Respon kana serat Steve Jobs ngeunaan Flash

Surat anyar ti Steve Jobs ngeunaan kakurangan Adobe's Flash teras-terasan disada dina Internét. Dina éditor khusus ieu, John Sullivan tina Yayasan Software Gratis, ngaréspon nyekel éta Apple ngalamar pangguna dilema palsu antara parangkat lunak proprietari Adobe sareng kebon dipager Apple.


Ningali kumaha dua perusahaan perangkat lunak propriétari anu sacara radikal nentang tuduhan tukeur kabébasan pangguna komputer ngeunaan saha anu langkung ngalawan kabébasan éta, sahenteuna. Tapi anu parantos jelas nyaéta kabébasan anu dibahas ku perusahaan ieu milikna, sanés pangguna na. Sareng naon anu disebatna kabébasan sanés kabébasan pisan; nyaéta kamampuan pikeun ngontrol pangguna. Adobe ambek pisan yén Apple henteu ngijinkeun éta pikeun ngadalikeun pangguna iPhone, iPad sareng iPod Touch ngalangkungan Flash, sareng Apple ambek pisan yén Adobe nuduh éta nyalahgunakeun kontrol anu dipiboga ku pangguna toko aplikasi Apple (App Store).

nu "Refleksi Lampu Kilat" Steve Jobs ngagambarkeun babak panganyarna tina tempur wajan-panci, sareng nalika aranjeunna seueur ngritik kritik kasus Adobe sareng Flash, aranjeunna henteu ngarobih sifat dasar tina kaayaan teu satuju, atanapi netelakeun masalah naon ngeunaan niat global Apple.

Naon anu panasaranana leungit tina "Refleksi dina Flash" nyaéta sababaraha jinis panjelasan naha téknologi propriétari dina Internét goréng, atanapi naha protokol kabuka saé. Ngahargaan kakurangan ieu ngabantosan urang ngartos naha, sanaos kami satuju kana panilitianna ngeunaan masalah-masalah anu timbul ku Flash sareng pentingna protokol kabuka dina wéb, Jobs kapaksa ngadopsi solusi anu ganjil sareng henteu ditampi.

Upami anjeunna parantos gaduh alesan kumaha kabébasan pangguna dina Internét penting, munafik na pasti jelas. Dina sababaraha kecap, nyatakeun hal-hal ieu: “Entong nganggo platform proprietary Adobe pikeun kéngingkeun inpormasi dina wéb. Anggo Apple. Anjeun teu hoyong pangguna ngumbara sacara bébas sareng kreatif ngajajah jaringan atanapi komputerna nyalira; anjeunna hoyong aranjeunna angkat ti pager di "Free Zone" anu berpusat di San José ka anu dumasar di Cupertino.

Kabébasan dina wéb ngagaduhan sababaraha unsur. Protokol kabuka sapertos HTML5, anu ngatur penerbitan Internét, penting sareng ngagaduhan poténsial anu luar biasa, tapi éta ngan ukur hiji unsur. Protokolna nyalira henteu cekap, sabab aya lapisan anu sanés antara aranjeunna sareng pangguna komputer: parangkat lunak anu digunakeun pikeun berinteraksi sareng jaringan, sareng sistem operasi anu ngurilingan éta. Kabébasan dina masalah anu aya hubunganana sareng éditan dina Internét henteu aya gunana upami parangkat lunak anu anjeun aksés kana wéb nyaring éta sateuacan anjeun resep, atanapi ngawatesan kami dina aspek sanés anu ngamungkinkeun aksés Internét. Parangkat lunak propriétari tiasa cocog sareng protokol kabuka sareng masih ngalemahkeun nilai-nilai anu dicandak protokol anu sami. "Kabébasan" jenis ieu bakal teras-terasan kontingen. Pikeun gaduh jaringan gratis anu leres sareng teu tiasa dibatalkeun, boh protokol nerbitkeun Internét sareng software anu diaksés ku aranjeunna kedah gratis.

