Sebaran

Konsép umum

Pikeun anu sumping tina ngagunakeun Windows atanapi Mac panginten anéh aya sababaraha "versi" atanapi "distribusi" Linux. Dina Windows, contona, urang ngan ukur gaduh vérsi anu langkung dasar (Home Edition), anu profesional (Professional Edition) sareng anu kanggo server (Server Edition). Di Linux, aya sajumlah badag sebaran.

Pikeun ngamimitian ngartos naon sebaranna, anjeun mimitina peryogi klarifikasi. Linux téh, mimiti sagala, nyaéta kernel atanapi kernel sistem operasi. Kernel mangrupikeun inti tina sistem operasi naon waé sareng damel salaku "panengah" antara pamundut ti program sareng perangkat keras. Ieu nyalira, tanpa nanaon, leres-leres henteu tiasa dianggo. Anu urang anggo unggal dinten, mémang, sebaran Linux. Nyaéta, kernel + saperangkat program (klien mail, otomatisasi kantor, jst.) Anu nyungkeun perangkat kana kernel.

Kitu cenah, urang tiasa mikirkeun sebaran Linux salaku kastil LEGO, nyaéta sakumpulan perangkat lunak leutik: hiji anu tanggung jawab boot sistem, anu sanésna nyayogikeun urang lingkungan visual, anu sanés jawab "épék visual" tina desktop, jsb. Teras aya jalma anu ngempelkeun distribusi nyalira, nyebarkeunana, sareng jalma-jalma tiasa ngaunduh sareng nguji éta. Beda antara vérsi ieu diwangun, tepatna, dina kernel atanapi kernel anu anjeun anggo, gabungan tina program anu ngurus tugas rutin (ngamimitian sistem, desktop, manajemén jandela, sareng sajabana), konfigurasi masing-masing ieu program, sareng sét "program desktop" (automasi kantor, internét, obrolan, éditor gambar, sareng sajabana) anu kapilih.

Distribusi naon anu kuring pilih?

Sateuacan ngamimitian, hal anu pangpayunna mutuskeun distribusi Linux anu mana - atanapi "distro" - anu tiasa dianggo. Sanaos seueur faktor anu dimaénkeun nalika milih distro sareng tiasa disebatkeun aya salah sahiji kabutuhan (pendidikan, éditan audio sareng pidéo, kaamanan, jst.), Hal anu paling penting nalika anjeun ngamimitian nyaéta milih distro anu "kanggo pemula", kalayan komunitas anu jembar sareng ngadukung anu tiasa ngabantosan anjeun pikeun méréskeun keraguan sareng masalah anu ngagaduhan dokuméntasi anu saé.

Naon distro anu pangsaéna pikeun anu ngamimitian? Aya konsensus anu tangtu ngeunaan distro anu dianggap kanggo anu anyar, diantarana nyaéta: Ubuntu (sareng remix na Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu, jst.), Linux Mint, PCLinuxOS, jst. Naha ieu hartosna yén aranjeunna distro pangsaéna? Henteu. Éta bakal gumantung kana dasar kabutuhan anjeun (kumaha cara ngagunakeun sistem, mesin naon anu anjeun gaduh, sareng sajabana) sareng kamampuan anjeun (upami anjeun ahli atanapi "pemula" dina Linux, jsb).

Salaku tambahan pikeun kabutuhan sareng kamampuan anjeun aya dua elemen sanés anu pastina bakal mangaruhan pilihan anjeun: lingkungan desktop sareng prosesor.

processorDina prosés milarian "distro sampurna" anjeun bakal mendakan yén kaseueuran distribusi aya dina 2 vérsi: 32 sareng 64 bit (ogé katelah x86 sareng x64). Bédana aya hubunganana sareng jinis prosésor anu aranjeunna dukung. Pilihan anu leres bakal gumantung kana jinis sareng modél prosésor anu anjeun anggo.

Sacara umum, pilihan anu aman biasana pikeun ngaunduh vérsi 32-bit, sanaos mesin anu langkung énggal (kalayan prosesor anu langkung modéren) panginten sokongan 64 saeutik. Upami anjeun nyobian distribusi 32-bit dina mesin anu ngadukung 64-bit, moal aya anu goréng, éta moal ngabeledug, tapi anjeun panginten henteu "nguntungkeun" (khususna upami anjeun gaduh langkung ti 2GB RAM).

