Proyék Qt: tungtungna Qt lengkep bébas sareng komunitas

Kalayan lahirna Proyék Qtmangrupa deepen jalur "gratis" pikeun proyék penting ieu, tinggaleun spekulasi sareng rumor yén mésér Nokia ku Microsoft.

Ti ayeuna, Proyék Qt bakal ngijinkeun ngatur Kamekaran komunitas Qt, hal anu dugi ka ayeuna dasarna aya dina panangan Nokia Prakarsa ieu bakal ngamungkinkeun sadayana anu daék nyumbang, pikeun ngalakukeunana.

Carita Qt

Mimitina Qt muncul salaku perpustakaan anu dikembangkeun ku Trolltech (dina waktos éta "Quasar Technologies") dina 1992 saatos pangembangan dumasar kana sumber terbuka, tapi henteu lengkep gratis. Aslina ngawenangkeun pangembangan parangkat lunak katutup ku ngagaleuh lisénsi komérsial, atanapi ngembangkeun perangkat lunak gratis nganggo lisénsi Free Qt. Anu terakhir sanés lisénsi parangkat lunak gratis nyata sabab henteu kéngingkeun redistribusi versi anu dirobih tina Qt.

Aktip dipaké dina ngembangkeun desktop KDE (antara 1996 sareng 1998), kalayan kasuksésan anu luar biasa sareng ékspansi anu gancang, dina jalan janten salah sahiji méja pang populerna di GNU / Linux.

Kanyataan ieu nyababkeun perhatian ti proyék GNU, kumargi aranjeunna ningali ancaman pikeun perangkat lunak gratis yén salah sahiji méja gratis anu paling sering didukung ku perangkat lunak proprietariat. Pikeun ngungkulan kaayaan ieu, dua prakarsa ambisius diusulkeun: dina hiji sisi, tim GNU di 1997 ngamimitian pamekaran lingkungan desktop GNOME sareng GTK + pikeun GNU / Linux. Di sisi anu sanésna, usaha dilakukeun pikeun ngadamel perpustakaan cocog sareng Qt tapi leres-leres gratis, disebat Harmony.

Dina taun 1998 pamekar KDE pendak sareng Trolltech pikeun ngadegkeun Ydd QE Free Qt Foundation, anu nyatakeun yén upami Trolltech lirén ngembangkeun versi gratis sareng semi-gratis Qt, Yayasan éta nyalira tiasa ngaleupaskeun versi terbitan perpustakaan Qt anu panganyarna dina lisénsi. Tipe BSD .

Kalayan vérsi 2.0 dirobah janten Lisénsi Publik Q, dianggap sumber kabuka. Parobihan ieu dimaksudkeun pikeun Ngajempékeun kritik ka Qt sareng KDE anu nyatakeun yén éta sanés perangkat lunak gratis. Nanging, QPL henteu saluyu sareng lisénsi GPL anu dianggo ku KDE, janten aya sora anu ngaku yén lisénsi GPL dilanggar ku nyampur parangkat lunak QPL (perpustakaan Qt) kalayan perangkat lunak GPL (KDE).

Tanggal 4 Séptémber 2000, Trolltech mimiti nawiskeun pustaka Qt dina vérsi 2.1 na handapeun lisénsi GPL dina vérsi na pikeun Linux. Versi Mac OS X henteu dileupaskeun dina GPL dugi Juni 2003, sedengkeun versi Windows dileupaskeun dina GPL dina Juni 2005.

Tanggal 18 Januari 2008, Trolltech ngumumkeun yén éta ogé bakal nawiskeun Qt dina lisénsi GPL v3.

