Kaayaan distro GNU / Linux Multimedia

La produksi musik dina GNU / Linux éta dunya anu kawilang "anyar". Malah dina popok, disarankeun pikeun nyobaan upami anjeun biasa damel handapeun GNU / Linux, kumargi seueur alat anu tiasa ngajantenkeun anjeun henteu hoyong "dual-boot" pikeun ngarékam musik anjeun.

Hayu urang mimitian ti mimiti, babaturan kuring. Kalintang saéna kanggo nyarioskeun latency, plugins sareng épék, tapi anu pangpayunna nyaéta terang naon anu tiasa urang laksanakeun. Sacara kasar, urang kedah terang yén leres, anjeun tiasa ngarékam musik dina Linux, ogé henteu, éta henteu kedah langkung sesah tibatan di sistem anu sanés sareng éta tiasa, urang tiasa gaduh alat anu kirang. Masih: leres, aranjeunna cekap.


Ayeuna urang nuju kana masalah ("sadayana aya dina pipikiran anjeun ..."): seueur pangguna Linux anu sifatna kabur. Mangrupikeun topik anu parantos kami bahas dina forum Hispasonic Linux. Kusabab rupa-rupa program sareng, di luhur sadayana, distros anu aya, kami condong dibubarkeun, nyéépkeun waktos pikeun nguji distro tanpa hariwang ngeunaan damel sareng aranjeunna. Saha waé anu terang sakedik ngeunaan dunya ieu bakal nyarankeun yén anjeun milih anu paling nelepon anjeun (kuring nyarankeun gumantung kana lingkungan grafis sareng sistem dasar) sareng damel sareng aranjeunna.

Dina akhir postingan ieu kuring bakal nyaritakeun ngeunaan 5 distro anu kuring parantos lakukeun 2 taun ka pengker. Éta anu parantos nolak jalanna waktos, jaman Musix atanapi Studio64 (anu janji bakal diganti nami OpenDAW sareng teu aya anu terang nanaon), anu ayeuna parantos luntur. Entong pikir yén aranjeunna bakal janten solusi anu ajaib, sabab hiji-hijina hal anu aranjeunna mempermudah mangrupikeun pilihan anu hadé pikeun parangkat lunak sacara standar sareng sababaraha konfigurasi (langkung atanapi kirang sepele gumantung kana kasus éta) supados sistem anjeun siap damel sareng low audio latén.

Sareng didieu urang kedah lirén sakedap. AvLinux parantos ngaluarkeun versi pangénggalna, 6, sareng aya. Numutkeun ka Glen MacArthur, anu ngajaga, urang Debian nuju saé kalayan repository média sareng alesan ayana distro khusus Debian parantos pondok. Sugan ieu mangrupikeun sektor anu alit pisan pikeun ngaleupaskeun deui distro, panginten henteu sadayana anu salamet ayeuna bakal teras sababaraha taun ...

Urang tiasa neraskeun nebak atanapi ngamimitian damel. Distros khusus henteu kunananon, tapi upami urang henteu ngartos naon anu dilakukeun, aranjeunna sadayana ngagaduhan kasempetan pikeun masihan kami kasalahan. Aranjeunna saé pisan pikeun diajar, tapi nalika anjeun ngartos aranjeunna, anjeun bakal ngartos yén teu aya bédana anu rongkah antara aranjeunna (kanyataanna, kaseueuran anu salamet dumasar kana Ubuntu sareng nganggo Repository KXStudio). Kusabab kitu, tulisan kuring salajengna bakal ngungkulan kumaha nyiapkeun Ubuntu 12.10 pikeun digawekeun ku Audio, sahingga henteu kedah ngeusian tim kami ku parangkat lunak anu kami henteu badé anggo.

Tungtungna, tong ragu ngagunakeun distro anu anjeun paling resep, kalayan lingkungan grafis anu anjeun pikaresep, kusabab ieu kualitas anu paling saé pikeun sistem Linux kami. Éta kalolobaan distros ieu mangrupikeun Ubuntu sanés hartosna Rui, pamekar Qtractor sareng QjackCTL henteu nganggo OpenSUSE. 😉

Rékam musik dina Linux

Di lingkungan anu propésional, kasuksésan sistem propriétari teu tiasa dibantah, kalayan dukungan perangkat keras anu hébat pikeun sadaya kualitas sareng harga sareng kisaran perangkat lunak anu luar biasa, boh komérsial boh gratis.

