Tohan dina sumber terbuka hartosna nyerah monopoli dina eksploitasi komérsial

Drew DeVault mangrupikeun insinyur perangkat lunak anu nyerat, ngajaga sareng nyumbang kana proyék gratis sareng sumber terbuka, utamina damel di Wayland (wlroots & sway), SourceHut, aerc, Alpine Linux, jsb.

Y Saatos parobihan dina lisénsi Elasticsearch, anjeunna henteu lirén nunjukkeun amarahna sareng dina blogna anjeunna nyebatkeun posisina ngeunaan parobihan lisénsi di Elasticsearch.

"Elasticsearch dipimilik ku 1.573 kontributor, anu nahan hak cipta na sareng ngagaduhan lisénsi Elastic pikeun ngadistribusikaeun padamelanna tanpa watesan. Ieu mangrupikeun celah Elastic anu dieksploitasi nalika mutuskeun yén Elasticsearch moal janten sumber terbuka, lolong anu aranjeunna lebetkeun kalayan tujuan anu sami ti mimiti. Nalika maca iklanna, entong dibobodo ku bahasa nyasabna: Elastis henteu kabuka deui sareng gerakan ngalawan sumber terbuka. Ieu sanés ngalih ka "buka dua kali." Ciduh elastis dina nyanghareupan masing-masing 1.573 panyokong sareng saha waé anu masihan Elastis kapercayaan, kasatiaan sareng pangiuhanana. Ieu mangrupikeun léngkah anu turun ka tingkat Oracle.

"Seueur pangdeudeul ieu aya sabab yakin kana sumber terbuka. Malah anu padamel Elastis sapertos karyawanna, anu hak cipta anu dicandak ti dununganana, damel didinya sabab yakin kana sumber terbuka. Kuring sering naros "kumaha kuring tiasa mayar damel di sumber terbuka", sareng salah sahiji jawaban kuring nyaéta nyarankeun padamelan di perusahaan sapertos Elastic. Jalma-jalma ningali ka perusahaan ieu kusabab aranjeunna hoyong aub dina sumber terbuka.

"Kuring miharep sadayana anu maca émut ieu salaku hiji deui pelajaran ngeunaan seni anu henteu pernah nandatanganan Kontributor Lisensi Kontributor (CLA). Open source nyaéta perusahaan komunitas. Mangrupikeun komitmen pikeun ngadaptar padamelan anjeun dina waktos umum sareng ngamungkinkeun masarakat nguntungkeun sacara koléktif, bahkan sacara finansial. Seueur jalma parantos ngawangun karir sareng bisnis di luar Elasticsearch, bebas tina Elastic, sareng ngagaduhan hak pikeun ngalakukeunana dina kontrak sosial sumber terbuka. Kaasup Amazon.

"Éta sanés milik anjeun. Sadayana gaduhna. Ieu sababna sumber terbuka berharga. Upami anjeun hoyong maén di tempat kaulinan FOSS, anjeun kedah nuturkeun aturan. Upami éta henteu dipikaresep ku anjeun, maka anjeun henteu resep kana perangkat lunak gratis. Anjeun bébas ngadistribusikaeun parangkat lunak kumaha ogé anu anjeun pikahoyong, bahkan dina istilah lisénsi propriétari atanapi sumber terbuka. Tapi upami anjeun milih ngajantenkeun perangkat lunak gratis, éta hartosna aya sasuatu sareng anjeun ngagaduhan kawajiban moral pikeun ngahormat éta. "

Saatos terbitan éta, Drew DeVault nyerat tulisan anu kadua dinten énjingna anu judulna "Tohan dina sumber terbuka hartosna nyerah monopoli dina eksploitasi komérsial."

Dina tulisan éta nyebatkeun yén partisipasi dina sumber terbuka meryogikeun anjeun "nolak monopoli anjeun dina eksploitasi komérsial."

Ieu mangrupikeun titik anu saé perkawis parangkat lunak sumber bébas sareng kabuka anu sigana ngakibatkeun seueur perusahaan pikeun merjuangkeun pamahaman filosofi perangkat lunak gratis, sareng pantes ditujukeun nyalira.

Éta parantos kabukti dina taun-taun ayeuna yén parangkat lunak gratis parantos kéngingkeun dunya software. Hiji kanyataan anu anjeun kedah tarima nyaéta anjeun moal tiasa memonopoli poténsi komérsial perangkat lunak sumber bébas sareng open source.

"Istilah" open source "ditampi sacara lega sakumaha ditetepkeun ku definisi open source, sareng sarat anu munggaran nyaéta:

»[Syarat Distribusi Parangkat Lunak Gratis] henteu kedah nyegah pihak anu mana waé pikeun ngajual atanapi masihan perangkat lunak salaku bagian tina distribusi parangkat lunak agrégat anu ngandung program tina sababaraha sumber anu béda. Lisénsi henteu ngabutuhkeun royalti atanapi biaya sanés pikeun dijual sapertos kitu.

"Ieu ngalangkungan 'OSS' dina 'FOSS'. "F" singkatan tina "gratis" sareng ditutupan ku sumber ieu ti Free Software Foundation:

"[Program mangrupikeun perangkat lunak gratis upami pangguna program] bébas ngajalankeun program sakumaha anu dipikahoyong, pikeun tujuan naon, [… sareng…] ngadistribusikaeun deui salinan."

Sajaba ti éta, netelakeun aspek komérsial kabébasan ieu sacara jelas:

«Parangkat lunak gratis sanés hartosna non-komersial. Program gratis kedah sayogi pikeun panggunaan komérsial, pamekaran komérsial, sareng distribusi komérsial. Kuring masih gaduh kabébasan pikeun nyalin sareng ngarobih parangkat lunak éta, [sareng] ngajual salinan. "

sumber: https://drewdevault.com


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

3 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   henteu cenahna

    Tohan dina sumber terbuka nyaéta kakita de la vaquita. Kusabab tétéla hanjakalna, ngan ku sumber terbuka, anjeun bahkan henteu ngiringan sudut, sabab anjeun peryogi supir proprietari pikeun Wi-Fi tina komputer atanapi laptop anjeun, langkung ti anu sanés, sabab upami henteu, wifi na , kaseueuran wifis mangrupikeun supir propriétari. Coba masang distro roll gratis gratis sapertos trisquel sareng tingali masalah anu anjeun ngagaduhan ku wifi sareng seueur hal-hal sanés. Upami anjeun nganggo nvidia, supir proprietari nyaéta c * jones sareng bahkan jawa langkung saé pikeun oracle, éta cara na daptar panjang. Janten tarohan anu aman sareng épéktip nyaéta arus, kanyataanna, hartosna mah kombinasi pribadi sareng gratis, sabab éta bakal ku bal sareng anu sanésna pilem bohong sareng India.

  2.   Stendall cenahna

    Ieu kajadian ku naon anu kajadian.
    Jalma siga anu gaduh alergi pikeun lisénsi sapertos gnu gpl 2 sareng dina praktékna nunjukkeun yén aranjeunna penting upami urang henteu hoyong padamelan seueur dipaling ku perusahaan atanapi jalma anu teu sopan.
    Salaku geek sakumaha Stallman meureun, dina waktos tungtungna tungtungna ngabuktikeun anjeunna leres dina sagala hal.

  3.   H2OGI cenahna

    Kuring bérés maca 2 koméntar sareng panon kuring getihan, henteu ngan ukur tina cara nyeratna tapi ogé tina élmuna. Abdi badé balik deui ka SD, bisa jadi aranjeunna ngajar kuring kumaha pamahaman sareng nyerat ayeuna sapertos XDDD