Gratis.

Kuring boga kasempetan pikeun ngobrol langsung sareng kadua kelompok, sareng nyatana anu leres aranjeunna duaan lumayan dipolitikkeunPikeun titik ngawartosan kuring: "Upami anjeun angkat sareng aranjeunna, tong sumping sareng kami." Sareng éta pikeun konsepsi hirupna, ngan ukur hideung atanapi bodas, henteu aya titik tengah atanapi kulawu. Ayeuna seueur anu bakal satuju sareng kuring sareng anu sanés henteu seueur, tapi kahirupan henteu ngan ukur hideung bodas, aya kulawu sareng nuansa (bahkan dina hal-hal anu kuduna teu aya, tapi éta moal bisa dihindari).

Anu pikaseurieun ngeunaan sadayana ieu nyaéta jalma anu "ngajalankeun" grup ieu, sahenteuna anu kuring parantos gaduh kasempetan pikeun patepung, henteu program, sareng aranjeunna pikir yén idéal parangkat lunak jauh teuing ngalangkungan parangkat lunak éta nyalira, yén program parantos dipinggir di poho.

Pendapat pribadi kuring kana topik ieu

Kuring ngan ukur badé ngadamel garis besar naon anu kuring anggap penting ngeunaan parangkat lunak gratis sareng sumber terbuka, pastina duanana gaduh seueur titik anu sami, tapi béda pisan dina anu henteu umum, yén éta masih janten masalah sengketa pikeun dua pihak.

Kuring yakin yén di dunya ayeuna, parangkat lunak privatip (jalma anu nyegah anjeun tina kabébasan kakawasaan anu penting mikirdiajar) nyaéta musuh anu pangageungna. Kuring kantos resep terang kunaon hal-hal kajantenan dina komputer kuring, sareng kuring ngémutan yén program anu henteu ngijinkeun anjeun terang naon kajadian éta musuh anu pangageungna anjeun tiasa gaduh.

Dina titik ieu, Open Source sareng Software Gratis satuju (Sanaos aranjeunna henteu hoyong ngaku), sareng éta anu salah kusabab alesan praktis sareng anu sanés kusabab alesan etika, aranjeunna hoyong pangguna pikeun tiasa masihan kontribusi sareng diajar tina kode sumber.

Titik dimana masalah dimimitian nyaéta ngeunaan libertad tina distribusi. Open Source sakedik langkung terbatas tibatan Perangkat Lunak Gratis, ieu mangrupikeun titik awal pikeun seueur konflik filsafat. Tapi kuring ningali ku cara ieu:

Di dunya ieu teh Negro datang janten parangkat lunakna privatip, anu henteu ngamungkinkeun anjeun leres-leres terang naon anu kajantenan, atanapi naha éta kajantenan. Dina hiji titik deui kulawu, urang ngagaduhan Open Source, anu henteu masihan anjeun sadayana kabebasan  tapi sahenteuna éta ngamungkinkeun anjeun ngagaduhan kode kanggo diajar sareng ningkatkeun. Sampingna Blanco bakal janten parangkat lunak gratis, pikeun ngagaduhan cita-cita anu langkung seueur etika numana parangkat lunak éta kedah sayogi pikeun masarakat sareng ngabantosan sadayana bari henteu ngarepkeun manpaat.

Utopia

Upami sadayana sapertos anjeunna BlancoNya, moal aya butuh artos, tapi meureun kaayaan bakal béda pisan jadi jalma ngan ukur damel pagawean, sareng sanés ku peryogi. Dina titik ieu dimana ayana kulawu dina kahirupan urang, sanaos tiasa ngabantosan dunya sareng proyek bebasDunya moal lirén nungtut sagala rupa anu sok dipénta ku anjeun.

(Kuring hoyong ngajantenkeun tanda kurung pikeun kolega kami Alejandro anu parantos nyebatkeun topik anu pantes diédit dina tulisan aslina. Sugan éta disalahkeun kana tafsir anu salah, sakumaha cenah, pamekar panginten yén perangkat lunak gratis henteu ngahasilkeun Kuring badé kanyataan yén dina masarakat anu leres étis, dimana urang sadayana nawiskeun padamelan urang ka masarakat ku cara anu béda-béda sareng urang sadayana nguntungkeunana, henteu peryogi artos. Sanés kusabab parangkat lunak gratis henteu ngahasilkeun éta (tapi kusabab kalayan nilai étika anu luhur, kabutuhan anu kaleuleusan sapertos artos didevaluasi)

PS: Hatur nuhun parantos masihan kuring perhatoskeun inpormasi ieu sareng hatur nuhun pikeun ngabagi? Barina ogé, proyék-proyék sapertos kernel (Perangkat Lunak Gratis) mindahkeun langkung ti hiji perusahaan jutaan dolar ayeuna? )

Ieu sora saé pisan, tapi anu leresna urang sadayana peryogi artos di dunya ieu, sareng sanaos perangkat lunak gratis panginten anu paling seueur Blanco anu tiasa dipendakan, bakal aya waé hideung ngadominasi henteu ngan ukur pasar, tapi ogé pipikiran konsumén. Sareng bakal aya hutang sareng Nagara, sareng jinis naon waé anu maksa anjeun peryogi artos.

(Deui, nyarios tina sudut pandang étika tibatan praktis, sabab urang nyarioskeun Parangkat Lunak Gratis sareng sanés Sumber Terbuka dina hal ieu, upami urang nyarioskeun sumber terbuka, kusabab aya rébuan perusahaan anu mendasar modalna dina Open Source, Red Hat , sareng seueur deui anu daptar ieu)

Gentoo

Ieu salah sahiji hal anu kuring paling resep ngeunaan Gentoo, kamampuan pikeun milih. Ieu henteu ngan ukur ngakibatkeun tiasa milih software, tapi ogé ngajar pikir pikeun hiji sami Sareng sapertos dimana-mana, éta ogé aya políticajeung sisi-sisina, sareng anu sanésna. Tapi hal anu saé éta aya salawasna kabébasan pikeun milih, utamina nalika salah sahiji sisi-sisina henteu nuturkeun cara mikir anjeun. (Kuring kedah nempatkeun ieu di dieu sabab sakumaha anu anjeun tingali, bagian ageung tina FOSS (Perangkat Lunak Gratis sareng Sumber Terbuka) ngurus filsafat.)