Saperti di daérah sanés, Linux henteu ngagaduhan "aplikasi pembunuh" nyalira, tapi percanten ka kuring upami kuring nyebatkeun yén aya seueur bahan pikeun dianggo dina demo urang sareng bahkan ngahontal hasil propésional. Sapertos dina kaseueuran kasus, hasil tungtung aya dina panangan seniman, sareng ieu anu kedah ngamangpaatkeun alat anu sayogi pikeun nguntungkeun kalolobaanana.

Émut yén anjeun bakal kedah nyéépkeun seueur waktos diajar, sareng percanten deui ka kuring upami kuring nyaritakeun yén saha anu mastikeun yén aranjeunna diajar Logika atanapi Cubase dina hiji dinten ngabohong. Server audio JACK badé naros ka anjeun ngartos naon anu lumangsung dina alat-alat éta, kuring moal nolak, ogé anjeun kedah adaptasi sareng aliran kerja anu unik sareng kadang kasar, tapi éta nawiskeun momen anu saé sareng pasti Kauntungannana.

Siapkeun alatna

Hiji titik kritis nyaéta konfigurasi sérver audio JACK. Seueur pendatang anu lungsur dina titik ieu, tapi tiasa leres pisan upami urang lirén maca sareng ngartos sacara saksama, komo deui upami urang henteu ragu naroskeun naon anu diperyogikeun (dina Hispasonic, Pablo_F sareng perusahaan sok gaduh jawaban). Sakali kami ngartos naon anu urang lakukeun, urang tiasa nyampur hiji atanapi dua belasan lagu sakaligus dina komputer anu kawilang sederhana, sareng ku Ubuntu anu "seger" dipasang.

Ieu henteu hartosna yén pakakas anu hadé, langkung seueur kamungkinan. Khususna, perlu diémutan pabrikan anu ngaganggu Linux, sapertos VIA (biasa pisan dina adaptor firewire) atanapi nyingkahan panggunaan "cocooan" domestik sapertos mérek SoundBlaster (sanaos kuring ngadamel X-Fi kuring tiasa dianggo, duanana PCI resep USB, tanpa masalah ageung). Rupa-rupa panganteur audio disarankeun pikeun kami dina halaman Ardor, ogé dina halaman proyék ALSA y FFADO (pikeun alat PCI / USB sareng Firewire, masing-masing). Kaputusan akhir nyaéta pangguna, saku sareng klaim na, tangtosna. Kuring nganggo € 20 Behringher anu henteu ngagaduhan supir Windows x64, tapi éta narik kana Ubuntu 12.10 kuring.

Pikeun ngeureunkeun titik ieu, kami nyarankeun anjeun sacara saksama maca dokuméntasi anu aya di JACK (Semicorchux Anjeunna ngajelaskeun éta kalayan saé pisan, sareng buku panduan pikeun AvLinux, Ardor, sareng Qtractor lirén pisan). Sacara logika, kuring ogé bakal ngobrol ngeunaan éta dina postingan kahareup.

software

Pernyataan kuring sateuacanna ngeunaan kurangna aplikasi killer audio pikeun Linux tiasa lepat, sabab anjeun bakal mendakan diri anjeun sababaraha potongan perangkat lunak anu anjeun tiasa hirup tanpa.

Ardor mangrupikeun DAW anu lengkep pisan, sareng dukungan MIDI nembé sumping kana vérsi na anu nembe dikaluarkeun 3. Upami ieu kaleuleuwihi, anjeun gaduh Qtractor anu, sanaos dina kaayaan béta, lengkep pisan ogé saderhana. Akhirna, OpenOctave mangrupikeun proyék anu ngajangjikeun anu ngaleungitkeun hiccups sanaos nonomanna.

Pikeun komposisi lagu sareng synthesizer sareng instrumén virtual, urang tiasa nambihan semén murni MIDI sapertos Rosegarden atanapi Muse (anu terakhir mah langkung gampang pikeun kuring). Upami urang hoyong ngadamel musik éléktronik, LMMS tiasa ngalakukeun seueur hal sanaos katingalina "polos" na.

Dina bidang ngubaran lagu audio nyalira, urang tiasa nyarios ngeunaan Audacity anu kawéntar, tapi ayeuna persaingan (sanés GPL) parantos sumping dina bentuk OcenAudio, aplikasi anu seueur "eye-candy".

