Privasi Komputer sareng Software Gratis: Ningkatkeun kaamanan urang

Privasi Komputer sareng Software Gratis: Ningkatkeun kaamanan urang

Privasi Komputer sareng Software Gratis: Ningkatkeun kaamanan urang

La «Seguridad de la Información», daérah anyar ieu élmu manusa, ayeuna tetep aya hubunganana sareng ampir unggal aspek kahirupan sadidinten di masarakat modéren. Maka, éta parantos ninggali bidang téknis anu ketat sareng parantos diintegrasikeun kana bidang sosial.

Sareng ayeuna, téknologi éta ngancam sosial, individu atanapi koléktif, masarakat sareng swasta, la «Seguridad de la Información» usaha nawiskeun hartosna atanapi ukuran réaktif, ngaliwatan «Seguridad Informática», la «Ciberseguridad» atawa «Informática Forense» dina skéma kawijakan publik Amérika Serikat sareng Masarakat sacara umum. Dina raraga nyobaan ngajamin sajauh mungkin «Seguridad», la «Privacidad» jeung «Anonimato» ti sadaya anggota Paguyuban.

Sadaya ieu, kusabab pertumbuhan téknologi anu sengit sareng eksponensial condong ngalangkungan peraturan nasional sareng internasional., aya sareng rencanana, pikeun ngajaga sadaya kagiatan manusa, anu aya atanapi tiasa kapangaruhan atanapi henteu saimbang ku kamajuan téknologi sapertos kitu.

Privasi Komputer: Déklarasi

Hak pikeun privasi

Historia

Celah anu diciptakeun ku téknologi condong ningkatkeun ancaman sareng résiko tina «Sociedad» nalika éta, éta henteu diatur ogé ti mimiti, khususna dina titik hukum anu «Privacidad». Hukum universal anu aya dina «Organización de las Naciones Unidas (ONU)», sareng anu diwangun dina «Declaración Universal de los Derechos Humanos» taun 1948, sapertos kieu:

"Teu aya anu janten tujuan gangguan sawenang-wenang sareng kahirupan pribadi na, kulawargana, bumi atanapi koréspondénna, atanapi serangan pikeun ngahargaan atanapi reputasina. Sadayana ngagaduhan hak pikeun panangtayungan hukum ngalawan gangguan atanapi serangan sapertos kitu ”.

Katuhu pikeun «Privacidad», anu teras diratifikasi taun 1966, ku «Asamblea General de Naciones Unidas», dina Pasal 17 tina «Pacto Internacional de Derechos Civiles y Políticos»». Teras, dina sababaraha waktos anu sanés ku organisasi sareng lembaga internasional anu béda pikeun ngatasi pangalaman invasif anu salajengna pikeun kahirupan pribadi anu hirup ti saprak «Primera Guerra Mundial» jeung «Nazismo»éta «Fascismo» atawa «Macarthismo», sareng seueur deui dugi ka ayeuna.

Privasi Komputer sareng Parangkat Lunak Gratis: Resolusi 45/95

ayeuna

Salaku hasil tina sadaya ieu, duanana dina «ONU» sapertos dina éntitas atanapi instansi sanés, parantos ditetepkeun dugi ka ayeuna, duanana makro sareng mikro, sakumpulan enggon global sareng tanpa wates pikeun nangtayungan ranah non-umum sareng supados watesan yén Amérika Serikat sareng Pamaréntah kedah netepkeun sareng hormat ngeunaan gangguan kana kahirupan warga nagara anu ditetepkeun.

Tapi, sareng ayeuna yén sadaya kanyataan fisik, dicampurkeun sareng «realidad digital» o «cibernética»: Naha prinsip hukum ieu tiasa diekstrapolasi tina jasmani ka dunya maya? Usaha anu saé pikeun hal ieu nyaéta kasus ukuran anu diadopsi ngalangkungan «Resolución 45/95» de la «Asamblea General de Naciones Unidas» tanggal 14 Désémber 1990, pikeun netepkeun padoman ngeunaan pangaturan «archivos de datos personales informatizados».

Hak pikeun panangtayungan Data Pribadi

Ukuran, dimana prosedur na diadegkeun pikeun ngalaksanakeun peraturan anu aya hubunganana sareng «archivos de datos personales informatizados», sareng palaksanaan undang-undang anu aya hubunganana ditingalkeun ka kakawasaan Amérika Serikat, dina kaayaan yén «Derecho a la protección de los Datos Personales», nunjukkeun kamungkinan bahaya sareng panyalahgunaan anu jalma-jalma kakeunaan prosés komputerisasi anu beuki nyebar.