Sanaos Jobs ngan ukur ngitung satengah nalika anjeunna nyarios "Kami yakin yén sadaya protokol anu aya hubunganana sareng Internét kedah kabuka," anjeunna jalan ka arah anu sabalikna ku ngabela format pormat proprietari, H264, sareng parangkat lunak propriétis pikeun ngaksésna, iPhone . Anjeun.
Dina definisi parangkat lunak proprietari nyaéta perangkat lunak naon waé anu ngawatesan kabébasan pangguna pikeun ningali kode sumber, ngagunakeunana pikeun tujuan naon waé, ngabagi atanapi ngarobih éta. Padamelan nyalira nangtoskeun parangkat lunak propriétari nalika anjeunna nyarios:

Produk Adobe Flash mangrupikeun XNUMX% hak milik. Éta ngan ukur tiasa didapet ti Adobe, sareng éta Adobe anu ngagaduhan otoritas nyalira pikeun ningkatna, harga, sareng sajabana. Sanaos produk Adobe Flash sayogi seueur, ieu sanés hartosna sipatna kabuka, sabab éta sadayana dikawasa ku Adobe sareng ngan tiasa didapet ti Adobe. Ku ampir kabéh watesan, Flash nyaéta sistem anu tertutup.

Cetakan anu hadé tina End End Lisensi Perjanjian (EULAs) mangrupikeun alat penting anu dianggo perusahaan parangkat lunak pikeun ngalaksanakeun jinis larangan ieu. Upami urang ningali kana EULA of Apple sareng Adobe, urang tingali yén éta katingalina ampir sami, sareng dina kutipan Jobs nyalira, "iPhone OS" sareng "Apple" tiasa diganti ku "Adobe" sareng "Flash." Pangakuan implisit yén "Apple ogé ngagaduhan seueur produk proprietariat" mangrupikeun pernyataan lucu anu pondok.

Lisénsi Adobe nyarios kieu:

Anjeun tiasa masang sareng nganggo salin perangkat lunak dina komputer anu cocog.
Lisénsi ieu henteu masihan anjeun hak pikeun lisénsi atanapi ngadistribusikaeun parangkat lunak éta.
Anjeun moal ngarobih, adaptasi, narjamahkeun atanapi nyiptakeun produk dumasar kana parangkat lunak ieu. Sanés ngararancang ti éta, ngadékompilasi, ngaleupaskeun atanapi nyobian ku cara sanésna pikeun mendakan kode sumber tina parangkat lunak ieu, kajabi dugi ka teges anjeun ngagaduhan kawenangan pikeun ngarancang ti éta atanapi ngadékompilasi dumasar kana peraturan ayeuna.

Apple dokumén istilah panggunaan anu ngaliput sadaya aplikasi anu diunduh ti toko Apple nyarios kieu (dina bagian 10b):

(ii) Anjeun ngan ukur berwenang nganggo Produk pikeun kaperluan pribadi, sanés komérsial.
(iii) Anjeun diidinan nganggo Produk iraha waé dina lima alat anu diidinan ku Apple, kacuali Rentals Pilem, sakumaha anu parantos ditangtoskeun ieu di handap.

Bagian tina alesan Flash sareng iPhone OS anu proprietari nyaéta Adobe sareng Apple satuju kana istilah lisénsi patén H.264. Sanaos klaim Jobs, H.264 sanés protokol kabuka: patén-patén anu diperyogikeun pikeun ngajalankeunana dipimilik ku grup anu meryogikeun sadaya pangguna satuju kana otorisasina kalayan kaayaan anu dibatesan. Kaayaan éta bahkan henteu sayogi pikeun diperiksa dina net. Dinten ayeuna Éta dipasang dina fsf.org dina raraga ngalaan larangan anu teu étis anu aranjeunna maksakeun. Kanyataan yén H.264 mangrupikeun protokol anu biasa dianggo henteu ngajantenkeun protokol kabuka; naon anu penting nyaéta kaayaan pamakean, sareng meryogikeun sadayana software otorisasi kalebet bewara ieu:

PRODUK INI DITARANGKEUN DI handapeun LISENSI PAPENT AVC [Coding Pidéo Laju] Pikeun Pamakéan Pribadi sareng Henteu Komérsial ku Pamakéna Pikeun Tujuan (1) VIDEO ÉKTOR Luyu sareng protokol AVC («AVC VIDEO ») JEUNG / ATAWA (2) PÉDÉKTOR AVC VIDEO Anu DILAMPUNGKEUN KONSUMER DI JEUNG KERJA KAGIATAN PRIBADI JEUNG KOMUNITAS JEUNG / ATAWA DIPÉNÉKÉNG NGALANGKEUN PÉSIDOR PÉRÉÉLÉOR OTÉLÉLIK Pikeun SUPPLY VIDEO AVC Teu aya otorisasina pikeun panggunaan sanés anu dipasihkeun ATAWA UNDERSTOOD. Inpormasi Langkung Tiasa Tiasa Ti MPEG LA, LLC Ningali HTTP://WWW.MPEGLA.COM

Kami bakal mendakan nada anu sami dina perjanjian lisénsi tina Final Cut Studio Google Chrome MacOs X Windows 7 .

Upami halaman wéb ngan ukur tiasa diaksés saatos nampi kaayaan sapertos kitu, boh pikeun parangkat lunak atanapi dina sababaraha protokol, éta henteu "gratis" atanapi "kabuka". Anggoanana dilarang sareng diwatesan. Padamelan nyalira ngungkabkeun masalah-masalah anu diturunkeun tina masihan kabébasan anu sanés pikeun nganggo komputer urang sareng parangkat lunak anu dikandungna nalika anjeunna nyarioskeun "[Apple] moal tiasa diasihkeun ku pihak katilu anu mutuskeun naha paningkatan kami tiasa disayogikeun ku pangguna kami. Pamekar sareng iraha ".

Kami satuju sareng pernyataan éta, sareng éta pasti alesan naha pangguna henteu kedah di rahmat Apple, atanapi H.264. Upami urang mésér komputer OS iPhone, teu aya anu tiasa milarian upami Apple nyandak kaputusan anu urang henteu resep. Kami kedah ngantosan Apple pikeun nyatujuan atanapi henteu aplikasi éta kalayan utiliti anu urang hoyong anggo, kami moal ngagaduhan jaminan yén éta moal mupus aplikasi sakali ditampi, sareng urang kedah ngantosan éta ngahijikeun anu anyar tambalan atanapi pitur, atanapi jaga kaamanan urang; sanajan éta sigana ngeunaan platform urang, komputer urang sareng bagian tina kahirupan urang.

Kasimpulan anu langkung saé

Jaringan gratis peryogi parangkat lunak gratis. Anjeun teu tiasa gaduh jaringan gratis upami aksés kana perangkat lunak anu kami anggo pikeun aksés kana Internét diwatesan ku jumlah komputer anu sawenang-wenang, atanapi upami kami henteu kénging ngalaksanakeun bisnis dina wéb nganggo parangkat lunak tangtu, atanapi upami kami dilarang naros ka batur pikeun ngembangkeun fitur tambahan anu urang butuhkeun.

Padamelan nabrak kuku dina sirah nalika ngajelaskeun masalah dina Adobe, tapi anjeunna henteu ngalakukeun éta tanpa naksir ramo na nyalira. Sadaya kritik anu didamelna ngeunaan pendekatan proprietari Adobe tiasa dilarapkeun sami sareng Apple, sareng sadaya kaunggulan anu disayogikeun ka toko Apple tiasa dipertanggungjawabkeun tanpa kedah janten struktur proprietariat. Apple tiasa nawiskeun kontrol kualitas sareng pilihan éditorial dina perangkat lunak gratis anu sayogi sareng ngadorong pangguna pikeun nganggo toko na sacara éksklusif, tapi sacara sukarela. Sabalikna, éta milih maksa larangan hukum, palanggaranana dihukum ku kode pidana pikeun pangguna anu badé ngarobih komputerna sorangan, sapertos masang perangkat lunak gratis sanés Apple.

Untungna, jalan kaluar tina kandang dimana konfrontasi antara Adobe sareng Apple nempatkeun urang saderhana sareng parantos aya: sistem operasi parangkat lunak gratis sapertos Lisénsi / Linux Ubuntu kalayan panyungsi anu diprogram ku perangkat lunak gratis sareng sanggup ngadukung format multimédia gratis sapertos Téori Ogg . Pikeun ngajantenkeun langkung gampang, urang tiasa terus ngadesek Google pikeun ngaleupaskeun format multimédia anu anyar VP8 kalayan lisénsi ogé gratis.