Upami anjeun musisi senar sareng / atanapi anjeun resep pangaruh, Guitarix mangrupikeun amp virtual anu hadé (sareng raos pisan ku nambihan file IR kana) sedengkeun Rakarrack (langkung parah) ngagaduhan épék anu suksés pisan.

Nalika ngeunaan pergaulan sigana henteu, tapi urang gaduh seueur plugins (sareng saé pisan) anu sayogi: aya seueur dina format LADSPA anu, sanaos henteu ngagaduhan GUI anu saé, ngabantosan urang pikeun museurkeun kana ceuli. Di sisi anu sanésna, Anak sapi anu kuat atanapi Invada langkung pikaresepeun pikeun ditingali.

Pikeun ngaruntuy drum tanpa ngahesekeun diri ku lagu MIDI (atanapi kanggo muterkeun ieu) urang gaduh Hidrogen Drum Machine, mesin kendang gratis anu pangsaéna. Éta nyayogikeun seueur pilihan kit kendang anu tiasa anjeun unduh ti pangurus perpustakaan program anu sami (sareng anjeun bahkan tiasa nambihan sora anjeun nyalira).

Pikeun béréskeun sareng aplikasi audio, kami bakal nyatet jalma-jalma anu bakal mempermudah prosésna: Cadence atanapi Klaudia tina proyek KxStudio, Ladish pikeun ngajadikeun otomatis program sareng konéksi, QjackCTL pikeun ngatur JACK ti luar host, jst ... Urang bakal ngagaduhan pikeun nambihan sintésis (dunya sanés langkung, tapi anu kuring bieu nyodok irung, janten tetep pikeun éntri anu sanés).

Urang bakal ngungkulan ieu sadayana engké, saur kuring. Kanggo waktos ayeuna, jaga nami ... Ieu daptar minimum parangkat lunak anu anjeun bakal sayogi dina distro ieu, terserah anjeun pikeun milih anu paling anjeun resep:

  • Stasiun Audio Digital (DAW): Ardor 3, Qtractor, OpenOctave.
  • Seksénter MIDI: Rosegarden, Muse, Linux Multimedia Studio (LMMS).
  • Éditor audio: Audacity, Ocenaudio.
  • Pangaruh: Guitarix, Rakarrak.
  • Plugins: Invada, Pedet, Caps, LinuxDSP (komérsial), Steve Harris Plugins ...
  • Mesin Drum Hidrogén.
  • Anu sanés: KXstudio, Ladish / gladish, QjackCTL, Qsynth, JAMin… proyék
  • Modél pidéo sareng 3D: Avidemux, Cinelerra, KdenLive, LiVES, OpenShot, Blénder.

 

Distros

avLinux 6

http://www.bandshed.net/AVLinux.html

Debian Squeeze dumasar distro sareng lingkungan LXDE. Éta kalebet manual pangguna 55 halaman anu saé, rupa-rupa skrip pangaturan, file IR simulasi spéker, sareng bahkan kit kendang Hidrogen urang nyalira. Éta ogé nyandak pangrojong pikeun wine-vst sareng demo tina plugin LinuxDSP.

Sanaos tanda "almarhum" proyek, éta bakal janten distro anu kuring mimitian ku upami kuring hoyong nganggo workstation anu stabil sareng langsung jalan. Ringan sareng dipak ku parangkat lunak, kuring tetep tetep dina uji coba maén sareng program audio nalika kuring "ngarobih" laptop. Upami anjeun henteu kaserang "versionitis" éta tiasa lami sababaraha taun.

Kxstudio 12.04.1

http://kxstudio.sourceforge.net/

Versi LTS panganyarna tina Ubuntu dugi ka ayeuna, kalayan lingkungan KDE. Dina versi 32 sareng 64 bit.

Kuring bakal ngaleungitkeun kanyataan yén ngan ukur 15 menit pikeun dipasang tina LiveUSB (tapi di dieu kuring tinggaleun). FalkTK mangrupikeun salah sahiji anu paling nyayogikeun Repository kana distro multimédia, ku alesan. Di sagigireun éta, KxStudio ngamungkinkeun urang pikeun nguji pakakas anu diciptakeun ku proyék ieu, sapertos Cadence / Klaudia di luhur, anu ngagampangkeun sababaraha pancén konfigurasi sareng palaksanaan program anu biasana urang anggo pikeun ngarékam atanapi nyampur audio.

