Vim sareng Emacs: Sadayana Tenang Di payun

diantara nu perang suci Anu paling legendaris anu kami sadar nyaéta perang panerbit. Vi / Vim ngalawan Emacs. Ieu khususna pikaresepeun sabab duanana software gratis sareng kamampuan anu luhur pisan.

Ieu balik mangtaun-taun. Emacs dikembangkeun ku Richard Stallman dina taun 35an, dileupaskeun sakitar 1991 taun ka pengker. Vi sakitar umur anu sami, diciptakeun ku Bill Joy. Vim, di sisi anu sanésna, nembé langkung énggal sareng timbul tina kabutuhan Bram Moolenar nyiptakeun klon Vi pikeun Amiga di XNUMX.

Kumaha retro! Penerbit ti jaman batu, nalika hirup saderhana. Sareng urang teraskeun nganggo éta sabab éta mekar sareng adaptasi sareng jaman. Vim sareng Emacs nganggo antar muka modéren dina GTK, aranjeunna gaduh basa perpanjangan nyalira, manajer paket; diantara hal-hal sanés anu nempatkeunana diantara éditor moderen.

Naon anu kuring dianggo pikeun aranjeunna?

Hayu urang nempatkeun kaayaan anu lengkep hipotetis. A Gúgol mangrupikeun kecap matématika anu ngahartikeun kecap anu dituturkeun ku saratus enol. Kumaha urang nyeratna dina éditor téks?

Solusi munggaran anu aya dina pikiran anjeun nyaéta ngetik hiji sareng pencét tombol 0 dugi ka kolom counter diatur kuring janten 101, sabab 101 karakter kedah ngukur ungkapan ieu. Kami nganggap yén urang ngédit ieu dina éditor téks anu kompeten, anu ngagaduhan palang status pikeun nembongkeun ieu hal.

Ayeuna, kuring tiasa mikirkeun leyuran anu langkung saderhana:

i1 ESC 100a0 ESC

Tangtosna solusi ieu meryogikeun Vim, atanapi sahenteuna Vi. Anjeunna parentah éta rada saderhana, sareng saolah-olah urang nyarios ka Vim: Janten dina modeu normal, lebetkeun 1 sareng mulih kana modeu normal. Ayeuna lebetkeun saatos kursor saratus kali 0 sareng mulih kana modeu normal. Vim bakal ngalaksanakeun urutan kami tanpa patarosan.

Kompléksitas

Solusi ieu kadéngéna rumit pisan, sareng kuring meunang. Mimiti, sabab urang nuju konsép a editor modél. Tapi aya kasus dimana éta langkung saé tibatan sigana.

Hayu urang nyebutkeun urang gaduh daptar balanja. Kami badé angkat ka toko sareng kami hoyong nyerat naon anu bakal kami bawa. Émut yén éta mangrupikeun hal anu hipotetis, teu aya anu kedah nyandak komputerna ka toko kanggo milarian tuang. Pokokna, ieu daptar kami:

1 cau 4 apel 2 kilo gula 1 liter cai

 

Éta daptar balanja anu saderhana pisan. Tapi urang badé ngadamel sababaraha pangaturan. Mimiti, kuring mikir sababaraha deui cau moal goréng. Kusabab urang resep estetika, urang bakal ngarobih aksara leutik dina apel pikeun ninggalkeun dirina salaku cau sareng urang bakal ngagentos nami-nami unit ku singkatanana.

Janten hayu urang mimitian. Kusabab kami hoyong cadangan daptar aslina, kami ngadamel salinan 4yy sareng urang témpél di handap ieu ku p. Pencét Ctrl-a sababaraha kali pikeun nambahan jumlah cau sareng ngalih kana tungtung kecap salajengna ku e. Urang turun ka garis kadua, urang ngalakukeun a Fm pikeun nepi ka kecap apel teras pencét ~ (AltGr-4 dina keyboard kuring) sahingga hurup na janten édisi aksara na. Urang ngadamel a j turun ka garis salajengna sareng urang muncul dina k tina kilo jeung b. Urang kaluar tina modeu normal ku ngetik cw sareng nyerat kecap gaganti pikeun kilo, anu bakal janten kg. Kami pencét ESC, balik kana modeu normal sareng deui j pikeun ngalakukeun hal anu sami sareng Sastra. Siap. Ieu sapertos daptar urang ayeuna.

