Firmware sareng Supir dina Linux: Sakedik ngeunaan 2 konsep ieu

Firmware sareng Supir dina Linux: Sakedik ngeunaan 2 konsep ieu

Firmware sareng Supir dina Linux: Sakedik ngeunaan 2 konsep ieu

Dinten ieu kami bakal ngabahas topik konsép tina «Firmware» sareng «Supir», Kusabab éta 2 konsép penting sabab mangaruhan langsung kana lancar operasi tina sagalana sistem operasi a pakakas ditangtukeun.

Teras we bakal ngajalajah sakedik jero kumaha duanana tiasa dikokolakeun, éta «Firmwares» sareng «Drivers» on Lisénsi / Linux Ubuntu.

Firmware sareng Supir dina Linux: Paréntah pikeun terang Sistem Operasi GNU / Linux

Kusabab, dina tulisan ieu kami moal ngécéskeun rinci ngeunaan naon paréntah paréntah aya gunana atanapi aya hubunganana sareng terang spésifikasi téknis Hardware sareng Software komputersakumaha biasana urang bakal ngantunkeun tautan sababaraha patali tulisan saméméhna janten, upami perlu, saha waé tiasa gampang ngaksésna sareng nambihan titik éta:

Alat komputer diwangun ku alat-alat fisik anu disebatna sacara global hardware, sareng komponenana logis anu disebat perangkat lunak. Aya alat anu ngamungkinkeun ngaidéntifikasi kadua bagéan, boh pikeun terang karakteristik alatna sareng pikeun ngukur kinerja na / atanapi ngadiagnosa kamungkinan kagagalan. Nalika aya kabutuhan pikeun nyungkeun dukungan dina ngarengsekeun masalah, sapertos masang atanapi ngapdet firmware atanapi driver, penting pikeun tiasa nyayogikeun (ngumpulkeun) sadaya inpormasi anu dimungkinkeun sareng diperyogikeun perkawis perangkat keras sareng parangkat lunak anu ngawangun pakakas. Paréntah pikeun terang sistem (ngaidentipikasi perangkat keras sareng sababaraha konfigurasi perangkat lunak)

Tulisan anu aya hubunganana:
Paréntah pikeun terang sistem (ngaidentipikasi perangkat keras sareng sababaraha konfigurasi perangkat lunak)

Tulisan anu aya hubunganana:
3 alat pikeun terang pakakas sistem anjeun
Tulisan anu aya hubunganana:
inxi: skrip pikeun ningali sacara rinci komponén hardware sistem anjeun
Tulisan anu aya hubunganana:
Kumaha carana nimba parameter ti Terminal anu nerapkeun Shell Scripting

Firmware sareng supir: konsép, kamiripan sareng bédana, sareng seueur deui.

Firmware sareng supir: konsép, kamiripan sareng bédana, sareng seueur deui.

Naon ari Firmware?

Numutkeun kana wéb «Definicion.de», un "Firmware" Dijelaskeun salaku:

"Firmware, anu namina ngarujuk kana pamrograman perusahaan, mangrupikeun bagian tina perangkat keras, kusabab éta diintegrasikeun kana éléktronika, tapi éta ogé dianggap salaku bagian tina parangkat lunak sabab dikembangkeun dina basa pamrograman. Bisa dibantah, firmware fungsina salaku sambungan antara instruksi anu datang ka alat ti luar sareng sababaraha rupa éléktronik na." (Ngalegaan inpo)

Sedengkeun, wéb «Sistemas.com» nyatakeun ieu:

"Firmware teras diwangun ku sajumlah instruksi anu berinteraksi sareng komputer, ieu aya dina Maca Maca Ngan (biasana ROM Mémori digunakeun) anu ngamungkinkeun ngontrol sareng mendiagnosa operasi di tingkat Sirkuit Listrik tina alat atanapi interaksi na sareng timna." (Ngalegaan inpo)

Naon Supirna?

Numutkeun kana wéb «conceptodefinicion.de», un "Supir" Dijelaskeun salaku:

"Salah sahiji komponén parangkat lunak, anu dianggo sasarengan sareng sistem operasi sareng pengontrol periferal, pikeun nyayogikeun antarmuka fungsional. Supir (pengendali / manajer) alat mangrupikeun salah sahiji aplikasi anu didesain khusus supados pangguna tiasa ngendalikeun sadaya program anu dipasang dina komputerna, salian ti éta, éta bertanggung jawab ngadamel pakakas anu leres, janten ngemutan salah sahiji potongan anu paling penting dina éta khusus pikeun sedeng operasi alat-alatna." (Ngalegaan inpo)

Sedengkeun, wéb «Sistemas.com» nyatakeun ieu:

"Controller (atanapi, sami sareng na dina basa Inggris, Driver) mangrupikeun alat parangkat lunak anu ngamungkinkeun Sistem Operasi nganggo pinuh tina naon anu aya dina Hardware alat, janten sanés ngan ukur Periferal (nyaéta, Keyboard , Printer atanapi Mouse, tanpa ngabédakeun éta Input Peripheral atanapi Output Peripheral) tapi ogé ka sadaya Alat-alat Sistem anu parantos dibereskeun, sapertos Kartu Video, Kartu Sora atanapi anu sami." (Ngalegaan inpo)