Pantulan akhir

nu filsafat aranjeunna saé, aranjeunna ngabantosan ngarengsekeun masalah ku cara pandang anyar. Ieu mangrupikeun hal anu bakal salawasna aya gunana pikeun saha waé, tapi éta masalah dimimitian nalika grup hoyong maksakeun filsafatna. Henteu pernah saé nyarios "ieu langkung saé" sapertos anu parantos katingali seueur di dunya Linux, kalayan tipikalna:

Ubuntu / Fedora / Mint / Manjaro /… langkung saé tibatan Ubuntu / Fedora / Mint / Manjaro /…

Aranjeunna henteu aya mutlak pangalusna, aranjeunna ngan tetep béda filsafat.

Kuring nganggap diri kuring batur rada toleran kana masalah éta, kuring parantos biasa percanten yén teu aya anu tiasa leres-leres saé atanapi goréng nalika asalna ti batur. Sadayana ngagaduhan nuansa sareng kuring asa condong ngabagi hal-hal anu kuring anggap pakakas. Kuring henteu maksad ngajantenkeun sadayana nuturkeun kuring dina cara ningali sareng ngagunakeun téknologi, tapi kuring sadar yén henteu seueur anu ngagunakeun atanapi nyobian hal-hal anu kuring anggo, janten kuring nyobian ngabagi éta supados anu sanés tiasa gaduh titik rujukan ngeunaan éta 🙂

Kuring parantos ngalegaan pisan dina waktos ieu, tapi sigana mah topik anu pikaresepeun pisan kanggo dibahas.

tambahan

Nya, sigana mah kuring henteu pernah némpél dina téks aslina (ieu mangrupikeun tambahan waktos), tapi kuring nyobian ilubiung dina proyek Software Gratis (sapertos git sareng kernel, ogé weechat), tapi kuring ogé ngagunakeun sareng kolaborasi sareng Open project Sumber (sapertos Gentoo). Kuring nganggap diri kuring salah sahiji jalma anu damel pagawean sareng kuring ngira yén gedé kahadéan masarakat, beuki urang ngabantosan ngarobih dunya saléngkah (sapertos blog ieu 🙂). Ayeuna enya, salam 🙂


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

28 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Rodrigo cenahna

    Pantulan anu saé, kuring resep pisan. Kuring miharep aya deui jalma anu mikirkeun cara sapertos kitu ngeunaan parangkat lunak sareng kahirupan sacara umum.

    1.    ChrisADR cenahna

      Nuhun 🙂 tong hilap luncat deui kanggo Ekstra 😉

  2.   Nestor cenahna

    Abdi resep tulisanna

    hatur nuhun kana waktos na

    1.    ChrisADR cenahna

      Nuhun 🙂 tong hilap luncat deui kanggo Ekstra 😉

  3.   Ricardo Rios cenahna

    Sparkly !!!

    1.    ChrisADR cenahna

      Nuhun 🙂 tong hilap luncat deui kanggo Ekstra 😉

  4.   kéko cenahna

    Halo, kuring kantos maca postingan anjeun sareng aranjeunna katingalina saé pisan pikeun kuring .. jujur ​​kuring parantos nyobian sababaraha distro tapi kuring masih henteu mendakan anu cocog sareng kuring ... sareng nguping sababaraha ideu ngeunaan gentoo ngajantenkeun kuring panasaran nyobian, leres ayeuna kuring nganggo ubuntu sareng janten tulus kuring henteu resep deui anjeunna ti sababaraha taun dugi ka dieu.

    Salam sareng hatur nuhun pikeun ngabagi

    1.    ChrisADR cenahna

      Hatur nuhun pisan 🙂 éta mangrupikeun cobian sareng upami anjeun resep, maka genail 🙂 ideu na henteu percanten yén sadaya GNU / Linux mangrupikeun filsafat atanapi gerakan tunggal, urang sadayana ngagaduhan kabebasan GRATIS di dieu, Salam 🙂

  5.   Pantun cenahna

    Megadeth, album Karat dina Damai. Héhé.
    Pohara alus.

  6.   Kemranjén cenahna

    Jalma kedah open-minded sareng gaduh kabébasan milih.

  7.   henteu aya namina cenahna

    Diménsi anu saé pisan!

  8.   Alejandro cenahna

    Pantulan anu saé, sanaos kuring hoyong ngadamel kurung dina alinea utopia, anu nyatakeun:

    "Upami sadayana sapertos bodas, maka moal aya artos artos, tapi panginten kaayaan bakal bénten pisan janten jalmi ngan ukur damel tina pagawéan, sareng sanés kabutuhan."

    Nya, dina réfléksi ieu dilakukeun perbandingan antara parangkat lunak bodas sareng gratis, sakumaha anjeun ngajukeun:
    "Sisi bodas mangrupikeun parangkat lunak gratis, sabab éta ngagaduhan cita-cita anu langkung étika anu mana parangkat lunak éta kedah sayogi pikeun masarakat sareng ngabantosan sadayana bari henteu ngarepkeun manpaat.

    Dina pendapat abdi teras nyarios yén: "Upami sadayana sapertos bodas, maka moal aya butuh artos";

    Intina nyaéta sigana kuring henteu janten argumen anu leres atanapi leres; Maksudna: Kanyataan yén parangkat lunak gratis gratis aya hubunganana sareng kabébasan sareng sanés sareng HARGA ATAWA UANG. Hayu urang émut yén parangkat lunak gratis, sareng kanyataan ngahasilkeun artos, mangrupikeun hal-hal anu henteu kedah bentrok (sanaos kaseueuran parangkat lunak gratis gratis, ieu sanés hukum, urang sadayana tiasa kamungkinan ngajual perangkat lunak gratis), Masalahna di dieu tungtungna sareng kuring hoyong nunjukkeun kalayan alinea éta nyaéta langsung ngaitkeun parangkat lunak gratis sareng masalah artos sareng nunjukkeun yén anjeun moal tiasa milarian artos ku parangkat lunak gratis, saur kuring éta mangrupikeun hal anu ngabahayakeun ti saprak tujuan utama kuring pikeun titik:

    Ieu tiasa ngabingungkeun sareng predisposisi programer pikeun mikir yén parangkat lunak gratis henteu tiasa ngasilkeun artos kanggo tuang. nalika ieu henteu leres-

    Akhirna, naha kéngingkeun artos atanapi sanés tina parangkat lunak gratis gumantung ka anu kalibet (éta tiasa dilakukeun ku panggilan sareng / atanapi ku kabutuhan), aya modél bisnis anu béda pikeun parangkat lunak gratis, nerapkeun modél bisnis ieu sareng ngarobih cara anu salah jalma-jalma nganggap parangkat lunak gratis dina dua aspek ieu anjeun tiasa ngahasilkeun artos (sareng seueur artos), seueur perusahaan parantos nunjukkeun ngahasilkeun artos ageung artos ku parangkat lunak gratis.