3 Pisang 4 Apel 2 kg gula 1 L cai

Kakuatan éta

Hayu urang nyimpulkeun tindakan sateuacanna dina ieu:

4yy p p 2Ctrl-A e Fm ~ jb cw kg ESC jb cw L ESC

Kuring parantos ngahargaan sababaraha rohangan supados tiasa kahartos, tapi biasana henteu dilakukeun. Urutan robot ieu ngajantenkeun urang seueur mikirkeun kagunaanana. Tapi pastina langkung gancang pikeun ngalakukeun ieu tibatan ngalih sareng mouse, pilih, salin, témpél, hapus sareng sajabina.

Éditor salami Vim atanapi Emacs tiasa ngalakukeun hal-hal sapertos kieu sabab parantos dimekarkeun mangtaun-taun sareng ideu anu jelas pisan ngeunaan kumaha carana ngalakukeun hiji hal.

Kurva diajar

Leres, aranjeunna lungkawing. Tapi éta anu inisiatip sapertos Krim pikeun, anu nyayogikeun lingkungan Vim anu lengkep siap-langsung diluar kotak bari henteu kedah bajoang sareng modeu éta, sareng guru-mode, perpanjangan Emacs anu - sakumaha anu kuring terang - ngabantuan para pemula.

Guru-mode mangrupikeun bagian tina Emacs Prelude, kumpulan perpanjangan naon matak ngamudahkeun pikeun anjeun upami anjeun hoyong diajar.

Papanjangan

Kusabab éta éditor langkung nyebar tibatan réa editor modéren sareng gaduh basa perpanjangan nyalira, anjeun tiasa mendakan téma warna, plugin sareng seueur deui. Aya hal anu pikaresepeun sapertos kitu:

Sigana mah langkung gampang (atanapi langkung pikaresepeun) pikeun program ekstensi di Emacs Lisp tibatan di VimScript. Maksad abdi, éta basa fungsional anu diinterpretasi ku kernel anu didamel pikeun éta, ngalawan basa imperatif anu didamel pikeun ngonpigurasi sareng ngalegaan.

kacindekan

Tingali! Éta hargana teu nanaon, kaduana perangkat lunak gratis disebarkeun gratis. Éta kedah aya dina Repository sadaya distribusi anu dipikaterang ku manusa bahkan tiasa dipendakan dina sistem propriétari malefic. Teu langkung seueur anu naroskeun.

Sareng pamustunganana, upami anjeun reuwas naha kuring nempatkeun éméh Emacs dina judul tibatan y, éta kusabab éta sora langkung saé pikeun kuring. Sapertos sapertos / í-macs /. Kuring tiasa ngahemat masalah éjahan nyalira ku ngarobih posisi, tapi kuring resep pisan Vim ngalaksanakeun éta to


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

27 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Root87 cenahna

    Kuring ngan ukur nganggo nano sareng ngan ukur pikeun ngédit sababaraha file 0.0

    1.    anti cenahna

      Ieu seuseueurna argumen pikeun ngagunakeunana. Kuring ningali seueur jalma resep henteu nyobian aranjeunna, sareng kuring mimiti nyerat hiji hal pikeun ngadorong aranjeunna. Éta pisan.

      (Abdi terang éta barang lemah)

      1.    Damian rivera cenahna

        Éta henteu males pisan, emacs sareng vim mangrupikeun éditor téks anu hadé, kuring langkung resep (vim) tibatan IDE

        Wasalam

        1.    anti cenahna

          Hatur nuhun. Ayeuna kuring mikir ngeunaan éta, sigana kuring ngahaja masihan scoop. 'Distribusi' anu kuring sebatkeun siga anu anyar dileupaskeun ayeuna.