Tango Studio 1.2

http://tangostudio.tuxfamily.org/es

Ubuntu 10.04 sareng Gnome 2.3 ("tangtosna"), dina versi 32 atanapi 64bit. Éta distro dumasar kana vérsi anu paling stabil tina program anu sayogi pikeun produksi multimédia, kalebet langkung seueur dina Repositori anu stabil sareng henteu stabil. Kahadéan sareng kantétan na pikeun stabilitas 10.04 sapertos anu ngalebetkeun kernel 2.6.32 kalayan latency anu handap, tiasa masang kernel 3.0.0 atanapi 2.6.33 tina Repository.

Studio Ubuntu

http://ubuntustudio.org/

Ubuntu sareng lingkungan grafis XFCE cahaya (kanyataanna éta sacara hiber ngalayang dina komputer dimana kuring diuji). Dina vérsi 12.04 (LTS) sareng 12.10, 32 atanapi 64bit. Diantara parangkat lunak kalebet sacara standar, aya kumpulan pakakas gratis anu saé pikeun produksi multimédia. Éta tiasa pondok pikeun sababaraha, tapi éta anu pangsaéna tina anu pangsaéna (sareng anjeun tiasa teras-teras masang naon anu anjeun sono). Éta ngalebetkeun Audacity 2.0 kalayan sadaya tambahan anu diaktipkeun sareng Ultracoustic Kit anu kawéntar (lisénsi anu rada diragukeun) pikeun Hidrogen Drum Machine.

Impian Studio Unity 12.04.2

http://sourceforge.net/projects/dreamstudio/

Ubuntu kalayan aplikasi kreasi multimedia, dina versi 32 atanapi 64bit sareng .iso khusus pikeun Ivy Bridge. Éta ngahijikeun interfaces khusus pikeun Cinelerra atanapi Ardor.

Marengan AvLinux sareng KxStudio, éta mangrupikeun distros anu has sareng sajumlah ageung program anu tos dipasang.

Ringkesna ... urang gaduh Debian / Lxde anu stabil pisan sareng pinuh ku program, Ubuntu / KDE sareng Ubuntu / Unity anu henteu kaetung aranjeunna, sedengkeun di sisi sanésna kami gaduh Ubuntu / XFCE kalayan ngan cekap sareng Ubuntu / Gnome2 pisan pameget stabilitas tapi rada ketinggalan jaman. Tina proyék-proyék anu ayeuna hirup teu seueur rupa-rupa.

Di sisi anu sanésna, ieu Linux sareng sadayana lumaku pikeun distro dasar sareng lingkungan grafis anu urang paling resep, janten hayu urang lirénkeun waktos urang nyarioskeun fragméntasi nalika urang maca éntri anu henteu ngahususkeun nanaon sapertos ieu sareng hayu urang sumping gawe.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

19 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Bryan Rodriguez cenahna

    Abdi hoyong anjeun nyarankeun hiji pikeun arsitéktur i686. Kuring nganggo Fedora sareng kuring hoyong anu rékaman audio.

  2.   alfredo santana cenahna

    Anjeun parantos ngantunkeun Fedora Design Suite.

  3.   Bryan Rodriguez cenahna

    Ieu tiasa dianggo pikeun rékaman audio.

  4.   matias gonua cenahna

    Pos anu saé pisan.

  5.   David gonzalez cenahna

    Ubuntu (sanaos hésé pikeun kuring mikawanohna) gagal langkung ti shotgun pelet akhir-akhir ieu nabrak nalika datang deui pikeun ngagantungkeun gantung sareng kadang ngonci maén flash, Musix lirén, Ubuntu Studio henteu ngantunkeun kuring pisan raos anu saé dina sungut kuring (éta bakal janten masalah coba 13.04 ningali) tapi ngingetan basis x'D, saur Tango Studio henteu jalan saé pikeun kuring komo kirang Dream Studio anu henteu kalebet sora sareng sanés ngalakukeun wifi.
    Singkatna, aib yén aya seueur distribusi sareng sadayana masihan masalah dina hiji sisi atanapi anu sanés, hapunten anu kasebatkeun pikeun komposisi musik teu aya anu ngéléhkeun OSX sareng garageband atanapi anu langkung propésional, Linux ieu pikeun sora éta kiruh (jackd, pulseaudio) milari bank sora anu pantes (anjeun kedah milarian hiji-hiji) jsb
    Kuring miharep kuring henteu kedah deui OSX
    Wasalam