    Luyu sareng kaseueuran poin dina tulisan (éta mangrupikeun tulisan anu saé), kuring ngan ukur hoyong nunjukkeun naon anu kuring anggap ku kuring ditanggap tina paragraf éta.

    Salam.

    1.    ChrisADR cenahna

      Halo Alejandro, hatur nuhun pisan pikeun nyungkeun pendapat anjeun. Sugan éta ditampi kana salah tafsir sareng kuring bakal nyobian ngaréformasi naon anu anjeun carioskeun, sabab écés éta sanés anu kuring nyobian éksprésikeun. Kuring badé kanyataan yén dina masarakat anu leres étika, dimana urang sadayana nawiskeun ka masarakat dina cara anu sami sareng urang sadayana nguntungkeun, henteu peryogi artos. Sanés kusabab parangkat lunak gratis henteu ngahasilkeun éta (tapi kusabab ku nilai etika anu luhur, kabutuhan anu kaleungitan artos kaleungitan) Hatur nuhun parantos masihan kuring perhatoskeun inpormasi ieu sareng hatur nuhun pikeun ngabagi 🙂 Barina ogé, proyek sapertos kernel ( Parangkat lunak gratis) mindahkeun langkung ti hiji perusahaan multi-milyar dolar dinten ayeuna 😉

      1.    Alejandro cenahna

        Mimiti, hatur nuhun parantos ngaréspon kana pamendak kuring, éta mangrupikeun tafsiran kuring (meureun aya seueur penafsiran sakumaha anu aya pamiarsa) tapi anjeun nyebatkeun »Dina topik anu hipu sapertos kitu» langkung saé pastikeun pikeun henteu asup kana tafsir anu sumebar sareng seueur deui kusabab kuring kantos ningali fenomena éta (dina blog kuring bahkan kuring parantos nyobian nyorotna), hanjakalna aya seueur jalma anu leres-leres yakin yén ku Perangkat Lunak Gratis anjeun moal tiasa ngasilkeun artos, padahal sabalikna parantos kabuktosan.

        (Masalah kernel tiasa diperdebatkeun kusabab masalah anu gaduh BLOB) sanajan kuring ngartos intina sareng sakumaha anjeun nyarios, sareng kuring satuju sareng éta, sigana henteu sadayana tiasa hideung atanapi bodas, sahenteuna henteu ayeuna nalika seueur jalan ngarambat dina jalur kabébasan sareng parangkat lunak jsb.

        Selamat, tulisan anu saé sareng kuring ngucapkeun selamat pikeun anjeun pikeun ngabagi sareng nyandak posisi ngaropea tulisan pikeun ngajantenkeun langkung jelas.

        Salam.

        1.    ChrisADR cenahna

          Nya, ieu mangrupikeun jalan dua arah, kuring henteu tiasa nyerat mikir yén sadayana henteu kunanaon, sareng kuring bersyukur nalika aya koméntar anu cukup akurat sareng dirumuskeun anu pantes dibaca, sareng éta anu jadi masalahna, kuring bakal teras-terasan ngabagi sareng kuring miharep éta ( sanaos ku ngeunah tina mata pelajaran anu tiasa dirawat) upami dina hal anu sanés kuring ninggali tilas ambiguitas, do I nikmat (kalayan sagala kapercayaan di dunya) pikeun nyusun argumen koheren sapertos kieu. Surak

  9.   Eduardo Vieira cenahna

    Sanaos nembé yuswa 25 taun, kuring nyaéta pangguna Linux pikeun waktos anu lami (2008), kuring resep resep terang kumaha jalanna, kustomisasi sareng optimalisasi sumberdaya. Kuring sanés programmer sareng kuring henteu kantos muka kode sumber pikeun parangkat lunak naon waé anu kalebet dina distribusi kuring. Filsafat kuring benten pisan sareng anjeun, kuring pangguna langkung "normal", kuring henteu nganyahokeun perangkat lunak proprietari, leres éta sanés alesan utama naha kuring nganggo Linux. Alesan kunaon kuring nganggo Linux sabab éta ngalir langkung gancang sareng lemes, éta langkung dioptimalkeun sareng kuring tiasa langkung produktif, kuring henteu kedah hariwang pisan ngeunaan virus (anu aya tapi henteu umum), kusabab kapasitas kustomisasi (Abdi bogoh ka KDE) sareng pikeun manajemén paket anu ngamungkinkeun kuring pikeun sistem diénggalan tanpa usaha.

    1.    ChrisADR cenahna

      Nya, sabab kuring parantos masihan koméntar kana langkung ti hiji kasempetan, filosofi anu béda ngajantenkeun GNU / Linux 🙂 salam anu hébat

  10.   Alan cenahna

    Hai Masalah sareng prakarsa "Open Source" sanés ngan ukur masalah patén-patén sareng kakuatan atanapi henteu ngadistribusikaeun deui program-program: filsafat Open Source ngakibatkeun nampi, ngasupkeun sareng nganggo parangkat lunak sumber katutup, sahingga kaleungitan kendali sareng transparansi tim anjeun.
    Naon anu kuring carioskeun gampang ditingali. Conto anu jelas ngeunaan parangkat lunak Open Source nyaéta kernel Linux sabab asalna sacara standar, anu seueur driver anu katutup nempatkeun yén urang henteu terang atanapi ngagaduhan cara pikeun terang naon anu aranjeunna laksanakeun atanapi henteu dilakukeun dina komputer urang. Distro Open Source anu jelas nyaéta Ubuntu.
    Filsafat perangkat lunak gratis, di sisi anu sanés, henteu ngijinkeun bagian tina program ditutup. Sadayana kedahna kabuka sacara lengkep (sareng ogé kedah tiasa ngarobih, ngadistribusikaeun deui tanpa batesan, jst). Conto jenis perangkat lunak ieu nyaéta kernel Linux-Libre, anu sadaya bagian tina sumber katutup dihapus, sareng conto distribusi tiasa janten Trisquel (anu seueur stagnosis) atanapi Parabola.
    Sebaran anu kuring tingali rada "kulawu" nyaéta Debian, anu asalna 100% gratis tapi anjeun tiasa nambihan Repository kuasi-resmi anu ngandung perangkat lunak propriétari anu anjeun peryogikeun atanapi hoyong dianggo.
    Tungtungna, kuring terang yén kadang biayana, tapi sistem operasi anu kami anggo henteu ngan ukur disebut Linux. Disebut GNU, atanapi GNU / Linux. Linux mangrupikeun kernel, sapertos anu tos kuring sebutkeun.
    Kuring ngarti yén sakapeung éta masalah watek, tapi éta kasalahan anu - sahenteuna saur kuring - urang kedah nyobian ngaleungitkeun. Android nganggo kernel Linux, sareng teu aya anu ngawartosan anjeun sapertos kitu. Aya ogé sistem GNU kalayan kernel anu sanés, sapertos BSD atanapi Hurd (contona Debian GNU / Hurd).