Lingkungan desktop: Distros anu paling populér sumping, pikeun nempatkeunana kalayan rapih, dina "rasa" anu béda. Masing-masing vérsi ieu nerapkeun naon anu urang sebut "lingkungan desktop." Ieu henteu sanés mangrupikeun palaksanaan antarbeungeut pangguna grafis anu nawiskeun aksés sareng fasilitas konfigurasi, peluncur aplikasi, épék desktop, manajer jandela, jsb Lingkungan anu paling populér nyaéta GNOME, KDE, XFCE, sareng LXDE.

Janten, contona, "rasa" anu paling dikenal di Ubuntu nyaéta: tradisional Ubuntu (Unity), Kubuntu (Ubuntu + KDE), Xubuntu (Ubuntu + XFCE), Lubuntu (Ubuntu + LXDE), jsb. Hal anu sami pikeun sebaran populér anu sanés.

Abdi parantos milih, ayeuna kuring hoyong nyobian

Nya, upami anjeun parantos nyandak kaputusan, éta ngan ukur bakal unduh distro anu anjeun badé anggo. Ieu ogé parobahan anu kuat pisan tina Windows. Henteu, anjeun henteu ngalanggar hukum naon waé ogé anjeun kedah napigasi halaman anu berpotensi bahaya, anjeun ngan ukur buka halaman resmi distro anu anjeun resep, unduh Gambar ISO, anjeun nyalin kana CD / DVD atanapi pendrive sareng sadayana siap ngamimitian nguji Linux. Ieu salah sahiji seueur kaunggulan tina software bébas.

Pikeun katenangan anjeun, Linux ngagaduhan kaunggulan anu penting tibatan Windows: anjeun tiasa nyobian ampir sadaya distro tanpa kedah mupus sistem anjeun ayeuna. Ieu tiasa dihontal ku sababaraha cara sareng dina tingkat anu béda.

1. Live CD / DVD / USB- Cara anu paling populér sareng paling gampang pikeun ngaji distro nyaéta ku cara ngaunduh gambar ISO tina halaman wéb na, nyalin kana iteuk CD / DVD / USB, teras boot ti dinya. Ieu bakal ngamungkinkeun anjeun ngajalankeun Linux langsung tina CD / DVD / USB tanpa mupus iota tina sistem anu anjeun pasang. Henteu kedah masang driver atanapi ngahapus nanaon. Éta ngan saukur gampang éta.

Anu kedah anjeun lakukeun nyaéta: unduh gambar ISO distro anu anjeun paling resep, bakar kana CD / DVD / USB ngagunakeun parangkat lunak khusus, ngonpokeun mios pikeun boot tina alat anu dipilih (CD / DVD atanapi USB) sareng, tungtungna, pilih pilihan "Test distro X" atanapi anu sami anu bakal muncul nalika ngamimitian.

Pangguna anu langkung maju bahkan tiasa nyiptakeun Live USB multiboot, Anu ngamungkinkeun anjeun boot sababaraha distro tina iteuk USB anu sami.

2. Mesin maya: A mesin virtual mangrupikeun aplikasi anu ngamungkinkeun urang ngajalankeun hiji sistem operasi di sanés anu sanés sapertos program anu sanés. Ieu tiasa dilakukeun ku nyiptakeun vérsi virtual sumberdaya perangkat keras; dina hal ieu, sababaraha sumber: komputer lengkep.

Téhnik ieu ilahar dianggo pikeun nguji sistem operasi anu sanés. Misalna upami anjeun dina Windows sareng hoyong nyobian distro Linux atanapi sabalikna. Éta ogé kapaké pisan nalika urang kedah ngajalankeun aplikasi khusus anu ngan ukur aya pikeun sistem sanés anu urang henteu nganggo sacara teratur. Salaku conto, upami anjeun nganggo Linux sareng anjeun kedah nganggo program anu ngan ukur aya pikeun Windows.

Aya sababaraha program pikeun tujuan ieu, diantarana waé Kotak Virtual , VMWare y QEMU.

3. Dobel-bootNalika anjeun mutuskeun leres masang Linux, tong hilap yén anjeun tiasa dimasukan sareng sistem anjeun ayeuna, janten nalika anjeun ngamimitian mesin éta bakal naroskeun sistem anu mana anu anjeun badé mimitian. Prosés ieu disebut dual-boot.