    2.    KZKG ^ Gaara cenahna

      ahahaha kajadian na mah sami, sareng nano mah kantun 😀

  2.   eolander cenahna

    Nya, nembé kuring peryogi ngédit file ku telnet dina aksés-point sareng dd-wrt sareng kuring kedah émut vi.

  3.   msx cenahna

    1. " aya perang penerbit. »
    Kasalahan!
    Vim mangrupikeun éditor, Emacs mangrupikeun collider hadron anu siap dianggo dina komputer anjeun, anjeun terang!

    2. Ngagunakeun Krim (ajjj) atanapi naon waé "pembantunya" kanggo Vim atanapi Emacs sami sareng masang Manjaro sareng pura-pura anjeun masang sareng nganggo Arch - kalayan kamungkinan peringatan yén pembantuna henteu ngarobih hakekat Vim atanapi Emacs sareng Manjaro nyaéta Manjaro tapi henteu Arch.

    Upami anjeun leres-leres hoyongkeun sareng Emacs aya sababaraha situs anu hadé:
    http://emacsrocks.com/
    http://www.masteringemacs.org/
    http://batsov.com/prelude/
    http://lisperati.com/casting.html

    1.    anti cenahna

      Emacs mangrupikeun juru basa Lisp anu ngagaduhan fitur tambahan kanggo ngédit téks.
      Krim tiasa janten naon waé anu anjeun pikahoyong, tapi éta aya janten anu ngamimitian henteu langsung nabrak témbok modal edit.
      Emacs rada gampang mimitina, sabab sumuhun éta nyerat ka anu munggaran

  4.   Annubis cenahna

    [modeu falmewar ON]

    Emacs, sistem operasi anu 35 taun engké masih teu gaduh éditor téks anu saé 😛

  5.   xykyz cenahna

    "Vim sareng Emacs". Éta "e" dina judul (sareng tempat dina téks) disalahgunakeun ...

    1.    xykyz cenahna

      Sareng omonganana, kuring nganggo vim pikeun sadayana anu parantos. Kuring mimiti nganggo taun ka tukang sareng ayeuna janten penting pisan pikeun kuring. Éta ogé ngagaduhan kaunggulan yén vi tos kapasang dina sadayana (atanapi sahenteuna ampir sadayana), anu ampir sami dina pananganan, janten terang kumaha ngagunakeunana anjeun tiasa ngédit file dina distribusi naon waé, naha éta ngagaduhan X11 atanapi henteu.

      Kuring parantos nyobian Emacs, tapi katingalina kombinasi keyboard teu nyaman janten kuring fokus kana Vim

    2.    anti cenahna

      Anjeunna parantos ngajelaskeun ka handap. Pikeun kuring naon anu kedah dianggo e sabab kalimahna siga kitu / vim sareng i-macs /, niténan yén y ngarobih kana e nalika kecap salajengna dimimitian ku sora i.
      Nanging, éta langkung elegan pikeun nempatkeun éta mundur sareng nyingkahan masalah, tapi ékspérimén sakedik henteu nganyenyeri saha waé.

      1.    xykyz cenahna

        Oke, kuring henteu wasa maca sadayana tulisan kusabab kurangna waktos haha.

        Masih salah éjahanana waé, sakumaha sorana langkung saé.

        1.    anti cenahna

          Teu kunanaon. Henteu langkung ti éta anéh dikritik tanpa bérés maca.
          Kuring miharep anjeun tiasa hapunten kakurangan ieu. Sigana mah dina resensi éta aranjeunna lulus ogé, janten aranjeunna kedah satuju sareng kuring, tapi sababaraha rujukan ti RAE pikeun kecap asing kedah ditinjau. Ieu henteu tiasa ditarjamahkeun.