    salam

    1.    ChrisADR cenahna

      Hai Alan, hatur nuhun parantos ngabagi, sareng kuring ngan ukur hoyong netelakeun sababaraha hal ...

      Mimiti yén linux (kernel) disebarkeun salaku perangkat lunak gratis (GPLv2), sareng kode na kabuka sacara lengkep, hal anu sanésna nyaéta firmware anu dilebetkeun ku perusahaan sanésna sareng hal anu sanés anu dikirimkeun ku para bungkus (atanapi bungkus) tina distribusi para pangguna (dina kasus éta sanajan sebaran binér bakal janten Open Source, kumargi aranjeunna henteu nganteurkeun program 100% sacara transparan, atanapi kumaha anjeun tiasa nyarios yén éta henteu acan dirobah di tempat nalika nyusun?). Ayeuna ngan ukur nekenkeun yén filsafat anu aya di sadaya pangembang kernel nyaéta, "kode éta kedah sayogi kanggo sadayana, bahkan dina supirna", sababaraha konperénsi parantos nyarioskeun perkawis éta, ngagaduhan kode na tiasa ngabantuan sadayana. Tapi tetep urang kudu nyanghareupan kanyataan yén dunya henteu ngan ukur bodas, sareng seueur alat-alat sareng perusahaan anu ngembangkeun éta henteu bakal nyayogikeun kanyahoana pikeun saha waé, kusabab sieun, henteu percanten atanapi naon waé anu anjeun pikahoyong.

      Kuring ngarti naon anu anjeun carioskeun ngeunaan 100% komputer gratis, tapi jaman ayeuna éta hésé pisan kahontal, utamina kusabab sadaya pakakas khusus dikembangkeun ku perusahaan ageung sareng proprietari. Faktor sanésna nyaéta langkung seueur jalma politik dina parangkat lunak gratis tibatan anu aya pamekar, sareng éta ogé henteu ngabantosan. (Kuring mairan hal ieu kusabab kuring ogé ngalanggan mailing lists) Sareng éta mangrupikeun cara ngungkulan langkung ti hiji anu ngan saukur "nyingsieunan" pikeun anu hoyong nyumbang ...

      Tungtungna, sareng ieu mangrupikeun pendapat pribadi pisan, Linux mangrupikeun istilah anjeun parantos umum sareng dicirian di panjuru dunya, Ubuntu nyobian kéngingkeun jabatanana sareng hasil, Android (kusabab éta ti Google) parantos kéngingkeun namina ... tapi upami anjeun ngiringan jalma "normal" pikeun ngobrolkeun distrik X, aranjeunna ningali anjeun kalayan rupa ... naon ?? ... teras anjeun nyarios Linux, sareng aranjeunna ngajawab ... Ahhhh perkawis peretas sareng jalma IT ... kuring ngartos naon GNU / Linux mangrupikeun, sareng saur kuring kuring kantos nyobian ngadamel konotasi anu saé, tapi upami kuring henteu hasil, maka kuring nyungkeun hapunten perkawis éta.

      Sareng tungtungna ... muhun, urang sadayana tiasa milih, bahkan di Gentoo anjeun tiasa milih lisénsi anu anjeun anggo pikeun ngajalankeun perangkat lunak GRATIS, tapi kuring (sanaos ngémutan parangkat lunak gratis salaku hal anu kuring hoyong ilubiung) dinten ayeuna kuring henteu tiasa sareng henteu tiasa malah saluyu sareng supirna pikeun tiasa gaduh laptop kuring fungsional (Sareng kuring ngan ukur nganggo kartu Intel sareng teu nganggo perangkat keras anu khusus), sareng sanés kuring henteu gaduh kahoyong, tapi henteu sareng sadaya waktos di dunya anu tiasa dilakukeun tiasa dilakukeun naon anu diperlukeun pikeun nyiptakeun driver (sareng ngajaga éta aman) pikeun laptop kuring. Bisi wae, upami kuring hoyong anu 100% gratis sareng transparan, kuring ogé kedah ngadamel perangkat keras kuring nyalira sareng ngawangun parangkat lunak kuring pikeun tiasa nganggo ... henteu praktis dinten ieu, sareng sapertos anu kuring carioskeun, warna abu-abu sareng warna anu Kuring kedah nampi sabab upami henteu ngan saukur kuring henteu tiasa nganggo laptop, atanapi telepon sélulér, atanapi naon waé: /
      Wasalam

      1.    Alan cenahna

        Halo deui, kumaha éta?
        Kernel Linux leres ngeunaan lisénsi éta, tapi sapertos anjeun nyebatkeun, aranjeunna ogé nambihan firmware anu sanés ngan ukur henteu ngagaduhan lisénsi gratis tapi ogé henteu terang naon anu dilakukeun. Ieu pisan anu diémplikasikeun gerakan Open Source dina premis kasalapan tina manifestasina, kanyataan ngamungkinkeun bagian-bagian katutup dina parangkat lunak gratis.
        Kuring netelakeun yén sanés kusabab kuring satuju atanapi henteu satuju, tapi kusabab dina hiji tulisan anjeun nyerat hal-hal ieu:

        «Kuring salawasna resep terang kunaon hal-hal kajantenan dina komputer kuring, sareng kuring nganggap yén program anu henteu ngijinkeun anjeun terang naon anu lumangsung nyaéta musuh pangageungna anu anjeun tiasa gaduh.