Kanggo langkung seueur inpormasi perkawis sebaran Linux, kuring nyarankeun maca tulisan ieu:

Klarifikasi sateuacanna sateuacan ningali sababaraha distro.

{Milarian tulisan anu aya hubunganana sareng Search Engine} = Milarian tulisan anu aya hubunganana sareng distro ieu nganggo mesin pencari blog.
{Halaman web resmi distro} = Buka halaman resmi distro.

Dumasar kana Debian

  • Debian. {Milarian tulisan anu aya hubunganana sareng Search Engine} {Halaman web resmi distro}: éta dicirikeun ku kaamanan sareng stabilitas na. Tiasa disebatkeun yén éta mangrupikeun salah sahiji distro anu paling penting, sanaos ayeuna éta henteu kasohor sapertos sababaraha turunanana (Ubuntu, contona). Upami anjeun hoyong nganggo versi paling anyar pikeun sadaya program anjeun, ieu sanés distro anjeun. Di sisi anu sanésna, upami anjeun ngahargaan stabilitas, teu aya ragu: Debian kanggo anjeun.
  • Mepis. {Milarian tulisan anu aya hubunganana sareng Search Engine} {Halaman web resmi distro}: ditujukeun pikeun ningkatkeun sareng nyederhanakeun desain Debian. Anjeun tiasa nyarios yén ideu na mirip pisan sareng Ubuntu, tapi tanpa "sesat" pisan tina stabilitas sareng kaamanan anu ditawarkeun ku Debian.
  • Knoppix. {Milarian tulisan anu aya hubunganana sareng Search Engine} {Halaman web resmi distro}: knoppix janten terkenal pisan sabab éta mangrupikeun salah sahiji distro munggaran anu ngamungkinkeun streaming langsung tina live cd. Ieu hartosna tiasa ngajalankeun sistem operasi tanpa kedah nga-instal na. Ayeuna, fungsionalitas ieu sayogi di ampir sadaya distro Linux utama. Knoppix tetep janten alternatif anu pikaresepeun salaku CD nyalametkeun dina naon waé.
  • sareng sababaraha deui ...

Dumasar kana Ubuntu

  • Ubuntu. {Milarian tulisan anu aya hubunganana sareng Search Engine} {Halaman web resmi distro}: Éta mangrupikeun distro anu paling populér di ayeuna. Éta kasohor kusabab, sababaraha waktos ka pengker aranjeunna ngintunkeun anjeun CD gratis ka bumi anjeun nganggo sistem pikeun anjeun nyobian. Éta ogé janten populér pisan sabab filsafatna didasarkeun kana ngadamel "Linux kanggo manusa", nyobian ngadeukeutkeun Linux ka pangguna desktop umum sareng henteu ka programer "geeks". Mangrupikeun distro anu saé pikeun anu nembé ngamimitian.
  • linux mint. {Milarian tulisan anu aya hubunganana sareng Search Engine} {Halaman web resmi distro}: kusabab masalah anu aya hubunganana sareng patén-patén sareng filosofi parangkat lunak gratis éta sorangan, Ubuntu henteu sacara standar sareng sababaraha codecs sareng program anu dipasang. Éta tiasa gampang dilebetkeun, tapi kedah dipasang sareng ngonpigurasi. Kusabab kitu, Linux Mint lahir, anu parantos aya sareng sadayana "ti pabrik". Éta distro anu paling disarankeun pikeun anu nembé ngamimitian dina Linux.
  • Kubuntu. {Milarian tulisan anu aya hubunganana sareng Search Engine} {Halaman web resmi distro}: Éta mangrupikeun varian Ubuntu tapi nganggo desktop KDE. Desktop ieu langkung mirip Win 7, janten upami anjeun resep, anjeun bakal resep Kubuntu.
  • Xubuntu. {Milarian tulisan anu aya hubunganana sareng Search Engine} {Halaman web resmi distro}: Éta mangrupikeun varian Ubuntu tapi nganggo desktop XFCE. Desktop ieu ngagaduhan reputasi pikeun nyéépkeun langkung seueur sumberdaya tibatan GNOME (standar dina Ubuntu) sareng KDE (standar dina Kubuntu). Sanaos ieu mimitina leres, éta henteu deui.
  • Edubuntu. {Milarian tulisan anu aya hubunganana sareng Search Engine} {Halaman web resmi distro}: Éta mangrupikeun varian Ubuntu anu berorientasi kana bidang pendidikan.
  • Balik deui. {Milarian tulisan anu aya hubunganana sareng Search Engine} {Halaman web resmi distro}: distro anu berorientasi kana kaamanan, jaringan sareng sistem nyalametkeun.
  • gNewSense. {Milarian tulisan anu aya hubunganana sareng Search Engine} {Halaman web resmi distro}: éta mangrupikeun salah sahiji distro "lengkep gratis", numutkeun kana FSF.
  • Ubuntu Studio. {Milarian tulisan anu aya hubunganana sareng Search Engine} {Halaman web resmi distro}: distro anu berorientasi kana ngédit multimedia multimédia audio, video sareng grafik. Upami anjeun musisi, ieu distro anu saé. Pangpangna, nyaéta Musix.
  • sareng sababaraha deui ...