Tanggal 14 Januari 2009, Nokia ngumumkeun yén Qt v4.5 bakal langkung dilisensikeun dina lisénsi LGPL 2.1, kalayan slogan "Qt Everywhere"

Iklan

Sapertos anu urang tingali, Qt ngalangkungan seueur lisénsi, ayeuna ngagaduhan anu dianggap "gratis". Nanging, salah sahiji hal anu ditentang ku lawan-lawan KDE nyaéta kanyataan yén aranjeunna nganggap basisna, Qt, henteu gratis, sabab dikembangkeun ku perusahaan swasta. Ayeuna, kalayan nyiptakeun «Proyék Qt«, Perpustakaan ieu janten 100% perangkat lunak kabuka.

Kuring ngantunkeun pengumuman sareng pujian tina warta ieu ku tim KDE di dot.kde.org:

KDE keprok saklar Qt pikeun muka pamaréntahan

Dinten ayeuna, Nokia ngumumkeun peluncuran modél pamaréntah kabuka pikeun Qt, anu dikenal salaku "Qt Project." Proyék Qt ngamungkinkeun duanana perusahaan sareng individu pikeun nyumbang kana pamekaran Qt. KDE ngadukung gerakan ieu sareng resep kana kamungkinan naon waé anu didamelna. Kami parantos lami ngantosan kasempetan pikeun nyandak peran langkung aktif dina masa depan Qt sareng pamaréntah kabuka bakal ngajantenkeun ieu gampang. KDE parantos damel raket sareng Qt salami 15 taun hirupna sareng proyék Qt janji bakal nyandak kolaborasi ieu ka tingkat anu énggal.

Olaf Schmidt-Wischhöfer (Yayasan QE Free Qt) sareng Martin Konold (ko-pendiri KDE) nyarios: "Kami sapinuhna ngadukung padamelan anu parantos dilakukeun sareng proyek Qt. Qt sacara terbuka diatur pikeun kapentingan para pangembangna. Struktur pamaréntah kabuka proyék Qt nguatkeun pangembang pikeun mangaruhan arah sareng laju pangwangunan Qt. Kabetot dina masa depan Qt, sapertos KDE, aranjeunna ayeuna tiasa nyumbang numutkeun kautamaan masing-masing sareng nyandak kapamilikan daérah Qt anu dipikaresep ku aranjeunna. "

Pikeun mastikeun sasaruaan tina segi kontribusi pikeun pangembang masing-masing, dua ahli hukum diupahan ku "KDE Free Qt Foundation". Kami ngahaturkeun nuhun kana Nokia pikeun nyandak tanggapan anjeun, sareng pikeun damel sareng seueur pihak katilu anu minat pikeun nyieun Perjanjian Lisensi Kontribusi Qt anu dirojong sacara lega. Tujuan tina KDE Free Qt Foundation nyaéta pikeun mastikeun yén Qt bakal sayogi salaku parangkat lunak gratis (LGPL 2.1 sareng GPL3). Perjanjian hukum antara KDE sareng Nokia mastikeun yén kabébasan Qt tetep valid sareng ayeuna tiasa dianggo salaku dasar hukum anu mantep pikeun Qt salaku proyék Perangkat Lunak Gratis anu dikembangkeun ku hiji komunitas. "

sumber: Daun Biru Linux & Proyék Qt


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

3 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   kawani cenahna

    Ieu mangrupikeun warta anu saé pikeun pangguna sareng pamekar Kde, pangsaeutikna perusahaan anu irung na nyangkut dina sababaraha Linux sareng BSD anu langkung saé.

  2.   licik cenahna

    KDE mangrupikeun desktop anu paling suksés, henteu ngan ukur pikeun GNU / Linux.
    Kuring parantos nganggona sareng ngetes seueur desktop tina duanana MacOS, MS Windows, Solaris sareng tangtosna anu parantos aya di GNU / Linux, sareng anu leres mah tetep sareng KDE salami hirup abdi.
    Hayu urang angkat ka KDE sareng kuring resep pisan ngadangu berita na.

  3.   Envi cenahna

    Kuring henteu ngartos jenis sikep ieu. Tanpa bolong ageung perusahaan anu nyumbang kana Linux, ayeuna moal janten naon éta.

bool (leres)