Systemd lawan Sysvinit. Sareng Systemd-shim?

Systemd lawan Sysvinit. Sareng Systemd-shim?

Systemd lawan SysVinit. Sareng Systemd-shim?

Systemd ayeuna mangrupikeun standar anu paling sering dianggo pikeun "Kernel Boot Systems" (Init) anu tiasa dihontal dina lingkungan Unix, sapertos Linux. Éta didamel sababaraha taun ka pengker ku Lennart Poettering (utamina) gigireun Kay tabungan (tilas Red Hat). Ayeuna ngagaduhan Lisénsi LGPL 2.1 (kalayan pengecualian anu dilisénsikeun dina GPL2). Sanaos aya alternatif anu sanés, sapertos kuno sareng tradisionalis SysVinit sareng Upstart, aya ogé alternatif anyar anu nuju dilakukeun sapertos Systemd-shim.

Kitu ogé anu paling sering dianggo, Systemd ogé mangrupikeun kontroversial sareng kadang-kadang dibenci ku bagian penting tina pangguna, anu condong nolak kompleksitasna sareng dominasi atanapi kontrol anu kaleuleuwihan kana fungsi Distros na. Kusabab kitu, alternatif anu lami atanapi modéren masih ngagedéan di séktor lega Komunitas GNU / Linux.

Systemd versus Sysvinit: Sistem sareng Administrator Layanan

Ayeuna Systemd salaku proyék Perangkat Lunak Gratis diayakeun di GitHub sareng ngagaduhan dokuméntasi anu cekap dina halaman wéb «freedesktop.org". Sareng sanaos kanyataanna dina waktos anu sanés kami parantos nyarios sacara éksténsif ngeunaan Systemd dina blog, contona, dina tulisan anu disebut «Sistem DemystifyingD« ti pangarang "Usemoslinux"Dinten ieu kami ngaharepkeun dilegaan sakedik deui ku ngabandingkeun aspek-aspek tina alternatip ayeuna.

Systemd lawan Sysvinit: Systemd

Naon Systemd?

Systemd mangrupikeun Sistem sareng Layanan Administrator pikeun Sistem basis Linux. Tapi, sacara langkung lega, éta ogé tiasa dijelaskeun salaku sakumpulan blok wangunan dasar pikeun Sistem Linux, sabab éta nyayogikeun «Administrator Sistem sareng Jasa » anu ngalir salaku prosés (PID 1) sareng ngamimitian sésana sistem.

Systemd nyayogikeun kamampuan paralelisasi dinamis, ngagunakeun "sockets" sareng "activation D-Bus" kanggo ngamimitian jasa. Salaku tambahan, éta nawiskeun "awal" Atas pamundut daemon, éta ngalacak prosés anu ngagunakeun kelompok kontrol Linux, ngatur titik-titik sareng mobil, sareng ngalaksanakeun kendali jasa dumasarkeun kana katergantungan transaksional logis.

Akhirna, sareng khususna, tiasa ditambihkeun Systemd cocog sareng skrip ngamimitian SysV sareng LSB sareng dugi ka ayeuna damel salaku suksés ngagentos SysVinit dina seueur GNU / Linux Distros., henteu paduli kana kritik anu sah atanapi koméntar négatip ngeunaan éta.

Sareng kalebet daemon pendaptaran, utiliti pikeun ngendalikeun setélan sistem dasar sapertos hostname, tanggal, lokal, simpen daptar pangguna anu lebet sareng wadah sareng mesin virtual anu ngajalankeun, akun sistem, diréktori sareng setelan runtime sareng daemon pikeun ngatur konfigurasi jaringan saderhana, sinkronisasi waktos jaringan, neraskeun rékaman sareng résolusi nami.

Diantara hal-hal sanésna, anu diklasifikasikeunana beurat, rumit sareng posesip dina Distros tempat dilaksanakeun, sanaos nyugemakeun tujuanana pikeun nyiptakeunana. Sakantenan Distro anu kawéntar DEBIAN, indung seueur GNU / Linux Distros sanés, parantos ngalaksanakeunana pikeun sababaraha waktos, anu parantos nyumbang kana masifisasi na.