        Dina titik ieu Open Source sareng Software Gratis satuju (sanaos aranjeunna henteu hoyong ngaku), éta mangrupikeun salah sahiji alesan praktis sareng anu sanésna kusabab alesan etika, aranjeunna hoyong pangguna tiasa nyumbang sareng diajar tina kode sumber.

        Titik dimana masalah dimimitian nyaéta ngeunaan kabébasan distribusi. Sumber Terbuka sakedik langkung terbatas tibatan Perangkat Lunak Gratis, ieu mangrupikeun titik awal pikeun seueur konflik filsafat. »

        Numutkeun kuring, masalahna henteu dimimitian ku distribusi parangkat lunak (sanaos mangrupikeun titik penting konflik) tapi dina terang naon anu dilakukeun atanapi henteu dilakukeun ku sadaya program (Perangkat Lunak Gratis), atanapi terang naon anu aranjeunna lakukeun ngan ukur bagian -sugan ageung pisan- diantarana (Open Source).
        Tapi tangtosna anjeun leres. Kami henteu cicing di masarakat dimana perusahaan milari kapentingan umum sareng badé ngaluarkeun kode, ninggali kauntungan.
        Ngagaduhan mesin gratis 100% numutkeun postulat FSF sanés kanggo sadayana, sareng nyatana kuring henteu terang naha ayeuna tiasa. Ogé, upami anjeun ngagaduhan masalah periferal anu peryogi supir proprietari, solusi anu aranjeunna pasihkeun nyaéta buang sareng mésér anu sanésna, sareng henteu sadayana resep pisan kana parangkat lunak gratis atanapi artos anu diperyogikeun. Upami teu aya alternatif gratis kanggo ieu atanapi program éta, anjeun kedah lirén ngagunakeun éta. Upami anjeun gaduh telepon sélulér, éta kedah gaduh Replicant dipasang sanaos anjeun henteu kéngingkeun satengah tina éta hal.
        Saur kuring sapertos anu… kabodoan, kurang empati sareng - sanaos aranjeunna henteu resep nyarios - panatisme, henteu langkung ngarugikeun dibanding parangkat lunak bébas.

        Hal GNU / Linux anu kuring henteu nyarioskeun sabab kuring resep kana FSF (anu anjeun tiasa tingali yén kuring henteu), tapi kuring pikir yén dina waktos éta aranjeunna leres. Memang leres jalma terang éta salaku "Linux" kana sistem (kuring henteu terang saha waé di luar internét anu nyarios GNU / Linux, sanaos kuring henteu aya hubunganana sareng jalma komputer), tapi kuring ningali blog sareng média nyebarkeun kasalahan éta. upami aranjeunna terang yén éta salah nyarios. Upami Hurd kaluar énjing (anu kuring mamang pisan) atanapi kernel anu sanés dikembangkeun anu dilebetkeun kana kaseueuran distribusi, naon anu bakal kajadian? Halaman ieu kedah disebat "FromHurd", sahenteuna. Jigana kernel dibéré langkung penting tibatan sistem operasi éta sorangan.
        Kuring henteu biasana mairan, tapi nalika kuring nyandak kasempetan pikeun nyebatkeun sual nami na.

        Salam sareng kabeneran

        1.    ChrisADR cenahna

          Nya, hatur nuhun pisan parantos éta Alan 🙂 Sakali-kali hésé pikeun netelakeun sadayana dina rohangan anu alit (dina tahap ieu, pasti aya hiji deui buku anu tiasa ditambihan kana daptar anu ngabahas masalah ieu ku tulisan-tulisan ieu 😛) Tapi sakumaha anjeun carioskeun, aranjeunna mangrupikeun jejer anu lemes Kuring parantos nyandak bagian tina hiji, sahenteuna bagian anu kuring ngartos yén kuring tiasa ngajelaskeun dina rohangan anu leutik, sareng tétéla éta masih henteu cekap pikeun ngalakukeun éta. Urang kedah ngabahas seueur perkawis masalah kernel (duanana salaku pamekar, salaku pangguna, salaku agén éksternal, sareng dina masalah hukum) pikeun tiasa netelakeun kaayaan anu sakedik sareng ngahontal titik konsensus, panginten éta bakal ditingalkeun kanggo pos anu sanés 😉

          Sareng pamustunganana (ieu mangrupikeun pendapat pribadi deui), kuring nganggap, sanggeus maca sajumlah kode sumber dina seueur program GNU sareng linux, yén dina waktos ieu praktis teu mungkin pikeun "terang" persis naon anu lumangsung dina unggal léngkah Kanggo éta , salian ti terang seueur matéri tioritis, peryogi kauninga kumaha kodeu ngalakukeun naon anu dilakukeun, sakumaha seringna, kunaon, sareng patarosan sanés anu upami urang ngalikeunana ku jumlah program anu diperyogikeun pikeun ngagaduhan operasional fungsional minimal sistem (Dina gaya Linux From Scratch), aranjeunna ngalaksanakeun padamelan anu rada titanic. Abdi henteu nyarios yén ieu kedah lirén janten masalah anu penting, tapi anu dina waktos ieu, sareng sareng téknologi anu maju, terang persis naon sareng kumaha KABEH moal mungkin. Masalahna aya dina Open Source (sabagian) sareng Perangkat Lunak Gratis (ampir sadayana) sahenteuna kode na tiasa aya anu paling panasaran, éta ngajadikeun seueur bédana dibandingkeun sareng propriétari 🙂 sadayana

          1.    Alejandro cenahna

            Alan sareng ChrisADR, upami anjeun resep, kuring nyarankeun yén anjeun tilu nyerat tulisan gratis -literal- dimana saha waé tiasa ngabagi sareng ngarobihna, anu sababaraha poin diklarifikasi, kalebet hal-hal ieu:

            1 - Noel masalah nuansa, nyieun analogi anu parantos ditepikeun ku tulisan ieu (nyorot bédana antara parangkat lunak bébas sareng sumber terbuka) anu saur kuring saé pisan, (aya seueur jalmi bahkan sami-sami pipikiran, anu nganggap éta sami , mikir lepat contona: hiji dina basa Inggris sareng anu séjén nganggo basa Spanyol).

            2 - Ambiguitas umum, namina masalah sapertos GNU / Linux (ieu mangrupikeun topik anu parantos dibahas tapi urang tiasa ngamangpaatkeun éta pikeun ngalebetkeun sababaraha hal anu tiasa dipendakan sareng disebatkeun).