Diantara kasus penting sanés anu disebatkeun, nyaéta «Informe del Consejo de Derechos Humanos (A/72/53)», dimana dijantenkeun jelas yén gancangna pamekaran téknologi anu ngamungkinkeun urang ngagunakeun «TIC», dina waktos anu sami, ningkatkeun sareng ngagampangkeun kapasitas Pamaréntah, Perusahaan sareng Jalma pikeun ngalaksanakeun kagiatan «vigilancia, interceptación y recopilación de datos».

Maka, éta ngadesek Pamaréntah supaya ulah aya tindakan anu ngalanggar kana pelanggaran hak asasi manusa, khususna hak kabébasan. «Privacidad», didirikeun dina Pasal 12 tina Deklarasi Universal ngeunaan Hak Asasi Manusa sareng dina Pasal 17 Perjanjian Internasional ngeunaan Hak Sipil sareng Politik.

Privasi Komputer sareng Software Gratis: Naon Privasi Komputer?

Naon Privasi Komputer?

Éta cabang tina «Seguridad de la Información» anu nalungtik sagala rupa anu aya hubunganana sareng privasi atanapi panyalindungan data. Kahartos ku ieu, nyaéta, privasi atanapi perlindungan data salaku aspek tina «Tecnología de la Información (TI)» anu aya hubunganana sareng kamampuan anu ngagaduhan organisasi atanapi individu pikeun nangtoskeun naon data dina sistem komputer anu tiasa dibagi sareng pihak katilu.

Kalayan kecap séjén, tiasa disebatkeun ku cara anu langkung pondok, éta Mangrupikeun hak pikeun batur (atanapi naon waé) pikeun ngajaga data pribadi digitalna ditangtayungan atanapi dirusiahkeun dina Parabot Parangkat sareng Komunikasi anu dianggo. Kahartos, ku data pribadi, inpormasi ngeunaan "jalma alami anu diidentifikasi sareng diidentifikasi", sakumaha anu ditetepkeun ku Komisi Éropa dina Peraturan Perlindungan Data Umum (RGPD).

Privasi Komputer sareng Software Gratis: Privasi sareng Anonimitas

Privasi sareng Anonymity

Istilah-istilah ieu condong lieur, janten pantes dijelaskeun deui yén sanaos duanana sigana sami, éta henteu sami.

Sedengkeun, la «Privacidad» nyaéta harepan masing-masing kendali anu dipibanda masing-masing jalma ngeunaan inpormasi ngeunaan dirina sareng cara inpormasi ieu dikenal atanapi dianggo ku pihak katilu, anu «Anonimato» nyaéta sipat atanapi ciri anu pakait sareng a «Sujeto» anu nyatakeun yén éta moal tiasa diidentipikasi dina sajumlah entitas (mata pelajaran) sanés., anu biasana disebat «Conjunto anónimo», sareng biasana diwangun ku sadaya kamungkinan mata pelajaran anu tiasa nyababkeun (atanapi aya hubunganana sareng) hiji tindakan.

Sareng bari, éta «Privacidad» dina dirina pakait pisan sareng tanggung jawab pangguna nalika ngabagi kontén na dina Internét, éta «Anonimato» éta raket patalina sareng tindakan pangguna pikeun mastikeun yén aksésna kana Internét dilakukeun sedemikian rupa sehingga idéntitasna sareng data anu sanésna henteu dipikaterang.

Privasi Komputer sareng Software Gratis: Linux

Privasi Komputer sareng Parangkat Lunak Gratis

Jelas, perhatian anu aya di dunya sakurilingna ngajaga hak pikeun «Privacidad» jeung «Seguridad de la Información» ngaliwatan inisiatif législatif anu ngagaduhan kamampuan tetep payun tina téknologi nyalira.

Salaku tambahan kana kaayaan teu sami anu patuh sareng tingkat législatif, posisi dina basa téknologi anu paling pas pikeun merangan bahaya anu pangguna kakeunaan nalika tukeur inpormasi ayeuna aya anu ngulang deui sareng henteu kirang kontroversial, kalayan bifurasi anu jelas antara téknologi bébas sareng propriétari. Dina tingkat «Seguridad de la Información», las «Tecnologías libres» Aranjeunna parantos kéngingkeun taneuh, ngabongkar kapercayaan tradisional anu nunjukkeun yén pikeun hal anu dianggap aman kedahna rahasia sareng teu tiasa diaksés.

Kabebasan Software Gratis

Opat kabébasan penting téknologi bébas nyaéta:

  • 0: Kabébasan pikeun ngajalankeun program kumaha anu anjeun pikahoyong, pikeun tujuan naon waé.
  • 1: Kabébasan pikeun aksés sareng diajar program, sareng ngarobih atanapi adaptasi pikeun kapentingan anjeun sorangan.
  • 2: Kabébasan pikeun ngabagi atanapi ngadistribusikaeun salinan pikeun nyebarkeun anu sami sareng / atanapi ngabantosan anu sanés.
  • 3: Kabébasan pikeun ngadistribusikaeun salinan vérsi anjeun anu dirobih ka pihak katilu.