Kamiripan sareng bédana

Tina di luhur urang tiasa nimba sasaruaan sareng bédana ieu

  1. Duanana mangrupikeun parangkat lunak atanapi alat anu dianggo pikeun ngaoperasikeun alat (pakakas internal atanapi éksternal pakakas).
  2. Kami bakal salawasna mendakan firmware anu parantos dipasang dina unggal alat sareng dina modul mémori nyalira, sedengkeun supir dipasang sareng sok dianggo dina Hard Drive sareng Sistem Operasi anu alatna bakal dijalankeun.
  3. Firmware mangrupikeun tingkat paling handap tina parangkat lunak anu tiasa berinteraksi sareng hardware, sedengkeun Supir ngagambarkeun tingkat pagawéan anu langkung luhur.
  4. Duanana penting pisan sareng diperyogikeun, sabab Supir anu leres sareng dipasang leres ngajantenkeun operasi anu leres tina alat dina komputer atanapi alat kontrol, bari firmware mastikeun konfigurasi dasar sareng awal, mimiti na anu leres sareng online pikeun masing-masing alat.
  5. Firmware biasana rumit pisan pikeun ngapdet, sedengkeun Supir biasana gampang dipasang sareng dimutahirkeun, sacara manual sareng otomatis.

Manajemén Firmwares sareng Supir dina GNU / Linux

Sakali inpormasi ti ngadamel, model, pabrik sareng spésifikasi téknis dina alat, ngalangkungan dokuméntasi, aplikasi atanapi paréntah terminal. Éta ngan ukur bakal leungit dina kasus "Supir", terang paket mana anu ngandung supir anu leres. Peryogi dicatet yén seueur bungkus tina "Supir" aranjeunna mawa kecap ku ngaran "Firmware".

Ogé, contona, dina GNU / Distros Linux dumasarkeun kana Debian / Ubuntu, anjeun tiasa terang paket mana anu ngandung driver khusus anu nganggo parentah "Apt" atanapi "apt", sapertos anu ditingali di handap ieu:

sudo apt list *firmware*
sudo apt list *driver*
sudo apt search marcaproducto*
sudo aptitude search nombrefabricante* | grep nombrefabricante

Sedengkeun, pikeun manajemén "Firmwares" pilihan anu paling gampang nyaéta ngagunakeun aplikasi anu disebat "Pembaruan firmware" atawa ngan "LVFS". Aplikasi ieu ogé dikenal ku nami lengkepna, "Jasa Firmware Vendor Linux", Éta dasarna:

"Alat CLI sareng GUI anu dianggo ngalangkungan jasa (daemon) anu nyambung kana halaman wéb "Linux Vendor Firmware Service" sareng sanggup ngadeteksi, ngaunduh sareng ngamutahirkeun firmware anu diperyogikeun pikeun alat anu dikenal."

Pikeun kasus praktis kami, kuring parantos dipasang dina sistem operasi dipaké, disebut MilagrOS (Respin dumasar kana MX Linux) nuturkeun tindakan sareng paréntah paréntah ieu:

  • Masang Repository PPA Star Labs: Nambahkeun URL ieu kana file «sumber.daptar»

«deb http://ppa.launchpad.net/starlabs/ppa/ubuntu bionic main»

  • Teras ngajalankeun paréntah paréntah ieu:
sudo apt-key adv --keyserver keyserver.ubuntu.com --recv-keys 17A20BAF70BEC3904545ACFF8F21C26C794386E3
sudo apt-key adv --keyserver keyserver.ubuntu.com --recv-keys 499E6345B743746B
sudo apt update
sudo apt install fwupd fwupd-gui
  • Ngajalankeun aplikasi liwat Menu Aplikasi dina nami «Update Firmware»

Firmware sareng Supir: Linux Vendor Firmware Service (LVFS)

Kanggo langkung seueur inpormasi ngeunaan panggunaanna ku antar muka grafis atanapi paréntah terminal anjeun tiasa nganjang kana website resmi, sareng situsna GitHub y LaunchPad.

Gambar umum pikeun kasimpulan artikel

kacindekan

Kami arepkeun ieu "gunana tulisan saeutik" dina konsép «Firmware y Drivers», anu biasana dua titik penting dina Informatika, Kusabab aranjeunna langsung mangaruhan lancar operasi tina sagalana sistem operasi leuwih a pakakas ditangtukeun; dipikaresep pisan sareng kagunaan, pikeun sadayana «Comunidad de Software Libre y Código Abierto» sareng kontribusi hébat kana difusi ékosistem aplikasi éndah, gigantic sareng ngembang tina «GNU/Linux».

Kanggo ayeuna, upami anjeun resep ieu publicación, Tong eureun bagikeun sareng anu sanésna, dina halaman wéb anu anjeun pikaresep, saluran, grup atanapi komunitas jaringan sosial atanapi sistem olahtalatah, langkung saé gratis, kabuka sareng / atanapi langkung aman sabab telegramtandaMastodon atanapi anu sanésna tina Fediverse, langkung saé.

Sareng émut kanggo nganjang halaman bumi kami di «TiLinux» pikeun ngajalajah langkung seueur berita, ogé ngiluan saluran resmi kami tina Telegram ti DesdeLinuxSedengkeun, pikeun langkung seueur inpormasi, anjeun tiasa sumping waé Perpustakaan online Como OpenLibra y JedIT, pikeun ngaksés sareng maca buku digital (PDFs) ngeunaan topik ieu atanapi anu sanés.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.