            3 - Mitos parangkat lunak gratis (Kuring parantos ngalebetkeun topik ieu dina blog kuring), diantarana, mitos atanapi kayakinan goréng yén ku parangkat lunak gratis anjeun moal tiasa ngasilkeun artos sareng misahkeun konsep sareng kontéks GRATIS sareng artos-artos ogé.

            Kuring ngadamel proposal ieu kusabab kuring resep pisan nyeratna kanggo sababaraha waktos sareng tungtungna kuring terang kuring bakal (kusabab kuring parantos ngabahas aranjeunna dina cara anu fragmentasi dina tulisan anu béda-béda), tapi kuring ngajak anjeun ngalakukeun éta dina cara kolaborasi pikeun konséntrasi sareng kéngingkeun pangaruh anu langkung ageung sareng difusi dina blog. Salam.

            1.    ChrisADR cenahna

              Sigana mah mangrupakeun ide anu saé pikeun kuring, pastina dina blog kuring ogé bakal akhirna nyerat ngeunaan poko dina langkung ti hiji kasempetan janten kuring hoyong aya duanana di dieu sareng di dieu supados tiasa langkung sumebar. Kuring henteu terang naha hiji tulisan tiasa nutupan seueur inpormasi (kuring gaduh kabiasaan teu nyerat langkung ti 1500 kecap, atanapi sahenteuna kuring nyobian 😛) sabab bahan anu padet sapertos éta tiasa nyandak séri lengkep, pikeun lereskeun, tina tangtu. Upami Alan ogé resep, urang tiasa koordinat sareng tingali naon anu kaluar 🙂 Salam


  11.   Diego Silberberg cenahna

    Éta konsepsi "filsafat" anu anjeun nganyatakeun rada ... réduksionis. Filsafat ADA sudut pandang dunya, éta mangrupikeun bentuk penalaran sareng sistem ideu anu ditangtoskeun pikeun ngajelaskeun kanyataan

    Éta leres-leres matak hariwang kuring sabab seuseueurna komunitas komputer leres-leres dipisahkeun tina kanyataan sosial sareng umumna henteu ngémutan topik sapertos filsafat atanapi politik.

    Malah pikeun tujuan komunikasi henteu leres pikeun ngabandingkeun 3 filsafat salaku grayscale

    Pikeun nuduhkeun Privatif, Buka sareng Bébas ku cara ieu nyaéta ngaleungitkeun aranjeunna tina konflik antara aranjeunna, anu pangaruhna ka masarakat sareng pendekatan kana pangaruh ieu. Éta mangrupikeun depolitikisasi komputasi lengkep

    The Privative nguciwakeun pisan "éta parangkat lunak kuring naon anu kuring pikahoyong" sanajan éta menyakiti batur

    Buka JUGA ogé teu malire pangaruh sosial, éta ngan ukur ngabatesan dirina ngaku yén kode éta katingali kéngingkeun manpaat minimum pikeun masarakat saatos parangkat lunak nyatakeun pangaruhna ... henteu paduli naha éta ngabahayakeun atanapi henteu. Conto anu pangsaéna nyaéta android dina sadaya alat anu ngagaduhan alat panjagaan anu dipibanda ... sareng anu ngabela sumber terbuka janten sepi sabab aranjeunna ngan ukur resep nyieun kode éta sayogi

    El Libre mangrupikeun hiji-hijina anu nyatakeun yén pangaruh sosial ieu ditujukeun, nyatakeun yén kode éta tiasa ditingali sahingga masarakat nguntungkeun sareng ditulis nganggo ngurus sababaraha prinsip dasar supados henteu ngarugikeun individu, komunitas, jst. Sareng kumargi kitu supados sing saha anu nyeratna henteu kéngingkeun jumlah kakuatan anu bahaya

    Usul anu anjeun damel sadayana utopian. Yén ieu ngan saukur sengketa ideu kumargi sadaya partai sami-sami .. sareng anu henteu satuju kedah ngan saukur jalma tertutup anu milarian maksakeun diri ..

    Di masarakat urang aya kelompok kakuatan anu bentrok sareng sakumna masarakat, parangkat lunak bébas aya sahingga kasaimbangan kakuatan saimbang sareng anu rentan dijaga (sadayana, kumargi masarakat kaselip ku téknologi)

    De-politisasi mangrupikeun hal anu paling parah anu tiasa urang laksanakeun pikeun téknologi inpormasi sareng masarakat, perlu dipolitikisasi deui lapangan sareng kusabab éta kuring bungah yén FSF henteu ngirangan dirina sapertos seueur lembaga pengecut anu ngan saukur nyarioskeun parangkat lunak sareng téknologi tapi didaptarkeun pikeun karya politik anu ketat

    Sareng ngan ukur netelakeun, politikisasi komputasi sanés nganggap yén konsepsi anjeun ngeunaan dunya leres sareng ngawangun program dumasar kana éta, tapi ngawangun program saageung anjeun tapi ngémutan kamungkinan panggunaan program anu dimaksud.

    1.    ChrisADR cenahna

      Halo Diego, hatur nuhun parantos ngabagi, sareng ti ayeuna kuring ngan hoyong netelakeun yén aya sababaraha hal anu tiasa timbul kusabab salah tafsir tina naon anu ditulis ...

      Ka-1: Sakumaha anu jelas dina téks, éta mangrupikeun topik anu rumit, éksténsif sareng sesah kanggo diungkulan, kuring moal nyerat risalah atanapi kompénsium ngeunaan sadaya detil sareng étika, detil politik sareng sosial kusabab saderhana:
      1- ieu sanés tempatna.
      2- ieu sanés waktos.
      Anu kuring lakukeun nyaéta ngan saukur masihan sudut pandang kuring (salaku jalma anu, sanés sanés ahli dina hal éta, kusabab kuring henteu, parantos gaduh kasempetan pikeun ngungkulan jalma anu aya hubunganana sareng dina waktos anu sami ngabentuk ideu anu aya hubunganana sareng subjek. ) sareng sanaos anjeun nganggap kasimpulan rédialisis kuring, sabab kuring ogé parantos diajar filsafat, bahkan sakedik moral sareng étika, sareng kuring tiasa nyarios yén kuring ngémutanana dina kerangka teoritis anu leres anu lumaku pikeun jumlah rohangan anu kuring kedah anggo pikeun penjelasan.