          1.    xykyz cenahna

            Leres, kuring henteu bérés, kuring ngaku kasalahan, tapi kuring henteu gaduh waktos akhir-akhir ieu sareng kuring henteu tiasa caket sapertos anu dipikahoyong. Nyatana, anéh pisan yén tungtungna mah tiasa aya di dieu pikeun sababaraha waktos ayeuna.

            Sedengkeun pikeun kecap asing, kecap panyambung 'sareng' sanés kecap asing, sanaon émacs na. Tina naon anu kuring paham (anu kuring ogé henteu ngagaduhan waktos pikeun verifikasi ayeuna) emacs kedah maca emacs, henteu paduli kumaha urang maca dina basa Inggris. Upami teu kitu bakal hésé pikeun nerapkeun aturan éjahan, sabab upami anjeun nyarios basa Spanyol anjeun henteu kedah nyarios basa Inggris atanapi Jerman, sareng kusabab éta anjeun henteu kedah terang kumaha kecap-kecap éta diucapkeun dina basa-basa éta.

            Pokokna, éta sanés kritik, ngan ukur koméntar sareng kuring béjakeun ti anjeun ayeuna kuring resep pisan kana tulisan anjeun 😉

        2.    anti cenahna

          Hatur nuhun. Eupan balik sareng kritik konstruktif ngalayanan urang sadayana.

  6.   diazepam cenahna

    Kuring henteu resep ngagunakeunana tapi, dina kursus Pemrograman Fungsional Canggih, anjeun kedah ngadamel editor Vim-type, tapi dina haskell.

  7.   Tyo100 cenahna

    Kuring resep vi atanapi vim sabab éta anu paling universal kusabab éta sami dianggo dina OS naon waé sareng sadayana * nix kalebet na sareng sadayana hartosna kuring sadayana ti GNU / Linux, HP-UX, Solaris, AIX, BSD kana versi pondok tina Linux. sakumaha dd-wrt.

  8.   Abimael martell cenahna

    Kuring program 100% sareng VIM (Ruby, PHP, Javascript, Coffescript, CSS, sareng seueur deui)
    ieu mangrupikeun distribusi pikeun programer ruby, éta lengkep pisan sareng ngagaduhan seueur hal anu berguna, salam (https://github.com/carlhuda/janus)

    1.    Damian rivera cenahna

      Ieu anu kuring carioskeun (di luhur) Kuring nganggo vim pikeun mono, jawa, perl, bash sareng python, ngan basa anu henteu diinterpretasi anu kedah nganggo terminal pikeun nyusun, dina FreeBSD kuring nganggo (sareng nganggo) seueur VI anu mangrupikeun panyuntingna asli tapi pasang ogé ee sareng joe saé pisan (mirip sareng nano), dina Gentoo hal anu saé nyaéta éta mawa nano tapi kuring parantos nyusun vim sareng kuring resep pisan! Éta mangrupikeun éditor pangsaéna anu aya sareng dirobih ku kabutuhan anjeun éta alat anu sampurna pikeun administrasi sistem

      Wasalam

  9.   Matias (@ W4t145) cenahna

    Vim Vim Vim!, Salamina, éta tiasa dianggo pikeun sadayana sareng dimana waé, kuring henteu pernah ngarobahna

  10.   nano cenahna

    Ahm, abdi henteu terang, Puguh kuring sareng nganggo Sublime xD

  11.   Daniel Rojas cenahna

    Kuring sok nganggo Vim, kuring resep sareng kuring ngaraos praktis pisan sareng raoseun 😀

  12.   Dragnell cenahna

    Kantun vim, penting dina dinten ka dinten kuring.

  13.   Guido rolon cenahna

    v Aturan! tapi «ed» ROK !!!!,

  14.   vim cenahna

    Vim jeruk nyerat vim cristal nyerat normal, vim, vim, vim ...

  15.   yoghurblanco cenahna

    Anjeun kedah diajar bédana antara "sabab", "naha", "naha" sareng "naha". Jalu, dina sadaya téks anjeun teu acan masihan hiji.