Skéma anu henteu ngan ukur merenah, tapi ogé ngamungkinkeun pikeun ngajamin tihang-tihang na «Seguridad de la Información», nyaéta, karusiahan, integritas, kasadiaan, ditambah kana «Seguridad Informática» jeung «Privacidad Informática», sakumaha anu dibahas tadi dina tulisan ngeunaan Kaamanan Cybers, di mana disebatkeun yén:

"… Ieu berkat «cuatro (4) leyes básicas del Software Libre» anu ngamungkinkeun réspon janten sanés langkung épisién sareng épéktip, tapi ogé maksa, rupa-rupa sareng tungtunan khusus. Masih, sanaos disangka fragméntasi ageung éta «Software Libre, Código Abierto y Linux»".

Kaunggulan Parangkat Lunak Gratis

Tungtungna, urang tiasa nambihan éta dina tingkat «Privacidad», Parangkat lunak gratis sok nawiskeun kami jaminan anu langkung ageung dina hal ieu, sabab urang tiasa Inok kode, sareng terang pasti naon anu dilakukeun di jero sacara umum, atanapi terang naon prosés X sareng inpormasi urang. Sareng dugi urang tiasa mendakan panto tukang anu mungkin dimana sababaraha data pribadi ngeunaan kami atanapi pangguna tiasa disaring, nalika dina perangkat lunak propriétari, teu aya ieu anu gampang dilakukeun.

Privasi Komputer sareng Parangkat Lunak Gratis: Kacindekan

kacindekan

Siga, urang tiasa ningali, la «Privacidad» Éta henteu nanaon, éta a «Derecho Humano fundamental» éta kedah leres-leres dijamin ku pamaréntah, nagara bagian, perusahaan, sareng individu atanapi organisasi sanés.

Ku cara kitu yén seueur bekel universal ngeunaan hal ieu kaeusi, sapertos Prinsip Hukum sareng Kasatiaan Piagam PBB anu netepkeun yén inpormasi anu aya hubunganana sareng jalma henteu kedah dikumpulkeun atanapi diolah kalayan prosedur anu teu adil atanapi haram, atanapi dianggo pikeun tujuan anu bertentangan sareng tujuan sareng prinsip Piagam.

Sareng terakhir tapi sanésna, saé pikeun tetep diémutan éta Kantor Komisaris Tinggi PBB pikeun Hak Asasi Manusa ningali hak kami pikeun privasi dina jaman digital.

Sareng yén éta tanggung jawab ngumpulkeun sateuacan «Naciones Unidas» laporan anu saluyu ngeunaan privasi dina jaman digital, dina raraga ngabimbing jalan anu kedah dilakukeun ku pihak Amérika dina hal panerapan, nunjukkeun yén kajahatan anu tiasa dilakukeun ngalawan hak pikeun privasi, dina jaman digital, bakal teras-terasan janten robih sakumaha téknologi nyalira.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

4 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   arazal cenahna

    Tulisan anu pikaresepeun pisan dina titik anu sanaos kritis dianggap teu resep kana fungsionalitas sadayana

    - Conto pangageungna nyaéta aplikasi olahtalatah sareng dianggo anu kaala ku perusahaan anu jelas (henteu motong éta) ngalangkungan lengkungan privasi kameunangan. Naha aya anu naroskeun panggunaan aplikasi olahtalatah saatos akuisisi jaringan sosial éta? Henteu, sabab sadayana aya sareng anu langkung penting pikeun aranjeunna tetep kontak tibatan "résiko" nyobian alternatif.

    - Conto anu jelas teuing nyaéta aplikasi ieu anu parantos populér pisan sapeuting, anu janten sepuh ngalangkungan saringan, anu parantos kapendak pikeun ngumpulkeun sareng ngabagi seueur inpormasi pangguna swasta sareng pihak katilu. Naha aya anu ngagorowok di langit?

    Éta dua conto tina seueur ...

    Nalika aya anu nyarioskeun perkawis privasi sanaos-atanapi kedahna- éta masihan perasaan yén aranjeunna da'wah di padang pasir ... tapi sanaos kitu, anjeun kedah ngaku yén anjeun mangrupikeun Linux Post Install anu gagah.

  2.   Pasang Masang Linux cenahna

    Sakumaha biasa, hatur nuhun kana koméntar anjeun anu akurat sareng berharga dina artikel anu diterbitkeun, sareng nalika anjeun nyarios "ngeunaan masalah kritis" ieu kanggo sadayana.

  3.   hive éléktronik cenahna

    Salam postingan anu saé kuring resep pisan sareng ngabagi

    1.    Pasang Masang Linux cenahna

      Salam Lebah Éléktronik! Hatur nuhun kana koméntar positip anjeun. Éta mangrupikeun salah sahiji ti 4 anu kuring lakukeun dina masalah éta.