      Sareng kuring nyebat filosofi éta sabab aranjeunna pasti aya pandangan dunya anu masing-masing tina tilu "sisi" éta ngeunaan kahirupan sareng masarakat kedah kumaha.

      Sareng ngan ukur masihan koméntar sakedik dina skala abu, aya hal anu henteu dipikiran Libre, atanapi sahenteuna henteu ngabéréskeun sapinuhna ... Hayu urang anggap sakedap yén Libre mangrupikeun paradigma dunya, teu aya parangkat lunak proprietari atanapi sadayana perusahaan-perusahaan éta, naon anu kajantenan pikeun sadaya jalma anu ngandelkeun sareng hirup dina padamelan éta? Naha jutaan anu dihasilkeun sacara ékonomis (sanajan disebarkeun sacara parah) bakal sacara ajaib némbongan pikeun ngarengsekeun pidéo tina jumlah pagawé sareng kulawargana? Naha aranjeunna ogé sanés bagian tina komunitas anu aranjeunna ngaku ngajaga? Sakumaha anu kuring carioskeun dina tulisan, henteu sadayana tiasa hideung bodas, sanaos urang henteu resep, kedah aya nuansa kusabab kahirupan henteu ngan ukur hideung atanapi bodas, éta ngan ukur dianggo pikeun utopia, sareng éta ngan ukur tiasa dianggo nalika utopia bodas bodas, sabab upami hideung urang nyanghareupan masalah anu langkung ageung.

      Sareng kuring henteu nyatakeun yén intina nyaéta pikeun ngaleutikeun masalah éta, naon anu kuring parantos nyarios sareng negeskeun henteu angkat ka ekstrem. Henteu ka titik nelepon pengecut anu sanés pikeun ngalakukeun atanapi henteu ngalakukeun hiji hal anu anjeunna anggap leres kusabab dina pandangan dunya na anu kitu, jaman. Atanapi anjeun tiasa nyarios ka murangkalih yén bapakna / indungna nyaéta pengecut pikeun nyoco anjeunna padamelan na di perusahaan swasta?

      Kuring henteu nolak yén aya kelompok kakuatan dina bentrokan, sareng dina waktos ieu kuring ningali usaha anu teu hasil tina FSF salaku hal anu kedah dipertimbangkeun deui, sabab hayu urang nyanghareupan éta, perusahaan henteu paduli kana FSF, ogé anu "normal" pangguna, sareng FSF henteu ngabantosan ngadamel ieu langkung marahmay, tapi sabalikna, éta nyingsieunan poténsial pengikutna ku fanatisme anu pas pisan. Sugan éta sababna seueur parangkat lunak "gratis" ieu sakarat sakedik-sakedik, sabab ayeuna aya langkung seueur politikus tibatan pangembang sareng panginten dina kasus éta éta kedah parantos janten Yayasan Dunya Gratis atanapi anu sanés kumargi dina tingkat parangkat lunak ieu dimeunangkeun ' moal seueur deui: /

      1.    Kalangkang cenahna

        Nya, kuring ogé bakal netelakeun sabab sigana anjeun henteu ngainterpretasi kuring leres dina sababaraha hal ogé

        Ngeunaan skala abu, upami kuring ngartos anjeun, anjeun hartosna yén di dunya aya perangkat lunak propriétis sareng kabuka sareng jalma-jalma hirup tina pasar anu aranjeunna ngahasilkeun sareng anu ngaku yén ngadopsi parangkat lunak gratis bakal ngantepkeun aranjeunna taranjang

        Sareng éta dimana patarosan na sumping. Saha anu nyarios yén parangkat lunak gratis kedah ngagentos proprietari sareng kabuka? .. Anu kedah kajantenan nyaéta PRIVATE JEUNG DIBUKA JADI GRATIS

        Abdi bogoh gnu / linux tapi .. anu meunangna anu asli nyaéta windows dileupaskeun (nyaéta, balik deui ka perangkat lunak gratis) (ngan ukur pikeun masihan conto) teu aya anu nyarios yén sakabéh pasar pikeun windows kedah maot, éta bakal gélo. Anjeun teu kedah sono ka sadayana jalma anu hirup dina parangkat lunak ieu

        Tangtosna, sababaraha urang hirup sacara éksklusif tina kaunggulan éksklusif tina perangkat lunak ieu sanés ti pasar anu dibangkitkeun ... dina cara anu sami yén perusahaan rékor hirup ku nyulik musisi, sareng aranjeunna kedah ngaleungit atanapi adaptasi pikeun nimbulkeun pasar énggal , hal anu bakal ditangan dina waktos anu ditangtoskeun, ieu sanés patarosan "hayu urang kéngingkeun perangkat lunak gratis sareng saha waé anu tinggaleun di jalan, ngaco deui" bakal janten kamungkaran "hayu urang kéngingkeun hak-hak supados teu aya anu tiasa nganggo éta"

        Ngeunaan hal anu sanésna, yén "henteu bakal ekstrim", perlu ditingali yén anjeun ngahartikeun diri anjeun salaku tulus pisan ... sabab kuring moal nyaritakeun budak atanapi bapakna naon anu kudu aranjeunna laksanakeun ... tapi di dieu urang nyarioskeun perkawis lembaga sareng perusahaan khusus pikeun henteu milih saha waé tanpa tanggung jawab

        Lembaga anu mana upami kuring nyebatkeun aranjeunna yén DEPOLITASI masalah POLITIK dimana masarakat tiasa parah kapangaruhan, ngan kusabab éta ngalanggar kapentinganna atanapi kusabab aranjeunna henteu terang posisi naon anu kedah dicandak, mangrupikeun tindakan pengecut. Sadaya individu sareng sadaya lembaga ngagaduhan posisi politik ka tingkat anu langkung ageung atanapi kirang

        Tapi lembaga anu OBLIGED sacara étika pikeun nganyatakeun aranjeunna, aranjeunna moal tiasa kaluar sareng nyarios "oh henteu, ieu sanés politik"

        Ngeunaan FSF, kuring henteu ningali fanatisme anu anjeun nunjukkeun, kuring nuturkeun tatapakan yayasan éta sareng unggal dinten kuring langkung yakin yén média nyebat "fanatisme" ngagaduhan posisi anu tangtu sareng henteu fleksibel paduli naha posisi anjeun éta konsisten atanapi henteu. Kanyataanna ngan ukur anjeun henteu ngantep anjeun dipulas ku mayoritas parantos disebat fanatisme tanpa naroskeun naha seuseueurna leres atanapi henteu.