Systemd lawan Sysvinit: Sysvinit

Naon SysVinit?

SysVinit mangrupikeun salah sahiji anu pangkolotna sareng ayeuna Administrator sistem sareng jasa pikeun sistem basis Linux. Masih seueur dianggo dina seueur GNU / Distros Linux tina lintasan, sareng anu énggal, sapertos Devuan.

Tina SysVinit salaku program ieu tiasa disorot:

«Ieu mangrupikeun prosés anu munggaran pikeun ngajalankeun saatos kernel dieusian sareng anu ngolah sadaya prosés anu sanés, éta dijalankeun salaku daemon init sareng biasana ngagaduhan PID 1. Éta nyayogikeun prosés standar pikeun ngendalikeun program mana anu diluncurkeun atanapi lirén dina tangtu tingkat kinerja ”. Numutkeun kana Ex-Debian.org Wiki

Teu kawas "Init" (Administrator sistem sareng jasa awal sistem Unix), anu ngamimitian jasa nganggo skrip tunggal anu disebat "/ Etc / rc", SysVinit ngamimitian ngagunakeun skéma diréktori di "/Etc/rc.d/" anu ngandung skrip ngamimitian / eureun tina jasa anu béda.

Sareng dina tingkat rangkep sareng fungsi, SysVinit ngandung program pikeun ngendalikeun ngamimitian, palaksanaan sareng unduh sadaya program sanés. Ieu kalebet: halt, init, killall5, terakhir, lastb, mesg, pidof, poweroff, reboot, runlevel, shutdown, sulogin, telinit, utmpdump, sareng tembok. Inpormasi penting pikeun anu hoyong dipasang sareng dianggo SysVinit.

Dugi ka ayeuna, gelut antara Systemd y SysVinit parantos tangguh, sareng pantes dibandingkeun sareng éta WhatsApp y telegram. Sareng nalika leres yén terhormat SysVinit ngagaduhan cacat atanapi batasan (gumantung kana sudut pandang unggal jalma), anu panginten tiasa direngsekeun ku sababaraha cara, para pendukung Systemd sering kandel negeskeun éta Systemd ayeuna anu pangsaéna pikeun sadayana Administrator sistem sareng jasa awal sistem Unix ayeuna.

Tina kanyataan éta, sareng tina perjuangan éta lahir Kampanye «Freedom Freedom» (IF) dirancang pikeun ngabantah argumen éta. Kabebasan Mimiti nyobian mulangkeun pendekatan séhat pikeun PID1, salah sahiji anu ngahargaan kaberagaman sareng kabébasan pilihan. Upami anjeun hoyong inpormasi lengkep, anjeun tiasa kéngingkeunana ku ngadatangan tautan ieu: Kampanye «Freedom Freedom» (IF), inpormasi sapertos di Distros GNU / Linux anu nganggo alternatif pikeun Systemd.

Systemd lawan Sysvinit: Systemd-shim

Naon Systemd-shim?

Panungtung tapi teu saeutik, urang pendak alternatif éndah pikeun Systemd-shim. Anu numutkeun halaman parsél DEBIAN mangrupikeun paket anu:

"Niru fungsi Systemd anu diperyogikeun pikeun ngajalankeun pembantu sistemd tanpa nganggo jasa init."