  6.   malaya cenahna

    tulisan anu saé pisan, kuring bakal nambihan distro sapertos puredyne (http://puredyne.org) atanapi dinamis (http://www.dynebolic.org), anu terakhir dumasar kana archLinux tapi teu ngagaduhan propriétik (otorisasi ku FSF 🙂)

  7.   Gayus baltar cenahna

    Kuring terang Dynebolic, masalahna nyaéta aranjeunna henteu ngalaporkeun leres pisan ngeunaan status bungkus sareng éta katingalina rada ketinggalan jaman, janten kuring henteu kantos panasaran sareng éta. Halaman na saé pisan tapi, kanyataanna, aranjeunna nyarios éta dumasar kana Debian. Anjeun kedah ngaunduh sareng uji éta upami dumasar kana ArchLinux ayeuna, éta bakal pikaresepeun. 😀

  8.   Rafa GCG cenahna

    Pos anu saé pisan.
    Hatur nuhun pisan!
    Abdi nonton anjeun!

  9.   Gayus baltar cenahna

    Nuhun Rafa! 😀 Kuring bakal nyobian janten alus !!!!

  10.   John cenahna

    Unduh Dyne: bolic ti GNU, sareng sanaos SETIAP DILARU KASINGKEUN, ENGKA CARI NGADAPKEUN SALAH SATENGEBARU NU BARUAT, JUGA JEUNG NGABANGKEUN SOFTWARE KANGGO NGADIEU RADIO SADAYANA, JEUNG SINTHESIZER, ardor, JAMIN, aICEcAT BROWSER, LANGSUNG ENCRYPTED dina email panuduh browser.

    1.    DwLinuxero cenahna

      Tapi DyneBolic ngagaduhan WindowMaker leres? Naon antar muka saderhana, leres? x?
      Naha Broadcom bakal ngadukung Wifi? Atanapi Brother DCPJ-140w printer? (éta multifungsi)
      Wasalam

  11.   Gayus baltar cenahna

    sareng aya hal-hal dina inkwell ... tapi ogé, sateuacan nempatkeun suku kuring langkung saé nyanggakeun kanggo éntri sanés. xDD

  12.   Leo cenahna

    Ole guevos anjeun, macho !!!!! Pos hébat

  13.   Hayu urang nganggo Linux cenahna

    Haha!

  14.   link batin cenahna

    Hal anu paling anyar anu kuring baca!

    1.    nacho20u cenahna

      Anu paling ayeuna? Musix henteu lirén

  15.   Carlos cenahna

    Sigana mah kuring leungit tango studio versi debian, éta pikeun RC 2, dumasar kana debian wheezy 7.5, éta tiasa dianggo dina laptop kuring, kalayan lingkungan matte-desktop 1.4, sadayana gancang, sadayana cairan sapertos sutra, sareng kuatna ngeunaan Debian

  16.   DwMaquero cenahna

    Serius pisan, MacOSX aya diluhureun sadayana, teu aya masalah sareng sénsor pulsa & jackd sound, anjeun ngan ukur peryogi SATU program sareng sanés 3 pikeun damel sareng Midi (Garageband) bandingkeun sareng Rosegarden anu ngagaduhan antar muka sapertos abad ka tukang , anjeun peryogi Jackd + Qsynth + Rosegarden sareng di luhur kualitas Fluidsynth's SF2 bahkan henteu caket sareng Garageband sareng alat-alatna anu megah, teu aya banyolan, sajabi ti nyeri sirah pikeun nyetél Jackd sareng ngagaduhan audio pulsa, kuring gaduh nyobian ngalakukeun hiji hal dina 2 taun sareng kuring henteu ngagaduhan nanaon tapi nyeri sirah sababna kuring kedah balik deui ka OSX pikeun nyingkahan kedah mésér 6 tabung aspirin sabab kartu sora USB kuring ngaleungit (kalayan sadaya distribusi GNU / Linux) nalika nunda , atanapi jackd ambruk nalika tungtungna mencét CHAOS

    1.    elav cenahna

      Kami satuju, tapi tetep diémut yén Mac, atanapi langkung saéna OSX dikembangkeun pikeun Hardware khusus, sareng sanés pikeun naon waé anu aya di pasar. Hésé pisan pikeun ngajantenkeun sesuatu tiasa dianggo dina sadaya alat anu didamel, utamina nalika sababaraha kali anjeun kedah ngabalikkeun insinyur pikeun terang kumaha jalanna.