        Leres, kuring tiasa satuju yén cara nyebarkeunana kirang sareng aranjeunna henteu terang kumaha ngatur stratégi komunikasi salian kanyataanna teu gaduh anggaran kanggo ngatur kampanye ageung tapi ... ku Gusti, sahenteuna aranjeunna nyobian nunjukkeun yén urang kedah nyandak tindakan dina perjuangan politik ieu, henteu sapertos lembaga anu sanés anu nilarkeun perjuangan naon waé anu tiheula

        1.    ChrisADR cenahna

          Hai Diego, hatur nuhun pisan kanggo ngawaler 🙂 Nya, jujur, ieu bakal janten topik anu pantes pikeun konperénsi / diskusi / paméran, kumargi ku koméntar pondok ieu sesah ngajaga utas sareng nyusun ideu anu leres sahingga mustahil pikeun nyésakeun lolongkrang pikeun salah tafsir. Tapi kuring bakal nyobian kumaha ogé 🙂

          Hayu urang mimitian ku tujuan anu mimiti, ngaleupaskeun perangkat lunak propriétis. Ieu mangrupikeun tujuan (dina pandangan kuring) ampir sakumaha idéalisasi sakumaha hoyong ngaleungitkeun alkohol atanapi rokok tina planét. Tapi kuring bakal nyobian ngajelaskeun topikna sakedik deui. Kanyataan privatisasi atanapi pembebasan tina hiji hal asalna salaku konsekuensi alam manusa éta sorangan, nya éta (salaku individu atanapi salaku organisasi) anu mutuskeun maksakeun atanapi henteu sababaraha larangan dina hiji hal. Dina cara nu sami, nyobian ngaleungitkeun privatisasi sami sareng usaha pikeun nga-manusakeun manusa, sabab éta mangrupikeun hal anu alamiah pikeun manusa pikeun hirup babarengan sapertos anu hadé sareng goréng (salaku individu atanapi masarakat).

          Sareng sanaos di sawatara perusahaan pembebasan tiasa kajantenan, anu sanésna bakal hartosna karuksakan total pasar sareng kliénna, sabab sakumaha anu kuring parantos dikedalkeun sateuacanna, produkna tiasa dibandingkeun sareng ubar. Ngekstrak sakedik tina definisi harfiahna: «Zat anu dianggo sareng niat polah ngeunaan anjeunna sistem saraf dina raraga ningkatkeun kamekaran fisik atanapi intelektual, ngarobih suasana haté anjeun atanapi ngalaman sensasi anyar, sareng saha konsumsi terus-terusan bisa nyiptakeun kagumantungan atanapi mungkin gaduh efek samping nu teu dihoyongkeun. "

          Naha saur anjeun yén pariwara anyar pikeun sistem operasi, program, alat, janten ngancam indera anjeun? 🙂 Nya, sabab upami sanésna éta moal dijual, sareng leres henteu bakal peryogi, kumargi kuring henteu peryogi perangkat keras khusus pikeun midangkeun, sabab kuring ngan saukur henteu nyiptakeun gumantungna kana kaulinan.

          Sareng hayu urang angkat ka kanyataan yén pembebasan ngan ukur hiji atanapi sakumpulan totalitas bakal ngakibatkeun urang monopoli dina bagian sésana, orkestrasi pembebasan ieu kedah janten babandingan sapertos anu teu aya henteu organisme privatif sésa anu tiasa nyandak pasar, tapi sakumaha anu kuring parantos koméntar, nunjukkeun sipat manusa éta sorangan, ieu ampir utopian.

          Sareng pikeun nyentuh masalah kadua sakedik, "ekstrem" kajantenan nalika salah sahiji anggota atanapi langkung organisasi ngamajukeun tujuan sahingga aranjeunna ngajantenkeun fanatisme, fanatisme tiasa ditingali dina jelas kasabaran agrésif ngeunaan sudut pandang atanapi rujukan anu sanés. Sareng kuring henteu nyatakeun yén éta kedah didepolitik, tapi, sadar idéal, sabab awak sapertos FSF kedah aya jangkungna tina pesen aranjeunna ngumumkeun. Sareng ku ieu kuring hartosna yén anu anjeun anggap salaku kurangna stratégi komunikasi, anu sanés tiasa ningali éta salaku kurang ajar atanapi mumusuhan, sareng ieu dina organisasi anu ngaku janten pelindung nilai etika diangkat, éta mangrupikeun hal anu teu cocog pikeun pesen.

          Dina hubungan ieu, sigana kuring yén Paus Francis mangrupikeun référénsi anu saé, anjeunna mangrupikeun jalma anu, sakumaha anjeun nyarios, henteu masihan panangan na pulas kusabab naon anu dicarioskeun ku mayoritas, tapi éta henteu hartosna anjeunna lirén nyarios ka kaleresan, komo deui. lirén nyarioskeunana caridad. Sareng leres, salah sahijina wates ngagaduhan sudut pandang ngeunaan masalah anu nyata, tapi sudut pandang ieu henteu tiasa janten alesan pikeun ngarujuk dina cara anu hina, atanapi mumusuhan kana sudut pandang anu sanés, kumargi upami urang yakin yén kami ngagaduhan sudut pandang anu leres, nyaéta kagambar dina cara hirup sareng neraskeun, henteu ngan ukur ku naon anu dicarioskeun.

          Salam 🙂

  12.   irf87 cenahna

    Abdi resep pisan réfléksi ieu, sabab kuring nganggap cita-cita anu ekstrim sapertos hideung bodas tiasa ngarugikeun panempo sorangan sabab ditutup sareng aranjeunna henteu ningali deui. Kuring bagikeun réfléksi pikeun henteu nyarios "ieu langkung saé tibatan anu sanés", utamina dina dunya linux vs windows atanapi mac, kusabab urang sadayana ngagaduhan kabutuhan sareng cara mikir anu béda, kuring resep Linux, open source sareng perangkat lunak gratis, tapi dina dunya ieu anjeun bakal salawasna pendak sareng jalma sanés anu pikirna béda pisan sareng anjeun sareng nganggo perangkat lunak proprietari, kuring nyobian nunjukkeun ka aranjeunna alternatip anu sanés, henteu maksakeun atanapi ngajantenkeun aranjeunna kirang, sahingga aranjeunna didorong pikeun ngagunakeun éta.