Basana tina Lisénsi Publik GNU , dianggo di panjuru dunya ku rébuan pamekar GNU / Linux salaku kaayaan pikeun nyebarkeun parangkat lunakna, kontras pisan sareng sistem proprietari EULA anu dikutip di luhur, sareng nyayogikeun alat anu berharga pikeun ngawangun sareng ngabagi parangkat lunak anu leres-leres nyambung kana Internét gratis.

Lisénsi pikeun kaseueuran parangkat lunak sareng karya praktis sanésna dirancang pikeun nyandak kabébasan urang pikeun ngabagi sareng ngarobihna. Sabalikna, Lisénsi Publik GNU Umum dimaksudkeun pikeun ngajamin kabébasan urang pikeun ngabagi sareng ngarobih sadaya vérsi program; pikeun mastikeun yén éta tetep software gratis pikeun sadaya pangguna.

Nalika Jobs sacara pertahanan nunjukkeun keterlibatan Apple dina kerangka aplikasi WebKit, anjeunna sacara teu dihaja ngabela kaunggulan parangkat lunak gratis dibandingkeun pendekatan proprietary na ka toko na. WebKit nyatana parangkat lunak gratis, sareng Apple bahkan nyumbang kana ayana. Tapi kasuksésan WebKit sanés kasuksésan Apple anu éksklusif (kanyataanna, sababaraha kamajuanana dilakukeun sanaos sababaraha kalakuan anu teu kooperatif ku Apple), atanapi éta mangrupikeun konsekuensi tina pendekatan propriétari na. Apple ngan ukur salah sahiji kolaborator anjeun, sareng anu sanésna tiasa kolaborasi kusabab perangkat lunakna gratis sareng henteu meryogikeun otorisasina. Pangguna WebKit henteu aya dina karunyaan Apple: kode sumberna sayogi sareng tiasa dirobah sacara hukum, janten sadayana kénging ngadamel sareng ngadistribusikaeun fitur-fitur anyar atanapi tambalan. WebKit mangrupikeun conto anu tiasa dijantenkeun jaringan gratis. Tapi hanjakalna, Padamelan henteu tega ngantepkeun sapertos kitu; salami inti tina Safari nyaéta WebKit, éta dibungkus dina kode propriétér sanés, anu masihan Apple pangaruh anu urang kedah ditolak.

Janten, kaputusan anu leres dina sengketa antara Apple sareng Adobe nyaéta 'sanés'. Kaliwat anu kedah urang tinggalkeun sanés ngan ukur Flash; éta ogé software propriétari Apple. Aya seueur rohangan pikeun anjeun duaan pikeun ngiringan kami babarengan sareng anu sanés dina dunya anu bébas; Tapi aranjeunna kedah liren nyamar yén kandangna mangrupikeun dunya bébas.

John sullivan  nyaéta diréktur operasi di Yayasan Software Gratis.

sumber: Arstechnica, ditarjamahkeun pikeun Pemberontakan ku Ricardo García Perez.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

3 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   guzman6001 (reprasol) cenahna

    Hadé dipedar mustahil

  2.   Joshua Hernandez Rivas cenahna

    pikeun baranahan vines tanpa lampu kilat anjeun bakal tiasa nganggo webM tibatan h264 gumantung kana naon anu anjeun gaduh ?????

  3.   Samuel cenahna

    Kuring pikir éta, numutkeun kuring, anjeun sanés pamekar sareng ayeuna anjeun pasti nampi yén anjeun salah ku nyerat nyerat anu rongkah. Nalika anjeun tiasa nyiptakeun perangkat lunak propriétika atanapi gratis, anjeun tiasa terang ujung gunung es, tapi ngan éta, dina distribusi téknologi, sareng anjeun ngan ukur tiasa ngartos sabaraha ukuran anu anjeun kedah lakukeun sapanjang jalan pikeun ngamajukeun hal anu langkung saé.