Ngartos naon anu sanggup "Systemd-shim" atanapi kumaha jalanna, pikaresepeun pikeun ningali éta dina prakték dina Distro anu paling nguntungkeun, nyaéta, MX-Linux. Anu numutkeun ka panyiptana sorangan nyaéta yén MX-Linux ngagaduhan ciri anu unik:

"Nawiskeun pangguna kamampuan pikeun milih antara Systemd sareng SysVinit dina sistem anu dipasang. Kombinasi gaib dimungkinkeun ku pakét anu disebut Systemd-shim. Nanging, pangwangunan dina systemd-shim dieureunkeun sababaraha waktos ka pengker, sareng DEBIAN nembé ngaluarkeun bungkusna ti repositori Buster. Kami ngartos yén kaayaan systemd-shim ayeuna henteu tiasa dianggo leres kalayan versi Systemd dina DEBIAN Buster, janten kami ngajajah pilihan kanggo masa depan MX. Pikeun tujuan éta, hiji hal anu urang hoyong ngajajah nyaéta kamungkinan neraskeun pamekaran systemd-shim (sareng patokan systemd anu mana waé anu diperyogikeun pikeun sistemd-shim supados tiasa dianggo leres).

Systemd-shim parantos masihan hasil anu saé pikeun MX-Linux, anu sajaba ti fungsionalitas anu hadé ogé kaunggulan Distro, MX-Linux anu paling luhur dina Distrowatch sareng ngagaduhan rencana ka payun pikeun teras nganggo Sistem-shim dina versi anyar MX-Linux 19 geuwat diluncurkeun dumasar kana DEBIAN 10 (Buster).

Kuring pribadi nyarankeun MX-Linux 18.X sareng Systemd-shim, sabab éta lampu gancang sareng fungsi pisan. Sareng dina hal anu khusus mah éta ngamungkinkeun kuring ngadamel Distro nyalira dumasar kana éta, anu kuring disebat: MilagrOS GNU / Linux.

Systemd lawan Sysvinit: Paréntah sareng Pilihan

Pilihan séjén?

Dina kasimpulan, kalebet anu disebatkeun, urang ngagaduhan alternatif anu ayeuna pikeun «Administrator Sistem sareng Jasa pikeun Sistem »(sistem init) pikeun Linux a:

  • openrc
  • runit
  • s6
  • tukang ngangon
  • sinit
  • systemd
  • systemd-shim
  • sysvinit

Systemd lawan Sysvinit: MX-Linux kalayan Systemd-shim

kacindekan

Kuring miharep tulisan ieu pisan mangpaat pikeun anjeun, dina hal terang sakedik langkung seueur ngeunaan masing-masing Mimitina disebatkeun, sareng dina gilirannana ngabantosan aranjeunna pikeun milih GNU / Linux Distro kalayan «tangtuAdministrator sistem sareng jasa pikeun Sistem ». Sareng halatanapi terakhir, pikeun aranjeunna anu langkung condong kana panggunaan Systemd, Kuring nyarankeun maca tautan ieu: Mitos hébat tina Systemd.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

5 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   luix cenahna

    systemd ngabandungan !!!!!!!

  2.   01101001b cenahna

    Tulisan anu saé pisan! Hatur nuhun!
    Tangtosna, tanpa hoyong mundur, aranjeunna kakurangan paneros, sabab kasalahan éjahan ngarusak tulisan: séktor "kasar" (ku séktor ageung); anu "a" nyumbang (ku "parantos nyumbang"), sareng sajabana.

  3.   Pasang Masang Linux cenahna

    Hatur nuhun parantos maca tulisan sareng koméntar anjeun. Sareng kami parantos ngalereskeun gag gramatikal anu anjeun perhatoskeun. Salam, anu maca!

  4.   salah sahiji sababaraha cenahna

    Abdi ayeuna mangrupikeun pangguna Arch anu lami tapi kuring capé kana omong kosong sistemd sareng carita na deui.

    Kuring resep ka dunya Arch jadi ayeuna-ayeuna kuring nyobian Artix sareng OpenRC dina komputer pribadi kuring sareng pikeun waktos éta sampurna, upami kuring henteu mendakan naon-naon anu anéh kuring bakal ninggalkeun Arch sareng angkat ka Artix.

  5.   Pasang Masang Linux cenahna

    Alus teuing! Kami arepkeun anjeun tiasa hijrah ka Distro anu pikaresepeun. Hatur nuhun kana koméntar anjeun.

bool (leres)