Dumasar Red Hat

  • red Hat. {Milarian tulisan anu aya hubunganana sareng Search Engine} {Halaman web resmi distro}: Ieu mangrupikeun versi komérsial dumasar kana Fedora. Sedengkeun versi anyar Fedora kaluar unggal 6 bulan atanapi langkung, anu RHEL biasana kaluar unggal 18 dugi 24 bulan. RHEL ngagaduhan serangkaian jasa tambah nilai anu janten dasarna kana bisnis (dukungan, latihan, konsultasi, sertifikasi, jst.).
  • Fedora. {Milarian tulisan anu aya hubunganana sareng Search Engine} {Halaman web resmi distro}: dina awalna dumasar kana Red Hat, kaayaan anu ayeuna parantos robih sareng kanyataanna dinten ieu Red Hat tuang atanapi ngandelkeun seueur atanapi langkung ti Fedora ti Rad Hat. Éta mangrupikeun salah sahiji distro anu paling populér, sanaos akhir-akhir ieu kaleungitan seueur pengikut di tangan Ubuntu sareng turunanana. Nanging, dipikaterang ogé yén pamekar Fedora parantos masihan langkung seueur sumbangan pikeun ngembangkeun perangkat lunak gratis sacara umum tibatan pamekar Ubuntu (anu langkung fokus kana masalah visual, desain sareng éstétika).
  • CentOS. {Milarian tulisan anu aya hubunganana sareng Search Engine} {Halaman web resmi distro}: Ieu mangrupikeun klon tingkat binér distribusi Red Hat Enterprise Linux RHEL Linux, disusun ku sukarelawan tina kode sumber anu dikaluarkeun ku Red Hat.
  • Linux ilmiah. {Milarian tulisan anu aya hubunganana sareng Search Engine} {Halaman web resmi distro}: distro diarahkeun kana panilitian ilmiah. Éta dijaga ku laboratorium Fisika CERN sareng Fermilab.
  • sareng sababaraha deui ...

Dumasar kana Slackware

  • Slackware. {Milarian tulisan anu aya hubunganana sareng Search Engine} {Halaman web resmi distro}: Éta distribusi Linux anu pangkolotna anu sah. Éta dirarancang sareng dua tujuan dina émutan: gampang digunakeun sareng stabilitas. Éta mangrupikeun karesep seueur "geeks", sanaos dinten ayeuna henteu kasohor pisan.
  • Zenwalk Linux. {Milarian tulisan anu aya hubunganana sareng Search Engine} {Halaman web resmi distro}: Éta distro anu hampang pisan, disarankeun pikeun kompus anu langkung lami sareng difokuskeun kana alat Internét, multimedia, sareng program.
  • Linux Véktor. {Milarian tulisan anu aya hubunganana sareng Search Engine} {Halaman web resmi distro}: Ieu distro anu janten popularitas. Éta dumasarkeun kana slackware, anu ngajantenkeun aman sareng stabil, sareng ngalebetkeun sababaraha alat anu pikaresepeun pisan.
  • sareng sababaraha deui ...

Berbasis Mandriva

  • Mandriva. {Milarian tulisan anu aya hubunganana sareng Search Engine} {Halaman web resmi distro}: Mimitina dumasar kana Red Hat. Tujuanana mirip pisan sareng Ubuntu: mikat pangguna anyar kana dunya Linux ku nyayogikeun sistem anu gampang dianggo sareng intuitif. Hanjakalna, masalah kauangan perusahaan di tukang distro ieu nyababkeun éta leungit teuing popularitas.
  • Mageia. {Milarian tulisan anu aya hubunganana sareng Search Engine} {Halaman web resmi distro}: Dina 2010, sakelompok padamelan Mandriva tilas, kalayan dukungan anggota komunitas, ngumumkeun yén aranjeunna parantos nyiptakeun garpu Mandriva Linux. Sebaran anu dipimpin ku masarakat anu disebut Mageia didamel.
  • PCLinuxOS. {Milarian tulisan anu aya hubunganana sareng Search Engine} {Halaman web resmi distro}: dumasar kana Mandriva, tapi ayeuna jauh pisan ti dinya. Éta beuki populér. Éta ngahijikeun sababaraha alat nyalira (installer, jst).
  • Tinyme. {Milarian tulisan anu aya hubunganana sareng Search Engine} {Halaman web resmi distro}: Ieu mangrupikeun sebaran mini Linux dumasarkeun PCLinuxOS, anu berorientasi kana hardware anu langkung lami.
  • sareng sababaraha deui ...

Merdeka

  • OpenSUSE. {Milarian tulisan anu aya hubunganana sareng Search Engine} {Halaman web resmi distro}: Ieu mangrupikeun versi gratis tina SUSE Linux Enterprise, anu ditawarkeun ku Novell. Éta mangrupikeun salah sahiji distro anu paling populér, sanaos kaleungitan taneuh.
  • anak anjing Linux Ubuntu. {Milarian tulisan anu aya hubunganana sareng Search Engine} {Halaman web resmi distro}: Éta ngan ukur 50 MB, tapi nyayogikeun sistem anu fungsina lengkep. Leres pisan disarankeun pikeun kompus lami.
  • Arch Linux Ubuntu. {Milarian tulisan anu aya hubunganana sareng Search Engine} {Halaman web resmi distro}: Filosofi na nyaéta ngédit sareng ngonpigurasikeun sadayana ku cara tangan. Ide na nyaéta ngawangun sistem anjeun "ti mimiti", anu hartosna pamasanganna langkung rumit. Nanging, sakali angkatan éta mangrupikeun sistem anu gancang, stabil sareng aman. Salaku tambahan, éta mangrupikeun distro "rolling release" anu hartosna yén pembaruan permanén sareng henteu kedah ngalih ti hiji vérsi anu hébat kana versi anu sanés sapertos dina Ubuntu sareng distro anu sanés. Disarankeun pikeun geeks sareng jalma anu hoyong diajar kumaha jalan Linux.
  • Gentoo. {Milarian tulisan anu aya hubunganana sareng Search Engine} {Halaman web resmi distro}: ditujukeun ka pangguna anu gaduh sababaraha pangalaman dina sistem operasi ieu.
  • Sabayon (dumasar kana Gentoo) {Milarian tulisan anu aya hubunganana sareng Search Engine} {Halaman web resmi distro}: Sabayon Linux bénten ti Gentoo Linux sabab anjeun tiasa gaduh instalasi lengkep sistem operasi tanpa kedah nyusun sadayana bungkus pikeun ngagaduhan éta. Pamasangan awal dilakukeun nganggo rangkep binér anu parantos disiapkeun.
  • Tiny Core Linux. {Milarian tulisan anu aya hubunganana sareng Search Engine {Halaman web resmi distro}: distro alus teuing pikeun kompus anu langkung lami.
  • watt. {Milarian tulisan anu aya hubunganana sareng Search Engine} {Halaman web resmi distro}: distro "héjo" ditujukeun pikeun ngahémat énergi.
  • Slitaz. {Milarian tulisan anu aya hubunganana sareng Search Engine} {Halaman web resmi distro}: distro "cahaya". Pisan pikaresepeun pikeun compus lami.
  • sareng sababaraha deui ...

Tulisan anu pikaresepeun séjén

Pitunjuk instalasi léngkah-léngkah

Naon anu kudu dilakukeun saatos dipasang…?

Ningali langkung seueur distro (numutkeun kana peringkat popularitas) | Distrowatch
Pikeun ningali sadaya tulisan anu dikaitkeun kana distros \ {Tulisan Search Engine anu aya hubunganana}